درمان زخم به روش پي‌آرپي موثر است؟!

S i s i l

عضو جدید
کاربر ممتاز
[h=1] [/h]​
در زیر گفت و گوی دکتر بهروز باريک بين، متخصص پوست در خصوص تاثیر روش پی آر پی در درمان زخم را می خوانید.
وقتي براي انجام عمل‌هاي زيبايي به مراکز معتبر مراجعه مي‌کنيم، معمولا اولين درخواستي که مي‌شود پر کردن فرمي است که در آن مشخصات کامل در رابطه با سن، جنس، بيماري‌ها و داروهاي مصرفي درخواست شده است...

پزشک عموما با توجه به سوابق ذکرشده در اين فرم تصميم مي‌گيرد كه آيا كانديداي مناسبي براي انجام عمل زيبايي هستيم يا نه. بي‌توجهي به موارد درخواست‌شده مي‌تواند در نهايت براي خود ما دردسرساز شود. در زیر گفت و گوی دکتر بهروز باريک بين، متخصص پوست در خصوص تاثیر روش پی آر پی در درمان زخم را می خوانید:

در چه شرايطي از روش پي‌آرپي براي درمان زخم استفاده مي‌کنيم؟

براساس تجربه به نظر مي‌رسد که تزريق پلاسماي غني از پلاکت بيمار به ناحيه زخم و محل بخيه‌ها در جوش خوردن محکم لبه‌هاي زخم اثر منحصر به فردي دارد. در مقاله‌هاي زيادي نيز به تاثير مثبت پي‌آرپي در بهبود زخم‌هاي مقاوم به درمان اشاره شده است و حتي امروزه از آن براي کمک به بهبود زخم‌هاي ديابتي استفاده مي‌کنند.

روند درمان با پي‌آرپي چگونه است؟

براي درمان با پي‌آرپي ابتدا از بيمار براساس کيت به کار گرفته‌شده ۸ تا ۴۰ سي‌سي خون گرفته مي‌شود و سپس توسط دستگاه سانتريفيوژ تحت زمان و با دور گردش مناسب، طي يک يا دو مرحله جداسازي پلاسماي غني از پلاکت انجام مي‌شود. اصولا هدف اين است که غلظت پلاکت‌هاي موجود در پي‌آرپي ۳ تا ۸ برابر پلاکت اوليه موجود در خون بيمار شود تا فاکتورهاي رشد موجود در پلاکت‌ها بتوانند سلول‌هاي بنيادي را فعال کنند. البته فاکتورهاي رشد متعددي در پي‌آرپي وجود دارند که مي‌توانند شرايط ترميم زخم را بهتر کنند. توضيح اين موارد خيلي علمي و خسته‌کننده مي‌شود اما همين‌قدر بدانيد که به عنوان مثال ماده‌اي فعال در پي‌آرپي داريم که مي‌تواند به رگسازي(آنژيوژنز) کمک کند و با کشاندن سلول‌هاي التهابي مختلف مانند نوتروفيل‌ها و ماکروفاژها به محل زخم و با آنژيوژنز به ترميم زخم کمک مي‌کند.

آيا جاي زخم‌هاي قديمي هم با پي‌آرپي خوب مي‌شود؟

اسکار (جوشگاه) را نمي‌توان صددرصد درمان کرد و فقط مي‌توان آن را بهتر کرد و توجه به اين نکته بسيار مهم است. براي اين کار روش‌هاي مختلفي مانند جراحي، درم‌ابريشن و ليزر وجود دارد که هر کدام به نوعي در بهبود وضع ظاهري اسکار موثرند. تزريق پي‌آرپي هم مي‌تواند در طولاني مدت موثر باشد اما ترکيب ليزر درماني يا درم‌ابريشن با تزريق پي‌آرپي يقينا آثار قابل‌توجهي خواهد داشت.

جاي سالک و آبله چطور؟

اسکار آبله‌مرغان چنان سطح مقطع‌اش کوچک است که اثر تزريق پي‌آرپي را خيلي نمي‌توان ارزيابي کرد اما روش کراس که در آن از اسيد خيلي قوي براي بهبود اسکارهاي فرو رفته استفاده مي‌شود، براي جوشگاه آبله‌مرغان بسيار مفيد است. در مورد جوشگاه سالک نيز مانند هر گونه اسکار قديمي مي‌توان ابتدا با درم ابريشن يا ليزر، سطح ضايعه را تراشيد و زخمي کرد و سپس از استعمال موضعي يا تزريق پي‌آرپي براي تسريع بهبود زخم و کمک به بهبود جوشگاه کمک گرفت.

جنس و سن بيمار مهم است؟

جنس اهميتي ندارد ولي مسلما در افراد با سنين خيلي بالا يا خيلي پايين چون اختلال عملکرد پلاکتي به دلايل متعدد وجود دارد، سطح پايه پلاکت‌هاي فرد نيز مهم است بنابراين انجام يک آزمايش خون کامل و آزمايش‌هاي ويروس‌شناسي مانند هپاتيت (براي حفظ سلامت كاركنان پزشکي کار کننده با خون بيمار) لازم است.

روش پي‌آرپي عوارضي ندارد؟

نه، به نظر من اين روش آثار مفيد زيادي دارد ولي مشکل اينجاست که متاسفانه در کشور ما به صورت بي‌رويه و نابجا در حال انجام است. به عنوان مثال به کسي که ريزش موي ناشي از بيماري ليکن‌پلان دارد نه تنها تزريق پي‌آرپي کمکي نمي‌کند، بلکه اين روش مي‌تواند حال او را بسيار بدتر کند و بيمار زمان را نيز که بسيار در درمان حياتي است، از دست بدهد. من در تجربه ۲ ساله‌ام در کاربرد پي‌آرپي نتايج خوبي براي گودي و تيرگي زير چشم، جوانسازي و ترميم زخم مشاهده کرده‌ام اما تهيه و تزريق پي‌آرپي آداب خاصي دارد و با توجه به اينکه با خون بيمار سروکار داريم، صلاح آن است که فعلا تا زمان انجام مطالعه‌هاي بيشتر در مورد پي‌آرپي، اين تزريق فقط توسط متخصصان پوست و در کلينيک‌هاي مجهز انجام شود. خطر اشتباه تزريق‌شدن پي‌آرپي يک فرد به فرد ديگر مهم است که متاسفانه در کلينيک‌هاي نامرتب و شلوغ چنين خطري احساس مي‌شود. بايد توجه داشت که بيمار از ۱۰ روز قبل داروهايي مانند آسپيرين مصرف نکرده و بيماري‌هاي مهمي مانند سرطان يا بيماري‌هاي خود ايمني نداشته باشد.

منبع: هفته نامه سلامت
 

Similar threads

بالا