قیمت رو باید عرضه و تقاضا مشخص کنه. اگه قیمت بخواد توسط نهادی مشخص بشه نارضایتی عمومی به بار میاره.
یعنی هم مشتری امکان نارضایتیش هست و هم کسی که کار رو انجام میده.
و این نارضایتی مشکلات بیشتری رو به بار میاره تا زمانی که قیمت توسط توافق بین طرفین بدست میاد.
اصلا ایا نهادی وجود داره که بتونه قیمتی مناسب بر روی کار انجام شده بگذاره؟؟؟
اصلا تضمینی وجود داره که مشتری بعد از قیمت گذاری بگه کار رو نمیخواد؟؟
ایا تضمینی وجود داره که کسی که کاری انجام میده بعد از قیمت گذاری شکایتی مبنی بر رعایت نکردن حق و حقوقش نداشته باشه؟؟
ایا یه نهاد میتونه رو این همه پروژه ای که در سراسر کشور برپا میشه نظارت داشته باشه؟؟؟
و ...
خب منظور از قیمت کارشناسی اینه که قیمت درست تعیین بشه. ببین وقتی می خوای یه طرح به صورت سراسری باشه، مثه یه سایت برای پروژه، باید قیمت هم راسری باشه.
خب ببین اگه قیمت کارشناسی شده باشه، کسی نمی تونه شکایتی بکنه، بیشتر دردسرها حل می شه.
الان یکی از مشکلات عادی اینه، اگه واسه یه شرکت یه کاری بکنی، ممکنه نوبت آخر پرداخت رو که بعد تحویل سیستم هست، نده و ادعا کنه که سر قرارداد سرش کلاه رفته، حالا فک کن باید بری شکایت کنی، پول دادگاه و وکیل بدی، معلوم هم نیست که آخر سر به نفع تو حکم صادر شه، چون قیمت طرح از اول کارشناسی نبوده و ممکنه دادگاه حق رو به طرف بده و بگه تو زیاد می گیری در حالی که نسبت به حق واقعیت هم کم می گیری. چرا این مشکل به وجود میاد، چون تعیین قیمت اصولی نیست، اگه اصولی باشه، کارفرما از قبل می دونه که نمی تونه زیر هیچ چیزی بزنه، و 100% اگه دادگاه هم بره محکوم می شه.
یه نهاد نمی تونه قیمت دقیق رو تعیین کنه ولی می تونه قیمت یه چیزایی رو به صورت کلی مشخص کنه، و قیمت یه چیزایی رو هم به صورت توافقی مشخص کنه. مثلاً برا سایت بگن باید به قیمت سایتی که از پایگاه داده استفاده می کنه، حداقل 200 تومن اضافه بشه(قیمت دقیق، توافقی) یا مثلاً تو سایتی که از جاوااسکریپت استفاده شده حداقل 100 تومن باید به قیمت اضافه بشه.
طاها اون سایتو نگاه کردی؟ freelancer.com
اتفاقا من برعکس فکر میکنم باید "عرف" حدود قیمت رو تعیین کنه وقیمت دقیق هم توافقی باشه.اما متاسفانه به دلیل ارتباطات خیلی محدود متخصص های ما با همدیگه و اطلاعشون از وضعیت "عرف" با جوامع بسته ای رو برو میشیم و این باعث میشه که عرف هرجا فرق کنه.
البته در کنارش مثلا این رو هم باید در نظر گرفت که هرکی با هر سطح اطلاعاتی به خودش اجازه میده وارد یه صنعتی مثل طراحی وب بشه و مشتری هم به دلیل اینکه اطلاعاتش کمه (جاهای دیگه اینجوری نیست) قبول میکنه.این کار متخصص هارو سخت میکنه.
مثلا الان من یه پروژه طراحی شبکه اجتماعی دیدم که طرف نوشته بود باید نزدیک نیویورک باشی چون هر هفته باید با هم ملاقات کنیم و بهم گزارش کار بدی.این نشون میده طرف واقعا میدونه چی میخواد.
نه، نیگاش می کنم.
ببین یکی از مشکلات رو گفتی، الان همه ادعا می کنن که طراحی سایت بلدن، و جالب هم اینه که یه مشتری که مثلاً شرکت ساختمانی داره و به سایت نیاز داره، هیچ چیز جز ظاهر سایت رو نمی بینه، پس نمی تونی به اون بفهمونی که سایتی که یه متخصص کار می کنه با یه فرد عادی کار می کنه چه فرقی داره، مثلاً سطح برنامه نویسی که استفاده شده یا امنیت سایت تو بالاس. یا مثلاً نمی تونی بهش بفهمونی که یه گالری آژاکس دینامیک خیلی ارزشمنده.
حالا برعکی این هم هست، خیلیا از بی اطلاعی طرف استفاده می کنن و طرف رو سر کیسه می کنن.
بوت سکتور هارد لپتاپ من سوخت ولی از اونجایی که مواردی که شامل گارانتی نمی شن، فقط ضربه و سوختن و بلایای طبیعی بود، من تعویض هارد رو از شرکت مربوطه خواستم، شرکت اول نمی دونس من حالیمه که چه خبره، هی می گفت به هاردت ضربه خورده،سیلندرش شکسته، آخر سر دیدن من قانع نمی شم، منو پاس دادن به تعمیرکار شرکت، وقتیبا اون حرف زدم، کاری کردم، خودش آخر سر اعتراف کرد که بله بوت سکتور هارد شما سوخته، خب همه که چنین چیزایی سرشون نمی شه واسه همین شرکت های گارانتی هم سوئ استفاده می کنن
کلاً وقتی عرف قیمت تعیین می کنه، یا سیخ می سوزه یا کباب، یه مثال کلی بزنم، الان هیچ نظارتی بر قیمت اجاره خونه نیست. قرارداد خونه من تا شهریور 89 ، 180 تومن بود ، اون موقع چون وضعیتم مشخص نبود، قرارداد جدید رو 6 ماهه بستیم و شرط کردیم که اگه شرایط من مناسب بود،به جای 6 ماه یه سال بمونیم، قیمتش هم200 تومن حالا چون می خواستم واسه کار برم به یه شرکتی و با وجود اتمام درسام اینجا بمونم، خونه رو یه 6 ماه دیگه تمدید کردم ولی صاخب خونه با استفاده از این فرصت که واسه 6 ماه کسی بهم خونه نمی ده و من هم واسه 6 ماه عمراً به یه خونه دیگه اسباب کشی کنم، قیمت جدید رو 300 تومن گفت، حالا با چونه فراوان شد 270 یعنی تو 6 ماه(از شهریور 89 تا اسفند 89)، 50% اومد رو اجاره خونه. این کاری که کرد سو استفاده و فرصت طلبی بود، چرا تونس چنین کاری کنه، چون قیمت اجاره رو عرف تعیین می کنه و عرف هم یعنی این که هر قیمتی خودش بخواد می ده و کسی نمی تونه شکایتی بکنه، می گه می خوای بخوا، نمی خوای بای بای