خصوصیات فیزیکی و شیمیایی محلول ها - physieochemical properties of solutions

S H i M A

کاربر فعال تالار شیمی
کاربر ممتاز

60 تا 70 درصد وزن بدن حیوانات از آب که به شکل محلول های مایع است aqueous solutions

تشکیل شده است.

پایه و اساس اکثر فرآیندهای فیزیولوژیکی،عملکرد محلول های مایع از قبیل تصفیه گلومرولی

در کلیه،ایجاد شیب غلظتی مواد محلول ( (soluteدر ناحیه میانی کلیه،حفظ و نگهداری اندازه

سلول،تحریک پذیری غشاء سلول و بویژه تولید امواج عصبی nerve impulse می باشد
.


محلول SOLUTION


به هر مخلوط یکنواخت و هموژن محلول گفته می شود.در اغلب موارد محلول ها به شکل مایع

می باشند.




حلالSOLVENT

به ماده ای که به هنگام تشکیل محلول حالت ظاهری و فیزیکی آن تغییر نمی یابد،حلال گفته

می شود.




ماده محلول SOLUTE

به ماده ای که به هنگام تشکیل محلول حالت ظاهری و فیزیکی آن تغییر می یابد،ماده محلول

گفته می شود.



برای مثال:

1-نمک طعام در آب (آب=حلال، NACL=محلول).


2-الکل در آب (حلال=ماده ای که حجم آن بیشتر است).



محلول بر حسب درصد PERCENT SOLUTION

غلظت ماده محلول بر حسب گرم در هر 100 سی سی از محلول مایع.


یک محلول مایع دکستروز5درصد حاوی 5گرم دکستروز و مقادیر کافی آب تا حجم 100 سی سی

می باشد.




وزن مخصوص محلول ها SPECIFIC GRAVITY OF SOLUTIONS

میزان سنگین تر بودن یک ماده نسبت به حجم معادلی از آب در همان دما وزن مخصوص بصورت

یک عدد نشان داده می شود و فاقد معیار و مقیاس است.وزن مخصوص ادرار و خون عبارتست

از نسبت وزن حجمی از خون یا ادرار به وزن همان حجم از آب است.




مول (مولکول گرم) MOLE

به وزن(23) 10*6 عدد آوگادرو،AVOGADRO NUMBER مولکول از یک ماده(از نظر عددی،وزن

مولکولی ماده می باشد ولی بر حسب گرم نشان داده می شود) گفته می شود.

به طور مشابه وزن اتمی بر حسب گرم((gram atomic weightنمایانگر وزن(23)10*6 اتم از

یک عنصر بر حسب گرم میباشد (از نظر عددی همان وزن اتمی عنصر میباشدکه بر حسب

گرم نشان داده می شود).




مولار و مولال MOLAR AND MOLAL

معیار سنجش غلظت مواد محلول در محلول می باشد.منظور از محلول مولار تعداد مول در یک

لیتر ماده محلول و منظور از محلول مولال تعداد مول در یک کیلوگرم از ماده حلال solvent یا یک

لیتر از حلال(اگر آب حلال باشد)می باشد.

برای مثال اگر 5/58 گرم NACL در هر مول وجود داشته باشد:



1-محلول یک مولار حاوی 5/58 گرمNACLو مقادیر کافی آب تا حجم یک لیتر می باشد.


2-محلول یک مولال حاوی 5/58 گرم NACLو یک کیلوگرم آب(یک لیتر) است.



غشاء نیمه تراوا SEMIPERMEABLE MEMBRANE

غشائی است که به ماده حلال اجازه عبور می دهد ولی به ماده محلول solute اجازه عبور

نمی دهد.




غشاء با تراوایی انتخابی SELECTIVELY PERMEABLE MEMBRANE

غشائی است که نه تنها ماده حلال از آن عبور می کند،بلکه بطور انتخابی به ماده محلول

هم اجازه عبور می دهد.در بدن اکثر غشاءهای سلولی از نوع غشاءهای با تراوایی انتخابی

هستند.




اسمز OSMOSIS

تعاریف مختلفی از اسمز به شرح ذیل ارائه شده است:


1-به فرآیند انتشار ماده حلال از یک محلول حاوی غلظت بیشتر حلال به سمت یک محلول

با غلظت کمتر آن حلال از طریق غشاء نیمه تراوا اسمز می گویند.



2-به انتشار و عبور آب از عرض غشاء به علت تفاوت غلظت اسمز گفته می شود.


3-به عبور مواد حلال از عرض غشاء به یک ناحیه که در آن غلظت های بالایی از ماده محلول

وجود دارد به علت عدم نفوذپذیری غشاء اسمز گفته می شود.




خواص(ویژگی) COLLIGATIVE PROPERTIES

به خواصی از محلول که به عرض نوع محلول(اندازه،بار)بر حسب تعداد ذرات(یون ها،مولکول ها)

آن محلول تعریف می شود،خواص colligative گفته می شود،این خواص عبارتند از:



1-کاهش فشار بخار آب vapor pressure lowering


2-کاهش نقطه انجماد freezing point depression


3-افزایش نقطه جوش boiling point elevation


4-فشار اسمزی


با تعیین یکی از خواص colligative محلول می توان دیگر خواصcolligative آن را تعیین کرد.به

همین دلیل،فشار اسمزی را می توان بوسیله کاهش نقطه انجماد یا کاهش فشار بخار آب

تعیین کرد(در اغلب موارد این روش بکار می رود).




فشار اسمزی OSMOTIC PRESSURE

معیار کمی تمایل آب به اسمز می باشد.فشار اسمزی در محلول مایع که بوسیله یک غشاء

نیمه تراوا جدا شده اند عبارت از فشار لازم برای جلوگیری از انتشار آب به سمت محلولی که

واجد بیشترین غلظت ماده محلول(تعداد بیشتر ذرات و مولکول)می باشد،آب به سمت فشار

اسمزی بیشتر منتشر می شود.فشار اسمزی را بر حسب میلی متر جیوه می سنجند.




فشار اسمزی موثر EFECTIVE OSMOTIC PRESSURE

معیاری که در منابع جهت بیان تمایل آب به اسمز از طریق یک غشاء با تراوای انتخابی بکار میرود.

فقط ذراتی که قادر به عبور از غشاء نمی باشد.در ایجاد فشار اسمزی موثر دخیل هستند،آب

به سمت فشار اسمزی موثر بالاتر(بیشتر)منتشر می شود.




اسمول OSMOL

اسمول به مفهوم سنجش غلظت ماده محلولبر حسب تعداد ذرات حل شده در محلول و نه بر

حسب توده آنها می باشد،که نقطه مقابل مول است.

یک اسمول،تعداد ذرات(مولکول ها)در یک مول از ماده محلول غیز یونیزه یا محلول حل نشده می

باشد.وقتی که یک ماده به دو قسمت(مولکول،ذره)یونیزه می شود،5/0(2/1)مول معادل یک

اسمول و یک مول معادل دو اسمول است.هنگامی که یک ماده به 3 قسمت یونیزه می شود،

3/1 مول معادل یک اسمول ویک مول معادل 3 اسمول است.


به طور مختصر اسمول را با OSM و میلی اسمول (1000/1اسمول) را با MSMOنشان می دهند.



اسمولاریتی و اسمولالیتی OSMOLARITY AND OSMOLALITY

معیار اندازه گیری(سنجش)غلظت تام ماده محلول بر اساس تعداد ذرات(مولکول ها) موجود

در محلول می باشد.محلول یک اسمولار حاوی یک اسمول در یک لیتر محلول است.محلول

یک اسمولال حاوی یک اسمول در یک کیلوگرم ماده حلال(یک لیتر اگر ماده حلال آب باشد)

است.


در محلول های مایع(همانند محلول های بدن)تفاوت اسمولاریتی و اسمولالیتی کمتر از

یک درصد است.از آنجا که مبنی و اساس معیارهای مذکور تعداد ذرات(مولکول)است،این

معیارها معادل و متناسب با فشار اسمزی مواد حل شده در محلول می باشند.

فشار اسمزی محلول یک اسمولال در دمای صفر درجه سانتی گراد4/22 اتمسفر یا 17024

میلی متر جیوه(هر اتمسفر معادل 760 میلی متر جیوه)می باشد.بنابراین فشار اسمزی

هر میلی اسمول به ازای هر کیلوگرم آب،17024 میلی متر جیوه است.


وقتی که فشار اسمزی سرم خون گاو را در دمای39درجه بدن گاو محاسبه و بر حسب دمای

بدن{17024*(K273+39C/273K)}تصحیح می کنیم،فشار اسمزی هر میلی اسمول به ازاء

هر کیلوگرم سرم(محلول مایع)تقریبا5/19 میلی متر جیوه است.




کشش(کششی) TONE TONICITY

کشش یا تون به مفهوم فشار اسمزی موثر با توجه به نفوذپذیری انتخابی (تراوایی انتخابی)

غشاء است.کشش از ویژگی های colligative نمی باشد چرا که نمی توان آن را بر اساس

تعداد کل مولکول ها در محلول تعیین کرد.فقط مولکول ها و ذراتی که قادر به انتشار از غشاء

نمی باشند در ایجاد کشش دخیل هستند.محلول ها را بر حسب نوع غشایی که آنها را از

یکدیگر مجزا می سازد و ماهیت محلولی که با آن مقاسیه می شودرا به 3گروه:هیپوتونیک

HYPOTONIC،ایزوتونیک ISOTONIC و هیپرتونیک HYPERTONIC تقسیم می نمایند.در

صورتی که فشار اسمزی موثر محلول مورد نظر در مقایسه با محلول دیگر کمتر،معادل و یا

بیشتر باشد به ترتیب به آن محلول اصطلاحا هیپوتونیک،ایزوتونیک و هیپرتونیک می گویند.




وزن اکی والان EQUIVALENT WEIGHT

واکنش مواد با یکدیگر به نسبت وزن اکی والان آنها می باشد و به نسبت وزن مولکولی

weight basis آنها نیست.



هر وزن اکی والان وزنی از ماده است که جایگزین 008/1 گرم هیدروژن(وزن اتمی هیدروژن

بر حسب گرم)



5/35 گرم کلر(وزن مولکولی کلر بر حسب گرم)یا 8 گرم اکسیژن(نصف وزن مولکولی اکسیژن

بر حسب گرم)می شود و یا اینکه با آنها واکنش نشان می دهد. برای مثال:



الف-در یک گرم از وزن مولکولی NACL یک گرم وزن اتمی سدیم و یک گرم وزن اتمی کلر وجود

دارد،لذا یک اکی والان سدیم و یک اکی والان کلر در یک گرم از NACL وجود دارد.



ب-در یک گرم وزن مولکولی کلرید منیزیم( (MgCL2یک گرم وزن اتمی منیزیم و 2گرم وزن اتمی

کلر وجود دارد،بنابراین دو اکی والان منیزیم و دو اکی والان کلر(بر اساس تعاریف فوق)وجود دارد.




الکترولیت ها ELECTROLYTES

الکترولیت ها موادی هستند که قابلیت حل شدن داشته و محلول های رسانا conducting ایجاد

می نمایند.



در هر محلول الکترولیت ذرات بارداری به نام یون شامل یون های مثبت یا کاتیون ها cations و یون

های منفی یا آنیون ها anions وجود دارد که به طور مستقیم از ماده محلول و یا از واکنش ماده

محلول با حلال ایجاد می شوند.میزان یون های تشکیل شده را بر حسب اکی والان تعیین میکنند

و چون غلظت الکترولیت ها در محلول های بیولوژیکی کم می باشد،استفاده از معیار میلی اکی

والان مناسب تر است.هر میلی اکی والانMEq معادل یک هزارم اکی والان است.



از آنجا که مواد به عوض وزن مولکولی یا معمولی weight basis بر حسب اکی والان با کدیگر

واکنش نشان می دهند،لذا هر میلی اکی والان یون سدیم NA+ یعنی023/0 میلی گرم یون

سدیم با یک میلی اکی والان یون کلر (CL-) یا 355/0 میلی گرم یون کلر واکنش نشان می دهد.
 

S H i M A

کاربر فعال تالار شیمی
کاربر ممتاز


انتشار DIFFUSION


آب(مایع)موجود در خون به علت ایجاد فشار هیدرواستاتیکی hydrostatic pressureبه وسیله قلب،

در سراسر بدن گردش می کند.

انتشار و توزیع آب از خون به مایعات بینابینی و داخل سلولی بستگی به شیب غلظتی

diffusion in response to gradients دارد.



انتشار ساده simple diffusion عبارت از حرکت (جریان) تصادفی مولکول ها،یون ها و ذرات کلوئید

معلق ( suspended colloid (particled تحت تاثیر حرکت یا جنبش براونی Brownian motion یا

جنبش حرارتی thermalمی باشد.در حضور شیب غلظتی concentration gradientمولکول ها،یونها

و ذرات کلوئیدی از یک ناحیه با غلظت بیشتر به یک ناحیه با غلظت کمتر منتشر می شوند.



هر ماده حرکت یا انتشار اختصاصی دارد(برای مثال یون های سدیم یا مولکول های آب از نواحی با

غلظت بیشتر به نواحی با غلظت کمتر بدون توجه به وجود سایر موارد و غلظت آنها حرکت میکنند).

وقتیکه یون و مولکولها بطور متعادل توزیع شده اند،حرکت تصادفی ادامه می یابد ولی در مجموع

حرکت یا جابجایی خالص net movement کامل نمی شود و حالتی از تعادل وجود دارد.



غشاء سلول ها سدی در برابر انتشار ایجاد می نمایند.غشاء سلول حاوی دو لایه چربی است

که در واقع یک لایه نازک از چربی است که فقط دو مولکول ضخیم تشکیل شده است که مواد

محلول در چربی(دی اکسید کربن و اکسیژن)ممکن است به آسانی از آن عبور نمایند.


مولکول های بسیار کوچک قادر به انتشار از منافذ موجود(کانال های پروتئینی)هستند در حالیکه

مولکول های بزرگ از طریق انتشار تسهیل شده facilitated diffusion که نیاز به ناقل carrier دارد.


غشاء سلول غالبا از چربی تشکیل شده اند لذا نسبتا آب گریز hydrphobicبوده و انتشار آب از

این نواحی ممکن نمی باشد.با این حال،آب از طریق کانال های پروتئینی موجود در غشاء منتشر

می شود.



کانال های پروتئینی از مولکول های پروتئینی تشکیل شده اند و در سراسر دو لایه چربی غشاء

امتداد یافته و از دو سمت آن بیرون می زنند.تصور می شود برخی از آنها کانال های آبی

AQUEOUS CHANNELLیا منافذی PORES را تشکیل می دهند و برخی از آنها در انتشار تسهیل

شده دخیل هستند.



کانال های آبی در انتشار آب و مواد محلول در آب دخیل هستند.برخی از مواد به دلیل بزرگ بودن

اندازه،آنها قادر به عبور از منافذ یا کانال ها نمی باشند و سایر موارد ممکن است به دلیل کوچک

بودن نسبی اندازه مواد و یا به علت برخی از ویژگی های منافذ مثل بار الکتریکی منافذ(منافذ

با بار منفی به عبور یون سدیم کمک می کنند)قادر به انتشار از غشاء باشند.تعداد کانال های

پروتئینی برای تبادل سریع مقادیر زیادی از آب بین داخل و خارج سلولی کافی نمی باشد،بنابراین

جنبش تصادفی RANDOM MOTION مولکول های آب سبب هجوم و نفوذ آب در چربی دو لایه

غشاء سلول قبل از اینکه خاصیت آب گریزی لایه های چربی مانع انتشار آب گردد می شود.




اسمز OSMOSIS

آب فراوانترین ماده ای که در بدن انتشار می یابد و آب در تمام قسمت های بدن نسبتا به آسانی

منتشر می شود.

میزان آبی که وارد سلول ها می شود معمولا معادل میزان آبی است که از سلول ها خارج میشود.

در مواردی که میزان و حجم(غلظت)آب از دو محلول آبکی جدا شده بوسیله غشاء نفوذپذیر به آب

(تراوا) و غیر قابل نفوذ به مواد محلول در آب(غشاء نیمه تراوا) متفاوت است،آب از ناحیه با غلظت

بیشتر به سمت ناحیه با غلظت کمتر منتشر می شود،به این پدیده اصطلاحا اسمز می گویند.



در موارد مقایسه غلظت (میزان)آب محلول ها بایستی توجه کرد که محلول واجد بیشترین غلظت آب

دارای پایین ترین غلظت مواد محلول می باشد.انتشار آب از قسمتی که دارای بیشترین حجم آب

است به قسمتی که دارای کمترین حجم می باشد،به وقوع پیوسته است.




فشار اسمزی OSMOTIC PRESSURE

فشار اسمزی فشاری است که مانع انتشار آب از ناحیه با بیشترین حجم آب به ناحیه با کمترین حجم

آب می شود.فشار اسمزی یکی از خواص colligative می باشد که بوسیله تعداد کل ذرات موجود در

محلول ها(یون ها،مولکول ها) تعیین می شود.هر چه تعداد مولکولها و ذرات موجود در محلول بیشتر

باشد،فشار اسمزی آن محلول نیز بیشتر است.

در این ارتباط تعداد مولکول های موجود در یک لیتر محلول مایع حاوی یک گرم پروتئین با توده مولکولی

000/50 دالتون(وزن مولکولی 000/50) بیشتر(8 برابر)از یک لیتر محلول حاوی یک گرم پروتئین با توده

مولکولی 000/400دالتون(وزن مولکولی 000/400) می باشد.بر همین اساس،فشار اسمزی محلول

اولی بیشتر از محلول دومی است.در مورد دو محلول نمک طعام NACL جدا شده بوسیله غشائی

نفوذپذیر به آب و غیر قابل نفوذ به نمک طعام NACL،بیشترین فشار اسمزی مربوط به محلول واجد

بالاترین غلظت نمک طعام NACL(پایین ترین حجم غلظت آب)می باشد.آب به سمت قسمتی که

بیشترین فشار اسمزی را دارد منتشر می شود.در واقع فشار بالقوه ای در آن وجود دارد و آن است

که مانع اسمز می شود.(برای مثال زمانی که در بدن عدم تعادل آب وجود دارد،اسمز رخ می دهد

و از وقوع آن جلوگیری نمی شود).



از غلظت اسمولار یا اسمولال برای آماده سازی محلول هایی که فشار اسمزی خاصی را اعمال

می کنند یا برای بیان قدرت و توان اسمزی محلول ها(ادرار،پلاسما،نمک طعام)استفاده می شود.

فشار اسمزی محلول گلوکز با اسمولالیتی 300 میلی اسمول معادل فشار اسمزی محلول نمک

طعام NACL با اسمولالیتی 300 میلی اسمول می باشد.از آنجا که ادرار مخلوطی از مواد محلول

در مایع می باشد و آنالیز(آزمایش و بررسی)ترکیبات دقیق آن غیر ممکن است،اسمولالیتی معیار

مناسبی جهت مقایسه می باشد.

یک نمونه ادرار با اسمولالیتی 300 میلی اسمول فشار اسمزی معادل با فشار اسمزی محلولهای

گلوکز و نمک طعام NACL با اسمولالیتی 300 میلی اسمول اعمال میکند.




کشش(تون) محلول TONE OF SOLUTION

غشاء واجد نفوذپذیری(تراوایی) انتخابی قادر به محدود نمودن انتشار برخی از مواد محلول و یا

منتشر نمودن سایر مواد محلول می باشد.اکثر غشاء های سلولی در بدن همین خاصیت را

دارند.اگر غشاء جدا کننده دو محلول اجازه دهد که تمام مواد محلول از طریق منافذ آن بین دو

محلول منتشر شوند ، غلظت هر یک از مواد در هر دو سمت غشاء(در هر دو محلول)یکسان

می شود.غلظت(حجم،میزان)آب در هر دو سمت غشاء یا تمایل آب به اسمز تغییری نمی یابد.

بنابراین سنجش فشار اسمزی محلولی که مواد حل شده در آن می توانند از غشاء منتشر

شوند معیاری برای تمایل محلول به ایجاد اسمز بدست نخواهد داد.در عوض کشش TONE

محلول یا فشار اسمزی موثر in stead بدست خواهد آمد.فقط ذراتی(مولکول ها،یون ها)

که غشاء از انتشار آنها جلوگیری می کند در ایجاد کشش tone محلول دخالت دارند.در این

موارد اصول و مبانی اسمز دخیل هستند(continue to prevail)به جز اینکه بایستی متذکر

شد آب به سمت قسمتی که حداکثر فشار اسمزی موثر را دارد،منتشر می شود.



دو محلول با حجم و تعداد ذرات یکسان بوسیله غشایی که اجازه انتشار و عبور آب و ذرات را

از قسمت اول محلول به قسمت دوم همان محلول را می دهد،از یکدیگر جدا شده اند.قبل

از اسمز،فشار اسمزی موثر هر یک از محلول ها تفاوتی با یکدیگر ندارند و غلظت ذرات در آنها

یکسان است.از آنجائیکه قسمت اول محلول ها حاوی ذراتی است که قادر به انتشار از غشاء

نمی باشد،فقط این ذرات در ایجاد فشار اسمزی موثر دخالت دارند،چون قسمت دوم محلولها

فاقد فشار اسمزی موثر است،آب به قسمتی که بالاترین فشار اسمزی موثر را دارد یا از قسمت

دوم به قسمت اول محلول منتشر می شود.




اهمیت فیزیولوژیکی physiological significance

از نقطه نظر علمی،تون یا کشش محلولی که به داخل خون حیوانات تزریق می شود بدلیل اینکه

پلاسما در تعادل اسمزی با الکترولیت ها و یا گلبولهای قرمز می باشد،معمولا با پلاسما مقایسه

می شود.



هر محلولی که فشار اسمزی موثر آن معادل پلاسما است،محلول ایزوتونیک isotonic نامیده

می شود.وقتی که گلبول های قرمز در داخل محلول ایزوتونیک قرار دهند،اندازه گلبول های قرمز

کاهش یا افزایش نمی یابد.محلولی که در مقایسه با پلاسما فشار اسمزی موثر پایین تری

داشته باشد،محلول هیپوتونیک hypotonic نامیده می شود، و قرار دادن گلبول های قرمز در

داخل این محلول سبب افزایش اندازه گلبول قرمز می شود.در صورتی که محلول به حد کافی

هیپوتونیک باشد،اندازه گلبول قرمز تا زمانیکه پاره شوند hemolyze و محتویات خود را به داخل

محلول آزاد نمایند،افزایش می یابد.پلاسمای خون حیواناتی که دچار همولیز شده اند بسته

به شدت همولیز تا حدی قرمز رنگ rednessمی باشد.متعاقب همولیز یا پاره شدن گلبولهای

قرمز و قرمز شدن پلاسما در اثر آزاد شدن هموگلوبین پدیده هموگلوبینمی hemoglobinemia

رخ می دهد.

ممکن است شدت همولیز زیاد بوده و مقادیری از هموگلوبین وارد لوله های کلیوی و از آنجا وارد

ادرار شود و سبب تغییر رنگ ادرار به قرمز گردد که به این پدیده هموگلوبینوری hemoglobinuria

می گویند.

محلولی که فشار اسمزی موثر آن بیشتر از پلاسما باشد،اصطلاحا هیپرتونیک hypertonic نامیده

می شود و قرار دادن گلبول های قرمز در آن موجب کاهش اندازه گلبول های قرمز می شود.

گلبول های قرمز با از دست دادن مقادیر کافی آب چروکیده wrinkled می شوند و اصطلاحا

می گویند که کنگره دار(crenated)شدند.


از آنجائیکه نقطه انجماد freezing point و اسمولالیتی osmolality بر اساس تعداد ذرات هر

محلول تعیین می شود،با اندازه گیری نقطه انجماد پلاسما{افت نقطه انجماد که یک ویژگی

colligativeبوده و بستگی به تعداد ذرات دارد}می توان اسمولالیتی پلاسما را بدست آورد.



نقطه انجماد محلول یک اسمول حدودا 858/1 درجه سانتی گراد کمتر از آب عاری از مواد محلول

solute free water می باشد.نقطه انجماد محلول ایزوتونیک پلاسما 56/0 سانتی گراد است.با

توجه به مقادیر فوق،اسمولالیتی محلول ایزوتونیک پلاسما تقریبا 3/0 اسمول(56/0 درجه سانتی

گراد تقسیم بر 858/1 درجه سانتیگراد)یا 300 میلی اسمول است.



محلول های ایزوتونیک نمک طعام(ISOTONIC SALINE (SOLUTIONE را در ارتباط و یا بر اساس

نقطه انجماد(RELATION (SHIPآماده می سازند.از آنجائیکه نمک طعام NACLدر محلول های

مایع یونیزه شده و به یون های سدیم NA+ و کلر CL- تبدیل می شود،مقادیر اسمولار بر اساس

نصف مقدار مولار آن بدست می آید.در نتیجه ،محلول 15/0مولار نمک طعام معادل محلول 3/0

اسمولار می باشد.


حل شدن ناقص و تمایل یا جذب یون ها به سمت یکدیگر و در نتیجه حضور ذرات کمتر سبب میشود

که اثرات اسمزی محلول 15/0 مول نمک طعام فقط به اندازه 93/0آنچه که محاسبه شده است،باشد.


به همین دلیل،تخمین زده می شودکه محلول 161/0 مول نمک طعام (15/0 تقسیم بر93/0)بسیار

مشابه یک محلول ایزوتونیک باشد.با توجه به این رابطه،غلظت (1تقسیم بر6) مول (167/0) بسیار

معمول و مرسوم شده است.

محلول 167/0 مول نمک طعام معادل محلول 977/0 درصد (g*0/167=9/77g5/58)است در حالیکه

محلول 15/0 مول نمک طعام معادل محلول 875/0 در صد است.براین اساس،محلول 15/0مول نمک

طعام تا حدی هیپوتونیک می باشد.



تفاوت فیزیولوژیکی بین محلول های 15/0 مول و 167/0مول بارز و برجسته نبوده و اغلب یک محلول

کاملا فیزیولوژیکی نمک طعام(سالین)به صورت محلول نمک طعام 9/0درصد تهیه می شود.
 

Similar threads

بالا