MOJTABA_R
عضو جدید
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام دوستان.بد نیست که این مطلب رو تا آخر بخوننین و نظری هم بدین.با تشکر.
نگاهي به زندگي علمي جان بورلاگ از بنيانگذاران كشاورزي مدرن
خداحافظي با «پدر زمين»
جام جم آنلاين: «من از همه شما ميخواهم كه دست به كار شويد. همه ما بايد با يكديگر همكاري كنيم تا بتوانيم نهفقط يك محصول غذايي، بلكه تمام محصولات گياهي و حيواني را بهبود بخشيم. هر سال84 ميليون نفر به جمعيت بشر روي زمين افزوده ميشود. مسووليت سنگيني بر دوش ما نهاده شده است.»
اين جملات نورمن بورلاگ، دانشمند برجستهاي است كه تنها كمي پيش از مرگش و در 95 سالگي ايراد كرده بود.
در دنياي علوم معاصر از او به عنوان« پدر زمين» و «پدر انقلاب» سبز ياد ميشود. نورمن بورلاگ دانشمند سرشناسي بود كه بدون شك بسياري از كشورهاي فقير جهان كه همواره با گرسنگي دست و پنجه نرم ميكردهاند، ادامه حيات جوامع، خود را مديون تحقيقات و دستاوردهاي محققاني از جمله نورمن بولارگ هستند.نگاهي به زندگي علمي جان بورلاگ از بنيانگذاران كشاورزي مدرن
خداحافظي با «پدر زمين»
جام جم آنلاين: «من از همه شما ميخواهم كه دست به كار شويد. همه ما بايد با يكديگر همكاري كنيم تا بتوانيم نهفقط يك محصول غذايي، بلكه تمام محصولات گياهي و حيواني را بهبود بخشيم. هر سال84 ميليون نفر به جمعيت بشر روي زمين افزوده ميشود. مسووليت سنگيني بر دوش ما نهاده شده است.»
اين جملات نورمن بورلاگ، دانشمند برجستهاي است كه تنها كمي پيش از مرگش و در 95 سالگي ايراد كرده بود.
وي در دهه60 ميلادي موفق شد روشي را ابداع كند كه از طريق آن امكان منحصربهفردي فراهم شده كه در آن محصول و بار گياهان و غلات را افزايش داد و آنها را مقابل آفات مقاوم ساخت. استفاده از روشي كه او مبتكر آن بود و« انقلاب سبز» نام گرفت، سبب شد محصول غلات از جمله گندم بسرعت افزايش يابد و به اين ترتيب از بروز قحطي در بسياري از كشورها جلوگيري شود.
وي چندي پيش و در 95 سالگي بر اثر ابتلا به سرطان از دنيا رفت. در گزارشي كه پيش رو داريد، به بررسي دستاوردهاي تحقيقاتي وي و تاثيرگذاري آن بر صنايع مختلف از جمله كشاورزي و غذايي پرداخته شده است.
نورمن بورلاگ سال 1970 به پاس تلاشهاي گسترده علمياش كه با عنوان انقلاب سبز شناخته شده است، جايزه صلح نوبل را از آن خود كرد. هدف كلي كه وي در قالب اين تلاشها دنبال ميكرد، افزايش قابل توجه توليدات غذايي در كشورهاي در حال توسعه و نجات ميليونها گرسنه از قحطي و فقر غذايي بوده است.
كميته نوبل در گراميداشت اين دانشمند بزرگ اعلام كرده وي بيش از هر انسان ديگري در چنين سن و سالي براي جوامع گرسنه جهان، نان توليد كرده است. در حقيقت در آمريكا و در سالهاي جواني و آغاز تحقيقات علمي، كمتر كسي شناختي از وي داشت، اما همان زمان در كشورهايي نظير هند و مكزيك كه عمده مردم با گرسنگي و فقر شديد غذايي مبارزه ميكردند، نورمن بورلاگ توانست با تلاشهاي علمي خود براي افزايش ظرفيتهاي غذايي در اراضي كشاورزي به عنوان شخصيت برجسته علمي شناخته شود.
آوازه وي حتي تا روسيه پهناور نيز رسيد. يكي از نزديكان هميشگي نورمن بورلاگ كه وي را در سفر به روسيه همراهي كرده بود، ميگويد: نورمن براي بازديد از يكي از مراكز تحقيقاتي گندم به روسيه سفر كرده بود. وقتي وارد اين مركز شد، دانشمنداني كه آنجا حضور داشتند از مشاهده وي به گريه افتادند!
بورلاگ همواره بر اين عقيده بود كه كشاورزان در سراسر جهان ميتوانند با استفاده از كودهاي جديد، روشهاي نوين كشاورزي ارگانيك يا تركيبي از هر دو روش، غذاي بيشتري توليد كنند. يكي از نگرانيهاي اصلي وي، سهيم نشدن فناوريهاي نوين در توسعه زيرساختارهاي كشاورزي بود.
او همواره از اين نكته بيم داشت كه با نهادينه شدن كشاورزي سنتي در جهان، پاسخگويي به نياز غذايي در سالهاي آتي به امري غيرممكن تبديل شود.
وي سال 1993 و در جريان سخنراني در نيواورلئان آمريكا خطاب به حاضران گفت: جمعيت زمين در حال افزايش است و گرسنگي نيز به دنبال آن بيشتر ميشود.
متاسفانه اين امكان وجود ندارد كه عقربههاي ساعت را به دهه 30 عقب برد، زماني كه جمعيت زمين تنها 2.2 ميليارد نفر بود، در حالي كه تخمين زده ميشود سال 2025 جمعيت زمين به 8.3 ميليارد نفر برسد.
سال 1953، وي كار روي نوع خاصي از نژاد گياه گندم را آغاز كرد كه دربرگيرنده ژن عجيبي بود. عملكرد اين ژن موجب ميشد گياه گندم، جثه به مراتب كمتري پيدا كند، اما هيچ لطمهاي به باروري آن وارد نشود.
بورلاگ به اين باور قطعي رسيده بود كه چنين گياه كوچكي ميتواند همچون گياه عادي گندم، حجم قابل توجهي محصول به بار آورد. در ادامه و با انجام تحقيقات بيشتر و بهكارگيري يافتههاي اين تحقيق روي برنج، زمينه مناسبي براي برداشت چند برابر محصول برنج از اراضي كشاورزي اين گياه فراهم شد.
تداوم اين تحقيقات موجب پيدايش جرياني موسوم به انقلاب سبز شد كه همواره از بورلاگ به عنوان سردمدار آن ياد ميشود.
راهبرد كلي بورلاگ استفاده از توانمنديهاي علمي و تحقيقاتي براي افزايش توليدات غذايي در سراسر جهان بود.
وي همواره بر اين نكته تاكيد داشت كه بايد از بازوي علم براي تقويت ظرفيتهاي توليد محصولات كشاورزي و نظاير آن، همپاي افزايش خيرهكننده جمعيت زمين استفاده كرد.
او نياز مبرم به منظور توليد غذاي بيشتر براي جمعيت روزافزون جهان را احساس ميكرد و بر اين باور بود كه تمام دانشمندان در همه رشتهها بايد براي يافتن راهحل اين معضل پيشقدم شوند.
تاكيد اين دانشمند برجسته بر تامين منابع غذايي براي تمام مردم زمين به عنوان يك اصل بنيادين همواره مورد توجه محافل علمي و تحقيقاتي جهان قرار داشت.
او در زمان دريافت جايزه نوبل با اشاره به اهميت تامين منابع غذايي براي تكتك افراد در دنيا گفت: تامين منابع غذايي آن هم به ميزان كافي، نخستين بخش از عدالت اجتماعي محسوب ميشود، در غير اين صورت هيچ صلحي وجود نخواهد داشت.
وي كه دكتري خود را در حد فاصله سالهاي 1939 تا 1942 در رشته پاتولوژي گياهي از دانشگاه مينهسوتا اخذ كرد، توجه موشكافانهاي به بيماريهاي گياهي داشت. «يوجي 99» (نوعي آفت گندم) از مهمترين اين بيماريها بود كه او سالهاي طولاني از عمرش را صرف بررسي اين بيماري و راههاي غلبه بر آن كرد.
اين آفت كه محصول گندم آفريقا را از ميان ميبرد، نوعي خطر براي فعاليتهاي او و همكارنش به شمار ميرفت. همين مساله موجب شده بود وي و ديگر پژوهشگران، دهها سال روي توليد نژادهاي گياهي كه در برابر آفات مقاومند، تحقيق كنند.
بورلاگ در حالي چشم از دنيا فرو بست كه جوامع علمي را متوجه خطرات زياد ناشي از گرسنگي فزاينده و غفلت از بهرهبرداري از ابزارهاي علمي براي افزايش توليدات غذايي كرد در حالي كه انتظار ميرود جمعيت زمين تا 2 دهه آتي از مرز 8.5 ميليارد تن نيز فراتر رود. به همين دليل نياز بشر به توليد غذاي بيشتر همچنان افزايش مييابد.
در سطح بينالمللي و همچنين داخلي از نورمن بورلاگ به عنوان شخصيت تاثيرگذار علمي ياد ميشود. وي سال 1986 دفتر جايزه جهاني غذا را در ايالت آيوا راهاندازي كرد كه هر سال جايزهاي به مبلغ 250 هزار دلار به شخصي كه كار و مطالعات او به بهبود عرضه آذوقه در جهان كمك كند، اهدا ميكند.
او همچنين سال 2007 مدال طلاي كنگره آمريكا را دريافت كرد كه مهمترين مدال غيرنظامي اين كشور محسوب ميشود.عقيده بر اين است كه كشاورزي نوين بر پايه تلاش دانشمنداني همچون بورلاگ استوار شده است؛ تلاشي كه در آن استفاده از ابزارها و توانمنديهاي علمي به عنوان اهرم خروج از بحرانهاي غذايي و اقتصادي و شكوفايي زيرساختارهاي مختلف جوامع در نظر گرفته ميشود
.به امید اینکه همه ما ایرانی ها دست در دست هم بتوانیم این هدف را در ایران و کل جهان به غایت برسانیم و اسطوره ای بهتر از این شخصت شویم.
