حجامت وفواید آن

Sarp

مدیر بازنشسته
رسول اکرم (ص) در حدیث شب معراج می فرمایند :
وقتی به آسمان هفتم صعود کردم هیچ ملکی از من گذر نکرد مگر این که گفت : ای محمد حجامت کن و امتت را به حجامت امر بفرما.
بحار ج ۶۲ ص ۳۰۰ باب ۸۹

پیامبر اکرم در روایتی در نهج الفصاحه آمده پنج چیز را از سنتهای پیامبران الهی معرفی کرده اند که عبارتند از : حیا ، حلم ، حجامت ، مسواک و عطر زدن.
کافی ج ۶ ص ۴۸۴

امام علی (ع):
به درستی که حجامت بدن را سالم و عقل را نیرومند می گرداند.
بحار ج ۶۲ ص ۱۱۴ و ج ۱۰ ص ۸۹

امام رضا (ع):
رسول خدا فرمودند: اگر در چیزی شفا وجود داشته باشد پس در تیغ حجّام است یا در شربتی عسل.
وسائل ج۱۷ص ۵۴۱-

قبل و بعد از حجامت چه نکاتی را باید رعایت کرد؟
اگر می خواهید حجامتی موفق، بی درد سر و موثر داشته باشید مقاله زیر را بخوانید

الف – خوراک قبل و بعد از حجامت:
ائمه‏ى معصومین(ع) در احادیث خود به خوراک مناسب براى قبل و بعد از حجامت اشاره فرموده‏اند که در اینجا برخى از آن‏ها را بیان مى‏کنیم :

۱- در روایتى از عبدالملک نوفلى آمده که بر امام صادق(ع) وارد شدم. در دست ایشان انارى دیدم. فرمود:
« انارى بیاور، چرا که من از هیچ چیز به اندازه‏ى شریک گرفتن در خوردن انار ناراحت نمى‏شوم. سپس حجامت نمود و امر فرمود که حجامت کنم و من نیز حجامت کردم. سپس انار دیگرى خواست…»

۲- در روایت دیگرى حمیرى مى‏گوید: « به امام صادق‏(ع) نامه نوشتم و عرض کردم که من خون و صفرا دارم. زمانى که حجامت مى‏کنم، صفرا بر من غلبه مى‏کند و زمانى که حجامت را به تأخیر مى‏اندازم خون به من ضرر مى‏رساند. نظر شما در این مورد چیست؟
سپس حضرت به من نامه نوشت که حجامت کن و براى تاثیر حجامت ماهى تازه بخور. دوباره مسئله را سئوال کردم. ایشان نوشت حجامت کن و ماهى تازه با آب و نمک بخور. این کار را انجام دادم و سلامت یافتم.»
البته از متن حدیث چنین برمى‏آید که دستور مصرف ماهى تازه براى چنین شخصى با وضعیت خاص خود بوده است نه براى همه‏ى مردم.

۳- مرد دیگرى روایت مى‏کند که خدمت امام صادق‏علیه السلام بودم. حضرت، حجّام خواست و فرمود :
ابزار حجامت را بشوى و انارى خواست و میل فرمود و پس از این که از حجامت فارغ شد، انار دیگرى خواست و میل کرد و فرمود این کار مُرار (صفرا) را فرو مى‏نشاند.

۴- امام حسن عسکرى‏ علیه السلام مى‏فرماید :
« بعد از حجامت انار شیرین میل کنید، چون انار خون را آرام مى‏کند و آن را در مسیر خود صاف مى‏گرداند.»

۵- یک روز امام رضا علیه السلام فرمود :
« اى معتب، براى من ماهى تازه تهیه کن. می خواهم حجامت کنم. تهیه کردم. پس فرمود: اى معتب براى من سوپى درست کن. سوپ را براى ایشان درست کردم و حضرت از آن تناول فرمود.»
۶- امام رضا علیه السلام در رساله‏ى ذهبیّه، فرمایش مفصّلى در مورد خوراک بعد از حجامت دارند که قسمتى از آن را در اینجا مى‏آوریم:

« پس از استحمام باید موضع فصد و حجامت را به وسیله‏ى پارچه‏ى کرکى یا ابریشمى یا دستمال نخى که لطیف و نرم باشد، بپوشانید. بعد یک حبه از تِریاق اکبر (نام یک داروى قدیم) به اندازه‏ى ماش میل کنید.
پس از حجامت و فصد، آب میوه بنوشید و اگر میوه نیست، شربت بالنگ مصرف کنید و در جایى که این امکانات وجود ندارد، بالنگ را زیر دندان بگیرید و روى آن جرعه‏اى آب نیم‏گرم بنوشید.
اما در فصل سرما باید سکنجبین عسلى استفاده شود که این شربت شما را از بیمارى‏هاى خطرناک لقوه، برص، بهق و جذام به اراده‏ى خداوند ایمن خواهد داشت.
امام رضا (ع): سفارش مى‏کنم که پس از حجامت یا فصد، آب انار را با مکیدن آن بنوشید. مکیدن آب انار خون را زنده و تن را با نشاط خواهد ساخت.
پس از حجامت و فصد از خوردن غذاهاى نمک‏دار تا مدت ۳ ساعت بپرهیزید، چون اگر این پرهیز مراعات نشود، بعید نیست که انسان به بیمارى جرب دچار شود…»

ب – پرهیز از حجامت به هنگام گرسنگى :
از مجموعه‏ى احادیث و روایات برمى‏آید که حجامت باید در زمان سیرى انجام شود و انجام آن به هنگام گرسنگى مضرّ است. از امام صادق‏علیه السلام روایت شده که:
« حجامت بعد از غذا خوردن باعث دفع عرق شده و قوّت‏بخش بدن است.»

حضرت صادق‏علیه السلام فرمود :
« از حجامت در حال گرسنگى بپرهیزید.»

حضرت هم‏چنین فرمود:
« بعد از خوردن طعام، با حجامت خون جمع مى‏شود و بیمارى دفع مى‏گردد. اما اگر قبل از خوردن غذا حجامت انجام شود، خون دفع می شود، ولى بیمارى در بدن مى‏ماند.»

ج – دعاى حجامت امام رضا علیه السلام :
امام رضا علیه السلام براى حجامت دعاى خاصى ذکر فرموده‏اند. این مطلب اهمیت همراهى درمان روحى و دعا درمانى با درمان‏هاى جسمى در طبّ اسلامى را اثبات مى‏کند.

« وقتى خواستى حجامت کنى، چهار زانو جلوى حجّام بنشین و بگو:
اَعوذ بِالّلهِ الکَریم فى حِجامَتى مِنَ العَین فِى الدَّم وَ مِن کُلّ سوءِ وَ الاَعلالِ وَ الاَسقام وَ الاَوجاع وَ الاَمراض وَ اَسئَلُکَ العافِیةَ وَ المُعافاة وَ الشِّفاءِ مِن کُلّ داء.» (بحار، ج ۶۲ ص ۱۱۷)
یعنى: « در حجامت خود به خداوند کریم پناه مى‏برم از خونریزى و از هر ناراحتی، علت، سختى‏ و درد و مرضی و (خداوندا) از تو عافیت و اسباب عافیت و شفاى از هر بیمارى‏ را طلب مى‏کنم.»

د – پرهیز از مقاربت و هیجان‏هاى عصبى قبل و بعد از حجامت :
امام رضاعلیه السلام در رساله‏ى ذهبیّه مى‏فرماید :
« فصد و حجامت پس از عمل جماع خوب نیست. باید میان جماع و حجامت و فصد، حداقل دوازده ساعت فاصله باشد… پس از حجامت نباید بلافاصله به زنان نزدیک شد.

به علاوه مقرر است که انسان بعد از حجامت، از حرکت زیاد و خشم و هیجان بپرهیزد.
بهترین روز برای حجامت یکشنبه هاودوشنبه هاوپنجشنبه ها است..
نیمه دوم ماه قمری..
بهترین فصل اول بهار.اول تابستان و اول پاییز..
تفاوت خون حجامت با اهدای خون
پاسخگوی سئوالات زیر آقای حسین خیراندیش،
رئیس موسسه تحقیقات حجامت ایران می باشد.
جناب آقای خیراندیش، بفرمایید با وجود شتاب علم در دنیای امروزی، می توانیم از “حجامت” به عنوان یک روش درمانی استفاده کنیم؟

هر روش درمانی که سابقه ی بیشتری داشته باشد، از نظر علمی معتبرتر به حساب می آید، زیرا تجربیات درمانی مثبت یا منفی به معنای حیات انسان ها یا اتلاف جان انسان هاست.
وقتی گفته می شود یک روش درمانی هزار ساله یا هفت هزار ساله، یعنی میلیاردها انسان در طول سال های متمادی، این روش درمانی را تجربه کرده اند و از آن بهره گرفته اند، بنابراین ما حق نداریم تجربیاتی را که به قیمت جان انسان ها تمام شده است، به راحتی زیر پا یا کنار بگذاریم.

این که برخی می گویند روش درمانی قدیمی به جرم قدیمی بودن منسوخ است، از نظر علمی استدلال غیرعقلایی و غیرعلمی است، زیرا اگر بخواهیم هر روشی را جایگزین کنیم، باید دوباره جان انسان ها را ملاک تجربه قرار دهیم تا بعد از سال ها بفهمیم این روش درمانی مفید هست یا خیر؟

۲- در بین روش های طب سنتی، چه روشی می تواند برای درمان همواره مورد استفاده قرار گیرد؟
در بین مجموعه ی روش های طبی که شامل استفاده از گیاهان دارویی، داروهای معدنی و حیوانی و رفتارهای درمانی است، تنها رفتار استراتژیک، فراگیر و عمیق مورد استفاده در تمامی طول عمر از طفولیت تا کهنسالی، “حجامت” است که به منظور درمان یا پیشگیری انجام می شود.

انسان برای پیشگیری از ابتلا به بیماری ها می تواند با سالی حداقل یک یا دو مرتبه حجامت کردن، بسیار کمتر در معرض بیماری قرار گیرد و برای درمان به تناسب نوع بیماری، مزاج و طبع خود می تواند از یک نوع حجامت خاص به صورت حجامت گرم و خشک (بادکش) یا حجامت تر(خون گیری) استفاده کند.
در مؤسسه ی تحقیقات حجامت ایران بیش از۴۰ طرح برای حجامت گرم و خشک و حدود ۷۰ طرح برای حجامت تر طراحی شده و هم اکنون توسط پزشکان اجرا می شود.

بنابراین اولاً همه ی حجامت ها خون گیری نیست. ثانیاً میزان دفع خون نقش اساسی در درمان ندارد، به طوری که حتی با گرفتن تنها ۳ سی سی خون می توانیم به درمان برسیم و بالاترین حجم خون در حجامت ۳۰ تا ۵۰ سی سی است و جریان خون بعد از آن قطع می شود.
پس نگرانی در مورد کاهش حجم خون بی مورد است. ضمن این که درمان به وسیله ی حجامت برای بیماری های مختلف فرق دارد. مثلاً حجامت بیمار مبتلا به سردرد میگرنی با بیمار دیابتی یا بیمار دارای دیسکوپاتی (بیماری های مربوط به دیسک) با بیمار سیاتالژی(مربوط به عصب سیاتیک) متفاوت است.
خون اهدا شده هم مورد استفاده قرار می گیرد، در حالی که خون حجامت دور ریخته می شود؟ آیا خون ورید(اهدا شده) با خون حجامت تفاوتی دارد؟

در طرحی پژوهشی که در بیمارستان لقمان حکیم تهران انجام شد، فاکتورهای بیوشیمی موجود در خون وریدی(خون اهدا شده) را با خون حجامت، هم زمان مقایسه کردیم که تفاوت های فاحشی مشاهده گردید. طوری که فقط میزان کلسترول خون حجامت، ۵/۲ برابر بیشتر از خون ورید بود، بنابراین برای کاهش میزان کلسترول خون، انجام حجامت بسیار مفید است.

هم زمان سم موجود در خون حجامت را با سم خون وریدی مقایسه کردیم که دریافتیم سم موجود در خون حجامت ۲۳ برابر سم خون وریدی بود که با توجه به فراوانی مسمومیت های غذایی، شیمیایی، آلرژیک و تنفسی که بر اثر پراکندگی سرب و آلاینده های دیگر در محیط های صنعتی و عمومی و شهرهای بزرگ وجود دارد، حجامت برای مقابله با این تهدیدات جانی کافی است.

جالب است بدانید که پیامبراکرم(ص)، حضرت علی(ع) و امام صادق(ع) این موضوع را متذکر شده اند که “سم از هر کجا وارد بدن شود، از محل حجامت خارج می شود” یا “از موضع حجامت، چیزی جز سم دفع نمی شود”.
 

mobin712

عضو جدید
مقایسه حجامت با اهدای خون

مقایسه حجامت با اهدای خون

عضو موسسه تحقیقات حجامت کشور گفت: درباره طب اسلامی كم كار شده است و افراد به اشتباه آن را با حجامت یكی می‌دانند، در حالی كه حجامت تنها زیرشاخه‌ای از طب اسلامی است.

به گزارش ایسنا ، دكتر سید محمد سیادتی در همایش حجامت كه در دانشگاه علوم اسلامی رضوی مشهد برگزار شد، افزود: مقایسه طب سنتی و اسلامی و حجامت با اهدای خون اشتباه است چرا كه مبنای متفاوتی دارند.

وی ادامه داد: هدف از اهدای خون، كاهش حجم خون در بیمار و خدمت‌رسانی به بیماران دیگر از طریق تهیه فرآورده‌های خونی است در حالی كه حجامت مبنایی متفاوت دارد.

دكتر سیادتی اضافه كرد: حجامت پیشگیرانه و درمانی و به عنوان شاخه‌ای از طب اسلامی به حساب می‌آید.

وی حجامت دوره‌ای را تنها راهی دانست كه مواد زاید بدن را از بین می‌برد و افزود: بین حجامت و اهدای خون تفاوت‌های زیادی وجود دارد از جمله اثرات زمان بر حجامت.

مدرس دانشکده طب سنتی و دوره‌های دانشگاه علوم اسلامی رضوی مشهد اظهار داشت: فاكتور زمان در حجامت بسیار دارای اهمیت است در حالی كه در اهدای خون تفاوت زیادی نمی‌كند. حجامت یك فاكتور مهم در دفع سموم و فضولات است، به این دلیل كه خود سم را بیرون می‌كشد و دیگر اینكه یكی از وظایف مهم كبد سم‌زدایی بدن است و شاید حجامت مكانیزم‌هایی را فعال می‌كند كه خاصیت سم‌زدایی را در كبد فعال‌تر می‌سازد.

وی گفت: حجامت بر روی اندام‌های سرد و به اصطلاح اندام‌هایی كه دچار اختلال گردش خون شده‌اند موثر است.

عضو موسسه تحقیقات حجامت کشور تصریح كرد: تاثیر دیگر حجامت بر سیستم ایمنی بدن است به گونه‌ای كه سیستم ایمنی افراد را كه دچار ضعف شده‌اند، بهبود می‌بخشد؛ همچنین با حجامت دوره‌ای عفونت‌ها كاهش پیدا می‌كند.

وی ادامه داد: كم‌كاری و پركاری سیستم دفاعی، بدن را دچار مشكل می‌سازد كه حجامت در پركاری این سیستم یعنی آلرژی حكم ترمز را دارد و در كم‌كاری سیستم ایمنی مثل پدال گاز عمل می‌كند.

مدرس دانشکده طب سنتی دانشگاه علوم اسلامی رضوی مشهد اظهار داشت: در اهدای خون از هر رگی كه خون گرفته شود، مهم نیست ولی در حجامت تعدادی رگ تعریف شده كه فقط از آن‌ها استفاده می‌كنند كه نشان از دقت طب سنتی دارد هر چند كه خونی كه در حجامت گرفته می‌شود خون رگ نیست بلكه خون بین اعضای بدن است.

وی درخصوص حجامت غیرطبی خاطرنشان كرد: باید شرایطی ایجاد شود تا كسانی كه حجامت غیرطبی می‌كنند، مورد بازخواست قرار گیرند چون ضعف در حجامت را سبب می‌شوند و در بعضی موارد انتقال بیماری به وجود می‌آید.

دكتر سیادتی تصریح كرد: به طور كلی حجامت یك عمل علمی است.

آیین‌نامه حجامت را از سال 83 به علت ناقص بودن حذف كردند

دکتر حسین خیراندیش رییس موسسه تحقیقات حجامت کشور نیز در این همایش گفت: در سال 83 آیین‌نامه حجامت را به علت ناقص بودن حذف كردند و تا امروز هیچ ترمیمی در آن صورت نگرفته است و این به واسطه جهل به موضوع نیست بلكه مقابله عالمانه است.

وی اظهار داشت: درست است كه انتقادهایی به طب حجامت وارد است اما طب كلاسیك هم دارای مشكلاتی است و باید از كلان موضوع حمایت شود.

وی اضافه كرد: حجم احادیث مطرح شده در مورد حجامت فراوان است به گونه‌ای كه هیچ موضوع دیگری این حجم احادیث را به خودش اختصاص نداده است.

دكتر خیراندیش بیان كرد: در طب اسلامی حجامت یك رفتار پیشگیری است در حالی كه در طب سنتی از آن صحبتی نشده است، در مقایسه دیدگاه طب سنتی و اسلامی، استفاده از روایات مطرح می‌شود همچنین زمینه‌ بودن دعا در درمان كه مساله مهمی است و تنها طب اسلامی دارای آن است و در حقیقت خیانت طب كلاسیك، جدا كردن دعا از درمان است.

http://www.sagharco.com/news.php?readmore=54
 

♠MAHSA♠

عضو جدید
حجامت در لغت به معنی ایجاد حجم است واصطلاحا نوعی روش خون گیری با شاخ یا شیشه است که جهت پیشگری و درمان برخی بیماریها مورد استفاده قرار می گیرد.
حجامت در تاریخ مشرق زمین دارای سابقه 5 هزار ساله است قدیمیترین مدرک که انجام حجامت را تایید میکند مربوط به 3300 سال قبل از میلاد در کشور مقدونیه می باشد. در مصر باستان نیز تصاویر سنگی و دیواری متعددی دال بر حجامت و باد کش بیماران بر جای مانده است.
در کتب قدیمی هند که مربوط به 5 هزار سال پیش است نیز از حجامت یاد شده ، چینی ها نیز از دو هزار سال قبل از میلاد از انواع حجامت در کنار طب سوزنی استفاده می کرده اند .
واما در کشور ما دانشمندان و اطبا ایران زمین نظیر ابو علی سینا ،جرجانی ، رازی و بسیاری دیگر به طور وسیعی از حجامت در درمان بیماران خود بهره برده اند .برای مثال ابو علی سینا در کتاب قانون حجامت رادر درمان بیش از 37 نوع بیماری موثر دانسته است.

انواع حجامت در طب سنتی:
1) حجامت خشک(باد کش)
2) حجامت تر (خون گیری)

حجامت خشک نوعی حجامت است که درآن خونی از بدن خارج نمیشود بلکه با گذاشتن یک یا چند لیوان روی مواضع خاصی از بدن عمل مکش روی پوست انجام میشود و بدین وسیله یک التهاب موضعی ایجاد می گردد.
حجامت خشک بر دو نوع است : 1)حجامت سرد وخشک
2)حجامت گرم وخشک
تقسیم بندی حجامت خشک بر اساس موضع آن :
1. حجامت خونساز
2. حجامت کبد
3. حجامت ریه ها
4. حجامت کلیه ها(حجامت لغزان)
5. حجامت دیسک کمر
6. حجامت سیاتیک

حجامت تر :با خارج شدن خون از بیمار همراه است
انواع حجامت تر:
1.حجامت عام (میان دو کتف)
2.حجامت سر
3.حجامت چاربند (کمر)
4.حجامت ساقین
5. حجامت نقره(پشت گردن)
6.حجامت تحت الذقن(زیر چانه)
7.حجامت پشت گوش
8. حجامت خورشیدی
9.حجامت آلرژی
10.حجامت موضعی

تعدادی از بیماری هایی که آثار در مانی حجامت روی آنها اثبات رسیده است:
جوشهای صورت وبدن، سردرد های میگرن ، ریزش مو ، کمر درد وسیاتیک ، چربی خون بالا،چربی خون ، فشار خون ، درد ها و اختلالات دوران قاعدگی ، واریس اندام ها، مسمومیت های غذایی ودارویی ، افسردگی، اگزما وحساسیت پوستی ، آلرژی های تنفسی وگوارشی ، آرتروز مفاصل ، ترک انواع اعتیاد ، درمان عوارض اعتیاد، رفع غلظت خون و لخته های عروقی ، شب ادراری اطفال ، گر گرفتگی و درد های عضلانی ، کوتاهی قد اطفال، بی اشتهایی ، سینوزیت ، کیست های تخمدان ، سلولیت ، زردی اطفال و یرقان ، اختلالات رفتاری کودکان ،یبوست های مزمن ، سرشدگی و خواب رفتگی اندام ،خرخر کردن و اختلالات تنفسی در خواب
سنین مناسب برای انجام حجامت :
در طب سنتی برخی از حکما نظیر ابو علی سینا و جرجانی ، حجامت رااز 2 تا 60 سالگی تجویز نموده اند و در طب اسلامی شروع حجامت جهت پیشگیری از ابتلابه بیماری از چهار ماهگی تجویز شده است در حدیثی از پیامبر اکرم نقل شده که ایشان حجامت نقره در اطفال بالای چهار ماه به فاصله هر ماه یکبار توصیه نموده اند همچنین در احادیث ممنوعیتی برای انجام حجامت در افراد مسن مشاهده نشده است
حضرت امام رضا در رساله ذهبیه حجامت را برای بالغین سالم متناسب با سن فرد تجویز میکند مثلا برای 40 ساله سالم هر 40 روز یکبار تجویز شده است .
تذکر 1:
در گذشته حجامت نقش واکسیناسیون فعلی را یرای کودکان داشته و مقامت آنها رادر برابر بیماری ها زیاد میکرده
تذکر 2:تجربه ثابت کرده که حجامت اطفال موجب افزایش قد و وزن ، رفع لاغری و بی اشتهایی، ضعف و کاهش اختالات رفتاری و پرخاشگری در آنها میشود
چه کسانی را نباید حجامت کرد:افرادی که طبق تعریف طب سنتی در گروه بلغمی مزاجها قرار می گیرند.
زنان باردار از شروع حاملگی تا پایان ماه چهارم حاملگی.
بانوانی که در ایام عادت ماهانه قرار دارند.
افرادی که دچار مشکلات انعقادی مثل کمبود پلاکت و همو فیلی هستند .
افرادی که فشار خون پایین دارند که با خوردن عسل فشار خون را تعدیل کرده سپس اقدام به حجامت می کنند.
در حالت گرسنگی و تشنگی شدید ، ضعف های شدید قوای جسمی وروحی
 
آخرین ویرایش:
  • Like
واکنش ها: Sarp

Similar threads

بالا