شما باید 3 سال بعد از تاریخ اخذ لیسانس در امتحان نظام مهندسی برای دریافت پایه 3 طراحی و نظارت شرکت کنید. برای دریافت اطلاعات در مورد زمانهای ثبت نام و نحوه امتحان به سایت نظام مهندسی استان خودتون مراجعه کنید.
ولی در مورد شروع فعالیت در زمینه طراحی و نظارت تاسیسات الکتریکی، در ابتدا باید مباحثی نظیر محاسبات روشنایی، محاسبات کابل، شناخت کلیدها ، فیوزها، کابل ها، سیستم ارت، سیستم اعلام حریق، سیستم صوتی و پیجینگ، شبکه کامپیوتری، تلفن، آنتن، ... آشنایی داشته باشید.
البته منظور ازآشنایی این نیست که مشخصات جزئی این سیتم ها رو حفظ کنید تنها در این حد که در موقع طراحی بتوانید با مراجعه به جداول و مراجع ها اطلاعاتی رو که لازم دارید بتوانید استخراج کنید.
در طراحی وظیفه شما (مهندس برق) این هست که
الف نقشه های برق ساختمان (بنا یا محوطه یا خیابان یا ...) مورد نظر رو تهیه کنید عموما نقشه ها ی برق شامل اطلاعات ذیل می باشند..
- توضیحات کلی (در مورد استانداردها و مواردی که در زمان اجرا باید رغایت شود)
- پلان روشنایی (جانمایی محل چراغ ها، کلیدها، و ارتباطات سیم کشی مربوط به روشنایی و ... )
- پلان نیرورسانی و پریز (جانمایی پریز های برق، تابلوهای برق، محل ورود برق به ساختمان، سیم کشی و کابل کشی های مربوطه و ...)
- پلان اعلام حریق (محل نصب دکتورها، شستی ها، آزیرها، و ارتباطات سیم کشی مربوطه و ... )
- پلان سیستم صوتی (محل نصب بلند گو ها، میکروفون، تجهیزات سیستم مرکزی صوتی و سیم کشی ها مربوطه و ...)
- پلان تلفن، آنتن و شبکه کامپیوتری (محل نصب پریز های تلفن، آنتن، شبکه کامپیوتری، جعبه تقسم تلفن، آمپلی فایر ، هاب یا سوئیچ، سیم کشی های مربوطه و ...)
- پلان سینی کابل (مسیر اجرای سینی کابل و مشخصات مربوطه)
- پلان صاعقه گیر (محل نصب صاعقه گیر و مشخصات مربوطه و محل نصب چاه ارت صاعقه گیر و ...)
- تابلوهای برق (مشخصات تابلوهای برق نظیر، فیدرها، کلید ها و فیوزها و ....)
- رایزردیاگرام ها (ارتباطات سیستم های الکتریکی)
- جزئیات اجرایی
ب انجام محاسبات و تهیه دفترچه محاسبات برای ارائه به کنترل کننده نقشه ها (نقشه های مربوط به نظام مهندسی توسط نظام مهندسی کنترل می شود و نقشه های خارج از نظام توسط مهندسینی که مورد تایید کارفرما هستند کنترل می شود)
دفترچه محاسباتی نیز شامل اطلاعات ذیل می باشد.
- محاسبات روشنایی
- محاسبات کابل
- محاسبات محاسبات تابلو ها
- محاسبات سیستم صوتی
- محاسبات صاعقه گیر
- ...
این موارد کلی هستند و ممکن است بعضی ازا ین ها لازم نباشد مثلا در ساختمان های مسکونی سیستم صوتی و پیجینگ اجرا نمی شود و بنابراین نقشه ها و محاسبات مربوطه نیز ارئه نمی شود.
در خصوص طراحی نقشه ها و پلان ها قدیم به این صورت بود که نقشه های معماری ساختمان چاپ می شدند و در اختیار مهندس برق قرار می گرفتند و طراح نقشه های برق رو ترسیم می کرد و یک نقشه کش اتوکد کار نقشه ها را در محیط اتوکد به پلان معماری اضافه می کرد. ولی امروزه بیشتر مهندسین برق خودشان با طرز کار اتوکد آشنا یی دارند و این نقشه ها را ترسیم می کنند.
برای آشنایی با نقشه های برق یک نمونه نقشه از اینجا دانلود کنید و ببینید
لینک
برای آشنایی با کتاب های مربوطه به محاسبات و طراحی اینجا را ببینید
لینک
این هم لینک استانداردهایی هست که باید لحاظ شود
لینک