تازه وارد تاسیسات

mmrrdd

عضو جدید
از عزیزان کارشناس و با تجربه در زمینه تاسیسات الکتریکال تقاضا می کنم: یک تازه وارد تاسیسات باید از کجا شروع کنه؟از چه کتابهایی شروع کنم؟ نرم افزار؟ نظام مهندسی؟ طراحی-نظارت؟
خیلی ممنون:gol:
 

BIGHAM

عضو جدید
کاربر ممتاز
اول شما بفرمایید که درستون تموم شده یا نه و چه گرایش خوندید؟
 

mmrrdd

عضو جدید
بی غم جان

بی غم جان

لیسانس قدرت گرفتم الان دانشجوی فوق قدرت هستم ممنون
 

BIGHAM

عضو جدید
کاربر ممتاز
شما باید 3 سال بعد از تاریخ اخذ لیسانس در امتحان نظام مهندسی برای دریافت پایه 3 طراحی و نظارت شرکت کنید. برای دریافت اطلاعات در مورد زمانهای ثبت نام و نحوه امتحان به سایت نظام مهندسی استان خودتون مراجعه کنید.
ولی در مورد شروع فعالیت در زمینه طراحی و نظارت تاسیسات الکتریکی، در ابتدا باید مباحثی نظیر محاسبات روشنایی، محاسبات کابل، شناخت کلیدها ، فیوزها، کابل ها، سیستم ارت، سیستم اعلام حریق، سیستم صوتی و پیجینگ، شبکه کامپیوتری، تلفن، آنتن، ... آشنایی داشته باشید.
البته منظور ازآشنایی این نیست که مشخصات جزئی این سیتم ها رو حفظ کنید تنها در این حد که در موقع طراحی بتوانید با مراجعه به جداول و مراجع ها اطلاعاتی رو که لازم دارید بتوانید استخراج کنید.

در طراحی وظیفه شما (مهندس برق) این هست که

الف نقشه های برق ساختمان (بنا یا محوطه یا خیابان یا ...) مورد نظر رو تهیه کنید عموما نقشه ها ی برق شامل اطلاعات ذیل می باشند..

- توضیحات کلی (در مورد استانداردها و مواردی که در زمان اجرا باید رغایت شود)
- پلان روشنایی (جانمایی محل چراغ ها، کلیدها، و ارتباطات سیم کشی مربوط به روشنایی و ... )
- پلان نیرورسانی و پریز (جانمایی پریز های برق، تابلوهای برق، محل ورود برق به ساختمان، سیم کشی و کابل کشی های مربوطه و ...)
- پلان اعلام حریق (محل نصب دکتورها، شستی ها، آزیرها، و ارتباطات سیم کشی مربوطه و ... )
- پلان سیستم صوتی (محل نصب بلند گو ها، میکروفون، تجهیزات سیستم مرکزی صوتی و سیم کشی ها مربوطه و ...)
- پلان تلفن، آنتن و شبکه کامپیوتری (محل نصب پریز های تلفن، آنتن، شبکه کامپیوتری، جعبه تقسم تلفن، آمپلی فایر ، هاب یا سوئیچ، سیم کشی های مربوطه و ...)
- پلان سینی کابل (مسیر اجرای سینی کابل و مشخصات مربوطه)
- پلان صاعقه گیر (محل نصب صاعقه گیر و مشخصات مربوطه و محل نصب چاه ارت صاعقه گیر و ...)
- تابلوهای برق (مشخصات تابلوهای برق نظیر، فیدرها، کلید ها و فیوزها و ....)
- رایزردیاگرام ها (ارتباطات سیستم های الکتریکی)
- جزئیات اجرایی

ب انجام محاسبات و تهیه دفترچه محاسبات برای ارائه به کنترل کننده نقشه ها (نقشه های مربوط به نظام مهندسی توسط نظام مهندسی کنترل می شود و نقشه های خارج از نظام توسط مهندسینی که مورد تایید کارفرما هستند کنترل می شود)

دفترچه محاسباتی نیز شامل اطلاعات ذیل می باشد.

- محاسبات روشنایی
- محاسبات کابل
- محاسبات محاسبات تابلو ها
- محاسبات سیستم صوتی
- محاسبات صاعقه گیر
- ...
این موارد کلی هستند و ممکن است بعضی ازا ین ها لازم نباشد مثلا در ساختمان های مسکونی سیستم صوتی و پیجینگ اجرا نمی شود و بنابراین نقشه ها و محاسبات مربوطه نیز ارئه نمی شود.

در خصوص طراحی نقشه ها و پلان ها قدیم به این صورت بود که نقشه های معماری ساختمان چاپ می شدند و در اختیار مهندس برق قرار می گرفتند و طراح نقشه های برق رو ترسیم می کرد و یک نقشه کش اتوکد کار نقشه ها را در محیط اتوکد به پلان معماری اضافه می کرد. ولی امروزه بیشتر مهندسین برق خودشان با طرز کار اتوکد آشنا یی دارند و این نقشه ها را ترسیم می کنند.

برای آشنایی با نقشه های برق یک نمونه نقشه از اینجا دانلود کنید و ببینید
لینک
برای آشنایی با کتاب های مربوطه به محاسبات و طراحی اینجا را ببینید
لینک
این هم لینک استانداردهایی هست که باید لحاظ شود
لینک
 

mmrrdd

عضو جدید
مهندس BIGHAM منظورتون از این جمله چی بود؟ یعنی از یه جا کار شروع کنم بعد اطلاعات لازمو پیدا کنم؟
"البته منظور ازآشنایی این نیست که مشخصات جزئی این سیتم ها رو حفظ کنید تنها در این حد که در موقع طراحی بتوانید با مراجعه به جداول و مراجع ها اطلاعاتی رو که لازم دارید بتوانید استخراج کنید."
 

BIGHAM

عضو جدید
کاربر ممتاز
منظورم از اون جمله این بود که مثل درس و کنکور و این حرفها نیست که بشینیم حفظ کنیم. فقط کلیات رو باید بلد باشید که مثلا کابل 18*3 نداریم و 16*3 داریم. ولی لازم نیست دیگه از حفظ بدونیم که کابل 16 چند آمپر میکشه.
بهتربن روش برای شروع به نظر من اینه که چند سری نقشه به همراه دفترچه محاسباتی پیدا کنید و مطالعه کنید. یعنی این که با استفاده از جدول راهنمای نقشه ها، تک تک نقشه ها رو مطالعه کنید که مثلا تو نقشه روشنایی کدوم چراغ رو برای کدوم فضا (اتاق) انتخاب کرده یا مثلا تعداد رشته های سیم کشی و مسیر سیم کشی رو ببینید و ... کلا اینطوری چندین نقشه رو مطالعه کنید خودتون یک چیزهایی دستگیرتون میشه.
 

mmrrdd

عضو جدید
من تو کاراموزی با نقشه های تک خطی نیروگاه و پست ها آشنا شدم و خیلی جالب بود. در مورد دفترچه محاسباتی میشه بیشتر توضیح بدین.و در مورد بازار کار آیا حتما باید نظام مهندسی داشته باشیم یا میشه با شرکتها یا کسانی که عضو هستن کار کرد؟(چه الزامی داره؟)
خیلی خیلی ممنون مهندس BIGHAM:smile:
 

BIGHAM

عضو جدید
کاربر ممتاز
تاسیسات الکتریکی بخشی از بازار کار یک مهندس برق (علی الخصوص قدرت) هست و خود تاسیسات الکتریکی نیز گسترده و وسیع تر از چیزی است که از دور بنظر میاد. شما که خوشبختانه تجربه آشنایی با نقشه های تک خطی رو دارید، چند قدم جلوتر هستید. در مورد اینکه آیا باید پروانه نظام مهندسی گرفت؟ حتما. چون وقتی پروانه نظام رو نداشته باشید، باید یک مهندس برق دیگر که پروانه (یا به قولی امضا) داره بیاد نقشه ها رو امضا کنه و به اسم اون نقشه ها مهر و امضا میشه و قسمت اعظم دستمزد به اون می رسه. در واقع یک کار دست دوم میشه. این روش به درد کسانی می خوره که امکان دریافت پروانه نظام مهندس رو ندارند ولی در این زمینه شاغل هستند می خوره (مثل گرایش های دیگر برق و یا کسانی که تحصیلات مرتبط ندارند و تجربی کار کرده اند.)
در مورد شرکت ها هم بعله شرکت های مشاور هم به نوعی شخصیت حقوقی دارند و لازم نیست که مهندس برق مربوطه پروانه نظام داشته باشه. این شرکت ها با ارائه مدارک و سوابق مهندسین شرکت، پایه (گرید) اخذ می کنند و از طریق اون اجازه پیدا می کنند که در مناقصه های پروژه های دولتی شرکت کنند. برای کار در این شرکت ها هم نیازی نیست کسی که طراحی می کنه حتما پروانه داشته باشه ولی چون برای گرفتن پایه باید مدرک مهندسین برق رو ارائه کنند پس چه بهتر که خود شمایی که فرضا با اون شرکت کار می کنید مدرک حودتون رو ارائه کنید و درآمد اون نیز به خودتون برسه تا به غیر.
در مورد دفترچه هم عجله نکنید اول باید یکسری نقشه رو مطالعه کنید تا اصول کلی دستتون بیاد، بعد.
ضمنا از اینجا می توانید یکسری دیگر نقشه دانلود کنید که مربوط به یک ساختمان فولادی 5 طبقه هست. البته شامل نقشه های معماری - برق - سازه و مکانیکی هست.
لینک
 
آخرین ویرایش:

mmrrdd

عضو جدید
مهندس BIGHAM واقعامطالب خوبی به بنده یاد دادید و ممنون از لینکها و معرفی کتابها
ممکنه در مورد خواندن و تحلیل انواع نقشه ها و این که چطور میشه در این زمینه مهارت کسب کرد لطف کنید بیشتر توضیح بدید :smile:
 

BIGHAM

عضو جدید
کاربر ممتاز
اول برای اینکه سوتفاهم نشه یادآوری کنم که من دانشجوی کارشناسی ترم آخر قدرت هستم. و ممنون از اظهار لطف شما.
شما سعی کنید به جدول راهنمای نقشه ها رو که معمولا صفحه اول یا آخر قرارداده شده مراجعه کنید تا بتوانید قطعات استفاده شده در نقشه رو شناسایی کنید و یکی از پلان ها مثل روشنایی رو نگاه کنید ببینید سیم کشی های مربوطه به چه طریقی هست چند رشته سیم هست مشخصات لوله که زیر مشخصات سیم نوشته میشه چیه یعنی مثلا
3x2.5mm[SUP]2[/SUP]NYAF/PG 13.5 pvc
و این که به یک لاین چند لامپ رو تغذیه کرده.
خلاصه تو نقشه چه خبره و چه اطلاعاتی داده شده. بعد همون لاین رو تو دیاگرام تک خطی تابلو برق پیدا کنید و آمپر و نوع فیوز رو چک کنید. به همین ترتیب نقشه ها رو مرور کنید.
 

mohsen-0547

عضو جدید
دستت درد نكنه.من چند ساله كه امتحان ميدم ولي قبول نميشم چوننصف سوالها تو كتابا نيستن.من هم رشته ام الترونيكه و از لحاظ قدرتي كم بلديم.
 

Similar threads

بالا