اینجا قلب تپنده هنر نمایش است
آشنایی با محیط تئاتر شهر تهران
آشنایی با محیط تئاتر شهر تهران
شاید یادتان بیاید یا نه ؛ اما مردم میآمدند و عصر پنج شنبه و جمعه، جمع میشدند توی کافه شهرداری، قرار و مدار خانوادگی میگذاشتند و برنامههای سیرک را تماشا میکردند. شهر که بزرگتر شد، کافه شهرداری در دل شلوغی بیشتر فرو رفت؛ اما آن قدر خوش مسیر بود که خارجیها فکرمی کردند چه جایی بهتر از اینجا برای تاسیس یک هتل بزرگ ۴۰۰ اتاقه؟
اما سرنوشت برای کافه شهرداری به گونه دیگری رقم زده شد. سال ۱۳۴۶ که کلنگها را بر زمین زدند به جای هتل، قرار شد در محل کافه شهرداری، تئاتر اجرا شود؛ البته اسم و رسم و شکل و ظاهرش هم عوض شد.
ساختمانش شبیه یک استوانه است و هر تازه واردی در راهروهای دایره وارش گم میشود. در حاشیه یکی از مشهورترین چهارراههای تهران ایستاده است.
بر زمینی سنگ فرش و در کنار آب نماهای متعدد. خیلیها هرگز داخلش را ندیدهاند و نمیدانند حتی زیر این سنگ فرشها، چند پله پایینتر، میشود پا به فضایی تاریک گذاشت که برای چند دقیقه، تو را به متن زندگی ببرد. راهروهایی که محال است برای اولین بار پا درونشان بگذارید و مسحور نشوید.
اسمش "تئاتر شهر" است؛ خاطرهای ۴۰ ساله برای اهالی صحنه و نمایش که تجربه سالها حضورشان را در پوسترهای خاطره انگیزش قاب گرفته، تاریخ نمایش مدرن ایران را رقم زده است. ساختمانی با ترکیب فلز و خاک و طراحی عجیب و دایرهای، پر از کوچه پس کوچههایی که به اتاقهای گریم و نور و صدا ختم میشوند و به دور و زیر بزرگترین تالار مجموعه میچرخند.

خیلیها از تئاتر شهر تصویری ناشناخته و گنگ دارند؛ همانند اتفاقهایی که در تاریکی صحنه رخ میدهد؛ اما برای اهالی تئاتر، اینجا قلب تپنده هنر نمایش است؛ جایی برای گرم کردن تنور بازی و حرکت.
اتفاقی که از روز ۷ بهمن ماه سال ۱۳۵۱ خورشیدی آغاز شد و قرار است حالا حالاها ادامه داشته باشد.
جالب است بدانید که تئاتر شهر در آغاز به وسیله سازمان جشن هنر شیراز اداره میشد، سپس اداره آن به رادیو و تلویزیون و پس از پیروزی انقلاب اسلامی به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی واگذار شد.
گذر سالها، تالارهایی را به مجموعه تئاتر شهر اضافه کرد که بعضی از آنها همچنان هستند و از بعضی، فقط نامی به جا مانده است.
مخاطبهای حرفهای تئاتر شهر شاید هنوز "خانه خورشید" را فراموش نکرده باشند؛ تالاری که روزگاری موتورخانه مجموعه بود و امروز یکی از محلهای تمرین گروههای تئاتری. این تالار با آن فرم و فضایی که داشت، محلی بود برای تجربههای دانشجویی و تئاترهایی از جنس کارگاهی چنین است تالار نو که اکنون محل استقرار گروههای فنی و صحنه مجموعه تئاتر شهراست.
به تئاتر که میرویم فقط نمایش را میبینیم و بازیگرها و عوامل را؛ اما حدود ۱۴۰ نفر در گوشههای نادیدنی و دیدنی این مجموعه کار میکنند؛ آدمهایی که نامشان روی پوسترها و بروشورها نمیآید؛ ولی تلاش آنها باعث به روی صحنه رفتن نمایشها میشود. از مدیر مجموعه گرفته تا راهنمایان تالارها، نیروهای خدمات و... همه و همه میکوشند تا تئاتر شهر آن طور باشد که شما میپسندید؛ یعنی درشان هنرمندان و هنردوستان.
هم اکنون در مجموعه تئاتر شهر پنج تالار اصلی، چهارسو، سایه، قشقایی و کارگاه نمایش وجود دارد. سیستم سرمایش و گرمایش، غرفههای کتابفروشی در کافه تریا، سیستم مونیتورینگ اتاقهای فرمان و... از امکانات این مجموعه است. به اینها اضافه کنید تالار جلسات و کتابخانه را!
آخرین ویرایش: