بورس کالا

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
[h=1]مدیر عامل بورس انرژی معاون وزیر اقتصاد شد[/h] کد خبر: DEN-737120 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۶/۱۷ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۱۰
مدیرعامل بورس انرژی امروز طی مراسم معارفه به طور رسمی جایگزین داودمنظور، معاون اقتصادی وزیر اقتصاد می‌شود. به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی بازار سرمایه (سنا) شاپور محمدی که از سال گذشته به‌عنوان مدیر عامل چهارمین بورس کشور انتخاب شده بود هم اکنون به‌عنوان معاون اقتصادی وزارت اقتصاد منصوب شد.
شاپور محمدی متولد سال 53 و دارای دکترای اقتصاد سنجی و توسعه است که در سوابق اجرایی او می‌توان به فعالیت‌هایی چون عضویت در هیات علمی دانشکده مدیریت دانشگاه تهران (دانشیار)، مدیرعامل شرکت بورس انرژی، مدیرعامل و عضو هیات مدیره شرکت سرمایه‌گذاری آتیه اندیشان مس، عضو هیات مدیره شرکت تولید فرومولیبدن کرمان، عضو هیات مدیره شرکت سرمایه‌گذاری مس سرچشمه، عضو هیات مدیره کارگزاری بانک تجارت، دبیر کل کانون نهادهای سرمایه‌گذاری ایران، معاون پشتیبانی پردیس علوم اجتماعی و رفتاری دانشگاه تهران، عضو هیات داوری بازار سرمایه، قائم مقام مدیرعامل شرکت مدیریت سرمایه‌گذاری هیمر، عضو شورای سرمایه‌گذاری بیمه ایران، عضو شورای عالی تحقیقات بانک سپه، رییس کمیته امتحانات سازمان بورس و اوراق بهادار تهران، مشاور مدیر عامل و عضو کمیته عالی اعتبارات بانک تجارت، عضو شورای تحقیقات سازمان تامین اجتماعی، عضو کمیته شاخص سازمان بورس و اوراق بهادار و عضو هیات مدیره شرکت ارزش پرداز آریان اشاره کرد.
 

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
[h=1]نماي بازار مقاطع ايران[/h] کد خبر: DEN-737121 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۶/۱۷ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۱۰
 

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
بازار آتی سکه، در حال اصلاح قیمت؟گروه بورس کالا – طیبه شهبازی: روز دوشنبه، در شروع معاملات بازار آتی سکه، سررسیدهای شهریور تا آذر، با کاهش قیمت زیر یک درصد مواجه شدند. این روند کاهشی پس از مدت کمی شدت گرفت و به جز سکه شهریور، باقی سررسیدها نزدیک به 2 درصد ریزش داشتند.
در این میان کاهش بهای سکه‌های آبان و آذر به بیش از 2 درصد هم رسید. این همه در شرایطی بود که این بازار، دو روز ابتدایی هفته را با نوسانات نسبتا زیاد پشت سر گذاشته بود و روز یکشنبه در پایان معاملات، تابلوی سکه‌های آتی، سبز بسته شده بود.
روز گذشته دو خبر مهم توانست تا حدودی بر مسیر بازارهای طلا و سکه اثرگذار باشد، یکی حمایت مجدد و قوی روسیه از سوریه و دیگری صحبت‌های جان کری با این مضمون که راه‌حل بلندمدت برای بحران سوریه، سیاسی است نه نظامی؛ اما به گفته او گزینه حمله همچنان روی میز است. بازار هم تحت‌تاثیر این مسائل ریخت. بازار آتی سکه روز گذشته در حدود 35 هزار تومان در سررسیدهای دور کاهش یافت و بهای سکه نقدی هم تقریبا با قیمت‌های روز یکشنبه برابری می‌کرد و تنها کمی ریزش را نسبت به آخر وقت این روز تجربه کرد. به نظر می‌رسد بازار نقدی تا حدودی از بازار آتی تاثیر گرفت در حالی که بازار آتی سکه در حال اصلاح قیمت‌ها و بازگشت اختلاف سررسیدهایش به حالت منطقی است، هرچند که هنوز این اختلاف‌ها زیاد به نظر می‌آید.
قیمت دلار در بازار آزاد هم روز دوشنبه در ابتدای معاملات تا حدودی صعود کرد؛ اما پس از آن روند نزولی به خود گرفت. در مجموع به اعتقاد برخی معامله‌گران بازار سکه، در هفته پیش رو این احتمال وجود دارد در صورتی که سیگنال‌هایی که از غرب و تصمیمات آمریکا پیرامون جنگ می‌رسد، چندان مثبت نباشد، بهای سکه ریزش‌ شدیدی به خود نبیند، اما از طرفی آتی سکه چاره‌ای جز اصلاح قیمت با این مارجین و با این حجم آربیتراژوری که وارد بازار شده‌اند، ندارد و از آنجا که احتمال ریزش وجود دارد، خریداران مخصوصا آربیتراژورها، به راحتی موقعیت خرید ایجاد نمی‌کنند.
در همین حال در بازارهای جهانی، با شروع هفته میلادی به دنبال ادامه نگرانی‌های بین‌المللی نسبت به متوقف شدن برنامه محرک پولی فدرال رزرو آمریکا، قیمت جهانی طلا روز دوشنبه کاهش یافت. این نوسانات در بازارهای داخلی و بین‌المللی در شرایطی رخ داد که همه چشم انتظار اعلام نتیجه بررسی کنگره آمریکا در خصوص حمله به سوریه بودند. بعدازظهر روز گذشته قرار بود که اوباما با چند شبکه تلویزیونی صحبت کند، همچنین امروز بعدازظهر او در کنگره این کشور سخنرانی خواهد کرد و پس از چند روز رایزنی در کنگره آمریکا، و همچنین مشخص شدن نتایج گزارش بازرسان سازمان ملل متحد در خصوص سوریه (که این احتمال وجود دارد که همه این مسائل حتی تا هفته آینده نیز زمان ببرد) در نهایت در این باب تصمیم‌گیری خواهد شد.
از سوی دیگر روز چهارشنبه هفته جاری، قرار است سنای آمریکا رای‌گیری مجدد داشته باشد و 80 سناتور این بار رای خواهند داد، (رای‌گیری قبلی در کمیته خارجی سنا صورت گرفته و لایحه جنگ محدود تصویب شده بود). با این وجود به اعتقاد برخی تحلیلگران بازار، اگر سنا به جنگ رای مثبت بدهد، احتمال دارد بازار نقدی سکه در اواخر هفته نوسانی شده و کمی صعود کند.

روز دوشنبه در ادامه معاملات بازار قراردادهای آتی سکه، قیمت دو سررسید دور آبان و آذر، نوسان بیشتری داشتند و به طور مداوم ریزش قیمتی این دو سکه در محدوده زیر و بالای 2 درصد در نوسان بود که نشان از تمرکز بیشتر معامله‌گران روی سررسیدهای دورتر داشت.

بنا به اعلام شرکت بورس کالای ایران، همچون ماه‌های گذشته، یک سررسید به تابلوی معاملات سکه آتی اضافه خواهد شد تا برای شش روز، این معاملات با 5 سررسید دنبال شوند و پس از آن، بازار آتی با نزدیک‌ترین سررسید خود (شهریور) خداحافظی کند. بنا بر اطلاعیه اخیر بورس کالای ایران، ﻗﺮارداد آتی ﺳـﻜﻪ ﻃـﻼ، ﺗﺤﻮﻳـﻞ دی ﻣـﺎه 1392 از روز ﭘﻨﺞﺷﻨﺒﻪ ﻣﻮرخ 21/06/1392 راه‌اﻧﺪازی ﺷﺪه و ﻗﺎﺑﻞ‌ﻣﻌﺎﻣﻠﻪ ﺧﻮاﻫﺪ ﺑﻮد. ﻗﺮاردادﻫﺎی آتی در اوﻟﻴﻦ روز ﻣﻌﺎﻣﻼتی، ﺑﺪون ﺣﺪ ﻧﻮﺳﺎن قیمتی، ﺑﺎ دوره ﮔﺸﺎﻳﺶ ﺑـﻪ ﻣـﺪت 30 دﻗﻴﻘﻪ در اﺑﺘﺪای ﺟﻠﺴﻪ ﻣﻌﺎﻣﻼتی آﻏﺎز و ﺑﺎ دوره ﻋﺎدی ﻣﻌﺎﻣﻼتی و اﻋﻤﺎل ﺣﺪ ﻧﻮﺳﺎن ﻗﻴﻤﺖ روزاﻧﻪ اداﻣﻪ میﻳﺎﺑﺪ. ﻗﻴﻤـﺖ ﭘﺎﻳﻪ ﻗﺮارداد آتی، ﻫﻤﺎن ﻗﻴﻤﺖ ﻛﺸﻒ ﺷﺪه در ﺣﺮاج ﺗﻚ قیمتی ﺧﻮاﻫﺪ ﺑﻮد، ﻛﻪ ﻣﺒﻨﺎی ﺣﺪ ﻧﻮﺳﺎن ﻗﻴﻤﺖ روزاﻧـﻪ ﺑـﺮاي اداﻣﻪ ﻣﻌﺎﻣﻼت در ﺣﺮاج ﭘﻴﻮﺳﺘﻪ ﻗﺮار ﺧﻮاﻫﺪ ﮔﺮﻓﺖ. بدیهی اﺳﺖ در ﺻﻮرت ﻋﺪم اﻧﺠﺎم ﻣﻌﺎﻣﻠﻪ در ﺣـﺮاج ﺗـﻚ قیمتی، ﻗﺮارداد آتی ﻣﺘﻮﻗﻒ و ﻣﺠﺪدا ﻫﻤﻴﻦ ﻓﺮآﻳﻨﺪ، روز ﻛﺎری ﺑﻌﺪ ﺗﻜﺮار ﺧﻮاﻫﺪ ﺷﺪ.



 

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
بازار فلزات پایه در انتظار تحولی بزرگ بعد از هدفمندی

[h=1]استراتژی بازار و تولید باید تغییر کند[/h]
گروه بورس کالا- سحر نمایشی: از آنجا که روند مصرف فلزات پایه در بازار داخلی رو به افزایش است، فعالان اقتصادی معتقدند با توجه به محدود بودن منابع، محدودیت‌های بین‌المللی و افزایش میزان رقابت، تغییر استراتژی در این بازارها ضروری است.
اکنون نیز که بحث اجراي مرحله دوم هدفمندی یارانه‌ها مجددا مطرح شده، بهتر است قبل از آنکه دولت با توجه به اختیاری که مجلس شورای اسلامی بر اساس قانون بودجه سال جاری به آن داده است که نسبت به افزایش متوسط قیمت کل فرآورده‌‌های نفتی همچون بنزین، گازوئیل و برق اقدام کند کمبودها و مشکلاتی را که در فاز یک طرح هدفمندي يارانه‌ها وجود داشت بر طرف کند تا فشار اقتصادی آن همچون گذشته بر فعالان بخش خصوصی و مردم تحمیل نشود.
به گفته یکی از کارشناسان حوزه فلزات پایه اولین قدم در تغییر استراتژی بازار در صورت افزايش قیمت حامل‌های انرژی، تغییر روش‌های تولید و در عین حال تکنولوژی‌های موجود بر اساس ارتقای بهره‌وری در تولید است که این امر به تعدیل مصرف حامل‌های انرژی و در نتیجه ایجاد انضباط در هزینه‌های تولید مي‌انجامد.
به عقیده وی، بازار فلزات پایه به این دلیل نتوانست در اجرای فاز یک هدفمندی آنچنان که باید موفق باشد که هزینه‌های انرژی در شرایطی افزایش یافت که تکنولوژی تولید بهبود نیفتاده بود، بهره‌وری تولید پایین بود، حمل و نقل به صرفه نبود و توان رقابتی بنگاه‌ها در برابر محصولات وارداتی به شدت افت کرده بود؛ البته تمام این ضعف‌ ها همچنان به قوت خود باقی هستند و اگر مسوولان به فکر اصلاح مشکلات ذکر شده نباشند بهتر است از اجرای مجدد این طرح فعلا صرف نظر کنند.
به این ترتیب بهتر است تولیدکنندگان برای پایین آوردن هزینه‌های انرژی گام بزرگی برای تقاضای تکنولوژی بردارند به طور مثال وقتی ماشین‌های تولیدی با مصرف انرژی گران‌تر به ماشین‌هایی با مصرف کمتر و ارزان‌تر تبدیل شوند، می‌توان در میزان مصرف انرژی به میزان زیادی صرفه‌جویی کرد و در عوض همان هزینه را صرف تولید بیشتر محصول کرد.
همچنین مواجهه با ناملايمات اقتصادی متاثر از تشديد آثار محدوديت‌های بين‌المللی و به طور مشخص تحولات ناشی از نوسانات نرخ ارز و کندی رشد اقتصادی از جمله ويژگی‌های محيط کسب‌وکار در این مدت بوده است که روند بهبود تکنولوژی را در بخش فلزات پایه تحت تاثیر قرار داده و در نتیجه بر چالش‌هایی که در دو سال گذشته در نتیجه افزایش قیمت حامل‌های انرژی به وجود آمده، افزوده است. در این شرایط وجود تحریم‌های بین‌المللی و ناتوانی در امر واردات فناوری‌های مدرن تولید از آن مشکلات است که موجب شده، دستیابی به تکنولوژی از طریق راه‌های سخت‌تر و با هزینه‌های بالاتری صورت گیرد که با توجه به کمبود ارز در کشور، فشار تقاضا برای ارز را به میزان بیشتری بر بخش تولید تحمیل کرده است.
تولیدکننده‌های این بخش می‌گویند: خرید مواد اولیه و تکنولوژی سخت شده و با افزایش واسطه‌ها برای واردات باید هزینه‌های بیشتری را متحمل شویم در نتیجه این افزایش تقاضا برای ارز با توجه به اینکه با کمبود این واحد پولی در داخل کشور رو‌به‌رو هستیم، موجب خواهد شد علاوه بر اثری که بر بازار ارز دارد، رقابت‌پذیری بنگاه‌ها را نیز در قیاس با تولیدات خارجی وارداتی کاهش ‌دهد که همین امر کل فرآیند تولید و تلاش‌های تولیدکنندگان را خنثی می‌کند و همین امر رشد شدید قیمت فلزات را به دنبال خواهد داشت.
این در حالی است که در عین حال با کاهش رقابت‌پذیری بنگاه‌های تولیدی در بخش فلزات پایه، افزايش تورم بخشی در این گروه، اثرات خود را بر بازار گذاشته و باعث شده است فروشندگان در برهه‌های مختلف با نگاهی به ترازنامه خود و با توجه به احتمال افزایش قیمت‌ها در بازه زمانی کوتاه مدت، از فروش دست کشیده و شرایط را برای افزایش قیمت‌ها فراهم کنند که این موضوع نیز بیش از پیش منجر به تمایل خریداران به استفاده از کالاهای وارداتی می‌شود. در این شرایط معاملات بازار به هم می‌ریزد و در غیاب استراتژی مشخصی برای کاهش هزینه‌های تولید در کارخانه‌ها، استراتژی‌های قیمت‌گذاری در بازار نیز تحت‌الشعاع قرار گرفته و نظم بازار به هم می‌ریزد و این مساله‌ای است که با آغاز هدفمندی یارانه‌ها در فاز جدید بیشتر محتمل است.
بر اساس این امر دو موضوع در شرایط پیش رو مورد تاكيد کارشناسان است؛ نخست آنکه تولیدکنندگان با افزایش بهره‌وری در بخش تولید با کمک دولت بتوانند کارآیی خود را افزایش دهند و سپس بازار با هماهنگی بیشتری بین همه ارکان قیمت‌گذاری در تعیین قیمت‌های شفاف و واقعی و بدون حباب‌های روانی پیش برود.
در بازار فلزات چه گذشت
اما دیروز معاملات فلزات پایه در بازار داخلی با کاهش قیمت همراه شد، البته این در حالی است که قیمت فلزات در بورس لندن افزایش اندکی را تجربه کرده است.
به گفته فعالان آگاه به دلیل اینکه رشد نرخ فلزات در بازارهای جهانی اندک بوده است در نتیجه قیمت‌ها به ریزش نرخ ارز واکنش بیشتری نشان داده و در بازار داخلی با روند نزولی همراه شدند البته این در شرایطی است که سرب افزایش 100 تومانی را نسبت به روز یکشنبه تجربه کرد.
همچنین به گفته فعالان بازار، دليل کاهش 100 تومانی قلع نسبت به روز گذشته واردات حجم زیاد این فلز به بازار داخلی بوده است و احتمال اینکه این فلز تا انتهای هفته جاری با ریزش بیشتری مواجه شود زیاد است مگر اینکه نرخ ارز با افزایش رو‌به‌رو شود.
 

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
خوب و بد صادرات محصولات پتروشیمی از مسیر بورس کالا
جمال‌الدین حیدری مهذب *
موضوع «قیمت‌سازی جهانی محصولات پتروشیمی از مسیر بورس کالا» چندی است توسط برخی کارشناسان در رسانه‌ها مطرح شده و سعی شده صادرات قیر به عنوان الگو و نمونه‌ای موفق معرفی و تلویحا الزام قانونی برای صادرات محصولات پتروشیمی از مسیر بورس کالا را توصیه نمایند.
با عنایت به حساسیت مقوله صادرات محصولات پتروشیمی به عنوان بزرگ‌ترین منبع صادرات غیر‌نفتی به ویژه در شرایط فعلی کشور، نکاتی را به اختصار متذکر شده و بررسی تفصیلی و تخصصی این مقوله را به فرصتی مناسب موکول می‌کنیم.
الف) مهم‌ترین مزیت مطرح شده برای موفق جلوه دادن فروش قیر از مسیر رینگ صادراتی بورس کالا «درج قیمت‌های قیر صادراتی کشور در نشریات قیمت‌گذاری بین‌المللی» است که در همین زمینه موارد زیر قابل‌ذکر است:
1) مقایسه قیر و صادرات آن با محصولات پتروشیمی از لحاظ تنوع گرید و تعداد تولید‌کننده، تناژ قابل‌فروش، ارزش معاملات، تعداد و تنوع مشتریان و بازارهای هدف، زمان لازم برای عملیات عرضه و انجام معاملات و ارقام کارمزد پرداختی به بورس کالا و کارگزاری‌ها، به هیچ روی منطقی نبوده و مقیاس صادرات قیر بسیار کوچک‌تر از محصولات پتروشیمی است و نمی‌توان الگوی قیر را تجویز کرد.
2) بزرگ‌ترین مزیت ذکر شده در خصوص صادرات قیر از مسیر بورس کالا درج قیمت‌های کشف شده در برخی نشریات بین‌المللی است. باید پرسید این موضوع چه منافع و فواید عملی را در پی داشته است؟ در صورتی که ابتدا قیمت پایه عرضه صادراتی قیر از نشریات بین‌المللی استخراج شده و پس از کشف قیمت فروش در بورس کالا، در همان نشریه درج شود چه امتیاز ویژه‌ای حاصل شده است؟
3) آیا تنها راه‌ درج قیمت‌ محصولات پتروشیمی ایران در نشریات بین‌المللی عرضه در رینگ صادراتی بورس کالا است؟ برای رسیدن به این هدف راه و روش دیگری متصور نیست؟ سال‌ها است که فروش داخلی بسیاری از محصولات پتروشیمی از طریق بورس کالا انجام می‌شود و البته از نیمه دوم سال گذشته تمام محصولات پتروشیمی الزاما در بورس کالا به فروش می‌رسند، این سوال مطرح است که چرا تاکنون این حجم بالای معاملات، تنوع محصولات و قیمت‌های کشف شده در نشریات بین‌المللی قیمت‌گذاری منعکس نشده است؟ به نظر می‌رسد بهترین راه برای درج قیمت محصولات پتروشیمی ایران در نشریات بین‌المللی، مذاکره و برقراری روابط حسنه با مدیران نشریات قیمت‌گذاری معتبر مانند ICIS,PLATTS، ... و رسیدن به توافق با ایشان باشد، نه عرضه تمام محصولات پتروشیمی در رینگ صادراتی بورس کالا.
ب) چنین به نظر می‌رسد محور و هدف نهفته در اظهارات مطرح شده اخیر، زمینه‌سازی برای ایجاد سازوکار قانونی یا شبه قانونی به منظور الزام و اجبار شرکت‌های پتروشیمی جهت عرضه صادراتی محصولاتشان در بورس کالا است. تجربه عملی صادرات محصولات پتروشیمی در بورس کالا توسط یکی از مجتمع‌های خوشنام پتروشیمی مستقر در منطقه ماهشهر طی سال‌های گذشته، چندان قرین موفقیت نبوده و در نهایت این شرکت، صادرات به این شیوه را متوقف کرد. به اختصار تعدادی از معایب و اشکالات صادرات محصولات پتروشیمی از مسیر بورس کالا را بر می‌شماریم:
1) مشتریان و خریداران محصولات صادراتی پتروشیمی اغلب از اتباع غیر‌ایرانی بوده و با سازوکار بورس کالا نا آشنا و نامانوس هستند و به‌خصوص از میزان کارمزد بسیار بالای پرداختی ناراضی بوده و دلیلی برای پرداخت این وجه اضافی نسبت به خرید مستقیم صادراتی نمی‌بینند. ضمن اینکه در قبال این کارمزد، هیچ تسهیلات و امتیازی نسبت به روش معمول ارائه نمی‌شود.
2) پرداخت وجه تضمین اولیه به بورس کالا و هزینه‌های مرتبط با آن برای طرفین معامله به ویژه مشتریان خارجی، چندان توجیهی نداشته و اقتصادی به نظر نمی‌رسد.
3) عرضه صادراتی در بورس کالا منجر به شناسایی مشتریان خاص هر شرکت پتروشیمی توسط رقبا شده و امکان تطمیع و تهدید مشتریان توسط رقبا را به‌وجود می‌آورد، در نتیجه پس از مدتی منجر به از دست رفتن مشتری و تحمیل هزینه‌های بازاریابی برای یافتن مشتریان جدید می‌شود.
4) مشتریان خارجی در عرضه صادراتی بورس کالا، امکان آشنایی و تبادل‌نظر و تبانی با یکدیگر را یافته و بطور هماهنگ قیمت‌های پایین‌تر از بازار جهانی را پیشنهاد می‌دهند.
5) در این شیوه فروش صادراتی، برای مجتمع‌های پتروشیمی امکان تمایز میان مشتریان وفادار با سایر مشتریان وجود ندارد؛ چرا که ارائه هر گونه تسهیلات و تخفیف به یک مشتری به اطلاع سایرین رسیده و سیاست‌گذاری را برای مدیران شرکت پتروشیمی دچار محدودیت می‌کند و عملا «مدیریت ارتباط با مشتریان» مفهوم خود را از دست می‌دهد.
6) در شرایط تحریم، بسیاری از شرکت‌های خارجی با احتیاط‌ لازم نسبت به خرید محصولات پتروشیمی اقدام می‌کنند. در صورت الزام به حضور در رینگ صادراتی بورس کالا، خطر شناسایی و مجازات از جانب کشورهای متخاصم برای ایشان وجود داشته و در نهایت از خرید منصرف
خواهند شد.
7) در شرایط تحریم، فرآیند انتقال وجه ارزی به دست آمده از صادرات به کشور در هر یک از شرکت‌های پتروشیمی منحصر به فرد بوده و از تنوع قابل‌توجهی برخوردار است که با عرضه در رینگ صادراتی احتمال شناسایی این مسیرها بیشتر می‌شود.
8) موجودی انبار شرکت‌های پتروشیمی که جزو اسرار بازرگانی شرکت‌ها است در شیوه صادرات از مسیر بورس کالا افشا شده و توسط رقبا و مشتریان و ... تحت‌فشار قرار می‌گیرد.
9) اگر فروش صادراتی محصولات پتروشیمی از مسیر بورس کالا مفید و امکان پذیر بود، تاکنون لااقل یکی ازکشورها و شرکت‌های معتبر پتروشیمی دنیا نسبت به اجرایی کردن آن اقدام می‌کرد.
می‌توان به این موارد باز هم افزود، اما با چند پیشنهاد مطلب را به پایان می‌بریم:
1) در صورتی که شرکت بورس کالا بستر مناسب و مساعدی برای عرضه صادراتی فراهم کرده و مشی تشویق و ترغیب شرکت‌های پتروشیمی به انجام صادرات از مسیر بورس کالا را در پیش گیرد، دستیابی به نتیجه مثبت، قابل‌تصور و محتمل‌تر خواهد بود.
2) پیشنهاد می‌شود شرکت بورس کالا در عرضه‌های صادراتی محصولات پتروشیمی به مدت 2 سال از دریافت کارمزد چشم‌پوشی کند تا مشتریان و مجتمع‌های پتروشیمی انگیزه‌ای برای انجام معاملات در رینگ صادراتی بورس کالا پیدا کنند.
3) در صورتی که «درج قیمت محصولات پتروشیمی ایران در نشریات بین‌المللی» اهمیتی حیاتی داشته و دارای منافع و مزایای قابل‌توجهی برای کشور است، پیشنهاد می‌شود کمیته‌ای با عضویت شرکت ملی صنایع پتروشیمی، انجمن صنفی کارفرمایان صنعت پتروشیمی و شرکت بورس کالا تشکیل شده و راهکارهای مناسب برای تحقق چنین هدفی را پیگیری کنند. به هر روی برای رسیدن به مقصود فوق عرضه صادراتی کلیه محصولات پتروشیمی کشور در بورس کالا شیوه چندان مناسب و معمولی به نظر نمی‌رسد.
*کارشناس ارشد توسعه صنایع تکمیلی پتروشیمی
 

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
[h=1]مذاکره با دولت برای آزادسازی کامل صادرات فولاد[/h]گروه بنگاه‌ها- نایب رییس انجمن فولاد از مذاکره با دولت برای آزادسازی کامل صادرات فولاد طی ۶ ماهه دوم امسال خبر داد و بر لزوم واگذاری هفت طرح فولادی به بخش خصوصی با قیمت‌گذاری دقیق تاکید کرد.
حمیدرضا طاهری‌زاده در گفت‌و‌گو با خبرگزاری فارس اظهار کرد: کارخانه‌های تولید فولاد با کمبود مواد اولیه و کمبود نقدینگی روبه‌رو هستند و تنها حدود 60 درصد ظرفیت این کارخانه‌ها فعال است که بیشترین افت تولید مربوط به کارخانه‌های نوردی است. وی ادامه داد: هرچند در بخش ذوب طی ماه‌های ابتدایی سال با رشد روبه‌رو بوده‌ایم، ولی در مجموع، تولید فولاد کاهش یافته است. طاهری‌زاده، توقف اجرای طرح‌های عمرانی را عاملی برای کاهش تقاضای خرید فولاد عنوان کرد و گفت: در چنین شرایطی صادرات فولاد با مشکل روبه‌رو است و فقط برای سه ماهه اول امسال مجوز صادرات 40 هزار تن فولاد صادر شد که رقم ناچیزی از کل تولید کشور است. وی افزود: منتظریم تا ستاد تنظیم بازار فولاد فکری برای صادرات فولاد در 6 ماهه دوم سال کند و به طور کلی، صادرات محصولات فولادی آزاد شود. طاهری‌زاده با بیان اینکه در این مورد در حال مذاکره با دولت جدید هستیم، افزود: از دولت می‌خواهیم تا زمانی که طرح‌های عمرانی راه‌اندازی نشده است، صادرات فولاد کاملا آزاد باشد تا هزینه‌های پرداخت شده بابت کشف بازارهای جدید هدر نرود.
 

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
رشد اندک نرخ شمش از سوی خصوصی ها

گروه بنگاه‌ها – به‌رغم روزهای اخیر که ثبات قیمت در بازار غیررسمی حاکم بود، دیروز شمش فولاد از سوی برخی تولیدکنندگان رشد اندک نرخ را تجربه کرد.
مقاطع فولاد از سوی تمام شرکت‌ها بدون تغییر قیمت در بازار غیررسمی عرضه شد.
به گفته فعالان، بازار فولاد کشور روز‌های سختی را پشت‌سر می‌گذارد و رکود بر این بازار همچنان حاکم است.






 
آخرین ویرایش:

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
وضعیت بازار مس در میان مدت چگونه خواهد بود؟
پیش‌بینی بلومبرگ درباره قیمت این هفته مس جهان‌سهم
_ قیمت مس طی هفته پیش حدود ۲۰۰ دلار در هر تن نوسان داشت زیرا بازار این فلز مهم اساسی تحت تاثیر رشد ارزش دلار از یک سو و از سوی دیگر اخبار مثبت از اقتصاد آمریکا و چین قرار داشت. طی هفته جاری قیمت این فلز از عوامل متعدد تاثیر می‌پذیرد که در ادامه به آنها اشاره خواهد شد.
اما در میان مدت دیدگاه کارشناسان درباره قیمت مس چندان مثبت نیست. هفته پیش نگرانی‌ها درباره بحران در منطقه خاورمیانه و نیز پیش‌بینی محدود شدن سیاست‌های انبساطی بانک مرکزی آمریکا به رشد ارزش دلار منجر شد و از قیمت مواد خام از جمله مس کاست. اما روز جمعه خبر منفی از بازار کار آمریکا احتمال محدود شدن سیاست‌های انبساطی را کاهش داد و همزمان با کاهش ارزش دلار قیمت مس رشد کرد.
این هفته، تداوم نگرانی‌ها درباره بروز تنش نظامی در سوریه عاملی برای رشد ارزش دلار خواهد بود که اثر کاهشی بر قیمت مس خواهد داشت. از سوی دیگر نزدیک شدن به زمان برگزاری نشست کمیته سیاست‌گذاری بانک مرکزی آمریکا و پیش‌بینی محدود شدن سیاست‌های انبساطی به افزایش ارزش دلار کمک خواهد کرد در نتیجه قیمت مس برای رشد با موانعی مواجه خواهد بود.
اما روز گذشته گمرک چین در گزارش جدید خود به رشد بیش از انتظار صادرات و واردات این کشور در ماه گذشته اشاره کرد و از دید تحلیلگران این امر به معنای تثبیت رشد اقتصادی چین در نیمه دوم سال جاری میلادی است. صادرات و واردات به ترتیب 2/7و 7 درصد رشد کرده است و اکنون نگرانی‌هایی که درباره کاهش نرخ رشد اقتصادی چین وجود داشت کمتر شده است. طی هفته‌های اخیر چند خبر مثبت دیگر نیز از بخش تولید کارخانه‌ای و خدمات چین منتشر شده است و به نظر می‌رسد امسال هدف دولت یعنی تحقق رشد 5/7 درصدی اقتصاد میسر خواهد بود. اما در هفته جاری تغییرات ارزش دلار و نیز خبرهایی که درباره میزان ذخیره مس در بورس‌های بزرگ فلزی یعنی بورس لندن و بورس شانگهای منتشر خواهد شد، بر قیمت فلز سرخ تاثیر خواهد گذاشت. در نیمه نخست ماه پیش (آگوست) قیمت مس 8/7 درصد رشد کرد، اما از آن زمان تاکنون قیمت‌ها روند نزولی طی کرده‌اند زیرا نه تنها ارزش دلار رشد کرده، بلکه برخی تحلیلگران معتقدند از سرعت رشد تقاضای چین برای مس کاسته خواهد شد. افزایش ذخیره مس در بورس لندن و بورس شانگهای یک نشانه از کند شدن رشد تقاضا برای فلز سرخ است. در میان مدت، رشد عرضه تاثیر کاهشی بر قیمت مس خواهد داشت. در نظرسنجی این هفته خبرگزاری بلومبرگ از 22 تحلیلگر بازار فلزات اساسی، هفت نفر معتقد بودند قیمت مس این هفته رشد خواهد کرد، همین تعداد نظری مخالف گروه اول داشتند و هشت نفر نیز معتقد بودند قیمت‌ها حول رقم‌های کنونی نوسان خواهد کرد. در زیر نمودار تغییرات قیمت مس در یک ماه اخیر نشان داده شده است:
 
آخرین ویرایش:

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
بورس کالا متفاوت از بازار عمل کرد

گروه بورس کالا- حدیث موسوی: در حالی‌که نوسانات قیمت آهن‌آلات به تاسی از تغییرات نرخ ارز کماکان ادامه دارد، اما مهم‌ترین مشخصه بازار همان کمبود تقاضا است. روز گذشته با آنکه تا ساعات میانی روز نرخ ارز افزایش یافت و موجب شد بهای شمش وارداتی به کشور و بعضی محصولات فولادی رشد کند ولی از ظهر به بعد با عقب نشینی دوباره ارز مقاطع فولادی ثبات یا کاهش قیمت را در شرایطی که بازار همچنان در سکوت به‌سر می‌برد از خود نشان داد.
همان‌طور که به دفعات گفته شده، بازار مصرف داخلی چند ماهی است که از ضعف تقاضا رنج می‌برد. همین موضوع که فشار زیادی را بر فولادسازان وارد کرده مدتی است اعضای انجمن تولیدکنندگان فولاد کشور و دیگر فعالان صنعتی این عرصه را برای غلبه بر چالش کمبود نقدینگی و مشکلات مالی ناشی از آن، وادار به رایزنی‌ و تلاش برای آزادسازی صادرات محصولات فولادی کرده است. دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد در آخرین اظهاراتش پیرامون این موضوع گفته است: مذاکرات زیادی در خصوص وجود مازاد بر نیاز محصولات فولادی در کشور با مقام وزارت صنعت، معدن و تجارت انجام شده که در نهایت با دریافت نظر مساعد، احتمال آزاد شدن صادرات محصولات فولادی در روزهای آتی بسیار زیاد شده است. به گفته وی در حال حاضر بیش از نیمی از ظرفیت کارخانه‌های نوردی خالی است و در شرایط رکود داخلی، تولید بدون اجازه صادرات معنا ندارد ولی در صورت آزاد شدن صادرات، واحدهای نوردی توانایی به دست گرفتن بازارهای همسایه و ارزآوری سرشاری را خواهند داشت.
البته این موضوع در حالی است که برخی از فعالان بازار آزادسازی صادرات فولاد را تنها برای مرتفع کردن بخشی از مشکلات مالی فولادسازان موثر می‌دانند و معتقدند این اقدامات تاثیر چندانی بر روند معاملات در بازار داخلی ندارد. سوالی که معامله‌گران بازار در این روزها مطرح می‌کنند این است که تا زمانی که تزریق سرمایه به بازارهای مرتبط و پایین دست فولاد صورت نگیرد، اتخاذ سیاست‌های این‌چنینی چگونه خواهد توانست انگیزه خرید واقعی را در بازار آهن زنده و احیا کند؟
فعالان بازار توجه هرچه سریع‌تر نهادهای مربوطه را برای اجرای راهکارهایی به منظور رونق بخشیدن به روند معاملات بیش از پیش لازم و ضروری دانسته و تاکید می‌کنند اگر فکری به حال بازار رنجور از رکود نشود، ورشکستگی در انتظار بسیاری از تجار این حرفه خواهد بود.
رینگ فولاد جان گرفت!
روز گذشته برخلاف بازار آزاد، معامله‌گران بورس کالا به دلیل رشد نرخ ارز تا ساعات میانی روز معاملات محصولات فولادی را با جدیت و اشتیاق بیشتری نسبت به روزهای پیش پیگیری کردند. گروه ملی صنعتی فولاد ایران که یکشنبه نیز نقدی سبد میلگرد A3 سایز 14 تا 25 را با قیمت 1785 تومان عرضه کرده و تقاضایی در برابرخود ندیده بود، دوشنبه 2200 تن از همین محصول را به فروش رساند.
از سوی دیگر فولاد مبارکه اصفهان نیز فروش‌های خوبی را در این روز تجربه کرد. ورق گرم B که به میزان 7700 تن عرضه شده بود، تقاضای 6930 تنی را در برابر خود دید. در همین حال دیگر محصول این شرکت یعنی ورق گرم C هم که قیمت پایه آن 16 هزار و 277 ریال بود به میزان 10 هزار 450 تن به فروش رسید. از سوي ديگر سلف ورق سرد B، گالوانیزه G و قلع اندود که به ترتیب در حجم‌های 1000، 700 و 500 تن به روی تابلو معاملات آمده بودند، تقاضای خرید 500، 600 و 400 تنی را تجربه کردند. در این روز این شرکت بالغ بر 115 هزار و 220 تن معامله انواع ورق را توسط کارگزاران در سیستم مچینگ ثبت کرد. به نظر می‌رسد اگر تغییرات مثبت نرخ ارز در روزهای آتی هم ادامه یابد عرضه‌های بورس کالا بیش از گذشته با استقبال خریداران روبه‌رو خواهد شد.
 

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
نمای بازار متقاطع ایران

 
آخرین ویرایش:

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
[h=1]بازار فلزات پایه در انتظار یک شوک[/h]گروه بورس کالا- سحر نمایشی: با توجه به هیجاناتی که از نیمه دوم سال گذشته به دلیل نوسانات ناشی از نرخ ارز و اخبار سیاسی و اقتصادی مختلف بازار فلزات پایه را در بر گرفته بود، کارشناسان پیش‌بینی کرده بودند که در 6 ماه ابتدایی سال جاری بازار از آن افت و خیزهای پی‌در‌پی رهایی می‌یابد؛ اما با اینکه در این مدت بازار نوسانات فراوانی را تجربه کرد ولی در نهایت رکود دامن بازار را گرفت.
یکی از کارشناسان حوزه فلزات پایه در گفت‌و‌گو با خبرنگار «دنیای اقتصاد»
در این رابطه اظهار کرد: با نگاهی به وضعیت بازار فلزات پایه به‌خصوص در 6 ماه اول سال جاری و مقایسه آن با ماه‌های پایانی سال گذشته می‌بینیم که وضعیت بازار 2روند متفاوت را پشت سر گذاشته است:
در وضعیت اول بازار فلزات پایه از رونق معاملات در سال گذشته وارد فاز رکودی شده، اما در عین حال تالار فلزات غیرآهنی در بورس کالا نیز همچنان با رقابت معامله شده است که دلیل اصلی این اتفاق 2 عامل است که یکی اختلاف قیمت بورس کالا و بازار است که مشوق اصلی خرید متقاضیان بوده و همین عامل باعث شده تقاضا در بورس کالا از تقاضا در بازار آزاد بیشتر باشد. عامل دوم آن است که همواره سطح عرضه‌ها در بورس کالا ثابت و نسبتا پایین بوده، به ویژه برای فلزاتی همچون مس و آلومینیوم که البته از طرفی نیز با توجه به بحث اختلاف قیمت که به آن اشاره شد، تقاضاها بی‌پاسخ باقی می‌ماند که همین عامل در افزایش قیمت فلزات پایه در بورس کالا و به تبع آن در بازار آزاد تاثیر گذاشته است.
اما در وضعیت دوم، شاهد ادامه روند رکود بازار فلزات پایه با یک اختلاف هستيم و آن تفاوت، کاهش سطح تقاضا حتی در بورس کالا است، به‌طوری‌که در هفته‌های اخیر شاهد رقابتی بین معامله‌گران نبوده‌ایم که این وضعیت می‌تواند به تثبیت یا حتی کاهش قیمت‌ها در بورس کالا منتهی شود.
از طرفی این فعال آگاه معتقد است در کنار این موضوع وضعیت بازارهای جهانی نیز قابل بررسی است ولی روند کلی نشان می‌دهد که سطح قیمت‌ها نسبت به سال گذشته افت کرده، به طوری که قیمت مس در بازار فلزات لندن از 5/3 دلار در هر پوند در تاریخ 12 مارس سال جاری میلادی تا 25/3 دلار در تاریخ 2 سپتامبر رسیده است. البته در این بین حتی اين فلز قیمت 3 دلار را نیز تجربه کرده و انتظار می‌رود که این کاهش در بازار داخلی نیز خود را نشان دهد که البته این اتفاق همزمان با کاهش نرخ ارز تقویت شده است و هم اکنون شاهد کاهش بیشتر فلزات پایه در بورس کالا هستیم. این کارشناس افزود: نکته‌ای که در این بین حائز اهمیت به‌نظر می‌رسد این است که چرا به‌رغم کاهش قیمت، تقاضا برای این محصولات در بورس کالا کاهش پیدا کرده است؟
در پاسخ به این سوال باید عنصر روانی بازار را وارد معادلات خود کنیم، به طوری که به نظر می‌رسد این موضوع از سایر عوامل موثر در بازار قوی‌تر بوده و این نشان می‌دهد که نیاز موجود در بازار فلزات پایه برخلاف بسیاری از بازارها از نیاز واقعی به سمت نیاز کاذب حرکت کرده و مادامی که رونق به اقتصاد برنگردد نمی‌شود انتظار داشت که تقاضای واقعی در بازار شکل بگیرد.
در حال حاضر معامله‌گران در انتظار کاهش بیشتر قیمت‌ها هستند و اگر چه احتمالا قیمت‌ها به کف رسیده، اما تعلل معامله‌گران ادامه دارد و پیش‌بینی می‌شود که یک شوک می‌تواند بازار فلزات را با رونق مواجه کند؛ شاید سوریه آغاز این شوک باشد.
در بازار فلزات چه گذشت
اما روند معاملات فلزات پایه روز سه‌شنبه در بازار غیر رسمی با ثباب قیمت مواجه شد، البته این در حالی است که قیمت فلزات در بورس لندن افزایش اندکی را تجربه کرده است. به گفته فعالان آگاه به دلیل اینکه رشد نرخ فلزات در بازارهای جهانی اندک بوده، در نتیجه قیمت‌ها به ریزش نرخ ارز واکنش بیشتری نشان داده و در بازار داخلی با روند نزولی همراه شدند. همچنین از آنجا که قیمت‌های جهانی طی این مدت نوسان‌های زیادی را شاهد بودند آگاهان اقتصادی پیش‌بینی کرده‌اند که تاثير نوسان قيمت‌های جهانی بر بازارهای داخلی به‌طور حتم تا حد زیادی بر قیمت‌های داخلی این محصولات نیز تاثیر خواهد گذاشت؛ اما نباید فراموش کرد که علاوه بر قیمت‌های جهانی، تغییرات نرخ ارز، تورم، محدودیت‌های صادرات و واردات ناشی از سیاست‌های دولت، محدودیت‌های بین‌المللی و در نهایت تغییرات تقاضای داخلی نیز بر قیمت‌های داخلی بی‌تاثیر نیست.
 

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
ریزش‌های آتی، تا کی ادامه دارد؟
روه بورس کالا – طیبه شهبازی: آن طور که به نظر می‌رسد، حالا دیگر زمان تنفس بازارها و عقب‌نشینی از افزایش قیمت فرا رسیده است و سکه و ارز در کنار طلا، از قیمت‌های خود می‌کاهند. روز گذشته در پی انتشار اخباری که نشان می‌داد حمله نظامی به سوریه، حداقل برای مدتی در دستور کار دولت‌های غربی قرار نخواهد داشت، بهای جهانی طلا (تا لحظه تنظیم این گزارش) با حدود 20 دلار کاهش، به 1366 دلار رسید.
مهم ترین خبرهایی که روز گذشته بازارهای داخلی و بین‌المللی را از خود متاثر ساخت، باز هم پیرامون تحولات منطقه و تصمیم‌گیری‌ها در خصوص مساله سوریه و عقب‌نشینی تلویحی از تهدیدهای جنگ طلبانه بود. دوشنبه شب گذشته، اوباما در گفت‌وگو با چند شبکه تلویزیونی ضمن تایید صحبت‌های وزیر امور خارجه این کشور مبنی بر اینکه که اگر سوریه سلاح‌های شیمیایی خود را تحویل دهد، آمریکا حمله نظامی را لغو خواهد کرد، عنوان کرد که مطمئن نیست کنگره به طرح حمله به سوریه رای مثبت بدهد. اوباما همچنین از پیشنهاد روسیه برای نظارت بر تسلیحات شیمیایی سوریه استقبال کرد. قیمت جهانی فلز زرد روز سه‌شنبه برای دومین روز متوالی کاهش یافت؛ برخی تحلیلگران بازارهای بین‌المللی طلا، بر این باورند که بازار طلا تحت تاثیر مذاکرات برای کاهش محرک‌های اقتصادی فدرال رزرو و تنش‌های ژئوپلتیک مرتبط با وضعیت سوریه است که متاثر از این امر، در بازار تهران هم سکه نقدی و دلار ریزش قیمت داشتند. این کاهش برای سکه نقدی قابل‌توجیه بود، اما در مورد دلار جای تامل وجود دارد؛ چراکه نوسانات این روزهای این ارز در بازار آزاد، در مقایسه با سکه و طلا، بسیار کمتر از آن است که انتظار می‌رود. در شرایطی که فعالان بازارهای طلا و سکه به سیگنال‌های مهم واکنش‌های نسبتا شدید نشان می‌دهند، بازار دلار در این مورد مقاومت کرده و مدت زیادی است که در محدوده 3100 تا 3300 تومان نوسان می‌کند.
دیروز بازار قراردادهای آتی سکه طلا هم با عکس‌‌العمل شدیدی که به اخبار نشان داد، با قدرت فراوان از همان ابتدای معاملات، در تمام سکه‌ها نزدیک به 5 درصد ریزش قیمت داشت و در ساعات اولیه تنها سررسید شهریور بود که برای دقایقی نوسان قیمت زیر 4 درصد را هم تجربه کرد.
در چنین شرایطی، در حالی که کنگره آمریکا به بررسی لایحه جنگ می‌پردازد، رییس‌جمهور این کشور اعلام کرد که هنوز تصمیم نگرفته است که در صورت مخالفت کنگره با حمله به سوریه، باز هم دست به این اقدام بزند یا خیر؛ اما در این سوی مرزها، روز گذشته قرار بود که رییس‌جمهور کشورمان در یک مصاحبه تلویزیونی، به گفته معاون اول خود، پیرامون اخبار خوش اقتصادی با مردم گفت‌وگو کند، اگرچه اتنظار می‌رفت که نتایج این امر امروز خود را در بازارها نمایان کند، اما به گفته برخی فعالان بازار طلا و ارز، تاثیر روانی این مساله، روز گذشته هم در بازار سکه و ارز دیده شد و در کنار عوامل دیگر، موجب شد تا سکه‌های آتی نیز، از سقف کاهش قیمت، پایین نیایند.
تفاق دیگری که روز گذشته در بازار آتی سکه رخ داد، اعلام افزایش مجدد وجه تضمین اولیه از سوی بورس کالا به میزان 150 هزار تومان بود. دلیل این امر افزایش قیمت سررسیدهای آتی در پایان هفته گذشته بود. اما در این میان برخی معامله‌گران و کارگزاران بازار آتی سکه، از سازوکار اعمال وجه تضمین مخصوصا وجه تضمین اضافی در این بازار چندان راضی نیستند و این امر را به ضرر بازار می‌دانند. به گفته این عده، به طور مثال زمان اعلام وارد شدن وجه تضمین 800 هزار تومانی به بازار آتی بعدازظهر پنج‌شنبه گذشته مناسب نبود؛ چراکه فروشندگان این بازار در پی افزایش شدید قیمت‌ها در روزهای پیش از آن، تحت فشار بودند و این امر در آن شرایط این فروشندگان را مجبور به بستن موقعیت خود کرد و این مساله خود به افزایش مجدد قیمت‌ها در این بازار انجامید (روز یکشنبه هفته جاری قیمت‌ها صعودی شد) و این بار عده بیشتری از فروشندگان تحت فشار قرار گرفتند و این امر به کناره‌گیری فروشندگان ضعیف بازار منجر شد و تنها فروشندگانی که پیشتر با وجه تضمین 4 میلیون و 400 هزار تومانی هم دوام می‌آوردند، در بازار ماندند؛ در نتیجه روز دوشنبه بازار آتی سکه مجددا ریزش داشت و در شرایط فعلی، هم خریدار و هم فروشنده این بازار در موقعیت ریسک قرار دارند.
روز گذشته با ریزش شدیدی که در بازار آتی سکه رخ داد، بسیاری از خریداران در موقعیت کال مارجین قرار گرفتند و این احتمال وجود دارد که با بسته شدن موقعیت این خریداران، امروز هم بازار با ریزش قیمت روبه‌رو شود. اشکال این روند این است که بازار اعداد غیرمنطقی را به خود می‌بیند که این مساله تصمیم‌گیری را برای معامله‌گران این بازار مشکل می‌کند؛ به طور مثال روز گذشته سکه شهریورماه، زیر قیمت سکه نقدی معامله می‌شد. بنابر آخرین اطلاعیه بورس کالا، از روز پنج‌شنبه 26 شهریور، پس از اتمام روز معاملاتی، وجه تضمین اولیه برابر مبلغ 3 میلیون و 750 هزار تومان تعیین می‌شود. مبلغ 800 هزار تومان وجه تضمین اضافی همچنان بر قوت خود باقی است؛ بنابراین وجه تضمین مورد نیاز برای هر قرارداد برابر با مبلغ 4 میلیون و 550 هزار تومان خواهد بود.
از سوی دیگر اختلاف سررسیدهای آتی سکه هم همچنان باید اصلاح شده تا به ارقام منطقی نزدیک شود. با نگاهی به اتفاقات موثر بر بازارها، برخی کارگزاران آتی سکه بر این باورند که در شرایط کنونی سررسیدهای دورتر بر خلاف سررسیدهای نزدیک، امکان ریزش بیشتری دارند. از طرفی روز گذشته از آنجا که قیمت‌ها از سقف ریزش تکان نمی‌خوردند، نوسان قیمتی بازار بسیار اندک بود که منجر به کاهش حجم قراردادهای معامله شده این بازار شد.
 

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
[h=1]قیمت فولاد ثبات داشت
[/h]گروه بنگاه‌ها - در مبادلات روز سه‌شنبه 19 شهریورماه، اغلب فولادسازان تولیدات خود را بدون نوسان قیمت در بازار غیررسمی عرضه کردند.
شمش فولاد تولید داخل نیز ثبات قیمت را همانند روزهای اخیر در بازار تجربه کرد.
در این روز، تنها مقاطع جهان فولاد غرب کرمانشاه شاهد نوسان قیمت در بازار بود.








 

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
جهت معکوس بهای‌ آهن‌آلات در بازارهای داخل و خارج
گروه بورس کالا- حدیث موسوی: روز گذشته تالار محصولات صنعتی و معدنی میزبان عرضه‌های سه فولادساز خصوصی و دولتی بود که تا پایان معاملات 111 هزار تن از محصولات فولادی عرضه شده با ارزش معاملاتی 1783 میلیارد ریال مورد دادوستد خریداران قرار گرفت.
سه شنبه، بالغ بر 90 هزار تن شمش بلوم از سوی فولاد خوزستان-بزرگ‌ترین عرضه‌کننده شمش کشور- با نرخ پایه 16 هزار و 385 ریال برای ثبت در سیستم معاملات مچینگ به روی تابلو معاملات آمد. در همین حال فولاد هرمزگان جنوب نیز در قالب یک معامله سلف 30 هزار تن تختال C را با قیمت 14 هزار و 320 ریال عرضه کرد که در نهایت 21 هزار و 500 تن از آن به فروش رسید. اما مجتمع کارخانه‌های فولاد نطنز که چند هفته‌ای است سلف کلاف ساده میلگرد را در سایزهای 8 و 10 عرضه می‌کند بار دیگر با ثبات قیمت و عدم سفارش خرید از سوی معامله گران مواجه شد.
اما پیرامون عرضه‌های امروز رینگ فولاد، برخی از کارگزاران معتقدند، اگر نرخ ارز نوسان خاصی درجهت افزایش یا کاهش زیاد از خود نشان ندهد، عرضه‌های شش سبد میلگرد از طرف شرکت‌های مختلف تولیدکننده این کالا که همان قیمت‌های پیشین را دارد، چندان گرم و با هیجان پیگیری نخواهد شد؛ چراکه در بازار آزاد نیز مازاد عرضه کماکان خودنمایی می‌کند و حجم معاملات در سطح پایینی قرار دارد. البته شمش بلوم فولاد خوزستان که 30 هزار تن اعلام عرضه شده و بازپرداخت 90 روزه برای آن در نظر گرفته شده است، با توجه به امکان افزایش عرضه این محصول به میزان 30 هزار تن دیگر به نظر می‌رسد در این روز مورد استقبال خریداران قرار خواهد گرفت.
در همین حال روز گذشته که ارز بار دیگر چند تومانی نسبت به دوشنبه کاهش نرخ را تجربه کرد، مضاف بر اینکه بسیاری از تولید کننده‌های مقاطع هم قیمت فروش درب کارخانه را کاهش داده بودند، بهای‌ انواع آهن‌آلات در بازار بار دیگر اندکی افت کرد. فعالان بازار که تکان و تحرک تقاضا در بخش‌های پایین دستی فولاد را چاره مشکل این روزهای بازار آهن می‌دانند، بی‌صبرانه منتظرند تا ببینند استارت پروژه‌های عمرانی و زیرساختی چه زمانی خورده خواهد شد. در همین راستا به گفته یکی از اعضای انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران نیز نوسانات نرخ ارز، رکود بازار فولاد خام و توقف عملیات‌عمرانی در کشور از جمله عمده‌ترین دلایل کاهش تقاضا و رکود بازار میلگرد به حساب می‌آید.
البته نوسانات کاهشی قیمت و به کف رسیدن آن در بازار داخلی در حالی است که در بورس کالایی لندن (LME) قیمت شمش فولاد در نهم سپتامبر در تابلوی معاملات عدد 160 دلار را نشان داد.
این محصول که ابتدای این ماه 150 دلار به ازای هر تن بود، از تاریخ دوم سپتامبر و با بالا گرفتن اخبار سیاسی گوناگون پیرامون جنگ در سوریه و به تبع آن تقویت دلار به مدت شش روز در سطح قیمتی 155 دلار قرار گرفت که در نهایت دو روز پیش بازهم 5 دلار افزایش نرخ را تجربه کرد.
 

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
تقدير از دست‌اندركاران پروژه ملي دوگانه سوز کردن خودروها
گروه بنگاه‌ها- در آیین پایانی پروژه ملي دوگانه سوز کردن خودروها، از تمام دست‌اندركاران اجراي این پروژه تقدیر شد.

به گزارش خبرنگار ما، در این آیین که با حضور مدیران و مسوولان اجرایی طرح ملي دوگانه سوز نمودن خودروها در محل هتل المپيك تهران برگزار شد، محمد نادری، مديرعامل شركت فن‌آوران پارسيان ـ مجري و پيمانكار این پروژه ـ به تشريح استراتژي اصلي و نتايج كليدي عملكرد پروژه پرداخت و گفت: این شرکت در افق چشم‌انداز خود، موثر بودن در اجرای پروژه‌های ملی را هدف‌گذاری کرده است و خوشحال هستیم که در یک کار مشترک به این موفقیت بزگ نائل شده‌ایم.

مهندس رياحي مدير طرح CNG شركت ملي پخش و پالايش نیز با بيان ديدگاه‌هاي خود در دو حوزه نقش خودروهاي گاز سوز در شرایط تحريم و كمك به مقابله با بحران بنزين در شرایط فعلي با ستایش از استراتژي و موفقيت‌هاي حاصله تصریح کرد: عملكرد موفقيت‌آميز در اجراي پروژه بر مبناي برنامه‌ريزي صحيح، استراتژي درست، تخصصي‌سازي فعاليت‌ها و انتخاب درست شبكه همكاران از جمله شاخص‌هاي كليدي شركت فن‌آوران پارسيان در اجرای این پروژه بزرگ ملی است و اين نوع تفكر در بين پيمانكاران وزارت نفت ستودني است.
در ادامه این مراسم، قائم‌مقام سازمان صنايع دفاع با یادآوری اقدامات اساسي كشور در زمان تحريم و نقش بي‌بديل دست‌اندركاران این پروژه گفت: با اجرای این طرح بزرگ ملی، ضمن تحقق خودکفایی در بخش سوخت، در تولید اجزا و اقلام این پروژه نیز موفقیت بزرگی حاصل شد که امیدواریم شركت فن‌آوران پارسيان با مستندسازي كامل فرآيندهاي انجام شده، اين موفقيت را به‌عنوان يك دستاورد ملي در معرض استفاده همگان قرار دهد.
مدير پروژه CNG شركت فن‌آوران پارسيان نیز در سخنانی با ذکر اقدامات اجرايي و روش‌هاي انجام پروژه و دستاوردهاي آن، به برنامه‌هاي آتي این شركت در حوزه CNG پرداخت و خاطرنشان کرد: با توجه به ظرفيت‌هاي ايجاد شده و شبكه در اختيار، ایجاد مراکز معاينه فني خودرو‌هاي دوگانه‌سوز شده و تست مخازن CNG، احداث ايستگاه‌های سوخت‌گيري متوسط و همچنین انجام معاينه فني ايستگاه‌هاي CNG در دستور کار این شرکت قرار دارد. به گفته وی، در اين پروژه، شركت فن آوران پارسيان با تبديل 520.000 دستگاه خودرو در بازار خودروهاي CNG كارگاهي، ٦٠ درصد از سهم بازار را به خود اختصاص داد. در پايان مراسم که با حضور مديريت CNG شركت ملي پخش و پالايش فرآورده‌هاي نفتي به‌عنوان كارفرما، شركت نوآوران به‌عنوان دستگاه نظارت، سازمان صنايع دفاع به‌عنوان MC، شركت فن‌آوران پارسيان به‌عنوان مجري و پيمانكار و تمام مراكز تبديل خودرو و سازندگان به‌عنوان شبكه همكار شركت فن‌آوران پارسيان برگزار شد، از تمام این شرکت‌ها تقدیر شد.
 

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
ایجاد پلت‌فرم معاملاتی مشترک توسط بورس‌های پنج اقتصاد بزرگ
ایسنا- به گزارش پایگاه اینترنتی بورس سائوپائولوی برزیل، این بورس اعلام کرد پنج بورس بزرگ اقتصادهای نوظهور (بورس‌های برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی) اقدام به ایجاد بستر معاملاتی مشترک جهت معامله قراردادهای مشتق کالایی و مالی خواهند کرد. خبر فوق که در هفتمین کنفرانس بزرگ صنعت قراردادهای آتی اعلام شد، معامله‌گران و سیستم معاملات بازار بورس این پنج کشور را به یکدیگر پیوند می‌دهد و معامله‌گران هریک قادر خواهند بود قراردادهای مورد عرضه در بورس‌های دیگر این گروه را معامله و تسویه کنند.
این بستر معاملاتی مشترک قرار است بین بورس‌های BM&F Bovespa برزیل، RTS روسیه،گروه بورس‌های هنگ کنگ، بورس BSE بمبئی و بورس ژوهانسبورگ آفریقای جنوبی برقرار شود.
 

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
به‌رغم امکان افزایش عرضه شمش

[h=1]امتناع از فروش، نصیب متقاضيان شد[/h] کد خبر: DEN-751358 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۶/۲۱ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۱۴

گروه بورس کالا- حدیث موسوی: نخستین گزارش تلویزیونی رییس‌جمهور سه‌شنبه شب با محوریت تعادل در اقتصاد داخلی و تعامل در سیاست خارجی مطابق انتظار تاثیر کاهشی خود را بر بازارهای گوناگون گذاشت به گونه‌ای که روز گذشته با افت نرخ ارز در بازار آزاد، میانگین قیمت آهن‌آلات داخلی و وارداتی به کشور یا کاهش یافتند یا با ثبات نرخ همراه شدند. به گفته فعالان بازار در شرایطی که نیاز مصرفی به فولاد کم است و خریداران به اصطلاح از بازار پا پس کشیده‌اند، نوسانات قیمت در بازار که فعلا به طور مستقیم از مسائل سیاسی روز خط می‌گیرد ماندگار نبوده و مقطعی است.
از سوی دیگر چهارشنبه و در جریان معاملات آخرین روز از عرضه‌های فولادی بورس کالا نیز رینگ فولاد با ثبات قیمت میلگرد و افزایش بهای شمش به کار خود پایان داد. فولاد خوزستان که سه‌شنبه بالغ بر 90 هزار تن شمش بلوم را برای ثبت در سیستم معاملات مچینگ به بورس کالا آورده بود، روز گذشته هم با عرضه 40 هزار تن از این کالا با قیمت پایانی 16 هزار و 383 ریال با 25 هزار تن مازاد تقاضا روبه‌رو شد که به‌رغم امکان افزایش عرضه این محصول به میزان 20 هزار تن دیگر، خریداران با امتناع فروشنده از ارائه این میزان شمش روبه‌رو شدند. به گفته برخی از کارگزاران در شرایطی که برخی از تولیدکننده‌های مقاطع، کمبود شمش و تامین مواد اولیه را چالش اصلی فرآیند تولید عنوان می‌کنند حتی تولیدکننده‌های مقاطع طولی پذیرش شده نیز با آنکه مجاز به خرید شمش هستند، اما به میزان نیاز خود از سوی این شرکت در مبادلات رینگ فولاد تغذیه نمی‌شوند.
در همین حال روز گذشته ضایعات مقاطع نوردی نیز از سوی فولاد آذربایجان در قالب سلف و به میزان 2000 تن عرضه شد که با 4000 تن تقاضا روبه‌رو شد. برخی دیگر از مقاطع نیز همچون سبد میلگرد شرکت تولیدی فولاد سپید فراب کویر در قالب معامله سلف و نقد و همین‌طور نقدی سبد میلگرد مجتمع فولاد خراسان به ترتیب در حجم‌های 1100، 1320 و 1540 تن فروخته شدند. اما میلگردهای چند کارخانه از قبیل گروه ملی صنعتی فولاد ایران، نورد ایوان غرب و مجتمع فولاد صنعت بناب که در حداقل حجم یعنی 1100 تن با همان قیمت 1785 تومان روی تابلو معاملات آمده بودند بی‌خریدار ماندند. در نهایت سلف سبد میلگرد A3 سایز 16 تا 25 نیز که محصول فولاد خوزستان بود بدون تقاضا ماند که کارگزاران تاثیر افت نرخ ارز در این روز و کاهش یا ثبات قیمت‌ها در بازار آزاد را دلیل بی‌اشتیاقی خریداران برای این عرضه‌ها عنوان کردند.
 

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
[h=1]ریسک‌های شدید، از آتی فاصله گرفت؟[/h] کد خبر: DEN-751363 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۶/۲۱ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۱۴
گروه بورس کالا – طیبه شهبازی: باز هم خبرهای خوش، توانست بازارهای ارز و سکه داخلی را به کاهش قیمت‌ها وادار کند. این روزها هجوم سیگنال‌های مثبت و منفی از تحولات ایران و جهان، بازارها را تا حدودی سردرگم کرده و فعالان و سرمایه‌گذاران سکه، ارز و طلا، مدام پیگیر آخرین سیگنال‌های رسیده به بازار هستند. دیروز در شرایطی که اونس جهانی طلا در ابتدای معاملات خود با افزایش محدود قیمت روبه رو بود، بازار تهران در پی ایجاد امیدهایی که ناشی از صحبت‌های رییس‌جمهور کشورمان و همچنین تحولات منطقه بود، از بهای سکه و دلار خود کاست.
در این میان، بازار معاملات آتی سکه، در آغاز معاملات روز گذشته، در سررسیدهای دورتر بیش از 4 درصد ریزش و در سررسیدهای نزدیک در حدود 2 درصد کاهش قیمت را تجربه کرد. این در حالی بود که ریزش‌های اخیر آتی، از روز دوشنبه هفته جاری آغاز شده است و روز سه‌شنبه بیشترین میزان کاهش قیمت‌ها را به خود دیده بود، به نحوی که تمام سررسیدها در تمام طول معاملات این روز، در سقف کاهش قیمت‌ها (5 درصد) نوسان می‌کردند که این امر موجب شد تا پس از مدت‌ها، حجم قراردادهای معامله‌شده این بازار به زیر 10 هزار قرارداد (5هزار و 498 قرارداد) برسد (در دو هفته اخیر این رقم در کمترین حالت به بیش از 11 هزار قرارداد رسیده بود). دیروز نوسان سررسید شهریورماه، در محدوده زیر یک درصد دنبال می‌شد. این سررسید تنها سکه‌ای بود که روز سه‌شنبه در محدوده اندکی، نوسان می‌کرد (سررسیدهای دیگر نوسان چندانی نداشتند) و روز گذشته هم به این روند ادامه داد.
در حوزه خبرهای خارجی، روز گذشته اعلام خبر لغو برخی تحریم‌ها علیه ایران از سوی وزارت خزانه‌داری آمریکا، به سیگنالی مثبت برای بازارها بدل شد. در پی لغو این تحریم‌ها، روند اداری برای اخذ معافیت‌ها كوتاه‌تر شده است. به دنبال خبرهای این چنین، در کنار مسائل مربوط به سوریه، روز گذشته قیمت سکه و ارز در بازار داخلی کاهش یافت. در طرف دیگر، شاخص بورس تهران در ادامه روند صعودی خود که از روز سه‌شنبه آغاز شده است، دیروز با تشکیل صف‌های خرید سنگین، وارد کانال 59 هزار واحدی شد.
در همین حال رییس اتحادیه طلا و جواهر تهران، از احتمال کاهش بیشتر قیمت طلا خبر داد. به اعتقاد وفادار، امکان رونق بیشتر بازار بورس و رشد بیشتر شاخص‌ها وجود دارد. وی همچنین یکی از دلایل ریزش قیمت‌ها را در بازار داخلی لغو تحریم 7 بانک و شرکت داخلی از سوی دادگاهی در اتحادیه اروپا می‌داند؛ او معتقد است که فضای اطمینان و امیدواری که در کشور به وجود آمده، ضمن اینکه تحرک بازار بورس، از اقبال بازار طلا و سکه کاسته است. از آنجا که اجرایی شدن این تصمیم اتحادیه اروپا در ماه‌های آینده خواهد بود، احتمالا تاثیر بیشتر این امر را بر بازارها در آن زمان شاهد خواهیم بود. وفادار احتمال تداوم روند ریزشی دلار در هفته‌های آینده را هم دور از ذهن نمی‌داند. از سوی دیگر روز چهارشنبه قرار بود سنای آمریکا رای‌گیری مجددی پیرامون حمله نظامی به سوریه انجام دهد، که پیش‌تر پیش‌بینی می‌شد در صورت مثبت بودن پاسخ سنا به این لایحه، دیروز و امروز شاهد افزایش قیمت در بازارهای طلا و ارز باشیم، اما روز گذشته این مساله چندان مورد توجه سرمایه‌گذاران و معامله‌گران این بازارها نبود.
در حالی که کاترین اشتون، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز از پیشنهاد روسیه برای حل بحران سوریه استقبال کرده است، اوباما از کنگره آمریکا خواست تا رای‌گیری را درباره حمله به سوریه به تعویق بیندازد تا به راه‌حل دیپلماتیک روسیه در این مورد پرداخته شود؛ اما روز گذشته در برخی خبرگزاری‌ها، اعلام شد که رییس‌جمهور روسیه پیشنهاد این کشور را تنها با تعهد کنار گذاشتن اقدام نظامی از سوی آمریکا قابل‌تحقق می‌داند.
اما در مورد بهای طلا در بازارهای بین‌المللی در شرایط فعلی، موسسه مالی گلدمن ساش آمریکا پیش‌بینی کرده است که با متوقف شدن برنامه محرک پولی فدرال رزرو، روند نزولی قیمت جهانی طلا در سال 2014 میلادی نیز ادامه خواهد یافت. نشست آتی فدرال رزرو آمریکا در حالی قرار است 17 و 18 سپتامبر برگزار شود که برخی کارشناسان اقتصادی معتقد به توقف بخشی از برنامه محرک پولی هستند.
و اما در بورس کالا و در تالار معاملاتی سکه آتی، روز گذشته تمام سررسیدها به حرکت خود در محدوده منفی در حالی ادامه می‌دادند که ریزش شدید روز سه شنبه این بازار، در کنار افزایش وجه تضمین از سوی بورس کالا، منجر به رسیدن حساب مشتریان به حداقل وجه تضمین شده و عدم‌توانایی بستن موقعیت باز این مشتریان تا ساعت 13 روز سه‌شنبه از سوی کارگزاران، منجر به تشکیل بازار جبرانی به منظور معامله معامله‌گران بدهکار شد. روزهایی که بازار آتی سکه تا ساعت 13 با صف تمام شود، احتمال تشکیل بازار جبرانی وجود دارد. این بازار جبرانی با 3 درصد پایین‌تر از قیمت تسویه روز سه‌شنبه (دامنه نوسان 8 درصدی، با احتساب ریزش 5 درصدی این روز) طبق روال شروع شد. روز گذشته؛ اما بازار آتی سکه مشتری کال مارجینی نداشت. همچنین در این روز به دلیل بالا بودن نوسانات بازار آتی، بر حجم قراردادهای معامله شده نیز افزوده شد.


 

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
[h=1]ثبات قیمت به پایان هفته کشید[/h] کد خبر: DEN-751224 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۶/۲۱ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۱۴
گروه بنگاه‌ها - ثبات قیمت مقاطع و شمش فولاد از سوی بخش خصوصی به پایان هفته جاری سرایت کرد.
در این روز، اغلب فولادسازان تولیدات خود را بدون نوسان نرخ به بازار عرضه کردند.
تنها هفت الماس ورق‌های تولیدی خود را با اندکی تغییر نرخ در بازار عرضه کرد.








 

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
عضو کمیسیون کشاورزی مجلس عنوان کرد

[h=1]بورس کالا بازوی دولت در بهبود اقتصاد بخش کشاورزی[/h] کد خبر: DEN-751225 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۶/۲۱ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۱۴

حجت‌الاسلام والمسلمین سیدمحمد سادات ابراهیمی عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه هم‌اکنون برخی از محصولات با حداقل استانداردها تولید می‌شوند، گفت: بورس کالا می‌تواند بازوی دولت در بهبود اقتصاد بخش کشاورزی و گامی اساسی برای تغییر ساختار سنتی به سازوکاری پیشرفته و مدرن باشد تا علاوه‌بر محدود شدن فعالیت واسطه‌ها، سود واقعی نصیب کشاورزان شود. به‌گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی بازار سرمایه (سنا)، یکی‌از برنامه‌هایی که محمود حجتی، وزیر جهاد کشاورزی در روز گرفتن رای اعتماد در مجلس شورای اسلامی عنوان کرد، احیا و رونق بورس کشاورزی بود، برنامه‌ای که به اعتقاد کارشناسان می‌تواند راهگشای بسیاری از مشکلات بخش کشاورزی باشد.
عضو کمیسیون کشاورزی مجلس گفت: یکی از مشکلات بزرگ بخش کشاورزی کشور، فاصله زیاد آمارهای اعلامی با واقعیت‌ها است، به‌طوری‌که ما هم‌اکنون در آمار تولید و مصرف برخی از محصولات کشاورزی به علت پراکنده بودن تولیدکنندگان با تناقض‌های زیادی روبه‌رو هستیم و امیدواریم با برنامه‌های دولت جدید، یک‌بار برای همیشه آماری دقیق از شاخص‌های کشاورزی تدوین شود.
حجت‌الاسلام والمسلمین سادات ابراهیمی با اشاره به اینکه یکی از برنامه‌های وزیر جهاد کشاورزی، توجه به رونق بورس کشاورزی است، افزود: در معاملات بورس کالا همه چیز اعم از عرضه، تقاضا و قیمت شفاف است و اگر بتوان در یک زمان مشخص، برخی محصولات کشاورزی را در بورس دادوستد کرد، آمارهای کاملا شفافی از بازار آن محصولات به‌دست می‌آید.
حجت‌الاسلام والمسلمین سادات ابراهیمی با تاکید براینکه می‌توان با عرضه انواع محصولات در بورس آمارهای تولید، مصرف و قیمت‌ها را اصلاح کرد، گفت: نخستین اقدام برای سروسامان دادن به بخش کشاورزی، تغییر ساختار سنتی این بخش به مدرن است که یکی از ابزارهای اصلی برای رسیدن به این مهم، سازوکار معاملاتی بورس کالای کشاورزی است، به نحوی‌که مسوولان می‌توانند ازطریق اطلاع‌رسانی شفاف از معاملات بورس کالا، به آمارهای رسمی و دقیق از میزان تقاضا و قیمت‌های یک محصول دسترسی داشته باشند و خیلی سریع کمبود‌ها را در آن بخش جبران کنند.
براساس این گزارش، محمود حجتی بنیانگذار بورس کالای کشاورزی در سال 83 است و بررسی اقدامات او برای راه‌اندازی این بورس نشان‌دهنده اعتقاد وی به سازوکار بورس کالا است.
به این ترتیب فعالان بورس کشاورزی در انتظار اقدامات وزیر و ساماندهی بازار محصولات کشاورزی با ادامه سیاست‌های حمایتی و خرید تضمینی محصولات ازطریق این بورس هستند.
 

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
[h=1]نماي بازار بتن ايران[/h] کد خبر: DEN-751226 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۶/۲۱ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۱۴
 

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
به تاثير از كاهش نرخ ارز اتفاق افتاد

[h=1]بلاتکلیفی در بازار فلزات پایه[/h] کد خبر: DEN-751359 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۶/۲۱ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۱۴
گروه بورس کالا- سحر نمایشی: روز گذشته قیمت اکثر فلزات غیرآهنی در بازار داخلی با نوسانات قابل توجهي مواجه شد که وابستگی شدیدی به ریزش نرخ ارز و اخبارمبنی بر سخنان دو شب پيش رییس‌جمهور ایران داشت، به طوری که مبادلات فلزات پایه در بازار غیر رسمی از شروع صبح با روند نزولی رو‌به‌رو شد، البته این در شرایطی است که معامله‌گران انتظار داشتند که با رشد متداوم چند روز اخیر نرخ فلزات پایه در بازارهای جهانی، قیمت‌ها در بازار آزاد رشد اندکی را تجربه کنند، چرا‌که ریزش نرخ ارز نیز در روز سه‌شنبه بسیار کم بوده است.
به گفته فعالان آگاه، بازار داخلی فلزات رنگی در بلاتکلیفی مانده و اکنون که قیمت‌ها باز هم با روند نزولی مواجه شده‌اند، این بی‌رونقی شدت بیشتری گرفته است. معامله‌گران و مشتريان مردد هستند و نمی‌توانند با قاطعيت روند آتی بازار و قيمت‌ها را پيش‌بينی كنند، كسی برای تعيين استراتژی خود عجله ندارد و فعلا همه دست نگه داشته‌اند؛ يعنی نه كسی به فكر خريد می‌افتد و نه كسی قصد فروش دارد.
همچنین به دلیل عدم ثبات در روند قیمت‌های جهانی و نوسانات شدیدی که وجود دارد، مشکلات شرکت‌های تولیدکننده داخلی زیاد شده است چون در حال حاضر در بحث فروش، بازار با مشکل ریسک ناشی از قیمت دست و پنجه نرم می‌کند. علاوه بر نوسانات قیمت در بازار جهانی، در داخل نیز بحث ریسک قیمت دلار وجود دارد؛ چرا که در این مدت افت و خیزهای زیادی را تجربه کرده است.
از سوی دیگر نرخ برخی فلزات در بازارهای جهانی نیز با روند افزایشی مواجه شده بود، به طوری که مس در بازار فلزات لندن اندکی گران شده و هم اکنون به سطح 7183 دلار رسیده است، اما با توجه به ریزش نرخ ارز تاثیری در بازارهای داخلی نداشته است.
البته در بازارهای جهانی پس از انتشار گزارش‌های مثبت سودآوری برخی شرکت‌های بورسی، گمانه‌زنی در مورد بهبود شرایط شرکت‌های مالی قوت گرفت که باعث رشد قابل توجه دلار و همچنین رشد قیمت سهام در بورس‌های جهان شد که به گفته فعالان اقتصادی انتشار این گزارش موجب افت قیمت‌ها در بورس لندن در روزهاي آتي خواهد شد.
 

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
[h=1]عوامل موثر برقیمت فولاد در بازار امروز ایران[/h] کد خبر: DEN-751360 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۶/۲۱ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۱۴

سید محمد رضا دانشگر*
تقاضای محصولات فولادی در سال 92 و به‌خصوص در این چند ماه اخیر مانند سایر بازارها راکد و بی‌رمق بوده است، به گونه‌اي كه به دنبال کاهش سرانه مصرف فولاد کشور از 280 کیلوگرم سال 90 به 240 کیلوگرم در سال 91، پیش‌بینی می‌شود این عدد برای سال 92 باز هم کاهش یابد. اما در عین حال این رکود منجر به کاهش قابل توجهی در بهای محصولات فولادی نشده و قیمت‌ها از آن چیزی که فعالان بازار به عنوان کف قیمت محصولات فولادی پیش‌بینی می‌کردند پایین‌تر نیامده است.
اما علت عدم کاهش قیمت فولاد در زمان رکود چیست؟
به‌طور کلی عوامل تاثیرگذار در قیمت محصولات فولادی در بازار امروز ایران به ترتیب میزان تاثیر عبارتند از:
1. نرخ ارز: شاید در هیچ مقطعی به اندازه دو سال گذشته نرخ دلار به این اندازه در قیمت‌گذاری فولاد موثر نبوده است. این روزها کنترل روزانه و ساعتی نوسانات دلار جزو امور روزانه و بدیهی فعالان بازار آهن شده است. برای مشاهده همبستگی قیمت فولاد با نوسانات ارزی کافی است دو نمودار 1 و 2 را ملاحظه و مقایسه کنید:
دلیل این همبستگی این است که هنوز بخشی از مصرف فولاد کشور از محل واردات تامین می‌شود، قیمت ارز آزاد قیمت فولاد وارداتی را تعیین می‌کند و بازار داخلی نیز بلافاصله خود را با این قیمت‌ها تنظیم می‌کند. به عنوان مثال نرخ شمش وارداتی انزلی با توجه به نرخ 500 تا 510 دلار شمش CIS و دلار 3200 تا 3300 تومان، به‌اضافه تعرفه گمرک و کرایه حمل و سود بازرگانی حدود 1750 تا 1780 تومان تعیین می‌شود که در این حالت بازار شمش داخلی نیز با یک فاصله منطقی، قیمت خود را روی 1700 تا 1720 تومان تنظیم می‌کند. پیش‌بینی می‌شود ظرف یکسال آینده با تثبیت نرخ ارز و همچنین افزایش تولید داخلی فولاد و کاهش واردات، اثرات لحظه‌‌ای و زودگذر این عامل بر بازار فولاد ایران کمرنگ و در نهایت حذف شود.
2. قیمت‌های جهانی فولاد: روند نوسانات این عامل ممکن است در مقاطعی با روند قیمت‌های داخلی همخوانی نداشته باشد؛ چراکه حاصلضرب این عامل در نرخ ارز است که قیمت‌های داخلی را مشخص می‌کند. به عنوان مثال، میانگین قیمت جهانی محصولات فولادی در 18 ماهه گذشته کاهشی بوده است اما در همین دوره به علت افزایش نرخ ارز بهای محصولات فولادی در ایران افزایشی بوده است.
اما در سال‌های گذشته که قیمت ارز ثابت بود تاثیر این عامل محسوس تر بود، برای مثال به یاد داریم که در سال 2008 میلادی جهش ناگهانی قیمت جهانی فولاد باعث تقریبا دوبرابر شدن قیمت فولاد در ایران شد که در ادامه با افت قیمت جهانی قیمت‌های داخلی نیز کاهش یافت. انتظار می‌رود در آینده و با تثبیت بیشتر نرخ ارز این عامل در کوتاه‌مدت در قیمت‌گذاری داخلی فولاد موثرتر شود، ولی پس از آن و با افزایش ظرفیت تولید داخلی، تاثیر قیمت جهانی فولاد بر بازار داخل کمرنگ‌تر خواهد شد مانند آنچه هم اکنون در بازار سیمان کشور می‌گذرد و به دلیل تامین کامل نیاز داخل، قیمت‌های جهانی هیچ ارتباطی با قیمت سیمان در داخل کشور ندارد.
3. قیمت قراضه و سنگ آهن:
به‌رغم تاثیر مستقیم دو عامل فوق در قیمت‌های جهانی فولاد، اما به دلیل حاکم بودن نرخ ارز بر بازار فعلی فولاد کشور، قیمت قراضه فولادی در یکی دو سال گذشته بیشتر تابع و دنباله رو قیمت فولاد بوده تا عامل تاثیرگذار برآن. در مقاطعی هم که اصلا ارتباطی بین این دو وجود نداشته است. به عنوان مثال در نمودار زیر خط پایینی روند قیمت قراضه و خط بالا روند قیمت شمش فولاد خام را در سه ماهه اخیر نشان می‌دهد. همان‌طور که می‌بینید به‌رغم کاهش قیمت شمش فولادی، قیمت قراضه و ضایعات فولادی افزایش نیز داشته است یعنی فاصله قیمت شمش و قراضه از حدود 600 تومان به کمی بیشتر از 300 تومان رسیده است. این به معنی فشار بیشتر به فولادسازانی است که در حال حاضر عمدتا از قراضه به عنوان مواد اولیه استفاده می‌کنند.
قیمت قراضه به دلیل محدود بودن آن در کشور مطمئنا باز هم افزایش خواهد یافت. در صورت افزایش مجدد 10 تا 20 درصدی قیمت قراضه آنگاه واردات قراضه با قیمت‌های جهانی فعلی (حدود 370 دلار) قابل توجیه خواهد شد که البته با نرخ دلار آزاد و سایر هزینه‌ها کمتر از 1500 تومان تمام نخواهد شد. در این‌صورت فولادسازان ناچارا به افزایش مجدد قیمت فولادخام می‌اندیشند، اما روند قیمت‌گذاری بازار و قیمت فولاد وارداتی چنین اجازه‌ای را به ایشان نمی‌دهد. بنابراین در آن صورت برگ برنده در دست فولادسازانی خواهد بود که از سنگ‌آهن و آهن‌اسفنجی استفاده می‌کنند. این دسته از فولادسازها که در حال حاضر حاشیه سود قابل توجهی دارند در صورت اشباع بازار بلافاصله قادر به کاهش قیمت شمش خواهند بود و عرصه را برای فولادسازان کوچک تنگ خواهند کرد.
اگرچه بد نیست بدانید سنگ آهنی که هم اکنون توسط معادن سنگ آهن به کارخانه‌ها بزرگ فولاد تحویل داده می‌شود قیمتی به مراتب کمتر از قیمت‌های جهانی دارد. مبنای قیمت‌گذاری سنگ‌آهن مصرفی داخل کشور در حال حاضر به میزان 10درصد و 12 درصد نرخ شمش فولاد خوزستان می‌باشد. این درحالی است که این نسبت در بازارهای جهانی و مثلا برای تولیدکنندگان چینی بیش از 25 درصد است. (قیمت خرید سنگ آهن چین 130 دلار و قیمت فروش شمش 500 دلار)، بنابراین در صورت هرگونه تصمیم دولت مبنی بر حرکت به سمت آزاد سازی قیمت سنگ آهن، هزینه این ماده اولیه برای فولادسازان بزرگ دو برابر خواهد شد.
اما هنوز هم برای مشاهده تاثیر قیمت قراضه و سنگ آهن بر قیمت فولاد داخل کشور کمی زود است و برای این امر باید منتظر افزایش ظرفیت تولید داخل، کاهش واردات و قطع ارتباط قیمت فولاد با قیمت ارز باشیم.
4. میزان تولید و تقاضای داخلی فولاد:
در حال حاضر نوسانات تقاضای فولاد در بازار داخل تنها منجر به رکود یا رونق معاملات می‌شود و تعیین قیمت باز هم بر اساس نرخ ارز و قیمت‌های جهانی انجام می‌شود. اما عامل عرضه و تقاضا به تدریج و از سال آینده پررنگ‌تر خواهد شد؛ چرا که روند افتتاح طرح‌های جدید فولادی در کشور در یکسال گذشته به گونه‌ای پیش می‌رود که تقریبا در هر ماه یک طرح فولادی چند صد هزار تنی تا یک میلیون تنی وارد بازار عرضه شده و این روند همچنان ادامه دارد. به این ترتیب پیش‌بینی سه‌ تا پنج میلیون تن افزایش ظرفیت تولید امسال که تقریبا معادل واردات فولاد است محقق خواهد شد. بنابراین از سال 93 واردات فولادخام و مقاطع ساده ساختمانی قطع شده و تاثیر قیمت فولاد وارداتی کمتر شده و نهایتا عوامل رقابتی داخلی قیمت فولاد را تعیین می‌کنند. ادامه افزایش ظرفیت تولید داخلی، کارخانه‌های فولاد کشور را وادار به کاهش قیمت تمام شده خواهد کرد و تنها در آن صورت است که مفهوم واقعی رقابت شکل گرفته و توجه واحدهای تولید فولاد به طور واقعی به مسائلی مانند افزایش بهره‌وری جلب خواهد شد.
* سرممیز شرکت TUV NORD
و کارشناس صنعت فولاد
mdaneshgar@tuvnordiran.com
 

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
[h=1]نماي بازار مقاطع ايران[/h] کد خبر: DEN-751361 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۶/۲۱ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۱۴
 

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
[h=1]سایه سنگین جنگ، از سر آتی برداشته شد[/h] کد خبر: DEN-751594 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۶/۲۳ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۱۵
گروه بورس کالا – طیبه شهبازی: در حالی که بهای جهانی طلا در واپسین ساعات روز جمعه (15 شهریور)، به دنبال انتشار آماری که کندی روند رشد اشتغال در آمریکا را نشان داد، افزایش یافت، روز شنبه گذشته، پارامترهای متنوعی وجود داشت که بازارهای طلا و ارز داخلی را تحت‌تاثیر قرار داد. در این روز بازار تهران از قیمت سکه و دلار خود کاست؛ همچنین به تبع بازار نقدی، معاملات سکه آتی در بورس کالا نیز با کاهش قیمت آغاز شد به طوری که تمام سررسیدها نزدیک به 4درصد ریزش داشتند.
از جمله اخباری که انتشار آن به کاهش قیمت‌ها انجامید، درخواست دادگاه اتحادیه اروپا پیرامون لغو تحریم 7 شرکت ایرانی از سوی این اتحادیه، تمديد ۱۸۰ روزه معافيت ۱۱ کشور از تحريم عليه ايران از سوی آمریکا و آمادگی ایران و اروپا برای آغاز دیپلماسی هسته‌ای در نشست سازمان ملل بود. بازار آتی سکه و طلا، پس از یک ریزش نسبتا شدید در پی خبرهای منتشر شده در روز شنبه، از شدت این کاهش کاست و سررسیدهای دورتر (آبان و آذر) زیر 2 درصد منفی نوسان کردند. دلیل این امر همچنین تغییر در میزان وجه تضمین این بازار بود. بازار آتی سکه از روز پنج‌شنبه (14 شهریور) که اطلاعیه افزایش وجه تضمین اضافی منتشر شد، بسیار تحت‌تاثیر این مساله قرار گرفت. به اعتقاد برخی کارگزاران این بازار، زمانی که بورس کالا در شرایط افزایش قیمت‌ها، اقدام به بالا بردن وجه تضمین اولیه و اضافی می‌کند، سود آربیتراژ مناسب ایجاد شده، منجر به افزایش خریداران سکه نقدی هم می‌شود. این مساله روز پنج‌شنبه
(14 شهریور)، سکه آتی را تا 4درصد مثبت هم پیش برد. در چنین شرایطی فروشندگان این بازار، در پی فشار ایجاد شده، مجبور به بستن موقعیت‌های خود شده و کال‌مارجین می‌شوند.
در حالی که روز یکشنبه گذشته، آخرین روز تعطیلات تابستانی کنگره آمریکا بود و قرار بود این نمایندگان، از دوشنبه به بررسی لایحه محدود شده سنای این کشور برای حمله به سوریه بپردازند و در شرایطی که بهای جهانی طلا ثابت بود، بازار تهران بر قیمت دلار و سکه نقدی به میزان محدودی افزود؛ اما سکه‌های بازار آتی بورس کالا، افزایش قیمت بیشتری داشتند؛ این در حالی بود که ریزش قیمت شدید روز شنبه، موجب شد تا بسیاری از کسانی که در زمان افزایش قیمت‌ها سکه خریده بودند، از ترس ریزش‌های بیشتر، به فروش اقدام کنند.
حدود 2 ساعت از آغاز معاملات روز یکشنبه، گذشته بود که دو سررسید شهریور و مهر برای ساعاتی تغییر جهت دادند و از قیمت آنها کاسته شد. این مساله نشان از این داشت که پیش‌بینی معامله‌گران بازار آتی سکه، برای ماه‌های آبان و آذر، افزایش قیمت‌ها است. دلیل این مساله این بود که سررسیدهای نزدیک، فروشندگان بیشتری داشتند به این دلیل که اختلاف قیمت آنها با سکه نقدی زیاد بود و با خیال راحت‌تری اقدام به فروش می‌کردند؛ چراکه فروشنده سررسیدهای دور، نمی‌خواست ریسک کال کارجین شدن را بپذیرد.
دوشنبه گذشته، در شروع معاملات بازار آتی، سررسیدهای شهریور تا آذر، با کاهش قیمت زیر یک درصد مواجه شدند. این روند کاهشی پس از مدت کمی، شدت گرفت و به جز سکه شهریور، باقی سررسیدها نزدیک به دو درصد ریزش داشتند. در این میان کاهش بهای سکه‌های آبان و آذر، به بیش از دو درصد هم رسید. این همه در شرایطی بود که روز یکشنبه در پایان معاملات، تابلوی سکه‌های آتی، سبز بسته شده بود.
روز دوشنبه دو خبر مهم توانست تا حدودی بر مسیر بازارهای طلا و سکه اثرگذار باشد، یکی حمایت مجدد و قوی روسیه از سوریه و دیگری صحبت‌های جان کری با این مضمون که راه‌حل بلند‌مدت برای بحران سوریه، سیاسی است نه نظامی؛ به گفته او اما گزینه حمله همچنان روی میز است. بازار هم تحت‌تاثیر این مسائل ریخت. بازار آتی سکه روز دوشنبه در حدود 35 هزار تومان در سررسیدهای دور کاهش یافت و بهای سکه نقدی هم تقریبا با قیمت‌های روز یکشنبه برابری می‌کرد و تنها کمی ریزش را نسبت به آخر وقت این روز تجربه کرد. در حالی که بازار آتی سکه در حال اصلاح قیمت‌ها و بازگشت اختلاف سررسیدهایش به حالت منطقی بود، در این روز بازار نقدی تا حدودی از این بازار تاثیر گرفت.
سه شنبه گذشته در پی انتشار اخباری که نشان می‌داد حمله نظامی به سوریه، حداقل برای مدتی در دستور کار دولت‌های غربی قرار نخواهد داشت، بهای جهانی طلا ریزش شدیدی را به خود دید. متاثر از این امر، در کنار کاهش قیمت سکه نقدی و دلار در بازار تهران، آتی سکه هم عکس‌العمل شدیدی به اخبار نشان داد و با قدرت فراوان از همان ابتدای معاملات، در تمام سکه‌ها نزدیک به 5 درصد ریزش قیمت داشت.
اتفاق دیگری که روز سه شنبه در بازار آتی سکه رخ داد، اعلام افزایش مجدد وجه تضمین اولیه به میزان 150 هزار تومان بود. برخی معامله‌گران و کارگزاران بازار آتی سکه، از سازوکار اعمال وجه تضمین مخصوصا وجه تضمین اضافی در این بازار چندان راضی نیستند و این امر را به ضرر بازار می‌دانند؛ چراکه این روند را موجب کال مارجین شدن معامله‌گران این بازار و بالا رفتن ریسک معاملات می‌دانند. این اتفاق روز سه شنبه افتاد و با ریزش شدیدی که در بازار آتی سکه رخ داد، بسیاری از خریداران کال مارجین شدند که این مساله منجر به تشکیل بازار جبرانی به منظور معامله معامله‌گران بدهکار شد.
چهارشنبه گذشته باز هم خبرهای خوش، توانست بازارهای ارز و سکه داخلی را به کاهش قیمت‌ها وادار کند. در این روز در شرایطی که اونس جهانی طلا در ابتدای معاملات خود با افزایش محدود قیمت روبه‌رو بود، بازار تهران در پی ایجاد امیدهایی ناشی از صحبت‌های رسانه‌ای رییس‌جمهور کشورمان پیرامون مسائل اقتصادی و همچنین تحولات منطقه و در کنار آن، اعلام خبر لغو برخی تحریم‌ها علیه ایران از سوی وزارت خزانه داری آمریکا، از بهای سکه و دلار خود کاست. در این میان، بازار معاملات سکه آتی، در آغاز معاملات روز چهارشنبه، در سررسیدهای دورتر بیش از 4 درصد ریزش و در سررسیدهای نزدیک در حدود 2 درصد کاهش قیمت را تجربه کرد.








سقوط جای خود را به صعود داد

پس از آرام شدن جو تنش زای به‌وجود آمده از تحولات سوریه و بازگشت آرامش به بازارها، هفته گذشته برای معامله‌گران سکه آتی، هرچند پرفراز و نشیب بود، اما در سایه باز یافتن آرامش، با ریزش قیمت‌ها دنبال شد. این روندی بود که البته در بازارهای نقدی سکه و دلار نیز دیده می‌شد و تنها یکشنبه بود که بازار آتی سکه به تبع بازار نقدی، با افزایش قیمت روبه‌رو شد. همچنین حجم قراردادهای معامله شده در این بازار که از ابتدای شهریور تاکنون، تقریبا به صورت مداوم ارقام قابل‌توجهی را به ثبت رسانده بود، روز سه‌شنبه هفته گذشته به دنبال کاهش چشمگیر نوسانات بازار، به میزان زیادی ریزش داشت. در این هفته همچنین تغییراتی که در میزان وجه تضمین اولیه و اضافی برای بازار آتی به‌وجود آمد، نوسانات این بازار را تحت‌تاثیر قرار داد؛ چراکه کال مارجین شدن بسیاری از معامله‌گران، روند قیمتی بازار را تا حدودی متاثر کرد. در آخرین روز معاملاتی هفته گذشته، با ریزش بهای طلا در بازارهای بین‌المللی به دنبال رفع تنش‌های ناشی از خطر جنگ احتمالی سوریه، در بازار تهران هم از بهای دلار و سکه کاسته شد و به تبع آن سکه‌های آتی نیز کاهش قیمت گرفتند که ریزش‌های آتی البته کمتر از نقدی بود. در این روز سررسیدهای دورتر این بازار به اصلاح قیمت پرداخته و از اختلاف سررسیدها کاستند. با روندی که بازارها در پیش گرفته‌اند، به نظر می‌رسد در هفته جاری نیز شاهد افزایش چشمگیر قیمت‌ها نباشیم؛ چراکه روز گذشته در پی تحولات ژئوپلتیک منطقه و تغییرات به‌وجود آمده در سطح مدیران فدرال رزرو آمریکا، باز هم از بهای جهانی طلا به میزان قابل‌توجهی کاسته شد و از سوی دیگر، پارامتر خاصی که منجر به صعود قیمت‌ها در هفته جدید شود، فعلا وجود ندارد و انتظار بازار ریزشی، با کمی اصلاح وجود دارد. از طرفی به نظر می‌رسد تا زمانی که سایه جنگ از سر بازارها به طور قطعی برداشته نشود، وجه تضمین اضافی 800 هزار تومانی در این بازار خواهد ماند. قرار بود روز پنج شنبه، سررسید دی ماه گشایش یابد که به دلیل عدم توافق روی قیمت، این اتفاق نیفتاد و احتمالا امروز دوره پیش گشایش آن تکرار خواهد شد.
 

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
[h=1]حلقه‌های تولید فلزات پایه درگیرند[/h] کد خبر: DEN-751657 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۶/۲۳ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۱۵

گروه بورس کالا– حمزه بهادیوند چگینی: «دنیای اقتصاد» روز چهارشنبه سيزدهم شهريور با بررسی موضوع اثر هدفمندی یارانه‌ها در فاز دوم بر تولید فلزات پایه، با طرح احتمالی که در افزایش قیمت این کالاها در زمان اجرای این طرح وجود دارد بر ضرورت استفاده از روش‌هایی تأکید کرد که هزینه‌های تولید را در این گروه کاهش دهد.
این در شرایطی است که تولید در وضعيت کنونی از هزینه‌های بالایی برخوردار است و کارشناسان معتقدند ضرورت دارد تکنولوژی موجود مورد بازنگری قرار گرفته و زمینه‌های کاهش قیمت تمام شده مورد بررسی قرار گیرند. این در حالي است که لزوم بهبود بهره‌وری نیز به عنوان یکی از اجزای افزایش راندمان در تولید و بالطبع کاهش هزینه‌های متوسط تولید از اهمیت بالایی برخوردار است. مساله آن است که لزوم کاهش قیمت از موضوعاتی است که می‌تواند در تمام حلقه‌های آن مورد بررسی قرار گیرد و این تصور که تولیدکنندگان این فلزات باید موارد حساس در این روند را تجزیه و تحلیل کرده و بر اساس آن راهکار ارائه دهند، تصور درستی نیست.
معادن نقطه اولیه کاهش قیمت تمام شده فلزات پایه در بازارند. متاسفانه چالش‌های کنونی فضای کسب و کار ایران در تمام بخش‌های آن ساری و جاری است. از فاکتورهای این شاخص مهم نظیر مشکلات مالیاتی، بیمه‌های اجتماعی، تامین مالی، مشکلات تجاری و گمرک و... که بگذریم باید گفت در بخش معدن و صنعت به خصوص در سال‌های اخیر برنامه مشخصی نمی‌توان ارائه داد و این بی‌برنامگی با افزایش حقوق دولتی بهره مالکانه از معادن در سال جاری به اوج خود رسید، این در حالی است که حلقه اولیه تولید را باید در بخش معدنی آن اصلاح کرد تا بتوان بر اساس آن بازار را متعادل کرد.
در این رابطه مهندس کامران وکیل، دبیر اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان محصولات معدنی ایران با اشاره به نقش ماشین‌آلات در بهره‌وری معادن کشور معتقد است اگر معدن را خط تولید فرض کنیم، ابزار و ماشین‌آلات مهم‌ترین نهاده این تولید و شاخص‌ترین موضوع موثر بر هزینه‌های تولید در این بخش محسوب می‌شود. به گفته وی، سال‌ها است معادن کشور در زمینه تحریم داخلی ماشین‌آلات دچار تحریم‌ها است و اخیرا نیز تحریم‌های جهانی به محدوديت‌های داخلی افزوده شده است. وی در تشریح تحریم‌های داخلی در زمینه ماشین‌آلات تصریح کرد: ضوابطی در زمینه ممنوعیت واردات ماشین‌آلات بیش از 5 سال ساخت در کشور تدوین شده است که به بهانه صیانت از منافع معدنکاران اتخاذ شده؛ به عبارتی مسوول دولتی بهتر از من معدنکار منافع مرا می‌شناسد و برای آن برنامه دارد!
این ضابطه در هیچ کشوری در دنیا نمونه ندارد؛ چراکه جز مشکلاتی که برای تولیدکننده واقعی این مملکت به وجود آورده بهترین فعالیت را برای قاچاقچیان فراهم کرده که با واردات قاچاق اجزای این ماشین‌آلات و سرهم‌بندی آنها منافع کلانی را به جیب می‌زنند، كه اين خود بدترین ظلم به معدن کشور است. چرا کشور ما در زمینه میزان معادن رتبه دهم و از نظر حجم تولیدات معدنی رتبه صدم را در اختیار دارد؟ یک بخش آن به همین موضوع ماشین‌آلات برمی‌گردد. به گفته وی، یک معدنکار در تركيه می‌تواند با پرداخت ماهانه 2 تا 3 هزار دلار ماشین‌آلات مورد نیاز خود را دریافت کند، اما معدنکار ایرانی باید چند میلیارد تومان نقد در اختیار فروشنده قرار دهد و آن را خریداری کند.
وی با رد این موضوع که تحریم‌ها قیمت خرید ماشین‌آلات را افزایش داده، گفت: به‌هیچ‌وجه تحریم‌ها در این وضعیت اثری نداشته، البته تحریم فقط باعث شده ما نتوانیم ماشین‌آلات نو خریداری کنیم، اما خرید ماشین‌آلات دست دوم را خود ما تحریم کرده‌ایم. وی گفت، متاسفانه دولتمردان قبلی در بخش معدن ما را از دشمن خارجی بی‌نیاز کردند؛ چراکه مشکلات فراوانی را در این بخش ایجاد کردند و امیدواریم دولت جدید به این موضوعات توجه ویژه‌ای داشته باشد.
وکیل در ادامه گفت: کشور ما قدیمی‌ترین ناوگان و ماشین‌آلات معدنی را در دنیا در اختیار دارد چرا که دولت ماشین 6 ساله را جزو ماشین‌آلات فرسوده محسوب کرده و از واردات آن خودداری می‌کند. به عقیده این فعال بخش معدنی، بهبود تکنولوژی در این شرایط تنها شعار است، هرچند در بخش صنایع معدنی باید بهبود تکنولوژی مورد توجه قرار گیرد تا راندمان تولید در این بخش‌ها افزایش یابد، اما در بخش معدن بهبود بهره‌وری بدون در نظر گرفتن ماشین‌آلات بی‌معنی است. در بخش معدن بهینه‌سازی تکنولوژی مفهوم پیچیده‌ای جز استخراج بر اساس ماشین‌آلات ندارد و لذا در کشوری که 30 تا 40 درصد از ماشین‌آلات تعرفه واردات دریافت می‌کند، نمی‌تواند از بهره‌وری در بخش معادن دم بزند. اگر دولت به معدنکار اجازه داد با دریافت تسهیلات ماشین‌آلات مورد نیازش را از هر نقطه دنیا خریداری کند، می‌تواند ادعا کند که به بهره‌وری توجه دارد.
حال در شرایط کنونی این اولین بخش حلقه تولید کشور تحت تاثیر افزایش قیمت حامل‌های انرژی در بخش تولید معدنی و حمل‌و‌نقل مواد اولیه قرار می‌گیرد، در حالی که انواع حامل‌های انرژی در این بخش مورد استفاده قرار گرفته و در عین حال انواع محصولات مهم و اثرگذار بر اقتصاد ملی از همین خطوط معدنی کشف، استخراج، تصفیه و منتقل می‌شود. در این میان بخش‌هایی همچون فولاد، آلومینیوم و مس بیشترین اثر را از هدفمندی یارانه‌ها پذیرفته‌اند و این موضوع در بازارهای کالایی به خصوص بورس کالا نیز خودنمایی کرده است. نکته اساسی آن است که صنایع گسترده فراوانی در کشور در بخش پایین دستی این صنایع وجود دارد که اشتغال، تولید و حتی صادرات کشور را تحت تاثیر خود قرار می‌دهد، در حالی که در فاز اول هدفمندی که با یک تاخیر زمانی با افزایش قیمت ارز تشدید شد، قیمت‌ها در بازار ناگهان افزایش یافت و همین موضوع تولید کشور را تحت تاثیر خود قرار داده است.
در این بین به گفته کامران وکیل، بخش معدن حاشیه سود بالایی دارد و با آن که هدفمندی یارانه‌ها بر این بخش اثر داشته، اما در این حاشیه سود این اثرات حل شده است. به گفته دبیر اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان محصولات معدنی ایران هدفمندی یارانه‌ها موضوعی بود که صنایع معدنی را با مشکلات مواجه کرد، اما این اتفاق را باید به فال نیک گرفت؛ چراکه تولیدکننده‌هایی که به کمک یارانه‌های دولتی انرژی سر پا مانده بودند با هدفمندی یارانه‌ها و آزادسازی قیمت‌ها یا مجبور به اصلاح روش‌های تولیدی خود شدند یا از دور تولید خارج شدند و این باید پیش از این اتفاق می‌افتاد. به گفته وی هدفمندی یارانه‌ها به صنایع معدنی لطف بزرگی کرد تا خود را از اتلاف منابع در کشور نجات دهند و طبیعی است وقتی کاشی در کشور با خاک گران، اما انرژی ارزان با قیمت تمام شده پایین تولید می‌شود معلوم است که این اتلاف منابع معدنی کشور است.
وی ترکیه را مثال زد و گفت: در این کشور سنگ تزئینی با قیمت بنزین لیتری 4 تا 5 هزار تومان تولید می‌شود و با این وضع صادر هم می‌شود، اما در کشور ما وضعیت مشخص است. علت آن است که این کشور تسهیلات لیزینگی در اختیار بخش تولید قرار داده، جلوی واردات ماشین آلات را نگرفته، حمایت‌های منطقی انجام داده و... اما در کشور ما همه این موضوعات برعکس بوده است. در این مورد کارشناسان بخشی از مشکلات را به گردن تولیدکنندگان می‌اندازند و می‌گویند تولید در این بخش‌ها– چه در بخش معادن و چه صنایع مرتبط– از استانداردهای جهانی تکنولوژی دورند، البته بهبود تکنولوژیک در سال‌های اخیر اگرچه با روندی بسیار کند صورت گرفته و ادامه دارد اما تناسبی با هدف دولت در بخش هدفمندی یارانه‌ها ندارد و بیم آن می‌رود كه بهبود تکنولوژی در تولید کشور از روند افزایش قیمت‌ها عقب بماند. این در شرایطی است که در همین 2 سال گذشته توان تولیدی شرکت‌ها نیز کاهش یافته یا به تناسب اهداف پیش نرفته است، به طوری که به عنوان مثال جایگزینی کوره‌های تولیدی در بخش مس مساله‌ای است که همچنان شرکت‌های تولیدی بر آن تاکید دارند یا بازیابی مس از قراضه به عنوان منبع ثانویه یکی دیگر از مزیت‌های مس است؛ هرچند به گفته خبره‌های این صنعت، در غالب فلزات، بازیابی از قراضه، نسبت به استخراج از کانی‌های آنها، از نظر انرژی به صرفه‌تر است، اما بالاترین درصد بازیابی از فلزات، متعلق به مس است، ضمن اینکه ارزش محصول تولید شده از آن بیش از 95 درصد ارزش مس استخراجی از کانی‌ها است. کارشناسان در این زمینه معتقدند با توجه به اهمیتی که برخی از این منابع مانند مس در کشور ما در سطح جهان دارند و با توجه به مزیت‌هایی که انرژی در ایران دارد باید برنامه‌ریزی‌های بهتری تدوین کرد و شکوفایی این صنعت را تسریع کرد.
اما مشکل دوم زمانی خودنمایی می‌کند که تولیدکننده منابع مالی کافی را در اختیار ندارد و در شرایط تحریم کنونی توانایی واردات مواد اولیه تولید را نيز ندارد. ارز هم موضوعی است که در یک سال گذشته و به دلیل سیاست‌هایی که دولت در تحریم صنایع مختلف اتخاذ کرد باعث شده است سطح تولید کاهش چشمگیری را تجربه کند و از آنجا که محدودیت‌های تحمیلی صادراتی نیز به بهانه تامین نیاز بازار داخل حاکم بود، تولیدکنندگان چالش‌های فراوانی تحمل می‌کنند. این موضوع در میان تولیدکنندگان بخش خصوصی و صنایع پایین‌دستی بیشتر مشاهده می‌شود و این در حالی است که دولت باید در فرصتی مناسب با تعیین اولویت‌های حمایتی مشکلات تجاری، مالی و معدنی را برطرف سازد چراکه برخی از انواع این فلزات به عنوان مثال مس و آلومینیوم قابلیت بالایی در ایجاد ارزش افزوده دارند. این در حالی است که معاملات بورس کالا نشان می‌دهند– به جز یک ماه اخیر– اکثر مواقع شرکت‌ها برای تامین کاتد و مفتول مورد نیاز خود با رقابت مواجهند و در نتیجه بازار آزاد و دلالان دستیابی به این محصولات را با قیمت‌های بالاتری در دست گرفته‌اند. وکیل معتقد است اگر قیمت‌های جهانی ملاک معاملات در بورس کالا باشد و قیمتی پایین‌تر از آن مطرح نباشد روش درستی در پیش گرفته‌ایم. وی به سنگ‌آهن اشاره کرد و گفت: چون بهره‌وری در صنایع داخلی بسیار پایین است، مجبوریم سنگ‌آهن خود را با قیمت‌های ارزان و پایین‌تر از قیمت‌های جهانی در اختیار شرکت‌ها قرار ‌دهیم که این شرکت‌های دولتی بتوانند سود ببرند. این روش غلط است، چراکه شرکت‌ها با بهانه‌های مختلف سنگ آهنی که در دنیا بالای 100 دلار قیمت دارد به قیمت‌های ناچیز خریداری می‌کنند و از آن طرف جلوی صادرات این محصولات را نیز به بهانه پرهیز از خام فروشی می‌گیرند. وی در ادامه گفت: مشکل اساسی کشور ما دولتی بودن اقتصاد است و در نتیجه پول نفت و اختصاص آن به شرکت‌های دولتی بیش از پیش اقتصاد را با مشكل روبه‌رو مي‌كند. نشانه این موضوع هم آن است که دولت قصد دارد کاهلی صنایع را با استفاده از ظرفیت‌های معدنی کشور جبران کند، به همین دلیل هم هست که مانع صادرات مواد معدنی می‌شود یا عوارض سنگینی بر روی صادرات این مواد وضع مي‌كند و بهانه آن هم این است که قصد دارد صنایع داخلی را تامین کند. وی تعیین قیمت را بر اساس قیمت‌های جهانی بهترین روش برای فروش اعلام کرد و گفت مادامی که قیمت تبعیضی باشد، منابع معدنی کشور قربانی می‌شود.
 

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
نایب رییس انجمن تولید‌کنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن ایران در گفت‌و‌گو با روزنامه «دنیای اقتصاد»:

[h=1]توجه به تجارب دنیا در سیاست‌گذاری‌های صنعت و معدن کشور[/h] کد خبر: DEN-751612 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۶/۲۳ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۱۵

گروه بنگاه‌ها – آزاده حسینی: ایران با داشتن ذخایر مناسب سنگ‌آهن و انرژی‌هایی نظیر گاز، استعداد نسبتا مناسبی برای تولید فولاد دارد، اما با توجه به مزیت‌های موجود تاکنون نتوانسته به ارقامی که برای تولید فولاد در برنامه‌های توسعه در نظر گرفته شده برسد و با رقم‌های مورد نظر فاصله فاحشی دارد.
حال به نظر می‌رسد که با توجه به مسائل فراوان پیش‌روی تولید فولاد به خصوص در بحث ظرفیت‌سازی و با توجه به تغییر دولت، بهتراست با نگاه توسعه پایدار تجدید نظری در سیاست‌های قبلی تولید داشته و با الگو گرفتن از کشورهای در حال توسعه فرصت‌های پیش رو را بیش از این از دست ندهیم. در این خصوص و اینکه دنیا چه مسیری را در خصوص استخراج سنگ‌آهن و تولید فولاد طی کرده و در چه مسیری قرار دارد، گفت‌و‌گویی با پروا سلطانی، نایب رییس انجمن تولید‌کنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن داشته‌ایم که مشروح آن در پی می‌آید:
در ابتدا لطفا از تجربیات کشور‌های توسعه یافته در خصوص استخراج سنگ‌آهن و تولید فولاد بگویید:
بهتر است ابتدا به ارائه آماری در زمینه میزان تولید و صادرات سنگ‌آهن بپردازم. سه کشور عمده صادرکننده سنگ‌آهن در دنیا استرالیا، برزیل و هند هستند که با داشتن ذخایر عمده سنگ‌آهن دنیا در زمینه تولید فولاد سیاست‌های متفاوتی در پیش گرفتند.
استرالیا با داشتن 28 میلیارد تن ذخیره قطعی سنگ‌آهن، یکی از بزرگ‌ترین تولید‌کنندگان سنگ‌آهن دنیا محسوب می‌شود و بالغ بر 470 میلیون تن صادرات سنگ‌آهن در سال 2012 داشته که نسبت به سال‌های قبل روند افزایشی داشته است. این در حالی است که این کشور در سال‌های اخیر سیاست کاهش تولید فولاد را در پیش گرفته و در سال 2012 میلادی با افت حدود 3 میلیون تنی نسبت به سال 2007 معادل 9/4 میلیون تن فولاد تولید کرده است. یکی از استدلال‌های دولت استرالیا برای کاهش تولید فولاد آلایندگی‌های زیست محیطی بوده و طبق برآوردی که در این کشور شده هر یک از واحد‌های فولادی استرالیا اگر بخواهند تغییر تکنولوژی بدهند باید 330 میلیون دلار هزینه کنند. از همین رو این کشور ترجیح داده تا در بخش فولاد سیاست کاهش تولید را پیش گیرد. سرانه تولید فولاد استرالیا 220 کیلوگرم است. برزیل در مقام دوم با صادرات سنگ‌آهن بالغ بر 350 میلیون تن در سال 2012 که روند افزایشی هم داشته، در بخش تولید فولاد سیاست افزایش تولید نداشته و در 5 سال گذشته آمار میزان تولید را در حد 34 میلیون تن ثابت نگه داشته است.سرانه تولید فولاد در برزیل 170 کیلوگرم است.
هند در مقام سوم صادرات با توجه به مسائل زیست‌محیطی در حوزه‌های جغرافیایی ذخایر سنگ‌آهن فعلا وضعیت مشخصی ندارد و البته در حوزه تولید فولاد روند افزایشی با شیب ملایمی دارد. سرانه تولید فولاد در هند 60 کیلوگرم است.
چین به‌عنوان بزرگ‌ترین تولید‌کننده فولاد دنیا که در سال گذشته بالغ بر 716 میلیون تن تولید داشته است، فقط 48 میلیون تن از این میزان را صادر کرده و مابقی به صرف نیاز داخل رسیده است و هم‌اکنون این کشور با مشکلات زیست محیطی جدی در شهرهای بزرگ و کوچک خود دست و پنجه نرم می‌کند و بسیاری از فولادسازان چینی با شرایط پر ریسک و احتمال زیان‌دهی مواجه هستند.
کشورهای ژاپن، آمریکا، کانادا، آلمان، ایتالیا و بسیاری دیگر از کشورهای اتحادیه اروپا بر اساس آمار موجود از سال 2007 تاکنون در بخش تولید فولاد با سیاست کاهش تولید حرکت کرده‌اند.
سرانه تولید فولاد در ایران 220 کیلوگرم است. با نگاهی به آمار یاد شده این پرسش پیش می‌آید که آیا بهتر نیست در کشورمان با نیم نگاهی به تجارب کشورهای دیگر برنامه‌های تولید فولاد را بازبینی کنیم؟
با توجه به آماری که ارائه شد، اغلب کشور‌های توسعه یافته تولید فولاد را کاهش دادند. منظور شما این است که ما هم باید به این سمت پیش برویم؟
باید مطالعات جدیدی در این زمینه صورت بگیرد تا به سمت توسعه پایدار پیش برویم. در سال‌های آینده با توجه به روند افزایشی تولید قراضه در دنیا، کفه ترازوی فولاد سازان به سمت استفاده بیشتر از قراضه که پروسه تولید راحت تری نیز دارد دوباره سنگین‌تر می‌شود یا با حرکت به سمت تکنولوژی‌های برتر در صنعت ساختمان و خودرو و استفاده از آلیاژهای ارزان‌تر و مقاوم‌تر، تقاضای فولاد در دنیا به طرز چشمگیری کاهش یافته و ذخایر سنگ‌آهنی که می‌تواند هم‌اکنون باعث حرکت به سمت توسعه ملی باشد، ارزش امروز را نخواهند داشت. کمااینکه در گزارش اخیر بلومبرگ، قیمت سنگ‌آهن در سال 2015 تحویل بنادر چین 70 دلار پیش‌بینی شده که معنی آن توقف بسیاری از معادن سنگ‌آهن خواهد بود.
در حال حاضر کشورهای نفت‌خیز اروپایی، نفت خام خود را استخراج و آن را صادر می‌کنند و سود حاصل از فروش آن را صرف سرمایه گذاری در صنایع زیر ساختی برای نسل‌های آینده می‌کنند. کاری که ما هم با یک افق بلند مدت در خصوص ذخایر خدادادی کشورمان باید انجام دهیم. در شرایطی که صنعت و معدن ما از تصمیمات کارشناسی نشده و شتاب‌زده صدمه‌های بسیاری دیده، امیدواریم که دولت جدید با در نظر گرفتن تمامی جوانب امر، تصمیمات کارشناسی شده و بلند مدتی را اتخاذ کنند.
این طور به نظر می‌رسد که شما از منافع اعضای انجمن سنگ‌آهن دفاع می‌کنید؟
دفاع از منابع خدادادی کشور است؛ اما نه کورکورانه، به هر حال باید به این نکته توجه کرد که تولید سنگ‌آهن در سال گذشته معادل 45میلیون و 400 هزار تن بوده که از این میزان 24 میلیون و 600 هزار تن صرف نیاز داخل شده و مازاد آن صادر شده است که البته این صادرات نه تنها در شرایط خاص فعلی بسیار کمک‌کننده بوده که باعث فعال شدن بسیاری از پروژه‌های معدنی و صنایع وابسته به آن شده است. ما معتقدیم که اگر تصمیمات در حوزه معدن و فولاد بر اساس کار کارشناسی شده باشد، تغییر در بهره مالکانه یا احیانا وضع عوارض صادراتی، کاملا پذیرفته است.
به هر حال ورود بخش خصوصی به حوزه فعالیت در معادن سنگ‌آهن، کاری تازه و با تاریخچه کمتر از 10 سال است و اغلب درآمدها در این بخش صرف سرمایه گذاری برای ورود تکنولوژی و تجهیز معادن بوده است، لذا تصمیمات ناگهانی می‌تواند خسارات سنگینی را برای سرمایه‌گذاران بخش معدن به دنبال داشته باشد، کما اینکه صادرات سنگ‌آهن این اواخر توانسته ارزآوری مناسبی برای دولت در شرایط تحریم و اقتصاد مقاومتی داشته باشد که نمی‌توان نقش آن را انکار کرد یا محصول دیگری را به سرعت جایگزین کرد.
شما درخواستی در خصوص اتخاذ تصمیمات با محوریت توسعه پایدار از دولت داشتید. انجمن سنگ‌آهن در این تصمیمات چه نقشی می‌تواند داشته باشد؟
به نکته خوبی اشاره کردید ما می‌خواهیم هر نوع تصمیم‌گیری در این حوزه از جانب دولت بر اساس مطالعات کارشناسی شده باشد و از انجمن تولید‌کنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن به‌عنوان متولی این حوزه نظرخواهی شود. انجمن سنگ‌آهن مطالعات زیادی انجام داده که می‌تواند این مطالعات را در اختیار دولت و سایر ذی‌نفعان قرار دهد.

از جمله مواردی که به عنوان مشکل در صنعت فولاد و سنگ‌آهن وجود داشت و انجمن در خصوص آنها کار مطالعاتی انجام داده، می‌توان به بحث تکنولوژی‌های جدید در بخش معدن و فولاد و بهینه‌سازی روش‌های تولید اشاره کرد. همچنین کار مطالعاتی در خصوص امکان‌سنجی برای ایجاد واحدهای فرآوری با مقیاس کوچک انجام شده است؛ به عنوان مثال اینکه کدام منطقه توجیه اقتصادی بیشتری برای ایجاد یک واحد فرآوری و هزینه تمام شده کمتری دارد.
اما هنوز سوال‌های زیادی وجود دارد که نیاز به بررسی جدی دارند، از جمله اینکه واحد‌های فولادی در سال‌های آینده تا چه حد متکی به سنگ‌آهن هستند یا میزان مصرف سنگ‌آهن رو به کاهش خواهد بود وسرمایه‌گذاری در این بخش تا چه میزان جذاب است؟ آیا افزایش تولید فولاد با توجه به مسائل زیست محیطی صرفه دارد؟ چرا کشورهای توسعه یافته میزان تولید فولاد خود را کاهش دادند؟ به هر حال پرسش‌های بسیاری وجود دارد که بهتر است قبل از اجرا مورد بررسی قرار گیرند که مشکلاتی را که برای هشت طرح فولادی به‌وجود آمده مجددا شاهد نباشیم.
 

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
[h=1]بازار آهن دستخوش نوسانات نرخ ارز؟[/h] کد خبر: DEN-751658 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۶/۲۳ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۱۵

گروه بورس کالا- حدیث موسوی: مهم‌ترین مشخصه بازار آهن در هفته گذشته، تاثیرپذیری زیاد قیمت‌ها از نوسانات نرخ ارز و اغلب کاهشی بودن مسیر آن بود، به گونه‌ای که اکثر مقاطع پرکاربرد تا کیلویی 50 تومان افت نرخ را تا چهارشنبه تجربه کردند. در این میان مهم‌ترین محصولی که با بیشترین کاهش هفتگی قیمت مواجه شد، تیرآهن شاخه 27 ذوب آهن اصفهان بود که از میانگین تقریبی نرخ یک میلیون و 207 هزار تومان در دو هفته پیش به یک میلیون 204 هزار تومان در هفته گذشته رسید.
اما به گفته فعالان بازار در هفته جاری با توجه به فروکش کردن نسبی تب ناشی از تحولات سوریه و حرف و حدیث‌های گوناگون پیرامون جنگ در این کشور، نرخ ارز و به تبع آن آهن‌آلات موجود در بازار نوسان خاصی در جهت کاهش یا افزایش‌‌های شدید از خود نشان نخواهد داد.
در خلال روزهای گذشته شکاف زیاد میان عرضه و تقاضای محصولات فولادی نیز بسیار چشمگیر بود و خریداران کمتر رغبتی به خرید از خود نشان دادند. در همین حال بورس کالا هم که از شنبه تا چهارشنبه در تالار صنعتی میزبان عرضه‌های گوناگون فولادی قرار گرفته بود، روزهای پررونقی را تجربه نکرد. در شرایطی که نرخ ارز با افزایش‌ها و بعضا کاهش‌های گاه و بی‌گاه خود در طول این هفته تصمیم‌گیری متقاضیان در مورد خرید یا عدم خرید آهن آلات عرضه شده در بورس کالا را دستخوش بی‌اطمینانی و ریسک کرده بود، این فاکتور در یکشنبه بیش از روزهای دیگر هفته بر روند معاملات تاثیرگذار بود؛ به گونه‌ای که سیاست اغلب معامله‌گران در این روز انصراف از خرید به امید کاهش بیشتر قیمت‌ها در روزهای آتی شد.
در روز چهارشنبه هم از آنجا که تقاضا برای مقاطعی همچون انواع سایزهای میلگرد ناچیز است، اما مواد اولیه کارخانه‌های فولادی همچون شمش بلوم فولاد خوزستان با رقابت زیاد خریداران و خودداری این شرکت در ارائه بیشتر محصول روبه‌رو شد که برخی از کارگزاران به عنوان نماینده‌های خریداران از این موضوع اعلام نارضایتی کردند.
از سوی دیگر در هفته گذشته با توجه به مشکلات بی‌شمار فولادسازان در چند ماهه اخیر که بخش اعظم آن از رکود حاکم بر بازار ناشی می‌شود، صحبت‌های گوناگونی پیرامون آزادسازی کامل صادرات محصولات فولادی صورت گرفت؛
به گونه‌ای که از دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران گرفته تا نایب رییس و برخی اعضای این انجمن همگی متفق القول بر لزوم آزادسازی هرچه سریع‌تر صادرات به امید به در دست گرفتن بازار کشورهای همسایه، جلوگیری از افت حجم تولید و توقف خطوط تولیدی کارخانه‌ها و همین‌طور برطرف شدن مشکلات ناشی از کمبود نقدینگی تاکید کردند.
در همین حال مدیرعامل جهان فولاد غرب نیز با نگاهی به بازار فولاد عراق عنوان کرد: در حال حاضر رقبای ایران در این کشور، چین، هند، ترکیه و کره هستند که البته جدی‌ترین رقیب کشورمان در بازار این کشور، ترکیه است؛ اما با آزاد شدن صددرصدی صادرات می توانیم به راحتی بازار را از دست رقیب ترک خود خارج کنیم؛ چرا که عراق به خصوص بخش جنوبی این کشور تشنه محصولات فولادی و باکیفیت ایرانی است.
 

Similar threads

بالا