بـــــــــورس

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
نگرشی دوباره بر شاخص بازار سهام
ایمان مقدسیان*
شاخص‌های مختلف اقتصادی بیش از هر چیز نمایانگر وضعیت بازارها هستند. در بازارهای مختلف و بنا به ضرورت، گاه ده‌ها شاخص همزمان مورد محاسبه قرار می‌گیرد و در دسترس عموم قرار داده می‌شود.
حال پر واضح است که فعالان حرفه‌ای بازار و مخاطب عام هریک از دریچه دید خود به شاخص می‌نگرند، شاخص بازارسهام در ایران نیز به مانند دیگر کشورها مورد استفاده در تحقیقات دانشجویان، اخبار تلویزیونی، مقالات اقتصادی و... است، در واقع شاخص، دماسنج بازار سرمایه کشور است که بیش از هر چیز بیانگر اوضاع و احوال بازار سرمایه است.حال با این مقدمه باید یادآور شد که سال 1387 به‌طور ناگهانی شاخص قیمت و بازده نقدی جایگزین شاخص قیمت شد و این امر مانند هر عمل دیگری مزایا و معایب خاص خود را داشت، اینکه به‌طور دقیق این مزایا و معایب برشمرده شود، هدف این نوشتار نیست و در این مختصر نمی گنجد، اما بررسی نکات زیر ضروری به نظر می‌رسد:
1- شاخص‌های مختلف اقتصادی و تداوم محاسبه آنها منبع تحقیقات علمی و دانشگاهی هستند، بنابراین تداوم محاسبه شاخص، در ذات خود امر مهمی است.
2- اینکه ناگهان شاخص بازده نقدی و قیمت جایگزین شاخص قیمت شد و اعداد شاخص بازده نقدی و قیمت در قالب اعداد شاخص قیمت درآمدند، ممکن است امری گمراه‌کننده برای مخاطب عام بازار سرمایه باشد.
3- این روزها و در سایه مبارک اجرای اصل 44 قانون اساسی بسیاری از شرکت‌های بزرگ به خانواده بازار سرمایه کشور پیوسته‌اند و سودهای نقدی آنها، حجم نسبتا وسیعی راتشکیل می‌دهد، از سویی دیگر، به طور مرتب در اخبار مختلف از بازدهی بسیار بالای شاخص صحبت می‌شود، گاهی دیده می‌شود که میزان بازدهی شاخص را در 10 سال گذشته با بازارهای رقیب مقایسه می‌کنند که معلوم نیست این محاسبه‌ها با توجه به تغییر فرمول سال 1387 بوده یا بدون توجه به آن، بنابراين در صحت برخی آمارها می‌توان شک کرد.
4- با توجه به انتصاب دکتر سعیدی به سمت معاونت نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار از سازمان بورس و آن معاونت محترم انتظار می‌رود برای ادامه‌دار بودن تحقیقات علمی، صحت ارائه آمارهای مختلف به مخاطبان عام و تخلیه هیجانات مقطعی بار دیگر شاخص قیمت را به عنوان شاخص اصلی به بازار سرمایه برگردانند و در کنار آن شاخص بازدهی و قیمت را نیز مثل گذشته اعلام کنند.
*کارشناس ارشد مدیریت مالی
 

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
افت 83/1 درصدی بورس در يك روز
گروه بورس- همایون دارابی: ‌بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته چهره یک بازار منفی را به خود گرفت، به طوري كه با اتکا به افت گروه پتروشیمی و پالایشگاهی، شاهد کاهش 83/1 درصدی شاخص کل بود.
در بازار دیروز شاخص با افت هزار و 348 واحدی به 72هزار و 201واحد رسید و یکی از بدترین کارنامه‌های عملکردی بورس در سال جاری را رقم زد؛ نگرانی از مساله تغییر نرخ خوراک پتروشیمی‌های گازی، افت شدید بهای سهام هلدینگ خلیج فارس و فروش‌های تکنیکی در گروه پالایشگاهی موجب رقم خوردن این افت شده است. هر‌چند که در دور نمای بازار، معامله‌گران در انتظار تصمیمات کلانی همچون افزایش نرخ سود بانکی و تغییر نرخ حامل‌های انرژی هستند و هرگونه تغییر در متغیرهای کلان اقتصادی از جمله سود بانکی و همچنین حامل‌های انرژی و نرخ خوراک پتروشیمی‌ها می‌تواند تاثیرات عمیقی بر بازار به جای بگذارد. در همین حال عدم اعلام شفاف برنامه‌ها نیز می‌تواند بازار را در موقعیت بلاتکلیفی قرار دهد.در همین حال اما اکثر کارشناسان به دلیل حضور نقدینگی قابل ملاحظه تاکید دارند که بازار در نهایت با تغییر گروه‌های پیشرو شاهد ادامه حرکت خود خواهد بود.
در بازار دیروز، معامله‌گران شاهد بازگشایی نماد بانک صادرات بودند؛ بانک صادرات دیروز در حالی جهش 15درصدی را تجربه کرد که بازگشایی اين نماد با شایعاتی در مورد احتمال فروش یک بلوک دیگر از سرمایه‌گذاری غدیر از سوی بانک صادرات همراه شده است.
گفته می‌شود بانک صادرات قصد دارد 11درصد از سهام سرمایه‌گذاری غدیر را به فروش رساند. سال گذشته نیز فروش درصدی از سهام غدیر، بانک صادرات را از زیان‌دهی دور کرد. بانک صادرات در آخرین گزارش خود پیش‌بینی درآمد هر سهم در سال مالی منتهی به اسفند 92 براساس عملکرد واقعی دوره 6 ماهه با سرمایه 5 هزار و 780 میلیارد تومان را مبلغ 109 ریال اعلام کرده است.«وبصادر» که افزایش سرمایه از مبلغ 2 هزار و 290 میلیارد و 614 میلیون و 200 هزار تومان به مبلغ فعلی را در تاریخ 30 مهر در اداره ثبت شرکت‌ها و موسسات غیر تجاری به ثبت رسانده است در دوره 6 ماهه برای هر سهم مبلغ 55 ریال (معادل 50 درصد) محقق کرده است.
در گروه پالایشگاهی دیروز به دنبال خبرهای اولیه در مورد عوارض آلایندگی و تاثیر آن بر پالایشگاه‌ها، مدیر عامل شرکت پالایشگاه نفت تبریز در گفت‌وگو‌ با بورس‌نیوز اظهار كرد: طرح استفساریه اخذ عوارض یک درصدی در حالی طی روز گذشته در مجلس شورای اسلامی بررسی و تصویب شد که هم‌اکنون نیز 90 درصد پالایشگاه‌ها این میزان عوارض را پرداخت می‌کنند و متاسفانه در انتشار این خبر بیش از حد تصور بزرگ نمایی شده است.
در گروه معدنی دیروز معاون معدنی وزارت صنعت از برنامه سال آینده این معاونت برای صنعت سنگ‌آهن و صادرات این محصول پرده برداشت. دیروز محمد‌جعفر سرقینی در نشستی خبری اظهار كرد: در حال حاضر عوارض صادرات مواد معدنی مناسب نیست و قرار است با وضع عوارض مناسب از خام‌فروشی جلوگیری شود.
وی با بیان اینکه در حال حاضر برای صادرات برخی مواد معدنی خام عوارضی نداریم ولی در مقابل برای صادرات کنستانتره و گندله سنگ‌آهن عوارض 30 درصدی وضع شده است، افزود: طبق برنامه‌ریزی وزارت صنعت عوارض صادرات سنگ‌آهن خام در مدت سه سال به 25 درصد می‌رسد و عوارض صادرات کنستانتره و گندله به 10 درصد كاهش خواهد يافت.
در گروه برقی دیروز وزیر نیرو اظهار کرد: در حال حاضر سرمایه‌گذاران بخش خصوصی که نیروگاه خریداری کرده‌اند بابت اقساط قیمت نیروگاه به وزارت نیرو بدهکارند، اما بابت برقی که در نیروگاه تولید کرده و به وزارت نیرو فروخته‌اند ما به آنها بدهکاریم، لذا بهتر است این بدهی‌ها به صورت تهاتری حل و فصل شود.در همین حال دیروز در گروه برقی اعلام شد كه راه اندازی
مرکز تست بنچ، گروه مپنا و مشخصا شرکت توگا را قادر می‌سازد تا کلیه توربین‌های ساخت داخل و تعمیراتی 25 مگاوات را در داخل کشور مورد آزمایش با قدرت قرار دهد.
پیش از این، چنین مرکزی در کشور وجود نداشته و شرکت زوریا نیز به عنوان صاحب فناوری این مدل توربین‌ها از سکوی آزمایشی قدیمی برخوردار و الگوبرداری از آن فاقد توجیه فنی و اقتصادی بوده، به گونه‌ای که حتی امکان دسترسی به اسناد طراحی و بازدید از تست بنچ‌های شرکت‌های غربی مشابه هم میسر نبوده است، لذا گروه مپنا با به کارگیری ظرفیت‌های داخلی، طراحی این مرکز را به سرانجام رساند.
در گروه خودرویی، دیروز بحث افزایش قیمت دوباره خودروسازان به واقعیت نزدیک شد.
محمدرضا نعمت زاده در جمع خبرنگاران گفت: مردم منتظر کاهش میلیونی قیمت خودرو نباشند، چرا که از این پس ارز خودرو با نرخ آزاد محاسبه خواهد شد.
وی افزود: البته به خودروسازان گفته ایم
که قیمت خودرو را زیاد افزایش ندهند و برهمین اساس، مختصر تغییراتی در قیمت خودرو خواهیم داشت.
در این گروه پارس خودرو با اعلام زیان سنگین شگفتی‌ساز شده است؛ شرکت پارس خودرو كه به منظور تعدیل متوقف شده بود پیش‌بینی درآمد هر سهم در سال مالی منتهی به اسفند 92 براساس عملکرد واقعی دوره 6 ماهه را منتشر کرده است.خپارس برای هر سهم در سال مالی 92 مبلغ 1377 ریال زیان پیش‌بینی کرده و این در حالی‌ است که گزارش قبلی با سود 6 ریالی برای هر سهم همراه بوده است.
این شرکت در حالی برای هر سهم در دوره 6 ماهه 591 ریال زیان (معادل 49 درصد از بودجه) محقق کرده که در دوره 6 ماهه نسبت به دوره مشابه سال مالی قبل با کاهش 63 درصدی تولید، 61 درصدی مقدار فروش و 19 درصدی مبلغ فروش مواجه بوده است.
در گروه غذایی، شرکت قند نقش جهان پیش‌بینی سود هر سهم خود برای سال مالی 92 را مبلغ 1099 ریال اعلام کرد که نسبت به آخرین پیش‌بینی 95 ریال تعدیل مثبت داشته است، همچنین شرکت در 6 ماهه نخست 18 درصد سود خود را پوشش داده است.
در گروه حمل‌و‌نقل شرکت کشتیرانی ایران در جدیدترین پیش‌بینی خود براساس عملکرد سه ماهه سود هر سهم را برای سال مالی منتهی به خرداد 93 با سرمایه هزار ميليارد تومانی مبلغ 22 ریال پیش‌بینی كرده است که نسبت به آخرین پیش‌بینی تغییری نداشته است.در گروه فلزی دیروز بازگشایی نماد فولاد آلیاژی به افت 17درصدی این نماد منجر شد.شرکت فولاد آلیاژی ایران با سرمایه‌ای بالغ بر 190 میلیارد و 300 میلیون تومان برای هر سهم در سال مالی منتهی به
29 اسفند 92 مبلغ 52 تومان سود خالص پیش‌بینی کرده که در مقایسه با گزارش قبلی نزدیک به 38 درصد کاهش داشته است.«فولاژ» که در دوره 6 ماهه موفق به تحقق 20 درصد از بودجه خود شده است، علت تعدیل منفی را کاهش در حجم ريالي فروش و همچنين افزايش در بهاي تمام شده اعلام کرده است.در این گروه، شرکت ملی سرب و روی ایران با نماد فسرب، پیش‌بینی سود هر سهم خود برای سال مالی 92 را از 203 ریال به 150 ریال کاهش داد که نشان از تعدیل منفی 26 درصدی سود هر سهم است. در
6 ماهه نخست سال 121 ریال این پیش‌بینی را که معادل 81 درصد می‌شود محقق کرده است.
در گروه تجهیزات دیروز نماد تازه بازگشته آذراب با صف خرید همراه شد.در همین حال، رییس انجمن مهندسی دریایی ایران با انتقاد از واگذاری شرکت صدرا به یک شرکت خصوصی، گفت: فردی که صدرا به او واگذار شده دارای صلاحیت در حوزه دریایی نیست و این واگذای باعث آبروریزی فعالان صنعت دریایی خواهد شد.به گزارش ایسنا، حسن رضا صفری در نشستی خبری گفت:‌ واگذاری شرکت صدرا به آقای چوبدار تبعات منفی برای صنایع دریایی کشور خواهد داشت و این تبعات شامل اخراج پرسنل و کارشناسان صدرا و از بین رفتن ظرفیت‌های خوب این شرکت می‌شود. وی با بیان این‌که واگذاری شرکت صدرا از نوع واگذاری‌های بی‌هویت بوده است، گفت:‌ ما در حال پیگیری این موضوع هستیم تا واگذاری صدرا به بخش خصوصی منتفی شود. در گروه هلدینگی نیز هلدینگ گروه صنعتی ملی سود سال 92خود را با تعدیل مثبت بیش از 600 درصدی از 70 ریال به 527 ریال به ازای هر سهم افزایش داده است. شرکت دلیل تعدیل اخیر را تغییر درسیاست تقسیم سود شرکت‌های تابعه (کفش ملی 90 درصد سود خالص) طبق مصوبه هیات مدیره اعلام كرده است که منجر به افزایش سود حاصل از سرمایه‌گذاری شرکت از 1/7 میلیاردتومان به 13 میلیارد تومان شده است. در مجموع بازار دیروز بازاری منفی بود که در آن ارزش معاملات 266میلیارد تومان بود که 7/7 درصد آن را معامله 43میلیون سهم تاپیکو تشکیل داد از 243نمادی که به روی تابلو رفتند نیز 172نماد با کاهش قیمت و 68نماد با رشد ارزش همراه شدند.
 

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
شاخص به 72 هزار واحد برگشت
تنفس بازار؛ عميق يا گذرا؟

گروه بورس- مجيد اسكندري: بورس اوراق بهادار تهران كه طي يك ماهه اخير صعود قابل توجهي را تجربه كرده و ركوردهاي متعددي را به ثبت رسانده، روز گذشته در يك حركت رو به پايين حدود 1350 واحد افت شاخص كل را شاهد بود.
اگرچه اين افت طي يك ماهه اخير رخ نداده بود، اما اين ميزان افت براي تازه‌واردها مي‌تواند اندكي نگراني به همراه داشته باشد؛ به خصوص براي آنها كه با رويگرداني از بازارهاي رقيب به اميد كسب سود بيشتر راهي تالار شيشه‌اي شده‌اند.در حال حاضر اغلب كارشناسان فعال بازار بر واژه «تنفس بازار» اتفاق نظر دارند و افت شاخص را در اين شرايط طبيعي مي‌دانند. عضو هيات مديره كارگزاري بانك ملت در اين باره مي‌گويد: «وقتي بازار به هر دليلي اميدوار مي‌شود و رونق مي‌گيرد، طبيعي است كه بايد افت داشته باشد.» محمد غفارپور معتقد است: مسائل سياسي و برخي اخبار داخلي مي‌تواند تاثير موقتي بر روند بازار داشته باشد، اما رشد پرشتاب قيمت‌ها به دليل رونق بازار كه ناشي از اميدواري فعالان به بهبود شرايط سياسي است به قدري تند بوده كه لازم است بازار با تنفس مواجه شود. مديرعامل كارگزاري بهمن نيز واژه «فاز استراحت» را براي شرايط حاضر بازار به كار مي‌برد. سياوش وكيلي اظهار مي‌كند: گزارش‌هاي 6 ماهه شركت‌ها به بازار ارائه و بازار از ابهام خارج شده است، بنابراين افت روز گذشته شاخص نمي‌تواند ريزش تلقي شود؛ همانطور كه پيش‌بيني مي‌شد بازار در فاز استراحت قرار گيرد. وي رقم 400 ميليارد توماني معاملات بورس و فرابورس را در روز گذشته اثباتي براي گفته خود دانسته و مي‌گويد: «قيمت‌ها در حال منطقي شدن است و افزايش قيمت‌ها نيز زياد نيست.»وكيلي بر اين باور است: «كند شدن آهنگ رشد بورس، اصلاح روند تند يك ماهه اخير است و نگراني خاصي ديده نمي‌شود و مي‌تواند فرصت مناسبي براي فعالان بنيادي بازار باشد.» اظهارنظرهايي از اين دست مي‌تواند در سير رواني بازار تاثير مثبتي داشته باشد. امروزه همگان به اين باور رسيده‌اند كه دامن زدن به برخي موارد نه تنها نمي‌تواند راهگشا باشد، بلكه بر تشديد جو منفي در ميان فعالان بازار دامن مي‌زند، بنابراين دليلي براي وجود نگراني از نوع رواني وجود ندارد و بيان واژه‌هايي چون «تنفس بازار» و «فاز استراحت» مي‌تواند بار مثبت و اميدواركننده‌اي به همراه داشته باشد. اميرعلي اميرباقري يكي ديگر از كارشناسان فعال در بازار نيز افت روز گذشته را ناشي از «انتظارات اصلاحي بازار» مي‌داند و مي‌گويد: از لحاظ رواني، انتظار براي اصلاح همواره پس از افزايش مداوم شاخص ايجاد مي‌شود و حتي پس از يك اصلاح كوچك، برخي سرمايه‌گذاران انتظار اصلاح و ريزش «بهمن‌وار» را دارند و از چند روز قبل نيز بازار پيش‌بيني اصلاح داشت و هر لحظه خود را براي اين اصلاح آماده كرده بود. اميرباقري تصريح مي‌كند: در شرايط فعلي، بازار منتظر «بهانه‌اي براي اصلاح قيمت‌ها» است و هر اندازه كه عنوان شود فلان شركت سودآوري آتي دارد، باز هم برخي سرمايه‌گذاران مايلند سهام خود را بفروشند و در آينده با قيمت پايين‌تر آن را خريداري كنند. البته اين فعال بازار وضعيت روز گذشته بازار را تنها «تنفس» يا «استراحت» نمي‌داند و معتقد است دلايل ديگري نيز براي اين موضوع وجود دارد.اميرباقري در اين باره مي‌گويد: اعلام افزايش نرخ سود بانكي يكي از مسائلي است كه مي‌تواند تاثير بسزايي در روند بازار سرمايه داشته باشد؛ زيرا بازار پول و بازار سرمايه همواره متاثر از يكديگرند. وي توضيح مي‌دهد: قيمت‌هاي سهام براساس انتظارات بازده سهام شكل مي‌گيرد، بنابراين وقتي فعالان بازار سرمايه احساس كنند قرار است در بازار پول بدون كمترين ريسك 25 درصد سود دريافت كنند، بازده مورد انتظارشان از بازار سرمايه افزايش مي‌يابد و ممكن است انتظار بازدهي 45 درصدي را در اين بازار داشته باشند كه اين موضوع به كاهش P/E بازار خواهد انجاميد. اما آنچه همه كارشناسان در مورد آن نظر واحد دارند اين است كه بازار هنوز جاي رشد دارد و آهنگ رشد بورس تا پايان سال ادامه خواهد داشت، البته اين آهنگ رشد از ديدگاه غفارپور «كندتر» خواهد بود. همچنين وكيلي با اشاره به دو عامل تاثيرگذار بر بازار يعني مذاكرات سياسي و نرخ دلار، نوسان شاخص در محدوده 67 تا 73 هزار را تا پايان سال پيش‌بيني مي‌كند. اميرباقري نيز معتقد است: «شاخص بورس، هنوز رشد لازم را نكرده و در شرايطي هستيم كه ارزش بازار با دلار 3 هزار تومان محاسبه مي‌شود نه با دلار هزار تومان؛ بنابراين هنوز بازار جاي رشد دارد و تا پايان سال صعودي خواهد بود.» او مي‌افزايد: «اصلاح فعلي، بيشتر يك اصلاح رواني است تا بنيادي و اتفاق بنيادي در بازار نيفتاده است و با اميدهاي به وجود آمده از كاهش تحريم‌ها و توجه دولت به توليد و توجه به مقوله تامين مالي شركت‌ها از طريق بازار سرمايه مي‌تواند براي بورس راهگشا باشد.» به هر حال آنچه مي‌تواند اعتماد سرمايه‌گذاران را به بازار افزايش دهد رشد منطقي و به دور از هيجانات موجود در بازار خواهد بود و سرمايه‌گذاري بلندمدت و به دور از گرايش‌هاي سفته‌بازانه مي‌تواند در رشد و توسعه اقتصادي كشور موثر واقع شود.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]عقب‌نشینی یکپارچه گروه‌های بورسي[/h] کد خبر: DEN-761922 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۸/۰۶ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۵۰
گروه بورس- بهزاد بهمن‌نژاد: بازار دیروز با افت چشمگیر 8/1 درصدی شاخص کل مواجه بود. احسان حاجی، کارشناس بازار سرمایه در خصوص افت و خیزهای روزهای اخیر به سه نکته اشاره می‌کند: اول اینکه جو مثبت بازار طی یک ماه گذشته به گونه‌ای بوده است که سهامداران انتظار بالایی از گزارش‌های 6 ماهه داشتند و تحلیل‌های انجام شده این انتظار را تشدید کردند.
بر این اساس افزایش سودآوری شرکت‌ها (در صورت وجود) پیشاپیش با افزایش قیمت سهام آنها پوشش داده شده بود. به عنوان مثال، اگر شرکتی در ابتدای سال 50 تومان سود به ازای هر سهم در نظر گرفته بود و در بازار انتظار می‌رفت این پیش‌بینی پس از 6 ماه به 100 تومان برسد، طی یک ماه اخیر این میزان افزایش سود در قیمت سهام به‌صورت نهفته انجام شده بود. حال اگر شرکت در گزارش 6 ماهه 100 تومان سود را ثبت می‌کرد، بازار بدون تغییر باقی می‌ماند؛ اما اگر سود 90 تومان اعلام می‌شد، به‌رغم رشد قابل ملاحظه نسبت به پیش‌بینی ابتدای سال، چون انتظار بازار را فراهم نکرده است قیمت آن افت می‌کرد. وی در ادامه می‌افزاید: زمانی که شاخص محدوده 60 هزار واحد را پشت سر گذاشت، حساسیت آن نسبت به تغییرات خواه مثبت و خواه منفی بیشتر شد. به این ترتیب، در ذهن تمامی سهامداران این مساله وجود دارد که ممکن است اصلاح قیمتی واقعی (نه بر اساس گمانه‌ها) رخ دهد که زمان آن برای هیچ کس مشخص نیست. در این شرایط افزایش یا کاهش قیمت‌ها به علت داشتن چنین ذهنیتی که مبادا اصلاح قیمت واقعی در حال انجام است تشدید می‌شود. این کارشناس در تبیین نکته سوم اظهار می‌کند: سیاست سازمان بورس به گونه‌ای است که بازار را کنترل و از افزایش ناگهانی قیمت‌ها جلوگیری کند. بر این اساس، در تمامی صحبت‌های آقای صالح‌آبادی طی ماه گذشته دو توصیه مشاهده می‌شود، یکی توصیه به حقوقی‌ها مبنی بر خرید صف‌های فروش و دیگری پرهیز حقیقی‌ها از قرار گرفتن در جوهای هیجانی. به این ترتیب، احتمال می‌رود این سیاست در گزارش‌های 6 ماهه شرکت‌ها نیز اثرگذار بوده تا شرکت‌ها با لحاظ جانب احتیاط وضعیت مالی خود را گزارش کنند. وی همچنین در خصوص صحبت‌های هفته گذشته ولی‌الله سیف بیان می‌کند: قرار است در جلسه شورای پول و اعتبار در هفته جاری، بحث افزایش سود سپرده‌های بلندمدت بانکی به بیش از 30 درصد بررسی شود. اگر این امر محقق شود، در کوتاه‌مدت گروه بانکی را با رشد مواجه می‌کند؛ اما در میان‌مدت، گروه بانکی نیز در کنار سایر گروه‌ها با افت روبه‌رو خواهد شد، زیرا بسیاری از سرمایه‌های موجود در بازار خارج شده و به سمت سپرده‌های بانکی سرازیر می‌شود. بنابراین، حتی احتمال وقوع این مساله نیز بر رفتار پراسترس سهامداران اثرگذار بوده است. در این میان گروه دارویی روند مثبت خود را تغییر داده و منفی شد. «دکوثر» و «والبر» بیشترین حجم معاملات این گروه را با حضور سهامداران حقیقی به خود اختصاص داد. همچنین، «دجابر» با توجه به تعدیل پیش‌بینی EPS متوقف شد. از سوی دیگر گروه غذایی روند مثبت روزهای اخیر را ادامه داد. این در حالی است که بیشتر نمادهای این گروه منفی بودند و علت این رشد را می‌توان نمادهای مثبت و پرمعامله «وبشهر» و «غبشهر» دانست و به ویژه به ارائه صورت وضعیت پرتفوی یک ماهه «وبشهر» در روز گذشته اشاره کرد که باعث شد با صف خرید همراه شود. اما گروه رایانه‌ای برخلاف چند روز اخیر که صعودی بود، روزی منفی را سپری کرد. «رکیش» که در 29 مهرماه تعدیل منفی EPS داده بود روز گذشته بیشترین حجم معاملات گروه را در اختیار داشت، به طوری که حدود 50 درصد خریداران سهام آن را حقوقی‌ها تشکیل می‌دادند. در این شرایط، حمل و نقلی‌ها بدون تغییر باقی ماندند. در این گروه «حتوکا» که در روز یکشنبه گزارش 6 ماهه خود را ارائه کرده بود بیشترین حجم معاملات را به خود اختصاص داد و با صف خرید همراه شد. گروه ساختمانی در ادامه روزهای کم‌نوسان گذشته بدون تغییر باقی ماند. «ثشاهد» پس از برگزاری مجمع تقسیم سود نقدی بازگشایی شد و به عنوان مثبت‌ترین نماد گروه بیشترین حجم معاملات را در اختیار گرفت. در معاملات روز گذشته، گروه برقی که در فاز استراحت به سر می‌برد منفی شد. «بترانس» با حضور سهامداران حقیقی بیشترین حجم معاملات گروه را در اختیار گرفت. از سوی دیگر، گروه لاستیک و پلاستیک افت ملایمی را تجربه کرد. «پلاس» به عنوان تنها نماد مثبت گروه بیشترین حجم معاملات را در اختیار گرفت و با صف خرید همراه شد. این در حالی است که این نماد طی روزهای اخیر با حضور حقوقی‌ها در نقش فروشنده همراه بوده است. گروه ماشین آلات روند منفی خود را ادامه داد. «تمحرکه» که این نماد طی روزهای اخیر فقط مورد توجه سهامداران حقیقی بوده است، دیروز بیشترین حجم معاملات این گروه را به خود اختصاص داد. در این شرایط، قندی‌ها روند منفی خود را تغییر داده و مثبت شدند، به طوری که «قشهد» تنها نماد منفی گروه در روز گذشته بود. «قصفها» با حضور حقیقی‌ها بیشترین حجم معاملات گروه را در اختیار داشت. در نهایت گروه کاشی و سرامیک که در فاز استراحت به سر می‌برد روز منفی را پشت سر گذاشت. «کسعدی» بیشترین حجم معاملات این گروه را در اختیار داشت.


 

zahra.71

عضو جدید
کاربر ممتاز
دکتر حسيني، مديرعامل بورس انرژي شد

7 آبان 1392

خبرگزاري موج - در جلسه صبح امروز هيئت مديره شرکت بورس انرژي، دکتر سيدعلي حسيني که تا پيش از اين، به عنوان عضو هيئت مديره و معاون نظارت بر بورس‌ها و ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار فعاليت داشت، به‌عنوان مديرعامل جديد چهارمين بورس کشور انتخاب شد.

به گزارش خبرگزاري موج، سيدعلي حسيني دکتراي حسابداري از دانشگاه تهران، کارشناسي‌ارشد حسابداري از دانشگاه تربيت مدرس و کارشناسي حسابداري از دانشگاه صنعت نفت دارد و از سال 1385 تاکنون، به مدت بيش از 7 سال، به‌عنوان عضو هيئت مديره و معاون نظارت بر بورس‌ها و ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار فعاليت داشته است.
عضويت در کميته اجرايي تأسيس بورس انرژي، بورس کالا و فرابورس و عضو ناظر هيئت مديره اين شرکت‌ها از زمان تأسيس تاکنون، عضو ناظر هيئت مديره بورس اوراق بهادار تهران از سال 1386 تاکنون، مدير بورس منطقه‌اي کرج طي سال‌هاي 1384 تا 1385و عضويت در هيئت مديره چندين شرکت سرمايه‌گذاري و بازرگاني طي سال‌هاي 1382 تا 1384، از ديگر سوابق مديرعامل 40 ساله بورس انرژي است.
در مدت 7 سال فعاليت دکتر حسيني به‌عنوان عضو هيئت مديره و معاون نظارت بر بورس‌ها و ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار، اقدامات گسترده‌اي در حوزه تحت نظارت اين معاونت به‌منظور راه‌اندازي و توسعه بورس‌ها و بازارها، طراحي و معرفي ابزارهاي جديد مالي و ارتقاء سطح شفافيت در بازار سرمايه به سرانجام رسيده است که از آن جمله، مي‌توان به تأسيس و توسعه کمي و کيفي سطح فعاليت‌هاي بورس‌هاي چهارگانه (بورس اوراق بهادار تهران، بورس کالاي ايران، فرابورس ايران و بورس انرژي)؛ طراحي و عملياتي‌‌کردن ابزارهاي جديد مالي مانند اوراق اجاره، اوراق مرابحه، قراردادهاي آتي در بورس کالا و بورس‌ اوراق بهادار، اوراق مشارکت قابل تبديل به سهام، اوراق سلف نفتي، اوراق اختيار معامله و اوراق اختيار فروش تبعي با هدف افزايش نقش بازار سرمايه در تأمين مالي و بهبود راه‌کارهاي مديريت ريسک در اين بازار؛ طراحي بازار دارايي‌هاي فکري (بورس ايده) در فرابورس؛ افزايش قابليت نقدشوندگي دارايي‌ها در بازار سرمايه؛ ارتقاء سازوکارهاي افشاي اطلاعات در بازار و تقويت نقش حسابرسان معتمد به‌منظور افزايش قابليت اتکاي اطلاعات در بازار سرمايه اشاره کرد. 
در سوابق آموزشي اين مدير باسابقه بازار سرمايه نيز تدريس دروس مختلفي همچون سيستم‌هاي اطلاعات مالي، حسابداري مالي، حسابرسي و حسابداري صنعتي در دانشگاه‌هاي تهران، الزهرا و صنعت نفت به چشم مي‌خـورد.
نخستين مديرعامل بورس انرژي، دکتر شاپور محمدي بود که ماه گذشته، با حکم دکتر علي طيب‌نيا، وزير امور اقتصادي و دارايي، به‌عنوان معاون اقتصادي اين وزارتخانه منصوب شد.
 

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
[h=1]رشد بازار در سایه حمایت ريیس‌جمهور[/h] کد خبر: DEN-762608 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۸/۰۸ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۵۲
گروه بورس-همایون دارابی: بورس اوراق بهادار یک روز پس از اعلام حمایت ريیس جمهوری از لاک احتیاط و استراحت خود خارج شد و با ثبت رشد 952واحدی سطح 73هزار واحدی شاخص را باز پس گرفت.

در بازار دیروز معامله‌گران در شرایطی فعالیت خود را شروع کردند که سخنان دکتر روحانی در جلسه هیات دولت و پس از ارائه گزارش ريیس سازمان بورس و اوراق بهادارموجب دلگرمی فعالان بازار شد. تاکید بر جایگاه بازار سرمایه موجب شده است بورس از وضعیت حاشیه‌ای در اقتصاد کشور به متن اقتصاد بیاید و همین امر نیز بر اهمیت بازار افزوده است.
روز گذشته معامله‌گران در تحولات کلان شاهد بررسی لایحه اصلاح بودجه و میزان واریزی به حساب صندوق توسعه ملی بودند؛ در حاشیه این جلسه همچنین بحث‌هایی در مورد وضعیت صادرات نفت و مطالبات آن پدید آمد.
محمدباقر نوبخت، معاونت برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی ريیس جمهوری در صحن مجلس شورای اسلامی از طلب 22 میلیارد یورویی ایران از چین بابت صادرات نفت و محصولات گازی خبر داده است.
در بازار دیروز صدر‌نشینی یک روزه بانک‌ها با چالش عرضه‌های سنگین مواجه شد. دیروز سازمان خصوصی سازی به صورت گسترده اقدام به عرضه سهام دو بانک ملت و تجارت کرد که بخش عمده این عرضه از حساب بدهکاران به سازمان خصوصی سازی صورت گرفت.
در نماد بانک ملت سازمان خصوصی‌سازی اقدام به عرضه سهام متعلق به آستان قدس رضوی کرد؛ آستان قدس بدهی ناشی از خرید این سهام را پرداخت نکرده است. اما سهام بانک تجارت را سازمان خصوصی از حساب گروه بهمن پرداخت تا علاوه بر زیان سنگین، گروه بهمن فروش سهام خود را شاهد باشد.
در گروه تصفیه نفت دیروز نفت پارس بازگشتی فوق‌العاده داشت تا پس از جهش 26درصد با صف خرید همراه شود.
در گروه پالایشگاهی، شرکت پالایش نفت بندرعباس روز گذشته طی نامه‌ای اقدام به شفاف‌سازی در خصوص اخذ عوارض يك درصدی آلایندگی محیط زیست توسط پالایشی‌ها و پرداخت مالیات بر ارزش افزوده سال‌های 90 و 91 و 6 ماهه اول سال 92کرد که این امر صف خرید را دوباره به نمادهای پالایشگاهی برگرداند و معاملات سنگینی را برای شبندر به همراه داشت.
«شبندر» اعلام كرده این شركت با اعتقاد به اصول حسابداری از اقدام به لحاظ كردن این مالیات به حساب درآمد یا كاهش بهای تمام شده به اصرار شركت پالایش و پخش خودداری كرده و مبالغ را تحت عنوان سایر حساب‌های پرداختنی در ترازنامه طبقه‌بندی كرده است. بنابراین انتقال مبلغ مذكور هیچ‌گونه اثری بر سود و زیان سال جاری یا سود و زیان سنواتی شركت نداشته است. پرداخت عوارض آلایندگی در سود و زیان سال 92 لحاظ شده و این امر نیز تاثیری بر سود و زیان شركت نخواهد داشت.
در گروه خودرویی‌، معاون وزیر صنعت با تاکید بر اینکه کاهش قیمت خودرو شدنی نیست، تاکید کرد: امیدواریم از کاهش مستمر تولید خودرو جلوگیری کرده و با افزایش ۴۰ درصدی تولید به سطح تولید سابق خودروسازان بازگردیم.
به گزارش خبرگزاري فارس، محسن صالحی‌نیا اظهار كرد: در رابطه با تعیین قیمت خودرو فرمول مشخصی از سوی شورای رقابت مشخص شده است.
صالحی‌نیا با تاکید براینکه بسیاری از خودروهای پرتیراژ افزایش قیمت معناداری نخواهند داشت، خاطرنشان کرد: قیمت‌های تعیین شده توسط شورای رقابت برای خودروها براساس همان فرمول مورد نظر است و باید گفت قیمت خودروهای پرتیراژ کماکان همان قیمت‌های قبلی است، بنابراین افزایش قیمت مشمول خودروهای پرتیراژ نمی‌شود.
در مجموع بازار دیروز بازاری مثبت بود که در آن شاخص با 32/1 درصد رشد به 73هزار و 167 واحد رسید. ارزش معاملات دیروز به 333میلیارد تومان رسید که 4/14 درصد آن را معامله 160میلیون سهم بانک تجارت تشکیل داد. از 253نمادی که دیروز روی تابلو رفتند 110نماد با کاهش قیمت و 139نماد با رشد ارزش معامله شدند.
 

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
نگاه كارشناسان به تامين مالي بنگاه‌هاي اقتصادي از كانال بازار سرمايه

[h=1]بازگشت بورس به «ماموريت اصلي»[/h] کد خبر: DEN-762607 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۸/۰۸ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۵۲

گروه بورس- فلسفه تاسيس بورس در اقتصاد‌هاي بزرگ و نيز در اقتصاد كشور ما تامين مالي بنگاه‌ها و پروژه‌هاي بزرگي است كه منابع خرد و كلان جامعه را مي‌طلبد، اين امر در كشور ما متاسفانه با اتكا به ظرفيت‌‌هاي بانكي محقق شده كه تجربه چند سال گذشته كشور در زمينه عدم تعادل بين منابع و مصارف بانكي نشان داد، ممكن است بانك‌ها زماني فرا برسد كه ناچار به «سه‌قفله كردن» گاوصندوق‌هاي خود شوند.
اين موضوع و مواردي از اين دست در اقتصاد خرد بنگاه‌هاي كشور آثار نابجايي از خود بر جاي گذاشت كه نتيجه آن كاهش ظرفيت‌هاي توليد در بخش‌هاي مختلف اقتصادي است.
صبحانه كاري ديروز بازار سرمايه با حضور عالي‌ترين مقام بورس كشور كه با محوريت تامين مالي بنگاه‌هاي اقتصادي برگزار شد از اهميت بالايي برخوردار بوده و متضمن استفاده از تمام پتانسيل‌هاي بازار سرمايه است. اين مساله زماني حساسيت بيشتري از خود نشان مي‌دهد كه بدانيم شرايط داخلي و بين‌المللي براي ارتقاي ظرفيت‌هاي توليد از ارقام كنوني فراهم است. بازار سرمايه در اقتصادهاي پيشرفته بازوي اصلي تامين منابع مالي بنگاه‌ها است و اين مهم نيازمند تدابيري از سوي سازمان بورس، دولت و شركت‌ها است.
نياز به روش‌هاي جديد تامين مالي
در اين رابطه علي قاسمي، مديرعامل تامين سرمايه بانك ملت در گفت‌وگو با «دنياي‌اقتصاد» به طبقه‌بندي در حوزه تامين مالي شركت‌ها پرداخت و گفت: در اين خصوص شركت‌ها به دو دسته شركت‌هاي كوچك يا متوسط و شركت‌هاي بزرگ تقسيم‌بندي مي‌شوند كه تامين مالي دسته اول تنها از طريق بازار سرمايه كافي نبوده و در نتيجه اين شركت‌ها بخشي از تامين مالي خود را از طريق بازار پول انجام مي‌دهند كه بانك‌محور خواهد بود.
وي ادامه داد: اما تامين مالي دسته دوم يا همان بازار محورها تنها از طريق بازار سرمايه صورت مي‌گيرد. بدين ترتيب بايد براي اين دو دسته شرايط متفاوتي قائل بود و انتظار نداشت كه شركت‌هاي كوچك تنها از طريق بازار سرمايه منتفع شوند.
قاسمي در ادامه افزود: تا به امروز بيشتر برنامه‌هاي تامين مالي از طريق انتشار ابزار بدهي از قبيل انتشار اوراق مشاركت، صكوك يا اجاره بوده يا از طريق انتشار سهام (پذيره‌نويسي سهام، پذيرش شركت‌هاي سهامي عام يا افزايش سرمايه) صورت گرفته است كه با توجه به روند رو به رشد بازار سرمايه و رشد اقتصاد كشور نياز به تامين مالي از طريق حوزه‌هاي جديد يا تامين مالي تركيبي احساس مي‌شود.
وي ادامه داد: يكي از روش‌هاي تامين مالي در دنيا براساس قراردادهاي آتي از طريق عقد قرارداد با سرمايه‌گذار و مصرف‌كننده نهايي محصولات است؛ بدين طريق كه درخصوص پروژه‌اي اوراقي طراحي مي‌شود كه سررسيد آن در 4 سال آتي خواهد بود و براي راه‌اندازي پروژه افراد مايل در آن سرمايه‌گذاري كرده و اقدام به خريد اين اوراق مي‌كنند.
به عقيده قاسمي از اين راهكار مي‌توان در تامين مالي پروژه‌هاي سلف نفتي يا اوراق مشاركت قابل تبديل به سهام استفاده كرد.
مديرعامل تامين سرمايه بانك ملت يكي ديگر از راهكارهاي افزايش تامين مالي را ايجاد صندوق‌هاي جديد دانست و گفت: بايد در كنار صندوق‌هاي سرمايه‌گذاري كنوني، صندوق‌هاي جديد بر مبناي پروژه محوري طراحي و ايجاد شود كه باني و تامين‌كننده مالي آن شخص حقيقي يا يك نهاد دولتي باشد و مردم با خريد واحدهاي آن صندوق در سود و زيان شريك شوند تا آن پروژه به بهره‌برداري و اجرا برسد.
ارزش‌گذاري «برند»
قاسمي در ادامه اظهاراتش افزود: با توجه به شرايط كنوني و وضعيت حال حاضر بهترين پيشنهاد پذيرفتن برند و نام شركت به عنوان آورده نقدي آن است؛ در حال حاضر برخي شركت‌ها و به خصوص چند شركت مواد غذايي خواستار ورود به بازار سرمايه هستند اما در تامين مالي خود با مشكل مواجه هستند و چنانچه بتوان نام و برند آنها را به عنوان آورده نقدي از شركت قبول كرد، ديگر مشكلي در ميان نخواهد بود.
وي تصريح كرد: در واقع مي‌توان يكي از روش‌هاي تامين مالي جديد را ارزش‌گذاري برند مطرح كرد.
اصلاح شرايط كنوني
مديرعامل تامين سرمايه بانك ملت درخصوص تامين مالي از طريق اوراق بدهي و مشكلات موجود در اين زمينه گفت: در واقع تامين مالي از طريق اوراق بدهي به عنوان رابطي ميان بازار سرمايه و بازار پول است و شركت‌ها در اين روش با مشكلاتي از قبيل بلندمدت بودن فرآيند زماني و همچنين قبول ضمانت توسط بانك‌ها و موسسات مالي و اعتباري مواجهند كه بايد مرتفع شود تا بتوان از همين ابزارهاي كنوني براي تامين مالي بهره گرفت.
وي تغييرات اخير توسط بانك مركزي در اين خصوص را مثبت دانست و گامي در جهت همكاري بيشتر با بازار سرمايه برشمرد.
ايجاد هلدينگ‌هاي بزرگ در كشور
قاسمي ايجاد هلدينگ‌هايي توسط نهادهاي دولتي يا شركت‌هاي بزرگ از قبيل ايميدرو، ملي صنايع پتروشيمي و... را راهكاري ديگر براي تامين مالي دانست و گفت: مي‌توان هلدينگ‌هاي فولادي، معدني، پتروشيمي و... را با حمايت از سازمان‌هاي دولتي يا شركت‌هاي بزرگ راه‌اندازي كرد تا بدين ترتيب آنها به طور مثال 20 درصد آورده نقدي براي تاسيس داشته باشند و بقيه از طريق پذيره‌نويسي بازار سرمايه تامين شود تا هلدينگ تاسيس و آغاز به كار كند و در مراحل بعدي شركت‌هاي مرتبط در اين زمينه جذب شوند.
بهبود روابط بانك مركزي و بورس
در اين ميان معاون عمليات و بازار تامين سرمايه امين با تقسيم‌بندي بنگاه‌هاي اقتصادي به كوچك و بزرگ در خصوص مشكلات تامين مالي آنها گفت: تامين مالي از طريق انتشار اوراق مشاركت يا صكوك نياز به شخصيت حقوقي و برخورداري از شفافيت مالي و اطلاعاتي دارد، كه از سوي حسابرس معتمد سازمان بورس تاييد مي‌شود و بنگاه‌هاي كوچك به دليل نداشتن اين شرايط نمي‌توانند از اين روش تامين مالي كنند.
داود رزاقي افزود: از سوي ديگر شركت‌هاي كوچك بازدهي پاييني دارند و نرخ تامين مالي براي شركت‌ها 26 درصد است در حالي كه سودآوري پروژه‌هاي شركت‌هاي يادشده كمتر از اين ميزان است، بنابراين تامين مالي براي آنها سودآور نيست. اين كارشناس بازار سرمايه سپس به مشكلات تامين مالي شركت‌هاي بزرگ پرداخت و خاطرنشان كرد: شركت‌هاي بزرگ مشكل شخصيت حقوقي و شفافيت اطلاعاتي ندارند اما در بحث ضمانت‌هاي لازم با مشكل روبه‌رو هستند.
رزاقي توضيح داد: ضامن يك شركت براي تامين مالي بايد بانك يا موسسه مالي اعتباري باشد، در حالي كه بانك‌ها ضامن اوراق مشاركت شركت‌هاي بزرگ نمي‌شوند؛ به عنوان مثال براي انتشار 200 ميليارد تومان اوراق مشاركت مپنا، سه بانك، ضامن شدند حال تصور كنيد اين مبلغ بالاتر رود.
وي يادآور شد: براي حل مشكل يادشده «سازمان بورس» بخشنامه‌اي ابلاغ كرد كه ضامن الزاما نبايد بانك باشد اما در بحث خريد اوراق منتشر شده در اساسنامه شركت‌هاي سرمايه‌گذاري، صندوق‌ها و... قيد شده كه اوراق خريداري شده بايد داراي ضامن بانكي معتبر يا دولتي باشد، بنابراين انتشار اوراق مشاركت با محدوديت اساسنامه‌اي خريداران روبه‌رو خواهد شد. رزاقي سپس گفت: موضوع ديگري كه بايد به آن توجه داشت اين است كه در زمان رونق بازار سرمايه، فروش اوراق مشاركت با بازدهي 20 درصدي به سختي امكان‌پذير است و اغلب سرمايه‌گذاران فعاليت در بورس را ترجيح مي‌دهند.
معاون تامين سرمايه امين درباره تاثير افزايش نرخ سود بانكي بر تامين مالي و معايب تامين مالي بانك‌محور در مقايسه با تامين مالي بورس محور تصريح كرد: به نظر بنده، نرخ سود بانكي افزايش پيدا نخواهد كرد، زيرا در غير اين صورت سرمايه‌ها از بازار سرمايه به سمت سپرده‌هاي بانكي يا اوراق موجود سوق پيدا خواهد كرد. وي توضيح داد: اگر نرخ سود به 23 درصد برسد، جذابيت ايجاد مي‌كند و سرمايه‌ها به سمت سپرده‌ها يا اوراق بدهي سوق پيدا مي‌كند.
به گفته وي، ناشران اوراق مشاركت مي‌توانند بيشتر اوراق خود را به فروش برسانند اما اشكال اينجا است كه فرآيند فروش آنها زمان‌بر خواهد بود. به عنوان مثال در فرآيند تبديل شدن سود 20 درصد به 23‌درصد به يك هفته تا 10 روز زمان نياز است؛ البته اگر نماد اوراق بسته نشود. رزاقي ادامه داد: مشكل ديگر تاثير منفي است كه بر شاخص بازار خواهد گذاشت، زيرا وقتي نرخ سود سپرده‌ها افزايش يابد، نرخ سود تسهيلات هم افزايش يافته و نرخ تامين مالي شركت‌ها بالا رفته و سودشان كاهش خواهد يافت.
اين كارشناس بازار درباره ابزارهاي بازار سرمايه براي تامين مالي گفت: ابزارهاي موجود كفاف تامين مالي را نمي‌دهد و بايد ابزارهاي جديدي تعريف شود. به عنوان مثال 15 نوع صكوك وجود دارد كه تاكنون دو نوع آن در بازار ما ايجاد شده است. رزاقي افزود: صكوك فعلي مي‌تواند براي پروژه‌هاي حال و دارايي‌هاي موجود مفيد باشد، اما مي‌توان با استفاده از صكوك استصناع، براي پروژه‌هاي آتي و دارايي‌هايي كه در آينده به دست خواهد آمد، برنامه‌ريزي كرد.
وي پيشنهاد كرد: در صورت بهبود روابط بورس و بانك مركزي و حل مشكلات بانك‌ها براي ضمانت مي‌توان به تامين مالي بنگاه‌ها اميدوار بود.
تامین مالی شرکت‌های بزرگ و متوسط را به بازار سرمایه بسپارید
مدیر‌عامل شرکت سرمايه‌گذاری توسعه ملی نيز در اين رابطه در گفت ‌و‌گو با خبرنگار روزنامه «دنیای‌اقتصاد»، با اشاره به اشکالات تامین مالی بنگاه‌ها در کشور، ابراز كرد: به دلیل مسائل ساختاری، تامین مالی بنگاه‌ها در ایران عمدتا بر استقراض از بانک‌ها استوار است و بخشی نیز از طریق سرمایه شرکت‌ها تامین می‌شود. این مشکلات شامل موارد اقتصادی، حقوقی، فرهنگی و ... است که باعث شده تا بازارهای مالی و ابزارهای تامین مالی توسعه نيابند.
وی با اشاره به پیشرفت‌‌های صورت گرفته در این امر طی سال‌‌های اخیر، بر افزایش سرعت آن تاکید کرد.
فولاد فتح‌الهی با اشاره به پایین بودن سهم بازار سرمایه از تامین مالی، ادامه داد: با توسعه بازارها و ابزارها و فرهنگ سازی و متناسب کرن نرخ سود بانکی با تورم انتظاری جامعه، می‌توان بازار سرمایه را به محور تامین مالی تبدیل کرد تا به این واسطه سبب شویم شرکت‌های متوسط تا بزرگ به این بازار مراجعه کنند و تامین مالی شرکت‌های کوچک از بانک‌ها صورت گیرد.
وی در بیان معایب روش بانک محوری در عرصه اقتصادی کشور با توجه به تصمیم بانک مرکزی در افزایش سود بانکی، ابراز كرد: یکی از اشکالات اساسی این است که نرخ سود رقابتی نیست. اگر نرخ سود رقابتی باشد، دو شرکت که ریسک متفاوت داشته باشند با دو نرخ متفاوت تامین مالی خواهند کرد و شرکتی که ریسک پایین تر دارد نرخ پایین تری به وام دهندگان خواهد پرداخت. بنابراین، آزادسازی نرخ سود اگرچه در کوتاه مدت برخی بازارها را تحت تاثیر قرار خواهد داد در بلندمدت به نفع کشور و بازارها به‌خصوص بازار سرمایه است.
وی اضافه کرد: به علاوه، رجوع شرکت‌های شناخته شده به بانک‌ها کاهش خواهد یافت زیرا شرکت‌ها راه‌های بهتری برای تامین مالی خواهند یافت. بنابراین، آزادسازی نرخ سود به خلاقیت و توسعه ابزارها و روش‌های تامین مالی کمک می‌کند. مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری توسعه ملی در بیان راهکارهای تامین مالی بنگاه‌ها از طریق بازار سرمایه، عنوان کرد: ابزارهای بدهی در بازار سرمایه نیاز به تقویت و توسعه دارد که البته خود این موضوع الزاماتی نیز دارد. ولی از آنجا که بازار سرمایه از طریق بازار ثانویه، نقدشوندگی و قیمت یابی را فراهم می‌کند؛ بهترین مکان برای تامین مالی شرکت‌های متوسط تا بزرگ است؛ ضمن آنکه شفافیت قابل توجهی نیز در این بازار وجود دارد.
وی ادامه داد: همچنین ابزارهای تامین مالی با ماهیت دوگانه که هم بدهی و هم سرمایه را شامل می‌شود با توجه به شرایط کشور ما به میزان بیشتری مورد استقبال قرار خواهد گرفت.
 

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
[h=1]آرامش نسبی صنایع در پایان هفته[/h] کد خبر: DEN-762905 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۸/۰۹ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۵۳
گروه بورس- بهزاد بهمن‌نژاد: بازار دیروز در حالی با رشد ملایم 5/0 درصدی شاخص کل مواجه شد که به‌رغم منفی بودن بسیاری از نمادها، رشد نمادهای بزرگ (ارزش بازار بالا) کل بازار را مثبت کرد.

در این میان، گروه محصولات شیمیایی برای دومین روز پیاپی مثبت شدند. در این گروه «پارسان» بیشترین حجم معاملات را در حالی در اختیار داشت که از ابتدای هفته سپری‌شده بیشتر با حضور حقوقی‌ها در نقش خریدار مواجه بوده است. اما گروه فرآورده‌های نفتی که با توجه به شفاف‌سازی در حساب‌های مالی در خصوص عدم تاثیر مالیات‌ها بر پیش‌بینی سود، از روز سه‌شنبه برای صعودهای بیشتر گام برداشته بود، در معاملات روز گذشته متوقف شد. علت این امر را می‌توان افت نماد «شبریز» با توجه به ارائه گزارش 6 ماهه نه چندان مطلوب از منظر سهامداران دانست که در تقابل با نمادهای مثبتی مثل «شبندر» و «ونفت» قرار گرفت. از سوی دیگر، گروه فلزات اساسی کماکان به روند نزولی خود ادامه داد. در تشریح این روند می‌توان به رکود در بازار بورس کالای فلزات اساسی طی چند ماه اخیر و همچنین روند نزولی قیمت فلزات اساسی در بازار لندن که مستقیما بر قیمت‌گذاری محصولات داخلی اثرگذار است اشاره کرد. اما بانکی‌ها روند مثبت خود را تغییر داده و منفی شدند. «وبصادر» به عنوان تنها نماد مثبت روز گذشته، بیشترین حجم معاملات را در اختیار داشت؛ بررسی معاملات این نماد نشان از عرضه‌ سنگین حقوقی‌ها در روزهای اخیر دارد. در این شرایط، گروه کانه‌های فلزی برای دومین روز متوالی مثبت شدند. «کروی» بیشترین حجم معاملات این گروه را در اختیار داشت. شرکت‌های چندرشته‌ای صنعتی، چند روزی است که روند صعودی در پیش گرفته‌اند. «وصندوق» پس از ارائه صورت وضعیت پرتفوی دوره یک ماهه در روز گذشته، با بیشترین حجم معاملات به عنوان تنها نماد مثبت گروه نیز شناخته شد و توانست روز مثبتی را برای گروه رقم زند. مخابرات هم روند مثبت روزهای اخیر را ادامه داد. پیمان حدادی، کارشناس بازار سرمایه در خصوص رشد این گروه می‌گوید: افزایش تعرفه تلفن‌های ثابت یکی از مهم‌ترین این عوامل بوده است که با اعتراضات سازمان تنظیم مقررات مواجه شده است. این عمل در مجموع 14 تومان بر EPS این نماد اثر خواهد گذاشت که در صورت بازگشت مازاد دریافتی، کاهش EPS را در پی خواهد داشت. وی همچنین، می‌افزاید: اگر تغییرات شاخص این گروه را بررسی کنیم، از ابتدای سال تا هفته‌های گذشته، حدود 50 درصد بازدهی داشته است که در حدود 40 درصد از کل بازار (شاخص کل) عقب مانده است. بنابراین، بخشی از این رشد برای همراهی با کل بازار است؛ اما اینکه چرا سهامداران اکنون به این سهام علاقه‌مند شده‌اند، رکود نسبی روزهای اخیر در گروه‌های پیشرو نظیر پتروشیمی و پالایشگاهی است که اقبال سهامداران به سمت این نماد را در پی داشته است. همچنین، بالا بودن حجم مبنای «اخابر» از جمله عوامل دیگری است که توانسته سهامداران عمده را به خود جذب کند؛ زیرا سهامدار عمده در نمادهایی که حجم معاملات کمی دارند، نمی‌تواند سرمایه‌گذاری قابل توجهی انجام دهد. از سوی دیگر سیمانی‌ها که همچنان در فاز استراحت به سر می‌برند روز گذشته مثبت شدند. یکی از عوامل تاثیرگذار بر این رشد، بازگشایی بدون محدودیت نوسان قیمت «سشرق» پس از برگزاری مجمع و تخصیص سود نقدی بود؛ بر این اساس، این نماد بیشترین حجم معاملات گروه را در حالی در اختیار گرفت که با حدود 8 درصد رشد مواجه شد. اما خودرویی‌ها در ادامه نوسان‌های هفته‌های اخیر، منفی شدند. پیمان حدادی در این باره می‌گوید: علت اصلی این نوسانات گزارش‌های مالی متفاوت نمادهای این گروه است؛ بر این اساس، نمادهایی نظیر «خزامیا» «خگستر» و «خشرق» گزارش‌های قوی ارائه کردند که رشد گروه را به همراه داشته، در حالی که گزارش‌های ضعیفی نظیر آنچه «خساپا» و «خپارس» ارائه کردند منجر به منفی شدن سهام آنها شده است. همچنین، عدم تداوم روند مثبت در این گروه متاثر از برخی عوامل بنیادی نظیر هزینه‌های مالی زیاد و مشکل در تامین منابع ارزی است. این تحلیلگر در ادامه اظهار می‌کند: صحبت‌های وزیر صنعت مبنی بر افزایش قیمت 5 تا 7 درصدی برخی محصولات و رشد تولید خودرو طی یکی، دو ماه اخیر از جمله عوامل مثبت این گروه بوده است. حدادی در خصوص احتمال رفع تحریم‌ها و همچنین افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی اشاره می‌کند: رفع تحریم‌ها آثار بلندمدتی دارد که سهامداران باید توجه ویژه‌ای به این موضوع داشته باشند؛ بر این اساس، رسیدن به سوددهی برای خودروسازان در زمان‌های طولانی می‌تواند صورت پذیرد که نسبت قیمت به درآمد (P/E) بالای این گروه را سوال‌برانگیز می‌کند. همچنین، افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی، فقط ساختار مالی بر روی کاغذ را بهبود می‌دهد تا شرکت‌ها بتوانند تسهیلات مالی بیشتری دریافت کنند، اما در عمل بر کارایی شرکت اثرگذار نیست. همچنین، این عمل هزینه استهلاک را افزایش می‌دهد. در رویدادی دیگر، سرمایه‌گذاری‌ها روند صعودی خود را تغییر داده و منفی شدند. «وسپه» که طی روزهای اخیر با حضور حقوقی‌ها در نقش خریدار مواجه بوده است بیشترین حجم معاملات گروه را در اختیار داشت.


 

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
یک هفته با تپیکس

[h=1]عطش بورس فروكش كرد[/h] کد خبر: DEN-763038 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۸/۰۹ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۵۳

گروه بورس- شروین شهریاری: بازار سهام پس از ثبت نقطه اوج خود در روز شنبه گذشته که منجر به عبور شاخص کل از محدوده 74 هزار واحد شد، وارد فاز استراحت نسبی شده است. به‌این ترتیب با عقب‌نشینی شاخص به محدوده 73 هزار و 500 واحد و ثبت افزایش هفتگی معادل 7/0 درصد، رشد پاییزی بورس تهران به سطح 19 درصد رسید.
عامل اصلی کنترل هیجانات بازار در روزهای اخیر نيز انتشار گزارش‌ها شش ماهه شرکت‌ها بوده است که بعضا با انتظارات فزاینده سرمایه گذاران از سودآوری شرکت‌ها هماهنگی نداشته و منجر به واقعی‌تر شدن فضا و کنترل خوش‌بینی‌های بی‌رویه شده است. با توجه به دریافت اطلاعات مالی جدید از بنگاه‌ها و فقدان چشم‌انداز رشد نرخ ارز (به عنوان محرک اصلی رشد بورس در 15 ماه اخیر) انتظار می‌رود فضای آرامش توام با رکود نسبی در بازار سهام کمابیش ادامه یابد.
برندگان و بازندگان شش ماهه
با توجه به رشد فزاینده قیمت‌ها در بازار سهام و حاکمیت فضای شایعات مثبت از عملکرد شرکت‌ها، بخش مهمی از گزارش‌های شش ماهه نتوانستند انتظارات سهامداران را تامین کنند. در همین راستا، بارزترین شوک منفی برای بزرگ‌ترین صنعت بازار سرمایه یعنی پالایشگاه‌ها اتفاق افتاد؛ جایی که نه تنها خبری از تعدیل مثبت پیش بینی درآمدها نبود، بلکه حتی بهترین گزارش‌ها نیز نتوانست پوشش سود مورد انتظار 50 درصدی را در نیمه نخست سال رقم بزند. واکنش طبیعی بازار به این گزارش‌ها افت قیمت سهام بود تا جایی که شاخص صنعت فرآورده‌های نفتی در پایان روز گذشته نسبت به اوج روز شنبه 27 مهرماه، کاهش 10 درصدی را تجربه کرده است. در رویدادی دیگر، گروه خودرویی نیز که با رشد بیش از 100 درصدی از جمله یکه تازان بورس در سال جدید بود، عموما افزایش زیان و افت قابل ملاحظه تولید و فروش را به بازار گزارش كرد. این گزارش‌ها بر وجود مشکلات عمیق مالی و وضعیت بحران‌زده صنعت خودرو کشور مهر تايید دیگری زد؛ چالشی که تنها با مخابره خبرهای سیاسی خوش و فضای مثبت روانی قابل حل نبوده و نیازمند یک تدبیر اقتصادی جدی (احتمالا از نوع تزریق نقدینگی) برای نجات خودروسازان است؛ شاخص صنعت خودرو در هفته جاری نزدیک به سه درصد افت کرد. داروسازان را شاید بتوان تنها گروه شگفتی‌ساز مثبت بازار دانست که تعدیلات مثبت جالب توجهي را تجربه كرده و پوشش مناسب سود را به اطلاع سهامداران رساندند. به نظر می‌رسد به‌رغم محدودیت‌های تجاری و وابستگی داروسازان به واردات مواد اولیه، این صنعت به خوبی خود را با وضعیت دشوار جدید تطابق داده است. دو صنعت سیمان و بانکداری هم گزارش‌هايي مناسب اما نه فراتر از حد انتظار منتشر کردند و امکان تعدیلات مثبت پیش بینی سود را عمدتا به آینده موکول کردند. در همین راستا، سهام بانکی با رشد متوسط 9 درصدی در هفته جاری در بین صنایع صدرنشین بازار به لحاظ بازدهی جای گرفت.
در آستانه یک سالگی یک ابهام مهم
نوسانات شديد نرخ ارز در کشورها به طور طبيعي منجر به بر هم خوردن موازنه‌هاي اقتصادي مي‌شود. يکي از معمول ترين اين موازنه‌ها رابطه درآمد و هزينه شرکت‌ها است که در شرايط ثبات اقتصادي با يکديگر همسو بوده و عمدتا نوساناتي با شتاب مشابه دارند. اما در شرايط عدم تعادل اقتصادي يکي از دو مولفه مزبور (درآمد يا هزينه) با سرعتي به مراتب بيشتر از ديگري تغيير مي‌کند و همين مساله منجر به ايجاد نوسانات شدید در فعاليت بنگاه‌ها و به تبع آن در فضاي عمومي اقتصاد مي‌شود. در دو سال گذشته رشد نرخ ارزهای خارجی در ايران موجب شده تا شتاب افزایش درآمد و بهاي تمام شده توليد در برخي صنايع مادر با عدم تعادل جدی مواجه شود. در این راستا، در برخي صنايع بزرگ (نظير پتروشيمي‌ها) با نوسان صعودي ارز، جهش درآمد فروش محصولات شکل گرفته است، اما به دليل ثابت بودن نسبي هزينه مواد اوليه، رشد هزينه‌ها به مراتب کمتر بوده و همين امر به فرصتي براي جهش نامتعارف حاشيه سود شرکت‌ها تبدیل شده است؛ آن هم در شرایطی که دولت یعنی تامین کننده خوراک از تبعات کسری بودجه ناشی از افزایش هزینه‌ها (به دلیل تضعیف ریال) رنج می‌برد. به همين دليل، از آبان ماه سال گذشته و پس از جا افتادن نرخ ارز مبادله اي در سيستم اقتصادي کشور، زمزمه‌هايي مطرح شد که بر مبناي آن بايد هزينه خوراک واحدهاي پتروشيمي بر مبناي رشد قابل توجه قيمت‌هاي فروش تعديل شود. از همان زمان، شايعات متعددي از نرخ 170 توماني گاز طبيعي تا 325 تومان در هر مترمکعب مطرح شد؛ اما تلفیق این بحث‌ها با ماه‌های آخر فعالیت دولت در کنار بوروکراسی کند و ناکارآمد بخش دولتی موجب شده تداوم این ابهام اساسی در صنعت پتروشیمی در آستانه یک ساله شدن قرار بگیرد! حال آنکه با روی کار آمدن دولت تدبیر، امید می‌رفت تا تکلیف این موضوع مهم با سرعت بیشتری مشخص شود. نکته جالب اینکه شرکت‌های پتروشیمی با اتکا به همان گاز 70 تومانی گزارش‌هاي شش ماهه کاملا مثبتی را به بازار مخابره کرده اند و تاخیر در تعیین تکلیف قیمت گاز می‌تواند موجبات تصمیم‌گیری سرمایه‌گذاران بر پایه اطلاعات نادرست و غیرواقعی را فراهم آورد. در هفته جاری البته اخباری در زمینه تشکیل کارگروه نرخ‌گذاری خوراک پتروشیمی منتشر شد که امید است نتیجه تصمیمات آن هر چه سریع‌تر نهایی شده و در اختیار سهامداران و شرکت‌ها قرار گیرد.
یک تیر و دو نشان حذف «ددد»!
در سال‌های اخیر فضای بازار سرمایه از بسیاری جهات توسعه ای کاملا دگرگون شده؛ به نحوی که بورس امروز برای بسیاری از فعالان بازار در دو دهه گذشته، چهره‌ای جدید و تا حدی ناآشنا دارد. اما در این میان، برخی ویژگی‌ها هستند که از سال‌ها قبل همراه سهامداران بوده و به‌رغم عدم تناسب آنها با شرایط رو به رشد بازار، ماهیت ثابت خود را حفظ کرده اند. یکی از مصادیق مورد بحث، معاملات گروهی یا خرید با کد بدون نام (ددد) است که به‌رغم تعویض چند باره سیستم معاملات هنوز امکان استفاده از آن برای کارگزاران وجود دارد. این ابزار که امکان خرید سهام بدون ذکر نام خریدار در زمان معاملات (و تخصیص به نام خریدار پس از ساعت معاملات) را فراهم می‌کند به‌زعم بسیاری از فعالان بازار منشاء سوءاستفاده و تبعیض‌های زیادی بوده و هست. مراجعه به تجربیات بین‌المللی نیز نشان می‌دهد که چنین ابزاری به شکل موجود در فضای بورس‌های مترقی جایگاهی ندارد. علاوه بر این، فرآیند زمان بر تخصیص سهام پس از ساعات معاملاتی همواره یکی از موانع اصلی افزایش زمان معاملات روزانه بورس تهران (که اکنون در بین کوتاه ترین زمان‌ها در مقایسه با رقبا قرار دارد) بوده است. اخیرا زمزمه‌هایی مبنی بر عزم سازمان بورس در خصوص انسداد «ددد» شنیده شده است که در صورت به نتیجه رسیدن، علاوه بر حذف این امکان انتقاد‌برانگیز، زمینه افزایش زمان معاملات روزانه بورس تهران را نیز فراهم خواهد کرد.
 

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
[h=1]طرح آزادسازی سهام عدالت[/h] کد خبر: DEN-763039 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۸/۰۹ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۵۳

نايب ريیس کمیسیون اقتصادی مجلس از ارائه طرح پیشنهادی خود برای آزادسازی سهام عدالت خبر داد.به گزارش خبرگزاری فارس، محمد رضا پورابراهیمی نايب ريیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی ظهر روزگذشته طی نشستی که درمحل مجلس شورای اسلامی برگزار شد به تشريح جزئيات طرح پیشنهادی‌اش مبنی بر آزاد‌سازی سهام عدالت پرداخت و گفت: امروز شاهد مشکلاتی در سهام عدالت هستیم که من می‌خواهم پیشنهادی برای رفع این مشکل و همچنین کسری بودجه ارائه کنم. افزود: تاكنون دولت 44 هزار میلیارد سهام عدالت واگذار کرده که از این رقم بخشی در قالب سود توسط دولت دریافت شده است که جمع این سود حدودا 10 هزار میلیارد است.پورابراهیمی ادامه داد: مشکل دیگر سهام عدالت تصدی‌گری کامل دولت در این عرصه برخلاف اصل 44 قانون اساسی است.
در واقع دولت وکالتی را از مردم گرفته و خودش اداره کننده است.نماینده مردم کرمان در مجلس شورای اسلامی با وجود مشکلات مربوط به رانت‌ها و سوء‌استفاده‌ها در شرکت‌های تعاونی سهام عدالت را مشکل فعلی دیگری برای این سهام دانست و افزود: متاسفانه در این زمینه شاهد ایجاد رانت‌هایی هستیم که طرح پیشنهادی از وقوع این رانت‌ها جلوگیری می‌کند.پورابراهیمی عدم امکان نقد شوندگی سهام عدالت را مشکل دیگری در مسیر این سهام ارزیابی کرد و مشکل بعدی سهام را اینگونه بیان کرد: «کاهش کارآیی بنگاه‌های اقتصادی به واسطه حضور مدیران غیرحرفه‌ای». نايب ريیس کمیسیون اقتصادی مجلس ضمن تاکید بر لزوم رفع مشکلات موجود در سهام عدالت راه حل رفع این مشکل را تشکیل صندوق سرمایه‌گذاری قابل معامله در بورس برای سهام عدالت عنوان کرد و ادامه داد: با تشکیل این صندوق هم دولت می‌تواند بدهی‌های خود را پرداخت کند و هم مردم می‌توانند از سهام عدالت خود بهره‌مند شوند.پورابراهیمی با بیان اینکه تشکیل صندوق سرمایه گذاری قابل معامله در بورس باعث واگذاری کل ارزش سهام به مردم می‌شود، تصریح کرد: اولین اتفاق در این زمینه این است که دولت می‌تواند از محل واگذاری برخی از این شرکت‌ها کسری بودجه خود را تامین کرده و با پیمانکاران تسویه حساب کنند.وی جمع‌آوری نقدینگی از بازار، واگذاری سهام عدالت به مردم و کاهش رانت‌ها را از جمله مزیت‌های طرح پیشنهادی خود دانست و تاکید کرد که در چنین شرایطی شرکت‌ها دارای مدیریت واقعی می‌شوند که همین موضوع به رونق اقتصاد کمک خواهد کرد.نايب ريیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه آیین نامه پیشنهاد این طرح را نوشته‌ایم، تصریح کرد: براساس این طرح دولت مکلف خواهد شد تا پایان سال حداقل 50 درصد از ارزش سهام عدالت را بفروشد و اگر بتوانیم دولت را به فروش تمامی آن رقم مکلف کنیم اقدام مثبتی صورت گرفته است.پورابراهیمی سازمان خصوصی‌سازی و تعاونی‌ها را از جمله مخالفان این طرح برشمرد، سازمان خصوصی‌سازی نمی‌خواهد سیطره خود را از دست بدهد که باید در این زمینه یعنی واگذاری این شرکت‌ها به مردم بکوشیم.وی با اشاره به دیدار خود با وزیر اقتصاد درباره این طرح پیشنهادی گفت: آقای طیب‌نیا با طرح من موافق هستند.
 

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
[h=1]کارگزاران برتر مهرماه 92 معرفی شدند[/h] کد خبر: DEN-763040 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۸/۰۹ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۵۳
مدیریت بازار شرکت بورس اوراق بهادار تهران اسامی کارگزاران برتر مهرماه سال 92 را اعلام کرد.در گزارش اداره آمار و اطلاعات معاونت بازار شرکت بورس آمده است:‌ 5 شرکت کارگزاری در مهرماه امسال 84/26 درصد ارزش کل معاملات را به خود اختصاص دادند. كارگزاري بانک تجارت با 11/10 درصد، مفید با 18/6 درصد، آگاه با 91/3 درصد، بهگزین با 39/3 درصد و حافظ با 25/3 درصد در رتبه‌های اول تا پنجم ایستادند. همچنین شرکت‌ها كارگزاري آراد ایرانیان، بانک صادرات، بانک صنعت و معدن، بانک کشاورزی و بانک ملی ایران در مکان‌های ششم تا دهم فهرست بیشترین درصد ارزش کل معاملات کارگزاران در مهرماه امسال قرار گرفتند.بر‌اساس این گزارش، شرکت کارگزاری کالای کشاورزی بهپرور با 10/0درصد، دنیای نوین با 08/0 درصد و سپهر باستان با 05/0 درصد در انتهای جدول ارزش معاملات کارگزاران در مهرماه سال 92 جای گرفتند.
 

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
[h=1]تغییرات روزانه شاخص کل بورس[/h] کد خبر: DEN-763041 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۸/۰۹ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۵۳
 

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
[h=1]کوچ نقدینگی به تولید از کدام کانال مناسب‌تر است؟[/h] کد خبر: DEN-763277 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۸/۱۱ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۵۴
گروه بورس – حمزه بهادیوند چگینی: بورس اوراق بهادار تهران هفته گذشته را در شرایطی پشت سر گذاشت که به نظر می‌رسید کاهش آرامی در بازار طی هفته‌های پیش رو رقم بخورد.

کارشناسان می‌گویند: بازار آرام‌تر و منطقی‌تر از گذشته در جریان است و از فشارهای هیجانی که پیش از انتشار گزارش‌های 6 ماهه در بازار به وجود آمده بود کاسته شده است.
این روزها نیز، انتشار گزارش‌ها به تصمیم‌گیری خریداران به صورتی دقیق‌تر کمک می‌کند و نتیجه این امر کاهش شتاب صعود شاخص‌های بورس در هفته گذشته است. طی هفته منتهی به 8 آبان شاخص کل بورس با 7/0 درصد رشد از رقم 73 هزار و 30 واحد در روز اول آبان به 73 هزار و 553 واحد در روز چهارشنبه 8 آبان افزایش یافت، در حالی که طی این مدت شاخص فرابورس با تغییرات 4/4 واحدی مواجه بود که رشدی معادل 54/0 درصدی را به ثبت رساند. سایر شاخص‌ها نیز روندهای متفاوتی را تجربه کردند؛ به طوری که شاخص صنعت در فاصله 5 روز کاری هفته گذشته 12/0 درصد افزایش یافت اما شاخص‌های بازار اول و دوم و شاخص 30 شرکت بزرگ روندهای کاهشی را پشت سر گذاشتند.


این در شرایطی است که در بورس کالا نیز معاملات هفته گذشته تحت تاثیر تداوم شایعات مرتبط با افزایش قیمت خوراک گاز پتروشیمی‌ها و همچنین کاهش سطوح عرضه محصولات مختلف در این بازار با رکودی ملموس همراه بود به طوری که عرضه محصولات در مجموع حدود 20 درصد کاهش را در مقایسه با هفته منتهی به 2 آبان تجربه کرده بود. در طرف تقاضا اما کاهشی ثبت نشد که این موضوع به یمن استقبال از عرضه‌های قیر صادراتی و محصولات پتروشیمی اتفاق افتاد. عرضه 225 هزار تنی سبد تیرآهن و میلگرد ذوب‌آهن که دو هفته قبل وزن عرضه‌ها و بالطبع تقاضا را افزایش داده بود در هفته گذشته در میان عرضه‌ها نبود و همین مساله به کاهش تناژ عرضه منجر شد.
بر این اساس قیر و محصولات نفتی با 57 درصد سهم از کل عرضه‌های بورس کالا در هفته قبل بیشترین سهم از عرضه‌ها را در اختیار داشتند. پس از آن فولاد، پتروشیمی و فلزات پایه به ترتیب با 20، 13 و 4 درصد در رتبه‌های بعدی قرار داشتند. اما بررسی آماری تقاضای بازار در هفته قبل نشان داد قیر با 41 درصد، پتروشیمی با 29 درصد، فولاد با 27 و فلزات پایه با 2 درصد به ترتیب رتبه‌های اول تا چهارم بیشترین سهم از کل تقاضای بورس کالا طی هفته گذشته را دارا هستند.
معاملات بازارهای مختلف در شرایطی طی یک هفته گذشته ادامه یافت که مذاکرات هیات‌های کارشناسی ایران و گروه موسوم به 1+5 به منظور بررسی موضوعات مربوط به تحریم‌ها و مسائل هسته‌ای روز چهارشنبه در مقر سازمان ملل در وین آغاز شد. این نشست به منظور بررسی ابعاد کارشناسی تحریم‌ها بود تا محورهاي مذاکرات آتی ایران و غرب را معين کند. از کشور ما نیز هیاتی از نمایندگان کمیسیون‌های اقتصادی در این نشست شرکت کردند تا از ابعاد اقتصادی تحریم‌ها را مورد بررسی قرار دهند. از وزارتخانه‌های نفت، صنعت، معدن و تجارت، راه و شهرسازی، بانک مرکزی و سازمان انرژی اتمی کشورمان نمایندگانی در این نشست شرکت کرده‌اند. پیش‌بینی‌ها حکایت از آن دارند که نشست بعدی هسته‌ای کشورمان که قرار است 20 آبان و در تهران برگزار شود با نتایج ممتازی در مقایسه با نشست‌های گذشته همراه باشد.


این موضوع برای اقتصاد ایران از اهمیت بالایی برخوردار است و حضور تیم اقتصادی دولت در این مذاکرات خود مبین این موضوع است که دولت به تاثیر تحریم‌ها بر بخش اقتصاد واقف و معترف بوده و این برخلاف گفته‌های دولتمردان گذشته است که هر گونه تاثیری بر اقتصاد کشور را انکار می‌کردند. متاسفانه نتایج این اثرگذاری در گزارش‌های فضای کسب و کار ایران که بانک جهانی در آخرین آمار منتشره تنزل رتبه کشورمان را از این منظر مورد تاکید قرار داده، مشهود است. به گزارش بانک جهانی که «دنیای اقتصاد» مفصل به بررسی آن پرداخت، کشورمان از منظر شاخص فضای کسب و کار 8 پله دیگر پايين آمده است و این مساله به عبارتی به معنای تنزل رتبه بخش خصوصی است.


این در حالی است که معاون اقتصادی وزیر اقتصاد در این رابطه با اذعان به این حقیقت که برخی موارد در اختیار بنگاه‌ها نیست و دولت باید نسبت به آنها اقدام نماید از طرح مصوبه‌ای در دولت در زمینه کمک به رفع موانع تولید خبر داده است. مواردی همچون کمبود نقدینگی، کاهش توان جذب سرمایه‌های خرد و کلان اقتصادی، نرخ‌های مالیاتی، قوانین دست و پاگیر تولید، ممانعت‌های صادراتی، تحریم‌ها و مواردی از این دست همگی بر کاهش توان بنگاه‌های اقتصادی اثر دارند. در این شرایط اما بررسی ضرورت افزایش نرخ سود سپرده‌های بانکی موضوعی است که بر نگرانی‌ها خواهد افزود.


دولت قصد دارد در راستای کاهش سطح تورم و انتقال منابع سرگردان جامعه به بخش بانکی نرخ سود را مورد بازنگری قرار دهد. اما این بازنگری که به معنای افزایش نرخ سود به میزان تورم است، هرچند هنوز در شورای پول و اعتبار تصویب نشده اما در کنار اثر انقباضی بر حجم نقدینگی و تورم، دو اثر خطرناک با خود به همراه دارد. نخست آن که بانک‌ها ناچارند با افزایش نرخ سود سپرده‌ها به منظور تنظیم فرآیند ورود و خروج منابع و کاهش فرصت‌های رانت منابع بانکی، اختلاف سود سپرده‌ها و تسهیلات را به حداقل برسانند، بنابراین اصرار بر این موضوع که افزایش سود سپرده‌ها به زیان تولید است و می‌تواند بازارهای کالایی را تحت تاثیر قرار دهد ادعایی کاملا منطقی است.
شاید در پاسخ به این مساله این موضوع مطرح شود که بانک محوری تولید و اتصال و اعتیاد آن به منابع بانکی به صلاح اقتصاد نیست و باید بازار سرمایه در اولویت تامین منابع تولید قرار گیرد که البته این سخن به حق بوده و کاملا منطقی است، اما توجه به این نکته ضروری است که اگر بازار سرمایه طی مدت اخیر توانسته رشد چشمگیری از خود نشان دهد، با افزایش نرخ سود پتانسیل سقوطی شدید را دارا است. دلیل این امر نیز ریسک گریزی بخش قابل توجهی از فعالان بازار سرمایه است که به دلیل پایین بودن بازدهی سایر منابع سرمایه گذاری و در شرایط رشد بی وقفه بازار میهمان بورس شده اند. نتایج بررسی آماری افزایش حجم معاملات بازار سرمایه و کاهش حجم خرید و فروش‌ها در سایر بازارها حکایت از مهاجرت سرمایه‌ها به بورس دارد و این احتمال که در صورت افزایش نرخ سود سپرده‌ها این سرمایه‌ها در گاوصندوق بانک‌ها جا خوش کنند بالا و غیرقابل انکار و اجتناب است. نگاهی به سایر بازارها نیز نشان می‌دهد نمی توان جز نظام بانکی رقیبی برای رشد چشمگیر بازار سرمایه در نظر داشت، مگر آنکه بازار مسکن تا پایان سال از رکود خارج شود.


بازارهای ارز و طلا نیز در هفته گذشته نشان دادند تمایلی به رشد ندارند. در این بین به‌خصوص در بازار ارز سخنان وزیر اقتصاد یک سیگنال مهم به بازار داد و آن اینکه دولت با کاهش قیمت دلار مخالفتی ندارد. وزیر اقتصاد هفته قبل از قیمت‌های 2 هزار و 600 تا 700 تومانی برای دلار به عنوان قیمت‌هایی منطقی یاد کرد. البته بازار به این سخنان واکنشی نشان نداد اما لااقل این‌طور استنباط شد که اگر حجم ذخایر ارزی بالایی به بازار تزریق شود بانک مرکزی جلوی کاهش قیمت را نخواهد گرفت.
در این میان اما دولت بهتر بود برای افزایش بازدهی سیاست‌های کاهش تورم به جای آنکه از طریق سیاست‌هایی مانند افزایش سود بانکی اقدام به این مهم نماید، اقداماتی به منظور جذب سرمایه‌ها از طریق بورس می‌کرد. البته در این بین اشکالاتی نیز وجود دارد؛ به عنوان نمونه نقش بازارهای اولیه در بورس در مقایسه با خرید و فروش سهام کمرنگ است و تولید از بازار سهم بالایی ندارد و بیشتر سود معاملات به جیب صاحبان سهام می‌رود تا شرکت‌های تولیدی. به همین دلیل باید ظرفیت‌هایی را ایجاد کرد که بر اساس آن بتوان نقش تامین مالی بنگاه‌های اقتصادی را پررنگ کرد.


«دنیای اقتصاد» هفته گذشته با بررسی این موضوع که چه راهکارهایی برای تامین سرمایه بنگاه‌های تولیدی از طریق بورس وجود دارد خواستار بازگشت بورس به «ماموریت اصلی» خود شد. این در حالی است که رییس سازمان بورس و اوراق بهادار نیز بر نقش پررنگ تر این بازار در تامین مالی بنگاه‌های اقتصادی تاکید کرده است. در این میان باید به سخنان رییس‌جمهور در زمینه نقش و اهمیت بازار سرمایه اشاره کنیم. دکتر روحانی در این نشست بر ضرورت حمایت از بازار سرمایه تاکید کرد؛ موضوعی که شاید توقف افزایش نرخ سود سپرده‌ها بتوان یکی از این حمایت‌ها باشد.
البته طبعا بانک‌ها همچنان نقش پررنگی در تامین مالی بنگاه‌ها خواهند داشت، اما شرایط از همیشه برای ارتقای جایگاه بازار سرمایه فراهم‌تر است؛ چراکه در شرایط کنونی استقبال از بورس توسط صاحبان سرمایه مناسب است و بنگاه‌ها نیز به زودی و با رفع مشکلات اقتصادی از وضعیت مناسبی برخوردار خواهند بود. در این بین بورس باید اقدامات مناسبی را برای ورود بنگاه‌های جدید و از آن مهم‌تر رفع برخی موانع همچون توقف طولانی مدت نمادهای معاملاتی در دستور کار قرار دهد. تماس صاحبان سهام برخی از این شرکت‌ها با روزنامه «دنیای اقتصاد» و گلایه آنها از بی توجهی سازمان بورس به شکایات و گلایه‌های این افراد و نگرانی‌های موجود از بلوکه شدن سرمایه‌ها برای مدت‌های طولانی همگی از نمره‌های منفی موثر بر فرهنگ سهام داری در بورس ایران محسوب می‌شوند که مطمئنا ریاست این سازمان در برنامه‌های توسعه محور خود برای رفع کامل آنها برنامه‌ریزی خواهد کرد.


بورس کالا در اسارت شایعات و واقعیت‌ها
اما طی هفته گذشته بورس کالا با شایعات مختلفی در زمینه خوراک مجتمع‌های گازسوز مواجه بود. در تالار محصولات پتروشیمی در هفته گذشته باز هم مازاد تقاضا حاکم بود؛ به طوری که ضریب نسبت تقاضا به عرضه در این تالار 1/2 بود؛ به این معنا که بیش از 2 برابر عرضه‌ها تقاضا شکل گرفته بود. این مساله باعث شد میانگین قیمت پایانی معاملات به میزان 20 درصد در مقایسه با میانگین قیمت‌های پایه رشد کند. میانگین قیمت‌های پایه همه محصولات در ابتداي این هفته در تالار پتروشیمی 27 هزار و 440 ریال بوده در حالی‌که میانگین قیمت پایانی این معاملات به 32 هزار و 710 ریال رسیده است. این در حالی است که در تالار محصولات فولادی قیمت‌های پایانی در مقایسه با قیمت پایه در این مدت 02/1 درصد در مقایسه با قیمت‌های پایه رشد کرده است. میانگین قیمت پایه این محصولات در این تالار هزار و 706 تومان و میانگین قیمت پایانی نیز هزار و 724 تومان بوده است. در عین حال، نسبت تقاضا به عرضه در این تالار طی یک هفته گذشته 7/1 برابر بوده است.
در این میان اما روز چهارشنبه هفته قبل فولاد خوزستان قیمت شمش خود را به میزان حدودا 100 تومان کاهش داد و به هزار و 540 تومان عرضه کرد، در حالی‌که قیمت شمش در همان روز هزار و 715 تومان بوده است. در این میان احتساب 6 درصد مالیات بر ارزش افزوده و هزینه‌های حمل که به طور متوسط 50 تومان در هر کیلو است قیمت تمام شده شمش را حتی با این کاهش قیمت به میزانی بیش از قیمت بازار آزاد قرار می‌دهد و این به آن معنا است که معاملات بورس کالا در مورد کالاهای مختلف فولادی در حال حاضر بالاتر از قیمت‌های بازار آزاد است، و کاهش قیمت تنها راه عرضه در بورس کالا است. دیدیم که حتی با کاهش قیمت در حدود 100 تومان برای هر کیلو باز هم نتوانست تمام محصول را در زمان معامله به فروش برساند و بخشی از محصول در حدود 35 هزار تن به فروش نرسید.
 

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
[h=1]از بازار متعادل تا مصوبه مهم برای بانک‌ها[/h] کد خبر: DEN-763234 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۸/۱۱ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۵۴
گروه بورس - همایون دارابی: بورس اوراق بهادار هفته گذشته شرایط متعادلی را همچنان شاهد بود که در آن شاخص کل با رشد 523 واحدی معادل 73/0 درصد مواجه شد.
با این حال بورس اوراق بهادار در سه هفته اخیر ورود به فاز استراحت را به نمایش گذاشته است از این رو هفته گذشته نیز بازار سهام در اکثر متغیرهای کلان آماری خود کاهش را به نمایش گذاشت.
در هفته گذشته ارزش معاملات با افت 6/29 درصدی به هزار و 570میلیارد تومان رسید و شمار خریداران نیز با کاهشی 7/10 درصدی به رقم 139هزار و 525نفر بالغ شدند.اکثر کارشناسان گزارش‌های نه چندان فوق‌العاده شرکت‌های بورسی به همراه رسیدن قيمت به سقف‌های تاریخی و انتظار برای روشن شدن برخی ابهامات از جمله بهای خوراک پتروشیمی‌ها را دلیل ورود بازار به فاز استراحت می‌دانند. از دیدگاه این کارشناسان هر چند انتظار نمی‌رود در پنج ماهه باقی مانده از سال جاری بازار سرمایه سرعت رشدی نظیر هشت ماهه نخست به ثبت برساند، اما همچنان توانایی به چالش کشیدن رکورد سال 82 بورس اوراق بهادار و رساندن بازدهی بازار از 4/93 درصدی کنونی به 125درصد سال 82 را دارد که در این بخش البته همراهی تحولات کلان و متغیرهای اقتصادی به ویژه لایحه بودجه سال 93 از اهمیت بالایی برخوردار است.
در بازار سهام هفته گذشته تحولات سیاسی همچنان در مسیر کاهش تنش‌های بین‌المللی در حرکت بود؛ پس از توافق مهم صورت گرفته در مذاکرات با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اکثر کارشناسان به حل مشکلات امیدوار‌تر شده‌اند.
از دیدگاه کارشناسان سیاسی پرونده هسته‌ای کشورمان دارای دو وجه فنی و سیاسی است که در وجه فنی مذاکره با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و در وجه سیاسی در مذاکرات1+5 با تهران دنبال می‌شود و حل پرونده هسته‌ای نیازمند پیگیری مذاکرات تا حصول نتیجه در هر دو وجه آن است.
در همین رابطه با کاهش تنش‌های سیاسی انتظار برای کاهش تحریم‌های بین‌المللی نیز پر‌رنگ‌تر شده است.
به گزارش خبرگزاری مهر، برای اولین بار در طول سال‌هایی که ایران با گروه 1+5 مذاکرات را درباره مسائل هسته‌ای پیش گرفته است، اینک یک گروه کارشناسی از وزارتخانه‌های اقتصادی به وین رفته‌اند تا در یک جلسه کارشناسی، چانه‌زنی‌های خود برای خروج ایران از فهرست برخی تحریم‌ها را صورت دهند.
طاهایی، مشاور وزیر صنعت، معدن و تجارت با تايید این خبر که نماینده‌ای از این وزارتخانه نیز در جلسه کارشناسی 1+5 حضور دارد، گفت: قرار بر این است که محسن صالحی‌نیا، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت به عنوان نماینده این وزارتخانه در این جلسات حضور یابد. در همین حال در کنار مسائل سیاسی در تحولات اقتصادی نیز هفته گذشته بازار سرمایه شاهد خبرهای خوبی بود به طوري كه بحث در مورد لایحه اصلاحیه بودجه سال 1392 به نتایج نهایی نزدیک شد. فرارو در این رابطه نوشت: در ادامه بررسی لایحه اصلاحیه بودجه، نمایندگان مجلس با برداشت 6 درصد از منابع صندوق توسعه ملی از سوی دولت، به صورت «مشروط» موافقت کردند.
در پیشنهاد اولیه‌ای که دولت برای جذب منابع مورد نیاز خود ارائه کرده بود، کل این 26 درصد، به عنوان سهم دولت مطرح شد اما مورد مخالفت بیشتر نمایندگان و چهره‌های اقتصادی مجلس از جمله احمد توکلی قرار گرفت و به تصویب نرسید.
در نهایت پس از ارائه پیشنهادهای دیگری در این زمینه و اظهارات محمدباقر نوبخت، نمایندگان مجلس رای به اختصاص 6 درصد از منابع صندوق توسعه ملی برای «پیش پرداخت تسهیلات مالی خارجی (فاینانس)» دادند. بر اساس مصوبه مجلس، به صندوق توسعه ملی اجازه داده می‌شود تا حداکثر 6 درصد از منابع وارده در سال 92 را به صورت سپرده نزد بانک‌های دولتی داخلی پس‌انداز کند و بانک سپرده‌پذیر مکلف است تا 2 برابر مبلغ سپرده‌گذاری شده را به منظور فاینانس داخلی و خرید طرح‌های تملک دارایی به بخش خصوصی تسهیلات دهد.
در تحولات اقتصادی جلسه شورای پول و اعتبار نیز در هفته گذشته با نتایج مناسبی برای بانک‌ها همراه بود.در اصلاحيه جديد، به منظور افزايش سقف اعطا، ايجاد تسهيلات و تعهدات، مبناي محاسبه تسهيلات و تعهدات کلان به مبناي «سرمايه پايه» که در ادبيات نظارت بانکي بين‌المللي، ‌مرسوم‌تر، شناخته‌ شده‌تر و مقبول‌تر است تغيير يافته است. همچنين با هدف ارتقاي ظرفيت اعتباري بانک‌ها، سقف جمعي تسهيلات و تعهدات کلان از
پنج برابر سرمايه و اندوخته به هشت برابر سرمايه پايه افزايش پيدا نموده است. علاوه بر اين به منظور تسهيل استفاده بخش خصوصي از منابع صندوق توسعه ملي و نيز منابع مشابه خارجي، ابهامات مرتبط با درج چنين مواردي در صورت‌هاي مالي بانک‌ها و موسسات اعتباري غيربانکي که قبلا مطرح بود، برطرف شده است.
کارشناسان بانکی تاثیر مصوبه افزایش 60درصدی سقف
اعتبار دهی بانک‌ها را بر این صنعت عمیق توصیف می‌کنند.
در بازار چه خبر بود؟
بازار روز چهارشنبه بازار مثبتی بود که در آن افول گروه بانکداری تحت تاثیر عرضه‌های سنگین به بازگشت نمادهای پتروشیمی و پالایشگاهی به صدر بازار منجر شد؛ جایی که تشکیل صف خرید برای نماد هلدینگ خلیج فارس و همچنین رشد قیمتی نمادهایی نظیر مخابرات و هلدینگ نفت و گاز پارسیان و پتروشیمی خارک موجب شد تا شاخص بتواند با ثبت رشد 358واحدی کارنامه‌ای بهتر از دیگر روزهای هفته بر جای بگذارد. در بازار روز چهارشنبه در گروه بانکی صف خرید بانک صادرات به عنوان پر تعدادترین صف خرید در هم شکسته شد. عرضه‌های سنگین سازمان خصوصی سازی در نمادهای عمده بانکی از جمله ملت و تجارت نیز موجب شد این گروه زودتر از موعدی که انتظار می‌رفت صدر بازار را ترک کند. در گروه بانکی، مدیرعامل بانک تجارت اعلام کرد؛ طبق برنامه‌ریزی انجام شده تا پایان سال جاری یک مجمع فوق‌العاده به منظور افزایش سرمایه بانک از 17هزار و 500 میلیارد ریال به 35 هزار میلیارد ریال برگزار خواهد شد.
به گزارش روابط عمومی بانک تجارت، دکتر فلاح افزود: این افزایش سهام از محل ذخایر انباشته و سودهای توزیع نشده و تجدید ارزیابی دارایی صورت می‌گیرد و سهامداران بانک بابت آن پرداختی نخواهندداشت.
دکتر فلاح با اشاره به نقد شوندگی سهام بانک تجارت در بازار سرمایه یادآور شد: خوشبختانه روند افزایش ارزش سهام بانک بسیار مثبت بوده و ارزش هرسهم بانک از 1400 ریال در خرداد ماه سالجاری به حدود بیش از 3000 ریال تا اواسط آبان ماه رسیده است. گفتنی است برنامه افزایش سرمایه سالانه بانک تجارت در مجمع عمومی امسال که درتاریخ 31 تیرماه برگزار شد به تصویب سهامداران این بانک رسید.
در گروه پالایشگاهی پس از مدت‌ها پالایشگاه شیراز در گزارشی وضعیت این گروه را شفاف کرد. شركت پالایش نفت شیراز در عملكرد 6 ماهه سود 3623 ریالی خود را تكرار و موفق به پوشش 51 درصدی بودجه خود یعنی معادل 1866 ریال به ازای هر سهم شده است. در گروه پتروشیمی روز چهارشنبه پتروشیمی خارک پس از تعدیل مثبت 30درصدی بازگشایی محتاطانه‌ای را شاهد بود تا وضعیت این نماد مانند دیگر نمادهای گازی به بحث‌های مربوط به تعیین قیمت خوراک گازی وابسته شود. طی چند هفته اخیر بحث در مورد قیمت خوراک گازی موجب شده است گروه پتروشیمی از رشد قیمت باز مانده و تعدیلی‌هاي مثبت نظیر آنچه در مورد خارک و خراسان رخ داد نیز راه به جایي نبرد.
در گروه ساختمانی سرمایه‌گذاری ساختمان نیز در 25 آبان‌ماه بلوک 3/10 درصدی خود در شرکت توسعه و عمران فارس را با قیمت پایه هر سهم 3هزار و 900ریال راهی تابلو خواهد کرد. این بلوک 29/12 میلیارد تومان ارزش‌گذاری شده است.
در گروه حمل‌و‌نقل، شرکت تاید‌واتر نیز با خبرهای نامناسبی همراه شده است. به گفته ريیس سازمان بنادر، تاید‌واتر به عنوان اپراتور بندر شهید رجایی از سال ۸۹ قراردادی با سازمان امضا نکرده است. وی افزود: در این راستا حکم تخلیه این بندر را از سوی مراجع قضایی پیگیری کرده و منتظر ابلاغ هستیم.
در مجموع بازار روز چهارشنبه بازاری متعادل با نشانه‌هایي از رشد نمادهای عمده بود که در آن شاخص توانست با رشد 53/0 درصدی به 73هزار و 553واحد برسد. ارزش معاملات نیز به 359میلیارد تومان رسید که 56/22 درصد آن را معامله 6/71 میلیون سهم هلدینگ پارسیان تشکیل داد از 264 نمادی که به روی تابلو رفتند، 114نماد با کاهش قیمت و 144نماد با رشد ارزش همراه شدند.
 

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
همگام با بازیگران بازار

[h=1]حقوقی‌ها فقط در نقش حمایت‌کننده؟[/h] کد خبر: DEN-763235 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۸/۱۱ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۵۴
گروه بورس- بهزاد بهمن‌نژاد: هفته گذشته، بورس با رشد ملایم 7/0 درصدی مواجه بود. طی معاملات انجام‌شده در این هفته (از روز شنبه تا سه‌شنبه) تغییر مالکیتی به ارزش 108 میلیارد ریال (حدود 9/0 ارزش کل معاملات) از سوی سهامداران حقوقی به حقیقی صورت گرفت. این مهم نشان می‌دهد که باز هم حضور سهامداران حقیقی فعال‌تر بوده و احتمالا بخش دیگری از نقدینگی در دست مردم وارد بورس شده است.
به طور کلی هفته گذشته را می‌توان هفته تعادل بازار نامید که پس از یک دوره رشد بی‌وقفه، این بار در فاز اصلاح قیمت سپری شد. البته باید توجه شود که طی هفته گذشته در تعداد قابل توجهی از نمادها سهامداران حقوقی در نقش حمایت‌کننده حضور داشتند تا از افت هیجانی قيمت آنها جلوگیری شود. اما باز هم در کل معاملات، حقوقی‌ها بیشتر فروشنده بودند که نشان از عدم فروکش کامل هیجان سهامداران حقیقی برای فتح قله‌های بالاتر بورس دارد؛ بر این اساس سهامداران باید هشیار بوده و در معاملات خود دقت بیشتری داشته باشند. در این بین معاملات با اهمیتی توسط سهامداران حقوقی طی هفته سپری‌شده انجام شد که موارد با ‌اهمیت‌تر در جدول آمده است.
ستون اول این جدول نام شرکت و ستون دوم و سوم به ترتیب مجموع خرید و مجموع فروش هر سهامدار طی هفته گذشته (شنبه تا چهارشنبه) را نشان می‌دهند. به عنوان مثال طی هفته گذشته 2 میلیون سهم بانک پارسیان توسط شرکت ایده‌گستر دوراندیش خریداری شده است و 2 میلیون سهم بانک کارآفرین توسط شرکت سرمایه‌گذاری تدبیر فروخته شده است.
 

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
[h=1]دوره جامع توانگری مالی در بازار سرمایه برگزار می‌شود[/h] کد خبر: DEN-763278 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۸/۱۱ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۵۴
مرکز مالی ایران با طراحی دوره جامع توانگری مالی در بازار سرمایه قصد دارد برای آن دسته از علاقه‌مندانی که مایلند به صورت اصولی، قاعده مند و حرفه‌ای وارد امر کسب و کار بازار سرمایه شوند و مفاهیم اصولی را در کنار امور کاربردی فراگیرند، دوره آموزشی برگزار می‌کند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بازار سرمایه (سنا) و به نقل از مرکز مالی ایران، در این دوره، در قالب دو سطح IFCEM1 وIFCEM2، دانش پذیر با کلیات بازار سرمایه، روندهای کشف قیمت و تاثیرات اطلاعات در بازار سرمایه آشنا می‌شود.فهم و تحلیل شاخص‌های اقتصادی و روابط اثر‌گذاری متغیرهای کلان اقتصادی بر صنایع مختلف بورسی، در دوره مقدمات تحلیل اقتصادی و تحلیل اقتصادی پیشرفته به دانش‌پذیر منتقل می‌شود.آشنایی با انواع تحلیل‌های صورت مالی برای تمامی شرکت‌ها همراه با بررسی مطالعات موردی، توانایی‌های دیگر احراز شده شرکت‌کنندگان به صورت مقدماتی و پیشرفته در این دوره است.ارزش‌گذاری مقدماتی و پیشرفته، تحلیل صنایع، پیش‌بینی قیمت‌ها با استفاده از اطلاعات تاریخی قیمتی، بخش دیگری از توانایی تحلیلی است که شرکت‌کنندگان در این دوره به دست می‌آورند.مزیت هر دو سطح توانگری مالی در بازار سرمایه، حضور همگن و یکدست دانش پذیران در هر سطح دوره بوده و قصد بر آن است شرکت‌کنندگان در یک روند علمی و کاربردی در بازار سرمایه صاحب صلاحیت اصولی و حرفه ای برای سرمایه‌گذاران شخصی و فعالیت شوند. محل برگزاری کلاس‌ها در ساختمان بورس و اوراق بهادار تهران است و در این دوره علاوه بر ارائه بسته آموزشی که شامل جزوات آموزشی، کتب و لوح فشرده است، گواهی‌نامه حضور در دوره جامع توانگری مالی در بازار سرمایه سطح یک از مرکز مالی ایران به دانش‌پذیر اعطا می‌شود.
 

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
راهكارهاي ورود بورس ايران به عرصه بين‌المللي
گروه بورس- هديه لطفي: كاهش نرخ جذب سرمايه‌گذاري خارجي در اقتصاد ايران به دليل تحريم‌ها و خروج بسياري از شركت‌ها و سرمايه‌ها از اقتصاد كشور همزمان با كاهش سطح نقدينگي ارزي كشور مشكلاتي را در سطح كلان اقتصادي ايجاد كرد كه كاهش رشد اقتصادي و بروز تورم نشانه‌هايي از اين موضوعات هستند.

اين در شرايطي است كه جذب سرمايه فقط به معناي جذب پول نيست و واردات تكنولوژي و دانش فني هم از اهميت بالايي برخوردار است كه در جريان اين تحريم‌ها متوقف شده يا به سختي و هزينه‌هاي بالا صورت مي‌گيرد.
با روي كار آمدن دولت جديد و دستاوردهايي كه در حوزه سياسي به دست آمده اميد به بازگشت بسياري از اين شركت‌ها و سرمايه‌ها افزايش پيدا كرده كه خوشبختانه اين موضوع با بهبود و افزايش ظرفيت‌هاي بازارهاي مالي كشور به خصوص بورس اوراق بهادار همراه شده است.
در این رابطه شبكه خبري سي‌ان‌بي‌سي آمريكا در گزارشي كه اخيرا منتشر كرد ايران را به عنوان مقصد جديد جذب سرمايه‌گذاري خارجي بعد از برداشتن كامل تحريم‌ها معرفي كرد و تصريح نمود که بازار سهام به دليل آنكه بزرگ و سيال است،‌ مي‌تواند مورد توجه سرمايه‌گذاران خارجي واقع شود و شركت‌هاي بين‌المللي براي سرمايه‌گذاري در ايران بايد برنامه‌ريزي کنند.
اما متخصصان امر معتقدند هنوز بعضي چالش‌ها وجود دارد كه جريان جذب سرمايه‌هاي خارجي را در بورس كند مي‌كند.
در اين رابطه طي گفت‌وگو با سيدحسن حسيني از كارشناسان بازار سرمايه در حوزه سرمايه‌گذاري خارجي به بررسي جزئيات ورود بورس اوراق بهادار ايران به عرصه بين‌المللي پرداختيم كه در پي مي‌آيد.
انتخاب يا الزام؟
حسینی در ابتدای اظهاراتش به لزوم بین‌المللی شدن بورس ایران اشاره کرد و گفت: سند چشم‌انداز ایجاب می‌کند در صورتی که بخواهیم موقعیت ممتازی در منطقه خاورمیانه داشته باشیم باید بورس ایران را بین‌المللی کنیم.
وی با بيان اينكه ايران دارای یک بازار سرمایه‌ای با ارزش بیش از ۱۰۴ میلیارد دلار است كه براي سرمايه‌گذاران خارجي جذاب است، ادامه داد: در حالي كه اكثر كشورهايي از قبيل قرقيزستان با شركت‌هاي بسيار كوچك وارد بورس‌هاي بين‌المللي از جمله لندن مي‌شوند، ولي متاسفانه در ايران تنها روش تامين مالي استفاده از بانك‌هاي داخلي يا فاينانس‌هاي بين‌المللي است كه هزينه‌هاي زيادي از قبيل نرخ بهره، نرخ مديريت، تعهد و بسياري از محدوديت‌هاي ديگر را در بردارد و اين هزينه‌هاي گزاف بايد توسط كشور پرداخته شود.
به گفته وي، حتي كشورهايي مثل ونزوئلا پس از اينكه توسط موسسات اعتباري بين‌المللي اعتبار سنجي شدند، اوراق قرضه‌شان در بازارهاي بين‌المللي به راحتي خريد و فروش‌ مي‌شود و پروژه‌هاي كشورشان تامين مالي‌ مي‌شود.
حسيني در توضیح این موضوع گفت: به دليل اينكه شركت‌هاي داخلي هميشه سعي كرده‌اند با منابع صندوق توسعه ملي، بانك‌هاي تجاري و ساير منابع مالي داخلي مواجه باشند به هيچ‌وجه ورود به بورس‌هاي بين‌المللي كه نسبت به ساير منابع تامين مالي كم‌ريسك‌تر و كم‌هزينه‌تر است را ترجيح نداده‌اند.
وی ادامه داد: چنانچه همه مدارك مورد نياز آماده باشد، كل پروسه ورود به بورس‌هاي بين‌المللي 6 ماه طول مي‌كشد.
این کارشناس بازار سرمایه اراده قاطع مديران شركت‌هاي داخلي را مهم‌ترین نکته در ورود به بورس‌هاي بين‌المللي دانست.
تامین مالی گران
وی در ادامه اظهاراتش به گران بودن روش تامين مالي در ايران نسبت به دیگر کشورها اشاره کرد و افزود: شركت‌هاي تامين سرمايه از اقصي نقاط جهان منابع مالي ارزان قيمتي از جمله وام‌هاي 5/2 درصدي دریافت می‌کنند در صورتي كه تامين مالي در ايران نسبت به ساير كشورها گران است؛ نرخ كارمزد بانكي كه به دست توليد‌كننده مي‌رسد عمدتا از 30 درصد فراتر مي‌رود و شما مي‌بينيد در نتيجه توليد و صادرات ما در مقايسه با كشورهاي همجوار هم نمي‌تواند رقابتي‌تر باشد.
اشتغالزایی بیشتر
حسینی در ادامه اظهاراتش طراحي بسته‌های تشويقي متنوع براي شركت‌هاي خارجي براي ورود به بازار سرمايه ايران و تسريع مجوز توسط سازمان بورس را یکی از الزامات در بین‌المللی شدن بورس دانست و افزود:
عموما پروسه تصميم‌گيري براي سرمايه‌گذاري در همه جاي دنيا پيچيده و طولاني است، ولي خوشبختانه بازگشت سرمايه بالا در ايران در همه صنايع و به ويژه بورس مي‌تواند اين بخش را به بخش پيشتاز كشور تبديل كند.
وی با بيان اينكه ايران‌ مي‌تواند به عنوان كانون جذب شركت‌ها و موسسات مالي بين‌المللي در منطقه خاورميانه باشد، ادامه داد: مطمئنا بورس مي‌تواند با بانك‌هاي بين‌المللي براي انتقال سود سهامداران وارد عمل شود تا در كمترين زمان سرمايه‌گذاران بتوانند نسبت به انتقال اصل و سود سرمايه خود اقدام کنند.
حسینی در ادامه با بيان اينكه بر اساس گزارش‌هاي بين‌المللي، ايران در منطقه خاورميانه داراي بالاترين سرمايه انساني تحصيلكرده و باهوش‌ است، خاطرنشان کرد: به طور قطع چنانچه بورس كشور به سمت بين‌المللي شدن پيش رود اشتغالزايي خوبي را در اين صنعت شاهد خواهيم بود؛ از جمله فارغ‌التحصيلان رشته‌هاي مديريت مالي، اقتصاد، بازاريابي، تبليغات و... در اين بخش جذب مي‌شوند.
تحلیل جهانی در بهبود کشف قیمت‌ها
وی در پاسخ به سوال خبرنگار ما مبنی بر اینکه بین‌المللی شدن بورس با مفهوم حضور شرکت‌های داخلی در بورس‌های خارجی و حضور سرمایه‌گذاران خارجی در بورس تهران، هر کدام چه پیش‌نیازهایی دارد و اثرات این دو روش در اقتصاد ملی به چه شکلی است، گفت: از لحاظ اقتصاد ملی مهم‌ترین مزیت ورود به بورس‌های خارجی دسترسی به منابع مالی بین‌المللی است؛ اگر سند چشم‌انداز را مورد توجه قرار دهیم نیاز‌مند منابع مالی زیادی خواهیم بود.
وی ادامه داد: با ورود شرکت‌ها به بورس و بازارهای جهانی دانش فنی و استانداردهای بورس، استانداردهای مدیریتی و راهبری شرکتی بالاتر مي‌رود و این امر به افزایش شفافیت و بهبود مدیریت شرکت‌ها کمک خواهد کرد و این شرکت‌ها به لحاظ تحلیل مالی و مدیریت سرمایه‌گذاری زیر ذره‌بین صدها سرمایه‌گذار از بورس‌های مختلف دنیا خواهند بود و در نهایت تحلیل جهانی در بهبود کشف قیمت‌ها نقش اساسی خواهد داشت.
حسینی در ادامه به شرایط شرکت‌ها برای بین‌المللی شدن اشاره کرد و گفت: شركت‌هايي كه مي‌خواهند وارد بورس‌هاي بين‌المللي شوند بايد شركت‌هايي باشند كه داراي تيم مديريت قوي و حرفه‌اي، تجربه در بازار، درآمدزا، داشتن طرح تجاري قوي و همچنین داراي صورت‌هاي مالي حسابرسي شده حداقل براي 3 سال باشند تا بتوانند سرمايه‌گذاران خارجي را تحت تاثير قرار دهند. به گفته حسيني، شركت‌هايي كه تكنولوژي محور بوده و در مرحله راه‌اندازي هستند بايد از روش‌هاي تامين مالي ديگر از جمله سرمايه‌گذاران خطر‌پذير
(Venture Capitalist) براي تامين مالي آنها بهره جست كه متاسفانه شركت‌هاي تامين مالي با محوريت تكنولوژي در ايران وجود ندارد.
حسینی خاطرنشان کرد: عموما براي ورود به بورس‌هاي بين‌المللي موسسات مشاوره‌اي مالي و حقوقي هستند كه تواما الزامات بورس‌ها و استانداردهاي آنها را بررسي مي‌كنند و بر آن اساس اعلام مي‌کنند كه آيا شركتي مي‌تواند وارد بورس‌هاي بين‌المللي شود يا خير و براي ارزيابي اوليه هيچ گونه هزينه‌اي دريافت نمي‌کنند.
وی نکته دیگر در بین‌المللی شدن بورس را رعایت ضوابط گزارشگری مالی و استانداردهای حسابداری بین‌المللی دانست و گفت: از جمله الزامات پذیرش در بورس‌های خارجی رعایت ضوابط گزارشگری مالی و استانداردهای حسابداری بین‌المللی است؛ اگر شرکتی بخواهد وارد بورس خارجی شود باید صورت‌های مالی خود را براساس استانداردهای بین‌المللی ارائه مجدد کند، پس ما باید بتوانیم ارتباطی بین حسابرسان خودمان با حسابرسان بین‌المللی فراهم کنیم تا بتوانند در سر برگ حسابرسان معتمد گزارش خود را ارائه کنند.
این کارشناس بازار سرمایه در ادامه تصریح کرد: سرمايه‌گذاران خارجي عاشق شفافيت هستند و دوست دارند وضعيت شركت كاملا شفاف و صادقانه ارائه شود تا آنها تصميم بگيرند هر موقعي كه بعد از سرمايه‌گذاري تمايل داشتند، سرمايه خود را خارج كنند بنابراين (Exit Strategy) بايد كاملا مشخص باشد.
بنا به گفته حسینی مشكل ديگر موضوع انتقال ارز است كه بايد مورد توجه قرار گيرد و همچنین نكته‌اي كه نبايد از نظر دور داشت، تصوير غيرشفاف ايران در جهان از سوي سرمايه‌گذاران بين‌المللي است؛ اين نگاه واژگونه از ايران بايد با توجه به تبليغات و روابط عمومي فعال و استفاده از ديپلماسي رسانه‌اي بين‌المللي افزايش يابد.
به گفته این کارشناس بازار سرمایه در حال حاضر 550 ميليون سرمايه‌گذار در اروپا وجود دارند و بسياري از آنها علاقه‌مند هستند در سهام شركت‌هايي كه احساس مي‌كنند سودآور است، مشاركت کنند و این در حالی است که شمار سهامداران در بازار سرمايه ايران بالغ بر 6 ميليون و هفتصد هزار نفر است که با توجه به پتانسيل‌هاي ايران در مقايسه با كشورهاي منطقه‌ مي‌تواند سالانه 30 درصد افزايش يابد.
نهادهای تاثیرگذار
حسینی در ادامه اظهاراتش به نقش سازمان بورس در این زمینه اشاره کرد و گفت: سازمان بورس و اوراق بهادار مي‌تواند زير‌ساخت‌هاي لازم قانوني را از طريق امضاي يادداشت تفاهم‌ها با بورس‌هاي بين‌المللي انجام دهد تا بخش خصوصي بتواند در محيطي سيال و روان گام بردارد.
وی بخش مهم ديگری را مربوط به كارگزاران دانست و گفت: كارگزاران ما با ادبيات ورود به بورس‌هاي بين‌المللي و ورود شركت‌هاي خارجي به بورس‌هاي داخلي آشنا نيستند؛ كارگزاران بورسي اگر بدانند كه با ورود سرمايه‌گذاران خارجي به بورس‌هاي داخلي آنها مي‌توانند سودي به مراتب بيشتر داشته باشند، خودشان در مسير بين‌المللي شدن گام بر مي‌دارند. حسيني معتقد است: زماني كه شركت‌هاي موجود بورسي ما از 500 عدد فعلي به 1500 شركت افزايش يابد،به همان نسبت شاخص‌هاي اقتصاد كلان كشور افزايش خواهد یافت. بنابه نظر این کارشناس هم شركت‌هاي داخلي بايد در بورس‌هاي بين‌المللي حضور داشته باشند و همچنين شركت‌هاي خارجي از قبيل googleو yahoo در بورس‌هاي داخلي حاضر باشند.
حسینی استفاده از روش‌هاي بين‌المللي بازاريابي از قبيل برگزاري همايش بين‌المللي در خصوص بازار سرمايه (Roadshow) در كشورهاي هدف، فعال ساختن رايزن‌هاي اقتصادي در نمايندگي‌هاي سياسي خارج از كشور، تهيه پكيج‌هاي اطلاع‌رساني و مشوق‌های سرمایه گذاری و تخفيفات مالیاتی در اين خصوص را از جمله عواملی برشمرد که می‌تواند مسير بين‌المللي شدن بورس را در عرصه بين‌الملل تسريع كند.
 

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
نقدی بر عملکرد هیات عالی نظارت در انتخابات شورای عالی «جامعه»
محمدکاظم تقدیر*

شنيده‌ها حاكي است وزیر امور اقتصادی و دارایی، احکام 10 نفر از 11 عضو منتخب شورای عالی جامعه حسابداران رسمی ایران را که در انتخابات اخیر (در مرداد 92) از سوی اعضای این جامعه انتخاب شده بودند، صادر و از صدور حکم منتخب یازدهم خودداری كرده‌است. به نظر می‌رسد دلیل این امر نامه هیات عالی نظارت به وزیر محترم اقتصاد و دارایی باشد که احتمالا ضمن معرفی این افراد، اعلام کرده که از فرد یازدهم، به سبب (ادعای) تخلف انتخاباتی شکایتی صورت گرفته و این شکایت در هیات انتظامی در حال بررسی است.
اقدامات هیات عالی نظارت در این مورد که منجر به عدم صدور حکم عضویت منتخب یازدهم از سوی وزیر شده است، به دلایل ذیل فاقد وجاهت قانونی به نظر می‌رسد:
الف) به موجب ماده 6 اساسنامه جامعه حسابداران رسمی ایران، تعداداعضاي اصلي شورای عالي، یازده نفراست كه از بين اعضاي جامعه توسط مجمع عمومي انتخاب مي‌شوند.
ب‌) به موجب ماده 15 دستورالعمل مربوط به نحوه برگزاری مجمع عمومی و انتخابات شورای عالی جامعه، نتیجه انتخابات طی صورت‌جلسه‌ای به امضای هیات رییسه و هیات عالی نظارت خواهد رسید.
ج‌) به موجب ماده 16 دستورالعمل، هرگاه عضوی از جریان انتخابات شکایت داشته ‌باشد، می‌تواند موضوع را به صورت كتبي به طور مستند ظرف 3 روز از تاریخ انتخابات از طریق دبیرخانه هیات عالی نظارت اعلام کند.
د‌) در ماده 17 دستورالعمل، هیات عالی نظارت موظف است ظرف یک هفته از تاریخ دریافت شکایت، نسبت به موضوع رسیدگی و در صورتی که موضوع شکایت مربوط به تخلف نامزدها باشد، حسب مورد نسبت به ضرورت ابطال آرای نامزد متخلف یا ارجاع وي به هیات انتظامی اتخاذ تصمیم و نتیجه را به صورت كتبي اعلام كند.
ه‌) به موجب ماده 18 این دستورالعمل، چنانچه هيات عالي نظارت درجريان انتخابات به مواردي ازتخلف برخورد كند كه موجب بي‌اعتباري انتخابات شود، مي‌تواند پس از تنظيم صورتجلسه به اتفاق آرا، نسبت به ابطال انتخابات اقدام ومراتب را به اطلاع وزير امور اقتصادي و دارايي برساند.
و‌) در نهایت، به موجب ماده 19 دستورالعمل، دبيركل ظرف 15روز از تاريخ تاييد صحت انتخابات توسط وزير امور اقتصادي و دارايی (موضوع تبصره 3 ماده 5 اساسنامه جامعه)، اسامي 11 نفر اعضاي اصلي و 6 نفر اعضاي علي‌البدل شوراي عالي را براي درج درروزنامه رسمي ارسال كرده و از طريق سايت جامعه اعلام خواهد كرد.
ظاهرا هیات عالی نظارت پس از خاتمه جلسه مجمع عمومی جامعه حسابداران رسمی و شمارش آرا در همان روز (23/5/1392)، نتیجه انتخابات را (همراه با هیات رییسه مجمع عمومی) تایید كرده و اسامی 11 منتخب اول (و 6 منتخب بعدی به عنوان اعضای علی‌البدل) را اعلام كرده است.
پس از این امر، به قرار اطلاع، هیات عالی نظارت شکایت یا شکایاتی را علیه یکی از این 11 نفر دریافت كرده، اما ظاهرا شکایات را در آن درجه از اهمیت و صحت ندیده‌است که مستندی برای ابطال آرای اخذ شده آن فرد باشد و بنا بر این، مراتب را وفق بخش اخیر ماده 17دستورالعمل، به هیات عالی انتظامی ارجاع داده است.
بنابراین، اساسا انتخابات به موجب ماده 18 دستورالعمل (یا هر ماده دیگری) توسط هیات عالی نظارت باطل نشده و مفهوم مخالف آن، با در نظر گرفتن مطالب يادشده بالا (به ویژه مفهوم مخالف ماده 18 دستورالعمل)، دال بر تایید صحت انتخابات توسط هیات عالی نظارت است.
بنابراین، به‌رغم تایید صحت انتخابات، عدم ابطال انتخابات، عدم ابطال آرای ماخوذه هیچ یک از منتخبین و نیز موارد مطروحه در این مقاله و نظر به اینکه هنوز هیچ رایی از سوی هیات انتظامی جامعه حسابداران رسمی (حتی رای بدوی قابل تجدیدنظر و غیرقطعی) دال بر صحت انتساب تخلف مورد ادعای شاکیان و نیز محکومیت فرد مورد بحث صادر نشده؛ حکم عضویت فرد مورد شکایت در شورای‌عالی جامعه حسابداران رسمی ایران برای امضا به وزیر محترم ارائه نشده و تنها حکم عضویت 10 تن از 11 تن اعضای شورا صادر شده‌است که این امرمغایر با ماده 6 اساسنامه و ماده 19 دستورالعمل مربوط به نحوه برگزاری مجمع عمومی و انتخابات شورای عالی جامعه حسابداران رسمی ایران و معارض با اصل برائت (اشاره شده در قانون اساسی) و مخالف با اصول مسلم حقوقی است.
توضیح اینکه براساس ماده 6 اساسنامه و ماده 19 دستورالعمل يادشده بالا، تعداد اعضای شورای عالی 11 نفر است و صدور حکم 10 تن از این 11 نفر به معنای عدم تحقق انتخاب تمامی اعضا و در نتیجه عدم «تشکیل» شورا است. در چنین شرایطی، ارسال اسامي 11 نفر اعضاي اصلي و 6 نفراعضاي علي‌البدل شوراي عالي براي درج در روزنامه رسمي و اعلام ازطريق سايت جامعه نیز امکان‌پذیر نخواهد بود. در واقع به نظر می‌رسد شورا تا پیش از صدور حکم عضو یازدهم هنوز شکل نگرفته است!
برای تقریب ذهن، شایسته است از مثالی در مورد قانون تجارت و رویه اداره ثبت شرکت‌ها در اعمال این قانون کمک بگیریم: فرض کنید در اساسنامه شرکتی تعداد اعضای هیات مدیره 3 نفر عنوان شده و در مجمع عمومی دو نفر به عنوان اعضای هیات مدیره انتخاب شده باشند؛ در اینجا انتخاب دو نفر از سه نفر به معنای انتخاب «هیات مدیره» نیست و اداره ثبت شرکت‌ها هم از ثبت این تصمیم خودداری می‌کند. به لحاظ قانونی هم، از آنجا که اختیارات هیات مدیره به «کل هیات مدیره» و نه تک تک اعضای آن تعلق دارد، چنین هیات مدیره‌ای قادر به تشکیل جلسه و اتخاذ تصمیم نخواهد بود، اگرچه قانون تجارت اجازه تشکیل جلسات هیات مدیره و اتخاذ تصمیم را با فرض حضور اکثریت اعضا داده است (علت این امر آن است که هنوز هیات مدیره به عنوان یک «کل» انتخاب نشده و تشکیل نیافته است که جلسه با حضور «اکثریت» اعضای آن قابل تصور باشد). در مورد شورای عالی جامعه حسابداران رسمی ایران هم دقیقا همین مطلب صدق می‌کند. تا زمانی که حکم هر 11 عضو شورا صادر نشده باشد، نمی توان شورا را به لحاظ حقوقی تشکیل یافته تلقی کرد، بنابراين تشکیل جلسات شورا و اتخاذ تصمیم حتی با حضور هر 10 عضو فعلی، قانونا ممتنع است.
اگر هیات عالی نظارت اساسا به جای فرد مورد بحث، فرد دیگری را به وزیر محترم معرفی می‌کرد و درنتیجه حکم عضویت 11 عضو شورا صادر می‌شد، مشکل فعلی پدید نمی‌آمد (هرچند در آن زمان هم مانند اکنون می‌شد به تصمیم هیات ایراد گرفت که چرا در زمانی که هنوز هیچ حکمی دال بر مجرمیت فرد مورد نظر صادر نشده از صدور حکم عضویت او در شورای عالی به صرف ادعا و شکایت اثبات نشده، جلوگیری کرده‌است).در حال حاضر، وضعیت فعلی و تداوم آن، سه خطر بالقوه را برای جامعه حسابداران رسمی ایران پدید می‌آورد:
1) عدم صدور حکم عضویت منتخب یازدهم، باعث عدم امکان تشکیل جلسات شورا و معطل ماندن مهم ترین تشکل صنفی حسابداران و حسابرسان می‌شود.
2) در صورتی که شورا بخواهد بر خلاف قانون و بنا به ملاحظات عملی، اقدام به تشکیل جلسات خود تا قبل از صدور حکم عضو یازدهم خود كند، این امر باعث می‌شود که در آینده هر فردی که از تصمیمات متخذه ناراضی باشد، با این توجیه که تصمیمات، قبل از «تشکیل و تکمیل» شورا و بر خلاف قانون اتخاذ شده است، از اجرای آن خودداری ورزد یا بدتر از آن، برای ابطال این تصمیمات به محاکم صالحه مراجعه کند.
فراموش نکنیم تشکل‌های صنفی در کشور ما تا چه حد آسیب‌پذیر هستند. اتفاقات اخیر در خانه سینما به عنوان یکی از تشکل‌های صنفی بسیار مهم، به ما می‌آموزد که حتی شبهه نادیده گرفتن کوچکترین تشریفات قانونی (که سال‌ها قبل اتفاق افتاده) ممکن است به مستمسکی برای افرادی تبدیل شده و مشکلاتی را پدید آورد که رفع آن ماه‌ها یا سال‌ها به طول انجامد.
3) این امر پدید آورنده بدعتی است که ممکن است در آینده تبعات بسیار جدی‌تری داشته باشد. اگر امروز بتوان شورای عالی را با 10 عضو (با ادعای وجود اکثریت) بدون انتخاب عضو یازدهم، بنا بر ترجیح منافع عملی کوتاه‌مدت و جلوگیری از معطل ماندن امور جامعه تشکیل داد، چه دلیلی دارد که در دور بعد، این اتفاق با حذف سه یا چهار نفر از منتخبین نیفتد؟ آیا جامعه حسابداران رسمی می‌تواند بر اساس این سابقه و این بدعت مغایر با قانون، پذیرای حذف تعداد بیشتری از منتخبین خود از عضویت در شورای عالی باشد؟
*وکیل پایه یک دادگستری و مشاور حقوقی
 

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
حسابرس معتمد بورس:
بورس نظارت مستقلانه خود را به دست بیاورد

حسابرس معتمد بورس با بیان اینکه مدیران شرکت‌ها عمدا یا سهوا تعدیلات خود را پنهان می‌کنند، گفت: زور بورس به سهامدار عمده نمی رسد و کسی جرات مجازات سهامدار عمده را ندارد زیرا حداکثر 10 درصد سهام شرکت‌ها دست مردم است و مابقی سهامداران، مدیران نهادهای شبه دولتی هستند.
دکتر عباس هشی، حسابرس معتمد بورس در گفت‌وگو با خبرگزاری دانشجویان ایران، در خصوص علت پنهان کردن تعدیلات سود توسط شرکت‌های بورسی گفت: بورس شفاف و قانونمند بوده و ابتدا باید اطلاعات حسابرسی نشده و سپس اطلاعات حسابرسی شده شرکت‌ها به بورس ارائه شود. وی افزود: اطلاعات پیش‌بینی سود ابتدا در بودجه شرکت آمده و سپس حسابرس در خصوص این اطلاعات اظهار نظر می‌کند و اطمینان خاطری را به سهامداران می‌دهد که اين اطلاعات می‌تواند صحیح باشد. در این میان اگر حسابرس بداند که شرکت تعدیل به موقع ارائه نکرده، تخلف است. وی خاطرنشان کرد: در برخی موارد مشاهده می‌شود که مدیران شرکت‌ها به صورت عمدا یا سهوا تعدیلات خود را پنهان می‌کنند و تنها سهامداران عمده که در هیات مدیره شرکت‌ها حضور دارند از این تعدیلات با خبرند.
هشی با بیان اینکه ابزار نظارتی بورس، حسابرس است، خاطرنشان کرد: زور بورس در 8 سال گذشته به سهامدار عمده نرسیده است زیرا سهامداران عمده، نهادهای شبه دولتی هستند و کسی جرات مجازات مدیران شبه دولتی را ندارد بنابراین انتظار ما این است که در دولت جدید بورس نظارت مستقلانه خود را به‌دست بیاورد تا مشکلات آن برطرف شود.
این حسابرس معتمد بورس در ادامه در خصوص مجازات شرکت‌های متخلف بورسی گفت: کسی جرات مجازات سهامدار عمده را ندارد زیرا حداکثر 10 درصد سهام شرکت‌ها دست مردم است و مابقی سهامداران،مدیران نهادهای شبه دولتی هستند.
وی به راهکار این مشکل اشاره کرد و با تاکید بر اینکه نظارت باید صحیح باشد، گفت: مقام بالاتر بورس و وزیر اقتصاد باید مسووليت‌پذیر بوده و دولت پایبند استقلال بورس باشد زیرا اگر بورس استقلال خود را حفظ نکند وضع خراب است؛ لذا باید استقلال به کسی داده شود که لیاقتش را داشته باشد و دولت پایبند آن باشد.
هشی تصریح کرد: در حال حاضر 95 درصد اقتصاد، دولتی و شبه دولتی بوده و نگرش دولتی در اقتصاد حاکم است و مقامات دولتی چه در زمانی که وزیر و معاون وزیر بودند و چه زمانی که مشاور بودند این نگرش را داشتند و بر همین اساس بخش خصوصی جرات ندارد که خود را نشان دهد.
وی تاکید کرد: در حال حاضر نیز تنها پنج درصد بخش خصوصی در بورس حضور دارند و مابقی سهامداران بورس نهادهای دولتی و شبه‌دولتی هستند بنابراین زور بورس به این نهادها نمی‌رسد.
 

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
افت شاخص در ابتداي هفته
گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران به سنت چند هفته اخیر خود شروعی متعادل را در آغاز هفته به نمایش گذاشت.
در بازار دیروز معامله گران اگر‌چه در ساعت ابتدای بازار شرایط مناسبی را تجربه کردند اما از شروع ساعت دوم معاملات رو به ضعف گذاشت و در نهایت به‌رغم حرکت گروه بانکی کارنامه‌ای بهتر از افت 4/48 واحدی برجای نگذاشت و با این افت شاخص در نهایت به رقم 73هزار و 504واحد بسنده کرد. در بازار دیروز در تحولات کلان بحث در مورد مسائل سیاسی همچنان ادامه داشت که در مهم‌ترین تحول پایان سفر دکتر لاریجانی ريیس مجلس شورای اسلامی به چین از اهمیت برخوردار بود. در رابطه با این سفر حجت‌الاسلام سبحانی‌نیا تاكيد كرد: در دیدارهایی که با ريیس جمهور، ريیس شورای‌عالی امنیت ملی و ريیس کنگره خلق چین داشتیم، قرار شد آنها به ازای پول بلوکه شده نفتی کشورمان در چین، حدود 20 میلیارد دلار فاینانس (اعتبار خارجی) در کشور سرمایه‌گذاری کنند. در این سفر قرار شد چینی‌ها این مبلغ را در قالب طرح‌های عمرانی در ایران اجرا کنند. البته این طرح‌ها به صورت مشترک انجام می‌شود. در صورت ورود این حجم از فاینانس خارجی کار تکمیل برخی از مهم‌ترین پروژه های توسعه‌ای از جمله نفت و گاز و پتروشیمی به مرحله اجرا در می‌آید.در بازار دیروز در گروه پالایشگاهی آخرین نماد متوقف گروه به تالار بازگشت. پالایشگاه شیراز پس از شفاف سازی بازگشایی شد که با جهش محدود قیمتی همراه شد. در همین حال با بازگشایی نماد شراز برخی از نمادهای دیگر بازار نظیر پتروشیمی فن‌آوران، تاید‌واتر، کشتیرانی، سرمایه‌گذاری سایپا و امید همچنان بسته مانده‌اند. در بازاردیروز در گروه پتروشیمی، هلدینگ خلیج فارس با صف خرید شکننده‌ای مواجه شد.يا اکثر نمادهای پتروشیمی همچنان در انتظار تعیین تکلیف خوراک گازی مانده‌اند. در گروه بانکی خبر افزایش سقف اعتباری بانک‌ها دیروز این نمادها را به صف خرید کشاند تا اکثر نمادهای عمده با رشد قیمت همراه شوند. در این گروه، بانک‌هاي ملت ،پاسارگاد و سینا به همراه بانک تجارت با رشد قیمت و صف خرید هر چند شکننده مواجه شدند. در گروه سیمانی دیروز برخی نمادهای این گروه با صف خرید همراه شدند.گزارش‌های مناسب شش ماهه در دو گروه سیمانی و دارویی تا کنون البته به رشد قیمت ملموس این دو گروه تبدیل نشده است. در گروه برقی، کنتورسازي ايران در اولين همکاري مشترک برون مرزي با گروه مپنا، براي توليد، تامين و بهره‌برداري از 100 هزار کنتور هوشمند برق در کشور تاجيکستان اعلام آمادگي کرد.به گزارش موج، توليد، نصب و بهره‌برداري از 100 هزار کنتور هوشمند برق در شهر خجند تاجيکستان و نصب نرم افزارهاي محاسبه و بيلينگ، موضوع همکاري کنسرسيومي متشکل از شرکت کنتورسازي ايران و گروه مپنا با شرکت برق تاجيکستان خواهد بود. در مجموع بازار دیروز بازاری متعادل بود که در آن 362میلیارد تومان سهام داد‌و‌ستد شد که 6/13 درصد آن را معاملات 61میلیون سهمي مپنا تشکیل داد. از 269نمادی که به روی تابلو رفتند نیز 143نماد با کاهش قیمت و 123نماد با رشد ارزش همراه شدند.
 

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
[h=1]تداوم روند متعادل در بازار [/h]گروه بورس- شرايط حاكم بر بازار سرمايه فعالان اين بازار را بر آن داشته تا هفته‌اي متعادل را براي بورس پيش‌بيني كنند.

نظرسنجي هفته هجدهم شركت كارگزاري تدبيرگران فردا كه با مشاركت 47 شركت معتبر سرمايه‌گذاري و مشاور سرمايه‌گذاري، كارگزاري، بيمه و... برگزار شد، حكايت از تداوم روندي متعادل بر در بازار سرمايه دارد؛ بر اين اساس با توجه به شرايط حاكم بر بورس 70 درصد از كارشناسان و فعالان بازار احتمال متعادل بودن شاخص در هفته پيش رو را محتمل‌تر مي‌‌دانند و رشد شاخص را با احتمال كمتري برآورد كرده‌اند، اما در بازه يك ماه آينده انتظار دارند كه شاخص رشد بيشتري داشته باشد؛ در اين ميان كارشناسان به دليل سيگنال‌هاي مثبت در فضاي سياسي و همچنين كسب و كار كشور، منفي شدن بازار را بعيد مي‌دانند. اما در بخش ديگري از اين نظرسنجي شرايط و ابهامات فعلي صنعت پالايشگاهي مورد بررسي قرار گرفته كه تقريبا نيمي از فعالان با خروج، بخشي ديگر با نگهداري و عده‌اي از فعالان ريسك‌پذير نيز موافق با ورود به اين صنعت هستند. در اين ميان مشكلات ماليات بر ارزش افزوده پرداختني و دريافتني پالايشگاه‌ها و ابهاماتي كه در اين زمينه در صورت‌هاي مالي اين بخش به وجود آمده در كنار عوارض آلايندگي آنها مسائلي است كه بر حاشيه سود و تصميمات معامله‌گران موثر است. بر اين اساس، در مورد عوارض آلايندگي كه بخشي از آن را شركت‌هاي پالايشگاهي در بودجه خود لحاظ كرده‌اند، نكته قابل تامل آن است كه يك درصد عوارض براي فروش داخلي شركت‌ها در نظر گرفته شده‌است و براساس فروش با نرخ مصوب محاسبه خواهد شد. با تمام موارد يادشده در رابطه با اخبار حواشي صنعت پتروشيمي مبني بر تغيير نرخ خوراك اما اين صنعت همچنان مورد توجه فعالان است. در نظرسنجي اين هفته، صنعت بانكداري نيز بيشتر از صنايع ديگر مورد اقبال فعالان بازار بوده است.







 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]استراحتی پویا در بورس[/h] کد خبر: DEN-763479 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۸/۱۲ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۵۵
گروه بورس- بهزاد بهمن‌نژاد: بازار دیروز در حالی با افت ملایم 07/0 درصدی مواجه شد که معاملات قابل توجهی در اولین روز هفته انجام شد. بررسی روند شاخص در روز گذشته نشان از عرضه صف‌های خرید دارد که رشد حدود 300 واحدی شاخص را در ابتدای صبح به همراه داشت، اما مجددا ادامه عرضه‌های سنگین منجر به افت شاخص شد.

حجم معاملات بالا در بورس نشان می‌دهد که به‌رغم تغییرات اندک شاخص کل که به ظاهر در حال استراحت است از پویایی بازار کم نشده و سهامداران کماکان فعالیت قابل توجهی در این بازار دارند. بر این اساس، عدم تغییرات قابل توجه شاخص نباید این گمانه غلط را برای سهامداران ایجاد کند که بازار در حالت رکود است. در این شرایط، سهامداران در حال ارزیابی قیمت‌ها هستند و با توجه به رسیدن به محدوده مقاومتی شاخص شاید اتفاقی خوشایند بار دیگر رشد چشمگیر شاخص را رقم زند؛ در غیر این صورت روند متعادلی از بازار انتظار می‌رود. همچنين، بررسی معاملات طی روزهای اخیر به ویژه از منظر حقوقی‌ها قابل توجه است که در اکثر موارد نشان می‌دهد به هنگام کاهش قیمت یک نماد، سهامداران حقوقی در صف خرید و برعکس به هنگام رشد در صف فروش قرار می‌گیرند. در این میان، گروه محصولات شیمیایی روند مثبت چند روز اخیر خود را ادامه داد. «وپترو» در حالی بیشترین حجم معاملات این گروه را در اختیار داشت که طی هفته گذشته عمدتا با حضور حقیقی‌ها معاملات خود را انجام داده است. همچنین، «شاملا» پس از تعدیل مثبت EPS بازگشایی اما در رقابت میان سهامداران کشف قیمت نشد. اما گروه فرآورده‌های نفتی که بار دیگر اسیر روند نزولی شده است نتوانست از اين روند رهایی یابد. در این گروه، «ونفت» بیشترین حجم معاملات را در اختیار داشت؛ بررسی معاملات این نماد نشان از عرضه‌های نسبتا سنگین حقوقی‌ها طی هفته گذشته دارد. از سوی دیگر، گروه فلزات اساسی روند منفی خود را ادامه داد. «فملی» که طی هفته گذشته معاملات متعادلی را شاهد بود؛ روز گذشته با حضور بسیار پررنگ سهامداران حقوقی بیشترین حجم معاملات گروه را در اختیار گرفت. همچنین، «فسبا» دیروز پس از تعدیل مثبت EPS بازگشایی و با رشد قابل توجه 54 درصدی قیمت مواجه شد. اما بانکی‌ها روند مثبت خود را در حالی ادامه دادند که همچنان پیرو گزارش‌های مناسب «وبصادر» و «وتجارت» در حال رشد هستند. در این گروه «وبصادر» بیشترین حجم معاملات گروه را در اختیار داشت؛ بررسی معاملات این نماد طی هفته گذشته نشان می‌دهد حقوقی‌ها در نقش فروشنده نقش قابل توجهی داشتند به طوری که حدود 184 میلیون سهم توسط آنها به سهامداران حقیقی واگذار شد. در این شرایط، گروه کانه‌های فلزی با روند نزولی معاملات خود را به پایان رساند. در این گروه «کروی» بیشترین حجم معاملات را به خود اختصاص داد، بر این اساس طی هفته گذشته تقریبا تغییر مالکیتی از سوی سهامداران حقوقی به حقیقی در این نماد صورت نگرفته است. از سوی دیگر، شرکت‌های چندرشته‌ای صنعتی که رشد ملایمی را طی روزهای اخیر تجربه می‌کرد، روز گذشته منفی شد. «وصندوق» در حالی بیشترین حجم معاملات این گروه را در اختیار داشت که معاملات آن طی هفته گذشته منجر به تغییر مالکیتی در حدود 8/6 میلیون سهم از سوی سهامداران حقیقی به حقوقی شده است. همچنین، «وامید» پس از برگزاری مجمع تصویب افزایش سرمایه بازگشایی شد. مخابرات روند مثبت روزهای اخیر را ادامه داد. این در حالی است که بررسی معاملات «اخابر» طی هفته گذشته منجر به تغییر مالکیت قابل توجه 5/36 میلیون سهمی از سوی سهامداران حقوقی به حقیقی شده است. این مهم نشان می‌دهد که روند رو به رشد «اخابر» با حضور حقوقی‌ها در نقش فروشنده همراه شده است. گروه سیمانی که روند ملایمی را سپری می‌کرد، روز گذشته مثبت شد. «سشرق» بیشترین حجم معاملات این گروه را در اختیار داشت. اما خودرویی‌ها در ادامه روزهای نوسانی خود منفی شدند. «خزامیا» بیشترین حجم معاملات این گروه را به خود اختصاص داد. بررسی معاملات این نماد طی هفته گذشته نشان از حضور فعال حقوقی‌ها در نقش خریدار دارد. بر این اساس، حدود 9/8 میلیون سهم از سوی سهامداران حقیقی به حقوقی‌ها منتقل شد. در نهایت سرمایه‌گذاری‌ها با تغییر روند صعودی روزهای اخیر براي دومين روز پياپي منفی شدند. در این گروه «وخارزم» بیشترین حجم معاملات را به خود اختصاص داد؛ بررسی معاملات این نماد طی هفته گذشته نشان از حضور پایاپای حقوقی‌ها در نقش خریدار و فروشنده داشته است، به طوری که کمتر از یک میلیون سهم این نماد از سوی حقوقی‌ها به حقیقی‌ها واگذار شده است.


 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
در پی کاهش رشد بازار صورت می‌گیرد

[h=1]عرضه‌های کنترل‌شده در بورس[/h] کد خبر: DEN-763718 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۸/۱۳ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۵۶
گروه بورس- بهزاد بهمن‌نژاد: بازار دیروز در حالی با رشد 36/0 درصدی شاخص کل (حدود 260 واحد) مواجه شد که فقط نماد «فارس» 290 واحد تاثیر مثبت بر شاخص کل گذاشته بود.
بررسی معاملات این نماد و برخی دیگر از نمادهای مثبت موثر بر شاخص کل نشان می‌دهد حجم معاملات انجام شده در ابتدای صبح به مراتب بیشتر بوده است که همین امر به رسیدن شاخص تا حدود 74 هزار واحد کمک کرد. اما در نیمه زمانی دوم معاملات، حجم معاملات بالایی در نمادهای منفی تاثیرگذار بر شاخص کل نظیر «تاپیکو» و «شبندر» ثبت شد که باعث افت شاخص نسبت به ساعات آغازین بازار شد. بر این اساس، مشاهده می‌شود عمده معاملاتی که باعث رشد شاخص می‌شوند در ابتدای ساعات کار بازار، که هنوز جو چندانی (چه مثبت و چه منفی) حاکم نیست انجام شده است، در حالی که عرضه‌های سنگین در ساعات پایانی با توجه به مشاهده روند مثبت روز صورت گرفته است تا از ایجاد جو منفی در بازار جلوگیری به عمل آید. البته باید توجه داشت که این همان شیوه‌ای است که نوسان‌گیران از آن بهره می‌جویند تا بر اساس جو بازار و در کوتاه‌مدت سود کسب کنند.
به گزارش «دنياي اقتصاد»، بررسی صنایع طی روزهای اخیر نشان می‌دهد با رکود در صنایع پیشرو نظیر پالایشگاهی‌ها، مسير بازار عوض شده است. این امر که در تمام بازارهای جهانی طی زمان مشاهده شده، این بار در بورس ایران در حال وقوع است. بر این اساس، رفتار صنایع مختلف نسبت به آنچه تا‌کنون بوده کمی متفاوت‌تر شده است، به طوري كه مالک سهام شرکت‌هایی که مدتی در رکود بوده‌اند می‌توانند به این تغییر اقبال عمومی امیدوار باشند. این مهم نشان می‌دهد نباید سهمی را به خاطر رکودهای گذرا با قیمتی کمتر از ارزش واقعی فروخت.
در این میان ديروز گروه دارویی روند مثبت خود را ادامه داد. «والبر»، به عنوان بزرگ‌ترین هلدینگ دارویی، بیشترین حجم معاملات گروه را در حالی در اختیار داشت که طی روزهای اخیر با عدم حضور سهامداران حقوقی در معاملات خود مواجه بوده است.
از سوی دیگر گروه غذایی که روزهای نسبتا منفی را سپری می‌کردند دیروز با تغییر چندانی روبه‌رو نشدند. «وبشهر» در حالی بیشترین حجم معاملات را در اختیار داشت که طی روزهای اخیر با اقبال سهامداران حقوقی مواجه بوده است.
در این شرایط، گروه رایانه‌ای روند مثبت خود را ادامه داد. «رتاپ» بیشترین حجم معاملات گروه را در اختیار داشت و با صف خرید همراه بود. بررسی معاملات این نماد طی روزهای اخیر نشان از حضور چشمگیر حقوقی‌ها در نقش خریدار دارد. گروه ساختمانی نیز روند مثبت روزهای اخیر را ادامه داد. «ثشاهد» در حالی بیشترین حجم معاملات این گروه را در اختیار داشت که طی روزهای اخیر با حضور بسیار فعال سهامداران حقوقی در نقش خریدار مواجه بود، به طوری که طی پنج روز معاملاتی گذشته هیچ سهامدار حقوقی فروشنده نبوده است.
در این شرایط، حمل و نقلی‌ها روزهای استراحت خود را ادامه دادند و بدون تغییر ماندند. «حفارس» بیشترین حجم معاملات گروه را در اختیار داشت. بررسی معاملات این نماد نشان از عدم حضور حقوقی‌ها طی روزهای اخیر دارد.
در معاملات روز گذشته، گروه برقی که به تازگی روند صعودی را شروع کرده با رشد مواجه شد. «بترانس» بیشترین حجم معاملات این گروه را در اختیار داشت. بررسی معاملات این نماد طی روزهای اخیر نشان از حضور پایاپای معامله‌گران حقوقی چه در نقش خریدار و چه فروشنده دارد. همچنین، «بکاب» به منظور اعلام پیش‌بینی EPS متوقف شد.
از سوی دیگر، گروه لاستیک و پلاستیک که روزهای کم‌نوسانی را سپری می‌کرد روز گذشته در پی بازگشایی «پکرمان» با رشد چشمگیر 1/5 درصدی مواجه شد. «پکرمان» که پس از 20 روز با تعدیل مثبت 78 درصدی EPS بازگشایی شده بود بیشترین حجم معاملات گروه را به خود اختصاص داد.
از سوی دیگر، گروه ماشین آلات که در فاز استراحت به سر می‌برد روز گذشته با افت مواجه بود. «تکمبا» در حالی بیشترین حجم معاملات این گروه را در اختیار داشت که طی روزهای اخیر حقوقی‌ها حضور چندانی در معاملات نداشتند.
در این شرایط، قندی‌ها روند نزولی خود را ادامه دادند. «قشکر» بیشترین حجم معاملات گروه را در اختیار داشت و طی روز گذشته حضور حقوقی‌ها در نقش خریدار قابل توجه بود.
در نهایت گروه کاشی و سرامیک به روند نزولی ملایم خود ادامه داد. در این گروه، «کترام» بیشترین حجم معاملات را در اختیار داشت. بررسی معاملات این نماد نشان می‌دهد اگرچه حقوقی‌ها حضور چندانی از خود نشان نداده‌اند، اما در موارد حضور بیشتر در نقش خریدار بوده است.

 

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
[h=1]خداحافظي بزرگ‌ترين كد معاملاتي از بازار سهام [/h]گروه بورس- عليرضا باغاني: خبر اين است حذف معاملات «ددد» از بازار سهام. رييس سازمان بورس و اوراق بهادار كه روز گذشته در آخرين نشست كميته رسانه بازار سرمايه حضور پيدا كرده بود، با اعلام اين خبر در ساعت معاملات، اهالي بازار را شوكه كرد.

پيشينه معاملات گروهي به اواخر دهه 80 بازمي‌گردد، زماني كه براي جذاب كردن بازار سرمايه به كارگزاران و معامله‌گرها اين امكان داده شد كه بخشي از معاملات خود را در كدي بي‌نام تحت عنوان «ددد» متمركز كنند. اين كد بي‌نام بود و از آنجا عبارت «ددد» براي آن انتخاب شد كه در بورس كد معاملاتي هر شخصيت حقوقي و حقيقي شامل 3 حرف اول نام‌خانوادگي به اضافه يك عدد پنج رقمي است و از آنجا كه نام‌خانوادگي هيچ كسي در كشور 3 حرف «د» در ابتداي خود ندارد، اين كد عجيب و مرموز در اواخر دهه 80 به معاملات گروهي اختصاص پيدا كرد. اما اين كد ظرف چند سال گذشته همگام با توسعه و تعميق بازار سرمايه بزرگ‌ و بزرگ‌تر شد و هر روز بسياري از معاملات در بازار با كد «ددد» انجام مي‌شد و كارگزار تا حداكثر 2 ساعت پس از اتمام ساعت معاملات فرصت داشت تا معاملات انجام شده‌ «ددد» را به كد اشخاص حقيقي و حقوقي تخصيص دهد.
همين عامل سبب مي‌شد كه در برخي معاملات بي‌نام بازار سهام مشكلاتي به وجود آيد، به عنوان مثال سهمي كه بعد از معامله «ددد» نوسان مثبت كرده بود به سختي از سوي كارگزار به سفارش‌دهنده اختصاص پيدا مي‌كرد يا بالعكس سهمي كه نوسان منفي بعد از معامله «ددد» به خود ديده بود، به سختي به خريدار منتقل مي‌شد و به اصطلاح بازاري‌ها، «دبه» در معاملات آن به وجود مي‌آمد. از سوي ديگر اين بي‌عدالتي در كنار خود فسادهايي را هم به وجود آورده بود از جمله سبدگرداني‌هاي غيررسمي، تخصيص سهام خوب به مشتريان لزوما پرگردش در كارگزاري‌ها و... . البته علي صالح‌آبادي روز گذشته اعلام كرد كه حذف معاملات «ددد» كه از روز شنبه اجرايي خواهد شد، مشمول عرضه‌هاي اوليه نمي‌شود حال آنكه اين انتظار وجود دارد عرضه‌هاي اوليه كه در سيستم برخي كارگزاري‌ها به مشتريان ويژه اختصاص پيدا مي‌كند هم به زودي يا با حذف «ددد» مواجه شده يا فكر اساسي‌تري براي آن شود تا همه از امكان كسب بازدهي در عرضه‌هاي جذاب اوليه برخوردار شوند.
جزئيات ماجرا...
علی صالح‌آبادی که صبح روز گذشته در نشست اعضای کمیته رسانه بازار سرمایه سخن می‌گفت، با اعلام خبر مهم حذف قطعی معاملات گروهی بازار سرمایه اظهار كرد: از روز شنبه هفته آینده معاملات گروهی موسوم به «ددد» به طور کلی از گردونه معاملات بازار سرمایه حذف خواهد شد و معامله گران می‌توانند تنها به صورت مستقیم در بازار سهام به معامله بپردازند.
وی در‌خصوص دلایل اتخاذ این تصمیم گفت: این موضوع مدت زیادی بود که فکر ما را به خود مشغول کرده بود و البته در بازار پرحجم کنونی مشکلاتی را برای بازار به وجود آورده بود، از جمله آنکه قواعد معاملاتی را با چالش مواجه می‌کرد و همچنین عدالت معاملاتی را با مخاطره مواجه ساخته بود.
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: بررسی‌ها نشان می‌دهد که در حال حاضر 93 درصد یک معامله «ددد» به یک کد معاملاتی تخصیص داده می‌شود، 5 درصد یک معامله به دو کد معاملاتی، 5/1‌درصد هر معامله به 3 کد و کمتر از یک درصد از معامله «ددد» به بیش از سه کد معاملاتی تخصیص داده می‌شود، بنابراين اگر امکان معامله گروهی حذف شود اتفاق خاصی رخ نخواهد داد. ضمن آنکه رصد معاملات برای نهاد ناظر بازار سرمایه نیز آسان‌تر می‌شود.
وی توضیح داد: از دیدگاه تجاری حذف معاملات «ددد» با این مخاطره مواجه بود که معامله گران امکان معاملات با حجم و سرعت بالا را شاید پیدا نمی‌کردند، اما طی مذاکراتی که با بورس‌های فعال در کشور(بورس و فرابورس) انجام شد، مقرر شد که نیم ساعت به ساعت معاملات افزوده شود و در صورتی که بازهم این 30 دقیقه افزایش تایم معاملات اقناع کننده نبود ساعت معاملات تا 120 دقیقه نیز جای افزایش در آینده را خواهد داشت.
سخنگوی سازمان بورس در تشریح مزایای حذف «ددد» گفت: در شرایط کنونی تخصیص سهامی که به صورت «ددد» در بورس و فرابورس معامله می‌شود، حداقل دو ساعت به طول می‌انجامد، اما با حذف «ددد» مهلت دو ساعته تخصیص سهام نیز خاتمه می‌یابد و معامله گران باید از شب قبل و اساسا قبل از صدور دستور خرید نسبت به تصميم‌گيري درخصوص معامله اقدام کنند و همین مزیت باعث می‌شود که ساعت معاملات نیز قابلیت افزایش را داشته باشد.
وی اضافه کرد: حال آنکه در سیستم کنونی اگر ساعات معاملات را افزایش می‌دادیم، فرآیند تخصیص سهام و به روز رسانی معاملات شاید تا نیمه شب نیز ادامه می‌یافت.
بالاترین مقام نظارتی بازار سرمایه با بیان اینکه در حال حاضر 70 درصد دفعات معاملات در بورس به معامله گران آنلاین تعلق دارد، گفت: هر چند سهم معامله گران آنلاین از ارزش کنونی معاملات تنها 30‌درصد است، اما آنها از سهم قابل توجهی از دفعات معاملات برخوردارند بر این اساس پیش‌بینی می‌کنیم که حذف معاملات «ددد» به رشد 13 درصدی دفعات معاملات منجر شود و همچنین آنلاین تریدینگ را در بازار سهام گسترش دهد که البته برای توسعه سیستم معاملات آنلاین دو شرکت جدید نیز اعلام آمادگی کرده‌اند.
وی در برابر سوال خبرنگاري مبنی بر اینکه چرا عرضه‌های اولیه از این قاعده مستثنا شده‌اند در حالی که بیشتر تخصیص‌ها به عرضه‌های اولیه مربوط می‌شود، گفت: بعد از اجرای معاملات آنلاین برای عرضه‌های اولیه نیز فکر اساسی خواهیم کرد و به طور قطع تخصیص عرضه‌های اولیه نیز به روال کنونی ادامه نخواهد یافت.
صالح‌آبادی در ادامه بیان مزایای حذف معاملات «ددد» به موضوع عدالت اشاره کرد و گفت: در حال حاضر معامله‌گری سهمی را به کارگزار برای خرید سفارش می‌دهد حال آنکه بعد از ساعت معاملات هنگامی که سهم از نوسان مثبت برخوردار شد، کارگزار چون معامله را به صورت «ددد» انجام داده است، این حق را برای خود متصور است که بخشی از سهام را به مشتریان دیگر اختصاص دهد. همچنین حذف معاملات «ددد» به پایان برخی از پرتفولیوگردانی‌های غیر رسمی منجر خواهد شد.
وی اظهار كرد: با حذف معاملات «ددد» نهاد ناظر بازار سرمایه هم امکان رصد دقیق‌تر معاملات را خواهد داشت، چرا‌که دیگر سهمی بی‌نام در بورس معامله نمی‌شود و سازمان می‌تواند از بروز برخی تخلفات از جمله استفاده از اطلاعات نهانی جلوگیری کند. افزون بر اینکه دیگر شاهد رفتارهای توده‌ای نخواهیم بود، چرا که اگر فردی دستور خرید سهمی را می‌دهد، حتما در مورد آن تحلیل کرده لذا دستور خرید آن قطعی است، نه بی‌نام.
وی تصریح کرد: ما معتقدیم که این رخداد مهم سطح تحلیل را در بازار ارتقا خواهد داد.
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در مورد زمان اجرای حذف معاملات «ددد» از معاملات سهام، به موافقت کانون کارگزاران با عملیاتی شدن آن اشاره و اضافه کرد: در صورتی که به لحاظ فنی مشکل خاصی نداشته باشیم از شنبه هفته آینده معاملات «ددد» رسما از بازار سرمایه حذف می‌شود. ضمن آنکه دغدغه‌های بازار و کارگزاران هم در این موضوع دیده شده است.
وی اضافه کرد: البته کانون کارگزاران به ما پیشنهاد داده است که همزمان با حذف «ددد» دامنه نوسان هم در بورس و فرابورس افزایش يابد که این موضوع جای تامل دارد، اما فعلا تصمیمی در خصوص افزایش دامنه نوسان در بورس و فرابورس اتخاذ نشده است.
به گفته صالح‌آبادی؛ کمیسیون فرعی شورای بورس نیز نظر کارشناسی خود را در خصوص حذف «ددد» از گردونه معاملات سهام اعلام خواهد کرد.
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در پایان احتمال حذف حجم مبنا از معاملات بازار سهام را تایید نکرد.
بازار چه واكنشي دارد؟
حذف معاملات «ددد» از گردونه معاملات بازار سهام بدون شك تاثيرات زيادي را در كاهش حجم و ارزش معاملات خواهد گذاشت. بدون ترديد اظهارات علي صالح‌آبادي درباره رشد دفعات معاملات پس از حذف «ددد» درست است، اما اين را هم بايد پذيرفت كه در بازار كنوني بسياري افراد از معاملات «ددد» براي خريد و فروش سهام براي خانواده خود استفاده مي‌كردند. تا جايي كه مثلا يك عضو آشنا به بورس در واقع سهامدار فعال در بورس براي خانواده و آشنايان نزديك خود سهامي را به صورت «ددد» مي‌خريد و بعد از پايان ساعت معاملات به آنها مي‌داد.
حال آنكه ديگر چنين امكاني وجود ندارد و بايد احتمالا بيشتر دستور خريد و فروش‌ها به قبل از معاملات منتقل شود يا اينكه در طول ساعت معاملات يك نفر براي چندين نفر به طور مستقيم دستور خريد و فروش بدهد كه البته اين كار منجر به درگيري‌ها و مشغله‌هاي فراوان معامله‌گران كارگزاري‌ها خواهد شد.
اما در كنار همه اين موارد، اين موضوع سيستم معاملات آنلاين را ناچار به توسعه مي‌كند كه البته خوشبختانه با ورود شركت‌هاي نرم‌افزاري جديد به بازار سهام اين حوزه هم مي‌تواند به رشد و توسعه مطلوب برسد.
اما خواسته ديگر بازار پس از حذف معاملات «ددد» كه اقدام خوبي از سوي سازمان بورس و اوراق بهادار به شمار مي‌رود، افزايش قابل اعتناي دامنه نوسان است؛ اتفاقي كه مي‌تواند جذابيت معامله در بازار سهام را در بازار كنوني كه عمق بيشتري نسبت به قبل داشته بيشتر كند.
به هر حال هم‌اكنون در بازاري در حال فعاليت هستيم كه بيش از 430 هزار ميليارد تومان (بورس و فرابورس) ارزش دارد و وقت رفع برخي محدوديت‌ها است كه بيش از 10 سال پيش در بازار 30 هزار ميليارد توماني وضع شده و شايد از حجم مبنا هم بتوان به عنوان يكي از اين محدوديت‌ها ياد كرد.
به توسعه رسانه‌ها معتقديم
رييس سازمان بورس و اوراق بهادار اما در آخرين كميته رسانه بازار سرمايه خبرهاي خوبي هم براي اهالي رسانه داشت.
علي صالح‌آبادي در پاسخ به چالش‌هاي موجود ميان اهالي رسانه و بخش نظارتي بازار سرمايه تاكيد كرد: ما هيچ مخالفتي با توسعه رسانه‌هاي بورسي نداريم و اساسا رويكرد سازمان بورس حمايت از رسانه‌هاي فعال در بازار سرمايه است، اما اين سازمان به ويژه همكاران بخش نظارت هم دغدغه‌هايي دارند از جمله اينكه خبرها و تحليل‌ها نبايد تاثيرگذاري مستقيم در قيمت سهام داشته باشند، از طرفي حرف رسانه‌ها هم درست است كه هر خبري كه منتشر مي‌شود داراي تاثيرات مثبت و منفي مي‌تواند باشد. از اين رو تنها راهكار موجود اين است كه در تعاملي سازنده، بخش‌هاي نظارتي و رسانه‌ها نقشه راهي براي فعاليت‌هاي رسانه‌اي تدوين كنند تا اين حوزه مهم با محدوديت مواجه نشود.
مقام نظارتي بازار سرمايه گفت: سازمان بورس اعتقاد دارد كه رسانه‌ها در توسعه بازار موثر بوده‌اند و بيشتر هم مي‌توانند موثر باشند. پس اساسا محدوديت رسانه‌اي در بازار سرمايه را برنمي‌تابيم و معتقديم كه رسانه‌ها بايد در تمام ابعاد توسعه پيدا كنند، چه روزنامه‌ها، چه خبرگزاري‌ها و رسانه‌هاي تخصصي.
وي حتي پيشنهاد داد: براي آنكه خبرنگاران با شناخت عميق‌تري درباره شركت‌ها قلم بزنند و تحليل كنند كميته رسانه بازار سرمايه برنامه بازديد اهالي رسانه از شركت‌هاي بزرگ بورسي را استارت بزند.
اين مقام مسوول در سازمان بورس با معتدل خواندن خط مشي اين نهاد نظارتي در دوره جديد فعاليت خود گفت: نه تنها در دوره جديد بلكه در دوره‌هاي قبل هم سعي كرديم چنين خط مشي را در بازار سرمايه نهادينه كنيم و به طور قطع در اين دوره هم در جاده اعتدال حركت خواهيم كرد.
 

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
جنب پل حافظ

بازار، همچنان در استراحت

گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته نیز فضای آرام و متعادلی را پشت سر گذاشت که در آن شاخص کل با 5/31 واحد افت به 73 هزار و 734واحد رسید. در بازار دیروز معامله‌گران با مصاحبه مهم ريیس سازمان بورس و اوراق بهادار مواجه شدند که پس از سال‌ها انتظار تصمیم به حذف معاملات گروهی یا معاملات «ددد» گرفت.
حذف معاملات گروهی که اینک استفاده از آن تنها به عرضه‌های اولیه محدود شده است سرآغاز افزایش تحلیل و کاهش فشار وارده به کارگزاران از نظر ریسک معاملات خواهد بود. در همین حال کارشناسان بازار خواهان حذف حجم مبنا، کاهش کارمزد معاملات و افزایش دامنه نوسان هستند. از دیدگاه این گروه کارشناسان اجرای این سه درخواست به سرعت بیشتر معاملات و کاهش پدیده صف‌های خرید و فروش در بازار منجر خواهد شد.
در بازار دیروز همچنین معامله‌گران شاهد تداوم انتظار در مورد 2 موضوع مهم تعیین نرخ سود بانکی و همچنین تعیین قیمت خوراک گازی پتروشیمی‌ها بودند. این در حالی است که بررسی و اتخاذ تصمیم‌ درخصوص تغییر نرخ سود بانکی به جلسه فردا موکول شده است. این جلسه در شرایطی برگزار خواهد شد که براساس برخی خبر‌ها، پیشنهادی از طرف ريیس‌جمهور به شورای پول و اعتبار برای افزایش نرخ سود بانکی به 27 درصد مطرح شده است. البته در صورت اتخاذ این تصمیم، سیاست قبلی دولت و تیم اقتصادی مبنی بر ثبات نرخ سود و ایجاد تعادل بین تورم و نرخ سود از طریق کاهش نرخ تورم تغییر کرده و از این ابزار پولی برای مهار تورم استفاده خواهد شد. در بازار دیروز در گروه تجهیزات، مپنا در شرایطی برای دقایقی صف خرید را شاهد بود که وزیر نیرو از لزوم فروش سه نیروگاه توسط مپنا خبر داد. به گزارش خبرگزاري فارس، حمید چیت‌چیان تاکید کرد: سه نیروگاه تاکنون به شرکت مپنا (مدیریت پروژه‌های نیروگاهی ایران) بابت بدهی‌های وزارت نیرو واگذار شده که این خود یک سیاست اشتباه بوده که به جای اینکه این نیروگاه‌ها به بخش خصوصی واگذار شود به مپنا واگذار شده است.
وی تصریح کرد: به شرکت مپنا اولتیماتوم داده‌ایم که این سه نیروگاه را به بخش خصوصی واگذار کنند و به همان ماموریت اصلی خود که همانا تولید تجهیزات و پروژه‌های نیروگاهی است بسنده کنند.
وی خاطرنشان کرد: وزارت نیرو یک وزارتخانه حاکمیتی است و تلاش می‌کند از شکل‌گیری تراست و انحصار‌ها جلوگیری کند.
در گروه پتروشیمی دیروز هلدینگ خلیج فارس در حالی گزارش سه ماهه خود را منتشر کرد که تا‌کنون شرکت‌هاي زیر‌مجموعه این هلدینگ گزارش‌های سه‌ماهه و 6 ماهه خود را منتشر نکرده‌اند. فارس برای هر سهم در سال مالی 93 مبلغ 921 ریال سود خالص پیش‌بینی کرده و در عملکرد سه ماهه موفق به تحقق زیان یک ریالی به ازای هر سهم شده است.
گزارش «فارس» در همین حال از نظر درج برخی ارقام جالب توجه بود؛ در این گزارش سود نقدی هر سهم پتروشیمی بندرامام که سال گذشته 698ریال بود رقم 370ریال پیش‌بینی شده است. در همین حال برای پتروشیمی تندگویان سودی پیش‌بینی نشده و 2‌شرکت فجر و مبین نیز شاهد اختلاف عظیم درآمدی هستند. براساس ارقام درج شده سود مبین امسال 540میلیارد تومان و سود فجر 5/18 میلیارد تومان دیده شده است. انتظار می‌رود انتشار گزارش‌های سه ماهه و 6 ماهه شرکت‌های زیر مجموعه هلدینگ خلیج فارس ابهامات موجود را بر طرف کند.
در گروه غذایی دیروز مدیرکل دفتر پنبه و دانه‌های روغنی وزارت جهاد کشاورزی از آغاز کشت پاییزه چغندرقند در استان‌های خوزستان و خراسان خبر داد و گفت: نرخ خرید تضمینی چغندرقند در سال گذشته کیلویی 135 تومان بود که امسال به 210 تومان رسیده اما در تلاش هستیم تا بتوانیم 40 تومان به این قیمت اضافه کنیم.
محمدرضا درگاهی در گفت‌وگو با «ایسنا» اظهار کرد: سال گذشته تولید چغندر قند با رکورد جدیدی به 2/4 میلیون تن رسید که امسال پیش‌بینی می‌شود با افت نسبی مواجه شود چراکه نرخ خرید تضمینی این محصول در مرحله نخست پایین و حدود 135 تومان در نظر گرفته شده بود، اما با پیشنهادها و تلاش‌های وزارت جهادکشاورزی کیلویی 30 تومان بابت کرایه حمل به قیمت قبلی اضافه شد.
وی با بیان اینکه امسال نرخ خرید تضمینی محصولات کشاورزی بسیار زودتر از سال گذشته اعلام شد، گفت: نرخ خرید تضمینی چغندرقند در سال جاری کیلویی 210 تومان اعلام شد که هم‌اکنون وزارت جهاد‌کشاورزی در تلاش است تا بتواند برای کرایه حمل 40 تومان در نظر گیرد و قیمت خرید تضمینی این محصول را به 250 تومان برساند.
در گروه کانی غیر‌فلزی، شرکت خاک چینی ایران طی نامه‌ای به سازمان بورس و اوراق بهادار تهران اعلام كرده است، با توجه به مزایده‌های برگزار شده توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت در تاریخ 20 مهرماه امتیاز گواهی کشف معادن طلای کردستان به این شرکت منتقل شد و با توجه به زمانبر بودن ادامه اکتشافات، استخراج و انتخاب روش سرمایه‌گذاری جهت نصب خط فرآوری و بهره‌برداری در معادن مذکور در سال جاری هیچ‌گونه اثری در سود و زیان شرکت نخواهد داشت. در گروه خودرویی تولید انواع خودرو در مهرماه امسال 2/11 درصد و در هفت ماه امسال 6/31 درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش یافته است.
در مجموع بازار دیروز بازاری متعادل بود که در آن ارزش معاملات به 323میلیارد تومان رسید که 1/9 درصد آن را معامله 35میلیون سهم مپنا تشکیل داد. از 277نمادی که به روی تابلو رفتند 149نماد با کاهش قیمت و 123نماد با رشد ارزش معامله شدند و سایر نمادها بدون تغییر قیمت بودند.
 

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
بازدید هیات صندوق بین‌المللی پول از بورس تهران
هیاتی از صندوق بین‌المللی پول به همراه کارشناسان بانک مرکزی ایران ديروز از بورس تهران بازدید کردند. به گزارش خبرگزاری تسنیم؛ همچنین ريیس نهاد بازار سرمایه عمان و مدیر افشای اطلاعات و نظارت بر اجرای مقررات نهاد ناظر این کشور با حضور در بورس کالای ایران، از تالار معاملات بازدید كردند.
هیات عمانی در نشستی مشترک با مسوولان‌ بورس کالای ایران، با نقش و جایگاه بورس کالای ایران در اقتصاد ملی، تالار صادراتی، نحوه نظارت بازار و قوانین و مقررات حاکم بر این بورس آشنا شد. روز يكشنبه نیز مقامات عالی رتبه نهاد ناظر بازار سرمایه عمان از تالار معاملات بورس اوراق بهادار تهران بازدید کردند و عبدالله السلمی ريیس نهاد ناظر بازار سرمایه عمان به صورت نمادین زنگ معاملات تالار شیشه‌ای را به صدا درآورد. این گزارش می‌افزاید: هفته گذشته نیز، هیات آفریقای جنوبی به سرپرستی دبیر دوم سفارت از بورس کالا دیدن کردند و با نحوه انجام معاملات تالار صادراتی، فرآیند پذیرش، تسویه و تحویل کالاها و مدیریت ریسک در بورس کالا آشنا شدند. در این بازدید با تشریح مزیت‌های معاملات در بورس کالای ایران به ویژه در بخش صادراتی و تبیین فرصت‌های معاملاتی فی‌مابین در حوزه توسعه محصولات، امکان عرضه فیزیکی ذرت آفریقای جنوبی در تالار محصولات کشاورزی در این بازدید مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.
 

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
یک هفته با تپیکس

بازدهی بورس تهران همچنان رکورد می‌زند
[h=1]سود 99 درصدی تا نیمه پاییز[/h] کد خبر: DEN-764584 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۸/۱۶ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۵۹
گروه بورس - دیروز شاخص کل بورس تهران در شرایطی به مرز 76 هزار واحد نزدیک شد که بررسی داده‌های بازار در مقایسه با ابتدای سال، حکایت از رسیدن بازدهی بورس به مرز 100 درصد در روز شنبه دارد؛ مگر آنکه روند بازار در اولین روز هفته تغییر کرده و معامله‌گران فروش را در دستور کار خود قرار دهند. بر این اساس، دیروز با توجه به سیاست‌های کلان دولت در حوزه‌های مختلف از جمله تعيين تكليف نرخ سود بانکی، خوش‌بینی‌ها از نشست امروز ایران و 1+5 با محوریت موضوع هسته‌ای، که کارشناسان به دستاوردهای آن امیدوارند، کاهش تهدیدها پیرامون افزایش نرخ خوراک گاز واحد‌های پتروشیمی به ارقام بالای 10سنت و مواردی از این قبیل باعث شدند بورس روند افزایشی خود را دوباره از سر بگیرد. گفت‌وگوی «دنیای اقتصاد» با تحلیلگران تکنیکال و بنیادی بازار سرمایه، حکایت از آن دارد که احتمالا بازار تا پایان هفته آتی بتواند شاخص 80 هزار واحدی را به ثبت برساند و به این ترتیب امیدواری‌ها به 6 ماهه دوم سال را افزایش دهد. در این میان حذف معاملات گروهی موسوم به «ددد» ممکن است سرعت عمل در بورس را کاهش دهد که البته این موضوع نیز به نظر می‌رسد با افزایش زمان معاملات به مدت نیم ساعت مرتفع خواهد شد.
خون تازه در رگ‌های بورس
بازدهی 99 درصدی

گروه بورس- شروین شهریاری- بازار سهام پس از استراحتی کوتاه در دو هفته گذشته بار دیگر به مدار رشد خستگی‌ناپذیر خود بازگشت تا با جهش 3 درصدی در مقیاس هفتگی، رکورد جدیدی را برای شاخص کل در مرز 76 هزار واحد ثبت کند.
به‌این ترتیب، شاخص بورس در فاصله کمتر از یک درصد از بازدهی 100 درصدی در سال جاری ایستاد که در صورت تداوم روند موجود، احتمالا در هفته آینده این رکورد را خواهد شکست. از همین منظر می‌توان گفت شاخص کل بورس تهران در سال 92 موفق به ثبت بیشترین افزایش سالانه در یک دهه گذشته شده است و در تاریخچه فعالیت خود تنها سال 82 را به عنوان رقیب سودآوری سالانه (با افزایش 139 درصدی شاخص) پیش‌رو دارد. در همین حال، معامله‌گران با امیدواری، روند تحولات سیاسی به ویژه مذاکرات ایران با گروه 1+5 بر سر موضوع هسته‌ای را در تعطیلات پایان هفته دنبال می‌کنند که نتایج آن بر روند بازار تاثیر‌گذار خواهد بود. از سوی دیگر، منتفی شدن بحث افزایش نرخ سود سپرده‌های بانکی در دو روز اخیر انگیزه‌ای دوباره به خریداران سهام داد تا با حذف تهدید افزایش نرخ سود بدون ریسک، منابع جدیدی را روانه بورس تهران کنند که اوج این روند در روز چهارشنبه با جهش 2 درصدی شاخص کل رقم خورد.
تمرکز بازار بر سهام خاص
سهام سه شرکت پالایش نفت بندر عباس، هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس و مپنا را می‌توان لیدرهای بازار در ماه‌های اخیر دانست. نقش نوسانات این سهام در بورس تا اندازه‌ای پررنگ شده که برای تعیین جو کلی بورس، معامله‌گران معمولا به وضعیت این سهام مراجعه می‌کنند و نوسان مثبت یا منفی آنها تاثیر مهمی در جهت دهی به کلیت روند بازار و سایر سهام دارد. نکته دیگر حجم معاملات و کشش بالای این سهام برای جذب تقاضای جدید است که موجب می‌شود تا اکثر سرمایه‌گذاران از نقدشوندگی مناسب بهره برده و قابلیت ورود و خروج پرحجم به سهام آنها را داشته باشند. در کنار این موارد یک ویژگی دیگر نیز در سهام مزبور وجود دارد و آن ابهام در برآورد چشم‌انداز سودآوری آنها است. اتکا به این ویژگی در معاملات بورس تهران مسبوق به سابقه طولانی است، به‌این معنا که عدم امکان ترسیم قابل اتکای افق سودآوری شرکت‌ها محملی برای تقویت شایعات مي‌شود و همین رویه (که هیچ امکان مستندی برای تايید یا تکذیب آن وجود ندارد) باعث ايجاد موج‌های تقاضای کاذب و تقویت تاثیر شایعات بر روند قیمتی می‌شود. نمونه‌هایی از این دست در گذشته نیز بر روی برخی سهام گروه پیمانکاری وجود داشته که منجر به نوسانات شدید قیمتی این سهام در بلند مدت شده است. به هر حال در کنار پتانسیل‌های بنیادی به نظر می‌رسد سهام مورد اشاره از ابهامات موجود بر سر تخمین افق سودآوری خود نیز بهره می‌برند و همین مساله زمینه ساز تقویت تقاضا با اتکا بر شایعات مثبت شده است.
گام بزرگ سازمان برای حذف «ددد»
سرانجام پس از انجام بررسی‌ها و کارشناسی‌های لازم از سوی سازمان بورس، خبر حذف معاملات گروهی (بدون نام) از آغاز هفته آینده به صورت رسمی اعلام شد. این امر همچنین زمینه افزایش نیم ساعته زمان معاملات از پایان آبان ماه را فراهم کرد. استفاده از ابزار معاملات گروهی برای مدت‌های طولانی در بازار سرمایه ایران میسر بوده و انتقادات فراوانی را بر انگیخته است. مواردی نظیر کاهش شفافیت معاملات، تخصیص غیرعادلانه سهام و دامن زدن به صف‌های خرید و فروش از جمله مهم‌ترین معایب استفاده از این ابزار معاملاتی بوده‌اند. به‌رغم مخالفت‌ها و انتقادات از سوی برخی فعالان بازار، سازمان بورس تصمیم حذف «ددد» (به جز در مورد عرضه‌های اولیه) را اجرایی کرد تا یک گام مهم دیگر در جهت افزایش شفافیت و عدالت در روند معاملات بازار سهام برداشته شود. انتظار می‌رود در مرحله بعدی، برای عرضه‌های اولیه نیز مکانیزمی متفاوت (اخذ سفارش قبل از عرضه) اجرایی شود تا نیاز به استفاده از ابزار «ددد» به طور کلی ملغی شود. در هر حال انتظار می‌رود بازار در نخستین روزهای معاملاتی در هفته آینده تحت تاثیر این وضعیت جدید با کاهش نسبی حجم معاملات مواجه شود؛ هرچند این اثر رکودی طبیعتا موقت است و با سازگاری معامله‌گران و کارگزاران با شرایط جدید، بازار به وضعیت عادی خود بازخواهد گشت.
نشانه‌های ثبات در متغیرهای اقتصادی
اعلام نرخ تورم 2/1 درصدی مهرماه که پایین‌ترین رقم در 15 ماه گذشته بود، امیدها به بازگشت روند اقتصاد کشور به ریل عادی خود را تقویت کرده است. مطالعه این شاخص مهم نشان می‌دهد که پس از انتخابات ریاست جمهوری در فاصله زمانی تیر تا پایان مهر، قیمت‌های مصرف کننده 5/5 درصد رشد کرده است. تداوم آهنگ کنونی رشد قیمت‌ها نویدگر کاهش شدید نرخ تورم نقطه به نقطه و میانگین تا آغاز تابستان سال آینده است؛ به نحوی که انتظار می‌رود نرخ تورم سالانه از سطوح کنونی به محدوده کمتر از 20 درصد کاهش یابد. احتمالا همین کند شدن معنادار آهنگ رشد قیمت‌ها در این هفته بهانه‌ای شد تا بحث چالش برانگیز افزایش نرخ سود سپرده‌هاي بانکی کمرنگ شود و وزیر اقتصاد رسما بر در دستور کار نبودن این اقدام صحه بگذارد؛ امری که در شرایط کنونی به نفع اقتصاد کلان تلقی می‌شود. از سوی دیگر، انتشار آمار 7 ماهه صادرات غیرنفتی و واردات نشان از نزدیک‌تر شدن کسری تراز بازرگانی غیر نفتی کشور به حدود سه میلیارد دلار دارد که این کسری ناچیز تقریبا در یک دهه گذشته بی سابقه بوده است. از این منظر نیز انتظار تداوم ثبات نرخ‌های ارز آزاد به شرط ثبات متغیرهای سیاسی وجود دارد. تلفیق کاهش نرخ تورم و ثبات ارزی برای بازار سهام هم می‌تواند پیام آور تغییر وضعیت بورس از شرایط رشد شتابنده در 15 ماه اخیر به سمت ثبات و آرامش بیشتر باشد.
 

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
تحلیلگران بنیادی و تکنیکال معتقدند

[h=1]80000 واحد در تیررس بورس[/h] کد خبر: DEN-764632 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۸/۱۶ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۵۹
گروه بورس- هديه لطفي: ديروز بورس روند صعودي خود را دوباره از سر گرفت و با اتكا به تصميمات كلان دولت در حوزه اقتصاد اين تضمين را اخذ كرد كه خطرات بازار كاهش يافته و ريسك‌ها دوباره فروكش كرده‌اند.
در اين ميان، اما تحليلگران معتقدند كشش بازار براي رسيدن به رقم 80 هزار واحد افزايش يافته است.احسان حاجی از تحلیلگران تکنیکال بازار سرمایه اخبار امیدوارکننده در حوزه سیاست خارجی را از مهم‌ترین دلایل رشد اخیر بورس دانست و گفت: چند خبر امیدوار کننده در حوزه سیاست خارجی از جمله صحبت‌های ظریف مبنی بر توافقاتي در دور جدید مذاکرات هسته‌‌ای با ۵+۱ و همچنين تاكيد ريیس‌جمهور بر پیشرفت‌های مناسب در مذاکرات بین ایران و گروه مذاکره‌‌کننده و افزون بر اين ابراز اميدواري عراقچی معاون وزیر امور خارجه و مذاکره‌‌کننده هسته‌‌ای ایران از ورود طرفین به مباحث محتوايي در دور جدید مذاکرات، رشد دو روز اخير بازار سرمايه را شدت داد و باعث شد كه خیال بسیاری از سرمایه‌گذاران نگران و مشکوک بازار آسوده شود. وي در ادامه تاكيد كرد: بسیاری از سرمايه‌گذاران اعتقاد داشتند که دسترسی و نزدیکی شاخص به محدوده 75 هزار واحدی امکان اتمام رشد را در بازار بیشتر کرده است و همین موضوع رغبت خرید در بازار را طی دو هفته گذشته کمرنگ کرده بود.حاجي در ادامه افزود: به هر حال اخبار مثبت منتشر شده در بازار طی دو روز گذشته باعث دلگرمی و امیدواری فعالان بازار به حصول نتایج مثبت طی مذاکرات پیش رو شده و باعث شده ‌است تا از ساعات آغازین بازار روز گذشته، دستورات خرید قابل توجه در اکثر صنایع را شاهد باشیم؛ این تمايلات صعودی تا ساعات پایانی روز نیز ادامه داشت و باعث شد تا شاخص خیز دستیابی به قله 76 هزار واحدی نیز بگیرد. وي خاطرنشان كرد: اما در نهايت عرضه‌های پایان ساعات معاملات مانع از دستیابی شاخص به مرز 76 هزار شده و با رشد 1430 واحدی در محدوده 75 هزار و 868 واحد آرام گرفت. اين تحليلگر در ادامه با اشاره به نوسانات غيرطبيعي در قيمت برخي سهام در روزهاي اخير گفت: البته توجه داشته باشید اتفاقی که در بازار این روزهای بورس دیده می‌شود، متاسفانه توجه بسیار زیاد معامله‌گران به جو عمومی بازار و شایعات درست و غلط منتشر شده است؛ این موضوع باعث نوسانات غیر‌طبیعی در قیمت برخی سهم‌ها و تشکیل صف‌های خرید و فروش در یک سهم طی حتی دو روز متوالی شده است که در نتیجه آن رشد و افت غیر‌مرتبط با میزان سودآوری شرکت‌ها را در شاخص کل بازار می‌بینیم.حاجي ادامه داد: از دید تکنیکالی در هر نموداری عبور از قله فتح شده پیشین نشان از انگیزه بازار برای رشد مضاعف و لمس سقف‌های جدید دارد؛ سقفی که در آن از هیجانات و انتظارات مثبت بازار کاسته می‌شود و احساس کافی بودن سود (رشد) به خریداران کوتاه‌مدت قبلی دست می‌دهد.
ركورد جديد در راه است
اين تكنيكاليست در ادامه اظهاراتش عوامل داخلي از جمله صحبت‌هاي رييس سازمان بورس مبني بر حذف معاملات «ددد» را نيز در رشد اخير بي‌تاثير ندانست و گفت: علاوه بر این اعلام ريیس سازمان بورس مبنی بر حذف معاملات گروهی کارگزاران از شنبه نیز می‌تواند تاثیر قابل توجهی بر روند معاملات بازار داشته باشد. حاجي خاطرنشان كرد: اما اخبار سیاسی طی دو روز تعطیلی بازار نقش کلیدی بر شکل شاخص بازار شنبه خواهد داشت؛ لذا در صورت عدم مخابره اخبار سیاسی منفی سیاسی طی دو روز آینده، (به‌رغم تاثیر حذف معاملات ددد) رشد مثبت معاملات را طی هفته آینده شاهد خواهیم بود؛ رشدی که حرکت جدیدش برای شکست مرز 80 هزار واحدی را شروع کرده است.
حاجي تصريح كرد: اما طبیعتا اخبار نامساعد محیطی می‌تواند سرمایه‌گذاران و خریداران را ترغیب کند تا در درصد‌های مثبت بازار، شناسايي سود کرده و از رشد شتابان دماسنج اقتصاد بکاهند. وي ادامه داد: اما به هر حال عبور از مرز روانی 74 هزار و 500 واحدی، فاز حرکت بازار را یک پله افزایش داده است (به این معنی که سطح انتظارات عمومی سرمایه‌گذاران از میانگین قیمت سهم‌ها افزایش یافته و نسبت به روز قبل حدودا دو درصد رشد یافته است) که این موضوع پتانسیل شاخص را برای رشد‌های آتی تا بعد از مرز روانی 80 هزار واحدی تسهیل کرده است.حاجي در ادامه به بررسي روند شاخص از منظر تكنيكال پرداخت و اظهار كرد: مسیر حرکت کاملا افزایشی شاخص کل طی ماه‌های گذشته کماکان ادامه داشته‌است، به طوری که هنوز وارد فاز اصلاح و استراحت بازار نیز نشده‌ایم، بنابر‌این تا زمان ادامه این روند انتظارات رشد پی در پی شاخص همچنان ادامه دارد. وي ادامه داد: اما در کوتاه‌مدت در صورت افت سطح عمومی قیمت‌ها و کاهش رقم شاخص به زیر محدوده 72 هزار می‌تواند معنی اصلاح مقطعی و کوتاه‌مدت را داشته باشد.
وضعيت مطلوب بنيادي
در اين ميان حميد گلپاشا از تحليلگران بنيادي بازار سرمايه نيز در گفت‌وگو با خبرنگار ما عوامل اخير از جمله صحبت‌هايي پيرامون نرخ خوراك پتروشيمي‌ها و تخفيف نرخ خوراك مايع در آنها و همچنين اعلام عدم تغيير نرخ سود بانكي توسط كميته شوراي پول و اعتبار را باعث كاهش نگراني‌ها در بازار سرمايه و بالطبع رشد اين بازار دانست و گفت: صحبت‌هاي اخير كه پيرامون نرخ خوراك صنعت پتروشيمي صورت گرفته باعث حل شدن نسبي اين مساله شده كه در كنار آن تخفيف خوراك مايع اين صنعت باعث رشد قيمت و افزايش مبادلات اين گروه و همچنين كاهش نگراني‌هاي موجود در آنها شده است.وي ادامه داد: از سوي ديگر تصميمات اخير شوراي پول و اعتبار مبني بر عدم تغيير نرخ بهره بانكي هرچند نمادهاي بانكي حاضر در بورس را كمي منفي كرد، اما جو كلي بازار با رشد همراه شد و به‌اين ترتيب نگراني‌ها از بابت خروج سرمايه از بازار سهام به بازار پول برطرف شد.وي خاطرنشان كرد: البته اين موضوع براي گروه بانكي فعال در بازار سرمايه مثبت است كه تاثيرات آن از ابتداي هفته آينده در نمادهاي بانكي مشهود خواهد بود.گلپاشا گروه تجهيزاتي را از ديگر صنايع فعال در روزهاي اخير دانست و گفت: خبرهاي مثبت در اين صنعت از جمله عرضه نيروگاه‌هاي جديد به خصوص نيروگاه عسلويه توسط شركت مپنا، كاهش تحريم‌ها و افزايش همكاري با كشورهاي همسايه از سوي ديگر باعث رشد اين صنعت شده‌است كه فشار دولت براي واگذاري فروش نيروگاه‌هاي شركت‌هاي فعال نيز مي‌تواند سودآوري آنها را تقويت كند.گلپاشا در ادامه اظهاراتش به بررسي بازار سرمايه از ديدگاه بنيادي پرداخت و گفت: در حال حاضر از نظر بنيادي تمام صنايع بورسي در وضعيت مطلوبي به سر مي‌برند و چنانچه وضعيت پالايشگاهي‌ها به همين منوال ادامه يابد، گزارش‌هاي 9ماهه خوبي در انتظار آنها است.وي ادامه داد: افزون بر اين چنانچه نرخ دلار از 2470 تومان كنوني اتاق مبادلات به بالاي 3 هزار تومان افزايش يابد رشد بيشتري در انتظار اين گروه خواهد بود.بنا به گفته اين كارشناس بازار سرمايه چنانچه اتفاق غيرمنتظره‌اي در حوزه داخلي و خارجي رخ ندهد رشد بازار سرمايه تداوم خواهد داشت و 6 ماهه طلايي در انتظار اين بازار خواهد بود.
 

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
[h=1]انتصاب معاون جدید حقوقی «سازمان»[/h] کد خبر: DEN-764633 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۸/۱۶ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۵۹
با حکم ريیس سازمان بورس و اوراق بهادار، باقر طاهریان‌فر به سمت معاون حقوقی سازمان منصوب شد.
به ‌گزارش «سنا»، صالح‌آبادی همچنین در حکمی، حسین فهیمی را که پیش از این در سمت معاون حقوقی فعالیت می‌کرد به سمت معاون اجرایی سازمان بورس و اوراق بهادار منصوب کرد. طاهریان‌فر دارای مدرک دکترای حقوق خصوصی از دانشگاه علوم و تحقیقات است. وی همچنین به مدت هفت سال، به عنوان مشاور ريیس سازمان و ريیس حوزه ریاست مشغول فعالیت بوده است. ریاست هیات مدیره شرکت سپرده‌گذاری مرکزی اوراق بهادار، عضویت در هیات مدیره شرکت‌ اطلاع‌رسانی و خدمات بورس و شرکت سمات سامانه بازار سرمایه و همچنین عضویت در کمیته‌های تخصصی سازمان، ازجمله کمیته تدوین مقررات، از دیگر سوابق اجرایی معاون حقوقی جدید سازمان است.
 

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
[h=1]انتشار اوراق مشارکت سریالی برای تامین مالی پروژه‌ها[/h] کد خبر: DEN-764634 تاریخ چاپ: ۱۳۹۲/۰۸/۱۶ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۵۹
یک تحلیلگر ارشد بازار سرمایه با ارائه پیشنهادی درباره نحوه تامین مالی پروژه‌ها از طریق بازار سرمایه و پتانسیل‌های بالقوه در آن گفت: اوراق مشارکت با سررسید بیش از 5 سال و به صورت سریالي راهگشای مشکل پروژه‌های بزرگ مالی با در نظر گرفتن دوران بهره‌برداری است.

به گزارش خبرگزاری فارس، سید فرهنگ حسینی، تحلیلگر ارشد بازار سرمایه معتقد است، در شرایطی که روزانه بیش از 500 میلیارد تومان در بورس اوراق بهادار تهران و بیش از این رقم در بورس کالا معامله می‌شود، اما بورس اوراق بهادار در تامین مالی طرح‌ها و پروژه‌ها نقش واقعی خود را ایفا نمی‌کند.
وی با بیان اینکه، اکنون هزینه لازم برای ساخت یک پروژه نیمه تمام فولادی یا پتروشیمی در حدود گردش مالی یک روز بورس تهران است، گفت: در این باره، تحرکی برای انتقال منابع از بازار ثانویه به بازار اولیه وجود ندارد.
حسینی تاکید کرد: از سوی دیگر تجارب موفق و بازدهی فوق العاده شرکت‌هایی مانند سرمایه‌گذاری معادن و فلزات، سرمایه‌گذاری امید، سرمایه‌گذاری غدیر، سرمایه‌گذاری صندوق بازنشستگی و برخی زیرمجموعه‌های تامین اجتماعی و پترول با حضور و سرمایه‌گذاری اين شرکت‌ها در بازار اولیه محقق شده است.
وی با تاکید بر اینکه تامین مالی یکی از مهم‌ترین مشکلات در ساخت پروژه‌ها و طرح‌های نیمه‌تمام از جمله طرح‌های هفت‌گانه فولادی، طرح‌های استانی پتروشیمی و بسیاری از پروژه‌های نفت، گاز و پتروشیمی است، گفت: عدم تامین مالی به موقع و کافی سبب طولانی شدن دوره ساخت، افزایش هزینه‌های ساخت و از دست دادن فرصت‌ها از جمله بهره‌برداری از میادین مشترک گازی پارس جنوبی یا افزايش هزینه واردات فولاد به کشور می‌شود.
تحلیلگر ارشد کارگزاری تامین سرمایه نوین، با اشاره به اینکه در شرایط تحریم و عدم ارائه فاینانس خارجی، بسیاری از پروژه‌ها دچار رکود شده است، خاطرنشان کرد: حال آنکه با توجه به لزوم درون‌زا بودن تولید در اقتصاد مقاومتی، اتکا و تامین منابع مالی از محل داخلی لازم است.
حسینی افزود: با توجه به حجم 500 تا 600 هزار میلیارد تومانی نقدینگی کشور، لزوم بهره‌گیری کارآ و مؤثر از این منابع در جهت تولید ضروری به نظر می‌رسد، از سوی دیگر در شرایط فعلی، خصوصی‌سازی در بورس و بازارهای مالی به واگذاری شرکت‌های بورسی به شرکت‌های فعال و سودآور محدود شده است که این موضوع مشارکت واقعی در اقتصاد را کاهش می‌دهد.
وی با بیان اینکه، لازم است تا سرمایه‌گذاران مراحل اولیه امکان سرمایه‌گذاری را دارا باشند، گفت: در این شرایط بايد میان پروژه‌ها و تامین مالی تعادل و توازنی ایجاد شود.
وی درباره میزان استقبال از اوراق مشارکت دولتی، تصریح کرد: اوراق مشارکت‌های 20درصد دولتی عمدتا با اقبال سرد بازار روبه‌رو می‌شوند،باز خرید اوراق مشارکت در زمان کوتاهی پس از سررسید بر کارآیی اوراق مشارکت به عنوان ابزار تامین مالی بلندمدت تردید ایجاد می‌کند.
حسینی در این باره افزود: اوراق مشارکت در دوران ساخت به فشار سنگین نقدینگی ناشی از پرداخت بهره‌های دوره بر شرکت‌ها منجر می‌شود که نهایتا توجیه‌پذیری انتشار اوراق مشارکت را از بین می‌برد.
این کارشناس بازار سرمایه با ارائه راهکاری، تاکید کرد: در این حالت لازم است تا امکان انتشار اوراق بدون کوپن(و با بهره بیش از بهره فعلی اوراق مشارکت و لحاظ نمودن بهره مرکب) و بازار ثانویه آن فراهم شود، تا تامین مالی بلندمدت برای ساخت پروژه‌ها میسر شود؛ همچنین اوراق به صورت بلندمدت بیش از 5 سال منتشر شود، چراکه با توجه به زمان 3 تا 5 سال ساخت، فرصت کافی در دوران بهره‌برداری وجود ندارد و شرکت‌ها در بیشتر مواقع در پیش از زمان بهره‌برداری یا اوایل آن با سررسید شدن اوراق مشارکت مواجه می‌شوند.
وی ادامه داد: اوراق مشارکت با سررسید بیش از 5 سال و به صورت سریال راهگشای این مشکل است، مزیت سریال بودن سبب می‌شود تا شرکت در یک زمان مشخص نیازمند پرداخت نقدینگی سنگینی به دارندگان اوراق نباشد و در طول زمان اقدام به بازپرداخت می‌کند، از سوی دیگر، نگرانی سرمایه‌گذاران و سهامداران خرد از عدم تکمیل پروژه در زمان مقرر برطرف می‌شود.
حسینی درباره راهکارهای جلوگیری از عدم تکمیل پروژه‌‌ها، تصریح کرد: این مساله‌ در مواردی از جمله تاخیر تامین مالی یا برآورد ناصحیح از هزینه‌های ساخت یا عدم استفاده از پیمانکار متخصص رخ می‌دهد، ساختار اوراق استصناع و حضور ناظر و ضامن ساخت در کنار سایر ارکان اوراق استصناع می‌تواند منجر به ساخت شرکت در زمان مقرر شود. با این حال ناظر و ضامن ساخت در پذیره‌نویسی سرمایه شرکت‌ها نیز می‌تواند منجر به اقبال سرمایه‌گذاران شود.
این تحلیلگر ارشد بازار سرمایه از راهکارهای دیگر برای جذابیت اوراق، ایجاد مشارکت در دوران بهره‌برداری دانست و افزود: این مساله‌ به‌این معنا است که تا زمان مشخصی از زمان بهره برداری، خریدار یا دارنده اوراق در درصدی از سود شرکت مشارکت داشته باشد یا ارائه اوراق قابل تبدیل به سهام، یا حتی ارائه حق خرید (وارانت) می‌تواند انگیزه سرمایه‌گذاران را برای خرید اوراق مشارکت پروژه‌ها افزایش دهد.
 
بالا