بـــــــــورس

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
[h=1]بورس سوار بر «اسب اميد» است
[/h]گروه بورس- مسعود رضا طاهری: با آنكه بازار سهام همچنان بر موج خوش‌بینی‌ها می‌راند و در حالی که سایر بازارهای موازی در رکود به سر می‌برند، هر‌گونه خطری در مسیر این خوش‌بینی‌ها می‌تواند بازار را از تداوم روند فعلی بازدارد. هنوز ارقام واقعی اقتصاد محل نگرانی است. سهام تعداد کثیری از شرکت‌های بورسی گران است. کسری بودجه و به ویژه افت بودجه عمرانی تداوم سودآوری برای برخی شرکت‌ها را تهدید می‌کند.

نقدینگی فعلی برای بازار سرمایه تهدید است
با وجود ثبات تقریبی قیمت‌ها در بازارهای خارجی، بهای کالاهای پتروشیمی در بازار داخلی به دلیل کاهش تقاضا افت دارد؛ همان‌طور که تقاضا برای فولاد در بورس کالا با کاهش قابل ملاحظه‌ای روبه‌رو‌ است. افزایش 5/4 برابری قیمت خوراک پتروشیمی‌ها نيز تاثیر چندانی در قیمت تمام شده محصولات پتروشیمی ندارد. در عين حال، امکان نوسان قیمت در بازارهای موازی در صورت برهم خوردن روند خوشبینانه مذاکرات وجود دارد.
این سطور بخش‌هایی از سخنان علیرضا کدیور، معاون سرمایه‌گذاری شركت توسعه صنایع بهشهر و کارشناس بازار سرمایه است که در خصوص روند آتی سودآوری بازار سرمایه از وی پرسیده‌ایم.‌
علیرضا کدیور در پاسخ به این پرسش که شاخص بازار سهام در چه مسیری حرکت خواهد کرد و اینکه اقتصاد کشور در 3 ماه پایانی سال چه مسیری را براي شاخص طراحي مي‌كند، به ریشه‌یابی حرکت پر شتاب شاخص بورس پرداخته است.
به گفته وی باید بدانیم که چرا بورس تا اینجا رشد کرده است؟
به عقيده كديور، اصلی‌ترین دلیل برای این اتفاق واقعی‌شدن قیمت‌ها و جهش قیمت ارز با توجه به تورم به وجود آمده است. قیمت ارز در سال‌های 90 و 91 رشد تقریبا 3برابری داشته و تعادل واقعی اقتصاد کشور به هم خورده است. در این راستا عملا قیمت واقعی کالاهای تولید داخلی با توجه به شتاب تورم مجوز افزایش یافته و سود‌آوری به وجود آمده برای شرکت‌های بورسی از این محل به افزایش نقدینگی در بازار و رشد آن منجر شده است. روند افزایش قیمت همچنین شامل کالاهای داخلی غیر مرتبط یا کمتر مرتبط به نوسان قیمت ارز مانند لبنیات هم بوده است.
در عين حال، رشد قیمت سهام به افزایش رقم شاخص و بزرگ‌تر شدن بازار نيز منتهی شده است.
اما با این وجود، قیمت اغلب سهم‌ها در اکثر شرکت‌های بورسی گران است و این باعث نمی‌شود که شاخص با افت مواجه شود. بحث ارزش جایگزینی، سود‌آوری شرکت‌ها و اینکه این سود چقدر می‌ارزد، در بازار سرمایه همچنان تابع متغیرهای کلان اقتصادی است. البته این پارامتر‌ها در قیاس با نرخ سود بانکی به عنوان بازده بدون ریسک، شرایط تعادلي مناسبی ندارند. بازده بدون ریسک نیز حداقل 15 درصد پایین‌تر از تورم كشور است. ازاین رو سپرده‌های بانکی در شرایط رکود سایر بازارهای سرمایه‌گذاری رو به بازار سهام آورده‌اند.
به گفته كديور، این نبود تعادل باعث شده تا بازار پول کشور شاهد خروج سرمایه‌ها و سپرده‌های بانکی باشد. در عین حال در نبود جذابیت در بازارهای موازی همچون ارز و سکه و همچنین ملک، نقدینگی‌ها سراز بازار سهام درآورده است. بازار املاک در حال خالی شدن حباب قیمتی سال‌های اخیر است. سایر بازارهایی هم که به نوعی با نوسان ارز سر و کار دارند مانند بازار خودرو همچنان با رکود مواجه‌اند. از این رو تنها بازار جذاب همچنان بازار سرمایه است که البته با حباب قیمت روبه‌رو‌ است و قیمت اغلب سهام در این بازار غیر‌منطقی است.
کدیور در پاسخ به این سوال که چه عواملي باعث شده است شاخص بورس تا مرز 90 هزار واحد افزایش يافته و بازدهی بالایی را برای صاحبان سهام به ارمغان آورد، گفته است: رشد و کسب ركورد برای بازار سهام عمدتا ناشی از خوش‌بینی فراوان ایجاد شده به بهبود شرایط اقتصادی و بین‌المللی با آمدن دولت جدید است.
به گفته وي، خوش‌بینی‌های فراوان و امید به توافق‌های پیش آمده بین ایران و غرب در مذاکرات هسته‌ای و رفع برخی مشکلات سال‌های اخیر موجب رونق بازار سهام شده است. سایر بازارهای موجود نيز در رکودند گرچه در پارامترهای واقعی اقتصادی چشم‌انداز رشد وجود ندارد.
كديور معتقد است: تورم اگرچه از مرز 40 درصد روند رو به كاهش را در پيش دارد، اما همچنان نگراني‌ها وجود دارند، چراكه رکود اقتصادی که به کاهش قدرت خرید عمومی دامن زده، باعث شده شرکت‌ها و صنایع با ظرفیت‌های به مراتب کمتری کار ‌کنند و بانک‌های داخلی با توجه به شرایط موجود، همچنان در تلاش برای جذب نقدینگی بیشتر هستند، هرچند توان قانع کردن سپرده‌گذاران را در خود اندک می‌بینند.
به گفته وي با این حال بورس از خوش‌بینی و امید موجود بهره گرفته و در فضای مثبت فعلی به ثبات و آرامش کنونی رسیده است. مهم‌ترین عامل هم برای بازار سرمایه فعلا ثبات و آرامشی است که رقم خورده است. در این راستا هر اتفاقی كه این امید را خدشه‌دار سازد، برای بازار سهام ریسک جدی محسوب می‌شود.
معاون سرمايه‌گذاري توسعه صنايع بهشهر معتقد است: شکست در مذاکرات هسته‌ای می‌تواند این امید را کمرنگ‌تر کند، در عین حال اگر این امید از بین برود، سایر بازارهایی که در رکود هستند از رکود خارج شده و با نوسان دوباره قیمت روبه‌رو‌ می‌شوند و نقدینگی، دوباره بازار سرمایه را به مقصد این بازارها ترک می‌کند.
این کارشناس بازار سرمایه همچنین در خصوص اینکه در بازارهای موازی چه پیش‌بینی دارید و سناریوهای احتمالی دلار، بهره بانکی، سکه و مسکن تا پایان سال چیست، بحث نرخ بهره را در این میان بیشتر مورد توجه قرار داد.
به گفته وی، دولت در قبال نرخ بهره اشتباه عمل کرده است و دولت باید نرخ بهره را با توجه به بالا بودن نرخ تورم افزایش می‌داد، نه اینکه با تصور سرازیر کردن نقدینگی از بانک‌ها به بورس، بازار را به شرایط فعلی برساند.
به عقيده كديور، این تصور اشتباهی است که با سرازیر کردن سپرده‌های بانکی به بازار سهام بتوان روند سرمایه‌گذاری در بورس را تقویت کرد، زيرا اگر در کوتاه‌مدت این اتفاق به افت نرخ تورم از طریق کاهش نقدینگی کمک کند، در بلند مدت به ایجاد حباب منجر خواهد شد.
وي افزود: زمانی که اغلب سهم‌ها به قیمت‌های فعلی نمی‌ارزند، بالابودن نقدینگی در بورس به ایجاد حباب منجر شده و مانند سدی که در برابر آب تنها به ذخیره کردن آن می‌انجامد، سر ریز شدن و شکستن این سد سیل ویرانگری را به سوی پایین دستی‌ها هدایت می‌کند. بازار ارز و سکه نیز همان‌طور که اشاره شد، فعلا در مواجهه با خوش‌بینی‌های موجود در رکود است و بازار مسکن هم در حال خالی کردن حباب قیمت‌های سال‌های قبل است؛ اگرچه ناامید شدن از شرایط منطقه‌ای و بین‌المللی به وجود آمده در دولت جدید می‌تواند این شرایط را حفظ کند، اما بازار سرمایه در معرض حباب قیمت هم هست.
کدیور در پاسخ به این پرسش که آیا خلق ابزارهای مالی جدید نمی‌تواند نگرانی بالابودن حجم نقدینگی در بازار سهام را برطرف کند؟ می‌گوید: اجرایی شدن ابزارهای مالی جدید زمان‌بر است. نقدینگی در بازار سرمایه مرتبا در حال بزرگ تر شدن است و نمي‌توان سرش را با این ابزارها گرم کرد.
به گفته وي، افزایش شدید نقدینگی برای بازار سهام یک تهدید است و اگر سیگنالی از بازار دیگری بیاید و بخشی از این نقدینگی را جذب کند، بازار به تعادل بهتری می‌رسد، از طرفي بانک‌ها در شرایط فعلی نمی‌توانند تسهیلات کافی بدهند که اين امر شرایط عدم تعادل را تشدید می‌کند.
به عقيده كديور، در بازار سرمایه‌اي با دلار 3000 تومانی كه بخش زیادي از شرکت‌ها شرکت‌های گرانی هستند و ارزش واقعی آنها پایین‌تر است. باید بدانیم که سود هر سهم چه قدر می‌ارزد؟
او درخصوص اينكه شاخص چه هدفی را تا پایان سال تعریف کرده و آغاز سال 93 با چه تعریفی از بازار سرمایه مواجه می‌شود بر این باور است که وضعیت فعلی نمی‌تواند زیاد دوام داشته باشد و تا پایان سال بازار سهام رشد به مراتب محدودتری خواهد داشت و امکان اینکه در این مدت سایر بازارها تحرکی از خود نشان بدهند هم وجود دارد.
به گفته وي، به نظر می‌آید با توجه به تحرکات منطقه‌ای و بین‌المللی، از هفته‌های آینده بازار ارز و سکه نوسان بیشتری از خود نشان دهند. در سال 93 با توجه به اینکه بودجه انقباضي است، حجم فعالیت شرکت‌ها کاهش می‌یابد و اقتصاد به رکود بیشتری می‌رود تا نرخ تورم کاهش یابد.
كديور مي‌گويد: شرکت‌ها در سال 93 وضعیت بدتری خواهند داشت و قیمت محصولات و تولیدات شرکت‌ها با افت مواجه می‌شود و سودآوری آنها نیز کاهش می‌یابد. با فرض ثبات شرایط بین‌المللی و منطقه‌ای مربوط به پرونده هسته‌ای ایران، حجم تولیدات و نرخ فروش تولیدات داخلی افت می‌کند. البته این شرایط تاثیرات منفی خود را بر شاخص بازار سرمایه نیز نشان خواهد داد.
کدیور همچنین در رابطه با خلأهای کنونی بازار برای تحقق اهداف دولت در بازار سرمایه و راهکارهایی كه برای جبران این کمبودها وجود دارد، می‌گوید: بورس رشد خودش را کرده و دولت باید بیش از هر چیز به ثبات واقعی در اقتصاد بیندیشد، نه ثبات ناشی از امید.
تصمیم‌گیری‌های کلان به ثبات متغیرهای اقتصادی نیز می‌انجامد که برجسته ترین نمود آن را می‌توان در ثبات نرخ ارز در آینده به قضاوت نشست. هنوز به لحاظ اقتصادی اثر امیدبخشی از تحرکات اقتصادی نمی‌بینیم.
به گفته كديور، بودجه سال جاری را دولت کنونی تدوین نكرده، لذا باید به کارآیی بودجه در سال آینده اميدوار ماند، چرا كه سال آینده درکنار متغیر‌های اقتصادی، بازار سرمایه باید کارکردهای واقعی خود را بیابد.
به گفته وي، تامین مالی شرکت‌ها کارکرد واقعی بازار سهام است؛ اتفاقی که چیزی از آن‌را در این روزها شاهد نیستیم و تنها سفته بازی در برخی سهم‌ها پدید آمده که حاصلی براي شرکت‌ها ندارد. البته انتظار نداریم که همه چیز یک شبه اصلاح شود، اما، دولت باید سیاست‌های اعلام شده را بتواند عملي كند.
به گفته كديور، سازگاری، ثبات بخشی و پرهیز از حرکات زیگزاگی در اقتصاد باید محور سیاست سازی دولت در عرصه اقتصادی باشد و فعلا همه چیز بر اسب امید سوار است. در سیاست‌گذاری‌های پولي و مالی نیز هنوز سیاست خوبی مشاهده نشده است.
وی همچنین در خصوص اثربخشی تصمیمات در بخش‌های تولیدی در مقایسه با بخش‌های خدماتی و نتايج آن در روند بازار سرمايه نیز می‌گوید: اگر منظور از شرکت‌های خدماتی، شرکت‌های پیمانکاری باشد، باید بگویم شرایط خوبی در انتظار آنها نیست. سیاست انقباضي و افت بودجه عمرانی شرایط کار را برای آنها به مراتب سخت‌تر می‌کند. حتی اگر شرکت‌های تولیدی بتوانند کالاهای خود را صادر کنند، این شرکت‌ها بعضا دچار مشکل خواهند بود.
كديور در پايان با اشاره به اينكه محصولات پتروشيمي را نيز نمی‌توان از قیمت‌های منطقه‌ای گران‌تر فروخت، اعلام كرد: در اين بخش نيز کیفیت محصولات داخلی با محصولات منطقه‌ای تفاوت چندانی ندارد و در عين حال افزایش هزینه‌های خوراک بر حضور و رقابت‌پذیری تولیدات داخلی در مقايسه با محصولات منطقه‌ای تاثيري ندارد.
 

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
بازار در فاصله 500 واحدی 90هزار
گروه بورس- همایون دارابی: شاخص کل بورس اوراق بهادار دیروز نیز به پیشروی خود باوجود عرضه‌های رو به افزایش، ادامه داد و توانست با رشد 65/0 درصدی، خود را به فاصله 500واحدی تا حد تاریخی 90هزار واحدی برساند.

دیروز شاخص با 573واحد رشد به رقم 89هزار و 500واحد رسید که رشد خوبی برای یک روز پر از عرضه بود. روز گذشته عرضه‌های سنگین به ویژه گروه ساختمانی را در برگرفت تا بيشتر نمادهای این گروه به سمت افت قیمت هدایت شوند.
در مسائل کلان دیروز سخنان وزیر امور اقتصادی و دارایی از اهمیت برخوردار بود. علی طیب‌نیا در گفت‌وگو با خبرگزاري فارس در مورد انتقاد بخش تعاون از رویکرد دولت نسبت به این بخش اظهار كرد: دولت یازدهم به بخش تعاون اعتقاد دارد و آن را یکی از ارکان اقتصاد می‌داند.
وزیر امور اقتصادی و دارایی در پاسخ به اینکه تعاونگران با خروج تعاونی از سهام عدالت مخالف بوده و آن را خلاف قانون می‌دانند، نظر دولت در این راستا چیست، تصریح کرد: هنوز طرح‌های دولت در مورد سهام عدالت اعلام نشده است که بخواهند با آن مخالفت کنند. در آینده نزدیک برای چگونگی وضعیت سهام عدالت و تعاونی‌های آن تصمیم‌گیری خواهد شد.
در گروه خودرویی دیروز روند بهبود سود شرکت‌های قطعه‌سازی که با گزارش ایران رادیاتور شروع شده بود ادامه یافت و شرکت مهندسی نصیر ماشین با 4 میلیارد تومان سرمایه، پیش بینی درآمد هر سهم سال مالی منتهی به 29 اسفند 92 بر اساس عملکرد واقعی دوره 6 ماهه را منتشر كرد.در گروه خودرویی، مدیرعامل شرکت گروه خودروسازی سایپا گفت: قیمت محصولات این گروه تولیدي تا پایان سال جاری تغییر نمی‌کند و سعی خواهیم کرد قیمت‌های فعلی را حفظ کنیم.سعید مدنی در گفت‌وگو‌ با خبرگزاري مهر افزود: برنامه‌هایی که برای این شرکت در سایپا شمال داریم، استفاده از پتانسیل طرح خودروهای فرسوده در استان و ایجاد توسعه خطوط قطعه سازان است که خوشبختانه در استان پتانسیل بسیار مناسبی در جریان است.
در گروه پتروشیمی پترول دیروز با برگزاری مجمع اقدام به تقسیم سود 250ریالی کرد. در مجموع، بازار دیروز بازاری مثبت بود که در آن 550میلیارد تومان سهام معامله شد.
 

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
[h=1]تهران پر‌بازده‌ترین بورس عضو WFE درسال 2013 [/h]براساس آمار و اطلاعات منتشر شده از سوی بلومبرگ، بورس تهران با ثبت بیش از 132 درصد بازدهی در سال 2013 میلادی، برای سومین سال متوالی در صدر بورس‌های عضو فدراسیون جهانی بورس‌ها (WFE) ایستاد. به گزارش سنا، شاخص کل بورس تهران که بیانگر بازدهی سرمایه‌گذاران است در ابتدای سال 2013 میلادی 37 هزار و 622 واحد بود که با رشدی 132/9 درصدی به رقم 87 هزار و 451 واحد در پایان سال گذشته میلادی رسید. بر‌اساس آخرین آمارها، در تاریخ 40 ساله فدراسیون جهانی بورس‌ها سابقه نداشته است که یک عضو سه بار پیاپی بهترین عملکرد را در میان بورس‌ها به خود اختصاص دهد، اما بورس تهران توانست به این رکورد دست یابد.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]بازدهي بورس به 135 درصد رسيد[/h]

گروه بورس- بهزاد بهمن‌نژاد: بازار دیروز در حالی با رشد 65/0 درصدی شاخص کل مواجه بود که روند صعودی آن از ابتدای ساعات معاملات تا پایان آن ادامه پیدا کرد.
شاخص کل بورس با قرار گرفتن در کانال 89 هزار واحدی، از آغاز سال تا‌کنون 135 درصد سود عاید سهامداران خود کرده‌ است تا چند قدمی بیشتر با ثبت رکورد بازدهی سالانه تاریخ بورس (138 درصد در سال 82) فاصله نداشته باشد. حجم معاملات 450 میلیارد تومانی روز گذشته همچنان نشان از پویایی قابل توجه بازار سرمایه دارد. نکته قابل توجه دیگر، تغییر مالکیت 4/11 میلیارد ریالی (معادل 2/0 درصد ارزش کل معاملات) در روز شنبه از سوی سهامداران حقیقی به حقوقی است که نشان می‌دهد به‌رغم مثبت بودن بازار، سهامداران حقوقی در نقش خریدار حضور نسبتا فعال‌تری داشته‌اند. همچنین، بررسی «دنیای اقتصاد» نشان می‌دهد طی معاملات روز گذشته، در 10 نماد با بیشترین حجم معامله، حدود 30 درصد از خریداران را سهامداران حقوقی تشکیل ‌داده‌اند که برای یک روز مثبت، رقم قابل توجهی به شمار می‌آید (حضور آنها در نقش فروشنده 35 درصد بوده است). این رقم برای 10 سهم مثبت با بیشترین اثر بر شاخص کل در حدود 43 درصد خریداران است. بر این اساس، سهامداران حقوقی که برخلاف هفته‌های گذشته چندان تمایلی برای خرید سهم نداشتند و به محض مثبت شدن بازار، عرضه‌های سنگینی انجام می‌دادند، اکنون وارد صف خرید شده و فضا را پس از یک دوره اصلاح قیمت، برای خرید سهام با دیدگاه بنیادی مناسب دیده‌اند. بنابراین، با بازگشت اقبال به بزرگان بورس نظیر پتروشیمی‌ها و فلزی‌ها، احتمال فتح قله‌های بالاتر توسط شاخص در روزهای آتی به چشم می‌خورد.
در این میان، گروه دارویی روند مثبت خود را ادامه داد. به گزارش بورس نیوز، خبرهای امیدوارکننده‌ای مبنی بر رشد قیمت داروهای داخلی و کاهش واردات دارو به منظور حمایت از تولیدات ملی به گوش می‌رسد که باعث اقبال سهامداران طی هفته‌های اخیر به نمادهای این گروه شده است، البته این گزارش تاکید می‌کند سهامداران باید توجه داشته باشند که بسیاری از شرکت‌های این گروه، سود این اخبار را پیشخور کرده‌اند و باید پس از این با نگاهی عمیق‌تر و تحلیلی دقیق‌تر خرید و فروش انجام داد. در این بین دیروز «والبر»، بزرگترین هلدینگ دارویی، بیشترین حجم معاملات را در حالی در اختیار داشت که طی روزهای اخیر با حضور فعال سهامداران حقوقی در نقش خریدار مواجه بوده است. همچنین در پایان معاملات روز گذشته، این نماد به منظور برگزاری مجمع عمومی جهت تصویب افزایش سرمایه متوقف شد. حمل‌و‌نقلی‌ها که پس از بازگشایی «حکشتی» در هفته گذشته، بار دیگر تغییرات شاخص خود را وابسته به این نماد می‌بینند روند منفی خود را ادامه دادند. «حکشتی» بیشترین حجم معاملات این گروه را با حضور قابل توجه حقوقی‌ها در نقش خریدار در اختیار داشت.
گروه غذایی نیز روند کم‌نوسان خود را با افت شاخص ادامه داد. «وبشهر» در حالی بیشترین حجم معاملات این گروه را در اختیار داشت که حقوقی‌ها در نقش فروشنده حضور بیشتری داشتند. از سوی دیگر، گروه رایانه‌ای روند مثبت روزهای اخیر خود را ادامه داد. «مداران» در میان نمادهای یکدست سبزپوش این گروه بیشترین حجم معاملات را در حالی به خود اختصاص داد که حقوقی‌ها در نقش خریدار حضور نسبتا پررنگ‌تری داشتند.
اما، روند مثبت گروه ساختمانی پس از یک دوره صعود تغییر کرده و منفی شد. تصویب اولیه افزایش سقف وام خرید و ساخت مسکن توسط بانک مرکزی مهم‌ترین علت رشد این گروه طی هفته‌های اخیر بوده است. «ثمسکن» بیشترین حجم معاملات این گروه را با حضور نسبتا فعال‌تر حقوقی‌ها در نقش فروشنده در اختیار گرفت. از طرف دیگر، گروه برقی روند مثبت خود را ادامه داد. «بترانس» بیشترین حجم معاملات این گروه را در حالی به خود اختصاص داد که عرضه‌های قابل توجهی از سوی سهامداران حقوقی را شاهد بود. در این شرایط، روند مثبت گروه ماشین آلات و تجهیزات متوقف شد. «تمحرکه» به رغم پوشش منفی 25 درصدی EPS در سه ماهه نخست سال توانست در گزارش دوره 6 ماهه، 65 درصد از پیش‌بینی 97 ریالی خود در سال جاری را پوشش دهد. در این رابطه، مدیر مالی شرکت در گفت‌وگو با خبرگزاری بورس نیوز علت این امر را کاهش نرخ دلار و ثبات آن در محدوده 3 هزار تومانی عنوان کرده که باعث کاهش هزینه‌های تولید ناشی از واردات این شرکت شده است. همچنین، «تکمبا» بیشترین حجم معاملات این گروه را با حضور سهامداران حقوقی در نقش فروشنده در اختیار گرفت.
در معاملات روز گذشته، گروه لاستیک و پلاستیک روند منفی خود را تغییر داده و مثبت شد. «پلاسک» در حالی بیشترین حجم معاملات گروه را در اختیار داشت که با عرضه‌های قابل توجهی از سوی حقوقی‌ها مواجه بود. از سوی دیگر، روند مثبت گروه کاشی و سرامیک متوقف شد. «کچینی» بیشترین حجم معاملات گروه را با حضور سهامداران حقیقی در اختیار داشت. در نهایت، قندی‌ها روند منفی روزهای اخیر خود را ادامه دادند. «قشکر» با حضور کامل سهامداران حقیقی بیشترین حجم معاملات این گروه را به خود اختصاص داد.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]نامزدی 319 بنگاه برای پنجمین مسابقه ملی بهره‌وری[/h]

گروه بنگاه‌ها- زنگ پنجمين مسابقه ملي بهره‌وری كشور با اعلام نامزدي 319 بنگاه از 35 گروه اقتصادي كشور به صدا در آمد.
براساس نظر کمیته علمی و با استفاده از شاخص‌های اندازه‌گیری شده برای 1112 بنگاه اقتصادي در سامانه ملی اندازه‌گیری و تحلیل شاخص‌های بهره‌وری، 319 بنگاه اقتصادي به عنوان نامزد پنجمین دوره مسابقه ملي بهره‌وري انتخاب شدند. این تعداد نامزد، از 35 گروه اقتصادی که در جشنواره به صورت جداگانه مورد ارزیابی قرار می‌گیرند انتخاب شده‌اند. مهندس فرشيد شكرخدايي، دبير اين جشنواره در گفت‌وگو با «دنياي اقتصاد» گفت: رياست اين جشنواره بر عهده دكتر محمد نهاونديان است و طبق رویه اجرایی در هر گروه اقتصادی، شرکت‌ها در سه بخش اصلی، جانبی و ویژه ارزیابی می‌شوند که در بخش اصلی شاخص‌هاي، بهره‌وري نيروي كار، بهره‌وري سرمايه و بهره‌وري كل عوامل، در بخش جانبی درصد حاشيه سود خالص و فروش سرانه و در بخش ویژه شاخص، بهره‌وری انرژی محسوب مي‌شود. وي افزود: شاخص‌های اندازه‌گیری شده برای شرکت‌های حاضر در جشنواره مربوط به سال‌های 1386 تا 1391 است که با میانگین صنعت مربوطه و اهداف رشد بهره‌وری تعیین شده در برنامه‌های چهارم و پنجم توسعه مقایسه می‌شوند. شكرخدايي در ادامه گفت: در اين مسابقه كه همه ساله با مشاركت اتاق بازرگاني ايران و گروه پارسيان هوشمند انجام مي‌شود در نهایت برندگان توسط داوران جشنواره که از متخصصین هر صنعت هستند، تعیین خواهند شد. در این دوره بیش از 3300 نفر از اساتید دانشگاه، مدیران ارشد و کارشناسان خبره، داوري و انتخاب برندگان را بر عهده دارند و برندگان پنجمین دوره جشنواره در تاریخ 22 دی ماه سال جاری طی مراسم رسمی در هتل آزادی مورد تقدیر قرار خواهند گرفت. بنا به اعلام دبیرخانه جشنواره، رقابت بهره‌وری امسال در 35 گروه و بین شرکت‌های زیر در حال انجام است.
گروه بانک‌ها، موسسات اعتباری و سایر نهادهای مالی: پارسیان، اقتصاد نوین، ملت، تجارت، انصار، سینا، گردشگری، حکمت ایرانیان
گروه بیمه: بیمه پارسیان، بیمه دانا و بیمه البرز
گروه واسطه‌گری‌های مالی: بهمن لیزینگ و لیزینگ صنعت و معدن
گروه سرمایه‌گذاری: مدیریت سرمایه‌گذاری امید، سرمایه‌گذاری پارس آریان، سرمایه‌گذاری توسعه معادن و فلزات، سرمایه‌گذاری توسعه ملی، سرمایه‌گذاری ایرانیان اطلس، صنایع برق و انرژی صبا، سرمایه‌گذاری سپه، سرمایه‌گذاری توسعه صنعتی ایران، سرمایه‌گذاری صندوق بازنشستگی کشوری، سرمایه‌گذاری صنعت و معدن، سرمایه‌گذاری آوین، سرمایه‌گذاری صندوق بازنشستگی کارکنان بانک‌ها، گسترش سرمایه‌گذاری ایران خودرو، سرمایه‌گذاری ملی ایران، سرمایه‌گذاری بهمن
گروه فولاد: نوین آلیاژ سمنان، ساخته‌های فلزی اصفهان، مجتمع فولاد خراسان، صنایع فولاد آلیاژی یزد، لوله و پروفیل سپنتا تهران، کارخانجات نورد لوله یاران، میراب پروفیل، فولاد کاویان، راهبران فولاد اصفهان، فولاد آلیاژی ایران، گروه صنعتی سپاهان، فولاد خوزستان، فولاد مبارکه اصفهان، صنایع فولاد آلیاژی یزد، صنایع فرو‌آلیاژ ایران، نورد و تولید قطعات فولادی، فولاد امیرکبیر خزر،‌هامون نایزه
گروه معادن: سنگ آهن گل گهر، معین پویندگان، معدنی دماوند، شن سازان هراز، کالسیمین، معدنی و صنعتی چادرملو، معادن منگنز ایران، باما، زرین معدن آسیا، فرآوری مواد معدنی ایران، معادن بافق، صنعتی و معدنی شمال شرق شاهرود
گروه فلزات اساسي: ذوب روی اصفهان، ملی صنایع مس ایران، گروه کارخانه‌های تولیدی نورد آلومینیوم، صنایع مس شهید باهنر، آلومتک، صنایع خالص سازان روی زنجان
گروه کانی‌های غیر فلزی: سرامیک‌های صنعتی اردکان، تولیدی شیشه دارویی رازی، فرآورده‌های نسوز ایران، خاک چینی ایران، شیشه همدان، ورزیران، ایتالیران، پشم شیشه ایران
گروه تولیدات پتروشیمی: پتروشیمی اصفهان، پتروشیمی فن آوران، پتروشیمی خارک، پتروشیمی زاگرس، پتروشیمی مارون، پتروشیمی پردیس، پتروشیمی پارس، پتروشیمی جم، پتروشیمی لاله، پتروشیمی فارابی، پتروشیمی شیراز، پتروشیمی شازند، صنایع پتروشیمی کرمانشاه، پتروشیمی امیرکبیر، پتروشیمی برزویه، پتروشیمی بوعلی
گروه انبوه سازی: املاک و مستغلات، شهرسازی و خانه سازی باغ میشه، عمران و توسعه شا هد، سرمایه‌گذاری مسکن شمال شرق، گروه سرمایه‌گذاری مسکن، آ س پ، عمران و توسعه فارس، پارس مسکن خزر
گروه خدمات فنی و مهندسی: کیسون، حفاری شمال، معدنکاری اولنگ، خدمات مهندسی ساختمان تاسیسات راه آهن (بالاست)، مهندسی و نصب فیرمکو پارس، خدماتی تجهیزات سنگین همگام، صنایع آذرآب، فراب، جنرال مکانیک، خدمات حفاری صنایع نفت، مهندسی و پشتیبانی نیروگاهی البرز توربین، تحقیق و توسعه صنعت سیمان
گروه خودروسازي: بهمن دیزل، گروه بهمن، ایران خودرو، زامیاد، سایپا کاشان، ایران خودرو تبریز، پارس خودرو
گروه ساخت قطعات خودرو: مگا موتور، رادیاتور ایران، کارخانجات کمک فنر ایندامین سایپا، فنرسازی خاور، سازه پویش، کلاچ سازی شایان صنعت، ایرکاپارت صنعت، صنعتی نیرومحرکه، تولید محور خودرو، ماشین سازی فراگیر سپنتا، چرخشگر، الکتریک خودرو شرق، موتورسازان تراکتورسازی ایران، کابل خودرو سبزوار، ایران دوچرخ، مهندسی نصیر ماشین، اگزوز خودرو خراسان، رینگ‌سازی مشهد
گروه خدمات فنی و مهندسی خودرو: ایساکو، مهندسی و مشاور سازه گستر سایپا، امداد خودرو ایران، مزدا یدک
گروه ماشین‌آلات و تجهیزات: صنایع پمپ‌سازی ایران، تراکتورسازی کردستان، تراکتورسازی ایران، مهندسی و ساخت بویلر مپنا، صنایع سرما آفرین، ماشین‌سازی اراک، رهشاد سپاهان، ساخت و نصب صنعتی البرز، صنایع پمپ‌سازی نوید سهند، پمپ سازی پرشیا، صنایع تولیدی اشتاد ایران
گروه فرآورده‌های نفتی، کک و سوخت هسته‌ای: پالایشگاه نفت اصفهان، نفت ایرانول، نفت سپاهان، نفت بهران، پالایش نفت تهران، پالایشگاه نفت تبریز، نفت پارس
گروه ماشین آلات و دستگاه‌های برقی: لامپ پارس شهاب، کابل البرز، نیرو ترانس، ایران ترانسفو، موتوژن، مپنا- مکو، پارس سوئیچ
گروه محصولات فلزي: صنعتی جام دارو، صنعتی آما، صنایع فلزی کوشا
گروه شوینده و آرایشی بهداشتی: مروارید‌هامون، بین المللی محصولات پارس، صنایع بهداشتی ساینا،گلتاش، دنیای آرایش، محصولات شیمیایی بهداد، هنکل پاک‌وش، پاکسان
گروه قند و شكر: قند اصفهان، فراورده‌های غذایی و قند پیرانشهر، قند هکمتان، قند لرستان، قند قزوین، قند شیروان قوچان و بجنورد، قند مرودشت، فرآورده‌های غذایی و قند تربت جام، قند ثابت خراسان، شکر شاهرود، سهامی عام شهد - قند خوی
گروه ماشین‌آلات و دستگاه‌های برقی: تجهیزات انتقال پارس، مپنا پارس، کابل مخابرات شهید قندی، ایران ترانسفو ری
گروه کاشی و سرامیک: کاشی و سرامیک سینا، کاشی پارس، کارخانجات کاشی و سرامیک حافظ، کاشی و سرامیک سعدی، تولیدی گرانیت بهسرام، کارخانه چینی ایران، پارس سرام، کاشی بیستون، صنایع کاشی و سرامیک الوند
گروه محصولات شیمیایی: سرمایه‌گذاری صنایع شیمیایی، شیمی بافت، کربن ایران، صنایع شیمیایی فارس، سرمایه‌گذاری صنایع شیمیایی ایران، پالایش قطران زغالسنگ اصفهان، دوده صنعتی پارس، لعابیران، معدنی املاح ایران، تولید مواد و الیاف مصنوعی، نیرو کلر، کلر پارس، پالایش قطران زغالسنگ، تولید سموم علف کش
گروه رنگ و رزین و چسب: شیمیایی پارس پامچال، صنایع رنگ و رزین طیف سایپا، رزیتان، صنایع شیمیایی سینا، صنایع شیمیایی رنگین
گروه پلاستيك: یزد بسپار، تولیدی و صنعتی درخشان تهران، صنایع لاستیک سهند، تولیدی پلاستیک شاهین
گروه لوازم خانگي: گروه صنعتی بوتان، کارخانجات آبسال، پارس خزر، تولیدی و صنعتی نیک کالا
گروه تایرسازی: لاستیک بارز، کویر تایر، ایران یاسا، لاستیک پارس، تولیدی ایران تایر، مجتمع صنایع لاستیک یزد
گروه محصولات لبنی: شیر پاستوریزه پگاه زنجان، شیر پاستوریزه پگاه اصفهان، لبنیات کالبر، شیر پاستوریزه پگاه تهران، شیر پاستوریزه پگاه خراسان، پاک پی، لبنیات پاستوریزه پاک، فرآورده‌های لبنی پاکسار ساری
گروه صنایع غذایی: نوش مازندران، گروه تولیدی مهرام، بهنوش ایران، صنایع غذایی مانا، گلوکوزان، کشت و صنعت پیاذر، خوراک دام پارس، تولیدی تک ماکارون، زمزم تهران، صنعتی مینو خرمدره
گروه بازرگانی: سامان بارز، پرسال، تجارت گستران خوارزمی، بازرگانی ایران ترانسفو، توسعه و تجارت بین المللی صبا،صادراتی پرسوئیس، مهر اسپند پویا، بازرگانی پتروشیمی، پارس بازرگانان
گروه رایانه: تجارت الکترونیک پارسیان، کارت اعتباری ایران کیش، داده پردازی ایران، تینا سامانه، ایران ارقام، انتقال داده‌های آسیا تک
گروه محصولات دارویی: داروسازی اکسیر، داروسازی فارابی، البرز دارو، پارس دارو، لابراتوارهای دارویی رازک، داملران، سینا دارو، داروسازی رها، داروسازی شهید قاضی، داروسازی ثامن، شیمی دارویی دارو پخش، فرآورده‌های تزریقی ایران، داروسازی جابربن حیان، داروسازی امین، تولید مواد اولیه داروپخش، داروسازی زهراوی، داروسازی اسوه، داروسازی زردبند
گروه سیمان: آهک و گچ، سیمان ارومیه، فرآورده سیمان شرق، سیمان مازندران، سیمان شا هرود، سیمان هرمزگان، سیمان شمال، سیمان صوفیان، سیمان خوزستان، سیمان فیروزکوه، سیمان لامرد، سیمان بهبهان،سیمان بجنورد، سیمان هگمتان، سیمان تهران، سیمان اصفهان، سیمان فارس، سیمان اردبیل و آهک آذر شهر، سیمان قائن، سیمان کارون، سیمان کرمان، سیمان سفید نی ریز، سیمان فارس نو، سیمان دشتستان، سیمان غرب، ایران گچ، سیمان داراب، گچ ماشینی فارس، سیمان ممتازان کرمان
گروه منسوجات و فرش بافی: ایران مرینوس، نساجی بروجرد، پشمبافی توس، تولیدی کرمان موکت، صنایع موکت همدان، پلی‌اکریل ایران
گروه محصولات کاغذی: کارتن ایران، محصولات کاغذی لطیف، صنایع کاغذ‌سازی کاوه، کارتن مشهد، کارتن البرز
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]غلبه نگاه بنیادی به هیجانات سهامداران بورسی[/h] DEN-778283

گروه بورس- بهزاد بهمن‌نژاد: بازار دیروز در حالی با افت 3/0 درصدی شاخص کل مواجه بود که بیشتر صنایع قرمزپوش به معاملات خود پایان دادند. عده‌ای افت اخیر شاخص را به‌دليل عرضه‌های سنگین از سوی حقوقی‌ها می‌دانند.
این در حالی است که بررسی «دنیای اقتصاد» نشان می‌دهد در هفته سپری شده، تغییر مالکیت 188 میلیارد ریالی (معادل 8/0 درصد ارزش کل معاملات) از سوی سهامداران حقوقی به حقیقی انجام شده است که نسبت به هفته‌های پیش از آن، ناچیز است (مثلا در هفته منتهی به 4 دی، این تغییر مالکیت 648 میلیارد ریال، معادل 4/4 درصد ارزش کل معاملات بود)؛ همچنین اگر به حضور حقوقی‌ها به صورت روزانه دقت شود، در سه روز از پنج روز معاملاتی حضور حقوقی‌ها در نقش خریدار بیشتر از سهامداران حقیقی بوده است. بر این اساس، فروکش کردن هیجانات، رشد بی‌وقفه شاخص کل و اتمام منابع نقدینگی جدیدی که توسط سهامداران حقیقی وارد بورس ‌شده عوامل اصلی افت شاخص به شمار می‌آیند. در واقع، اکنون بورس وارد فاز استراحت و منطقی شده است و با پایان دوره «معاملات هیجانی»، انتظار می‌رود توجه سهامداران به ارزش ذاتی سهام موجود افزایش یافته باشد. همچنین، بررسی معاملات بورس از تاریخ 3 آذر تا چهارشنبه 18 دی 1392 (درست پس از توافقات هسته‌ای در ژنو تا پایان هفته گذشته) نشان می‌دهد میانگین ارزش معاملات، روزانه حدود 535 میلیارد تومان بوده است، در حالی که در روز گذشته ارزش معاملات افت قابل توجهی داشت و حدود 376 میلیارد تومان بود. این امر، گواه دیگری بر توقف ورود نقدینگی جدید به بازار و غلبه نگاه بنیادی بر هیجان سهامداران در انجام معاملات است.

در معاملات روز گذشته، گروه محصولات شیمیایی روند منفی خود را ادامه داد. «تاپیکو» در حالی بیشترین حجم معاملات این گروه را در اختیار داشت که طی هفته گذشته عمدتا مورد اقبال سهامداران حقیقی بوده است.
از سوی دیگر، گروه فرآورده‌های نفتی روند منفی خود را تغییر داده و مثبت شد. «ونفت» نیز که در معاملات اخیر خود بیشتر با حضور حقیقی‌ها مواجه بوده است بیشترین حجم معاملات گروه را به خود اختصاص داد و با صف خرید همراه شد.
اما، گروه فلزات اساسی در حالی همگام با بازار منفی شده‌ که شرکت‌های زیرمجموعه سرب و روی این گروه با تشدید اقبال سهامداران مواجهند. به گزارش بورس نیوز، انتشار گزارش مطلوب عملکرد 6 ماهه نماد «فسرب» و همچنین اعلام خبر افزایش سرمایه نماد «کالسیمین» از محل تجدید ارزیابی دارایی‌ها عوامل اصلی رشد آنها به شمار می‌آیند. «فولاد» در حالی بیشترین حجم معاملات این گروه را در اختیار داشت که سهامداران حقوقی به ویژه در نقش فروشنده حضور بسیار فعالی داشتند.
بانکی‌ها نیز روند منفی خود را ادامه دادند. «وپارس» در حالی بیشترین حجم معاملات این گروه را در اختیار داشت که طی 2 روز معاملاتی گذشته با حضور چشمگیر سهامداران حقوقی در نقش خریدار مواجه بوده است.
در این شرایط، شرکت‌های چندرشته‌ای صنعتی برای دومین روز معاملاتی پیاپی منفی شدند. «وغدیر» در میان نمادهای یکدست قرمزپوش این گروه، با حضور سهامداران حقوقی در نقش خریدار بیشترین حجم معاملات را در اختیار گرفت.
همچنین، گروه کانه‌های فلزی روند منفی خود را ادامه داد. «کروی» که در پی اقبال به شرکت‌های فعال در زمینه سرب و روی، برای دومین روز متوالی مثبت شده بود بیشترین حجم معاملات گروه را با حضور پایاپای سهامداران حقوقی در نقش خریدار و فروشنده در اختیار داشت. بررسی دنياي اقتصاد از معاملات این نماد طی هفته گذشته، نشان از تغییر مالکیت 9/5میلیارد ریالی (معادل 4 درصد ارزش کل معاملات این نماد) از سوی سهامداران حقیقی به حقوقی دارد.
مخابرات نیز روند منفی خود را ادامه داد تا بار دیگر از بازدهی سالانه شاخص کل فاصله بگیرد. «اخابر» در حالی روزهای منفی را سپری می‌کند که سهامداران حقوقی در نقش فروشنده حضور فعال‌تری داشته‌اند.
در این میان، روند مثبت خودرویی‌ها تغییر کرده و برای دومین روز متوالی منفی شدند. «خکاوه» با حضور پررنگ‌تر حقوقی‌ها در نقش فروشنده، بیشترین حجم معاملات گروه را به خود اختصاص داد.
از سوی دیگر، روند منفی گروه سیمانی ادامه یافت. مشکل عدم تامین گاز و بالا بودن نسبی سوخت مازوت برای شرکت‌های سیمانی، مهم‌ترین عامل افت این گروه به شمار می‌آید. «سفارس» در حالی بیشترین حجم معاملات گروه را در اختیار داشت که حقوقی‌ها در نقش خریدار حضور قابل توجهی داشتند.
در نهایت، سرمایه‌گذاری‌ها نیز همگام با بازار روند منفی خود را ادامه دادند. «وبیمه» که قرار بود به منظور برگزاری مجمع عمومی عادی سالانه در پایان معاملات روز گذشته متوقف شود، با به تعویق افتادن زمان برگزاری مجمع، مجاز باقی ماند و بیشترین حجم معاملات این گروه را در اختیار گرفت.
نکته: در نمودارهای شاخص صنایع، نماد «پارسان» جزو نمادهای عضو گروه فرآورده‌های نفتی در نظر گرفته است.


 

zahra.71

عضو جدید
کاربر ممتاز
عرضه نفت در بورس تهران


25 دی 1392

مدیرعامل بورس انرژی با تشریح دستورات جدید وزیر نفت برای عرضه نفت خام در بورس از تصویب عرضه بورسی نفت توسط هیات مدیره شرکت ملی نفت خبر داد و اعلام کرد: از بهمن ماه میعانات گازی پارس جنوبی هم در بورس انرژی عرضه خواهد شد.
سید علی حسینی درباره آخرین وضعیت عرضه نفت خام در بورس انرژی گفت: مجوز عرضه نفت خام در بورس انرژی توسط وزیر نفت صادر شده است.

مدیرعامل بورس انرژی با تاکید بر اینکه هم اکنون عرضه نفت خام در بورس در سطج هیات مدیره شرکت ملی نفت ایران هم به تصویب رسیده است، تصریح کرد: هم اکنون یکسری زیرساخت های فنی و عملیاتی توسط شرکت ملی نفت برای بارگیری و حمل فیزیکی نفت خام در سطح کشور در حال انجام است.

این مقام مسئول با یادآوری اینکه پیش بینی می شود به زودی عرضه روزانه حدود 5 هزار بشکه نفت در بورس انرژی آغاز شود، اظهار داشت: نفت خام عرضه شده در بورس انرژی صرفا برای تامین خوراک پالایشگاه های کوچک داخلی بوده و فعلا شرایط صادرات نفت به بازارهای بین المللی از طریق بورس انرژی فراهم نشده است.

وی با یادآوری اینکه از آذر ماه سالجاری هم عرضه میعانات گازی در بورس انرژی آغاز شده است، بیان کرد: براساس توافق انجام شده، پیش بینی می شود از بهمن ماه سالجاری شرکت ملی نفت ایران عرضه میعانات گازی تولیدی فازهای پارس جنوبی در بورس انرژی را آغاز کند.

حسینی با بیان اینکه مطابق با برنامه قرار است روزانه 10 هزار بشکه میعانات گازی در بورس انرژی عرضه شود، اظهارداشت: با توجه به قراردادهای بلندمدت پالایشگاه های گاز برای فروش میعانات گازی با اتمام این قراردادها بخشی از میعانات گازی برخی از پالایشگاه‌ها همچون پالایشگاه هاشمی نژاد درتالارهای شیشه ای انجام می شود.

به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از مهر، مدیرعامل بورس انرژی با تاکید بر اینکه از شهریور ماه سالجاری تاکنون بیش از 350 میلیارد دلار محصولات نفت و گازی در بورس انرژی عرضه شده است، خاطرنشان کرد: پیش بینی می شود به زودی عرضه انواع حلال‌های شیمیایی و نفتی در بورس انرژی افزایش یابد.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]بورس، همچنان درگير بلاتكليفي‌ها[/h]

گروه بورس- بهزاد بهمن‌نژاد: بازار ديروز در حالي با افت قابل توجه 6/1 درصدي شاخص كل مواجه بود كه صنعت منسوجات تنها گروه مثبت بورسي به شمار مي‌آمد.
در پي افت دسته جمعي صنايع، ارزش معاملات روزانه نيز كاهش قابل ملاحظه‌اي را تجربه كرد و به حدود 330 ميليارد تومان رسيد. عامل اصلي افت شاخص را مي‌توان بي‌اعتمادي به بازار سرمايه و برخي عدم شفافيت‌ها دانست. در سال جاري، توجه صرف به اصلاح قيمت فروش ناشي از تورم و افزايش نرخ دلار، موجب شد تا اميد به تعديل مثبت شركت‌ها افزايش يابد؛ بر اين اساس، رشد شديد قيمت سهام، اين سودهاي احتمالي را پيش خور كرده است. در حالي كه اكنون توجه به دو مساله، تعديل‌هاي مثبت پيش‌بيني سود را در هاله‌اي از ابهام فرو برده است؛ يكي زمزمه شايعاتي مبني بر ايجاد تغييرات مديريتي در سازمان بورس و ديگري، عواملي نظير ابهام در تعيين نرخ خوراك پتروشيمي‌ها و بهره مالكانه سنگ‌آهني‌ها و همچنين اجراي مرحله دوم هدفمندي يارانه‌ها. در واقع، مورد دوم باعث افزايش هزينه‌هاي توليد خواهد شد كه با توجه به سياست دولت مبني بر كنترل نرخ تورم، قيمت فروش محصولات به تناسب رشد هزينه‌ها تغيير نخواهد كرد. به اين ترتيب، ميزان سوددهي شركت‌هاي بورسي كه در ابتدا تنها با در نظر گرفتن افزايش نرخ تورم و در نتيجه بالا رفتن قيمت فروش برآورد شده بود، در حال حاضر با ابهام مواجه شده است. از سوي ديگر، باوجود رشد ممتد بورس از ابتداي سال و اميدواري به رشد هر چه بيشتر سهام كه از مشخصه‌هاي بازار پررونق است، ايجاد هر‌گونه ناامني، سودآوري در بازار را با مخاطره روبه‌رو مي‌كند؛ به عبارت ديگر، در شرايطي كه سهامداران تا كنون سود كافي و مطلوب خود را در اين بازار كسب كرده‌اند، به وجود آمدن احساس افت قيمت سهام باعث تشديد روند نزولي خواهد شد. صف‌هاي فروش پياپي يا حتي صف‌هاي خريد ناگهاني از جمله مشخصه‌هاي ناامن بودن بازار است كه باعث افت و خيزهاي شديد روزهاي اخير شده است. به زبان ساده، ادامه رفتار هيجاني سهامداران، اين بار در جهت معكوس مشاهده مي‌شود كه ممكن است منجر به ركودهاي ناگهاني و تغيير مسير به سمت بازار خرسي شود.
در معاملات روز گذشته، گروه محصولات شيميايي پيرو روند نوساني روزهاي اخير خود، منفي شد. «تاپيكو» در حالي بيشترين حجم معاملات اين گروه را در اختيار داشت كه با حضور نسبتا فعال سهامداران حقوقي در نقش خريدار همراه بود. از سويي، رشد 15/6 درصدي قيمت سهم «شخارك» در پي تعديل مثبت و پوشش مناسب 9 ماهه در اين گروه قابل توجه است.
گروه فرآورده‌هاي نفتي روند ملايم منفي خود را ادامه داد. «شپنا» در حالي بيشترين حجم معاملات اين گروه را به خود اختصاص داده بود كه تقريبا تمام معاملات آن توسط سهامداران حقوقي انجام شد. گروه فلزات اساسي نيز روند منفي خود را ادامه داد. «فولاد» در يك روز منفي، در حالي بيشترين حجم معاملات گروه را در اختيار گرفت كه شاهد عرضه‌هاي سنگيني از سوي سهامداران حقوقي بود.
در اين شرايط، روند منفي بانكي‌ها ادامه يافت. «وبصادر» در حالي بيشترين حجم معاملات را در ميان همه نمادهاي بورسي در اختيار داشت كه تقريبا كليه معاملات آن توسط سهامداران حقيقي انجام شد. شركت‌هاي چندرشته‌اي صنعتي نيز روند منفي خود را ادامه دادند. «واميد» در ميان نمادهاي يكدست قرمزپوش اين گروه، بيشترين حجم معاملات را در اختيار داشت و با حمايت شديد سهامداران حقوقي در نقش خريدار مواجه شد.
گروه كانه‌هاي فلزي با توجه به احتمال افزايش 30 درصدي نرخ بهره مالكانه و همچنين تعديل منفي «كچاد» در گزارش مالي 9 ماهه، افت 65/1 درصدي را ثبت كرد. «كروي» در ميان نمادهاي يكدست قرمزپوش اين گروه، در حالي بيشترين حجم معاملات را در اختيار گرفت كه با حضور فعال‌تر حقوقي‌ها در نقش فروشنده مواجه بود.
در اين شرايط، مخابرات روند منفي ماه اخير خود را ادامه داد. «اخابر» همچنان به‌رغم روزهاي منفي، با عرضه‌هاي شديدي از سوي سهامداران حقوقي مواجه است. مساله عدم حمايت حقوقي‌ها در اين نماد مي‌تواند با در نظر گرفتن دو عامل توجيه شود، يكي عدم ايجاد تغيير در تيم هيات مديره با توجه به ميزان اندك سهام شناور مخابرات (4 درصد) و همچنين كم بودن دامنه نوسان قيمت اين نماد، با توجه به حجم مبناي بالا.
از سوي ديگر، خودرويي‌ها بار ديگر همگام با بازار، منفي شدند. به گزارش بورس نيوز، دو شركت اصلي اين گروه يعني ايران خودرو و سايپا، در حال فروش برخي از دارايي‌هاي خود به منظور تامين منابع مالي انجام پروژه‌هاي توليدي و خروج از وضعيت نامناسب خود هستند. گرچه چنين اقداماتي مي‌تواند در بلندمدت موجب سودآوري شركت شود، اما سهامداران بايد وضعيت فعلي اين شركت‌ها را نيز براي انجام معاملات خود در نظر داشته باشند. «خساپا» بيشترين حجم معاملات اين گروه را با حضور فعال‌تر حقوقي‌ها در نقش خريدار در اختيار داشت.
همچنين، شركت‌هاي گروه سيماني كه همچنان درگير مسائل مربوط به تامين گاز و سوخت مازوت هستند روند منفي خود را ادامه دادند. «سفارس» بيشترين حجم معاملات اين گروه را با حضور قابل توجه حقوقي‌ها در نقش خريدار به خود اختصاص داد.
در نهايت، سرمايه گذاري‌ها روند منفي خود را ادامه دادند. «وساپا» بيشترين حجم معاملات گروه را با حضور حقيقي‌ها در اختيار داشت.
 

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
[h=1]نهادينه شدن عادت به شفافيت در بورس [/h]روه بورس- مجيد اسكندري: «تالار شيشه‌اي» جدا از شكل ظاهري‌اش، مفهوم يك بازار شفاف را نيز در ذهن، تداعي مي‌كند؛ بازاري كه مهم‌ترين مزيتش بر ديگر بازارها، نبود ابهام و فراهم بودن امكان پاسخگويي به فعالان در آن است. مقام ناظر اين بازار همواره سعي بر آن دارد زمينه لازم براي توزيع برابر و شفاف اطلاعات ميان فعالان بازار را فراهم آورد و شركت‌ها نيز ملزمند اين امكان را براي سهامداران خود ايجاد كنند تا از اين طريق، شفافيت در بازار گسترش يابد. در اين ميان ممكن است اين تصور براي برخي از شركت‌ها ايجاد شود كه مقام ناظر، با اعمال سختگيري، در روند فعاليت آنها اخلال ايجاد مي‌كند اما واقعيت اين است كه حمايت از حقوق سرمايه‌گذاران يكي از وظايف اساسي سازمان بورس است.
فاصله‌اي طولاني با بورس‌هاي پيشرفته
حسين خزلي‌خرازي، كارگزار بورس‌هاي كشور، شفافيت را موضوعي مي‌داند كه نمي‌توان حد صفر يا صد براي آن متصور شد و بايد به صورت مقايسه‌اي به آن نگريست.
او بر اين باور است كه شفافیت اطلاعات شرکت‌ها و معاملات نسبت به سال‌های قبل بسیار بهتر شده است و بی‌شک، شفافیت موجود در بورس‌ها با هیچ کدام از بازارهای دیگر در کشور قابل مقایسه نیست و بسیار بهتر و بالاتر از سایر بازارها است.
البته خزلي درخصوص رعايت شفافيت به معناي قانوني آن تاكيد كرده است: بین سطح شفافیت موجود در اقتصاد ایران و شفافیت موجود در بازار سرمایه با استانداردها و رویه‌های بین‌المللی و بازارهای سرمایه پیشرفته هنوز فاصله بسیار زیادي است.
وي توضيح داد: هم‌اکنون استانداردهای حسابداری در شرکت‌ها متداول است و استانداردهای حسابرسی هم الزامی و رعایت می‌شوند، اما هنوز استانداردهای گزارشگری مالی و افشاي اطلاعات همه‌گیر و عمومی نشده است.
در بخش معاملات نیز هنوز می‌شود اطلاعات بیشتر و با کیفیت بهتری را افشا کرد. خزلي خاطرنشان كرد: کمبود شرکت‌های تحلیلگر و شرکت‌های مشاور سرمایه‌گذاری و نبود شرکت‌های رتبه‌بندی در بازارسرمایه و اقتصاد ایران، اطلاعات آتی و پیش‌بینی‌ها در مورد آینده شرکت‌ها را سخت و غیرمعتبر کرده است.
وي درباره موضوعاتی كه باید در شفافیت بازار مورد بررسی قرار گیرند، يادآور شد: هنوز شرکت‌ها عادت به انتشار به موقع اطلاعاتی که روی قیمت تاثیر قابل توجه می‌گذارد، ندارند، به خصوص در مورد شرکت‌های تازه پذیرش شده یا شرکت‌های اصل 44 که سال‌ها با ساختارهای نظارتی دولتی مدیریت شده‌اند تا خود را با دستورالعمل‌های افشاي اطلاعات تطبیق دهند.
اطلاعاتي براي منتشر نشدن
اين كارگزار ادامه داد: هرچند اطلاعات معاملات به سرعت و توسط سایت‌های رسمی بورس‌ها و شرکت مدیریت فن‌آوری بورس (TSETMC) منتشر می‌شود، اما هنوز اطلاعات بیشتری از عمق بازار، معاملات بازار پایه و خرید و فروش‌های حقیقی‌ها و حقوقی‌ها قابل انتشار است.
خزلي درباره مولفه‌هاي مهم شفافيت توضيح داد: یک نکته که در بورس‌های مهم دنیا رویه و معمول و به عنوان مثال روی سایت yahoo finance هم قابل پیگیری است، افشاي معاملات افراد دارای اطلاعات درونی است. مدیران و ذی‌نفعان شرکت‌ها اطلاعات معاملاتشان در آن شرکت یا اطلاعات معاملات‌شان در ابزارهای مالی مشتق از دارایی پایه آن شرکت را در تمامی سایت‌ها منتشر می‌كنند.
مثلا اگر مدیرعامل HP سهم این شرکت را بخرد یا بفروشد یا اختیار معامله یا قرارداد آتی سهام این شرکت را مورد معامله قرار دهد، کل بازار از این اقدام وي مطلع می‌شوند.
وي افزود: افشاي معاملات افراد حقیقی و حقوقی که دارندگان اطلاعات نهانی و مرتبطین نزدیک شرکت هستند، می‌تواند به شفافیت اطلاعات شرکت‌ها کمک کند.
اين كارشناس ارشد بازار درخصوص شرکت‌هايي كه هزینه‌های شفافیت در بورس را بسیار بالاتر از هزینه‌های تامین مالی از خارج از بورس می‌دانند، خاطرنشان كرد: این مشکل بورس نیست. بلكه مشکل اقتصاد ایران است که در آن تخصیص منابع، دستوری و رابطه‌ای است. اگر تخصیص منابع و تسهیلات در بازار کارآی پولی انجام می‌گرفت و ساختار تامین مالی ما از بانک‌های دولتی و دستوری با نرخ‌های ترجیحی به بازار سپرده می‌شد، شاهد بودیم که شرکت‌ها حاضر می‌شدند هزینه‌های بیشتری برای شفافیت و پذیرفتن الزامات بورس‌ها بپردازند.
پيش‌بيني را از تحليلگران بخواهيم نه از مديران
خزلي يادآور شد: سطح شفافیت و الزامات پذیرش در بورس‌های کشورهای پیشرفته و هزینه‌هاي مستقیم و غیرمستقیم و مسوولیت مدنی و کیفری مدیران در عدم انتشار اطلاعات مرتبط و به موقع در این کشورها بسیار بیشتر از ایران است.
اين كارگزار درباره توقف برخی نمادهای بازار به دلیل روشن شدن وضعیت شرکت‌ها و تعلل در بازگشایی آنها به بهانه شفافیت گفت: اینجانب همواره با توقف نماد معاملاتی شرکت‌ها به دلیل ابهام اطلاعاتی آنها مخالف بوده‌ام. شرکت‌هایی که ابهام اطلاعات دارند یا اصلا اطلاعاتی ندارند یا حسابرس آنها نظر منفی یا عدم اظهار‌نظر روی اطلاعات آنها دارد، می‌توانند به تابلویی خاص (مثلا بازار پایه) منتقل شوند.
وي تاكيد كرد: به راحتی ثابت می‌شود که کارآیی معاملات در خصوص این شرکت‌ها بسیار بیشتر از عدم معامله و حبس مال مردم است. به هر حال اطلاعات نهانی حتی با تاخیر و تعلل اثر خود را بر قیمت‌ها خواهند گذاشت. خزلي در واكنش به اين پرسش كه به عقیده شما گزارش‌های منتشره توسط شرکت‌ها از انحراف شفافیت خبر می‌دهد یا روند متعادلی را به نمایش می‌گذارد، پاسخ داد: سطح شفافیت شرکت‌های پذیرفته شده در بورس‌ها نسبت به قبل و نسبت به سایر شرکت‌ها بسیار بهتر است. نکته مهم آن است که ما در ایران پیش‌بینی آینده را نیز از مدیران شرکت‌ها می‌خواهیم. به خصوص پیش‌بینی سود هر سهم در آينده، زيرا الزام ناشران به ارائه پیش‌بینی سود هر سهم در سایر بورس‌ها متداول نیست و اصولا مدیران در شرایط بسیار پیچیده اقتصادی قادر به ارائه یک عدد به عنوان سود هر سهم در آینده نیستند. وي سپس گفت: مدیران باید بودجه تولید و برنامه فروش سال و فصل آینده را بدهند. این تحلیلگران و شرکت‌های مشاور سرمایه‌گذاری و شرکت‌های متخصص مالی هستند که باید با سناریوهای محتمل، وضعیت آینده بازار، صنعت و شرکت‌ها را پیش‌بینی کرده و برای هر سناریو احتمال وقوع در نظر بگیرند. بنابراين الزام شرکت‌ها به ارائه پیش‌بینی EPS باید مورد تجدید نظر قرار گرفته و با استانداردهای نهاد ناظر بین‌المللی سازمان‌های بورس IOSCo تطبیق پیدا کند.
جاي خالي موسسات رتبه‌بندي
در بازار سرمايه ايران
خزلي‌خرازي برای توسعه بیشتر شفافیت آماری، راهكارهاي زير را پیشنهاد كرد:
- استفاده بیشتر از خدمات شرکت‌های مشاور سرمایه‌گذاری برای تحلیل آینده- تاسیس حداقل دو شرکت رتبه بندی ایرانی یا نمایندگی‌های رتبه بندی‌های خارجی در ایران برای دادن رتبه علمی به ناشران و اوراق بهادار منتشر شده.
- برگزاری دوره‌های متعدد آموزشی و کارگاه‌های آموزشی برای مدیران، اعضای هیات مدیره و مدیران مالی ناشران از الزامات دستورالعمل‌ها و قوانین و تبعات عدم انتشار اطلاعات صحیح و به موقع و سامانه‌های موجود در بورس‌ها.
- انتشار همزمان اطلاعات شرکت‌ها در بازار بدون دخالت و بررسی سازمان و بورس‌ها و ارائه نظر سازمان و بورس‌ها بعد از انتشار اطلاعات به صورت اظهار نظر شفافیت.
- برخورد جدی قضایی و انتظامی با ناشرانی که عمدا اطلاعات نمی‌دهند یا اطلاعات انحرافی و ناصحیح داده‌اند.
- لغو اجبار شرکت‌ها به ارائه سودهرسهم در آینده و مطالعه تطبیقی این الزام و سایر دستورالعمل‌ها با بورس‌های پیشرفته و استانداردهای نهادهاي ناظر بین‌‌المللی.
خرازي در واكنش به اين پرسش كه بورس به دنبال افزایش شفافیت و اجراي قانون ضدپولشويي در نظر دارد به برخی اطلاعات افراد دسترسی پیدا کند آیا این موضوع وجهه قانونی دارد و آیا روشن شدن ماهیت اشخاص حقیقی در بورس در کشورهای جهان مرسوم است، توضيح داد: قوانین نظارتی که منتج به سلامت معاملات و صحت آن می‌شود و قوانین ضدپولشويی در بازارهای مالی پیشرفته بسیار سختگیرانه‌تر و دقیق‌تر از ایران است و اصولا ما در این حوزه در اول راه هستیم.
معامله با كدهاي ديگران، يك مشكل جدي است
وي تصريح كرد: آنچه مهم است، محدودیت‌های معاملاتی برای افراد خاص و عدم تمایل برخی افراد به افشاي ثروت و دارايی‌هایشان است كه باعث شده بيشتر افراد تمایل داشته باشند با کدهای دیگران و با نام‌های دیگران معامله کنند. خزلي سپس گفت: بر‌طرف کردن محدودیت‌های يادشده و رواج فرهنگ افتخار کردن به ثروت و دارايی مشروع این مشکلات را بر طرف می‌کند.
مثلا کارکنان و مدیران شرکت‌های کارگزاری حداکثر 25 میلیون تومان در سال می‌توانند معامله کنند. این رویه مربوط به سال 1382 است. از آن سال تا‌کنون این دستورالعمل بازنگری نشده است. بنابراین این قشر سعی می‌کنند، معاملات خود را با کدهای همسر و فرزندان کبیرشان انجام دهند.
این معضل در سایر نهادهای مالی مانند شرکت‌های پذیرفته شده، شرکت‌های سرمایه‌گذاری، بانک‌ها، سازمان، بورس‌ها و... هم جدی است! اين كارگزار درباره ابعاد شفافیت در بورس‌های جهانی و تفاوت‌هایی كه بین بورس ایران با بورس‌های جهانی وجود دارد، گفت: ابعاد شفافیت در بازارهای مالی پیشرفته از لحاظ انتشار سریع اطلاعات ناشران، اطلاعات ابزار مالی مورد معامله، جزئیات اطلاعات معاملات و .... غیر قابل مقایسه با بورس‌های کشور ما است.
وي در پايان تاكيد كرد: کم کردن فاصله موجود بین بازار مالی کشورمان با استانداردهای بین‌المللی نیاز به مطالعات تطبیقی مفصل و اراده ملی دارد، البته این معضل در بخش مالیاتی و بخش پولشويی هم بسیار مشهود است.
*
 

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
شوراي بورس و تحركات جديد
عليرضا باغاني

پس از آنكه سازمان بورس و اوراق بهادار يك خانه‌تكاني اساسي در تركيب مديريت‌هاي كليدي خود انجام داد، بازار نفس راحتي كشيد و به دور از اقدامات مداخله‌جويانه و سلبي سابق اصطلاحا «روي غلتك افتاد» و معاملات خوبي را در چند ماه گذشته در بازار سهام شاهد بوديم. هرچند در برخي از نمادها متاسفانه سفته‌بازان توانستند موج‌سواري كنند و با استفاده از نقدينگي سنگين موجود در بازار در سهام كوچك و با سرمايه پايين سودهاي كلاني را شناسايي كنند كه البته جاي بررسي توسط نهاد ناظر بازار سرمايه دارد.
اما در شرايط كنوني به نظر مي‌رسد كه بازار سرمايه بيش از هر چيز نيازمند ابزارها و نهادهاي مالي جديد براي جذب نقدينگي و به تعبيري واضح‌تر، نيازمند قوانين و مقررات جديد و رويكردهايي نو است.
در عين حال مدتي است كه خوشبختانه شوراي عالي بورس حركت فعالانه‌تري از خود بروز مي‌دهد.
اخيرا نماينده كانون‌هاي خودانتظام وارد شوراي بورس شده و از طرفي ديگر دكتر عبده‌تبريزي به عنوان چهره كهنه‌كار و حرفه‌اي بازار سرمايه پس از حضور چندين و چند ساله در اين بازار در شوراي بورس تحركات جديدي را رقم زده است. البته ناگفته نماند كه ظرف ماه‌ها و سال‌هاي گذشته هم شوراي بورس مصوبات خوبي داشت كه در پيشبرد اهداف توسعه‌اي بازار سرمايه اثرگذار بود، اما اين انتظار وجود داشت كه شوراي بورس بتواند پرتحرك‌تر در موارد مختلف وارد شود و به عنوان نمونه اگر شوراي بورس ظرف سال‌هاي گذشته به اندازه كافي و وافي پرتحرك بود، سازمان بورس در سال‌هاي گذشته نمي‌توانست در برخي موارد فراقانوني عمل كند.
باري؛ شوراي بورس در فضاي كنوني و در شرايطي كه خوشبختانه مديريت سازمان بورس تثبيت شده مي‌تواند در بسياري از تصميم‌گيري‌هاي كلان بازار سرمايه اثرگذارتر از قبل باشد.
تركيب كنوني شوراي بورس تركيب بسيار خوبي است. در ميان اعضاي حقيقي شورا علاوه بر حضور موثر دكتر عبده‌تبريزي به عنوان نماينده وزارت صنعت، افرادي همچون دكتر پورابراهيمي نماينده مردم كرمان در مجلس حضور دارد كه مي‌تواند دغدغه‌هاي بازار سرمايه را به مجلس منتقل كند. به نظر مي‌رسد اين فرصت خوبي است كه بازار سرمايه نماينده‌اي در مجلس دارد كه خود در بالاترين نهاد تصميم‌ساز براي بازار سرمايه هم حضور دارد. فردي كه در سال‌هاي گذشته تلاش‌هاي زيادي براي استقلال شوراي بورس كرد و به نتايج خوبي هم رسيد. در همين حال چهره‌هايي مثل مصطفي حقيقي و دكتر زال‌پور كه از خبرگان بازار هستند هم مي‌توانند پل ارتباطي خوبي ميان بدنه كارشناسي بازار و شوراي بورس باشند. اما اين شورا از نظر حضور بزرگان اقتصاد و تصميم‌گيران كشور نيز داراي سطح بالايي است.
وزير امور اقتصادي و دارايي، وزير صنعت، معدن و تجارت، رييس اتاق تعاون و دادستان كل كشور هم از جمله اعضاي شوراي بورس هستند كه مهم‌ترين تصميمات را براي بازار سرمايه كشور مي‌گيرند.
به اعتقاد نگارنده، شوراي بورس در سطح كنوني و با تغييرات انجام شده مي‌تواند بسياري از تصميم‌گيري‌هاي مهم را براي بازار سرمايه اتخاذ كرده و منشا اثر باشد.
يكي از موارد مهمي كه مي‌تواند از سوي شوراي بورس دنبال شود، موضوع تحقق حاكميت شركتي است. يكي از موارد مهم حاكميت شركتي اين است كه هيات مديره‌ها بايد مستقل باشند، به عنوان مثال معاونين سازمان بورس و اوراق بهادار كه وابسته به سازمان هستند هيات مديره سازمان را تشكيل مي‌دهند، در حالي كه هيات مديره مستقل مي‌توانست در شرايط بهتري عمل كند.
اين موضوع را البته در بسياري از شركت‌هاي بورسي هم مي‌توانيم مشاهده كنيم.
در همين حال، شوراي عالي بورس مي‌تواند با تشكيل دبيرخانه‌اي در دسترس براي سهامداران خود گزارش‌هايي پيوسته از فعالان خرد بازار سرمايه دريافت كند، در واقع شوراي بورس بايد به سمتي حركت كند كه بتواند با بدنه بازار سرمايه ارتباط برقرار كرده و دغدغه‌هاي بازار سرمايه را پوشش دهد.
دقيقا يكي از كاستي‌هايي كه در سال‌هاي اخير به وضوح قابل مشاهده بود اين بود كه شوراي بورس با بدنه بازار ارتباط زيادي نداشت، اين البته منافي ارتباط نزديك برخي از اعضاي حقيقي شوراي بورس با اهالي بازار سرمايه نيست.
در مجموع به نظر مي‌رسد كه با ساختار كنوني، شوراي بورس مي‌تواند فعالانه‌تر عمل كرده و مدافعي محكم براي حقوق سهامداران و سرمايه‌گذاران و اساسا نهادي براي تصميم‌گيري‌هاي كليدي بازار سرمايه
باشد.
مخلص كلام اينكه شوراي بورس كنوني بهتر مي‌تواند تشخيص دهد كه در بازار چه خبر است؟ بازار چه مي‌خواهد؟ و اساسا دغدغه روز بازار چيست؟
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]گزارش‌هاي 9 ماهه، پاسخگوي انتظار سهامداران نبود[/h] DEN-780178

گروه بورس- بهزاد بهمن‌نژاد: بازار ديروز در حالي با افت قابل توجه 6/1 درصدي شاخص كل مواجه بود كه تقريبا تمامي گروه‌هاي بورسي به جز صنايع نساجي و ابزار پزشكي با اين روند همراه شدند. بررسي‌ها نشان مي‌دهد شاخص كل از ابتداي هفته گذشته تا كنون با 5 درصد افت همراه بوده است كه از جمله بدترين هفته‌هاي بورس طي سال جاري به شمار مي‌آيد.
همچنين، كاهش ارزش معاملات روزانه و بازگشت آن به محدوده 370 ميليارد توماني نشان از فروكش كردن هيجانات ماه‌هاي اخير در بورس دارد. در واقع، بورس كه با اعلام توافقات ژنو شروع به رشد كرده و با هجوم شديد نقدينگي همراه شده بود توانست قله‌هايي فراتر از حد انتظار را فتح كند؛ اما اكنون كه زمان اجراي توافقات رسيده است آنچه بايد به عنوان افزايش سود توسط شركت‌ها اعلام مي‌شد، پيشاپيش در اثر هجوم سهامداران، در قيمت سهام جبران شده است. بر اين اساس، روند فعلي بازار سرمايه پس از يك دوره صعود بي وقفه، كاملا منطقي است و نشان از نامطلوب شدن شرايط ندارد، بلكه انتظارات بيش از حد كه باعث رشدهاي ناگهاني قبلي شده بود اكنون در حال تعديل شدن است. ارائه گزارش‌هاي اخير 9 ماهه شركت‌ها كه عموما بر شرايط قبلي تاكيد دارند و با تعديل سود خاصي همراه نيستند گواه ديگري بر اين ادعا است. بنابراين، سهامداران بايد با دقت بيشتر و با استفاده از تحليل‌هاي بنيادي كه وابسته به نوسانات هيجاني بازار نيست معاملات خود را انجام دهند.
در معاملات روز گذشته، گروه محصولات شيميايي كه نسبت به ساير گروه‌ها روند منفي ملايم‌تري را سپري مي‌كند منفي شد. در اين گروه دو پارامتر اساسي در تقابل هم قرار دارند؛ اول رفع تحريم صادرات محصولات پتروشيمي است كه به گفته برخي مقام‌هاي رسمي، تاثير چنداني بر سوددهي شركت‌هاي اين گروه در كوتاه مدت نخواهد داشت. پارامتر دوم، ادامه بلاتكليفي در خصوص تعيين نرخ خوراك گاز است كه سودآوري برخي نمادهاي پتروشيمي را كاهش مي‌دهد.
در حال حاضر، جو منفي موجود در بازار و افزايش نرخ خوراك گازي بر تاثيرات مثبت رفع تحريم‌ها غلبه داشته است. «تاپيكو» بيشترين حجم معاملات اين گروه را با حضور فعال سهامداران حقوقي به ويژه در نقش خريدار در اختيار
داشت.
در اين شرايط، گروه فرآورده‌هاي نفتي روند منفي خود را ادامه داد. اين گروه كه در روزهاي هيجاني بازار هم چندان مورد توجه نبود و نسبت قيمت به درآمد (P/E) معقولي دارد، اكنون نيز بر خلاف بازار با افت شديدي مواجه نيست. «شبندر» بيشترين حجم معاملات گروه را با حضور قابل توجه حقوقي‌ها در نقش خريدار انجام داد.
همچنين، گروه فلزات اساسي روند منفي خود را ادامه داد. «فملي» بيشترين حجم معاملات گروه را در حالي در اختيار داشت كه سهامداران حقوقي حدود 70 درصد خريداران را تشكيل دادند.
اما بانكي‌ها كه اميد بود پس از رفع تحريم‌ها و افزايش گردش‌هاي مالي در ميان گروه‌هاي پيشرو قرار گيرند، اكنون با روند منفي مواجه هستند. علت اين امر همان پيشخور شدن سودهاي احتمالي پيش از محقق شدن آن است. «وبصادر» بيشترين حجم معاملات اين گروه را با حضور عمده سهامداران حقيقي به خود اختصاص داد.
شركت‌هاي چندرشته‌اي صنعتي نيز روند منفي خود را ادامه دادند. «وغدير» در حالي بيشترين حجم معاملات اين گروه را در اختيار داشت كه سهامداران حقوقي به صورت پاياپاي در نقش خريدار و فروشنده حضور پيدا كردند.
از سوي ديگر، در گروه كانه‌هاي فلزي كه پس از مصوبه نرخ 30 درصدي بهره مالكانه با مشكل سودآوري مواجه شده روند منفي خود را ادامه داد. «ومعادن» با حضور پاياپاي سهامداران حقوقي در نقش خريدار و فروشنده بيشترين حجم معاملات اين گروه را در اختيار گرفت.
مخابرات همچنان روند نزولي خود را ادامه داد. «اخابر» كه از جمله بزرگ‌ترين شركت‌هاي بورسي به شمار مي‌آيد به‌رغم روزهاي منفي، با عرضه‌هاي سنگيني از سوي سهامداران حقوقي همراه است.
اما در گروه خودرو كه توافقات ژنو اميدواري‌هايي را براي بهبود شرايط آنها ايجاد كرده بود، گزارش‌هاي 9 ماهه نشان داد افزايش سودآوري توليدكنندگان خودرو در كوتاه مدت امكان‌پذير نيست و نياز به زمان دارد. بر اين اساس، خودرويي‌ها همگام با بازار منفي شدند. «خمهر» از جمله معدود نمادهاي مثبت اين گروه بيشترين حجم معاملات را با حضور سهامداران حقيقي در اختيار داشت.
همچنين، گروه سيماني روند منفي خود را ادامه داد. «سفارس» بيشترين حجم معاملات اين گروه را با حضور فعال سهامداران حقوقي در نقش خريدار به خود اختصاص داد.
در نهايت، سرمايه گذاري‌ها روند منفي خود را ادامه دادند. «وساپا» بيشترين حجم معاملات گروه را با حضور كامل حقيقي‌ها در اختيار داشت.

 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
در ميزگردي در اتاق بازرگاني ايران مطرح شد
DEN-780179 گروه بنگاه‌ها- ميزگرد «حسابرسي كامپيوتري، ضرورتي اجتناب‌ناپذير» چهارشنبه 25 دي‌ماه در اتاق ايران با حضور شبكه مشاوران مديريت و مهندسي ايران، جامعه حسابداران رسمي ايران، انجمن حسابداران خبره، سازمان حسابداري، موسسه مفيد راهبر، سازمان حسابرسي صنايع دفاع، اداره حسابرسي و گزارشگري مالي سازمان بورس و يكي از استادان اين رشته در دانشگاه برگزار شد.

به گزارش روابط عمومي اتاق بازرگاني و صنايع و معادن ايران، سيد جعفر مرعشي، رئيس شوراي عالي شبكه مشاوران مديريت و مهندسي ايران، هدف اصلي برگزاري اين ميزگرد را شناسايي لازمه‌هاي گسترش بهره‌گيري از حسابرسي كامپيوتري دانست و عنوان كرد: با حضور دولت جديد حركت‌هاي تازه‌اي در راستاي شناسايي حوزه‌هاي مديريت نشده كشور صورت گرفت. يكي از اين حوزه‌ها مربوط به مسائل فرهنگي مي‌شود كه متاسفانه با تنگناهاي بسياري روبه‌رو است. موضوع ديگر كه در دستور كار اين ميزگرد قرار دارد، به استفاده از حسابرسي كامپيوتري مربوط مي‌شود.
وي ادامه داد: اين مساله در نشست هيأت وزيران چهارسال گذشته مورد توجه قرار گرفت، ولي تا به امروز فراموش شده است. استفاده از اين مهم به شفافيت در كشور كمك مي‌كند؛ مساله‌اي كه تاكنون زيان‌هاي بسياري به دليل خلأ آن متحمل شده‌ايم.
نادريان، مديرعامل موسسه مفيد راهبر، با تاكيد بر اين نكته كه سرفصل‌هاي ميزگرد به برگزاري نشست‌هاي مستمر نياز دارد،‌ توضيح داد: متاسفانه فعاليت‌هاي انجام شده در زمينه‌هاي حسابرسي در ايران با ساير كشورها قابل قياس نيست. موسسات حسابرسي خارجي، خدماتي را ارائه مي‌دهند كه براي برخي از آنها هنوز معادل فارسي پيدا نكرده‌ايم. البته با توجه به ايجاد جامعه مشاوران طي 12 سال گذشته و ورود موسسات بخش خصوصي به وادي حسابرسي شاهد توسعه نسبي در اين حوزه هستيم.
وي با بيان اين نكته كه نسبت حسابرسي به GDP كشور يك صدم درصد است، گفت: در كشورهاي ديگر اين نسبت به نيم تا يك درصد مي‌رسد، در حالي‌كه حق‌الزحمه حسابرسي در ايران 10 دلار است، در كشورهاي پيشرفته از 120 دلار شروع شده و بعضا تا 200 دلار هم مي‌رسد.
براساس اين گزارش در حال حاضر از بين 300 هزار شركت كه اظهارنامه مالياتي ارائه مي‌دهند، يك هزار شركت از طريق سازمان حسابرسي و 20 هزار شركت توسط موسسات بخش خصوصي، عمليات حسابرسي خود را انجام مي‌دهند، به اين معنا كه ديگر شركت‌ها هنوز لزوم حسابرسي را احساس نكرده و هم‌چنان نبود شفافيت در جامعه وجود دارد.
غلامرضا سلامي، عضو شوراي عالي انجمن حسابداران خبره، نيز در اين ميزگرد گفت: به نظر من آنچه كه در ايران به عنوان حسابرسي انجام مي‌شود با آنچه كه در ساير كشورها صورت مي‌گيرد قابل مقايسه نيست؛ چرا كه پاسخ‌گويي در ايران متمايز از آن‌چيزي است كه در كشورهاي پيشرفته مطرح است. بنا‌بر‌اين تا زماني كه اين فرهنگ در كشور نهادينه نشود، صرف حسابرسي و ارائه گزارش‌هاي حسابرسي مشكلي حل نخواهد شد.
در ادامه فرشاد اسكندر بياتي، عضو هيات عامل سازمان حسابداري با اشاره به اين نكته كه زيرساخت‌هاي لازم براي توسعه فعاليت‌هاي حسابرسي وجود دارد، تشريح كرد: بخش قابل توجهي از اقتصاد تحت تاثير دولت بوده و اين يك بخش بزرگ از مشكلات اين حوزه به حساب مي‌آيد.
البته براساس اظهارات كامبيز فروقان ‌دوست، استاد دانشگاه آنچه كه در ايران گم شده و به سختي ادا مي‌شود، حق حساب‌خواهي است. به اعتقاد وي اگر اين حق در جامعه شناخته شود، شكل همه چيز تغيير خواهد كرد و همه به سوي حسابرسي گزارش‌هاي خود حركت مي‌كنند.
فروقان دوست يادآور شد: در ايران حسابرسي پلي است بين دانشگاه و شغلي كه فرد در آينده انتخاب خواهد كرد. متاسفانه طول اين پل نيز كوتاه است.
وي تصريح كرد: موضوع حسابرسي يك مساله حساس براي كشور به شمار مي‌آيد، بنابراين بهتر است به جاي وارد كردن سيستم‌هاي خارجي از فناوري‌هاي بومي براي اين منظور بهره ببريم.
آزاده مداحي، رئيس اداره حسابرسي و گزارشگري مالي سازمان بورس نيز در رابطه با ديدگاه بورس نسبت به اين حرفه تشريح كرد: تمام اقدامات اين سازمان با اين رويكرد صورت مي‌گيرد كه حرفه حسابرسي به جايگاه اصلي خود در كشور دست پيدا كند، چرا‌كه اگر اين حرفه تقويت شود ميزان شفافيت در جامعه نيز بيشتر خواهد شد و آنچه كه به عنوان رسالت سازمان براي حمايت از حقوق سهامداران تعريف مي‌شود با تقويت حرفه حسابرسي عملياتي مي‌شود.
وي در بخش ديگري از سخنان خود گفت: ارتقاي فناوري اطلاعات از دغدغه‌هاي بورس است و بنابراين مجبور هستيم به سمت استفاده از فناوري اطلاعات در حوزه بورس برويم. همچنين مي‌شود براي موسساتي كه از فناوري اطلاعات در زمينه حسابرسي استفاده مي‌كنند امتياز تشويقي در نظر گرفت.
در بخش ديگري از اين نشست، غلامعلي موحدي از سازمان حسابرسي صنايع دفاع سير تاريخي آغاز اين سازمان را عنوان كرد. براساس اظهارات وي وجود اطلاعات طبقه‌بندي شده مانع اصلي در روند فعاليت‌هاي حسابرسي به شمار مي‌آيد.
اين ميزگرد با تاكيد بر آنكه فاصله ايران با جوامع پيشرفته در زمينه به كارگيري IT در مقوله حسابرسي بسيار زياد است، در جمع‌بندي خود علت اصلي اين مساله را در درجه اول سن استفاده‌كنندگان و مسوولان از اين فناوري اعلام كرد و علت ديگر اين نقص را در فرآيند آموزش افراد دانست. بر اين اساس، اولين گام براي رسيدن به حسابرسي كامپيوتري آشنا كردن همه افراد با اين مقوله و رشد ابزارهاي كنترلي است.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]نقدينگي‌ جديد در راه ورود به بورس[/h]

يك كارشناس بازار سرمايه با تاكيد بر اينكه ورود هلدينگ‌هاي بورسي نويد افزايش نقدينگي‌ جديد در بازار سهام را مي‌دهد، تاكيد كرد سال آينده نقدينگي بيشتري وارد بورس خواهد شد لذا آموزش فرهنگ سهامداري لازم است. مهيار بقايي در گفت‌وگو با خبرگزاري فارس، با ابراز خرسندي از وضعيت فعلي بورس و استراحت چند هفته گذشته شاخص بازار اظهار كرد: اين روند بسيار مطلوب ارزيابي مي‌شود و استراحت بازار در اين مقطع زماني، دور از انتظار نبود.

وي ادامه داد: البته شاخص بورس، معيار كاملي براي سنجش كل بازار نيست و طي چند روز گذشته، هجوم سرمايه‌گذاران براي فروش سهام، مبتني بر شايعات بازار و خبرهاي منفي غيرمرتبط با شركت‌ها بوده است.
اين كارشناس بازار با تاكيد بر اينكه تا يك ماه آينده روند حركت شاخص بورس به شكل متعادل پيش‌بيني مي‌شود، گفت: با آمدن اخبار مثبت سياسي و اخباري درباره بهبود وضعيت اقتصادي، سال آينده شركت‌ها و صنايع مختلف بورسي وضعيت بهتري خواهند داشت.
بقايي با اشاره به اينكه سرمايه‌گذاران به جاي نگاه كوتاه‌مدت بايد فرهنگ سهامداري را رعايت كنند، گفت: قطعا سال آينده با بهبود وضعيت شركت‌ها به واسطه گشايش‌هاي سياسي و وضعيت اقتصاد، بازار سهام رشد قابل توجه ديگري را تجربه خواهد كرد. اين كارشناس بازار سهام با تاكيد بر اينكه اشخاص حقوقي‌ بازار سرمايه نقش فعال‌تري در روزهاي منفي بازار دارند، تصريح كرد: البته اين به معناي ارزندگي قيمت سهام همه شركت‌ها نيست، بلكه چشم‌انداز مثبت بازار منجر به فعال‌تر شدن حقوقي‌ها شده است؛ قطعا بازار سهام در آينده وضعيت بهتري را تجربه خواهد كرد.

وي با بيان اينكه، خوشبختانه شفافيت بيشتري در صنايع بورسي و همچنين وضعيت پيش‌روي اقتصاد در حوزه‌هاي مختلفي چون نرخ ارز، ‌قيمت نفت و خوراك شركت‌ها ايجاد شده است، گفت: هم‌اكنون بسياري از صنايع سود يا زيان خود را به‌طور كامل پيش‌بيني و به بازار اعلام كردند و در اين خصوص جاي بسي خوشحالي است.
قائم‌مقام كارگزاري سهم آشنا با تاكيد بر اينكه با گشايش‌هاي سياسي ايجاد شده صنايع صادرات محور و همچنين شركت‌هاي بانكي، به سمت سودآوري بيشتر حركت خواهند كرد گفت: از بابت ريزش‌هاي هفته‌هاي اخير، نگراني وجود نداشته و اتفاقا فعالان و تحليلگران بازار از استراحت‌هاي شاخص ابراز اميدواري كردند. بقايي با اشاره به اينكه آمدن هلدينگ‌هاي جديد بورسي موجب ورود نقدينگي‌هاي جديد به بازار مي‌شود، با ذكر مثالي تاكيد كرد: پيش از ورود دو هلدينگ بزرگ بورسي (تاپيكو و فارس) حجم معاملات و ميزان نقدينگي‌هاي موجود در بورس پايين‌تر بود كه به محض ورود اين دو هلدينگ و طي مدت زمان كوتاهي، نقدينگي‌هاي جديدي وارد بازار شد.
اين كارشناس بازار سرمايه معتقد است صنايع بيمه‌اي، بانكي، خودرويي، كشتيراني، پتروشيمي و فلزات سال آينده ضمن تجربه شرايط بهتر، در شمار گروه‌هاي برتر بازار سهام خواهند بود.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]زمان پایان استراحت بورس نزديك شد[/h]گروه بورس- بهزاد بهمن‌نژاد: بازار ديروز در حالي با افت ملايم 5/0 درصدي شاخص كل مواجه بود كه صنايع بورسي، كمي از روند روزهای گذشته رها شده و در تعداد قابل توجهي از آنها نشانه‌هاي بازگشت به روند صعودي ديده مي‌شود.
در معاملات روز گذشته، به علت برخي مشكلات فني در سيستم ثبت سفارش، بازار در ابتداي ساعات معاملات در اثر افزايش تقاضاي خريد با رشد شاخص مواجه شد؛ حال آنكه در ادامه افزايش عرضه‌ها منجر به افت آن شد. سبز شدن برخي نمادها در اين معاملات، اميدهايي را در دل سهامداران ايجاد كرد، اما همچنان ميزان ارزش معاملات (حدود 330 ميليارد ريال) نشان از رفتار به دور از هيجان بازار دارد. بر اين اساس، اميد است پس از يك دوره اصلاح قيمت و افت شاخص كل، از امروز شاهد بازگشت اقبال سهامداران به بورس باشيم كه در پي آن، شاخص مي‌تواند بار ديگر به مسير صعودي اما با شيب بسيار ملايم بازگردد. در حقيقت، بررسي «دنياي اقتصاد» نشان مي‌دهد تقريبا تمامي صنايع طي 10 روز گذشته با افت شاخص مواجه بوده‌اند كه اين به معناي انجام اصلاح قيمت در كل بازار است. در حالي كه طي چند ماه اخير، هنگامي كه صنعتي در فاز اصلاح قيمت بود، نقدينگي ناشي از حجم بالاي معاملات روزانه، به ناچار وارد گروه‌هاي ديگر مي‌شد كه رشد آنها را به همراه داشت. در واقع، طي روزهاي اخير هيجانات بازار فروكش كرده و در نتيجه انتظار مي‌رود بازار پس از يك دوره استراحت دسته جمعي، به آرامي وارد مسير صعودي ملايمي شود.
در اين ميان، گروه دارويي روند منفي خود را ادامه داد. اين گروه در پي گزارش‌هاي 6 ماهه با توجه به افزايش قيمت فروش داروها در ابتداي سال، عمدتا با تعديل مثبت پيش بيني سود (EPS) همراه بودند. بر اين اساس، تشديد اقبال سهامداران باعث رشد قابل توجه دارويي‌ها در سه ماهه بعدي شد؛ اما از آنجا كه احتمال افزايش مجدد قيمت داروها تقريبا وجود ندارد (عدم تعديل مثبت در گزارش‌هاي 9 ماهه اخير اين گروه گواهي بر اين ادعاست)، اين گروه بار ديگر حاشيه نشين بازار شده است. «تيپيكو»، بزرگ‌ترين هلدينگ دارويي، در دومين روز معاملاتي خود، بيشترين حجم معاملات گروه را در حالي در اختيار گرفت كه با عرضه‌هاي سنگيني از سوي سهامداران حقوقي مواجه بود. حمل و نقلي‌ها نيز روند نزولي خود را ادامه دادند. تبندر، مسوول امور سهام حمل و نقل پتروشيمي «حپترو» در گفت‌وگو با خبرنگار بورس نيوز عنوان كرده است: با توجه به توافقات ژنو، احتمال بسته شدن قراردادهاي جديد با شركت‌هاي پتروشيمي فراهم شده است كه البته لازمه انجام اين طرح‌هاي توسعه‌اي، لغو تحريم‌ها است. ديروز، «حكشتي» بيشترين حجم معاملات اين گروه را با حضور فعال حقوقي‌ها در نقش خريدار به خود اختصاص داد. از سوي ديگر، روند منفي گروه غذايي متوقف شد. «غالبر» بيشترين حجم معاملات اين گروه را با حضور سهامداران حقيقي در اختيار داشت. در اين شرايط، گروه رايانه‌اي روند منفي خود را تغيير داده و مثبت شد. «مداران» در حالي بيشترين حجم معاملات اين گروه را در اختيار گرفت كه حقوقي‌ها در نقش فروشنده حضور قابل توجهي داشتند. اما گروه ساختماني روند شديد منفي خود را طي روزهاي اخير ادامه داد. حسام حسيني، كارشناس بازار سرمايه در رابطه با اين گروه مي‌گويد: با توجه به آنكه سوددهي شركت‌هاي اين گروه، وابسته به پروژه‌هايي است كه در هر دوره انجام مي‌دهند و در نتيجه آنها را بر اساس EPS نمي‌توان ارزش‌گذاري كرد، بلكه ميزان خالص دارايي‌ها (NAV) معيار اصلي براي تحليل آنهاست. به گفته اين كارشناس، در ماه گذشته كه اوج رشد بورس بود، سهامداران با توجه به افزايش ميزان ريسك بازار به سمت گروه‌هايي رفتند كه دارايي بيشتري دارند؛ نظير گروه خودرو و ساختماني. وي همچنين، علت افت اخير اين گروه را اين‌گونه عنوان مي‌كند: در ركود شديد، سهامداران به سمت تحليل‌ها بر اساس EPS روي مي‌آورند، حال آنكه شركت‌هاي ساختماني، عموما EPS پاييني دارند و بيشتر بر اساس NAV ارزش‌گذاري مي‌شوند؛ بر اين اساس، بار ديگر سهامداران از اين گروه روي برگردانده‌اند و رشد ناگهاني اين گروه در اوايل ماه گذشته، تبديل به افت شديد هفته‌هاي اخير شده است. ديروز، «ثشاهد» بيشترين حجم معاملات اين گروه را با حضور نسبتا فعال حقوقي‌ها در نقش خريدار به خود اختصاص داد.
از سوي ديگر، گروه برقي روند منفي خود را تغيير داده و مثبت شد. «بترانس» بيشترين حجم معاملات اين گروه را با حضور نسبتا فعال حقوقي‌ها در نقش خريدار در اختيار گرفت. اما گروه ماشين آلات و تجهيزات روند منفي خود را ادامه داد. «وتوشه» بيشترين حجم معاملات اين گروه را با حضور سهامداران حقيقي به خود اختصاص داد. در اين شرايط، گروه لاستيك و پلاستيك روند منفي خود را ادامه داد. «پلاسك» با حضور كامل سهامداران حقيقي بيشترين حجم معاملات گروه را در اختيار گرفت. همچنين، روند منفي گروه كاشي و سراميك ادامه يافت. «كچيني» بيشترين حجم معاملات اين گروه را با حضور پررنگ حقوقي‌ها در نقش خريدار به خود اختصاص داد. در نهايت، قندي‌ها روند منفي خود را ادامه دادند. «قصفها» كه با اقبال نسبتا مناسب حقوقي‌ها مواجه بود بيشترين حجم معاملات گروه را در اختيار گرفت.


 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]تشديد ركود بورس در پايان هفته[/h] DEN-780647

گروه بورس- بهزاد بهمن نژاد: بازار ديروز در حالي با افت شديد 5/1 درصدي شاخص كل مواجه بود كه گروه رايانه اي تنها صنعت مثبت بورسي به شمار مي‌آمد. در واقع، «رانفور» در پي تعديل مثبت در گزارش 9 ماهه خود، به تنهايي باعث رشد شاخص اين گروه شد.
روز گذشته، ارزش معاملات روزانه به حدود 260 ميليارد تومان رسيد كه افت قابل توجهي را نسبت به گذشته نشان مي‌دهد؛ در اين رابطه اگر حضور سهامداران حقوقي و حقيقي نيز در روز سه شنبه بررسي شود، مشاهده خواهد شد كه حقوقي‌ها هم در نقش خريدار و هم فروشنده حضور پررنگ تري داشته‌اند. بر اين اساس مي‌توان نتيجه گرفت ترس از افت بيشتر بازار در ميان سهامداران حقيقي اشاعه پيدا كرده است؛ به اين ترتيب، حضور حقيقي‌ها در معاملات بسيار كمرنگ شده است. در حقيقت، اكنون بازار در اختيار سهامداران حقوقي است و با توجه به پتانسيل بورس براي رشدهاي آتي، اين سهامداران مي‌توانند با هدايت بازار، سهم مورد نظر خود را در قيمت‌هاي پايين خريداري كرده و دوباره با شروع يك موج هيجاني ديگر، سودهاي كلاني كسب كنند. بنابراين مي‌توان گفت طي چند ماه اخير، حضور هيجاني حقيقي‌ها مدتي باعث رشد غيرعادي شاخص شد و اكنون عدم حضور آنها (باز هم از روي ترس، كه نوعي هيجان منفي است) باعث از بين رفتن تعادل عرضه و تقاضا شده و در نتيجه نقش عوامل قدرتمند براي كنترل بازار افزايش پيدا كرده است. در معاملات روز گذشته، گروه محصولات شيميايي روند منفي خود را ادامه داد. «تاپيكو» بيشترين حجم معاملات اين گروه را در حالي در اختيار گرفت كه طي روزهاي اخير حقوقي‌ها در نقش خريدار حضور نسبتا فعال‌تري داشتند.
گروه فرآورده‌هاي نفتي نيز بار ديگر به مسير نزولي بازگشت. «ونفت» بيشترين حجم معاملات اين گروه را در غياب «شبندر» با حضور كامل سهامداران حقيقي به خود اختصاص داد و با صف فروش همراه شد.
همچنين روند منفي گروه فلزات اساسي ادامه يافت. «فولاد» بيشترين حجم معاملات اين گروه را با حضور قابل توجه حقوقي‌ها در نقش خريدار در اختيار گرفت.
اما بانكي‌ها بار ديگر به مسير نزولي بازگشتند. به گزارش خبرگزاری فارس، پس از لغو تحريم ها، مكاتبه بانك‌هاي خصوصي با بانك‌هاي خارجي براي انتقال 2/4 ميليارد آغاز شده است. در واقع به علت محدوديت‌هاي موجود، بانك‌هاي دولتي امكان انجام چنين عملي را ندارند و در نتيجه، انتقالات توسط بانك‌هاي خصوصي طي 6 ماه انجام خواهد شد كه به سودآوري بانك‌هاي خصوصي عضو بورس كمك خواهد كرد. روز گذشته، «وبصادر» بيشترين حجم معاملات اين گروه را با حضور پاياپاي حقوقي‌ها در نقش خريدار و فروشنده در اختيار گرفت.
در اين شرايط، شركت‌هاي چندرشته اي صنعتي روند نزولي خود را ادامه دادند. «وغدير» با حضور قابل توجه حقوقي‌ها در نقش خريدار بيشترين حجم معاملات اين گروه را در اختيار گرفت.
گروه كانه‌هاي فلزي در حالي در مسير نزولي حركت مي‌كند كه بسياري از سهامداران آن نگران وضع بهره مالكانه 30 درصدي در بودجه هستند. اما روز گذشته جعفر سرقيني، معاون امور معادن و صنايع معدني وزارت صنعت، معدن و تجارت در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس اظهار كرده است: در گذشته 5 درصد قيمت شمش فولاد خوزستان از اين شركت‌ها اخذ مي‌شد و اكنون آنها 30 درصد فروش محصولات معدني را بايد بپردازند كه اين هزينه نسبت به قبل افزايش نخواهد داشت. در واقع، اكنون سنگ آهني‌ها 30 درصد فروش خود را به‌عنوان عوارض پرداخت مي‌كنند؛ حال آنكه برخي معتقدند در گذشته، 5 درصد قيمت شمش فولاد خوزستان حدود 40 الي 50 درصد فروش محصولات معدني بود. بر اين اساس، در بدترين حالت اين دو مقدار با يكديگر برابر خواهند بود كه موجب رفع نگراني سهامداران اين گروه در رابطه با احتمال افزايش هزينه‌هاي اين گروه مي‌شود. «ومعادن» در حالي بيشترين حجم معاملات اين گروه را در اختيار داشت كه حقوقي‌ها در نقش فروشنده حضور فعال‌تري داشتند.
مخابرات همچنان مسير صعودي خود را ادامه داد. «اخابر» كه مدت‌ها به رغم مسير نزولي با عرضه‌هاي سنگين حقوقي‌ها مواجه بود، روز گذشته اين سهامداران را در صف خريد مشاهده كرد. مخابرات قرار است برخي هزينه‌هاي اضافي اخذشده از مشتركين خود را به آنها بازگرداند؛ بنابراين، پتانسيل رشد شناخته شده اي از سوي سهامداران ندارد و در نتيجه همگام با بازار منفي شده است.
خودرويي‌ها نيز روند منفي خود را ادامه دادند. «خودرو» در حالي بيشترين حجم معاملات اين گروه را در اختيار گرفت و با صف فروش همراه شد كه حقوقي‌ها حضور نسبتا پاياپايي در نقش خريدار و فروشنده داشتند. همچنين، گروه سيماني روند نزولي خود را ادامه داد. اين در حالي است كه سرقيني در ادامه صحبت‌هاي خود افزوده است: اميدواريم قيمت گاز براي فولاد و سيمان كمتر از ساير صنايع تصويب شود. بر اين اساس، نگراني سهامداران اين گروه از افزايش هزينه‌هاي توليد كاهش مي‌يابد. «سفارس» بيشترين حجم معاملات اين گروه را با حضور نسبتا فعال سهامداران حقوقي در نقش خريدار در اختيار داشت.
در نهايت، سرمايه‌گذاري‌ها همگام با بازار منفي شدند. «وملت» بيشترين حجم معاملات اين گروه را با حضور كامل سهامداران حقيقي در اختيار گرفت و با صف فروش مواجه شد.
 

zahra.71

عضو جدید
کاربر ممتاز
چراغ شاخص بورس دوباره مثبت شد


5 بهمن 1392

معاملات امروز بورس تهران با برتری تقاضا آغاز و درنهایت با افزایش 641 واحد به کار خود پایان داد و فرابورس نیز بدون تغییر شاخص و معامله حدود 59 میلیارد تومان نیز ثابت ماند.

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از خبرگزاری فارس،‌ در ابتدای معاملات امروز بازار بورس، با توجه به اختلال ایجاد شده در هسته معاملات، زمان دوره سفارش‌گیری و بازگشایی معاملات با تأخیر آغاز شد و پس از بازگشایی معاملات بورس تهران و اتمام زمان آن، رأس ساعت 13 و 45 دقیقه جلسه معاملاتی بازارهای فرابورس نیز آغاز شد.

بر اساس این گزارش، در ابتدای معاملات امروز با حمایت بسیاری از حقوقی‌های بازار شاخص روند مثبتی در پیش گرفت و در پایان نیز با ثبت 641 واحد افزایش به 82670 واحد رسید.

در معاملات امروز پس از بازگشایی مهندسی نصیر ماشین بدون محدودیت دامنه نوسان قیمت افزایش 30 درصدی قیمت و به دنبال آن خدمات انفورماتیک، کاشی و سرامیک حافظ، چرخش‌گر، ییرکاپارک صنعت، بانک سینا و بانک سرمایه‌گذاری سپه بیشترین افزایش قیمت(با محدودیت دامنه نوسان 5 درصدی) داشتند اما در مقابل سایپا‌آذین، بهنوش ایران، کمک‌فنر ایندامین، صنایع شیمیایی سینا، سرمایه‌گذاری ساختمان، فرآورده‌های نسوز پارس و کارخانجات قند قزوین بیشترین کاهش قیمت را داشتند.

نکته جالب توجه در معاملات امروز تأثیر 189 واحدی هلدینگ صنایع پتروشیمی خلیج فارس و 118 واحدی گسترش نفت و گاز پارسیان بود، به دنبال همین امر مخابرات ایران هلدینگ نفت و گاز و پتروشیمی تأمین، بانک پاسارگاد، سرمایه‌گذاری غدیر، بانک پارسیان، بانک ملت، بانک تجارت و ملی صنایع مس ایران تأثیر مثبت بر شاخص گذاشتند.

تنها هلدینگ‌های بزرگ و صنایع اثرگذار موجب رشد شاخص بورس شدند، اما مابقی صنایع و کلیت بازار با روند منفی پیگیری شد.

در فرابورس که معاملات به دلیل اختلال در هسته معاملاتی ساعت 13 و 45 دقیقه آغاز شد شخص در پایان بدون تغییر خاصی، در عدد 802 واحد تثبیت شد که در این بازار بیشترین تأثیر مثبت را پتروشیمی جم و پتروشیمی زاگرس و بیشترین تأثیر منفی را نیز پتروشیمی مارون و تأمین مواد اولیه فولاد صبانور داشتند.

در این بازار همچنان امتیاز تسهیلات خرید مسکن با افزایش قیمت همراه  معامله شدند و به طور میانگین هر ورقه افزایش 5 درصدی داشت.
 

zahra.71

عضو جدید
کاربر ممتاز
بورس امروز سبزپوش شد


5 بهمن 1392
امروز سرمایه گذاران بورسی بیش از ۶۲۰ برگه سهم و حق تقدم را دست به دست کردند که ارزش این مبادلات بیش از سه هزار میلیارد ریال بود. ارزش روز بازار نیز در عدد 406 هزار میلیارد تومان قرار گرفت.

در معاملات روز جاری بازار سهام متغیرهای بورس با رشد و رونق مواجه شدند. در نتیجه داد و ستدهای روز جاری شاخص کل ۶۴۱ واحد بالا رفت و در عدد ۸۲ هزار و ۶۷۰ تثبیت شد. همچنین در این روز سرمایه گذاران بورسی بیش از ۶۲۰ برگه سهم و حق تقدم را دست به دست کردند که ارزش این مبادلات بیش از سه هزار میلیارد ریال بود. ارزش روز بازار نیز در عدد 406 هزار میلیارد تومان قرار گرفت.

در بازار روز جاری شاخص کل متاثر از نمادهای هلدینگ خلیج فارس، هلدینگ پارسیان، مخابرات، تاپیکو، بانک پاسارگاد ، سرمایه گذاری غدیر و بانک پارسیان ۶۴۱ واحد رشد کرد. همچنین شاخص صنعت نیز ۴۳۶ واحد بالا رفت. شاخص های بازار اول و دوم نیز به ترتیب ۴۴۳ و یک هزار و ۴۰۹ واحد صعود را تجربه کردند.

در بازار روز جاری گروه خودرو در صدر برترین های صنایع قرار گرفت. همچنین گروه مالی و شیمیایی نیز در رده های دوم و سوم قرار گرفتند.

بیشترین افزایش قیمت ها نیز متعلق به نمادهای نصیر ماشین، ملی انفورماتیک، کاشی حافظ، چرخشگر، ایرکا پارت صنعت، بانک سینا و سرمایه گذاری سپه بود. این در حالی بود که نمادهای سایپا آذین، بهنوش ایران، کمک فنر ایندامین، صنایع شیمیایی سینا، سرمایه گذاری ساختمان ایران، فرآورده های نسوز پارس و قند قزوین با بیشترین کاهش قیمت در انتهای جدول معاملات قرار گرفتند.

همچنین امروز سنگین ترین صف های خرید برای نمادهای ملی انفورماتیک، دراوسازی زهراوی، فنرسازی خاور، آهنگری تراکتورسازی، فروسیلیس ایران، روز دارو و صنعتی آما تشکیل شد . این در حالی بود که نمادهای حفاری شمال، نیرو ترانس، مپنا، فراورده های نسوز پارس، سرمایه گذاری صنعت بیمه، دارو پخش و سایپا آذین شاهد طولانی ترین صف های فروش بودند.

در اولین روز معاملاتی هفته اوراق مشارکت شهرداری شیراز با معامله ۳۴۱ میلیون سهم به ارزش ۳۴۱ میلیارد ریال بیشترین ارزش معاملات را داشت. تیپیکو با معامله ۲۸۳ میلیارد ریال و مپنا با معامله ۲۷۰ میلیارد ریال بیشترین ارزش معاملات را داشتند.

به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از سنا، ایران خودرو با داد و ستد ۵۲ میلیون سهم بیشترین حجم معاملات را ثبت کرد. بانک صادرات با معامله ۴۴میلیون و تیپیکو با معامله ۴۲ میلیون سهم در رده های دوم و سوم قرار گرفتند.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]سبزپوشي بورس در پي حمايت حقوقي‌ها[/h] DEN-781161

گروه بورس- بهزاد بهمن‌نژاد: بازار ديروز بالاخره پس از دو هفته ركود شديد، شاهد سبز شدن و رشد 8/0 درصدي شاخص كل بود. بررسي‌ها نشان مي‌دهد طي هفته گذشته سهامداران حقوقي در نقش خريدار، حضور گسترده‌اي داشتند و در پي اين امر، تغيير مالكيت قابل توجهي از سوي سهامداران حقيقي به حقوقي انجام شد.
بر اين اساس، سهامداران حقوقي كه معمولا جهت حركت بازار را تعيين مي‌كنند، توانستند با استفاده از قدرت خود مانع از افت بيشتر شاخص شوند. در واقع، حال كه سهام قابل توجهي در اختيار سهامداران حقوقي است، اجازه نخواهند داد كه قيمت‌ها افت شديدي پيدا كند. از سوي ديگر، ارزش معاملات روز گذشته حدود 300 ميليارد تومان بوده است كه همچنان نشان از آرامش نسبي در بازار دارد. بنابراين، با توجه به فروكش کردن هيجانات سهامداران حقيقي، نبايد انتظار رشدهاي ناگهاني شاخص كل را داشت و همچنين، حمايت مناسب سهامداران حقوقي از بازار نيز احتمالا مانع افت بيشتر آن مي‌شود. در واقع، بررسي «دنياي اقتصاد» نشان مي‌دهد مثبت شدن بازار كه در ماه‌هاي گذشته، عرضه‌هاي سنگيني از سوي سهامداران حقوقي را در پي داشت، ديروز با عرضه‌هاي كنترل شده‌اي از سوي آنها همراه بود.
در اين ميان، حسين صالحي، مدير عمليات كارگزاري آگاه در گفت‌وگو با خبرنگار بورس نيوز گزارش‌هاي 9 ماهه را ضعيف‌تر از انتظار سهامداران عنوان كرده و ابهامات بازار را از جمله عوامل افت روزهاي گذشته دانسته است. به گفته وي تا پايان سال، اين گمانه‌ها در بازار برطرف شده و بار ديگر رونق به بازار سهام باز‌مي‌گردد؛ بنابراين به اعتقاد اين كارشناس بازار سرمايه، اكنون زمان مناسبي براي خريد سهام با ديد نسبتا بلندمدت است كه در قيمت‌هاي پايين، سهم مورد‌نظر خود را خريداري كرده و پس از رفع ابهام‌ها و رشد شركت‌ها سود مناسبي عايد خود كنند.
در معاملات روز گذشته، گروه محصولات شيميايي روند منفي خود را تغيير داده و مثبت شد. به گزارش بورس نيوز، علي مك وندي، عضو هيات‌ مديره شركت پتروشيمي آبادان، در رابطه با شركت‌هاي پتروشيمي اظهار كرده است: با توجه به ثبات نرخ ارز، احتمال افزايش سودآوري اين شركت‌ها از اين طريق وجود ندارد. بنابراين، اجراي طرح‌هاي توسعه‌اي جديد تنها راه افزايش سودآوري پتروشيمي‌ها خواهد بود. به گفته وي، با توجه به مزيت نسبي اين صنعت در كشور ما، ورود نقدينگي توسط سرمايه گذاران خارجي مي‌تواند رونق آنها را به دنبال داشته باشد. «تاپيكو» در حالي بيشترين حجم معاملات اين گروه را در اختيار داشت كه با مثبت شدن نماد، حقوقي‌ها در نقش فروشنده حضور پررنگ‌تري داشتند.
گروه فرآورده‌هاي نفتي نيز روند منفي خود را تغيير داده و مثبت شدند. در واقع عدم اميدواري به افزايش قيمت دلار و رشدهاي قابل توجه اين گروه در ابتداي سال باعث شده سهامداران سود خاصي را در آينده نمادهاي پالايشگاهي شناسايي نكنند؛ به اين ترتيب، گروه فرآورده‌هاي نفتي جدا از هيجانات بازار، روند نسبتا متعادل خود را با نسبت قيمت به درآمد (P/E) مناسب ادامه داد. «ونفت» بيشترين حجم معاملات اين گروه را با حضور كامل سهامداران حقيقي در اختيار گرفت.
اما بانكي‌ها با قطعي شدن اجراي توافقات، بار ديگر در مسير صعودي قرار گرفته‌اند. احتمالا اين گروه در ميان مدت، بيشترين سود را از نتايج توافقات ژنو خواهند برد و منطقي است كه در صورت وجود آرامش در بازار با رشد همراه باشند. «وبصادر» در حالي بيشترين حجم معاملات اين گروه را در اختيار داشت كه حضور فعال‌تر سهامداران حقوقي در نقش خريدار اين سهم قابل توجه است.
از سوي ديگر، گروه فلزات اساسي روند منفي خود را ادامه داد و به اين ترتيب، جايگاه خود را از منظر ارزش بازار به گروه بانكي داد. «فملي» بيشترين حجم معاملات اين گروه را با حضور چشم‌گير سهامداران حقوقي هم در نقش خريدار و هم فروشنده به خود اختصاص داد.
در اين شرايط، روند منفي شركت‌هاي چندرشته‌اي صنعتي تغيير پيدا كرد و مثبت شد. «وصندوق» در حالي بيشترين حجم معاملات اين گروه را در اختيار داشت كه سهامداران حقوقي حضور قابل توجهي به ويژه در نقش خريدار داشتند.
اما، گروه كانه‌هاي فلزي روند منفي خود را ادامه داد. اين گروه كه همچنان درگير افزايش نرخ بهره مالكانه و افزايش تعرفه صادرات است چندان با اقبال سهامداران مواجه نيست. «ومعادن» بيشترين حجم معاملات اين گروه را با حضور فعال‌تر حقوقي‌ها در نقش فروشنده در اختيار گرفت.
در معاملات روز گذشته، مخابرات روند منفي خود را تغيير داد و مثبت شد. سهامداران حقوقي كه در هفته گذشته در نقش حمايت‌كننده از اين سهم حضور داشتند، روز گذشته با مثبت شدن «اخابر» در صف فروش قرار گرفتند.
از سوي ديگر، روند منفي خودرويي‌ها متوقف شد. «خكاوه» بيشترين حجم معاملات اين گروه را با حضور كامل سهامداران حقيقي به خود اختصاص داد.
در اين شرايط، گروه سيماني روند منفي خود را تغيير داده و رشد ملايمي را ثبت كرد. «سپاها» بيشترين حجم معاملات اين گروه را با حضور پاياپاي حقوقي‌ها در نقش خريدار و فروشنده در اختيار گرفت.
در نهايت، سرمايه‌گذاري‌ها همگام با بازار، روند منفي خود را تغيير داده و مثبت شدند. «وساپا» بيشترين حجم معاملات اين گروه را با حضور كامل سهامداران حقيقي در اختيار گرفت.


 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]بازگشت موج خوش‌بيني به بورس[/h] DEN-782189

گروه بورس- بهزاد بهمن‌نژاد: بازار ديروز در حالي پس از مدت‌ها ركود براي دومين روز متوالي مثبت شد كه شاخص كل رشد قابل توجه 4/1 درصدي را ثبت كرد.
در پي اقبال سهامداران طي روز گذشته تقريبا بيشتر گروه‌هاي صنعتي روز مثبتي را سپري كردند. به گزارش «سنا»، حجت الاسلام محمد حسن ابوترابي، نايب رييس مجلس شوراي اسلامي صبح روز گذشته با حضور در تالار بورس عنوان كرده است: حمايت از بازار سرمايه تصميم استراتژيك نظام و راهبرد خلل‌ناپذير مجلس است. بر اين اساس، نگراني‌ها در بازار، كه سهامداران را طي چند هفته اخير محتاط و در برخي موارد وحشت زده كرده بود اندكي تلطيف يافت و بار ديگر بورس پذيراي حجم بالاي معاملات شد. طي روز گذشته، ارزش معاملات روزانه به 400 ميليارد تومان نزديك شد كه نشان از پويايي مجدد بازار سرمايه دارد. در اين ميان، بايد نقش سهامداران حقوقي نيز در ايجاد تعادل مجدد بازار در نظر گرفته شود كه بيش از دو هفته در نقش حمايتي ظاهر شدند و بيشتر صف‌هاي خريد را جمع آوري كردند. احتمال مي‌رود از اين پس نيز، با حضور به موقع اين سهامداران، از جهش‌هاي ناگهاني شاخص بورس جلوگيري شود تا فضاي نسبتا آرام، اما خوشبينانه در بازار سرمايه حفظ شود. اكنون كه در بيشتر نمادها و صنايع، اصلاح قيمت انجام شده، زمان آن رسيده است كه سهامداران با در نظر گرفتن ارزش ذاتي هر سهم اقدام به چينش مناسب سبد سرمايه گذاري خود كنند.
در معاملات روز گذشته، گروه محصولات شيميايي همگام با كليت بازار براي دومين روز پياپي مثبت شد. برخي شركت‌هاي اين گروه كه همچنان درگير بلاتكليفي نرخ خوراك گاز هستند، شفافيت كافي در صورت‌هاي مالي خود ندارند و شنيده‌ها و شايعات به شدت مي‌تواند مسير حركت آنها را تعيين كند. «تاپيكو» در حالي بيشترين حجم معاملات اين گروه را در اختيار داشت و با صف خريد همراه شد كه سهامداران حقوقي در نقش خريدار آن فعال‌تر بودند.
اما گروه فرآورده‌هاي نفتي روند صعودي روزهاي اخير خود را ادامه داد. «شپنا» بيشترين حجم معاملات اين گروه را با ادامه جابه‌جايي‌هاي بلوكي بين سهامداران عمده در اختيار گرفت.
در اين شرايط، بانكي‌ها بار ديگر به مسير صعودي بازگشتند. درباره رونق اين گروه رئيس‌زاده (كارشناس بازار سرمايه) در گفت‌وگو با «ايسنا» بيان كرده است: در پي توافقات ژنو كانال‌هاي مالي جديدي براي غذا، دارو و اقلام غيردوگانه در راستاي فعاليت‌هاي صلح آميز ايران تعريف شده است. بر اين اساس، كسب اعتبار جهاني توسط بانك‌هاي داخلي مي‌تواند منجر به رونق آنها شود. «وبصادر» كه عمدتا توسط حقيقي‌ها معامله مي‌شود، بيشترين حجم معاملات اين گروه را در حالي به خود اختصاص داد كه سهامداران حقوقي در نقش خريدار حضور نسبتا فعال تري داشتند. از سوي ديگر، گروه فلزات اساسي پس از يك دوره ركود، روز گذشته مثبت معامله شدند. «فباهنر» از جمله نمادهاي منفي اين گروه بود كه بيشترين حجم معاملات را با حضور فعال‌تر حقوقي‌‌ها در نقش خريدار در اختيار گرفت.
شركت‌هاي چندرشته‌اي صنعتي هم براي دومين روز متوالي مثبت شدند. «وصندوق» در حالي بيشترين حجم معاملات اين گروه را به خود اختصاص داد كه حقوقي‌ها در نقش خريدار حضور قابل توجهي داشتند. گروه كانه‌هاي فلزي نيز به مسير صعودي بازگشت. «كروي» با حضور فعال سهامداران حقوقي در نقش فروشنده بيشترين حجم معاملات اين گروه را در اختيار گرفت.در اين شرايط، مخابرات همگام با بازار مثبت شد. «اخابر» در حالي روز مثبتي را سپري كرد و با صف خريد مواجه شد كه سهامداران حقوقي در نقش خريدار ظاهر شدند.
به گزارش خبرگزاری فارس، مديرعامل شركت ارتباطات زيرساخت اظهار كرده است: توافق اوليه‌اي بين شركت زيرساخت و مخابرات انجام شده و مخابرات 170 ميليارد تومان از مجموع 220 ميليارد تومان بدهي دولت را پذيرفته و بخشي از آن را نيز پرداخت كرده است. بنابراين، به گفته وي، بار ديگر فروش پهناي باند به مخابرات از سر گرفته شده است.
خودرويي‌ها هم ديروز به روند صعودي مستحكمي بازگشتند. «خودرو» در حالي بيشترين حجم معاملات اين گروه را در اختيار داشت كه عرضه‌هاي سنگيني از سوي سهامداران حقوقي اين نماد (احتمالا سرمايه‌گذاري رنا) انجام شد.
از سوي ديگر، روند منفي گروه سيماني متوقف شد. «سپاها» بيشترين حجم معاملات اين گروه با حضور فعال‌تر حقوقي‌ها در نقش فروشنده به خود اختصاص داد.در نهايت، سرمايه گذاري‌ها نيز همگام با بازار مثبت شدند. «وبيمه» در حالي بيشترين حجم معاملات اين گروه را در اختيار داشت كه تقريبا تمام معاملات آن توسط سهامداران حقيقي انجام شد. اين نماد در پايان معاملات روز گذشته جهت برگزاري مجمع عمومي عادي سالانه متوقف شد.
 

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
«دنياي اقتصاد» بررسي مي‌كند
P/E بازار چند؟
با توجه به روند نزولي بازار سرمايه آيا P/E بازار سرمايه در حال اصلاح است؟

گروه بورس- محبوبه مغاني: اگرچه طي 10 سال گذشته متوسط نسبت P/E بازار سرمايه حدود 6 بوده‌است؛ اما در بررسي اين روند مشاهده مي‌شود كه بيشترين نسبت P/E مربوط به سال 1382بود در واقع از فروردين‌ماه آن سال بورس تهران نسبت مذكور را به‌طور ماهانه افزايش داده تا به اين واسطه P/E اين بازار از 90/6 به 20/11 در پنجمين ماه همان سال افزايش يابد، اما پس از اين رشد، بازار يك واحد از P/E خود كاست و سال 82 را با P/E 10 به پايان رساند.

اگرچه به نظر مي‌رسيد كه P/E معادل 35/10 براي سال 83 رقم خوبي است، اما بازار نتوانست در حفظ آن كوشا باشد و هر چهار تا پنج ماه يك واحد از رقم اين نسبت كاست تا در نهايت با كاهش سه واحدي از ميزان P/E بازار سرمايه، رقم آن را به 18/7 برسد. آغاز سال 84 نيز با كاهش يك واحدي P/E بازار همراه بود. در واقع در سال 84 همزمان با انتخابات رياست جمهوري، حركت نزولي P/E بازار سرمايه شدت بيشتري به خود گرفت، تا در نهايت سرمايه‌گذاران بورسي در شهريورماه شاهد P/E 88/2 واحدي براي اين بازار باشند. سرانجام در مهرماه تب نزولي «پي‌بر‌‌اي» بازار فروكش كرد و رقم آن با افزايش سه واحدي به عدد 58/5 رسيد. از آن پس تلاش شد تا P/E 5 نه تنها تا پايان سال مزبور براي اين بازار حفظ شود، بلكه دامنه آن به سال 86 و مرداد 87 نيز كشيده شود. در شهريورماه 87 يك واحد از P/E بازار كاسته شد، تا در شانزدهم دي‌ماه همان سال در بازار شاهد P/E 4 باشيم.
اگرچه P/E 02/4 بازار در پايان دي‌ماه سال 87 به 97/3 تنزل يافت، اما طولي نكشيد كه بازار ترجيح داد تا رقم P/E خود را به 4 افزايش دهد و با حفظ آن تا پايان سال، بازار را براي P/E 3 آماده كند. بر اين اساس بود كه از هفتم اسفندماه 87 P/E 3 براي اين بازار رقم خورد و اين عدد تا بيست و ششم فروردين‌ماه 88 براي بازار باقي ماند. در آخرين روز از فروردين‌ماه سال «اصلاح الگوي مصرف» بازار فعاليت خود را با P/E 4 آغاز كرد تا به اين واسطه آغازي باشد، براي رشد آن در ماه‌هاي مرداد و آبان و دستاويزي براي تثبيت P/E 5 براي بورس اوراق بهادار تهران تا پايان فروردين 89 شد. با وجود آنكه بازار در طول سال 89، P/E‌‌هاي 4، 5، 6 و 7 را به خود ديد، اما بيشترين ماه‌هاي سال به P/E 6 اختصاص داشت، تا آنكه پايان سال مزبور با P/E 7/7 به پايان رسيد و جاي خود را به P/E 09/8 در دهم فروردين 90 داد.
در سي‌امين روز از فروردين ماه اين سال بود كه P/E بازار به 9 رسيد، اما اين رقم براي بازار باقي نماند و بازار با همان P/E 8 به ادامه معاملات خود پرداخت تا در نهايت در هشتم تيرماه اين رقم به 7 و در آبان ماه به 6 كاهش يافت تا به اين واسطه بازار باز هم اين عدد را تا پايان ارديبهشت ماه سال 91 حفظ كند. با آغاز روند نزولي P/E از پايان تيرماه، بازار P/E 5 را در مرداد ماه به 4 تنزل داد و پس از آن رقم P/E را ذره ذره افزايش داد تا در نهايت در پايان شهريورماه به 5 بازگشت داده شد. اين روند تا روزهاي پاياني خردادماه سال 92 نيز ادامه يافت تا سرانجام در پي استقبال سرمايه‌گذاران در بخش‌هاي مختلف جامعه از بازار سرمايه سبب شود تا P/E بازار سرمايه در آذرماه به 8 افزايش يابد.
با اين تاريخچه، اما بازار سرمايه طي هفته‌هاي جاري از روند رو به رشد خود كاست تا در برابر ديدگان حيرت‌زده فعالان و سرمايه‌گذارانش روند رو به افولي را در پيش گيرد. رشد شاخص بورس تهران در مقايسه با عدم رشد اقتصاد كشور عاملي بود كه با تعجب غالب اقتصاددانان روبه‌رو شد.
مدير عامل شركت سرمايه نوين در اين باره معتقد است: رشد بي‌محاباي بورس به كاهش ارزش پول ملي و در نتيجه آن افزايش ارزش جايگزيني كارخانه‌ها اتفاق افتاده است.
به عقيده نادي‌قمي، به‌رغم جبران عدم تعادل در شاخص به مرور و همراه با افزايش ارزش بازار شركت‌ها در پي اين رشد، مشكل از آنجا بروز كرد كه سياست‌گذاران اقتصادي نماگرهاي اقتصاد نظير نرخ بيكاري، نرخ تورم، نرخ ارز و فضاي كسب و كار را پشت رشد شاخص بورس به عنوان ميزان الحراره اقتصاد قرار دادند. بر اين اساس رشد شاخص در صدر اخبار قرار گرفت و اقشار مختلف با تكيه بر اين داده، به ورود به اين بازار تخصصي ترغيب شدند. به گفته مديرعامل شركت تامين سرمايه نوين؛ به مدد نقدينگي بي ثبات و ورود افراد غير‌حرفه‌اي، سهام برخي از شركت‌ها به چند برابر قيمت‌هاي جايگزيني معامله شدند. مديران سرمايه‌گذاري هم به‌جاي عرضه تدريجي سهام، تحت تاثير جو حاصله به توجيه قيمت‌هاي معاملاتي بر اساس اخبار كاهش تحريم‌ها و افزايش سودآوري شركت‌ها پرداختند.
وي ادامه داد: حال آنكه سودآوري بالاي شركت‌ها نه برمبناي تكنولوژي به روز، كارآيي عملكرد و فتح بازارهاي جديد بلكه به سبب رانت خوراك، نهاده‌هاي انرژي ارزان قيمت، محدوديت فعاليت شركت‌هاي خارجي و افزايش نرخ ارز به وجود آمد.
نادي قمي تصريح كرد: بدين ترتيب در شرايط وجود كسري بودجه عمومي و عمراني و محدوديت در وصول درآمدهاي نفتي، سود بالاي برخي از صنايع غير‌منطقي جلوه كرد و درصدد منطقي كردن بر‌آمدند.
وي در اين ميان به مديراني اشاره كرد كه با وجود ارزشمندي شركت‌ها حاضر به عرضه نبودند و به‌رغم كاهش ارزش سهام، با توجيه به كف نرسيدن قيمت‌ها حاضر به خريد نشدند. مديرعامل شركت تامين سرمايه نوين برندگان اين بازار را كساني دانست كه با تكيه بر تجربه و مهارت‌هاي خود و با شناخت كافي از مزيت‌هاي نسبي اقتصاد كشور اقدام به سرمايه‌گذاري مي‌كنند.
وي در نهايت با توجه به عدم توانايي بازار ثانويه براي جذب نقدينگي اقتصاد، خواستار تمركز بر بازار اوليه و كمك به تشكيل سرمايه در بورس و اقتصاد شد.
نسبت P/E تعادلي بازار سرمايه
در اين ميان‌ مدير عامل شركت مشاور سرمايه‌گذاري آيكو معتقد است: نسبت متوسط P/E بازار سرمايه طي 10 سال گذشته در حدود عدد 6 بوده كه اين نسبت در سال جاري با رسيدن به حدود 4/8 منجر به نگراني بسياري از دست اندركاران بازار شده است
پويان‌فر طي گفت‌وگو با دنياي اقتصاد به محاسبه مقدار مناسب P/E بازار سرمايه با توجه به متغيرهاي بنيادي و كلان اقتصادي پرداخت و در اين محاسبه برخلاف اكثر تحليل‌هاي ارائه شده توسط كارشناسان، با توجه به نوسان بيش از حد نرخ تورم و نرخ رشد اقتصادي كشور، از مدل رايج تخمين P/E با انجام يكسري تعديلات استفاده كرد.
بر اين اساس مدير عامل شركت مشاور سرمايه‌گذاري آيكو در رويكرد خود اثر نرخ تورم و نرخ رشد اقتصادي كشور را از محاسبات حذف و نسبت به برآورد P/E بازار اقدام كرد و در بيان مبناي تئوريك نسبت مذكور در اين مدل اين‌گونه توضيح داد: در اين مدل ارزش بازار شركت‌هاي حاضر در بورس (MV) بايد برابر با ارزش فعلي سودهاي تقسيمي با در نظر گرفتن نرخ رشد آنها باشد.
پويان‌فر كه نرخ بازده مورد انتظار در بازار را بر اين اساس متاثر از نرخ رشد عايدات شركت‌ها و نسبت سود پرداختي به ارزش بازار شركت‌ها مي‌داند، با توجه به اينكه نرخ رشد قابل تفكيك به نرخ رشد واقعي و نرخ رشد اسمي (نرخ رشد ناشي از تورم) وابسته است، تصريح كرد: نرخ تورم به‌صورت مستقيم تاثير قابل توجهي بر نرخ بازده مورد انتظار بازار و نرخ رشد و به صورت غيرمستقيم بر نسبتP/E آن ايفا مي‌كند. بر اين اساس در كل سرمايه‌گذاران مبلغ كمتري را به سطح مشخصي از سود، زماني كه نرخ تورم بالا است پرداخت مي‌كنند. وي در‌خصوص رابطه نرخ تورم و P/E نيز، نرخ تورم كم را به معني امكان رشد اقتصادي بيشتر تعريف و اضافه كرد: فرض بر اين است كه تحت چنين شرايطي نرخ‌هاي بهره كم خواهند داد، بنابراين وقتي كه نرخ تورم و نرخ بهره كم باشند فرصت بيشتري براي نرخ رشد واقعي عايدات وجود خواهد داشت و در نتيجه سرمايه‌گذاران پول بيشتري بابت عايدات پرداخت خواهند كرد و اين يعني افزايش نسبت P/E.
به گفته مدير عامل شركت مشاور سرمايه‌گذاري آيكو؛ وقتي نرخ تورم كم باشد، سرمايه‌گذاران نرخ بازده مورد انتظار كمتري را از سرمايه‌گذاري‌هاي خود خواهند داشت، بنابراين با افزايش نرخ تورم نرخ بازده مورد انتظار سرمايه‌گذاران افزايش مي‌يابد تا قدرت خريد خود را حفظ كنند. بنابراين اگر سرمايه‌گذاران نرخ بازده مورد انتظار بالايي را مطالبه كنند تحت اين شرايط نسبت P/E افت خواهد كرد. وي در نهايت اين‌گونه نتيجه‌گيري كرد: با افزايش نرخ تورم به‌دليل كاهش سودآوري شركت‌ها و افزايش نرخ بازده مورد انتظار سهامداران نسبت P/E بايد افت كند و در واقع اين رابطه نظري مبناي نظرات بسياري از كارشناسان است كه معتقدند P/E كنوني بازار از سطح تعادلي و ميانگين بلندمدت فراتر رفته و نگران رشد قيمت‌ها هستند.
اما پويان‌فر در خصوص نرخ رشد سودآوري شركت‌ها نيز عنوان كرد: چنانچه شركت‌هاي بورسي را به عنوان نمونه‌اي از كل اقتصاد در نظر بگيريم، نرخ رشد سودآوري آنها در بلندمدت بايد برابر نرخ رشد اقتصادي كشور باشد؛ بدين ترتيب در تعيين نسبت P/E دو عامل كليدي؛ نرخ بازده مورد انتظار سرمايه‌گذاران و نرخ رشد عايدات وجود دارد و هر دو متغير فوق متاثر از نرخ تورم و نرخ رشد اقتصادي كشور است. با توجه به اينكه اين دو نرخ در كشور در مرحله با ثباتي قرار ندارند، لذا نمي‌توان بر مبناي آنها اين نسبت را به صورت درست تخمين زد. وي ادامه داد: به اين منظور بايد مدل را به نحوي تعديل كرد كه با توجه به شرايط ناپايدار نرخ تورم و نرخ رشد اقتصادي كشور، اثر هر دو آيتم در محاسبات كنترل شود.
مديرعامل شركت مشاور سرمايه‌گذاري آيكو طبق مدل بنيادي، نرخ بازده مورد انتظار سرمايه‌گذاران را برابر با نرخ بازده واقعي، نرخ تورم و صرف ريسك، تعريف كرد. از سوي ديگر وي نرخ رشد را قابل تجزيه به دو نرخ رشد واقعي و نرخ رشد اسمي ناشي از تورم دانست كه صرف ريسك در واقع نرخ بازده مازاد مورد انتظار سرمايه‌گذاران در سرمايه‌گذاري ريسكي نسبت به نرخ سرمايه‌گذاري بدون ريسك است.
پويان‌فر خواستار توجه به اين مساله شد كه به موجب تحقيقات صورت گرفته صرف ريسك متغيري تصادفي است و مقدار دوره‌هاي قبلي، تاثيري بر مقادير آتي آن ندارد، به طوري كه طي 30 سال گذشته صرف ريسك براي كشورهاي پيشرفته همانند آمريكا، انگليس، آلمان، استراليا و ژاپن و بلژيك در حدود 6 تا 10درصد بوده است. وي ادامه داد: چنانچه اثر نرخ تورم را در هر دو متغير حذف كنيم، نسبت P/E تابعي از نرخ رشد (بازده) واقعي و صرف ريسك خواهد بود.
مدير‌عامل شركت مشاور سرمايه‌گذاري آيكو در پاسخ به اين سوال كه آيا نرخ رشد واقعي اقتصاد برابر با نرخ رشد واقعي سودآوري شركت‌هاي حاضر در بازار سرمايه است، گفت: داده‌هاي تاريخي نشان داده است كه نرخ رشد واقعي شركت‌هاي بورسي همواره بيشتر از نرخ رشد واقعي اقتصاد بوده است. به عنوان مثال در آمريكا طي 40 سال گذشته نرخ رشد واقعي اقتصاد 3/3 درصد و نرخ رشد سودآوري شركت‌هاي بورسي 34/6 درصد بوده است. در ايران نيز نرخ رشد واقعي اقتصاد طي 10 سال گذشته 5درصد و نرخ رشد واقعي سودآوري شركت‌هاي بورسي 13درصد بوده است.
وي با توجه به پيش‌بيني‌هاي انجام شده، سود شركت‌هاي بورسي براي سال 92 را مبلغي در حدود 50 تريليون تومان اعلام و عنوان كرد: البته انتظار بر اين است كه با توجه به روند تاريخي شاهد تعديل‌هايي در سود شركت‌ها حداقل به ميزان 20درصد باشيم. چنانچه نسبت تقسيم سود بازار را برابر با متوسط بلندمدت آن طي 10 سال گذشته يعني 70 درصد در نظر بگيريم، در اين صورت سود تقسيمي مورد انتظار براي سال 92 در حدود 42 تريليون تومان خواهد بود.
پويان‌فر با اشاره به اين ارزش بورس، P/E بازار را در حال حاضر با توجه به سودهاي اعلامي شركت‌ها در حدود 4/8 برآورد كرد.
وي كه مهم‌ترين اقدام را تخمين دو نرخ E و P مي‌داند كه بر اين اساس مي‌توان نرخ رشد مازاد سود شركت‌ها و صرف ريسك بازار را از متوسط تاريخي به‌دست آورد، اعلام كرد: شرايط اقتصادي دچار تغييرات اساسي نشده و در عين حال انتظار نمي‌رود تغييرات و توافقات به‌عمل آمده در حوزه روابط سياسي كشور، به‌زودي اثر قابل توجهي بر عملكرد شركت‌ها و در نتيجه بازار سرمايه بگذارد.
مدير عامل شركت مشاور سرمايه‌گذاري آيكو با توجه به نرخ رشد حدود 30 درصدي سود خالص شركت‌هاي بورسي طي 10 سال گذشته، نرخ بازده ميانگين مورد انتظار بازار را بورسي برابر با 40درصد برآورد كرد.
وي خواستار توجه به اين مساله شد كه نرخ بازده مورد انتظار بازار، انتظاري بوده و هر ساله مي‌تواند تغيير كند. وي ياد‌آور شد: نرخ رشد سودآوري شركت‌هاي بورسي طي 10 سال گذشته در حدود 30درصد و نرخ رشد واقعي آن (تعديل شده نسبت به نرخ تورم) در حدود 13درصد بوده است. از سوي ديگر نرخ رشد واقعي اقتصاد طي دوره مذكور در حدود 5 درصد بوده است. بدين ترتيب نرخ رشد سود واقعي مازاد براي شركت‌هاي بورسي در حدود 8 درصد است. از سوي ديگر نرخ فعلي سود واقعي اوراق مشاركت و سپرده‌هاي بلندمدت در حدود 25درصد و نرخ بازده مورد انتظار بازار با توجه به مدل گوردون در حدود 40درصد است. براين اساس مدير عامل شركت مشاور سرمايه‌گذاري آيكو صرف ريسك بازار را در حدود 15درصد در نظر گرفت.
وي ادامه داد: به اين ترتيب با صرف ريسك 15درصد و نرخ رشد واقعي سود 8درصد نسبت P/E بازار 10 برآورد مي‌شود كه طبيعي است هر چقدر نرخ رشد مورد انتظار از سودآوري شركت‌ها افزايش يابد يا صرف ريسك بازار كاهش يابد (به‌دليل افزايش در نرخ سود سپرده‌ها) نسبت P/E بازار بزرگ‌تر خواهد بود.
وي در نهايت چنين نتيجه گيري كرد كه قيمت‌ها در بورس تهران متورم نبوده و به عبارت ديگر حباب قيمتي نداريم. در مقطع كنوني انتظار بر اين است كه شاهد رشد تقريبي 20 درصد شاخص بورس جهت رسيدن به سطح تعادلي قيمت‌ها در بورس باشيم.
رابطه P/E بازار سرمايه با نرخ تورم
سعيد ليلاز، ديگر كارشناس اقتصاد است كه درگفت‌وگو با دنياي اقتصاد، نظرات خود را در رابطه با نسبت قيمت به درآمد در بازار اعلام كرد. به گفته وي بازار سرمايه در ايران مانند بازار‌هاي ديگر سرمايه در برخي از مواقع به مسائل سياسي واكنش بيشتري نشان مي‌دهد، تا نسبت به عملكرد تك تك شركت‌ها.
به عقيده وي واكنش بازار سرمايه به انتخابات رياست جمهوري در سال 1384 با توجه به ديدگاه‌هاي احمدي‌نژاد در خصوص بازار سرمايه، شاخص اين بازار را با افت شديدي مواجه كرد، اما رشد بازار سرمايه در دوران رياست‌جمهوري احمدي‌نژاد سبب شد تا وي در بيان دلايل رشد اين بازار، از آزاد سازي كنترل شده و تدريجي قيمت‌ها به عنوان اولين و شايد يكي از مهم‌ترين اين عوامل نام ببرد كه اين آزاد سازي پس از تابستان سال 87 با مصوبه مجلس هفتم مبني بر تثبيت قيمت‌ها صورت گرفت. اين كارشناس اقتصادي همچنين از افزايش دامنه نوسان قيمت‌ها در بورس و پايان ركود جهاني متاثر از بحران سال 2007 آمريكا به عنوان يك عامل بيروني، به عنوان ديگر دلايل رشد بازار نام برد.
وي يكي ديگر از مهم‌ترين عوامل كه در ابتدا اكثر فعالان بازار به اشتباه آن را عامل كاهنده بازار تصور مي‌كردند، افزايش نرخ برابري كليه ارزها در برابر ريال ايران ذكر كرد كه از دو طريق تاثير مثبت خود را بر بازار سرمايه نمايان كرد. وي اين‌گونه توضيح داد: اين اقدام در مرحله نخست منجر به افزايش سود غيرعملياتي ناشي از تسعير نرخ برابري ارز (كه اين تاثير تقريبا مشابه آزاد‌سازي نرخ فروش كالا‌ها در سال 1375 بود) شد؛ اثر ديگر افزايش نرخ برابري ارزها، افزايش ارزش جايگزيني دارايي‌هاي شركت‌ها از طريق بالارفتن نرخ تامين ارز
(با توجه به تطويل زمان اجراي پروژه به واسطه تحريم‌هاي بين‌المللي) بود. ليلاز ادامه داد: بر اين اساس بود كه از سال 89 شاهد حاكم شدن فضاي مثبت بر بازار سرمايه در دوران رياست احمدي نژاد بر قوه مجريه بوديم كه پس از آن نيز از سال 1390 رونقي بر بورس اوراق بهادار تهران حاكم شد كه اين رشد با انتخابات يازدهم رياست جمهوري تداوم يافت.
وي تصريح كرد: در واقع رشد بازار سرمايه با خوش‌بيني اكثر فعالان بازار نسبت به اتمام دوره تنش بين ايران و غرب با انتخاب حسن روحاني به عنوان يازدهمين رئيس جمهوري ايران ادامه يافت، به‌طوري‌كه اين خوش‌بيني نسبت به حل و فصل مسائل ناشي از بحران هسته‌اي و كاهش ريسك سياسي باعث گسيل سرمايه‌هاي ايرانيان خارج از كشور و ساير سرمايه‌گذاراني كه به فكر خروج سرمايه‌هاي خود از ايران بودند، به بازار سرمايه ايران شد. در اين ميان وي ادامه رشد بازار سرمايه را به حاشيه نشيني ديگر بازار‌هاي سرمايه‌گذاري (از قبيل بازارهاي ارز، طلا، مسكن و خودرو) در كشور نسبت داد و به رابطه بازار سرمايه با نقدينگي موجود در جامعه اشاره كرد. اين كارشناس اقتصادي ياد آورشد: با اضافه شدن 14 هزار ميلياردتومان به نقدينگي جامعه در مهرماه سال 1392، روزانه 470 ميليارد تومان به نقدينگي كشور اضافه شده است؛ در اين ميان ارزش جاري بازار سرمايه نيز به مبلغ بيش از 460 هزار ميليارد تومان رسيده است كه اين رقم اندكي كمتر از كل نقدينگي كشور است.
وي با مورد توجه قرار دادن حجم ماهانه معاملات در بورس، اين حجم را نسبت به رقم نقدينگي موجود در جامعه بسيار پايين دانست. وي شرايط اقتصادي حاضر در كشور را ويژه توصيف و پيش‌بيني كرد كه در صورت ارائه راهكار جديد تامين مالي از سوي بانك‌ها، بازار مسكن در كشور از بهمن و اسفندماه امسال فعال خواهد شد، لذا با رونق مجدد بازار مسكن، ثبات نسبي در بازار سرمايه حكمفرما خواهد شد.
ليلاز در اين ميان با بيان اينكه بالا يا پايين بودن نسبت P/E بازار سرمايه في نفسه خوب يا بد نيست، عنوان كرد: در اين ميان ممكن است شركتي با وجود برخورداري از زيان، مورد استقبال سرمايه‌گذاران قرار گيرد، بر اين اساس تجزيه و تحليل نسبت P/E نيازمند كار كارشناسي دقيق است كه در اين راستا توصيه مي‌شود كارشناسان به بررسي دقيق صنايع و شركت‌هايي بپردازند كه P/E آنها بالا است. ليلاز خواستار توجه به اين مساله شد كه كارشناسان امر بايد در تجزيه و تحليل خود به چند عامل موثر توجه داشته باشند، نخست آنكه شركت‌هايي كه در سال مورد بررسي سودي نداشته يا اساسا از زيان انباشته برخوردارند و در صورتي كه با افزايش توليد در سال‌هاي آتي، نسبت مورد نظر با توجه به افزايش سود در سنوات آتي عموما تعديل شده و كاهش خواهند يافت. اين موضوع در حال حاضر در خودروسازي مصداق دارد. وي همچنين به شركت‌هايي كه طرح‌هاي افزايش توليد در دست اجرا دارند اشاره كرد و گفت: با بهره‌برداري از اين طرح‌ها سود اين گروه‌ها افزايش و طبيعتا نسبت مورد نظر كاهش مي‌يابد؛ موضوعي كه در برخي از شركت‌هاي معدني و پتروشيمي مصداق دارد. اين كارشناس اقتصادي تصريح كرد: از سوي ديگر بايد به شركت‌هايي اشاره كنيم كه به واسطه مسائل ناشي از تحريم دچار كاهش شديد يا كمتر شدن فعاليت‌هاي بين‌المللي خود شده‌اند و طبيعتا با حل و فصل مسائل بين ايران و غرب، سطح فعاليت بين‌المللي اين گروه‌ها در آينده افزايش و هزينه‌هاي مترتبه نيز كاهش يافته و افزايش سود آنها را به دنبال خواهد داشت.
به گفته وي اين امر نيز باعث كاهش نسبت P/E خواهد شد، كه اين مساله مشمول بانك‌ها و شركت‌هاي فعال در زمينه حمل‌و‌نقل مي‌شود.
وي ادامه داد: اما سرمايه‌گذاران بايد توجه داشته باشند كه بخشي از نسبت P/E بازار سرمايه بازتاب آينده بازار سرمايه و تا حدي اقتصاد كشور است. وي كه باز هم بر واكنش بازار سرمايه كشور نسبت به شرايط سياسي تاكيد مي‌كرد، شركت‌هاي خودرويي را مثال زد كه اگر قرار بر توجه بازار سرمايه تنها بر وضعيت شركت‌ها ‌بود، بايد قيمت سهام شركت‌هاي خودرويي در سال‌هاي 91 و 92 به پايين ترين قيمت خود مي‌رسيد. وي با اعلام عدم اطمينان نسبت به سودده بودن خودرويي‌ها در سال مالي آينده يا برخورداري از تقسيم سود مناسب به واسطه زيان انباشته، عنوان كرد: با اين حال بازار با نگاه اميدوارانه نسبت به فضاي عمومي كسب و كار، سهام شركت‌هاي حاضر در اين صنعت را مورد معامله قرار مي‌دهد. ليلاز همچنين با اشاره به وابستگي رشد يا كاهش نسبت P/E بازار سرمايه به نرخ تورم، اين‌گونه توضيح داد: اگر نسبت P/E بازار سرمايه 5 باشد، بايد انتظار افزايش سود سرمايه‌گذاري 20 درصد باشد؛ در چنين شرايطي اگر تورم موجود در جامعه 30 درصد باشد، نسبت P/E معادل پنج براي بازار سرمايه نسبت پاييني است. وي پيش‌بيني كرد كه ورودي ارز به اقتصاد ملي سال آينده به سه برابر افزايش خواهد يافت و نرخ تورم نيز كاهش مي‌يابد. وي در اين ميان به برنامه دولت براي عرضه سهام بيشتر در بازار سرمايه اشاره كرد كه اين تصميم در پي اقبال به بازار سرمايه اتخاذ شده است؛ مساله‌اي كه سبب خواهد شد تا با ورود سهامداران حقيقي به بازار سرمايه، از رانت و رانت‌خواري جلوگيري شود. ليلاز با تاكيد بر لزوم مديريت بر بازار سرمايه، از متمركز بودن بازار سرمايه تنها بر تعداد معدودي از سهام شركت‌ها، به عنوان مشكل اين بازار نام برد.
 

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
سرگيجه بورس!
گروه بورس- همايون دارابي: بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته در سايه حضور پررنگ معامله‌گران كوتاه‌مدت با نوسان‌هاي پر دامنه‌اي مواجه شد.

در بازار ديروز بيشتر نمادهاي مورد اقبال بازار با فراز و فرود قابل ملاحظه‌اي مواجه شدند؛ به ويژه نمادهايي در گروه‌هايي نظير ساختماني كه با حضور پر‌رنگ فعالان حقيقي روبه رو است، ديروز، بارها با صف خريد و فروش همراه بودند. در اين شرايط بازار بار ديگر تن به افت شاخص داد تا با افت 66/0 درصدي شاخص كل مواجه شود. ديروز شاخص با 558واحد افت سطح 84 هزار واحد را از دست داد و به 83هزار و 606واحد رسيد.
در بازار ديروز همچنان مهم‌ترين موضوعي كه پيش روي فعالان بورس اوراق بهادار قرار داشت، ادامه مباحث مجلس شوراي اسلامي در مورد لايحه بودجه بود كه البته همچنان در مورد موضوعات مهم براي بازار خبر تازه‌اي در‌بر‌نداشت. فعالان بازار همچنان در مورد نرخ خوراك پتروشيمي‌ها و عوارض مالكانه با ابهام مواجه هستند. در همين حال ديروز نمادهاي پتروشيمي با توجه به تصويب پرداخت 130ريالي عوارض مصرف هر مترمكعب گاز با افت مواجه شدند. از ديدگاه كارشناسان ادامه بلاتكليفي نمادهاي عمده بازار موجب پر‌رنگ‌تر شدن نوسان‌گيري در نمادها شده است. در بازار ديروز در ابتداي وقت نماد هلدينگ نفت و گاز پارسيان متوقف شد، اين شركت ساعتي بعد در اطلاعيه‌اي از شركت در مزايده خريد تعداد بيش از 2 ميليارد و 373 ميليون سهم شركت پتروشيمي پارس به‌عنوان تنها شركت‌كننده مزايده خبر داده كه مبلغ آن 4 هزار و 200 ميليارد تومان بوده است. در صورت تاييد نهايي اين واگذاري، پارسان با تعديل سود ناشي از لحاظ سود پتروشيمي پارس مواجه خواهد شد. در بازار ديروز همچنين اعلام شد هلدينگ نفت و گاز پارسيان كه هم‌اكنون دو طرح يك ميليون تني اوره و آمونياك در شركت‌هاي پتروشيمي شيراز و پرديس را در حال اجرا دارد، براي اجراي سومين واحد موفق به دريافت وام شده است.به گزارش خبرگزاري مهر، بانك توسعه صادرات ايران به شركت صنايع پتروشيمي كرمانشاه به‌منظور توليد سالانه يك ميليون تن اوره و آمونياك، 240 ميليون يورو تسهيلات مي‌دهد. در گروه خودرويي ديروز بحث در مورد واگذاري يا عدم واگذاري بلوك 33درصدي بانك پارسيان توسط ايران خودرو ادامه داشت؛ اين مساله قديمي همچنان عامل نوسان در گروه خودرويي است. در همين حال ديروز دبير انجمن خودرو‌سازان بر تداوم زيان‌دهي این گروه تاكيد كرد. احمد نعمت‌بخش
در خصوص قيمت خودرو اظهار کرد: سال گذشته خودرو‌سازان ۴ هزار ميليارد تومان و امسال بالغ بر يك هزار ميليارد تومان زيان داده‌اند. همچنين بدهي قطعه سازان باقي مانده و در صورتي كه دولت زيان خودرو‌سازان را بدهد، بدهي قطعه سازان پرداخت مي‌شود. نعمت‌بخش تصريح كرد: طي شش ماه ابتداي سال زيان ايران خودرو ۴۵۰ ميليارد تومان و زيان سايپا ۲۷۳ ميليارد تومان بوده است و طي 9 ماه گذشته زيان سايپا بالغ بر ۳۰۰ ميليارد تومان شده كه همه اينها نشان مي‌دهد كاهش قيمت خودرو ميسر نيست. در گروه انفورماتيك، اعلام برنامه خدمات انفورماتيك براي افزايش سرمايه 180درصدي از محل سود انباشته از صف فروش به صف خريد رسيد. در گروه تصفيه نفت، ديروز اعلام شد عرضه اوليه نفت سپاهان در اين هفته و با توجه به تعطيلات هفته بعد به طور قطع انجام نمي‌گيرد. به گزارش «سنا»، علي صحرايي، معاون بازار شركت بورس اوراق بهادار با بيان اين مطلب گفت: با توجه به عدم ارائه عملكرد 9 ماهه شركت و همچنين تعطيلات 22 بهمن تا پايان هفته بعد عرضه اوليه نفت سپاهان انجام نمي‌گيرد. در گروه مالي نيز ديروزنماد معاملاتي شركت بيمه سرمد در فهرست نرخ‌هاي بازار پايه فرابورس درج شد. با توجه به موافقت كميته عرضه شركت فرابورس ايران، شركت بيمه سرمد در گروه بيمه و صندوق‌ بازنشستگي به جز تامين اجتماعي قرار دارد و نقل و انتقال سهام آن با نماد «و سرمد»
به صورت توافقي خواهد بود. در مجموع بازار ديروز بازاري پرنوسان توام با افت شاخص بود كه در آن ارزش معاملات به 438ميليارد تومان در بورس و فرابورس بالغ شد.
 

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
رئيس اداره نظارت بر بازار فرابورس:
نوسان قیمت سهام ناشي از حركت جمعي بازار است

گروه بورس-مسعود‌رضا طاهري: نوسان قيمت سهام در شركت‌هاي پتروشيمي و پالايشگاهي كه خود عمدتا متاثر از خبرهاي تاييد نشده از كميسيون تلفيق و راهروهاي مجلس درخصوص نرخ خوراك اين گروه‌ها است، همچنان ادامه دارد و بازار فرابورس همچنان محل دريافت واكنش‌هاي قيمتي در اين خصوص است. ديروز تقريبا افت قيمت سهام در اغلب شركت‌هاي وابسته به اين صنعت برخلاف روز شنبه به افت اين شاخص منجر شد. اين شرايط البته از روند كاهشي شاخص بورس اوراق بهادار تهران نيز تاثير گرفته است. با اين حال عرضه بلوكي 160 ميليون سهمي پتروشيمي سلمان نيز اين روند را متوقف نكرد. در نهايت شاخص كل اين بازار با افت 24 واحدي به 815 واحد رسيد.

افسانه اروجي، رئيس اداره نظارت بر بازار فرابورس در تحليل اين شرايط به «دنياي اقتصاد» گفت: تاثير‌گذاري منفي نمادها در فرابورس البته خود از روند افت شاخص بورس اوراق بهادار تهران نيز ناشي مي‌شود؛ چراكه عمدتا نوسان قيمت سهام از حركت‌هاي جمعي بازار تبعيت مي‌كند.
وي افزود: در شرايطي از بازار خريداران عمدتا با تحليل‌هاي دقيقي از شركت‌ها اقدام به خريد و فروش نمي‌كنند و از اين رو موارد مورد‌توجه در معامله يك سهم ممكن است به سرعت به سهام ديگري در يك تحليل عجولانه تعميم داده شود، همين دليل ممكن است موجب افزايش تقاضاي خريد طيف مشخصي از سهام شود.
به گفته وی در اين راستا توليدات يك شركت ممكن است مواد اوليه شركت ديگري باشد كه در اين صورت نيز اتفاق مشابهي را در حركت جمعي صنايع مرتبط بروز مي‌دهد. به عنوان مثال در اين روزها چالش تعيين نرخ خوراك پتروشيمي‌ها بازار را تحت تاثير خود قرار داده است. به گفته اروجي، در اين ميان نماد‌هايي نيز ديده مي‌شوند كه ارتباط چنداني با اين موارد ندارند، اما ممكن است سهام برخي از شركت‌هاي مورد نظر را در پرتفوي خود داشته باشند. از اين نظر اين حركت جمعي گسترش بيشتري مي‌يابد. اروجي همچنين درخصوص بي‌تاثير بودن برخي معاملات بلوكي بر روند شاخص گفت: برخي معاملات تنها براي يك بار در بازار فرابورس مجال معامله مي‌يابند و از اين نظر جزو شركت‌هاي پذيرفته ‌شده در بورس نبوده و عرضه‌هاي بعدي ندارند. ديروز 160 ميليون سهم معادل 20 درصد از سهام مديريتي غيركنترلي شركت پتروشيمي سلمان فارسي (سهامي خاص) در مرحله قبل از بهره‌برداري در نماد معاملاتي پتروشيمي سلمان4 متعلق به شركت ملي صنايع پتروشيمي در بازار سوم فرابورس معامله شد كه ارزش معامله آن به 304 ميليارد و 96 ميليون ريال رسيد. اين معامله بيشترين حجم و ارزش معاملات فرابورس را به خود اختصاص داد. نرخ هر سهم اين بلوك 160 ميليون سهمي 1906 ريال كشف شد. در بازار فرابورس رتبه بعدي بيشترين ارزش و حجم معامله به نماد بانك دي اختصاص يافت. بيش از 54 ميليون سهم از نماد اين بانك به ارزش بيش از 109 ميليارد ريال داد‌و‌ستد شد. در بازار ديروز همچنين بيشترين عرضه به نمادهاي اوراق تسهيلات مسكن اختصاص يافت كه در اين روزها تقريبا روزانه 5 درصد افت قيمت را تجربه مي‌كنند.
همچنين بر‌اساس پيام‌هاي ناظر اين بازار روز چهارشنبه 35 درصد از سهام شركت مديريت طراحي و احداث صنايع تكاپو (سهامي خاص) متعلق به سازمان توسعه و نوسازي معادن و صنايع معدني ايران، در بازار سوم فرابورس ايران عرضه مي‌شود.
ديروز همچنين نماد معاملاتي شركت گروه پتروشيمي سرمايه‌گذاري ايرانيان (پترول1)، برای برگزاري مجمع عمومي فوق‌العاده صاحبان سهام در روز سه‌شنبه بسته شد. همچنين با توجه به اتمام مدت اعتبار اوراق گواهي حق‌تقدم استفاده از تسهيلات مسكن بهمن ماه سال 1389 در نماد معاملاتي تسه8911، در روز سه‌شنبه بسته مي‌شود.
ديروز نماد معاملاتي شركت ليزينگ آريادانا (ولانا1)و نماد معاملاتي شركت سرمايه‌گذاري ارزش آفرينان (وآفر1) پس از برگزاري مجمع عمومي عادي به‌طور فوق‌العاده صاحبان سهام، باز شدند.
 

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
وزير اقتصاد تاكيد كرد
استفاده از توان حسابداران رسمي در برقراري سلامت مالي

گروه بورس- وزیر امور اقتصادی و دارایی در نشستی با اعضای شورای عالی و هیات مدیره جامعه حسابداران رسمی ایران به بررسي نقش حسابداران در شفافيت و انضباط مالي پرداخت.

در ابتدای این نشست مهدی کرباسیان، رئیس شورای عالی «جامعه» گزارش مبسوطی از عملکرد و فعالیت جامعه حسابداران رسمی کشور ارائه كرد سپس وزیر امور اقتصادی و دارایی طی سخنانی با توجه به اولویت دولت تدبیر و امید در انضباط مالی بر استفاده از حداکثر توان و ظرفیت حسابداران رسمی در سلامت، شفافیت و انضباط مالی تاکید كرد.
علي طيب‌نيا تلاش به منظور ارتقای «جامعه» به جایگاه واقعی خود و ارتقای دانش و روز آمدی حسابداران رسمی را از راهبردهای اصلی برشمرد و تعامل و همکاری با سازمان حسابرسی، سازمان بورس و سازمان امور مالیاتی را ضروری خواند. همچنين پایبندی حسابداران رسمی به آیین رفتار حرفه‌ای، حفظ منافع عمومی و کیفیت خدمات از دیگر محورهای مورد تاکید وزیر امور اقتصادی و دارایی در این جلسه بود.
 

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
يكصدونوزدهمين صندوق مجوز گرفت
سازمان بورس و اوراق بهادار مجوز فعاليت يكصد و نوزدهمين صندوق سرمايه‌گذاري را با نام «صندوق سرمايه‌گذاري مشترك گنجينه مهر» صادر كرد.
 

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
افت بازار در پی ابطال واحدهای «صندوق‌ها»
یک کارشناس بازار سهام با تاکید بر اینکه بورس در شرایط فعلی بدون حمایت برخی حقوقی‌ها روند اصلاحی در پیش خواهد گرفت، گفت: یکی از دلایل ابهام در برخی صنایع، لایحه بودجه سالانه است.


طهمورث دلفانی در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس، با اشاره به اینکه بازار باید یک روند اصلاحی را طی می‌کرد اظهار کرد: یکی از دلایل عدم افت بازار حمایت اخیر برخی حقوقی‌ها بود.
وی ادامه داد: یکی دیگر از عوامل روند کاهشی شاخص بورس، ابطال واحدهای صندوق‌های سرمایه‌گذاری مشترک است و به همین سبب فشار فروش نیز بیشتر می‌شود.
این کارشناس بازار سهام تاکید کرد: اگر صندوق‌های سرمایه‌گذاری حمایت نشوند مدیران آن به اجبار باید سهام خود را حتی زیر قیمت خریداری شده در بازار بفروشند.
وی با بیان اینکه آینده بازار سهام به دورنمای کسب‌و‌کار و اقتصاد آینده کشور بازمی‌گردد، گفت: در صورت مثبت بودن شرایط کسب‌و‌کار و مسائل اقتصادی، بازار سهام همچنان روند رو به رشدی خواهد داشت.
دلفانی گفت: وجود ابهاماتی از جمله نرخ خوراک در صنعت پتروشیمی و ابهامات دیگری در بخش صنایع پالایشی از جمله موارد مهم افت بازار به شمار می‌رود.
وی با بیان اینکه انتظار رکود فروش در صنایع فلزی و افزایش احتمالی حق انتفاع معادن از جمله دیگر دلایل افت بازار به شمار می‌روند، گفت: در گروه خودروسازی نیز صنایع به شدت نیازمند نقدینگی هستند.
 

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
صدور مجوز فعاليت يك شركت تامين سرمايه
سازمان بورس و اوراق بهادار مجوز فعاليت شركت تامين سرمايه كاردان (سهامي خاص) را صادر كرد.
به گزارش «سنا»، در راستاي اجراي ماده 6 ضوابط فعاليت شركت‌هاي تامين سرمايه مصوب شوراي عالي بورس و اوراق بهادار مورخ 15 مرداد ماه 86، شركت تامين سرمايه كاردان (سهامي خاص) نزد سازمان بورس و اوراق بهادار به ثبت رسيده و فعاليت شركت، از تاريخ صدور اين مجوز، با رعايت قوانين ومقررات مربوطه و در چارچوب اساس‌نامه مصوب خود مجاز است. اين شركت با شماره 448271 و شناسه ملي 14003835315 در تاريخ 17 دي ماه 92 نزد مرجع ثبت شركت‌ها و موسسات غيرتجاري شهرستان تهران ثبت شده است. براساس اين گزارش، تامين سرمايه كاردان با شماره 11221 به عنوان نهاد مالي موضوع بند 18 ماده 1 قانون بازار اوراق بهادار مصوب آذر ماه 1384، نزد سازمان بورس و اوراق بهادار به ثبت رسيده است.
 

zahra.71

عضو جدید
کاربر ممتاز
دیدار نمایندگان صندوق بین اللملی پول با رییس سازمان بورس


16 بهمن 1392

نمايندگان صندوق بين‌المللي پول كه در تهران به سر مي‌برند، با هدف آشنايي با بازار سرمايه كشور، با رئيس سازمان بورس و اوراق بهادار ديدار كردند.


به گزارش «سنا»، مارتين سريسولا، ماموريت ايران در بخش خاورميانه و آسياي صندوق بين‌المللي پول و رومن زيتك، اقتصاددان ارشد بخش خاورميانه و آسياي اين صندوق با دكتر صالح‌آبادي، رئيس سازمان بورس و دكتر علي سعيدي، عضو هيات مديره و معاون نظارت بر نهادهاي مالي ديدار كردند.
بر اساس اين گزارش، طي اين ديدار، نحوه فعاليت بازار سرمايه و ساز و كار فرابورس، بورس انرژي، سپرده‌گذاري مركزي ايران و بورس كالا براي مقامات صندوق بين‌المللي پول تشريح شد و آخرين آمار بازار سرمايه كشور در اختيار آنها قرار گرفت.
بر اين اساس، نحوه آموزش و فرهنگ سازي بازار سرمايه و چگونگي آشنايي با معاملات از طريق تالار مجازي بورس ايران مورد توجه مقامات IMF قرار گرفت.
نمايندگان صندوق بين‌المللي پول كه مقر آن در واشنگتن است به‌منظور ارزيابي‌هاي معمول از شرايط اقتصادي ايران روز شنبه، پنجم بهمن، وارد تهران شدند.
اين نخستين بازديد نمايندگان صندوق بين‌المللي پول از ايران در دو سال اخير است كه به آنها اجازه خواهد داد نگاه دقيق‌تري به دورنماي رشد اقتصادي كشور بيندازند.
ويليام موري، سخنگوي صندوق بين‌المللي پول، در خصوص اين سفر تاكيد كرد: هدف از اين سفر بررسي نحوه ثبات اقتصادي در ايران و برطرف ساختن مشكلات پيش رو است.
اين در حالي است كه آخرين سفر نمايندگان صندوق بين‌المللي پول به ايران به‌منظور بررسي وضعيت اقتصادي، در اوايل تابستان سال ۱۳۹۰ اتفاق افتاد.
در اين مدت صندوق بين‌المللي پول گزارش‌هايي درباره شاخص‌هاي مختلف اقتصادي ايران منتشر كرده است.
در اين بين، گزارشي كه اين نهاد بين‌المللي در آبان‌ماه گذشته منتشر كرد مبني بر اين بود كه رشد منفي اقتصاد ايران در سال ۲۰۱۴ ميلادي به پايان خواهد رسيد.
صندوق بين‌المللي پول پيش‌بيني كرده است كه رشد اقتصادي ايران در اين سال به مثبت 3/1 برسد.
 

zahra.71

عضو جدید
کاربر ممتاز
كد مطلب: 38581
تاريخ انتشار: شنبه، 19 بهمن 1392 ساعت 13:19

[h=3]صنایع دست به دست هم، پایین می آیند[/h] [h=2]سقوط بهمن وار بورس![/h]
نقدینگی و سرمایه های سرگردان جامعه همواره به دنبال راهی برای کسب سود است و در این شرایط بازارهایی همچون مسکن، طلا، ارز، کالا و بانک و نیز بازار سرمایه مقصد نهایی منابع مالی جامعه هستند.


در میان این بازارها به وضوح قابل مشاهده است که در بازار مسکن هنوز رونق معاملاتی وجود نداشته و در معاملات آن چندان قابلیت کسب سود وجود ندارد.

طلا نیز با توجه به افت بهای اونس جهانی و شرایط اقتصادی حاکم بر قدرت های بزرگ دنیا برای سرمایه گذاری جذاب به نظر نمی رسد.

همچنین در بازار ارز به دلیل گشایش در روابط بین المللی کشور و نیز کاهش تحریم های تحمیل شده بر ضد ایران خبری از ورود و جذب سرمایه ها به آن نیست.

بازار پولی و بانکی نیز گرچه محلی بدون ریسک برای سرمایه گذاری به شمار می آید، اما در شرایط کنونی نرخ سود سپرده های بانکی تفاوت زیادی با نرخ تورم موجود در جامعه دارد. از این رو باز هم یکی دیگر از محل های سرمایه گذاری از دور خارج می شود.

بازار کالایی نیز با توجه به شرایط اقتصادی دنیا توانایی رشد قابل توجهی در قیمت ها را ندارد و افزون بر این موضوع مشکلاتی همچون دپوی کالا نیز مطرح است که خود مانع از آن می شود تا سرمایه گذاران به فعالیت در این بخش تمایلی داشته باشند.

در میان بازارهای مذکور تنها محلی که در شرایط فعلی قابلیت سرمایه گذاری و کسب سود دارد، بازار سرمایه است. بطوریکه حضور سهام شرکت های فعال در صنایع مختلف در بازار سهام امکان سرمایه گذاری در یکی از بهترین و جذاب ترین گزینه ها را فراهم ساخته است.

اما نکته مهم آنجاست که در شرایط کنونی التهاب حاکم بر معاملات، این روزها چنین قابلیتی را از بازار سهام نیز گرفته است. بطوریکه اقدام روز گذشته مجلسی ها پیرامون نرخ خوراک پتروشیمی ها و نیز بهره مالکانه معادن باز هم همراهی دسته جمعی صنایع مختلف بورسی و فرابورسی را در مسیر کاهش قیمت ها در پی داشته است.

در این میان نکته حائز اهمیت این است که چه ارتباطی میان صنایع مختلف وجود دارد که با تصمیم گیری پیرامون یک یا دو صنعت خاص، سایرین نیز از آن تأثیر می پذیرند. بطوریکه گروه های دارویی، سیمانی، فلزی، برقی، غذایی، کاشی و سرامیک، بانکی، ساختمانی و حتی خودرو نیز همزمان با دو صنعت پتروشیمی و سنگ آهنی با افت قیمت سهام خود مواجه بوده و سهامداران آنها در صف های فروشندگان نشسته اند.

اما سوال اصلی این است که ارتباط میان این صنایع چیست؟ و اگر به واقع زنجیره آنها به هم متصل است، چرا در سال های گذشته چنین ارتباطی میان آنها وجود نداشت. آنجایی که طی سال های گذشته برقی ها با مشکل کمبود نقدینگی ناشی از عدم دریافت مطالبات خود از دولت مواجه بودند و یا صنعت خودرو که این سال ها با تحریم ها دست و پنجه نرم می کرد، اما تنها همین صنایع روند فرسایشی را در قیمت سهام خود داشتند. به عنوان مثال دیگر آیا زمانی که معدن انگوران ریزش کرد، بایستی تمام گروه ها به دنبال بروز این حادثه روند منفی را در معاملات سهام خود دنبال می کردند؟

از این رو به نظر می رسد بروز این رفتارها از سوی سرمایه گذاران برای حراج سهام خود بیشتر نشانه غیر حرفه ای بودن عملکرد بازیگران بازار باشد، در حالی که شاید مصوبه های مجلس در خصوص پتروشیمی ها و معدنی ها به نفع دیگر گروه ها شود تا بتوانند میدان را به دست گرفته و از این وضعیت کسب سود کنند. چراکه نقدینگی جامعه در شرایط عدم جذابیت برای سرمایه گذاری در دو صنعت مذکور می تواند به سمت سایر صنایع سرازیر شود و جای تعجب دارد که چنین انتظاری محقق نمی شود.

در پایان این گزارش می افزاید، آنچه که با مصوبه های اخیر مجلس به وضوح مشخص است اینکه تمامی این تصمیمات و سیاست ها به مثابه گلوله های برفی هستند که در تالار شیشه ای به راه افتاده و هم اکنون به بهمنی بدل شده و به هر آنچه که بر سر راه خود دارد، صدمه می زند. از این رو طی معاملات امروز نیز در تمامی نمادها به جز تعدادی نماد انگشت شمار با کاهش قیمت ها و صف های فروشندگان مواجه هستیم
 

zahra.71

عضو جدید
کاربر ممتاز
عقب نشینی 3/7 درصدی بورس تهران

24 بهمن 1392


دنیای اقتصاد – بازار سهام کماکان در مسیر نزول پرشتاب در حرکت است. به این ترتیب، با افت 7/3 درصدی شاخص کل طی هفته جاری رقم سقوط بورس از نقطه اوج 15 دی‌ماه به حدود 12 درصد رسید و بازار با ریزش حدودا 10 هزار واحدی، به 79 هزار واحد برگشت که تقریبا برابر با رقم شاخص در ابتدای آذرماه است. با این حال، سهامداران همچنان به‌دنبال شناسایی کف قیمت خوراک پتروشیمی‌ها و انتشار نخستین پیش‌بینی‌ها از بودجه شرکت‌های بورسی برای سال آینده هستند.
يك هفته با تپيكس 
سقوط آزاد قيمت‌ها در بورس تهران 

گروه بورس- شروين شهرياري: بازار سهام در هفته جاري به رغم دارا بودن يك روز معاملاتي كمتر، شاهد تشديد روند منفي و شكل‌گيري صف‌هاي فروش سنگين در اكثريت قريب به اتفاق صنايع بورسي بود كه در نهايت موجب شد شاخص كل با عقب نشيني 7/3 درصدي، سطح رواني 80هزار واحد را نيز به سمت پايين بشكند و عملا كل بازدهي كسب شده از ابتداي آذر‌ماه 92 را از دست بدهد. 
به‌اين ترتيب رشد بي‌پرواي قيمت سهام در سه ماه گذشته كه با اتكا بر برخي خوش‌بيني‌هاي عمومي نسبت به چشم‌انداز سياسي شكل گرفته بود، اينك جاي خود را به سقوط سهمگين ناشي از برآورده نشدن انتظارات سرمايه‌گذاران در زمينه امكان رشد سودآوري شركت‌ها داده است. در اين ميان، توقف نمادهاي پتروشيمي (كه 40 درصد ارزش بازار را تشكيل مي‌دهند) و بلاتكليفي بودجه سال آينده آنها ناشي از نهايي نشدن نرخ گاز، سايه سنگين خود را بر فراز بازار گسترده است و موجب واكنش‌هاي احساسي سهامداران حقيقي و به تبع آن صندوق‌هاي مشترك (كه با فشار ابطال واحدهاي سرمايه‌گذاري مواجهند) در معاملات سهام ديگر گروه‌ها شده است. انتظار مي‌رود با تعيين تكليف هرچه سريع‌تر نرخ خوراك در شوراي نگهبان در هفته آينده زمينه رفع توقف غير‌منتظره سهام اين گروه فراهم شود و با ايجاد امكان معامله در سهام پتروشيمي، كليت بازار نيز تعادل طبيعي خود را باز يابد. 
درس‌هايي از تجربه اخير صندوق‌ها 
صندوق‌هاي سرمايه‌گذاري مشترك همواره از سوي مسوولان ارشد بورس در عرصه عمومي به عنوان ابزاري مناسب براي سرمايه‌گذاري افراد غيرحرفه‌اي در بورس توصيه شده‌اند. اين دعوت عمومي كه تصور ريسك كمتر اين ابزارهاي مالي نسبت به متوسط بازار را در ذهن ايجاد مي‌كرد، در كنار عملكرد خيره‌كننده اين صندوق‌ها به ويژه در 18 ماه اخير، موجب هجوم سنگين سرمايه‌گذاران حقيقي براي خريد واحدهاي سرمايه‌گذاري صندوق‌هاي مزبور به ويژه در ماه‌هاي اخير شد. اما هر چه زمان سپري شد و بازار مثبت‌تر شد، عملكرد اين صندوق‌ها در بازار بي‌محاباتر شد؛ به نحوي كه اغلب صندوق‌ها به محض ورود نقدينگي جديد اقدام به خريد سهام به نرخ تابلو مي‌كردند و در اين ميان، حتي برخي صندوق‌ها با استفاده از اعتبار اخذ شده از شركت‌هاي كارگزاري با روش اهرمي به سرمايه‌گذاري پرداختند. علاوه‌بر اين، گسترش سريع حجم منابع اين نهادهاي مالي موجب گرايش برخي صندوق‌ها به سمت سهام كوچك و فاقد توجيه بنيادين شد كه صرفا با جريان تزريق مستمر پول هر روز صعود بيشتري را تجربه مي‌كردند. اين استراتژي طبيعتا تا آنجا كار مي‌كرد كه روند بازار در مسير ممتد صعودي باشد و حال با بر هم خوردن روياي آسيب‌ناپذيري بازار سهام، روي تلخ سكه اين استراتژي پر ريسك نمايان شده است. به اين ترتيب، با سقوط 12 درصد شاخص كل از نقطه اوج، ارزش واحدهاي سرمايه‌گذاري صندوق‌هاي مشترك سهام به‌طور ميانگين بيش از 20 درصد سقوط كرده است كه نشان دهنده ريسك بالاي تركيب سبد اين صندوق‌ها و عدم آمادگي در مواجهه با شرايط متفاوت بازار است؛ ضمن آنكه در شرايط كنوني كه به لحاظ رواني، سرمايه‌گذاران حقيقي تحت فشار قرار دارند موج سنگين ابطال واحدهاي سرمايه‌گذاري همزمان با توقف نمادهاي پتروشيمي كه بخش مهمي از سبد سهام صندوق‌ها را تشكيل مي‌دهد، موجب تشديد افت بازار و فشار فروش روي ساير سهام به هر نرخ ممكن شده است. به نظر مي‌رسد با درس گرفتن از تجربه اخير، نهاد ناظر بايد نسبت به تعيين حداقل ميزان نقدينگي در صندوق‌ها براي مواجهه با تلاطم‌هاي طبيعي بازار سهام اقدام كند؛ ضمن آنكه مي‌توان سرمايه‌گذاري در سهام شركت‌هاي كوچك را نيز با تعيين برخي ضوابط در صندوق‌هاي مشترك قاعده مند كرد تا از تحميل ريسك نامتعارف از سوي مديران بر سرمايه‌گذاران صندوق مشترك تا حد امكان پرهيز شود و اين نهادهاي مالي، بتوانند به رسالت اصلي خود كه تامين بازدهي براي سرمايه‌گذاران غير حرفه‌اي با تحمل ريسك معقول است، نایل شوند. 
نوشدارويي كه دير رسيد... 
در كشاكش بازار منفي در ميانه هفته جاري، انتشار يك خبر مهم مبني بر فروش 3 هزار ميليارد تومان اوراق مشاركت از سوي بانك مركزي با نرخ سود 23 درصد با موعد تسويه 6 ماهه به موج منفي بازار دامن زد. با اجرايي شدن اين تصميم، نه تنها قيمت‌هاي سهام از محل افزايش بازده مورد انتظار ضربه مي‌خورد، بلكه بانك‌ها نيز در معرض چالش قرار مي‌گيرند؛ چرا‌كه اين رقم با كسر مستقيم از پايه پولي عملا به ميزان بيش از 5 برابر حجم اوراق منتشره (يعني حدود 15 هزار ميليارد تومان) از حجم نقدينگي كشور مي‌كاهد كه طبيعتا اين منابع از محل سپرده‌هاي بانكي تامين خواهند شد. 
همچنين انتشار اين اوراق مي‌تواند رقابت اين روزهاي بانك‌ها در كسب منابع با نرخ سود بالاتر را به‌منظور جلوگيري از اضافه برداشت از بانك مركزي (كه به دليل فضاي ركود و وجود مطالبات معوق درگير آن شده‌اند) را تشديد كند. از سوي ديگر، افزايش بيشتر نرخ سودهاي بانكي با عنايت به بازده پايين بخش توليد انگيزه باقيمانده در فعالان اقتصادي را تضعيف مي‌كند و آنها را به كسب سود بي‌دردسر به جاي فعاليت اقتصادي توام با ريسك و زحمت سوق مي‌دهد. علاوه‌بر اينها، آخرين آمار تورم نشان مي‌دهد كه اگر شتاب رشد قيمت‌ها در شش ماه اخير به همين منوال ادامه يابد، نرخ تورم نقطه به نقطه به سرعت در نيمه نخست سال آينده به كمتر از 20 درصد مي‌رسد؛ ضمن آنكه سياست‌هاي انقباضي كنوني و انتشار اوراق مشاركت بانك مركزي با سود بالا احتمالا منجر به انقباض شديدتر رشد قيمت‌ها در ماه‌هاي آغازين سال 93 خواهد شد. از اين منظر، با عنايت به مشكلات شبكه بانكي و ركود عمومي در فضاي اقتصاد و نيز با عنايت به منحني نزولي تورم، انتظار مي‌رود سكانداران اقتصادي كشور با در نظر گرفتن كليه پيامدهاي موضوع با تامل بيشتري نسبت به تداوم انتشار اوراق مشاركت 23 درصدي از سوي بانك مركزي در فازهاي بعدي اقدام كنند. 
سرخوشي بازارهاي جهان از اظهارات خانم «رئيس»! 
خانم ژانت يلن به عنوان نخستين رئيس زن مهم‌ترين بانك مركزي جهان روز سه‌شنبه هفته جاري، نخستين سخنراني خود در برابر اعضاي كميسيون مجلس نمايندگان ايالات متحده را انجام داد. تنها چند كلمه در سخنراني او براي فعالان بازارها كافي بود تا انگيزه لازم براي رشد قيمت دارايي‌ها پس از يك ژانويه سخت پيدا كنند. خانم يلن گفت كه از نظر او اقتصاد آمريكا كماكان با فاصله زيادي از پتانسيل رشد واقعي خود حركت مي‌كند و او و همكارانش در بانك مركزي آمريكا به سياست‌هاي حمايتي لازم به ويژه به‌منظور بهبود وضعيت بيكاري ادامه خواهند داد. 
 وي البته به دليل انتقادهاي فزاينده از سياست انبساط پولي غير‌عادي فعلي فدرال رزرو (كه خانم يلن از طرفداران اصلي آن است) گفت كه به كاهش پله‌اي خريد اوراق قرضه در ماه‌هاي آينده ادامه خواهد داد، اما فضا را براي تنظيم سرعت آن باز گذاشت. به‌اين ترتيب بازارهاي سهام به ويژه در غرب تقريبا بخش عمده سقوط خود از ابتداي سال را در هفته جاري جبران كردند و طلا نيز در سطح بسيار مهم 1290 دلار به ازاي هر اونس در معرض شكستن روند نزولي 5/1 سال اخير و ورود به فاز صعودي جديد قرار گرفت تا سرمايه‌گذاران كماكان با وعده تداوم تزريق پول از سوي بانك مركزي آمريكا به حفظ سرخوشي خود در كوتاه‌مدت اميدوار باشند. 
 

zahra.71

عضو جدید
کاربر ممتاز
"مسکن درمانی" در بورس؟

27 بهمن 1392


دنياي اقتصاد- با اتخاذ یک تصمیم ضرب‌الاجلی در پایان هفته گذشته که اطلاعات آن در شامگاه جمعه روی خروجی برخی منابع خبری بازار سرمایه منتشر شد، حقوقی‌های بازار سرمایه در چهار ساعت کاری معاملات روزانه از فروش‌های کلان منع شده‌اند و تنها نیم ساعت پایانی معاملات اجازه فروش یافته‌اند. بر اساس مقررات جدید که به گفته مسوولان سازمان بورس با هدف حمايت از سهامداران خرد به اجرا گذاشته شده، بين ساعت 8:30 الي 12 هر روز، حداکثر حجم سفارش‌هاي فروش وارده توسط هر کد معاملاتي (اعم از حقيقي و حقوقي) در هر نماد معادل 2 درصد حجم مبنا يا 50 هزار سهم (هر کدام بيشتر باشد) خواهد بود. در نیم ساعت پایانی، اما سقف مذکور اعمال نشده و کليه سهامداران مي‌توانند بر مبناي قيمت پاياني بازار سفارش نامحدود فروش وارد کنند. برخی از کارشناسان، نقدشوندگی سهام و بازدارندگی برای خریدهای آتی و نتایج معکوس احتمالی با دستکاری شدن مکانیسم عرضه و تقاضای بازار را مورد انتقاد قرار داده‌اند. برخی این طرح را مسکنی موقت برای مثبت شدن موقتی شاخص ارزیابی کرده‌اند و برخی بر عارضه‌یابی افت شاخص‌ها تاکید کرده‌اند. عده‌ای البته این مقررات تازه را برای حمایت از سهامداران خرد مثبت می‌دانند و برای تحلیل نتایج آن به زمان نیاز دارند.

موافقان و مخالفان طرح محدوديت فروش در معاملات 
محدوديت فروش سهام؛ مسكن يا درمان؟ 


گروه بورس- مسعود‌رضا طاهري: از ديروز انجام فروش‌هاي كلان توسط حقوقي‌ها در بازار سرمايه با اعمال مقررات جديد با محدوديت مواجه شد تا به اين وسيله از ريزش‌هاي ادامه‌دار بازار جلوگيري شود و مسوولان بازار سرمايه نيز بتوانند به نوعي از سهامداران خرد در حفظ قيمت‌هاي موجود حمايت كنند. ريزش‌هاي شاخص در هفته گذشته با تعيين نرخ 15 سنتي براي هر متر‌مكعب خوراك گازي پتروشيمي‌ها در مجلس وارد فاز جدي‌تري شده بود و حركت‌هاي دسته‌جمعي سهامداران نيز متاثر از نامطلوب ارزيابي شدن اين قيمت، شاخص بورس تهران را تا مرز 79 هزار واحد كاهش داد. 
 اين در حالي است كه تا نيمه دي ماه اين شاخص تا مرز 90 هزار واحد نيز پيش رفته بود. اين شرايط كه مورد اعتراض شديد سهامداران خرد قرار گرفته، بازتاب‌هاي زيادي در رسانه‌ها داشت كه كار را به نامه‌نگاري به مسوولان ارشد كشور هم رساند. در اين راستا مسوولان بورس از روز گذشته براي حمايت از بازار و سهامداران خرد اقدام به تغيير مقررات تازه‌اي كرده‌اند كه برخي معتقدند اين تصميم اقدامي مثبت و برخي آن را اقدامي موقت براي بازگرداندن اعتماد به بازار مي‌دانند، البته از منظر برخي نيز اين تصميم اقدامي نگران‌كننده است كه چشم‌انداز تداوم آن وجود ندارد. 
در جلسه غير‌منتظره روز جمعه 25 بهمن‌ماه، علي سعيدي، عضو هيات مديره سازمان بورس، محمود‌رضا خواجه‌نصيري، مدير نظارت بر بورس‌ها، علي صحرايي، معاون بازار شركت بورس اوراق بهادار تهران و بهنام محسني، مدير عمليات فرابورس به همراه گروهي از اصحاب رسانه در يك نشست مشترك، روي جزئيات اين مقررات بحث و تبادل‌نظر كردند. مخالفت برخي با اين رويه البته نهايي شدن اين تغييرات را تا ساعت 20 جمعه شب به تعويق انداخت. با اين حال، اعلام اين خبر از اين ساعت و كمتر از 12 ساعت مانده به آغاز معاملات سهام ديروز، شرايط تازه‌اي را پيش پاي سهامداران بازار قرار داد كه تا مشخص شدن نتايج آن بايد چند روزي صبر كرد. با اين حال به‌رغم آنكه اعلام اين تغييرات از روز جمعه اطلاع‌رساني ناقصي داشت، اما شنيده‌ها حاكي از آن است كه از روز پنج‌شنبه در سامانه‌هاي معاملاتي تغييرات لازم داده شده است. براساس ضوابط جديد كه از ديروز 26 بهمن در بازار سرمايه و با هدف حمايت از سهامداران خرد، جلب حمايت بيشتر سهامداران حقوقي، تسهيل و افزايش مبادلات سهامداران بزرگ و فراهم ساختن امكان حمايت مستمر و مداوم از بازار سرمايه به اجرا گذاشته شد، بين ساعت 8:30 الي 12 هر روز، حداكثر حجم سفارش‌هاي فروش وارده توسط هر كد معاملاتي (اعم از حقيقي و حقوقي) در هر نماد معادل 2 درصد حجم مبنا يا 50 هزار سهم (هركدام بيشتر باشد) خواهد بود.  براين اساس، از ساعت 12 الي 12:30، سقف مذكور اعمال نشده و كليه سهامداران (اعم از حقيقي و حقوقي) مي‌توانند به ميزان موردنظر، سفارش فروش وارد كنند. ضمنا در دوره زماني 12 الي 12:30، سفارش‌هاي خريد و فروش، برمبناي قيمت پاياني بازار در ساعت 12 وارد سامانه معاملات خواهد شد. همچنين سفارش‌هاي فروش در دوره زماني 12 الي 12:30 به‌صورت انجام و ابطال (Fill & Kill) قابل ارسال خواهد بود. تاكيد شده سفارش‌هاي خريد در بازار كما في السابق و بدون سقف انجام خواهد شد. در اين رابطه طبعا بايد گفت تصميم به تغيير در رويه معاملات موقتي است و تا زمان بازگشت به شرايط عادي اين شرايط ادامه مي‌يابد. البته مي‌توان شرايط ويژه اقتصادي كشور را در اين زمينه مد‌نظر قرار داد و مسوولان را ناگزير از اتخاذ چنين تصميماتي نيز دانست، اما عموما تغييرات هيجاني بيشتر به آزمون و خطايي شبيه اند كه واكنش‌هاي منفي‌تر مي‌تواند به سرعت تاريخ مصرف آنها را منقضي كند. شنيده‌ها همچنين از عدم تمايل حقوقي‌ها براي جمع‌آوري سهام در مواقع لزوم حكايت دارد. تلاش برخي مسوولان براي به بازار كشاندن حقوقي‌ها در شرايط موجود، به نتايج ملموسي نرسيده و صندوق‌هاي ايجاد شده براي حمايت از بازار در شرايط ريزشي چندان كارآيي از خود نشان نداده است. از اين رو بازار سرمايه در آستانه برخي انتقاد‌ها از اين وضعيت به تغييرات اخير متوسل شده است. از برخي كارگزاران نيز خبر مي‌رسد كه امكان فروش‌هاي كلان براي برخي حقوقي‌ها در نيم ساعت پاياني با مشكل مواجه است. در يك نمونه قابل ذكر، ديروز براي يك سهم خاص در نيم ساعت پاياني بازار امكان كشف قيمت نبود و فروش سهام با مشكل مواجه شد. در اين نمونه تا ساعت 12 حجم مبنا پر نشده و قيمت آن در محدوده 295 تومان ثابت مانده، در حالي كه نرخ فروش براي اين سهم 305 تومان پيشنهاد شد كه به گفته كارگزار مربوطه امكان تعيين نرخ دقيقي براي فروش سهم مذكور وجود نداشت. ديروز البته بازار پس از چند روز روند كاهشي مثبت بود و ارزش معاملات در هر دو بازار فرابورس و بورس تهران تقريبا به 205 ميليارد تومان رسيد. در حالي كه در اوج روند شاخص در دي‌ماه ارزش معاملات روزانه تا 1000 ميليارد تومان هم رسيد و در متوسط 9 ماهه ارزش بازار تا 400 ميليارد تومان در روز هم افزايش يافت. 
نماگرهای روز اول به نفع حقیقی‌ها 
بر‌اساس آمارهای موجود، تعداد نمادهای مورد معامله در نخستین روز اجرای طرح حمایت از سهامداران خرد در قیاس با روز کاری قبل پنج درصد افزایش یافته و از رقم 368 نماد به حدود 388 نماد رسیده است. به گزارش «سنا»، در معاملات دیروز بازار سهام، ارزش معاملات در قیاس با روز کاری قبل تغییری نداشت، اما تعداد خریداران 71/57 درصد افزایش یافت، به طوری که تعداد خریداران از هشت هزار و 913 به 14 هزار و 57 نفر خریدار رسیده است. رشد مذکور حاکی از افزایش امیدواری و خرید تعداد بیشتری از سرمایه‌گذاران است.
در کنار این موضوع، تعداد فروشندگان حقیقی بازار از هفت هزار و 976 به 13 هزار و 370 فروشنده افزایش یافته که نمایانگر نقد‌شوندگی بیشتر در بازار است. همچنین ارزش فروش فروشندگان حقیقی از 60 درصد کل معاملات در روز معاملاتی قبل به 77 درصد رسید که رشد 17 درصدی این رقم هم نشان از حمایت بیشتر از سهامداران حقیقی و تحقق اهداف این طرح جدید دارد. 
نقد‌شوندگي سهام را مشكل نكنيم
در اين راستا دكتر حيدر مستخدمين‌حسيني، با بيان اينكه دستكاري در معاملات نتايج معكوسي به دنبال خواهد داشت از جمله منتقدان به اين تغييرات است. وي به دنياي اقتصاد گفت: اين رويه در هيچ جاي دنيا سابقه ندارد و در شرايط فعلي مي‌تواند سيگنال‌هاي منفي را به سهامداران القا كند. به گفته رئيس اسبق هيات مديره بازار سرمايه، زماني كه محدوديتي براي فروش سهام ايجاد مي‌شود، خريداران نگران از حبس و انباشت سهام، در مورد خريدهاي بيشتر دچار ترديد مي‌شوند و اين تغييرات اگر در كوتاه مدت بتواند نتيجه‌اي داشته باشد، در ميان مدت و بلندمدت سيگنال‌هاي بازدارنده قوي تري خواهد يافت. اين كارشناس بازار سرمايه همچنين با برشمردن ويژگي‌هاي بازار سهام، تسهيل نقدشوندگي سهام را ويژگي مهم آن دانست و از تغييرات ايجاد شده كه شائبه مشكل‌تر شدن نقد شوندگي سهام را ايجاد مي‌كند، انتقاد كرد.  وي ايجاد يك سهميه فروش 50 هزار سهمي را براي سهامداران به نوعي ايجاد توقع براي استفاده از اين حق دانست و از تشديد وسوسه فروش سهام توسط سهامداران اظهار نگراني كرد.  او با توجه به محدود شدن امكان فروش‌هاي كلان توسط حقوقي‌ها واكنش‌هاي احتمالي اين گروه براي دور زدن اين قوانين با استفاده از حق فروش سهامداران خرد را نيز مطرح كرد.  مستخدمين‌حسيني مسوولان را از دستكاري مكانيسم‌هاي عرضه و تقاضا در بازار سهام برحذر داشت و شفافيت در معاملات را مورد تاكيد قرار داد. او همچنين ايجاد فاصله بين سهامداران حقيقي و حقوقي را در بازار سهام ساير كشور‌ها بي سابقه دانست. 
نمي‌تواند بلندمدت باشد
همچنين دكتر حسين عبده‌تبريزي، دبير كل سابق بورس نيز در اين زمينه گفت: سازمان بورس و شوراي بورس مصمم هستند كه تا قبل از سال جديد، اوضاع بورس را به شرايط عادي بازگردانند بنابراين تلاش مي‌كنند تا معاملات آزاد شود؛ البته اين تغييرات نمي‌تواند بلندمدت باشد. به گفته وي مسوولان بورس بر اين نظرند كه با اين تغييرات اطمينان را به بازار سهام بازگردانند. وي كه البته نخواست وارد جزئيات بيشتري بشود ضمن اظهار اميدواري به بازگشت بازار به شرايط عادي، امكان تداوم اين تغييرات در ميان مدت را بعيد دانست. 
علت را جست‌وجو كنيد
شاهين شايان‌آراني، كارشناس بازار سرمايه نيز در گفت‌وگو با خبرگزاري فارس گفت: محدوديت دلهره و ترس ايجاد مي‌كند، وقتي تقاضا براي فروش زياد است اين موضوع بايد عارضه‌يابي شود و علت را جست‌وجو كرد، نه جلوي آن را گرفت. 
وي افزود: عارضه‌يابي علت افزايش صف فروش و تحقيق در مورد آن مهم‌تر از محدود كردن فروش سهام است و اين قضيه مانند محدود كردن سپرده‌گذاران بانكي براي برداشت سرمايه‌شان از بانك و تبديل سپرده‌‌‌هايشان به پول نقد است كه اصلا منطقي نيست. 
شايان‌آراني تصريح كرد: اين نوع برخورد با سرمايه‌گذاران بازار سرمايه نگران‌كننده است، زيرا معتقد نيستم كه وقتي تقاضا براي فروش زياد است بازار حتما با يك بحران مواجه است. محدود كردن فروش سهام در بازار سرمايه پيام خوبي ندارد و نبايد سهامدار را از حق طبيعي خود محروم كرد تا شاخص‌ها به صورت تصنعي مثبت شود. 
شايان‌آراني در پاسخ به اين سوال كه در مواقعي كه شاخص‌ها در حال افت است چه كار بايد كرد، گفت: معتقدم شاخص بايد روند منفي داشته باشد چون شاخص‌ها بيش از حد رشد كرده بود، وقتي شاخص‌ها به صورت شتابان رشد داشت بايد جلوي آن گرفته مي‌شد نه الان كه شاخص‌ها در حال بازگشت به حد نرمال است. 
اين طرح مسكن است
همچنين عظيم ثابت در گفت‌وگو با «ايسنا»، در‌خصوص طرح حمايتي سازمان بورس از سهامداران خرد گفت: اين طرح تنها يك مسكن بوده و در كوتاه مدت مي‌تواند از روند ريزشي بازار جلوگيري كند. 
وي افزود: اتخاذ اين سياست‌ها به بهبود بورس كمك مي‌كند ولي اين تصميم تنها مسكني براي دوره محدود است و در كوتاه مدت 
جواب مي‌دهد و زماني كه اين ابزار برداشته شود همان روند دنبال مي‌شود.  ثابت با بيان اينكه اين طرح با مكانيزم عرضه و تقاضا همخواني ندارد، اظهار كرد: مسوولان بورس تنها راه حل براي وضعيت فعلي بورس را ايجاد ضوابط معاملاتي جديد دانستند ولي اين سياست در مكانيزم بازار دخالت مي‌كند.  وي اضافه كرد: همچنين اين سياست ايجاد دلزدگي در بورس كرده و اين فرضيه را به وجود مي‌آورد كه اوضاع بازار بسيار وخيم است در حالي كه اوضاع بازار چندان هم بحراني نيست.
انتظار داريم صف نشيني كاهش يابد
در همين رابطه، مدير نظارت بر بورس‌ها و بازارهاي سازمان بورس با تشريح جزئيات اين مصوبه گفت: در حال حاضر تعداد بسيار زيادي از سرمايه‌گذاران حقوقي با اعتقاد به ارزنده بودن سهام، تمايل به حمايت از سهامداران خرد دارند، اما در عين حال تاكيد دارند كه اين حمايت صرفا در قالب خريد سهام از سهامداران خرد صورت گيرد و نه سهامداران عمده كه با اين مصوبه، اين انتظار مرتفع خواهد شد.  خواجه‌نصيري همچنين افزود: معمولا در ابتداي ساعت معاملات، ايجاد صف‌هاي فروش منجر به تشديد جو رواني در بورس مي‌شود، اما انتظار داريم اجراي اين طرح، پديده صف نشيني در ابتداي روز را كاهش داده و با توجه به متوازن كردن بازار، زمينه تصميم‌گيري درخصوص كاهش حجم مبنا و افزايش دامنه نوسان در بلندمدت را در بازار سرمايه فراهم كند.  وي تاكيد كرد اين طرح، هيچ‌گونه محدوديتي را درخصوص فروش سهام در حجم‌هاي بالاتر ايجاد نمي‌كند و سهامداران مي‌توانند بيش از سقف‌هاي فروش در نظر گرفته شده، در بازه زماني 12 الي 12:30 در هر روز اقدام به ارائه سفارش فروش كنند.  به گفته مدير نظارت بر بورس‌ها و بازارهاي سازمان بورس، با اجراي اين مصوبه، براي نخستين بار trading at last كه در بسياري از بورس‌هاي دنيا نيز اجرا مي‌شود، در بورس كشور به اجرا گذاشته خواهد شد.  خواجه‌نصيري خاطرنشان كرد: براساس آمارها، با اجراي اين مصوبه، در حدود 90 درصد تعداد سفارش‌هاي فروش خرد تغييري ايجاد نخواهد شد.




وزير اقتصاد در جمع مديران بازار سرمايه تاكيد كرد
بورس بهترين مكان براي كسب بازدهي بالاتر  

وزير امور اقتصادي و دارايي در جمع مديران بازار سرمايه بر لزوم تقويت «صندوق ثبات» با تزريق نقدينگي از سوي حقوقي‌هاي بازار تاكيد كرد. وزير امور اقتصادي و دارايي گفت: اعتماد مردم به بازار سرمايه حاكي از خوش‌بيني مردم نسبت به آينده اين بازار و رسيدن به شرايط بهتر است. به گزارش شادا، دكتر علي طيب‌نيا روز شنبه درنشست مشترك با مديران بازار سرمايه و بازيگران بزرگ بورس با بيان اين مطلب اظهار كرد: دولت تدبير و اميد با تكيه بر اعتماد مردم برنامه ريزي‌هايي را اتخاذ كرد كه در نهايت اعتماد مردم به دولت جذب شد.
وي تصريح كرد: مردم نياز دارند دارايي و پس‌اندازهاي خود را در بالاترين بازدهي و كمترين ميزان ريسك حفظ كنند و بهترين مكان براي رسيدن به اين هدف بورس است. طيب‌نيا افزود: يكي از سياست‌هاي دولت اين بود كه با اطميناني كه به مردم مي‌دهد سرمايه‌ها را به سمت بازار سرمايه سوق دهد. وزير اقتصاد يكي از موفقيت‌هاي مهم بازار سرمايه در دولت تدبير و اميد را ورود 500 هزار نفر سهامدار جديد به بورس عنوان كرد.  وزير امور اقتصادي و دارايي تاكيد كرد: ما به دنبال افزايش قيمت نيستيم، بلكه  دنبال افزايش ارزش بازار و حجم بازار هستيم.  طيب‌نيا با اشاره به برنامه ريزي‌هاي صورت گرفته براي ورود سهام عدالت به بازار سرمايه اظهار كرد: شفاف‌ترين و مناسب‌ترين گزينه براي واگذاري، بورس است. وي درخصوص نوسانات اخير بازار سرمايه كشور نيز گفت: افزايش قيمت‌ها حباب گونه بود و به همين دليل دولت تصميم گرفت در جهت پيشگيري از تبعات احتمالي آن ورود پيدا كند. وزير اقتصاد افزايش قيمت خوراك پتروشيمي را به‌عنوان يكي از دلايل نوسانات اخير بازار سرمايه برشمرد و خاطرنشان كرد: بازار سرمايه و صنايع پتروشيمي آمادگي پذيرش قيمت زير 10 سنت را دارند كه با مذاكرات صورت گرفته اميدواريم مجلس نسبت به اين موضوع مساعدت كنند. دكتر طيب‌نيا همچنين از عرضه سهام خرد در بازار خبر داد و گفت: با عرضه سهام خرد در بازار جلوي رشد بي رويه افزايش قيمت گرفته شد.  وي بر لزوم تامين مالي توسط حقوقي‌هاي بازار براي تقويت «صندوق ثبات» و تقويت متوازن بازار اوليه و ثانويه تاكيد كرد.


 
بالا