اعمال و فضایل"لیلة‌الرغائب" شب بخشش‌های بزرگ

*** s.mahdi ***

مدیر بازنشسته
کاربر ممتاز
[h=2]اعمال و فضایل"لیلة‌الرغائب"
[/h] [h=1] شب بخشش‌های بزرگ رسید
[/h]
» سرویس: معارف و حقوق - دين و انديشه
کد خبر: 92022517596
چهارشنبه ۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۲ - ۱۶:۵۸




ماه رجب ماه خداست و عبادت و استغفار در این ماه بسیار سفارش شده است. چون ماه رجب دریایی است که باید در آب زلالش روح و جسم را پالایش کرد و با جسمی پاک و عاری از آلودگی‌ها به استقبال ماه شعبان و ماه مبارک رمضان رفت.

در این ماه فرشته‌ای تا صبح اینگونه ندا می‌دهد: خوشا به حال «رجبیون» خوشا به حال آنان که والایی ماه رجب را دریافته‌اند و از برکت این ماه نصیبی اندوخته‌اند یکی از بوستان‌های بزرگ ماه رجب المرجب « لیلة الرغائب» است و اولین شب جمعه ماه رجب را لیلة الرغائب نامند‌ و در این شب ملائک بر زمین نزول می کنند.

به گزارش خبرنگار دین و اندیشه خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، لیلة الرغائب یعنی شب بخشش‌های بزرگ، شب آرزوها، شب رحمت و آمرزش، شب خاص مناجات، شب یارب یارب گفتن‌ها، شب دعای کمیل حضرت علی(ع)، شب زیارتی امام حسین(ع)، شب انس با معبود، شب عشق بازی با معشوق حقیقی، شب تالی قدر و شبی که پیامبر اکرم(ص) در عظمت آن می‌فرماید: «از اولین شب جمعه ماه رجب غافل نشوید که فرشتگان آن را لیلة الرغائب می‌نامند چرا که چون وقتی یک سوم از شب گذشت هیچ فرشته‌ای نیست مگر اینکه در کنار کعبه آید. آنگاه خداوند نظر رحمت بر آنان کند و می‌فرماید: ای فرشتگانم هرچه خواهید از من بخواهید. فرشتگان در پاسخ گویند: بارالها حاجت و خواسته ما آن است که روزه داران ماه رجب را بیامرزی،‌ خداوند در پاسخ فرماید: آمرزیدم.»

برای این شب اعمالی از رسول خدا(ص) ذکر شده است که فضیلت بسیاری دارد و بدین قرار است:





روز پنج شنبه اول آن ماه - در صورت امکان و بلا مانع بودن - روزه گرفته شود. چون شب جمعه شد مابین نماز مغرب و عشاء 12 رکعت نماز اقامه شود که هر دو رکعت به یک سلام ختم می‌شود و در هر رکعت یک مرتبه سوره حمد، سه مرتبه سوره قدر، 12 مرتبه سوره توحید خوانده شود. و چون 12 رکعت به اتمام رسید، 70 بار ذکر" اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ النَّبِیِّ الأُمِّیِّ وَعَلَی آلِه" گفته شود. پس از آن در سجده 70 بار ذکر "سُبوُحٌ قُدّوس، رَبُّ المَلائِکَةِ وَ الروُّح" گفته شود. پس از سر برداشتن از سجده، 70بار ذکر "رَبِّ اغْفِرْ وَ ارْحَمْ وَ تَجَاوَزْ عَمَّا تَعْلَمُ إِنَّکَ أَنْتَ الْعَلِیُّ الْأَعْظَمُ" گفته شود. دوباره به سجده رفته و 70 مرتبه ذکر "سُبوُحٌ قُدّوس، رَبُّ المَلائِکَةِ وَ الروُّح" گفته شود. در اینجا می‌توان حاجت خود را از خدای متعال درخواست نمود.



پیامبر اکرم( ص) در فضیلت این نماز می‌فرماید: کسی که این نماز را بخواند، شب اول قبرش خدای متعال ثواب این نماز را با زیباترین صورت و با روی گشاده و درخشان و با زبان فصیح به سویش می‌فرستد. پس او به آن فرد می‌گوید: ای حبیب من، بشارت بر تو باد که از هر شدت و سختی نجات یافتی.



میّت می‌پرسد تو کیستی؟ به خدا سوگند که من صورتی زیباتر از تو ندیده‌ام و کلامی شیرین‌تر از کلام تو نشنیده‌ام و بویی، بهتر از بوی تو نبوئیده‌ام. آن زیباروی پاسخ می‌دهد: من ثواب آن نمازی هستم که در فلان شب از فلان ماه از فلان سال به جا آوردی. امشب به نزد تو آمده‌ام تا حق تو را ادا کنم و مونس تنهایی تو باشم و وحشت را از تو بردارم و چون در صور دمیده شود و قیامت بر پا شود، من سایه بر سر تو خواهم افکند.




در کتاب المراقبات فی اعمال السنه مرحوم میرزا جواد ملکی تبریزی در خصوص شب آرزوها اعمال و فضائل بسیاری نقل شده که از آن جمله می‌توان به روزه پنج‌شنبه، استغفار زیاد و نماز ویژه‌ای که در مفاتیح آمده و یا برخی اعمالی دیگر که قبلا در مقاله تحت عنوان لیلةالرغائب تقدیم گردید اشاره کرد.

«یا غفارالذنوب»، «یا کریم العفو» ای رحیمی که با بزرگواری از خطای بندگان می‌گذری و «یا مبدل السیئات بالحسنات» بدی‌های بندگان را با نیکی پاسخ می‌دهی و در مقابل اندک خوبی‌ها، پاداش بسیار عنایت می‌کنی از تو می‌خواهیم در این شب نیز به ما «اَعْطِنی بِمَسئَلتی ایاک جَمیعَ خَیرالدُّنیا و جُمیع خیر الاخره» عطا نمایی.



التماس دعا


منابع:

المراقبات، شیخ جواد ملکی تبریزی، ترجمه سیدمحمد راستگو، فصل هفتم

اقبال الاعمال، سیدبن طاوس، اعمال ماه رجب

مفاتیح‌الجنان، شیخ عباس قمی
 

**آگاهدخت**

مدیر تالار اسلام و قرآن
مدیر تالار
آیت‌الله‌جوادی: لیلةالرغائب به معنای آرزوها نیست

آیت‌الله‌جوادی: لیلةالرغائب به معنای آرزوها نیست

آیت الله جوادی آملی با اشاره به لیله الرغائب گفت:

در لیله الرغائب رغبت ما با رهبت ما هماهنگ باشد، هم از قهر و جلال خدا راهب باشیم، هم به مِهر و جمال خدا راغب باشیم.

وی خاطر نشان کرد:

رغبت یعنی میل کنیم نه آرزو، لیلةالرغائب به معنای آرزوها نیست، لیلة رغائب و رغبت‌ها و گرایش‌ها و مجذوب‌شدن‌هاست آن گرایش و آن میل و آن شوق را می‌گویند رغبت، در برابر رهبت.


انسان اگر بخواهد طاهر و طیّب باشد باید اولاً هدف خلقت را بشناسد و ثانیاً خود را با آن هماهنگ کند. خدا جان را به دو منظور عطا کرد؛ یکی اینکه با ملکوتیان رابطه و با فرشته‌ها گفتگو داشته باشیم، چیزی به آنها بگوییم، آنها چیزی به ما بگویند ، از طرفی هم درایت و تدبیر و مدیریت جهان را به وسیله روح باید انجام بدهیم.

روح دو خاصیت دارد، برای اینکه ابزار کار داشته باشیم با سماوات و ارض رابطه داشته باشیم خداوند به ما بدن داد این بدن برای آن است که با بدنه عالَم تماس بگیریم یعنی زمین و آسمان و ما بینهما، آن جان برای دو منظور است یکی تدبیر این نظام، یکی ارتباط تنگاتنگ با فرشته‌ها.

آیت الله جوادی آملی با اشاره به کلام نورانی حضرت امیر(سلام الله علیه) گفت:

وجود مبارک حضرت امیر(سلام الله علیه) در آن نامه‌ای که برخی از مفاخر خانوادگی‌شان را بیان فرموده بودند، فرمودند خیلی‌ها می‌روند جبهه جنگ و خیلی‌ها جانباز می‌شوند و اعضا و جوارحشان را از دست می‌دهند، اما از خاندان ما اگر کسی رفت و در جبهه دستش را از دست داد خدای سبحان به او بالی مرحمت می‌کند. مانند جعفر طیّار که دو دستش را داد و در برابر آن دو بال گرفت.

وی در خصوص کارکرد اخلاق تصریح کرد:

اخلاق گاهی به این است که انسان در همین محدوده‌ای که هست سالم بماند، این برای اوساط از متخلّقان است، یک وقت تلاش و کوشش می‌کند که از پوسته خود به در بیاید و از آن مرحله‌ای که هست بالاتر بیاید و به مقام برتر برسد؛ این مثل جوجه‌ای است که این پوسته خود را می‌شکند و می‌شود طاووس.


اصل این بیان در سخنان ائمه(علیهم السلام) هست که بین خلق و خالق هیچ حجابی نیست مگر خود خلق. انسان تا در پوسته خودش هست خود را می‌بیند و از مشاهده جمال و جلال الهی محروم است، اما وقتی از پوسته خود به در آمد، از حجاب خویشیِ خویش به در آمد، آن‌گاه منطقه دیدِ او وسیع است.


منبع
 
بالا