ابزارالات مکانیکی

سروش7

مدیر بازنشسته
کاربر ممتاز
سلام
من فک میکنم ابزار نقش مهمی در مکانیک مخصوصا صنعت خودرو داره به خاطر همین میخوام این تاپیک رو اختصاص بدم به ابزار ومعرفی انواع آن.
البته به کمک دوستان عزیز
 

سروش7

مدیر بازنشسته
کاربر ممتاز
[h=4]دستگاه دياگ چیست و چگونه کار می کند؟[/h]
در صنعت پيچيده قرن اخير کسب اطمينان نسبت به عملکرد صحيح سيستمها اهميت ويژه‌ای دارد. صنعت الكترونيك نيز يكی از مواردی است كه مورد توجه واقع شده است. دستگاههای عيب ياب كمك می‌كنند تا عيوب پديد آمده در دستگاه الكترونيكی مشخص شود. اين دستگاهها شامل انواع ولتمتر، اسيلوسكوپ و دستگاههای ويژه می‌باشند. افرادی كه در زمينه الكترونيك كار فنی يا مهندسی انجام داده باشند حتما با اين ابزارها آشنايی كامل دارند.
به دنبال لزوم بكارگيری مدارات الكترونيك در خودروها و كاربردی شدن آن در صنعت خودروسازي، مدارات گوناگونی مخصوص خودرو طراحی و بكارگرفته شد كه مدار كنترل آلودگی يكی از اين نوع مدارات است. متاسفانه در صنعت خودروسازی كشور ما اولين مدار الكترونيكی پيچيده‌اي كه مورد استفاده قرار گرفت مدار كنترل آلودگی موتور يا همان كامپيوتر موتور بود. درحاليكه مدارات بي شماری از قبيل كروز كنترل، كنترل سيستم تعليق (خودروی زانتيا) ، كنترل ايربگ، سيستم ضد سرقت و غيره سالهای سال در خودروها كاربرد داشته‌اند. عيب يابی اين سيستم ها به دليل پيچيدگيهايی كه دارند مستلزم استفاده از ابزارهای خاصی هستند كه به دياگ تولز (Diagnostic tool) معروفند.
دستگاه دياگ تولز يا عبارت فارسی آن دستگاه عيب ياب دستگاهی است الکترونيکی که با کامپيوتر خودرو ارتباط ديجيتالی برقرار کرده و با دريافت برخی اطلاعات از آن تعميرکار را برای عيب يابی خودرو کمک می‌كند. بهتر است علاقمندان محترم به اين موضوع توجه داشته باشند كه دستگاه دياگ يك دستگاه جادويی نيست و بيشتر زحمت عيب‌يابی را تعميركار بايد شخصا برعهده داشته باشد. اطلاعاتی كه دستگاه عيب‌ياب از كامپيوتر خودرو دريافت می كنند به چند دسته تقسيم می شوند:

  1. كدهای تشخيص عيب سيستم انژكتوری (عمدتا عيوب الكترونيكي)
  2. كدهای عملكردي موتور
كدهای تشخيص عيب مربوط به عيوب الكتريكی يا الكترونيكی هستند كه در سيستم انژكتوری موتور شامل سنسورها و انژكتورها و ساير عملگرها بوجود آمده و كامپيوتر خودرو آنها را تشخيص می‌دهد. اين كدها در حافظه كامپيوتر ذخيره شده و توسط دستگاه دياگ دريافت می شود. دستگاه دياگ بعد از دريافت اين كدها آنها را روی صفحه نمايش می دهد. تعميركار با مشاهده اين كدها متوجه می شود كه كداميك از قطعات معيوب است. اما سريعا نبايد نسبت به تعويض قطعه اقدام كرد!
عيوب مونتاژی يكی از عيوب رايج در سيستمهای انژكتوری موتور خودروها می باشند! تصور كنيد كه كانكتور يكی از سنسورها در جای خود شل شده باشد. مسلما وقتی اقدام به تعويض سنسور می كنيد، كانكتور آنرا جدا كرده و بعد برروی سنسور جديد محكم جا زده می‌شود ... از كجا معلوم كه سنسور اوليه سالم بوده و تنها كانكتور آن شل شده باشد. با اين كار، عيب شناسايی نشده و تنها بهای سنسور تعويضی به حساب صاحب خودرو نوشته می‌شود.
برای عيب يابی اولين قدم تعيين نوع خودرو و نوع كامپيوتر آن است. سعی كنيد آنرا درست انتخاب كنيد زيرا در غير اينصورت دچار مشكل خواهيد شد.
هر كارخانه خودروسازی موظف است برای تمامی خودروهای توليدی خود دستگاه دياگ مربوطه را تهيه و در اختيار تمامی تعميرگاهها و مراكز سرويس خود قرار دهد. در نتيجه كارخانه بنز فقط برای خودروهای بنز دستگاه دياگ تهيه خواهد كرد و نمی‌توان خودروهاي پژو يا رنو را با دستگاه دياگ بنز عيب يابی كرد. در حال حاضر خودوهای ساخت پژو، سيتروئن، نيسان، بنز و ... در ايران دارای پشتوانه فنی از شركتهای اصلی بوده و دارای دستگاه دياگ برای تمام محصولات خود هستند. اگر به دستگاه دياگ پـژو يا هر دستگاه ديگری مراجعه كنيد متوجه خواهيد شد كه در اولين مرحله نوع خودرو را بايد تعيين كنيد. كارخانه پژو انواع مختلفی خودرو توليد و عرضه می‌كند كه تنها انواع محدودی از آنها در ايران در دسترس است. اما كارخانه پژو موظف است دستگاه عيب ياب خود را برای عيب يابی تمامی انواع خودروی پژو طراحی و عرضه كند. پس در اولين گام برای عيب‌يابی بايد نوع خودرو را تعيين كرد.
خودروهای مختلف دارای كدهای عيب‌يابی متفاوتی هستند و ممكن است براساس طراحی از كدهای مختلفی برای تبادل اطلاعات بين كامپيوتر و دستگاه دياگ استفاده كنند. اين موضوع برای خودروهای توليدی يك كارخانه نيز ممكن است وجود داشته باشد. مثلا پژو ۴۰۵ و ۲۰۶ دارای كد ارتباطی مختلفی می‌توانند باشند. حتی خودروی ۲۰۶ با تيپ متفاوت نيز ممكن است كدهای تبادل داده متفاوتی نسبت به هم داشته ياشند. پس سعی كنيد خودروی مورد عيب‌يابی را درست شناسايی كرده و در منوی انتخاب خودرو نوع خودرو را درست انتخاب كنيد.
دستگاه دياگ از طريق يک کابل به کانکتور مخصوص عيب يابی خودرو متصل می شود. اين کانکتور ممکن است درون اتاق و زير داشبورد باشد يا اينکه مانند سمند و پژو ۴۰۵ زير کاپوت قرار داشته باشد. به هرحال بايد کابل دستگاه عيب ياب را به کانکتور عيب يابی متصل کرد.
پس از آن نوبت به برقراری ارتباط می رسد. برای اين مرحله کامپيوتر يا کامپيوترهای خودرو بايد روشن باشند. پس لازم است سوييچ را کاملا باز کنيد (حالت اکسسوری کافی نيست) اما استارت نزنيد زيرا نيازی به روشن کردن موتور نيست. بلافاصله بايد ارتباط کامپيوتر با دستگاه دياگ برقرار شود. سپس وارد منوی Connect شويد و با كامپيوتر موتور ارتباط برقرار كنيد. اگر ارتباط كامل باشد پيامی روی صفحه می‌آيد و می‌گويد كه ارتباط برقرار شد. اگر حدود ۱۵ ثانيه بيشتر طول كشيد بدانيد كه جايی اشكال دارد. زيراكه ۵ ثانيه يا حتی كمتر كافی است.
عيب بابی از اين مرحله به بعد آغاز می‌شود. خواندن كدهای خطا كاريست كه بايد انجام دهيد ولی بايد با هوشمندی و مهارت برخورد كنيد. كدهای خطا را جامع درنظر بگيريد. زيرا مجموع چند كد خطا كه همزمان ظاهر شده اند می توان متوجه يك ايراد عمده شد ولی اگر تك تك آنها را در نظر بگيريد، متحمل هزينه هنگفتی خواهيد شد و ايراد خودروی شما نيز برطرف نخواهد شد. متاسفانه دستگاههای عيب ياب فاقد هوشمندی لازم درباره تعيين عيوب مركب هستند و لازم است تعميركار خبره اين عمل را شخصا به درستی انجام دهد.
خواندن پارامترهای كاری موتور روشن از ديگر قابليتهای دستگاههای عيب ياب است. پارامترهای موتور عبارتند از سرعت موتور، دمای هوا، دمای آب، آوانس جرقه، مقدار سوخت، لين يا ريچ بودن دود اگزوز، مقدار باز بودن دريچه گاز، مقدار باز بودن استپر موتور، و موارد ديگر كه با بررسی آنها می‌توان كاركرد موتور را دقيقا مورد بررسی و ارزيابی قرار داد. اگر كسی بتواند همزمان با بررسی كدهای خطا ، پارامترهای كاری موتور را نيز مد نظر قرار دهد می‌تواند به راحتی عيب موتور اعم از عيوب برقی يا حتی عيوب مكانيكی را نيز تشخيص دهد.
خواندن پارامترهای عملكردی موتور نيز يكی از داده های مهم محسوب می‌شود. يك تعميركار ماهر اغلب به اين داده‌ها اكتفا می‌كند و از كدهای عيب برای چك كردن تعمير استفاده می‌كند. پس سعی كنيد تحليل درستی از مقدار پارامترها داشته باشد. اين نوع تحليل نياز به تجربه و علم فراوانی دارد كه به راحتی قابل كسب است و تنها به مطالعه و دقت نياز دارد. برای نمايش پارامترها منوی مربوطه را انتخاب كنيد. در اين صورت جدولی شامل نام پارامتر و مقدار آن نمايش داده خواهد شد كه با برسی آنها می‌توان علاوه بر عيوب الكترونيكي، بسياری از عيوب مكانيكی موتور را هم به راحتی تشخيص داد.
تشخيص عيوب موتور براساس پارامترها عملكردی راه حل علمی برای تشخيص است. عزيزان مبتدی سعی كنند برای افزايش تجربه قبل از خواندن كدهای عيب‌يابی ابتدا پارامترهای عملكردی را مشاهده و آناليز كرده و عيب خودرو را حدس بزنند. سپس برای چك كردن خود از خواندن كدهای عيب استفاده نماييد
پيشتر تذکر داده شده که يک تعميرکار ماهر نيازی به استفاده از دستگاههای کامپيوتر موسوم به دياگ تولز ندارد زيرا بسياری از عيوب بوجود آمده در موتور خودروها منشاء مکانيکی داشته و دستگاه دياگ قادر به تشخيص آنها نيست. اما استفاده از دستگاه دياگ به عنوان دستگاه اندازه گيری مقادير عملکردی موتور کمک موثرتری برای تشخيص صحيح عيوب خواهد بود.
 

سروش7

مدیر بازنشسته
کاربر ممتاز
[h=4]اینورتر چیست و چه کاربردی دارد؟[/h]
اینورتر یا مبدل برق دستگاه الکترونیکی است که جریان مستقیم (DC) را به جریان متناوب (AC) تبدیل می کند. جریان AC تبدیل شده می توانند بر اساس نیاز در هر ولتاژ و فرکانسی باشد که بوسیله ترانسفورماتورهای مناسب و مدارها کنترل می شود.
اینورترها قطعات متحرک ندارند و در طیف گسترده ای از ابزارهای کاربردی استفاده می شوند، از منبع تغذیه کامپیوتر گرفته تا ابزار بزرگ حمل و نقل فله. اینورترها معمولا برای تامین جریان AC از منابع DC مانند پانل های خورشیدی یا باتری مورد استفاده قرار می گیرند.
اینورتر نوسان ساز الکترونیکی قدرت بالا است. دلیل این نام گذاری آن است که این دستگاه عمل عکس مبدل برق AC به DC متداول را انجام می دهد.
هشدار
برخی از اینورتر های با توان پایین دراری هشداری مبنی بر عدم استفاده از آنها برای روشن کردن لامپهای فلورسنت معمولی هستند. دلیل این هشدار این است که خازن تصحیح توان به صورت موازی با لامپ وصل شده است. با برداشتن خازن مشکل رفع خواهد شد.
[h=6]کاربرد های اینورتر[/h]
  • منبع تغذیه اینورتر برق DC را از منابعی مانند باتری، پانل های خورشیدی، یا سلولهای سوختی به برق AC تبدیل می کند. برق خروجی را می توان به هر ولتاژی که لازم باشد تبدیل کرد.
    میکرو اینورترها مستقیما جریان را از پانل های خورشیدی به جریان متناوب تبدیل می کنند.
  • منابع برق اضطراری استفاده از باتری و اینورتر بعنوان منبع تغذیه اضطراری (یو پی اس) جهت تامین برق AC زمانی که برق اصلی در دسترس نیست. وقتی که برق اصلی مجددا برقرار شد ، از یکسو کننده برای شارژ کردن باتری ها استفاده می شود.
  • گرمکن القائى از اینورتر ها برای بالا بردن فرکانس برق اصلی جهت استفاده در گرمکن القائى استفاده می شود. برای اینکار ابتدا برق اصلی با به DC تبدیل کرده و سپس بوسیله اینورتر برق DC را به AC با فرکانس بالاتر تبدیل می کنند.
  • انتقال انرژی به روش HVDC در انتقال برق به روش HVDC (انتقال مقدار زیادی انرژی در مسافت‌های زیاد و با تلفات کم)، ابتدا برق AC به برق DC با ولتاژ بالا تبدیل شده و به مکان دیگری منتقل می شود. سپس در محل دریافت، به کمک اینورتر آن را به برق AC تبدیل می کنند.
  • درایو فرکانس متغیر درايو فرکانس متغیر یا VFD يك سيستم براي كنترل كردن سرعت چرخش يك موتور AC با كنترل كردن فركانس برق اعمال شده به موتور الكتريكي است. اینورتر وظیفه کنترل برق را بعهده می گیرد. در اغلب موارد ، درایو فرکانس متغیر شامل یک یکسوساز است به طوری که برق DC مورد نیاز اینوتر از برق AC اصلی تامین می شود. از آنجا که در اینجا اینورتر یک عنصر اصلی است، بعضی اوقات درایو فرکانس متغیر به نام درایو اینورتر یا کلا اینورتر نامیده می شود.
  • درایوهای الکتریکی وسیله نقلیه در حال حاضر از اینورتر جهت کنترل قدرت کشش موتور در برخی وسایل نقلیه برقی مانند قطار برقی و همچنین برخی از خودروهای الکتریکی و هیبریدی مانند تویوتا Prius استفاده می شود. به طور خاص پیشرفت های مختلف انجام شده در تکنولوژی اینورترها به خاطر کاربرد آنها در وسایل نقلیه برقی است. در وسایل نقلیه مجهز به ترمز احیا کننده، اینورتر همچنین انرژی خود را از موتور (که در این جا به عنوان یک ژنراتور عمل می کند) گرفته و آن را در باتری ها ذخیره می کند.
 

سروش7

مدیر بازنشسته
کاربر ممتاز
آچارهاي گشتاور سنج
آچارهاي گشتاور سنج
در تجهيزات مدرن ، مهندسين براي تعيين مقدار سفتي پيچ يا مهره ها ، نيازمند تعيين مقدار دقيقي از گشتاور پيچشي مي باشند . اتصالاتي
که به اندازه کافي سفت نشده باشند داراي لقي مي باشند که به همين علت لرزيده و باعث وقوع حوادث مي گردند . پيچ و مهره هايي هم
که زياد سفت شده باشند ، يا زير فشار زياد قرار مي گيرند و يا مي شکنند . آچار گشتاور سنج ، يک ابزار مخصوص با يک نمايشگر مي باشد
که نشان مي دهد تا چه اندازه مي توان به يک اتصال ، گشتاور پيچشي وارد کرد .
اين آچار را به نام آچار درجه هم مي شناسند. اين آچار نيروئي كه براي بستن پيچهاي مختلف لازم است به طور استاندارد به ما مي دهد و
از بريدن پيچ و كم سفت بودن و يا زياد سفت بودن پيچها جلوگيري مي كند. سر اين آچار مانند دسته بكس جغجغه اي است كه در دو
حالت باز كردن و بستن قابل تنظيم است و تمام آچارهاي بكس مي تواند بر روي آن سوار شود . پس از تنظيم آچار بر روي مقدار گشتاور
مورد نياز براي بستن پيچ پس از رسيدن به آن نيرو و سفت شدن پيچ ، آچار رد مي كند. نام نيروي چرخاندن پيچ نيروي گشتاور است كه
است كه مربوط به سيستمهاي ( p/Ft) و فوت پوند ( m/N ) نيوتن متر ، ( Kg) اين آچار مقدار آنرا مي سنجد و واحدهاي اين نيرو كيلو گرم
مختلف بر روي دسته اين آچار قابل تنظيم است.
انواع آچارهاي گشتاور سنج
آچار گشتاور سنج با ميله انحرافي: ابتدايي ترين نوع آچار گشتاور سنج مي باشد . مقدار دقيق گشتاور پيچشي اعمالي به وسيله يک 
عقربه و يک مقياس مشخصي که روي دسته قرار دارد تعيين مي گردد .
آچار گشتاور سنج با ساعت اندازه گير:همانند آچار گشتاور سنج با ميله انحرافي کار مي کند .از اين نوع آچارها در جاهايي که به تنظيم 
گشتاور پيچشي دقيقي نياز است استفاده مي شود .
آچار گشتاور سنج ميکرومتردار: از اين نوع گشتاور سنجها براي از پيش تنظيم کردن گشتاور پيچشي مشخص استفاده مي کنند . به جاي 
اينکه گشتاور پيچشي از روي ساعت يا گيج خوانده شود با رسيدن گشتاور به حد دلخواه صداي تق تق ايجاد مي شود . آچار گشتاور سنج
ميکرومتردار بعد از کاربرد بايد در کمترين تنظيمات خود قرار گيرند . رعايت نکردن اين حالت باعث خوردگي فنر اصلي و شکست آن در يک
مقطع زماني مي شود .
آچار ترک متر کاربردهاي زيادي در صنعت دارد
در جاهاي که نياز به تنظيم به مقدار مجازي وجود دارد يعني مجموعه و ساختار يک ماشين بگونه باشد که لازم شود که اجزا فقط با نيروي
مشخصي به هم کوپل شوند و فشار بيشتر از حد ممکن باعث قفل شدن مجموعه ها در هم و يا فشار کمتر باعث لقي بين اجزا شود براي
اين منظور از ترکمتر استفاده مي شود البته بايد مقدار نيوتن متر مجاز ترک متر را در موقع طراحي مجموعه و مکانيزم مشخص کند
هر پيچي مشخصات مربوط به خودش را دارد و علاوه بر اندازه و ابعاد شامل مشخصات مقدار تنش مجاز و گشتاور مجاز هم مي شود اگر
يک پيچ را با نيرويي بيشتر از حد مجاز ( گشتاور مجاز) با هر وسيله اي پيچانده شود باعث تسليم پيچ و برش آن مي شود براي جلوگيري از
اين قضيه از ترکمتر استفاده مي شود و موقع سفت کردن پيچ بايد با توجه به ترکمتر پيچ را حداکثر با نيرويي کمتر از گشتاور ماکزيمم مجاز
آن سفت کرد .
_________________________________________________________
منابع:
http://metal-tools.com/image/Tools/6/Achar.gif
کتاب اصول نگهداری و تعمیرات (نت) مترجم مهندس حسین قلیزاده (نشر طراح)
 

سروش7

مدیر بازنشسته
کاربر ممتاز


آیا می دانید : علت تشکیل رسوبات در سیستم سوخت رسانی چیست؟
1) پسمانده سوخت 2)تنظیم نبودن و عیوب مکانیکی موتور
3) احتراق ناقص 4) ***** هوا ی نا مناسب
5) وجود نا خالصی ها و یا افزودنی ها به مواد سوختی
6) شرایط محیطی
آیا می دانید : تجمع رسوبات حاصل از سوخت و افزودنی های غیر استاندارد در قطعات درون موتور چه اختلالی ایجاد مینماید.
1- میزان سطح موثر پاشش سوزنها ی انژکتور در محفظه احتراق کاهش می یابد.
2- انتقال حرارت از محفظه احتراق و قطعات به درستی صورت نمی گیرد.
3- در ارسال اطلاعات سنسور ها اختلال ایجاد می نماید.
4- از بسته شدن کامل سوپاپها جلوگیری می نماید.
5- به ضعف و عملکرد مبدل کاتالیزوری کمک شایانی می نماید.
6- موتور بد روشن می شود و نا آرام کار می کند
7- قدرت جرقه شمع ها را کاسته و نسبت تراکم را تغییر می دهد.
8- قدرت و شتاب خودرو کاهش یافته و آلایندگی های خروجی اگزوز افزایش می یابد.
9- مصرف سوخت افزایش یافته و محیطی سمی برای رانندگان و هموطنان در محیط شهری و ترافیک ایجاد می نماید.
10- عمر مفید قطعات کاهش یافته و باعث سایش بیش از حد قطعات می شود.
خودروهای که براثر کارکرد و مصرف بی مورد مواد افزودنی غیر مجاز دارای مصرف سوخت بالا ، آلایندگی زیاد ،استارت بد ، کاهش قدرت و خفه کردن هستند می تواند با استفاده از سرویس شستشوی انژکتور BG
(کاهش گازهای آلاینده خروجی از اگزوزحدود 70%)
(کاهش مصرف سوخت حدود 27 % )
(افزایش قدرت موتور و شتاب خودرو حدود 45 % )
(افزایش عمر مفید قطعات و آرام و بی صدا کار کردن موتور) اثرات استفاده نمودن این سرویس راحس نمایند.
قابلیت کاربردی : برای کلیه خودرو های داخلی و خارجی ، کاربراتوری و انژکتوری با سوخت CNG و LPG
موارد مورد مصرف : 1- محلول BG 210 (مادّه شستشوی ریل سوخت ) 2- محلول BG 206 (مادّه شستشوی ریل هوا) 3- محلول K 44 کد :208 BG (محلول بردارنده رسوبات سیستم سوخت رسانی از باک تا اگزوز

 

Similar threads

بالا