آمارهای حیرت‌آور از سموم کشنده در غذای ما

LOOFAN

عضو جدید
آمارهای حیرت آورمصرف سرانه شکر درایران چیزی نزدیک به چهارکیلوگرم بالاتراز سرانه مصرف جهانی است و ایران دومین وارد کننده شکر در جهان است.همین طور سرانه مصرف روغن در کشور ما بیش از 19کیلوگرم است که تقریبا 5 کیلوگرم بیشتراز سرانه مصرف جهانی است.در حالی که سرانه مصرف نوشابه گازدار در دنیا 10 لیتر است، هر ایرانی به‌طور متوسط سالانه 42 لیتر نوشابه مصرف می کند.همچنین طبق توصیه سازمان بهداشت جهانی حداکثر مقدار مصرف روزانه نمک پنج گرم است در حالی که میزان مصرف نمک در کشور ما دو تا سه برابر این مقدار برآورد شده است.بنابراین حتی با نگاهی گذرا به آمارهای موجود خواهیم دید که مصرف سرانه ما در زمینه برخی مواد مصرفی بعضا زیان آور بسیار بالاتر از میزان توصیه شده و استاندارد آن است. این موضوع در حالی است که مثلا مصرف شیر، پروتئین ومیوه وسبزی در رده پایین‌تری قرار دارد.حتی به گفته دکتر علی اکبر سیاری معاون وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ،23 درصد مردم کشور کمبود مصرف انرژی و 70 درصد کمبود مصرف آهن و پروتئین دارند. اما آمارهای جهانی حکایت از این دارد که 40 درصد مردم دنیا ازکمبود مصرف ریز مغذی ها و 2 میلیارد نفر از کمبود آهن رنج می برند؛ همچنین ‌70 درصد خانوارهای ایرانی کمبود آهن دارند که به این منظور مکمل‌یاری و همچنین برنامه غنی‌سازی آرد را اجرایی کرده‌ایم.اما در دنیا 1.6 میلیارد نفر با کمبود روی مواجه هستند و این موضوع در کشور ما هم وجود دارد. البته اکنون سیاستی برای آن نداریم اما به دنبال غنی‌سازی و مکمل‌یاری در این زمینه نیز هستیم. سرانه مصرف روزانه شیر باید 800 تا 1200 گرم باشد که متاسفانه روند مصرف فعلی بسیار کم است ؛‌ 80 درصد مردم در سن مدرسه کمبود کلسیم دارند.تمامی اینها در کنارهم شاید ما را به یک موضوع واحد رهنمود کنند و آن اینکه به راستی ما نیازمند یک بازنگری جدی در عادت های مصرفی مان هستیم . عادت هایی که سالیانه نه تنها هزینه های مازادی را به اقتصاد خانواده تحمیل می کند که در درازمدت هزینه های درمانی بالایی را نیز به نظام سلامت جامعه تحمیل خواهد کرد. درواقع پیشگیری از مصرف بالای موادی همچون نمک ،قند ، شکر ، روغن و نوشیدنی های گازداراهمیت مبرمی دارد که در این سالها باید بیشتر از همیشه به آن توجه شود.نمک بر زخم فشار خونآمارهای حیرت‌آور از سموم کشنده در غذای ماشاید به جرات بتوان گفت پزشک یا متخصصی نباشد که بر کاهش مصرف نمک تاکید جدی نداشته باشد. نمک سم سفید خطرناکی است که به راستی برزخم بسیاری از بیماری ها پاشیده می شود. سم سفید مهلکی که جرقه بیماری خطرناک و پر دردسر فشار خون است. اما متاسفانه این سم مهلک همچنان با قدرت سر سفره ایرانی ها حضور پررنگی دارد.مصرف بیش از اندازه نمک عواقب خطرناکی دارد، عواقبی که پنهان و آشکار به تدریج آثار خود را برجسم فرد نمایان خواهد کرد.الهام احرام پوش کارشناس تغذیه دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی در خصوص مصرف نمک در میان ایرانیان به نکات جالب و قابل توجهی اشاره می کند و به گزارشگر روزنامه کیهان می‌گوید :«‌از میان فاکتورهای تغذیه ای شواهد قوی مبنی بر نقش نمک در بالا رفتن فشارخون وجود دارد که این مسئله در مطالعات گسترده ای که در دنیا روی جوامع انسانی، حیوانات آزمایشگاهی و مطالعات ژنتیک انجام شده و نیز مطالعات بالینی مشخص شده است. متاآنالیز مطالعات بزرگ نشان داده که کاهش حدود 6 گرم نمک دریافتی روزانه باعث کاهش 24 درصدی سکته مغزی و کاهش 18درصدی بیماری عروق کرونر می شود و سالیانه حدود 5/2 میلیون مرگ و میر را کاهش می دهد.مصرف غذاهای پرنمک ، تنقلات وآجیل های شور ، فست فودها مثل سوسیس وکالباس ، پیتزا، غذاهای کنسروی وآماده که حاوی نمک و سدیم زیادی هستند ، انواع شور وترشی ها و رفتارهای نامناسب غذایی مثلا استفاده از نمک‌دان هنگام صرف غذا از دلایل مصرف زیاد نمک در کشور است.”او در ادامه تصریح می کند :”بر اساس گزارش پیشگیری اولیه از افزایش فشارخون سازمان بهداشت جهانی در سال 1983 و نیز گزارش بررسی تغذیه و رژیم غذایی در بیماری‌های مزمن همین سازمان در سال 2003، نمک دریافتی روزانه باید کمتر از 5 گرم باشد. بر اساس نظر متخصصین، برآورد میزان نمک دریافتی بر اساس مطالعات بررسی مصرف در بزرگسالان ایرانی 12-10 گرم در روز است.اما در کشور ما قسمت اعظم نمک دریافتی مردم از نوع نمک پنهان در غذا است که از این دسته می‌توان به نمک موجود در مواد غذایی آماده اشاره کرد. بنابراین واضح است که می‌توان با تمرکز بر کاهش نمک در صنایع غذایی، مقدار نمک دریافتی مردم را نیز به میزان زیادی کاهش داد.در این راستا وزارت بهداشت اقدام به بازنگری استانداردهای مواد غذایی در جهت کاهش نمک موجود در غذاها کرده است. از طرف دیگر با توجه به این که در حال حاضر گرایش مردم به استفاده از فست فودها و غذاهای آماده خیلی زیاد شده است واین غذاها حاوی نمک زیادی هستند ، برنامه‌ریزی در جهت آموزش همگانی برای محدود کردن مصرف آنها ضروری به نظر می‌رسد.کاهش نمک ازخانه ها
نمک اضافه شده به غذاها در حین پخت وپز نیز رتبه‌ی دوم را به خود اختصاص داده است که باید در انجام مداخلات کاهش نمک دریافتی به آن توجه کرد،چون کاهش متوسط در میزان نمک دریافتی مردم، می‌تواند تأثیر زیادی بر سلامت عمومی بر جای بگذارد.
کارشناس تغذیه دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی درباره اقداماتی که خانواده‌ها می‌توانند در جهت کاهش مصرف نمک دریافتی انجام دهند می گوید :”هنگام طبخ غذا ، مقدار نمک کمتری اضافه کنید، سرسفره از نمکدان استفاده نکنید،غذاهای کنسرو شده و بسیاری از مواد غذایی بسته بندی شده و آماده دارای مقادیر زیادی نمک هستند، به همین دلیل بهتر است مصرف این گونه مواد غذایی را محدود کنید.برای بهبود طعم غذا و کاهش مصرف نمک در تهیه غذاها به جای نمک از سبزی های تازه، سیر، لیموترش، آب نارنج، آویشن، شوید و ... استفاده کنید.مصرف ، انواع شور، ترشی‌ها، ماهی دودی، سوسیس و کالباس که حاوی نمک وسدیم زیادی هستند را کاهش دهید. به جای تنقلات شور و پرنمک مثل چیپس و فرآوردهای غلات حجیم شده (مثل پفک ، چاکلز ، لینا وچی توز و...) از تنقلات سالم‌تر مثل انواع میوه‌ها ، خشکبار ، مغزها ( از نوع بدون نمک ویا کم نمک ) استفاده کنید.
 
بالا