آشنایی با دستگاه های صنعتی

ARC_2008

مدیر بازنشسته
با سلام
در این تاپیک قصد داریم به صورت کاملا تخصصی و دقیق به تشریح هر نوع دستگاه صنعتی ( از انواع دستگاه های تزریق، پرس ، سنگبری ، فرم ، و ...حتی کارخانجات ، خطوط تولید ، واحد صنعتی و ... ) بپردازیم . آنچه محور اصلی مطالب را تشکیل می دهد ،بحث کنترل و اتوماسیون سیستم است . لذا بدون تسلط بر اجزای سیستم نمی توان توقعی بر یادگیری کامل بحت کنترل به روی دستگاه و خطوط داشت . از این رو ممکن است از مباحث کنترل پیش تر رفته ، به مکانیک و ... دستگاه نیز توجه داشته باشیم .
از عزیزانی که روی دستگاه (ها)ی خاصی تجربه داشته اند ، روی خط تولید خاصی ، کارخانه خاصی یا ... دعوت به شروع بحث می کنم .
پاینده باشید .
 

rashidishahram

مشاور صنعت برق
دستگاه تولید لوله اسپیرال به صورت خلاصه

ابتدا کویل ورق فولادی با ضخامت مورد نظر روی استند کویل قرار گرفته و سپس کویل گیرها کویل را ثابت نگه می دارند. ابتدای ورق توسط کشنده کشیده شده و از لای غلطکهای صاف کننده رد می شود. سیستم کنترل مربوط به دستگاه هیدرولیکی می باشد که یک یونیت هیدرولیک برای آن تعبیه شده و لذا انواع جکها و شیرهای هیدرولیکی در قسمتهای مختلف جهت کنترل قرار داده شده است. لبه های ورق سپس توسط اسکراپر بریده شده و تمیز و پخ می گردد. بعد از این مرحله نوبت به غلطکهای فرمینگ می رسد که معمولا 3 تا غلطک بوده و با زاویه خاص برای هر قطر لوله تنظیم می گردد که نحوه آرایش آنها نیز بنحوی است که باعث پیچیدن ورق و شکل گرفتن آن بنحوی می شود که حالت لوله به خود گیرد بطوری که لبه های ورق در کنار هم قرار می گیرد (spiral). مثل حالتی که انگار یک نوار باریک را روی خودکار بصورت مورب بپیچید که در هر دور پیچش لبه ها کناv هم قرار بگیرد. برای اینکه عملیات جوشکاری انجام گیرد بایستی فاصله بین لبه ها از هم مناسب قطر و ضخامت لوله مد نظر باشد تا جوش استحکام لازم را داشته باشد. برای این کار از سیستم های gap control استفاده می شود که انواع مختلف دارد و بصورت لحظه ای کار کنترل را انجام میدهد. سیستم جوشکاری هم معمولا توسط یک سرو موتور سیم جوش را به محل جوش تغذیه کرده و پودر مربوط به جوش هم روی آن ریخته می شود. (submerge) که اضافه پودر نیز توسط دستگاه flux recovery مکیده شده و باز یافت می شود. لوله جوشکاری شده روی غلطکهای هدایت کننده به سمت جلو هدایت می گردد و طول لوله بصورت پیوسته افزایش می یابد. برای اینکه طول لوله در اندازه های مورد نیاز 6 یا 12 متری بریده شود سنسورهای از نوع فتو الکتریک تعبیه گردیده که بمحض رد شدن لوله از جلوی آن طول مورد نظر را سنس کرده و فرمان برش به سیستم torch می دهد. سیستم کنترل تورچ از نوع نیوماتیک می باشد. به محض دریافت فرمان برش سیستم تورچ روی لوله نشسته و همزمان لوله را برش می دهد لوله آماده شده به جلو هدایت شده و لبه های آن توسط دستگاه bevel پخ می گردد. (البته نه همیشه) لوله مورد نظر سپس روی غلطکهای هادی که توسط موتورهای هیدرولیک می چرخند به جلو هدایت شده و پس از رسیدن به محل مورد نظر توسط فکهایی به سمت بالا بلند شده و از روی غلطکهای هادی به سمت محل انبار کردن لوله ها پرتاب(هدایت) می گردند. که در ان قسمت نیز توسط غلطکهای دیگر یا جرثقیل به محل تست و اقدامات بعدی هدایت می گردد.
کلیه کنترل این سیستمها توسط plc قابل کنترل و مونیتورینگ می باشد.
 

ARC_2008

مدیر بازنشسته
دستگاه PET Blow-moulding : ساخت بطر در ابعاد مختلف با مواد اولیه پریفرم

این نوع از ماشین ها از ترکیب سیستم پنیوماتیکی و نیز سیستم الکتریکی ( کنترل ) ترکیب شده است .
مراحل کار ماشین را با بارگیری ماشین توسط یک Conveyor ( مسیر ) شروع می کنیم . مواد اولیه ( معمولا پری فرم ) داخل یک سبد بزرگ قرار دارد . با استفاده از یک کانویر مواد به بالای ماشین هدایت می شوند . در ابتدا مواد خام با حرارت بالا ذوب شده به سمت یک کانال هدایت می شوند . این مواد در این کانال با توالی مشخص از هم تفکیک شده ( مرحله سورتینگ ) و تکه تکه وارد قالب می گردند . دو جک پنیوماتیکی وظیفه هدایت این مواد را به عهده دارند . معمولا از این مرحله به بعد به صورت جفت پروسه ادامه می یابد . به محض ورود مواد داخل قالب دو جک دیگر کشویی قالب را به طور کامل می بندند و شکل اولیه بطر آماده می گردد . حال بطر اولیه به قسمت زیرین قالب هدایت شده و مرحله کشش صورت می پذیرد . در این قسمت با استفاده از دمش هوا ( 8 تا 25 بار ) به داخل بطر ، ماده نهایی حاصل شده ، بطر به بیرون پرتاب می گردد.
این توضیح ساده و مختصری بود از سیستم کاری ماشین . می توان با یک PLC به طور کامل سیستم را اتوماسیون نمود و با تمام خودکار نمودن سیستم تا 2500 بطر در ساعت تولید نمود . حال این به چه صورت امکان پذیر است .
در ادامه به تعریف ورودی و خروجی های سیستم کنترل می پردازیم .
...
با تشکر
 
سلام
خوشحالم كه بعد از يه وقفه چند ماهه دوباره با حضور آقا مصطفي به عنوان مدير تالار برق وهمچنين آقا شهرام وعزيزان ديگه ،تالار كنترل فعاليت مجدد خودشو به صورت تخصصي شروع كرد.
شماها كه تو صنعت هستيد و ميدونيد كه مشكلات وكمبود هاي صنعت چيه،بيايد تو باشگاه مطرح كنيد تا ما بي تجربه ها هم يه چيزي ياد بگيريم و مثلا به عنوان تحقيق وپژوهش بريم دنبال پيدا كردن راه حل مشكلات.
منم با دستگاهي كه آشنا هستم پر كردن شيشه (بطري)هست كه آشناييم هم از طريق تلويزيون هست.ديدم كه بطري روي ريل مياد ووقتي مثلا چند بطري زير ولو هاي مخصوص قرار ميگيرن ريل توقف ميكنه وولو ها باز شده وبطري ها پر ميشوند وبعد ريل شروع به حركت ميكند.كه به نظر من سيستم كنترلي ساده داره ومي توان با PLC وچندتا سنسور اتوماسيون كرد.
البته دوستان متخصص اين جسارت منو به علم پيچيده كنترل جدي نگيرن.
ياعلي
 

ARTAM

عضو جدید
سلام
خوشحالم كه بعد از يه وقفه چند ماهه دوباره با حضور آقا مصطفي به عنوان مدير تالار برق وهمچنين آقا شهرام وعزيزان ديگه ،تالار كنترل فعاليت مجدد خودشو به صورت تخصصي شروع كرد.
شماها كه تو صنعت هستيد و ميدونيد كه مشكلات وكمبود هاي صنعت چيه،بيايد تو باشگاه مطرح كنيد تا ما بي تجربه ها هم يه چيزي ياد بگيريم و مثلا به عنوان تحقيق وپژوهش بريم دنبال پيدا كردن راه حل مشكلات.
منم با دستگاهي كه آشنا هستم پر كردن شيشه (بطري)هست كه آشناييم هم از طريق تلويزيون هست.ديدم كه بطري روي ريل مياد ووقتي مثلا چند بطري زير ولو هاي مخصوص قرار ميگيرن ريل توقف ميكنه وولو ها باز شده وبطري ها پر ميشوند وبعد ريل شروع به حركت ميكند.كه به نظر من سيستم كنترلي ساده داره ومي توان با PLC وچندتا سنسور اتوماسيون كرد.
البته دوستان متخصص اين جسارت منو به علم پيچيده كنترل جدي نگيرن.
ياعلي


بابا حرفه ای!!!
 

محمد فرزانه

عضو جدید
اگه توضیحات حداقل با یه دونه تصویر باشه عالی میشه
من که خشم اومد
ایول اقا برقبانی
من شمارو همه جای این سایت میبینم ،اگه مایل به کار گروهی(حداقل پژوهشی) هستین خبر بدین.
منم علوم تفریحاتیم
یا علی
 

behnam-ghasemian

عضو جدید
ایول خیلی با این پستت حال کردم

ایول خیلی با این پستت حال کردم

سلام:
دستگاه دربند اتوماتیک درب بطری پمپی
این دستگاه از یک جک پنوماتیک و 3 بوش تو در تو ،دو بازو ،یک فنر یک الکترو موتور و یک سیستم کنترل نه چندان پیچیده تشکیل شده،در ابتدا بطری توسط نوار نقاله به زیر دستگاه هدایت می شود ،سپس شروع به کار کرده ،جک با پایین امدم و با فشاری که به تکیه گاه دو بازو وارد می اورد باعث باز شدن بازو ها و قرار گرفتن بطری در زیر دستگاه شده و با برگشتن این حالت دو بازو به حالت اول خود بر می گردند و در بطری محکم توسط رو گیره که به دو بازو متصل هستند گرفته می شود،سپس توسط الکترو موتور کل دستگاه به چرخش در می اید و در بسته می شود.سپس این حرکت برای بطری بعدی تکرار می شود.البته این دستگاه هنوز در ایران به تولید نرسیده و من توی یک نمایشگاه طرز عملکرد این دستگاه رو دیدم و کپی بردارری کردم!!
دوستان هر کی مایل هستش که توی زمینه ی ساخت همکار ی کنه من در خدمتم
همین طرح رو من می خوام پیاده کنم ،هر کی پایه هست بگه
امید وارم که توضیحاتم هر چند که خیلی خلاصه بود مفید واقع بشه،
فعلا
 

#nobody#

عضو جدید
کاربر ممتاز
دستگاه تولید لوله اسپیرال به صورت خلاصه

ابتدا کویل ورق فولادی با ضخامت مورد نظر روی استند کویل قرار گرفته و سپس کویل گیرها کویل را ثابت نگه می دارند. ابتدای ورق توسط کشنده ....

با سلام
ممکنه که دیر به این تاپیک ملحق شده باشم اما چون به این موضوع ها علاقه دارم منم یه پست میزنم
دستگاهی که دوستمون اشاره کردن خط تولید لوله اسپیرال فلزی هست/ جالبه که بدونین لوله اسپیرال از جنس پلی اتیلن هم وجود داره که من چند سالی باهاش کار کردم. شبیه فلزی هست با این تفاوت که پروفیل اون با پروسه ای شبیه به تولید لوله های پلی اتیلن آبی تولید میشه. به این صورت که ابتدا مواد اولیه پلی اتیلن در یک اکسترودر ذوب و بشکل یک پروفیل مربع خارج شده و فورا وارد تانک آب و وکیوم میشود. در این مرحله سرد شده و شکل خود را حفظ کرده و باقی مراحل که شبیه به دستگاه دوستمون هست. یعنی دور یک سری شفت میپیچه و گامی معادل خود پروفیل میگیره و یک اکسترودر هم مواد پلاستیکی رو برای جوش در محل بین پروفیلها وارد کرده و با آب سرد میکنه.
بخش برش هم که از سنسورهای نوری استفاده میشه و وقتی لوله به اون میرسه یک اره لوله رو میبره.
جالبه که بدونین هر بخش از دستگاه بتنهایی پروسه پیچیده ای داره که با plc کنترل میشه.
مثلا همین اره
لوله که به سسنور میرسه اره باید شروع به حرکت کنه.چرا ؟ چون لوله داره به سمت جلو حرکت میکنه و برش هم مدت زمانی طول میکشه پس خود اره هم باید با لوله حرکت کنه.
حرکت اره هم متناسب با سایز لوله و سرعت تولید باید متغیر باشه . پس سرعت اره هم باید با یک اینورتور کنترل بشه
بعد از اینکه سرعت اره و لوله برابر شد اره با یک جک پنوماتیک جلو میاد و لوله رو میبره که زمان لازم برای برش هم به اندازه یک دور چرخیدن لوله هست و با یک تایمر اندازه گیری میشه.
برش که تمام شد اره بالا میره و بعد چون فاصله ای رو با لوله جلو اومده دوباره به عقب بر میگرده و برای برش بعدی آماده میشه
بقیه بخشها هم یه همچین پروسه ای دارن که دیگه فکر نکنم حوصله خوندنشو داشته باشین.
 

#nobody#

عضو جدید
کاربر ممتاز
خط تولید لوله اسپیرال بدون پروفیل:

دوستانی که این خط تولید رو از نزدیک میشناسن معایب اون رو میدونن که از جمله اونا میشه به سرعت پایین استارت و تنظیم خط، کیفیت پایین در سرعتهای بالا، تغییر شکل پروفیل زمان پیچیدن دور قالب، ضایعات راه اندازی خط، سرو صدای زیاد، نیاز به یک خط تولید کامل جهت تولید پروفیل و غیره اشاره کرد.
با بعد از گذشت مدت زیادی تحقیق و آزمایش موفق شدیم خط تولید اسپیرالی بسازیم که نیاز به بخش تولید پروفیل نداره. پس هیچ کودوم از معایبی رو که گفتم هم نداره.
در این سیستم پروفیل دی یک بخش جدا تولید نمیشه و دور قالب بپیچه بلکه همونجا دور قالب بصورت پیچیده تولید و جوش میشه . باین ترتیب حدود هفتاد درصد در مصرف برق و پنجاه درصد در قیمت ماشین آلات و استهلاک و فضای مورد نیاز خط تولید صرفه جویی میشه.
البته این روش تولید دو جاییزه فناوری برتر و پژوهش برتر سال هشتاد و هفت رو گرفته و برای اولین بار هم در دنیا اجرا شده.
اما اینم بگم که با این همه مزایا در مقابل کاردستی هایی که تو جشنواره جوان خوارزمی شرکت کرده بودن هیچ مقامی نیاورده ! :surprised:
 

#nobody#

عضو جدید
کاربر ممتاز
راستش قصد داشتم در مورد چند تا دستگاه دیگه هم بنویسم اما بنظرم تاپیک شلوغی نیست
اگه دوستان علاقه نشود بدن و شرکت کنن ما هم هستیم ;)
 

الميرا

عضو جدید
اگر درمورد سيستم هاي كنترل فشار،دبي ونورد توضيح بدين و اينكه چه كارخونه هايي اين سيستمهارو دارند ممنون ميشم:heart::gol:
 

farizin

عضو جدید
دوست عزیز- مهندس المیرا
فشار و دبی رابطه تنگاتنگی با هم دارند و اکثر کارخونه هایی که محصول نهایی اونا مایعات و گازها و یا در خط تولید اونا از آب و یا سایر مایعات بعنوان کنترل پروسه استفاده شده، کنترلرهای دبی و فشار نیز موجودند.به کلامی میشه گفت کمتر کارخونه پیشرفته ای تو دنیا هست که از کنترلرهای ابزاردقیقی استفاد نکرده باشه...
صنایع فولاد...صنایع تولید مواد غذایی...صنایع چاپ....
هر کدوم رو که خواستین براتون توضیح میدم:)
- در مورد نورد هم در صنایع فلزات و به منظور رسیدن به یک ضخامت استاندارد از دستگاههای نورد استفاده میشه.مانند
صنایع فولاد سپاهان (سوراخه:biggrin::surprised:)
 

Similar threads

بالا