اگر خاستگاه انسانها به جای آفریقا، قطب شمال بود، این موجود دوپا خیلی راحت میتوانست دماهای پایینتر را هم تحمل کند، اما چه کنیم که بدن انسان بعد از گذشت این چند صد هزار سال، هنوز هم به گرمای آفریقا عادت دارد. انسان یک موجود خونگرم است، یعنی برای آن که فعالیتهای زیستی بدن بدون مشکل انجام شود، دمای بدن باید حدود ٣٧ و نیم درجه سانتیگراد باقی بماند. اما وقتی در محیط سردی قرار بگیریم، بدن شروع به لرزیدن میکند و جریان خون به نقاط انتهایی رگها قطع میشود.
اگر دمای درونی بدن دو درجه سانتیگراد پایینتر بیاید، سرمازدگی به سراغ آدم میآید، سطح هشیاری کاهش مییابد و ضربان قلب ضعیف میشود تا وقتی دمای درون بدن به ٢۴ درجه سانتیگراد برسد که قلب از کار میافتد و انسان میمیرد. البته رکورد تحمل سرما مربوط به خانمی به نام آنا بگنهام است که ٨٠ دقیقه در مخلوطی از آب و یخ گیرکرده بود و دمای بدنش تا زیر ١۴ درجه سانتیگراد افت کرده بود. اما شانس با او همراه بود که به رغم آن که تنفس و ضربان قلبش در این دمای بسیار پایین قطع شده بود، اما مغز او هم به حداقل فعالیت رسیده بود و از آنجا که به اکسیژن زیادی نیاز نداشت، توانست دوام بیاورد و زنده بماند.
ضعف حافظه
اگر ضعف حافظه با بالا رفتن سن همراه باشد، معمولا امری طبیعی و متداول است اما گاهی اوقات ممکن است تحلیل رفتن حافظه، علامت هشدار دهنده یک اختلال یا مشکل جدیتر از افزایش سن باشد که حتما باید به موقع و در اسرع وقت مورد بررسی قرار بگیرد.کارشناسان علوم بهداشتی در کلینیک کلیولند در این مقاله تاکید کردند که علائم هشداردهنده زیر میتوانند نشان دهنده ضعف غیرعادی حافظه باشند:
ـ ناتوانی در به یاد آوردن حوادث و رویدادهای اخیر.
ـ ناتوانی در به یاد آوردن یک کار مشخص بدون این که آن را در جایی یادداشت کنید.
ـ مشکل در انجام وظایف و مسوولیتهای معمول روزانه.
ـ ناتوانی در انجام کارهای پیچیدهتر نظیر رانندگی و پرداخت صورت حسابهای مالی.
ـ آگاه نبودن فرد از اینکه دچار ضعف حافظه شده است.
ـ ناتوانی در قضاوت کردن.
ـ بروز تغییرات رفتاری مهم مانند نگرانی افراطی یا احساس سوء ظن.
گنجایش مغز انسان چقدر است
فکر میکنید مغز انسان چه حجمی از اطلاعات را میتواند در خود جای دهد؟ رکورد حافظه در دست یک فرد چینی است که پنج سال پیش توانست ۶٧٨٩٠ رقم عدد پی را به ترتیب و از حفظ بنویسد اما دانشمندان معتقدند ظرفیت مغز ما بیانتهاست. در دهه ١٩٨٠، توماس لندور در تحقیقی به این نتیجه رسید که یک انسان بزرگسال در طول عمر خود ١٢۵ مگابایت اطلاعات متنی و تصویری را در ذهنش ذخیره میکند که معادل ١٠٠ جلد کتاب قطور است اما چطور میتوان اطلاعاتی مثل چند هزار رقم عدد پی را به ذهن سپرد؟روش استاندارد این کار، این است که به هر عدد چهار رقمی، از ٠٠٠٠ تا ٩٩٩٩، یک شیء یا فرد را نسبت بدهید. وقتی این کار را به دقت انجام دادید، یک رشته از ا عداد به مجموعهای از افراد و اشیاء تبدیل میشود و میتوانید با آن یک داستان بسازید. به خاطر سپردن دقیق یک داستان به مراتب سادهتر از حفظ کردن یک عالمه عدد و رقم است!