از دیگر مسایلی كه سبب نا كارآمدی بافت شهری میشود؛ آلودگی آب و هوا، زمین و ... است كه سبب كاهش ارزش كیفی زندگی و آسایش ساكنان شد و روند رشد وتوسعه بافت شهری را متوقف ساخته و درصد مهاجرت از آن پهنه شهری را افزایش داده و در نهایت توقف نوسازی و فرسودگی بافت را به همراه می آورد. جمع آوری نامناسب زباله و پخش شدن فاضلاب در زمین، موجب ازدیاد انواع آلودگی ها شده و شیوع بیماری های مختلف را به همراه خواهد آورد.
آلودگی صوتی نیز بهداشت و سلامتی روح و جسم ساكنان را تحت تاثیر قرار داده و سبب كاهش ارزش كیفی و كمی زندگی در آن بافت می شود. اگر مسایل و مشكلات بافت با راهكارهای جمعی حل نشود، ساكنان به فكر حل مشكل خود به صورت شخصی افتاده و در غیر این صورت ترجیح به ترك آن ناحیه می دهند. هر یك از موارد ذكر شده در شرایط اقتصادی و اجتماعی بافت اثر می گذارند و از آن تاثیر میپذیرند. تركیب اجتماعی، اشكال خانوار، تراكم جمعیت و ... درآمد و شغل، انواع فعالیتهای تولیدی و خدماتی از جمله عواملی هستند كه بر شكل گیری و محتوای بافت شهری تاثیر گذارند. ایجاد میانگین ارزشی متوسط زندگی برای ساكنان در شهر، تقسیم عادلانه فضاهای سبز و باز عمومی میان طبقات مختلف اجتماعی شهر، ساماندهی بافتهایی با فعالیتهای تولیدی و صنعتی كم ارزش تر در شهر، توزیع مناسب خدمات شهری و امكان دسترسی و استفاده از آن در تمام شهر، سبب جاری شدن زندگی، در پهنه شهری، نوسازی و رونق آن می شود. جداسازی و تفكیك بافتهای شهری با توجه به سطح در آمد، سبب توقف ساخت وساز در یك منطقه و افزایش تراكم بیش از حد در منطقه ای دیگر شده و این هر دو موجبات مشكل دارشدن بافتهای شهری را فراهم خواهد آورد.
بافت های شهری با توجه به موارد یاد شده، تعدد بسیاری از بعد ناكارآمدی و مشكل ساز بودن دارند. تشخیص و تعیین شاخص هایی كه باعث فرسودگی یك بافت می شوند، خود راهنمایی جهت شناخت و تعیین شرایطی كه موجب آسیب دیدگی بافتهای شهری می شوند، است.
بافتهای تاریخی شهرهای ایران عموما از یك ساختار هماهنگ همراه با هندسه ای نشات گرفته از ارگانیسم زندگی شكل می یابند. محور خطی بازار با فضاهای باز و همچنین قرار گیری مراكز مهم مذهبی و دولتی در كنار آن، همراه با محلات كوچك و بزرگ مسكونی ساختار شهر قدیمی ایران را تشكیل داده است. شكل خطی و پیوسته كالبد شهر، امكانی برای رشد و توسعه متناسب و همگن آن ایجاد می كند.
جنبه های تاریخی، اجتماعی و فرهنگی و محیطی به مفهوم وسیع کلمه هر چند موجب تفاوت های اساسی در طراحی شهری جوامع مختلف در دوران های متمادی شده است، اما مفهوم طراحی شهری در بسیاری از جنبه ها تغییر اساسی نداشته است، چه ورود تکنولوژی به شهر، ساختار آنرا دستخوش تحول کرده باشد.
در اكثر شهرها با ورود ماشین و توسعه راهها، ساختار قدیمی شهر ها دستخوش تغییرات اساسی شده و شالوده شهرها تغیر شكل یافته است. همچنین با گسستن ساختار قدیمی شهر دسترسی به محلات و راسته ها ی بازار از هم گسیخته و هیچ تدبیر و اقدام ویژه ای به عمل نیامده است. بدین سبب اولین ویژگی كه سبب فرسودگی بافت تاریخی میشود، نبود نفوذ و دسترسی مناسب شهری به درون بافت است. دومین ویژگی كه سبب آسیب دیدگی بافت می شود، از بین رفتن تناسب كاربری ها است. رشد فضاهای صنعتی و كارخانجات در بافت شهر، سبب از بین رفتن كیفیت مسكونی خانه های مجاور و كم كم استفاده از اراضی آنها جهت توسعه كاربری می شود. همین طور رشد و افزایش خدمات تجاری در اطراف بازار سبب نفوذ كاربری تجاری در بافت مسكونی اطراف بازار و همچنین استفاده از كاربری های مسكونی برای انبارها و كارگاهها در جهت خدمات رسانی به كاربری تجاری می شود. با توجه به این شرایط معمولا كیفیت ارزشی بافت مسكونی كاهش یافته، در نتیجه ساكنان قدیمی و بومی، منطقه را رها كرده و جایگزین آنها طیف متنوعی از مهاجران از شهرها و روستاهای اطراف با در آمد پایین تر و كم درآمد می شود.
وقتی انگیزه ساكنان برای احیا و حفظ بافت از بین می رود،بافت قدیمی فرسوده و كهنه می شود. در این صورت ساكنان مهاجرت كرده و اقشار بی بضاعت اجتماعی جایگزین آنها می شوند. این قبیل بافت های میانی شهرهای بزرگ را تشكیل می دهند.
رشد و گسترش بازار قدیمی شهر كه زمانی حركت ارگانیك رشد شهر را شكل میداد، اكنون به امتدادی از مجموعه های تجاری، پاساژها، انبارها، كارگاهها و پایانه ها و... شده اند كه سبب ازدحام و شلوغی بافت از یك سو و همچنین فقدان فضاهای سبز و گذران اوقات فراغت و فرهنگی شده و ترافیك سنگین و تردد سواریها را به همراه دارد.