بناهای تاریخی ایران وجهان(جامـــع)

MOJTABA 77

عضو جدید
کاربر ممتاز
باغ‌هاي تاريخي بيرجند
اقليم خشك و نسبتا گرم جغرافيايي ايران باعث شده توجه خاصي به كاشت درختان در فضاهاي معماري شود.
باغ‌هاي ايراني همواره يكي از مصاديق بارز هنر، علم و ذوق ايراني بوده و در همه منابعي كه به معرفي و شرح شهر‌ها و مجتمع‌هاي زيست ايرانيان پرداخته‌اند، از آن ذكر شده است.
به گفته مورخان يوناني پيرامون خانه‌هاي بيشتر ايرانيان را باغ‌هايي در برگرفته كه به آنها پرديس مي‌گفته‌اند. در لغت‌نامه دهخدا پرديس برگرفته شده از زبان مادي (پارادائز) ذكر شده است. همچنين بسياري از مورخان در آثار خود اين واژه را به كار برده‌اند. به طور مثال گزنفون در شرح بازديد لوساندروس از باغي كه كوروش در سارديس ساخته بود واژه پرديس را به كار برده است.
جهان اسلام دو سبك باغ‌سازي را از ايرانيان اقتباس كرده كه با گذشت زمان كم و بيش در بين ملت‌ها رواج يافت. يكي باغ به عنوان ظرف كه ساختمان در وسط آن قرار مي‌گرفت و ديگري باغ به عنوان مظروف كه احاطه شده توسط ساختمان‌ها بود و همچنين استفاده از فضاي باز شهري به عنوان باغ ميدان و محل تفريح و تفرج و تعاملات اجتماعي از دوره صفويه در شهر‌هاي ايراني آغاز مي‌شود كه مي‌توان اين باغ‌ها را در نواحي مختلف ايران از جمله بيرجند مشاهده كرد.
باغ‌ها و عمارت‌هاي بيرجند با طراحي فضاي سبز به نمايش گذاشتن آب در جوي‌ها، استخر و فوراه‌ها، محيطي زيبا و كاملا متفاوت با اقليم منطقه را به نمايش گذاشته‌اند. اين باغ‌ها كه اكثرا متعلق به خاندان‌هاي ثروتمند و بالاخص خاندان علم بوده‌اند. به تعداد زياد در داخل شهر بيرجند و روستاهاي اطراف پراكنده‌اند. كه از آن جمله مي‌توان باغ‌ها و عمارت‌هاي رحيم آباد، معصوميه، بهلگرد، امير‌آباد شيباني، علي‌آباد، شوكت آباد و ارگ كلاه فرنگي يا ارگ ميرحسن خان اشاره كرد. كه از لحاظ معماري، تزيينات و طراحي شباهت فراواني با يكديگر دارند. اما آنچه كه در اينجا بايد بدان توجه داشت مورد بي‌مهري قرار گرفتن و عدم توجه به اين باغ‌هاي زيبا كه هر كدام هزاران حرف نگفته دارند، است. اميد است با تلاش مسئولان و توجه مردم به اين اماكن تاريخي درهاي نهفته آنها بازگشته و از اماكن استقبال بيشتري به عمل آيد.

باغ و عمارت اكبريه:
اين مجموعه تاريخي در انتهاي خيابان معلم _ بيرجند و در داخل محدوده روستاي تاريخي اكبريه قرار گرفته است. تفاوت ويژگي‌هاي معماري در بخش‌هاي مختلف اين بنا نشان دهنده ساخت بنا در طي چند دوره است. به نحوي كه ساخت اين مجموعه از اوايل دوره قاجار تا اواخر اين دوره و در چند مرحله انجام شده است. اين مجموعه شامل چند عمارت است كه هرعمارت شامل طبقات متعددي است كه به وسيله دالان‌هاي متعدد به يكديگر راه دارد. در بخش‌هايي از اين اتاق‌ها تزيينات گچي ديده مي‌شود و بخش‌هايي از آن نيز فاقد هرگونه تزيين است. همچنين درهاي موجود در اين عمارت چوبي بوده كه با شيشه‌هاي رنگي تزيين شده‌اند. وجود درختان بلند قامت كاج در دو طرف خيابان اصلي عمارت مركزي اين مجموعه بر‌زيباي و طراوات باغ و نماي آن افزوده است. در طبقه همكف عمارت مركزي، تالار زيبا با تزيينات گچي با طرح‌هاي اسليمي و درب‌هاي چوبي وجود دارد و همچنين در ميانه خانه اين عمارت در قسمت ساختمان مركزي آن قرار دارد آينه كاري‌هاي بوده كه متاسفانه قسمت اعظم آن از بين رفته است. بخش اداري اين عمارت كه جديد‌ترين قسمت آن است در اوايل دروه پهلوي احداث شده است.
درختان و گياهان استفاده شده در اين باغ به دو نوع كلي: تزييني و ميوه‌دار تقسيم مي‌شوند كه شامل درختان: كاج، بوته‌هاي شمشاد و همچنين درختان: زردآلو، پسته، انار و توت است.
هم اكنون بخش‌هاي مختلف اين باغ و عمارت مورد استفاده اداره كل ميراث فرهنگي و گردشگري خراسان جنوبي است. بخش احداث شده در دوره زنديه به عنوان كتابخانه و دانشكده هنر دانشگاه بيرجند فعال است. از بخش مركزي كه در دوره قاجار احداث شده به عنوان موزه باستان‌شناسي و مردم‌شناسي استفاده مي‌شود. بخش ساخته شده در دوره پهلوي كاربري اداري دارد و بالاخره ديگر بخش‌ها به عنوان سفره‌خانه و چايخانه سنتي اختصاص يافته است.

باغ و عمارت عمارت رحيم آباد:
اين عمارت در داخل روستاي رحيم‌آباد و در حاشيه خيابان شهيد مدرس قرار گرفته است اين از بناهاي دوره قاجار به شمار مي‌رود و تاريخ ساخت اين بنا سال 1315 ه.ق است. اين مجموعه شامل بخش‌هاي متعددي از جمله عمارت اصلي با راهروها و اتاق‌هاي متعدد، اصطبل و حوضخانه كه داراي گنبدي كلاه فرنگي است. عمارت رحيم آباد داراي سه تالار بزرگ است كه از لحاظ كاربري به عنوان پذيرايي از مهمانان و تشريفات استفاده مي‌شده است و داراي تزيينات مقرنس، آينه‌كاري، گچبري است. درب‌ها و پنجره‌هاي تالار داراي كتيبه‌هايي به شكل هلالي و تزيينات مشبك با طرح اسليمي است كه استفاده از شيشه‌هاي رنگي بر‌زيبايي آن افزوده است. از مهم‌ترين ويژگي‌هاي اين بنا مي‌توان به وجود انبوه تزيينات و در انواع مختلف اشاره كرد.
امروزه بخشي از اين باغ و عمارت به عنوان مركز آموزش هنر‌هاي سنتي اداره كل ميراث فرهنگي و گردشگري خراسان جنوبي استفاده مي‌شود و همچنين در يكي از قسمت‌هاي آن رستوران سنتي تاسيس شده است كه پذيراي مهمانان فراواني در طول شبانه‌روز است.

باغ و عمارت بهلگرد:
اين مجموعه در فاصله يك كيلومتري شامل روستاي بهلگرد و حدود 15 كيلومتري شرق بيرجند قرار گرفته است و شامل دو باغ، دو عمارت، اصطبل، محل سكونت خدمه و نيز يخدان طبيعي است. نكته‌اي كه درباره تزيينات اين عمارت قابل ذكر است تزيينات كمتر اين باغ نسبت به ساير باغ‌ها است. طبقه اول اين عمارت داراي چهار ستون دايره‌اي آجري است كه مهم‌ترين عناصر تزييني باغ را در خود جاي داده‌اند.
اين مجموعه داراي دو باغ مجزاي اندروني و بيروني است. كه باغ اندروني از نظر وسعت بسيار كوچكتر از باغ بيروني است. در مركز اين باغ استخري وجود دارد كه جزيره‌اي با طرح هشت ضلعي در مركز آن واقع شده است. نكته جالب توجه در اين باغ وجود يخچالي است كه عملكرد آن توليد يخ در زمستان و ذخيره آن تا تابستان است. اصول كار اين يخچال به اين صورت است كه از طريق نهري در زمستان آب به استخر وارد مي‌شده است كه اين آب در زمستان يخ مي‌بندد و كارگران با پاشيدن آب بر قطر آن مي‌افزودند و هنگامي كه قطر يخ به اندازه كافي رسيد يخ را شكسته و براي استفاده در تابستان به مخزن منتقل مي‌كرده‌اند.

باغ و عمارت شوكت آباد:
مجموعه تاريخي شوكت‌آباد در فاصله 5 كيلومتري شرق شهر بيرجند قرار گرفته است. اين مجموعه نيز همانند ساير مجموعه‌ها شامل بخش‌هاي متعددي است كه هر بخش تزيينات خاص خود را دارد. از جمله حوض‌خانه كه داراي بيشترين ويژگي‌هاي معماري و تزييني است. اين قسمت داراي گنبدي بزرگ است كه در مركز آن يك كلاه فرنگي با پنجره‌هايي كه از طريق آن بخشي از نور حوض خانه تامين شده تعبيه شده از ديگر فضاهاي مهم تشكيل دهنده اين مجموعه مي‌توان به اندروني و يا محل خصوصي خانواده حاكم اشاره كرد. اين بخش كه در جنوبي‌ترين قسمت مجموعه قرار گرفته است از لحاظ معماري و طرح شباهت فراواني به خانه‌هاي مسكوني واقع در بافت قديم بيرجند دارد. از مهم‌ترين تزيينات اين عمارت مي‌توان به قاب‌هاي گچي ايوان اندروني، رخبام‌هاي تزييني و طاق نماهاي اطراف حوض‌خانه اشاره كرد. از عناصر معماري مهمي كه مربوط به مجموعه است اما در فاصله 500 متري از باغ قرار دارد يخچال طبيعي است كه از خشت و گل ساخته شده است.
 

MOJTABA 77

عضو جدید
کاربر ممتاز
از بخشي از اين بنا به عنوان موزه تاريخ طبيعي و حيات وحش بيرجند استفاده مي‌شود و بخشي ديگر به رستوران سنتي تغيير كاربري داده است.

باغ و عمارت معصوميه:
مجموعه معصوميه در نزديكي غرب بيرجند كه در دوره «پهلوي» احداث شده است. بارزترين ويژگي اين بنا مي‌توان به نوع خاص معماري آن اشاره كرد چرا كه اين عمارت به گونه‌اي طراحي شده كه نماي اصلي عمارت در آب استخر مقابل آن كاملا بازتاب مي‌كند. به نحوي كه عمارت چهل ستون اصفهان را تداعي مي‌كند در داخل باغ اشاره كرد. اين عمارت همچون ساير بناهاي تاريخي تمام فضاها و اتاق‌هاي آن به يكديگر راه دارند. به صورتي كه امكان ورود به داخل ساختمان از هر سوي عمارت ميسر است. در اين عمارت علاوه بر باغ اصلي دو باغ ديگر نيز به چشم مي‌خورد كه در يكي از آنها عمارتي ساده خود‌نمايي مي‌كند و ديگري فاقد عمارت است. از جمله نكات جالب اين عمارت وجود وسايل يكي از خانواده‌هاي قديمي بيرجند در داخل آن است كه مي‌توان اين بنا را به موزه‌اي براي بازديد عموم تبديل كرد. تا سايرين از نحوه زندگي اين خاندان مطلع شوند.

باغ و عمارت مود:
باغ و قلعه مود در روستاي مود از توابع شهرستان بيرجند و در فاصله 40 كيلومتري شرق بيرجند قرار دارد. اين عمارت طي دو مرحله ساخت شده است. كه مرحله اول آن شامل: ساخت قسمت‌هاي اصلي بنا در دوره زنديه و عمارت دوم كه بنايي است مربوط به دوران قاجار ساخته شده است. آنچه از بررسي بنا به دست مي‌آيد اين است كه اين بنا در اصل قلعه‌اي بوده است دفاعي و وجود حصاري قوي و قطور با برج‌هاي متعدد دليل اين مدعاست. اين بنا در مجموع داراي 20 برج مدور است يك خندق نيز دور تا دور قلعه حفر شده است كه دفاع از قلعه را آسان‌تر مي‌كرده است از جمله تزيينات اين بنا مي‌توان به نقوش اسليمي، گل بته و نقوش پرندگان اشاره كرد كه متاسفانه توسط عوامل طبيعي نظير باد و باران و تابش آفتاب اين نقوش تا حد زيادي تخريب شده‌اند.

باغ و عمارت امير‌آباد:
باغ و كوشك امير‌آباد در 5 كيلومتري غرب واقع شده است. احداث اين بنا به اوايل دوره قاجار بر مي‌گردد. آنچه در طراحي اين باغ به عنوان الگوي باغ‌هاي ايراني ملحوظ شده است. تا حد زيادي به دليل استفاده از مضمون‌هاي آشنا با معماري اسلامي و نمايش نماد‌هاي سنتي تصويري است كه به صورتي موفقيت‌آميز و تقريبا ابتكاري بوده است از جمله فرم چليپايي طبقه همكف و به وجود آوردن همان فرم در فضاي داخلي طبقه اول بنا كه نوعي وحدت و يكپارچگي را در كل ساختمان كوشك بوجود آورده است. از نظر تزيينات نيز تزيينات تقريبا ساده‌اي در اين عمارت بكار رفته است.
در حال حاضر باغ در اختيار دانشكده كشاورزي دانشگاه بيرجند است و اداره كل ميراث فرهنگي و گردشگري خراسان جنوبي در صدد است تا با مشاركت دانشگاه بيرجند آن را به موزه كشاورزي بيرجند تبديل كند.
 

MOJTABA 77

عضو جدید
کاربر ممتاز
عمارتهای تاریخی استان کردستان

عمارت آصف ديوان (موزه خانه کرد)
براساس نقل قولهاي مختلف احداث بناي اصلي عمارت آصف كه شامل تالار تشريفات است به دوران صفويه باز مي گردد . كه دردوره هاي بعدي بويژه دردوران قاجاريه وپهلوي بتدريج بخشهايي به آن افزوده شده است . سردرورودي بناي با نماي آجري كه به شكل نيم هشتي است براساس سبك باروك ايراني ساخته شده است تالار تشريفات آن ايوان ستوندار بااروسي پركار آن ازبخشهايي بسيار زيباي بنا محسوب مي شود عمارت داراي يك رشته قنات است كه اكنون آب آبنماي مقابل تالار ازآن تامين مي شود . بنا شامل تزئينات معماري همانند گچبري ، آينه كاري وكار چوب است درضلع جنو بغربي عمارت حمام مخصوص با سبك واسلوب معماري حمامهاي ايراني ساخته شده است كه داراي نقش هاي آهكبري مي باشد .مرمت اين بنا ازسال 1377 با عمليات حفاظتي سروع شد ودرسالهاي بعدي تا سال 1381 همچنان ادامه پپدا كرده است و قسمتهايي كه درآن آسيب ديده بود مرمت گرديد وهمچنين تزيينات آن نيز مرمت وبازسازي گرديد آهكبري هاي حمام خصوصي آن نيزكه ازبين رفته بود دوباره احياء شده است . همچنين سيستم آبرساني اين عمارت كه ازآب جاري و قنات مي باشد رها سازي واحياء شده است . درقسمت جنوبي ودرابتداي ورودبه عمارت ومسيردالان منتهي به حياط مركزي دري به سمت راست بازمي شود كه درگذشته حياط مستخدمين بوده وبا توجه به اينكه بخش هاي مختلف اين قسمت به كلي تخريب شده وهيچ آثار وشواهدي ازگذشته به جاي نمانده بود ، بامسقف نمودن بخش عمده اي ازاين فضا ي به وسيله گنبدهاي آجري واحياء نمودن حوض اصلي وساخت رواق دراطراف آن ، بخشي ازاين قسمت به نگارخانه وبخش ديگر آن تبديل به چايخانه سنتي مي شود با توجه به اتمام عمليات مرمتي دراين بنا وباتوجه به نفاست وارزش تاريخي بنا تاسيس موزه مردم شناسي غرب كشور ( خانه كرد) دراين بنا مورد توجه قرار گرفته است واين موزه همزمان با روز جهاني موزه وبزرگداشت ميراث فرهنگي افتتاح مي شود . دراين موزه مجموعه اي از شيوه هاي كار وزندگي مناطق كردنشين به معرض نمايش گذاشته مي شود .

عمارت و باغ آيت الله مردوخ
روستاي «نوره » در 18 كيلومتري جنوب غربي شهر سنندج واقع شده و بيش از سه هزار نفر جمعيت دارد . « نوره » روستايي با معماري بومي منطقه كردستان است كه در معماري آن از مصالح محلي ، به ويژه سنگ هاي منطقه استفاده شده است .
بناي آيت الله مردوخ در دامنه يكي ازتپه هاي غرب كوه «آبيدر » و به فاصله 700 متري روستاي نوره قرار دارد . اين اثر قابل توجه ، در جنوب روستا واقع و از موقعيت خاصي برخوردار است . نوع معماري آن قلعه اي و داراي چشم اندازي زيباست و اشراف كامل به محيط پيرامون و روستا دارد . اين بنا در زميني به مساحت 600 متر مربع (اعيان 500 متر مربع و عرضه 550 مترمربع )‌از مصالح محلي و در دو طبقه ساخته شده و در طرفين گوشه هاي شمالي و جنوبي داراي برج ديده باني است . حياط آن در ضلع غربي قرار دارد . طراحي و اجراي اين بنا و باغ به وسيله « آيت الله مردوخ » انجام شده و توسط استادكاران بومي به ويژه استاد « عنايت الله » واستاد « علي محمد بنا » در سال 1322 شمسي ساخته شده است .
 

MOJTABA 77

عضو جدید
کاربر ممتاز
خانه‌ آيت‌الله‌ شيخ‌ محمد مردوخ‌ كردستاني
سنندج‌ قاجاريه
شماره ثبت 3363
بناي آيت الله مردوخ در محله قطارچيان و ضلع شرقي خيابان مردوخ شهر سنندج واقع شده و اكنون در تملك خانواده ديگري است . اين ساختمان در دو طبقه و زيرزمين ، به شيوه معماري اصفهاني در دوره قاجاريه ساخته شده است . اين منزل داراي دالان ورودي طولاني ، اتاق سرايدار ، حياط چهارگوش و راه پله ورودي از دو سمت تالار شاه نشين بود . در ساختمان از آب جاري و روش دفع سنتي فاضلاب استفاده مي شد . در حياط آن كه داراي آب نما و فضاي سبز است ، حريم خصوصي و عمومي كاملا رعايت شده است . بر اثر كم توجهي مالكين فعلي در ساختمان تغييراتي حاصل شده است .

عمارت‌ احمدزاده‌
سنندج پهلوي
شماره ثبت 2837
اين عمارت در ضلع شمالي بلوار نمكي شهر سنندج واقع شده و زمان ساخت آن به دوران حكومت پهلوي اول بر مي گردد . بنا داري يك حياط چهارگوش كوچك است و ساختمان آن در چهار طبقه با نماي جنوبي و تزيينات آجر تراش بسيار زيبا و پركار در قسمت نماي اصلي ، ساخته شده است. عمارت احمد زاده نسبت به ساير بناهاي مسكوني استان ، از شيوه اجرايي و تزيينات منحصر به فرد برخوردار و نوع معماري آن برون گرا است . از اين رو با وجود يك حياط در ضلع جنوبي ، مي توان گفت سبك معماري كردستاني كه ويژگي بارز آن ايوان هاي ستون دار است ، در اين عمارت به بهترين وجهي رعايت شده است .

عمارت امجد الاشراف
سنندج قاجاريه
شماره ثبت 2841
عمارت «امجدالاشراف » در خيابان صلاح الدين ايوبي شهر سنندج قرار دارد . اين بنا به سفارش «مير ابوطالب » كه از تجار اصفهان بود، بان چيره دستي و مهارت معماران و استاد كاران اصفهاني در سال 1217 ه.ق ساخته شد .
اين عمارت در اصل شامل تالار تشريفات كه در ايام محرم محل عزاداري سالار شهيدان بود و نيز بنناهاي مسكوني مجاور بود كه بعدها دچار تغييرات و دگرگوني هايي به ويژه در قسمت جنوبي شد .
فضاها واطاق هاي سه دري و پنج دري در دو طبقه ، گچ بري هاي پركار با نقوش اسليمي و در جوار آن نقاشي هايي متاثر از نقاشي غربي ، قاب بندي هاي سقف حسينيه با نقاشي هاي زيباي منحصر به فرد در شهر سنندج ، پنجره ها با شيشه هاي رنگي و ساير عناصر تزييني به كار رفته در بخش هاي مختلف اين عمارت ، از جمله خصوصيات شاخص و منحصر به فرد اين بنا است و آن را در زمره يكي از مهم ترين بناهاي استان از نظر معماري ، به ويژه تزيينات معماري قرار داده است . در نماي بنا ، تزيينات آجركاري خفته و راسته به خوبي كارشده است . اين ساختمان داراي حياط با حوض مستطيل شكل و سنگ فرش تخته پوش سنندجي است .

عمارت سرهنگ آزموده اردلان
اين عمارت در بافت قديمي محله قطار چيان سنندج ، در كوچه خسروي نزديك عمارت وكيل الملك واقع است. اين بناي قديمي كه مالك اوليه آن فردي از خانواده «اردلان» بود ، اكنون در تملك ميراث فرهنگي كردستان قرار دارد .
اينعمارت داراي بخش هاي مختلفي است؛ سردر ورودي به قرم نيم هشتي و سكوهاي قرينه سنگي با قوس هاي متداخل نيم دايره آجري و گره چيني است . حياط چهار ضلعي مركزي ساختمان با آب نما و باغچه ، يادآور معماري درون گراي ايراني است.
فضاهاي ديگر شامل سه دري ها ، دودري و پنج دري ، تالار ،‌غلام گردش بسيار زيبا با ستون هاي چوبي و اروسي زيبا و بديع در هر يك از مدخل هاي ورودي فضاها . بسيار حساب شده و زيبا است . تمام فضا در پيرامون حياط مركزي و در دو طبقه ساخته شده است . تزيينات آن تركيبي از اروسي ، گچ بري رنگي ، حجاري روي سنگ ، آجركاري به صورت خفته و راسته واستفاده ازنرده هاي فلزي است . تاريخ ساخت دقيق منزل مشخص نيست ، اما با توجه به نوع و ويژگي معماري بنا ،‌ به نظر مي رسد كه در دوره قاجار ساخته شده باشد .

مجموعه عمارت شيخ محمد باقر غياثي
اين ساختمان كنار عمارت وكيل الملك ، در ضلع شمالي خيابان كشاورز ودر محله قطارچيان سنندنج واقع است . اين منزل كه از خانه هاي بزرگ شهر سنندج محسوب مي شود، داراي بخش هاي مختلف است كه طي چند دوره ساخته شده است .
سردر ورودي ، مهم ترين بخش ساختمان ، از نظر نوع معماري داراي ويژگي هاي منحصر به فرد است . بخش ديگر كه ساختماني سه طبقه است ،‌كه در اوايل دوره پهلوي ، در داخل حياط اصلي و در كنار قنات ساخته شده است .
براي رسيدن به داخل ساختمان بايد سلسله مراتب خاصي را طي كرد ؛ ابتدا بايد از سردر ، هشتي ، حياط بيروني و سپس از حياط اصلي و محلي كه شيخ در آن ساكن بود ،‌عبور كرد. فضاهاي مختلف اين مجموعه شامل پنج دري ها، سه دري ها ، انبار ، زيرزمين ، هشتي ،‌تراس ، راهروها، هفت دري و مسجد است كه زماني محل بست بود . تزيينات معماري اين ساختمان شامل اروسي سازي كه در نوع خود داراي طرح هاي اسليمي قابل توجهي است ، قاب بندي ، گچ بري ،‌حجاري روي سنگ و همچنين تزيينات آجركاري است .
امروزه بخش هايي از ساختمان تخريب شدهولي قنات آن به خوبي باقي مانده است . اين بنا متعلق به « شيخ محمد باقر غياثي » از عارفان برجسته سنندج بود و هنز وراث آن مرحوم در آن زندگي مي كنند . معمار بنا استاد « ابراهيم مختار پوريان » بود .
 

MOJTABA 77

عضو جدید
کاربر ممتاز
خانه گله داري
اين بنا در محله قطار جيان ، مجاور عمارت وكيل و منزل سرهنگ آزموده اردلان واقع شده است . ساختمان در دو طبقه با كاربري مسكوني ساخته شده و داراي دو بخش است . نوع معماري اين بنا به معماري ديگر بناهاي قديمي مسكوني متفاوت است و در آن حياط در مقابل ساختمان ساخته شده است . در طبقه همكف ، يك اتاق سه دري بزرگ كه در طرفين آن دو راهرو با پله تعبيه شده ، وجود دارد و در طبقه بالا ، دو اتاق گوشوار ، يك سالن بزرگ با اروسي زيبا ،‌گچ بري ها و قاب بندي هاي زيبا ساخته شده است .
تزيينات عمده اين ساختمان شامل حجاري ، درها ،‌ اروسي ها و آجر خفته و راسته و به ويژه اروسي سازي آن است كه از ويژگي هاي بارز بنا محسوب مي شود .

خانه مجتهدي
ساختمان مجتهدي كه امروزه در ضلع شرقي بلوار جديدالاحداث كردستان قرار دارد ،‌ قبلا در كنار رودخانه ودر بافت قديمي قطار چيان از خيابان هاي اصلي شهر سنندج ، واقع بود .
اين بنا يك حياط مركزي در ضلع شمالي دارد و بخش هاي اعياني آن دو طبقه است كه بر روي سكويي بلند و مرتفع و مشرف به بلوار ايجاد شده است. سكوي آن با مصالح بومي و از سنگ هاي لاشه اي ساخته شده است. ساختمان داراي يك سالن اصلي با اروسي بسيار زيبا است و در طرفين آن اتاق هايي در دو طبقه تعبيه شده است .
اين بنا از نظر پلان و نما شباهت بسيار به موزه سنندج دارد و معماري آن بي تاثير ازمعماري موزه نيست . در دو طرف تالار اصلي ، اتاق ها و راه پله هايي به صورت قرينه ساخته شده كه يكي از آن ها براي عبور زنان و ديگري براي مردان بود .
در اين بناي ارزشمند ، علاوه بر اروسي بزرگ نماي اصلي و داخلي حياط ، اروسي هاي ديگري نيز در ضلع غربي سالن وجود دارد كه از آثار با ارزش چوبي دوره قاجار محسوب مي شود . روي ازاره سنگي داخل ساختمان نيز نقش هايي حجاري شده است . تاريخ دقيق ساخت اين بنا مشخص نيست ، اما احتمال دارد كه در دوره قاجار ساخته شده باشد .

عمارت مشير ديوان
سنندج قاجاريه
شماره ثبت 2834
عمارت « مشير ديوان » در محله قديمي سرتپوله سنندج ،‌ در خيابان شهدا قرار دارد و مجموعه اي از فضاهاي متعدد است . است اين ساختمان با شيوه و اسلوب معماري ايران به ويژه پلان يك ايواني در دوره قاجاريه توسط « ميرزا يوسف مشير ديوان » فرزند يكي از رجال سياسي به نام « ميرزا رضاي وزير كردستاني » ساخته شده است .
اين عمارت هفت حياط دارد كه هر يك از آن ها داراي آب نمايي جداگانه با طرح متفاوت و در عين حال مرتبط با ديگر آب نماها است .
سردر وروردي بنا با پلان نيم هشتي و تزينات آجري ، سقف شيرواني ، تالار تشريفات و ايوان ستون دار جلوي آن با طرح كلاه فرنگي ،‌گچ بري و مقرنس هاي گچي ،‌ كاربندي هاي زيبا و اروسي هايي با طرح هاي اسليمي ، از جمله خصوصيات بارز اين بنا است . حجاري روي سنگ ازاره و ستون هايي با تزيينات گچ بري طنابي و مقرنس كاري از جمله تزيينات بسيار شاخص عمارت است.
پلان عمارت و طراحي و ساخت تمام بخش هاي آن در يك زمان، با رعايت تمامي اصول معماري ايراني ،‌ويژگي منحصر به فردي به عمارت مشير ديوان بخشيده است .

خانه معمار باشي
اين بنا در جنوب خيابان شهدا و دركنار پارك شهداي شهر سنندج واقع شده است . ساختمان در دو طبقه ساخته شده و داراي فضاهاي مختلف است . اين بنا نيز مانند منزل احمد زاده ، تحول مرحله انتقالي معماري دوره قاجار به پهلوي را در فضا سازي ، نماها و حتي تقسيم فضاها، نوع قوس ها و تزيينات آجركاري مشخص مي سازد .
خانه معمار باشي از اولين نمونه هاي ساختماني شهر سنندج است كه در آن تزيينات خاص آجر تراشي و الماس بر به كار رفته است . اكنون ساختمان به دو پلاك تقسيم شده و حياط آن داراي يك آب نماي بزرگ سنگي است .
نكته قابل توجه در اين ساختمان ، تنوع تزيينات در نماسازي و نوع قوس پنجره ها و بازشوها به صورت برجسته است . بقيه دودري ها در طبقه بالا در قاب هاي مستطيل شكل تعبيه شده اند . اين بنا يك حمام خصوصي هم دارد .
اين ساختمان به استاد «الله مراد اقليدس » تعلق داشت . او كه مرمت گل دسته هاي مسجد جامع سنندج را انجام داده بود ، طبق حكم حكومتي اوايل پهلوي ، عنوان «معمار باشي » را كسب نمود. تاريخ ساخت بنا احتمالا اواخر دوره قاجار و اوايل دوره پهلوي است .

عمارت ملا لطف الله شيخ الاسلام
اين بنا حدود 150 سال پيش مقارن سلطنت ناصر الدين شاه قاجار ، توسط يكي از علماي اهل سنت به نام «ملا لطف الله شيخ الاسلام » قاضي القضات منطقه كردستان ،‌در سه بخش ساخته شد . اكنون از اين عمارت ، تالار تشريفات ،‌زير زمين يا حوضخانه و فضاهاي جنبي آن و بخش اندروني باقي مانده است .
بخش اندروني شامل ساختمان شمالي دو طبقه و ساختمان غربي با دو فضاي وسيع شرقي – غربي و سردرها است . از ويژگي هاي عمده اين بخش ،‌وجود اتاق پنج دري با گچ بري ، آينه كاري و نقاشي هاي ديواري زيباست كه به عنوان اتاق شان نشين اندروني معروف بود . بخش اندروني بعدها به تملك خانواده «حبيبي » در آمد و اكنون به عنوان ساختمان اداري ميراث فرهنگي استان مورد استفاده است .
اروسي هفت لنگه زيبا و تزيينات گچ بري و آينه كاري در اتاق دو دري كه به نارنجستان نيز معروف بود از عمده ويژگي هاي شاخص بخش بيروني بناست . اين بنا بعدها به تملك «عبدالحميد خان سنندجي » (سالار سعيد ) در آمد و اكنون موزه سنندج است .

خانه ملك التجار
سنندج قاجاريه
شماره ثبت 2833
عمارت «ملك التجار » در خيابان امام خميني شهر سنندج قرار دارد . اين بناي ارزشمند در دوران قاجاريه ، نزديك مركز دارالحكومه كردستان ساخته شد .
عمارت داراي حياط مركزي است . در ضلع شمالي حياط وسيع ، بناي ايواني با شكوه با ستون هاي آجري قرار دارد كه در دو طرف آن ،‌ فضاهاي مختلف در دو طبقه ساخته شده است . در حد فاصل فضاهاي سه دري و پنج دري ، راهروهايي وجود دارد كه آن ها را از ساير بخش ها متمايز مي سازد .
به طور كلي ، اين عمارت داراي تزيينات ويژه اي است كه در نوع خود شايان توجه است ؛ به عنوان نمونه ، در تزيين سنگ هاي به كار رفته در ازاره بنا ، از طرح هاي ترنج و نقوش حيواني استفاده شده است .
عظمت معماري ايراني در اين بنا ، با ايجاد يك ايوان ستون دار كه رو به جنوب و حياط دارد ، به خوبي قابل مشاهده است . اين ستون ها داراي روكش آجري زيبايي هستند كه در نوع خود حايز اهميت است .

عمارت وكيل الملك
سنندج افشار-زنديه-قاجاريه
شماره ثبت 2836
اين عمارت در خيابان كشاورز ( وكيل سابق ) سنندج مواقع شده است . اين بنا ملك موروثي و شخصي خانواده «وكيل » و مجموعه اي بزرگ شامل يك بخش اصلي در وسط و قسمت هاي ديگر در پيرامون آن است .
قسمت اصلي مجموعه در اواخر دوران زنديه توسط «حاج محمد رشيد بيگ وكيل » ساخته و ساير بخش هاي آن در دوره هاي بعد ايجاد شد . ساختمان قديمي به علل مختلف قبل از انقلاب تخريب شد ، اما با سعي و تلاش مالك آن به سبك قديم بازسازي شده است .
فضاهاي الحاقي شامل چندين حياط و فضاهاي مربوط به آن ، بازارچه ، حمام و ... با كاربري هاي تشريفاتي ، مسكوني ، تجاري و بهداشتي است كه در تمامي آن ها علاوه بر رعايت اصول معماري ايراني ،‌تزيينات زيبايي به كار رفته است . ستون هاي سنگي با تزيينات طنابي در جلوي ايوان هاي اصلي كه رو به باغ دارند ،‌قرار گرفته و روي آن ها سقف شيرواني با طرح كلاه فرنگي كار شده است . اروسي هاي پركار و آجركاري هاي زيبا در اين عمارت ، از ويژگي هاي بارز اين مجموعه است.
حمام خصوصي بزرگ داخل مجموعه ،‌مورد استفاده خانواده قرار مي گرفت . بازاري در كنار مجموعه وجود دارد كه به بازار وكيل معروف است
 

MOJTABA 77

عضو جدید
کاربر ممتاز
برج ها و کاروانسزاهای تاریخی استان کردستان

برج‌ آجري‌ اشقون‌ بابا
بيجار قرن‌ 6 هجري‌
شماره ثبت 1643
برج‌ «اشقون‌ بابا» نزديك‌ شهر حسن‌ آباد ياسوكند شهرستان‌ بيجار واقع‌ شده‌ است‌. اين‌ بنا كه‌ از سنگ‌ و آجر ساخته‌ شده‌، داراي‌ پلاتي‌ دايره‌ شكل‌ است‌. اين‌ برج‌ احتمالا از اقامتگاههاي‌ (كوخ‌) بين‌ راهي‌ بود.
قدمت‌ برج‌ اشقن‌ بابا را برخي‌ به‌ دوره‌ ايلخاني‌ نيبت‌ داده‌اند، اما از آنجا كه‌ آثار و بقاياي‌ مرمت‌ دوره‌ صفوي‌ روي‌ آن‌ مشخص‌ است‌، به‌ نظر مي‌رسد در دوره‌ صفوي‌ ساخته‌ شده‌ باشد.

برج‌ اوج‌ گنبد خان‌
درفاصله‌ 75 كيلومتري‌ شمال‌ غرب‌ شهر بيجار، در روستايي‌ به‌ نام‌ «اوج‌ گنبد خان‌» برجي‌ سنگي‌ وجود دارد كه‌ به‌ برج‌ «اوج‌ گنبد» معروف‌ است‌. دليل‌ اين‌ كه‌ چرا برخي‌ اين‌ گنبد را اوچ‌ (سه‌) مي‌نامند، به‌ طور دقيق‌ مشخص‌ نيست‌.
ساختمان‌ برج‌ داراي‌ با پلان‌ دايره‌اي‌ از سنگ‌ و ساروج‌ ساخته‌ شده‌ و سقف‌ آن‌ نيز با گنبد شلجمي‌ ازسنگ‌ لاشه‌اي‌ ساخته‌ شده‌ است‌. ابعاد داخلي‌ برج‌ 30/4 متر و ورودي‌ آن‌ 30/1 متر ارتفاع‌ دارد. عرض‌ ديواره‌هاي‌ سنگي‌ 90 سانتي‌ متر و ارتفاع‌ برج‌ 6 متر است‌.
از آنجا كه‌ اين‌ برج‌ نيز در مسير كاروان‌ها قرار داشت‌، به‌ نظر مي‌رسد كه‌ به‌ عنوان‌ اقامتگاه‌ بين‌ راهي‌ درعصر صفويه‌ ساخته‌ شده‌ و مورد استفاده‌ بود.

برج‌ ينگي‌ ارخ‌
اين‌ برج‌ در روستاي‌ به‌ همين‌ نام‌ در 63 كيلومتري‌ شمال‌ شهر بيجار قرار دارد و داراي‌ پلاني‌ دايره‌ شكل‌ است‌. مدخل‌ برج‌ «ينگي‌ ارخ‌» در ضلع‌ جنوبي‌ بنا و در كنار جاده‌اي‌ در مسير رودخانه‌ «قم‌ چقاي‌» واقع‌ است‌.
اين‌ برج‌ از سنگ‌ لاشه‌، ملات‌ و ساروج‌ ساخته‌ شده‌ و احتمالا يك‌ اقامتگاه‌ بين‌ راهي‌ بود كه‌ در دوره‌ صفوي‌ مورد استفاده‌ مسافرين‌ قرار مي‌گرفت‌. اين‌ برج‌ داراي‌ گنبدي‌ بود كه‌ تخريب‌ شده‌، اما بقاياي‌ كاربندي‌هاي‌ گچي‌ آن‌ موجود است‌. بنا در مسير جاده‌ زنجان‌ - آذربايجان‌ - كردستان‌ واقع‌ است‌ و نشان‌ از رونق‌ تجاري‌ و اهميت‌ اين‌ منطقه‌ دارد.

كاروانسراي بانه
در فاصله 25 كيلومتري شرق شهر بانه ،‌ در كنار جاده سقز – بانه ، آثاري از كاروانسرايي قديمي به جاي مانده كه داراي پلان متفرقه كوهستاني است . اين كاروانسرا ،‌ دالان طولاني و بزرگي داشت كه در تمام طرفين آن شش حجره ساخته شده بود . ساختمان كاروانسرا تمامي از سنگ ساخته شده و تمام فضاها با طاق آهنگ مسقف شده است . متاسفانه اكنون جز پي ها و ديوارها ، بقيه ساختمان تخريب شده و نياز به مرمت وسيع دارد . زمان ساخت بنا به طور دقيق مشخص نيست ،‌ اما به نظر مي رسد كه در دوره صفوي ساخته و در دوره قاجار هم مرمت هايي در آن صورت گرفته باشد .

كاروانسراي سقز
در ضلع غربي حمام حاج صالح سقز بقاياي كاروانسرايي قديمي ديده مي شود كه تنها بخش هايي از ضلع شمالي آن باقي مانده است . طرح آن شامل يك حياط مستطيل شكل با آب نمايي در وسط و رديف حجره هايي بوده كه تعدادي از آن ها هنوز موجود است . ساختمان سرا در دو طبقه بنا شده و داراي ستون هاي استوانه اي و پايه ستون هاي مربعي و رديف قوس هاي نيم دايره و تنگ گذاري به صورت ديوار باربر در فضاي نيمه باز مشرف به داخل حياط است . طبقه فوقاني داراي يك رديف ستون هاي چوبي به سبك معماري منطقه شمال غرب ايران بوده است . احتمالا اين ساختمان در زمان خسرو خان اول دوره زنديه ساخته شده است . معماري و نماي اين كاروانسرا قابل مقايسه با نماي داخلي عمارت خسروآباد سنندج است
 

MOJTABA 77

عضو جدید
کاربر ممتاز
قلعه های تاریخی استان کردستان

قلعه پالنگان
روستاي «پالنگان » در 15 كيلومتري شهر كامياران و ابتداي منطقه اورامان قرار دارد . در 800 متري روستا در دره زيباي «تنگيور» و در محل چشمه هاي پر آب «شيخ خاتون » و «شيخ عمر » ، قلعه پالنگان وجود داشت كه اكنون بقاياي اتاق ها ، آتشكده ها و پل هاي قديمي آن پابرجاست . آثار به دست آمده از قلعه مانند يك دروازه سنگي بزرگ و بقاياي پل هاي ساخته شده بر روي رودخانه ، قدمت آن را به دوره پيش از اسلام مي رساند .
نويسنده كتاب «تحفه ناصري » قلعه را مدتها محل سكونت امراي «كلهر » دانسته و مي نويسد : خسروخان اردلان در سال 564 ه.ق قلعه را متصرف و جزو قلمرو خود در آورد و از آنجا كه آب و هواي قلعه «زلم » در شهر زور آباد مناسب نبود ،‌مركز فرمانروايي خود را به «پالنگان » انتقال داد . مدارك حاصل از كاوش هاي باستان شناسي مرتبط با اين دوره و نزديك بودن قلعه به كتيبه «تنگيور » ،‌انتقال از قلعه «زلم » به پالنگان را محرز مي سازد .
قلعه تا بعد از انتقال مركز حكومت خاندان اردلان از پالنگان به «حسن آباد » يعني در حدود قرن دهم ه.ق ، آباد بود .

چنگيزقلعه
نزديك شهر بيجار و در 20 كيلومتري شهر ، بر بالاي كوهي درجاده بيجار – سنندج بقاياي قلعه اي وجود دارد كه به «چنگيز قلعه » معروف است . اين قلعه كه فقط بقاياي ديوارها و آب انبارهاي آن باقي مانده ، در گذشته داراي تاسيساتي مهم درمنطقه بود .
ساختمان اين قلعه از سنگ ساخته شده و از ملات ساروج نيز در آن بهره گرفته اند . تاريخ ساخت دقيق قلعه مشخص نيست ، ليكن بقاياي معماري و سفال هاي موجود ، آثار دوره تاريخي احتمالا ساساني و دوره اسلامي را نشان مي دهد .

قلعه حسن آباد
در گذشته هاي بسيار دور جاده قديم سنندج – كرمانشاه از روستاي حسن آباد كه در 5 كيلومتري سنندج واقع بود ، مي گذشت . در سال 746 ه.ق «امير حسن خان اردلان » ، بر بلنداي كوهي در جنوب روستا ،‌ قلعه مستحكمي براي مركز حكومت خود بنا كرد . در اوايل قرن دهم ه.ق «هلوخان اردلان » والي وقت كردستان ، آنجا را مقر حكومت قرار داد . احتمالا آبادي و قلعه حسن آباد قبل از تاسيس شهر سنه دژ (سنندج ) مركز ولايت كردستان بود و از سال 1046 ه.ق پس از انهدام قلعه حسن آباد ، سنندج مركز ولايت كردستان گرديد . آثار و بقاياي تاسيسات قلعه حسن آباد ، هنوز بر جاي مانده است .

قلعه سنندج (دژ سنه )
يكي از قلعه هاي قديمي كردستان قلعه سنندج بود . هنگمي كه «سليمان خان اردلان » ار طرف «شاه صفي » به عنوان والي كردستان منسوب شد ، مركز ايالت كردستان را از حسن آباد به سنندج انتقال داد و قلعه اي ساخت كه به دژ «سنه » معروف شد . اين قلعه بعدها با گسترش شهر در داخل محله اي قرار گرفت كه به محله «ميان قلعه » معروف بود . «سنه دژ» بالاي تپه اي در كمال استحكام بنا شد و در برخي كتب توصيف جالبي از فضاها و تزيينات معماري آن آمده است . از جمله : برگرد محله ميان قلعه كه دارالحكومه و سراي خسرو خان و امان اله خان بود ،‌ ديواري كشيده اند مشتمل بر چهار دروازه ... اول دروازه «قلعه چوالان » كه رو به مغرب دارد . دوم دروازه «تپوله » ،‌ سوم دروازه «عبدالعظيم » كه روي آن به سمت قبله است . چهارم ، دروازه «بازار» كه رو به مشرق است . به اين ترتيب ، مشخص مي شود كه قلعه سنندج هسته مركزي يا ارك حكومتي (كهنه دژ ) بود .
اين قلعه تا سال 1851 ميلادي كه روس ها براي اولين بار از شهر سنندج نقشه برداري كردند ،‌نيز به حيات خود ادامه مي داد . امروزه اما جز نام قلعه ، اثري از آن باقي نمانده است .
 

MOJTABA 77

عضو جدید
کاربر ممتاز
دژ و قلعه‌ قم‌چقاي‌ ـ دره‌ شاهان‌
بيجار هزاره 3 تا 1 ق.م
شماره ثبت 1721
این قلعه در 45 كيلومتري بيجار و روي يكي از كوه هاي بلند منطقه قرار دارد . موقعيت جغرافيايي اين قلعه به دو دليل از هيبت و عظمت خاص برخوردار است ؛‌ نخست آن كه از يك سو به دره اي مشرف است كه در قديم به دره شاهان شهرت داشت و تيعه هاي بلند وهولناك اين كوه با پرتگاه هاي مخوف و بلند ، بالا رفتن از آن و رسيدن به دژ را بسيار دشوار ميكند . از سوي ديگر ، از جنوب غربي ، جنوب شرقي و شرق نيز به پرتگاهي ديگر مشرف است . از اين رو ، ايجاد استحكامات براي اين قلعه لازم نبود . اما درسمت شمال كه پشته از ارتفاع كم تري برخوردار است ، بقاياي ديواري عريض و محكم از سننگ لاشه با ملات و برج هاي نيم استوانه موجود است . دروازه قلعه در اين سمت قرار دارد . بقاياي اين حصار ياد آور ديوارهاي تخت سليمان و احتمالا به دوره ساساني تعلق دارد .
در پاي پشته سنگي ، حصارهاي ديگري از قرون وسطي ، عمود بر بستر رودخانه كشيده شده است . استحكام قلعه ونشانه هاي ساختاري بنا از جمله پي هاي خانه هايي كه مشهود است نيز اين گمان را تقويت مي كند كه اين قلعه ساساني باشد . در سطح نيز سفال هاي دوره اسلامي ( قرن 6 و 7 ه.ق ) به چشم مي خورد . خارج از قلعه در سمت شمال غربي ، روي پشته پست تر ، بقايايي از ديواره ها و تراس بندي ها ديده مي شود . اين پشته از طريق پلكاني كه از سنگ كوه تراشيده شده با اراضي مرتفع شمالي مرتبط بود .
آب انباري كه به ارتفاع 40/1 متر در كوه ساخته شده ، تونل با 42 پله راهرويي كه آن را هم دردل كوه حفر كرده اند ، نشانه هاي ديگري از اهميت ويژه اين قلعه و آب انبار آن است .
سنگ هاي تراش خورده «قم چقاي » داراي مشخصاتي نيست كه بر مبناي آن بتوان زمان ساخت بناي قلعه را به دقت تعيين كرد ،‌با اين حال به احتمال قوي مي توان آن را متعلق به دوره هاي پيش از ميلاد مسيح ، مثلا دوره مانايي و ماد دانست كه تا دوره هاي ساساني واسلامي نيز مورد استفاده بود . منبع هاي ذخيره آب كه توسط تونل پله داري به پايين راه مي يابد ، تا حدودي به آب انباري كه در زندان سليمان وجود دارد شبيه است و نشانه ديگري از قدمت قلعه تا دوره مانايي است .

قلعه مريوان (قلعه هلو خان )
در روزگار حكمراني «سرخاب بيگ اردلان » ، حدود سال 945 ه.ق ، در سه كيلومتري جنوب شرقي شهر فعلي مريوان ، قلعه اي روي كوه ساخته شد كه به قلعه «هلوخان » يا قلعه «ايمام » شهرت يافت .
اين قلعه از آجر بود و آثار پله و آب انبار آن كه از سنگ تراشيده شده ، به عنوان شالوده آخرين بناي قلعه ، هنوز بر جا مانده است .
قلعه مريوان تا روزگار « سليمان خان اردلان » ، يكي از چهار مركز حكمراني خاندان اردلان در كردستان و در روزگار « سرخاب بيگ » مركز و مقر حكومت كردستان بود . سرخاب بيگ اين قلعه رفيع را دارالملك خود ساخت . اين قلعه همچنان مركز حكمراني كردستان به شمار مي رفت ، تا اين كه هلوخان به رغم تعمير و پديد آوردن ابنيه اي تازه مثل مسجد وافزودن استحكامات جديد بر قلعه ، مركز حكمراني خود را به قلعه پالنگان منتقل كرد .
ساير قلاع استان كردستان كه بقاياي اندكي از آن ها بر جاي مانده و نياز به بررسي بيشتر دارد عبارتند از قلعه كهنه و قز قلعه در شهرستان بيجار ، قلعه هاي سياومه ، نمشير بروژه ، كيوه رو ، شوي ، آرمرده در شهرستان بانه و قلعه قپلانتو در شهرستان سقز .
 

MOJTABA 77

عضو جدید
کاربر ممتاز
پلهای تاریخی استان کردستان

پل شيخ(قليچيان)
سنندج قاجاريه
شماره ثبت 2614
پل‌ شيخ‌ در دو كيلومتري‌ شمال‌ شهر سنندج‌ و در مسير جاده‌ آسفالته‌ روستاي‌ «باباريزه‌» و «قليچيان‌»، روي‌ رودخانه‌ قشلاق‌ احداث‌ شده‌ است‌. اين‌ پل‌ در مسير ارتباطي‌ سنندج‌ به‌ بيجار و زنجان‌ قرار دارد.
تاريخ‌ دقيق‌ ساخت‌ پل‌ و نام‌ باني‌ آن‌ مشخص‌ نيست‌، اما با توجه‌ به‌ فرم‌ ساخت‌ و شيوه‌ اجراي‌ معماري‌ طاق‌ها و پايه‌ها، گمان‌ مي‌رود كه‌ اين‌ پل‌ در دوره‌ قاجاريه‌ ساخته‌ و به‌ تدريج‌ در دوره‌هاي‌ بعد، مرمت‌ شده‌ است‌. در دوران‌ حكومت‌ پهلوي‌ اول‌، سه‌ دهانه‌ از شش‌ دهانه‌ پل‌ كه‌ به‌ صورت‌ جناغي‌ (پنج‌ و هفت‌) بود، بازسازي‌ شد. اكنون‌، قوس‌ هاي‌ پل‌ از نوع‌ رومي‌ و جناغي‌ است‌.
پهناي‌ پل‌ شيخ‌ 3/5 و ارتفاع‌ آن‌ از كف‌ رودخانه‌ 7/6 متر است‌. اين‌ پل‌ داراي‌ شش‌ دهانه‌ است‌ از اين‌ ميان‌ چهار دهانه‌ مياني‌ بزرگ‌تر از دو دهانه‌ كناري‌ است‌.
از آنجا كه‌ اين‌ پل‌ به‌ وسيله‌ يكي‌ از افراد عارف‌ و با نفوذ استان‌ به‌ نام‌ «حاج‌ شيخ‌ شكر الله‌ شهبازي‌» مرمت‌ شد، به‌ پل‌ «شيخ‌» شهرت‌ يافته‌ است‌.

پل‌ صلوات‌آباد
بيجار صفويه‌ ـ قاجار
شماره ثبت 1607
اين‌ پل‌ در 15 كيلومتري‌ جاده‌ آسفالته‌ بيجار - تكاب‌ در روستاي‌ «صلوات‌ آباد» روي‌ رودخانه‌ «قزل‌ اوزن‌» احداث‌ شده‌ است‌. پل‌ در مسير ارتباطي‌ سلطانيه‌ و زنجان‌ با ديگر شهرهاي‌ غرب‌ كشور از جمله‌ بهار همدان‌، كرمانشاه‌ و سنندج‌ قرار دارد.
تاريخ‌ دقيق‌ ساخت‌ پل‌ مشخص‌ نيست‌ اما از شواهد پيداست‌ كه‌ اين‌ پل‌ با عناصر ويژه‌ دوران‌ صفويه‌ به‌ ويژه‌ سنگ‌هاي‌ حجاري‌ شده‌ و الگوهاي‌ معماري‌ اين‌ دوران‌ احداث‌ و در دوره‌هاي‌ بعد مرمت‌ شده‌ است‌.
در ساخت‌ اين‌ پل‌ از قوس‌هاي‌ تيزه‌ دار و سكوهاي‌ متعدد با رعايت‌ كامل‌ اصول‌ پل‌ سازي‌ در معماري‌ ايران‌ استفاده‌ شده‌ است‌. پل‌ صلوات‌ آباد داراي‌ 9 چشمه‌ با دهانه‌هاي‌ متفاوت‌ است‌. طول‌ پل‌ 130 متر وارتفاع‌ آن‌ به‌ نسبت‌ موقعيت‌ و توپوگرافي‌ محل‌، بين‌ 4/8 تا 12 متر متفاوت‌ است‌. بر اثر سيلاب‌هاي‌ سال‌ 1375 شمسي‌، پل‌ دچار تخريب‌ و ويراني‌ بيش‌ از حد شد. عملايت‌ مرمتي‌ و تعميراتي‌ در اين‌ پل‌ از سوي‌ ميراث‌ فرهنگي‌ استان‌ به‌ تازگي‌ پايان‌ يافته‌ است‌.

پل‌ فرهادآباد(پل امير)
قروه قاجاريه
شماره ثبت 2647
اين‌ پل‌ در 15 كيلومتري‌ شمال‌ غربي‌ شهرستان‌ قروه‌، در روستاي‌ «فرهاد آباد» قرار دارد و در مسير جاده‌ قديمي‌ بيجار، روي‌ رودخانه‌ «بايتمر» احداث‌ شده‌ است‌.
پل‌ فرهاد آباد داراي‌ 8 دهانه‌ و 80 متر طول‌ است‌. چشمه‌هاي‌ وسط‌ اين‌ پل‌ بزرگ‌تر از ديگر چشمه‌ها است‌. نوع‌ قوس‌هاي‌ به‌ كار رفته‌ در اين‌ پل‌ عموما جناقي‌ است‌.
تاريخ‌ ساخت‌ پل‌ به‌ طور دقيق‌ مشخص‌ نيست‌ و با توجه‌ به‌ شيوه‌ معماري‌ پل‌، به‌ نظر مي‌رسد كه‌ به‌ احتمال‌ قوي‌ از پل‌هاي‌ دوران‌ صفويه‌ باشد. اين‌ پل‌ در زمان‌ حكومت‌ خسروخان‌ اول‌ مقارن‌ با حكومت‌ زنديه‌ تعمير و بازسازي‌ شد و «فرهاد ميرزاي‌ معتمد الدوله‌» زماني‌ كه‌ حاكم‌ كردستان‌ بود آن‌ را مرمت‌ كرد ؛ از اين‌ رو آن‌ را پل‌ «فرهاد آباد» مي‌نامند. از آنجا كه‌ اين‌ پل‌ توسط‌ امير علايي‌ به‌ دست‌ تعمير سپرده‌ شد، به‌ نام‌ پل‌ امير نيز مشهور است‌.
تخريب‌ و ويراني‌ پل‌ در اثر سيلاب‌هاي‌ بهاري‌ در سال‌ 1369 موجب‌ شد كه‌ ميراث‌ فرهنگي‌ استان‌، احيا و مرمت‌ كامل‌ پل‌ را به‌ انجام‌ برساند. روستايي‌ به‌ نام‌ «ويس‌ مريد» از موقوفات‌ اين‌ پل‌ است‌.
 

MOJTABA 77

عضو جدید
کاربر ممتاز
پل‌ قجور
اين‌ پل‌ كه‌ روي‌ رودخانه‌ «قزل‌ اوزن‌» نزديك‌ روستاي‌ «قجور» از شهرستان‌ بيجار و در مسير جاده‌ كاروان‌ رو زنجان‌ - بيجار واقع‌ شده‌، در 50 كيلومتري‌ شهر بيجار قرار دارد. طول‌ پل‌ با احتساب‌ دو انتهاي‌ آن‌ 104 و حداكثر ارتفاع‌ آن‌ 12 و طول‌ گذرگاه‌ آن‌ 5/6 متر است‌. اين‌ پل‌ داراي‌ چهار دهانه‌ نسبتا بزرگ‌ با قوس‌هاي‌ جناغي‌ است‌ و با استفاده‌ از سنگ‌ و ملات‌ ساروج‌ و آجر و گچ‌ ساخته‌ شده‌ است‌.
پل‌ قجور داراي‌ چشمه‌هاي‌ كوچك‌تري‌ در دو طبقه‌ است‌ ودر ساخت‌ پايه‌هاي‌ آن‌ سنگ‌هاي‌ حجاري‌ شده‌ به‌ كار رفته‌ است‌ در سالهاي‌ اخير، بر اثر شدت‌ جريان‌ آب‌ رودخانه‌، همه‌ چشمه‌هاي‌ اين‌ پل‌ به‌ جز يكي‌ خراب‌ شده‌ است‌. با توجه‌ به‌ نوع‌ معماري‌ آن‌ احتمالا مربوط‌ به‌ دوره‌ ايلخاني‌ است‌.

پل‌ قشلاق‌
سنندج‌ زنديه
شماره ثبت 1803
اين‌ پل‌ در شرق‌ شهر سنندج‌، نرسيده‌ به‌ پايانه‌ مسافربري‌ واقع‌ و در كنار راه‌ آسفالته‌ و روي‌ رودخانه‌ قشلاق‌ احداث‌ شده‌ است‌.
تاريخ‌ دقيق‌ ساخت‌ پل‌ مشخص‌ نيست‌، اما به‌ نظر مي‌رسد بناي‌ اصلي‌ پل‌ در دوران‌ صفويه‌ ساخته‌ شده‌ باشد. چنين‌ نقل‌ شده‌ است‌ كه‌ اين‌ پل‌ در زمان‌ «امان‌ الله‌ خان‌ اردلان‌» تعمير و مرمت‌ كامل‌ شد و بعد به‌ دليل‌ خرابي‌ و ويراني‌ بيش‌ از حد، در سال‌ 1268 ه‌.ق‌، «ميرزا رضا وزير كردستاني‌» پل‌ را بازسازي‌ كرد. وجود يك‌ سنگ‌ نبشته‌ بر سينه‌ كوه‌ مجاور پل‌ با تاريخ‌ سال‌ 1284 ه‌.ق‌، حكايت‌ از تعمير و مرمت‌ پل‌ در زمان‌ «ناظم‌ الاياله‌ ميرزا غلام‌ حسين‌ خان‌» دارد. پل‌ قشلاق‌ به‌ پهناي‌ 6 و طول‌ 8 متر، داراي‌ 6 دهانه‌ است‌. ميانگين‌ ارتفاع‌ اين‌ پل‌ حدود 11 متر از سطح‌ رودخانه‌ است‌.

پل‌ كاروان‌
پل‌ كاروان‌ روي‌ رودخانه‌ دايمي‌ « گاران‌» (چم‌ گاران‌) كه‌ از ارتفاعات‌ بلند و برف‌ گير منطقه‌ «سرشيو» مريوان‌ سرچشمه‌ مي‌گيرد، ساخته‌ شده‌ است‌. اين‌ پل‌ ارتباط‌ بين‌ دو منطقه‌ «جانوره‌» و «گاران‌» در مريوان‌ را فراهم‌ مي‌سازد. پل‌ در فاصله‌ 12 كيلومتري‌ شرق‌ شهر مريوان‌ و در 900 متري‌ كارخانه‌ آسفالت‌ شهرداري‌ واقع‌ شده‌ است‌.
پل‌ داراي‌ دو پايه‌ با بستر سازي‌ آغاز و سپس‌ پايه‌هاي‌ آن‌ ايجاد شده‌ و در ساخت‌ آن‌ ملات‌ سنگ‌، ساروج‌ و آجر به‌ كار رفته‌ است‌. براي‌ ساخت‌ پايه‌هاي‌ پل‌ از سنگ‌هاي‌ تراشيده‌ استفاده‌ شده‌ است‌.
پل‌ داراي‌ دو پايه‌ شش‌ ضلعي‌ درميان‌ رودخانه‌ و دوپايه‌ متصل‌ به‌ ارتفاعات‌ طرفين‌ رودخانه‌ است‌ و سه‌ دهانه‌ (چشمه‌) دارد. طول‌ پل‌ 42، عرض‌ آن‌ 5/9 و ارتفاع‌ آن‌ 6 متر است‌.
از آنجا كه‌ اين‌ پل‌ ارتباط‌ مريوان‌ - سنندج‌ را ميسر مي‌ساخت‌، احتمالا در دوره‌ «واليان‌ اردلان‌» در زمان‌ صفويه‌ مرمت‌ شده‌ است‌. پل‌ گاران‌ در زمان‌ ساسانيان‌ ساخته‌ شد و تا سال‌ 1320 شمسي‌ مورد استفاده‌ بود.
 

MOJTABA 77

عضو جدید
کاربر ممتاز
آثار تاریخی استان کردستان

تپه تیانه
اين تپه در 26 كيلومتري غرب كامياران واقع شده و به دليل كشف سفالهاي منقوش پيش از تاريخ در آن، بسيار حايز اهميت است.در گمانه زني اين تپه، شش طبقه اتقرار يافته، به دست آمده است.در طبقه اول آثار دوره اسلامي، طبقه دوم آثار ساساني ودر طبقه سوم كه به اواسط واواخر هزاره سوم پيش از ميلاد تعلق دارد، سفال هاي ساده به رنگ هاي سياه، كرم وخاكستري به دست آمد. در طبقه چهارم سفال هاي نخودي رنگ ساده از هزاره دوم پيش از ميلاد ودر طبقه پنجم آثاري هم عصر با تپه گياه نهاوند از سفال نخودي با نقوش هندسي قهوه اي رنگ يافت شد. طبقه ششم كه قديمي ترين آثار تپه در آن به دست آمد، داراي سفال هاي چشمه علي ري، اسماعيل آباد، ساوجبلاغ و والاتپه بود. تاريخ اين سفال ها به هزاره چهارم و اواخر هزاره پنجم پيش از ميلاد، يعني حدود 7 هزار سال پيش ني رسد.

تپه توبره ریزه
اين تپه در يك كيلومتري جنوب شهر كامياران واقع شده است ومعرف عصر مس در منطقه كردستان است. آثار اين تپه با آثار تپه حصار دامغان قابل مقايسه و فرهنگ سفال نخودي رنگ در اين منطقه گسترش يافته است. به طور كلي در تپه توبره ريزه پنج دوره استقرار، ازهزاره سوم پيش از ميلاد تا قرن هاي 7 و8.ه.ق تشخيص داده شده است. در طبقه پنجم، قديمي ترين سفال هاي مربوط به هزاره سوم پيش از ميلاد با رنگ نخودي و نقوش قهوه اي رنگ به دست آمد. يك لوحه گلي با نقش درخت نيز در اين طبقه يافت شد. در طبقه اول كه جديدترين آن ها است سفال هاي دوره اسلامي به ويژه قرن هفتم و هشتم ه. ق يافت شد.

تپه‌ زيويه‌ ـ گنكه‌ سوراخ‌
سقز هزاره‌ اول‌ ق‌. م‌
شماره ثبت 762
اين تپه در روستاي زيويه، حدود 55 كيلومتري جنوب شرقي شهر سقز واقع واز محوطه بسيار وسيعي برخوردار است. طي كاوش هاي باستان شناسي در اين تپه، قلعه باستاني زيويه از زير خاك بيرون آمد. اين قلعه روي يكي از تپه هاي نسبتاً مرتفع منطقه ساخته شده و بر محيط اطراف اشراف كامل دارد.
در نخستين كاوش كه لوسط« ايوب ربنو» در سال 1325 شمسي در اين منطقه صورت گرفت و بيشتر جنبه تجاري داشت، اشياي منحصر به فردي از يك تابوت برنزي به دست آمد كه در نوع خود از شاهكارهاي فلزكاري و سفال گري محسوب مي شود. همين امر موجب تخريب بسياري از آثار معماري ارزشمند اين قلعه ( كاخ دژ ) عظيم گرديد. اين قلعه كه به اقوام ماد و ماننايي تعلق داشت، در حدود 2700 سال پيش ساخته شده است.
در سال 1354 شمسي اولين فصل كاوش هاي علمي باستان شناسي در اين تپه آغاز شد و تا سال 1380 ادامه يافت. طي چند فصل كاوش، نتايج قابل توجهي در زمينه شناخت وضعيت معماري آن به دست آمد. از جمله اشياي به دست آمده در اين كاوش ها، قطعات عاج منقوش بود كه نقوش حيواني و صحنه شكار اساطير روي آن ها حك شده و از ارزش ويژه اي برخوردار است. اهميت اين قطعات به حدي است كه از روي دو نمونه از آنها، نقش برجسته آبيدر سنندج، طراحي، بزرگ نمايي و ساخته شد.
براي احداث قلعه زيويه، استادكاران پس از بنياد مصطبه، سكوهايي براي دست يابي به سطح صاف و هموار پديد آوردند و در بين شيب هاي موجود در تپه، با بهره گيري از خشت خام، سنگ و چوب قلعه اي در نهايت استحكام و پايداري بنا نهادند. پي ها و پايه ستون ها از سنگ ساخته شده و براي ساخت ديوارها، خشت خام به ابعاد 16×46×46 سانتي متر به كار رفته است.
رودي اصلي با 21پله سنگي، در شرق تپه قراردارد. از جالب ترين قسمت هاي قلعه، تالار ستون دار آن با 16پايه ستون سنگي مدور است. قطر اين پايه ستون ها حدود 95 تا 105 سانتي متر است. كف تالار با خشت خام به صورت شطرنجي مفروش شده است. ديگر بخش هاي اين قلعه عظيم شامل سالن ها، حياط ها و اتاق هاي متعددي است كه هر يك عملكردي خاص داشت.
نكته قابل توجه استفاده از فاصلة پشت بندهاي ايجاد شده براي استحكام و ايستايي ديوازهاي قلعه است كه به عنوان سيلو( انبار غله ) مورد استفاده بود. در كاوش هاي سال 1380 ، نمونه هايي از غله در كف انبارها كه هر يك بيش از 8 متر عمق داشت، به دست آمد.
 

MOJTABA 77

عضو جدید
کاربر ممتاز
كرفتو
ديواندره غار كرفتو
شماره ثبت 330
غار كرفتو در شهرستان ديواندره ، در 72 كيلومتري شرق شهرستان سقز قرار دارد . با توجهبه تحقيقات به عمل آمده ، در دوران «مزوزوييك » كرفتو در زير آب بود و در اواخر اين دوره ارتفاعات آن از آب خارج شد . غار كرفتو از غارهاي آهكي و طبيعي است كه در ادوار مختلف جهت استفاده و سكونت انسان تغيير حالت داده و با معماري صخره اي در چهار طبقه ، در دل كوه حفر شده است .
مستشرقين و محققين بسياري از جمله دمرگان ، راولينسون ، كرپورتر ، خانيكف و فون گال از غار كرفتو بازديد و نقشه هايي از آن تهيه و ارايه نموده اند . كرپورتر نقشه غار را تهيه كرد ، استين آن را تكميل و فون گال آن را تصحيح كرد . در مقالاتي كه توسط محققين به چاپ رسيده ، به دليل وجود كتيبه اي يوناني بر سر در يكي از اتاق هاي طبقه سوم ، از اين غار به عنوان معبد «هراكلس » (هركول) نام برده شده است . ترجمه اين كتيبه چنين است : « در آنجا هراكلس سكونت دارد باشد كه پليدي در آن راه نيابد » . طول غار حدود 750 متر است و راههاي فرعي متعددي از آن منشعب مي شود . در طول سكونت انسان در اين غار ، تغييرات و دگرگوني هاي عمده و دخل و تصرفات بسيار در آن به وجود آمده و حجاران هنرمند ، به زيبايي ، فضاهايي را در مدخل هاي غار تراشيده و اتاق ها ، راهرو و دالان هاي متعددي را به وجود آورده اند .
اين غار در ميان غارهاي دست كن ايران، از معماري كاملي برخوردار است. ورودي غار از دامنه كوه حدود 25 متر فاصله دارد. در گذشته راهي نسبتا سخت و دشوار در كمر كوه ،‌بازديد كنندگان را هدايت ميكرد ، ولي امروزه با عبور از پلكاني فلزي مي توان به دهانه ورودي غار رسيد .
درمعماري صخره اي اين غار چهار طبقه شناسايي شده است . اين امر از اهميت ويژه اي در معماري صخره اي برخوردار است . در معماري غار ، علاوه بر ايجاد اتاق ها و راهروهاي عبوري ، سعي شده تا اتاق ها با هم مرتبط باشند و نورگيرها و پنجره هايي به سمت بيرون و مناظر طبيعي ارتفاعات مجاور غار تعبيه شده است . بر ديوارهاي غار در بعضي از اتاق ها نقوشي به صورت تجريدي از حيوان ،‌ انسان و گياه حجاري شده كه بيشتر جنبه آييني دارد . اين غار درسال 1379 گمانه زني شد و با بررسي باستان شناختي در محوطه بيرون و داخل غار ،‌ آثاري از دوران هاي مختلف به دست آمد . كشف تراشه هاي سنگي در طبقه چهارم و محوطه بيرون غار مي تواند نشانه اي از استفاده انسان در دوران پيش از تاريخ از اين غار باشد . همچنين نمونه سفال ها و اشياي به دست آمده ، ادامه سكونت انسان را در طول دوران تاريخي اشكاني و ساساني و دوران اسالمي يعني قرون ششم تا هشتم ه. ق مسجل مي سازد . اقداماتي در طول سال هاي 1378 و 1379 انجام شده كه شامل سامان دهي محوطه بيرون غار ، پله بندي ،‌سكوهاي استراحت ، پاركينگ ، سرايداري ، سرويس هاي بهداشتي و برق كشي غار است .

غار و محوطه باستاني كله كان
منطقه آرندان وكله كان در شما ل غربي سنندج واقع شده است . اين منطقه درون دره اي بسته قرار گرفته و سرچشمه رود آرندان – از سرشاخه هاي رودخانه قشلاق – در آن جاري است. اين منطقه از ديرباز به عنوان يكي از كانون هاي استقرار انسان در دوران نوسنگي مطرح وهسته اوليه بناي يك دهكده نوسنگي در آن يافت شده است .
غار كله كان يكي از كهن ترين كانون هاي استقرار انسان دردوران جمع آوري و مصرف غذا است كه در آن آثاري هم زمان با ابزارهاي دوره نوسنگي غار كرفتو به دست آمده است .

نقش برجسته و سنگ نبشته اورامان
در 45 كيلومتري شمال غربي كامياران ، در حدود 500 متري شمال غرب روستاي «تنگيور » در تنگه كوه هاي «زينانه » ، در بلند ترين نقطه صخره كوه ، بقاياي كتيبه و نقش برجسته اي به چشم مي خورد كه به خط ميخي آشوري است و در يك طاق نما به ارتفاع 120 و پهناي 170 و عمق 35 سانتي متر حجاري و نقش شده است .
درون طاق نما و درغرب آن ، نقش برجسته انساني به طول نيم متروعرض 35 سانتي متر حك شده كه احتمالا تصوير « سارگن دوم » پادشاه آشوري است . نقش شاه به صورت نيم رخ ، با كلاهي استوانه اي و شبيه باشلاق ، پاي راست خود را در جلو و پاي چپ را عقب قرار داده است . دست راست شاه به طرف بالا بلند شده و دست چپ در مقابل شكم قرار دارد .
در كنار اين نقش برجسته ، كتيبه اي به خط ميخي با حدود 50 سطر نوشته ، در كادري به ابعاد 120 × 120 سانتيمتر ديده مي شود . اين كتيبه به خط ميخي و به زبان آشوري باستان است كه پس از ستايش خدايان آشوري مانند خداي آشور ، مردوك ،‌ نابو، سين ،‌شمش و ايشتار به شرح پيروزي هاي خود پرداخته است و در ادامه به نقاط مختلف شهرها ، روستاها و مناطقي كه در اين جنگ تصرف و ويران نموده ،‌اشاره دارد . تاريخ كتيبه احتمالا مربوط به ا واخر هزاره دوم و اوايل هزاره اول پيش از ميلاد است .

نقش برجسته آبيدر
نقشه برجسته ميدان مادر در پارك جنگلي آبيدر ، با الهام از نقوش مكشوفه از زيويه اجرا شد . در كاوش هاي سال 1376 در قلعه باستاني زيويه قطعاتي ازعاج به دست آمده كه روي آن صحنه هايي از شكار ونقوش اساطيري به طرز بسيار ماهرانه اي درابعاد 8×3 سانتي متر به صورت برجسته و بسيار ريز ، نقش شده بود . اين آثار احتمالا به 2700 سال پيش تعلق دارد .
با طراحي و بزرگ نمايي اين نقوش در حد 120 برابر و قالب گيري از آن ، در اين محل نقش برجسته بر روي ديواري كه براي اين كار مهيا شده بود ،‌با بتن مسلح ساخته شد . اين كار توسط ميراث فرهننگي كردستان اجرا شد و طراحي و ساخت نقش برجسته را آقاي هادي ضياءالديني از كاركنان ميراث فرهنگي استان ، بر عهده داشت .
اين نقش برجسته از دو صحنه اصلي تشكيل شده است : يكي صحنه اساطيري با موجودي تركيبي از ماهي ، انسان و گاو كه احتمالا هر يك از آنها بيانگر اعتقادات مردم زمان بودند و صحنه دوم كه صحنه اصلي نقش برجسته را تشكيل مي دهد صحنه شكار شير است .

آثار صخره اي فرهاد تاش و ينسار
قروه تاريخي‌ ـ اسلامي‌
شماره ثبت 3574
در حدود 35 كيلومتري شرق شهر قروه ، در فاصله سه روستاي داش بلاغ ، آق بلاغ و وينسار بر روي كوهي مرتفع ،‌بقاياي يك معدن بزرگ سنگ قرار دارد كه از نظر نوع ،‌اندازه و تراش سنگ داراي ويژگي هاي خاص واز اهميت بسيار برخوردار است . باور مردم بر آن است كه اين سنگ ها به داستان شيرين و فرهاد ارتباط دارد . نوع حجاري و سفال هاي موجود در منطقه ، احتمالا به دوره ساساني تعلق دارد . اين منطقه در ايام بهار به عنوان تفرجگاه مورد استفاده مردم است .
در ضلع شرقي همين كوه فرهاد تاش ، دهانه غاري وجود دارد كه «اورل استين » مستشرق اروپايي هنگام بررسي منطقه غرب كشور ، از اين غار نام برده و ظاهرا نتوانسته وارد آن شود .
 

MOJTABA 77

عضو جدید
کاربر ممتاز
تپه‌ زيويه‌ ـ گنكه‌ سوراخ‌
سقز هزاره‌ اول‌ ق‌. م‌
شماره ثبت 762
اين تپه در روستاي زيويه، حدود 55 كيلومتري جنوب شرقي شهر سقز واقع واز محوطه بسيار وسيعي برخوردار است. طي كاوش هاي باستان شناسي در اين تپه، قلعه باستاني زيويه از زير خاك بيرون آمد. اين قلعه روي يكي از تپه هاي نسبتاً مرتفع منطقه ساخته شده و بر محيط اطراف اشراف كامل دارد.
در نخستين كاوش كه لوسط« ايوب ربنو» در سال 1325 شمسي در اين منطقه صورت گرفت و بيشتر جنبه تجاري داشت، اشياي منحصر به فردي از يك تابوت برنزي به دست آمد كه در نوع خود از شاهكارهاي فلزكاري و سفال گري محسوب مي شود. همين امر موجب تخريب بسياري از آثار معماري ارزشمند اين قلعه ( كاخ دژ ) عظيم گرديد. اين قلعه كه به اقوام ماد و ماننايي تعلق داشت، در حدود 2700 سال پيش ساخته شده است.
در سال 1354 شمسي اولين فصل كاوش هاي علمي باستان شناسي در اين تپه آغاز شد و تا سال 1380 ادامه يافت. طي چند فصل كاوش، نتايج قابل توجهي در زمينه شناخت وضعيت معماري آن به دست آمد. از جمله اشياي به دست آمده در اين كاوش ها، قطعات عاج منقوش بود كه نقوش حيواني و صحنه شكار اساطير روي آن ها حك شده و از ارزش ويژه اي برخوردار است. اهميت اين قطعات به حدي است كه از روي دو نمونه از آنها، نقش برجسته آبيدر سنندج، طراحي، بزرگ نمايي و ساخته شد.
براي احداث قلعه زيويه، استادكاران پس از بنياد مصطبه، سكوهايي براي دست يابي به سطح صاف و هموار پديد آوردند و در بين شيب هاي موجود در تپه، با بهره گيري از خشت خام، سنگ و چوب قلعه اي در نهايت استحكام و پايداري بنا نهادند. پي ها و پايه ستون ها از سنگ ساخته شده و براي ساخت ديوارها، خشت خام به ابعاد 16×46×46 سانتي متر به كار رفته است.
رودي اصلي با 21پله سنگي، در شرق تپه قراردارد. از جالب ترين قسمت هاي قلعه، تالار ستون دار آن با 16پايه ستون سنگي مدور است. قطر اين پايه ستون ها حدود 95 تا 105 سانتي متر است. كف تالار با خشت خام به صورت شطرنجي مفروش شده است. ديگر بخش هاي اين قلعه عظيم شامل سالن ها، حياط ها و اتاق هاي متعددي است كه هر يك عملكردي خاص داشت.
نكته قابل توجه استفاده از فاصلة پشت بندهاي ايجاد شده براي استحكام و ايستايي ديوازهاي قلعه است كه به عنوان سيلو( انبار غله ) مورد استفاده بود. در كاوش هاي سال 1380 ، نمونه هايي از غله در كف انبارها كه هر يك بيش از 8 متر عمق داشت، به دست آمد.
 

MOJTABA 77

عضو جدید
کاربر ممتاز
غار كرفتو
ديواندره غار كرفتو
شماره ثبت 330
غار كرفتو در شهرستان ديواندره ، در 72 كيلومتري شرق شهرستان سقز قرار دارد . با توجهبه تحقيقات به عمل آمده ، در دوران «مزوزوييك » كرفتو در زير آب بود و در اواخر اين دوره ارتفاعات آن از آب خارج شد . غار كرفتو از غارهاي آهكي و طبيعي است كه در ادوار مختلف جهت استفاده و سكونت انسان تغيير حالت داده و با معماري صخره اي در چهار طبقه ، در دل كوه حفر شده است .
مستشرقين و محققين بسياري از جمله دمرگان ، راولينسون ، كرپورتر ، خانيكف و فون گال از غار كرفتو بازديد و نقشه هايي از آن تهيه و ارايه نموده اند . كرپورتر نقشه غار را تهيه كرد ، استين آن را تكميل و فون گال آن را تصحيح كرد . در مقالاتي كه توسط محققين به چاپ رسيده ، به دليل وجود كتيبه اي يوناني بر سر در يكي از اتاق هاي طبقه سوم ، از اين غار به عنوان معبد «هراكلس » (هركول) نام برده شده است . ترجمه اين كتيبه چنين است : « در آنجا هراكلس سكونت دارد باشد كه پليدي در آن راه نيابد » . طول غار حدود 750 متر است و راههاي فرعي متعددي از آن منشعب مي شود . در طول سكونت انسان در اين غار ، تغييرات و دگرگوني هاي عمده و دخل و تصرفات بسيار در آن به وجود آمده و حجاران هنرمند ، به زيبايي ، فضاهايي را در مدخل هاي غار تراشيده و اتاق ها ، راهرو و دالان هاي متعددي را به وجود آورده اند .
اين غار در ميان غارهاي دست كن ايران، از معماري كاملي برخوردار است. ورودي غار از دامنه كوه حدود 25 متر فاصله دارد. در گذشته راهي نسبتا سخت و دشوار در كمر كوه ،‌بازديد كنندگان را هدايت ميكرد ، ولي امروزه با عبور از پلكاني فلزي مي توان به دهانه ورودي غار رسيد .
درمعماري صخره اي اين غار چهار طبقه شناسايي شده است . اين امر از اهميت ويژه اي در معماري صخره اي برخوردار است . در معماري غار ، علاوه بر ايجاد اتاق ها و راهروهاي عبوري ، سعي شده تا اتاق ها با هم مرتبط باشند و نورگيرها و پنجره هايي به سمت بيرون و مناظر طبيعي ارتفاعات مجاور غار تعبيه شده است . بر ديوارهاي غار در بعضي از اتاق ها نقوشي به صورت تجريدي از حيوان ،‌ انسان و گياه حجاري شده كه بيشتر جنبه آييني دارد . اين غار درسال 1379 گمانه زني شد و با بررسي باستان شناختي در محوطه بيرون و داخل غار ،‌ آثاري از دوران هاي مختلف به دست آمد . كشف تراشه هاي سنگي در طبقه چهارم و محوطه بيرون غار مي تواند نشانه اي از استفاده انسان در دوران پيش از تاريخ از اين غار باشد . همچنين نمونه سفال ها و اشياي به دست آمده ، ادامه سكونت انسان را در طول دوران تاريخي اشكاني و ساساني و دوران اسالمي يعني قرون ششم تا هشتم ه. ق مسجل مي سازد . اقداماتي در طول سال هاي 1378 و 1379 انجام شده كه شامل سامان دهي محوطه بيرون غار ، پله بندي ،‌سكوهاي استراحت ، پاركينگ ، سرايداري ، سرويس هاي بهداشتي و برق كشي غار است .

غار و محوطه باستاني كله كان
منطقه آرندان وكله كان در شما ل غربي سنندج واقع شده است . اين منطقه درون دره اي بسته قرار گرفته و سرچشمه رود آرندان – از سرشاخه هاي رودخانه قشلاق – در آن جاري است. اين منطقه از ديرباز به عنوان يكي از كانون هاي استقرار انسان در دوران نوسنگي مطرح وهسته اوليه بناي يك دهكده نوسنگي در آن يافت شده است .
غار كله كان يكي از كهن ترين كانون هاي استقرار انسان دردوران جمع آوري و مصرف غذا است كه در آن آثاري هم زمان با ابزارهاي دوره نوسنگي غار كرفتو به دست آمده است .
 

MOJTABA 77

عضو جدید
کاربر ممتاز
نقش برجسته و سنگ نبشته اورامان
در 45 كيلومتري شمال غربي كامياران ، در حدود 500 متري شمال غرب روستاي «تنگيور » در تنگه كوه هاي «زينانه » ، در بلند ترين نقطه صخره كوه ، بقاياي كتيبه و نقش برجسته اي به چشم مي خورد كه به خط ميخي آشوري است و در يك طاق نما به ارتفاع 120 و پهناي 170 و عمق 35 سانتي متر حجاري و نقش شده است .
درون طاق نما و درغرب آن ، نقش برجسته انساني به طول نيم متروعرض 35 سانتي متر حك شده كه احتمالا تصوير « سارگن دوم » پادشاه آشوري است . نقش شاه به صورت نيم رخ ، با كلاهي استوانه اي و شبيه باشلاق ، پاي راست خود را در جلو و پاي چپ را عقب قرار داده است . دست راست شاه به طرف بالا بلند شده و دست چپ در مقابل شكم قرار دارد .
در كنار اين نقش برجسته ، كتيبه اي به خط ميخي با حدود 50 سطر نوشته ، در كادري به ابعاد 120 × 120 سانتيمتر ديده مي شود . اين كتيبه به خط ميخي و به زبان آشوري باستان است كه پس از ستايش خدايان آشوري مانند خداي آشور ، مردوك ،‌ نابو، سين ،‌شمش و ايشتار به شرح پيروزي هاي خود پرداخته است و در ادامه به نقاط مختلف شهرها ، روستاها و مناطقي كه در اين جنگ تصرف و ويران نموده ،‌اشاره دارد . تاريخ كتيبه احتمالا مربوط به ا واخر هزاره دوم و اوايل هزاره اول پيش از ميلاد است .

نقش برجسته آبيدر
نقشه برجسته ميدان مادر در پارك جنگلي آبيدر ، با الهام از نقوش مكشوفه از زيويه اجرا شد . در كاوش هاي سال 1376 در قلعه باستاني زيويه قطعاتي ازعاج به دست آمده كه روي آن صحنه هايي از شكار ونقوش اساطيري به طرز بسيار ماهرانه اي درابعاد 8×3 سانتي متر به صورت برجسته و بسيار ريز ، نقش شده بود . اين آثار احتمالا به 2700 سال پيش تعلق دارد .
با طراحي و بزرگ نمايي اين نقوش در حد 120 برابر و قالب گيري از آن ، در اين محل نقش برجسته بر روي ديواري كه براي اين كار مهيا شده بود ،‌با بتن مسلح ساخته شد . اين كار توسط ميراث فرهننگي كردستان اجرا شد و طراحي و ساخت نقش برجسته را آقاي هادي ضياءالديني از كاركنان ميراث فرهنگي استان ، بر عهده داشت .
اين نقش برجسته از دو صحنه اصلي تشكيل شده است : يكي صحنه اساطيري با موجودي تركيبي از ماهي ، انسان و گاو كه احتمالا هر يك از آنها بيانگر اعتقادات مردم زمان بودند و صحنه دوم كه صحنه اصلي نقش برجسته را تشكيل مي دهد صحنه شكار شير است .

آثار صخره اي فرهاد تاش و ينسار
قروه تاريخي‌ ـ اسلامي‌
شماره ثبت 3574
در حدود 35 كيلومتري شرق شهر قروه ، در فاصله سه روستاي داش بلاغ ، آق بلاغ و وينسار بر روي كوهي مرتفع ،‌بقاياي يك معدن بزرگ سنگ قرار دارد كه از نظر نوع ،‌اندازه و تراش سنگ داراي ويژگي هاي خاص واز اهميت بسيار برخوردار است . باور مردم بر آن است كه اين سنگ ها به داستان شيرين و فرهاد ارتباط دارد . نوع حجاري و سفال هاي موجود در منطقه ، احتمالا به دوره ساساني تعلق دارد . اين منطقه در ايام بهار به عنوان تفرجگاه مورد استفاده مردم است .
در ضلع شرقي همين كوه فرهاد تاش ، دهانه غاري وجود دارد كه «اورل استين » مستشرق اروپايي هنگام بررسي منطقه غرب كشور ، از اين غار نام برده و ظاهرا نتوانسته وارد آن شود .
 

MOJTABA 77

عضو جدید
کاربر ممتاز
بنچاق اورامان (هورامان )
دراوايل قرن حاضر ،‌ درسال 1305 شمسي ، حسين نامي از مريدان «شيخ علاء الدين نقش بندي » در غاري در دره تيگيور ، خمره اي پر از دانه ارزن پيدا كرد كه درميان آن نوشته اي به خط پهلوي اشكاني بر پوست آهو وجود داشت . اين نوشته كه به « بنچاق اورامان » مشهور شد ، قرار دادي است ميان دو نفر براي خريد و فروش زرستاني به 45 درهم كه شاهدان معامله نيز نام خود را در آن نوشته اند . اين بنچاق به سال 120 پيش از ميلاد مسيح تعلف دارد . چند سطر از متن بنچاق به شرح زير است :
« سال سه ست ماه اروتات فروخش تپس پك
پورتيرين زراستك چه ابير اشكان نم (زات )
اخريتار اوايل پور هربشن
اسمكان از خريت اويل هيچ پتسيك هرو درهم 45 »
برگردان :
سال سيصد ماه خرداد فروشنده تپس پك ، پورتيوين زراستان اسمك كه ابير اشكان نيم آن دارد ،‌ و خريدار اوايل پوربشين ، اسمكان زرستان (را خريد اويل از پتسيك )‌ همه را به 45 درهم .
در حال حاضر اين بنچاق در موزه برلين نگه داري مي شود . 20 نسخه ديگر اين قرار داد به خط يوناني است .
 

MOJTABA 77

عضو جدید
کاربر ممتاز
خانه‌هاى تاريخى

خانه اتحاديه
خانه امين‌السلطان معروف به خانه اتحاديه مانند ديگر خانه-باغ‌هاى دوره قاجاريه داراى اندرونى و بيرونى و از دو جهت داراى درهاى ورودى و خروجى است. اين خانه بين دو خيابان فردوسى و لاله‌زار قرار گرفته و از هر دو خيابان مى‌توان به آن وارد يا خارج شد.
بخش اصلى اين خانه از دوره ناصرى است که طى زمان بناهايى به آن اضافه يا از آن کم شد. يکى از بناهاى چندگانه که در شمال غربى مجموعه قرار دارد مربوط به دوره قاجاريه است ولى بقيه در دوره‌هاى بعد ساخته شده‌اند. اين بنا مانند ديگر بناهاى قاجار داراى سبک و کالبد خاص است. سردر بسيار زيباى اين خانه در کوچه معروف به اتحاديه در خيابان لاله‌زار قرار دارد. قسمت ورودى با آجر تزيين شده است.
قرنيز زيبايى در بخش فوقانى سردر و ستون توکار نيم گرد در دو طرف ورودى ديده مى‌شود. دورتادور قوس بالاى در ورودى با نقش آجرکارى حصيرى جفت‌جفت، قاب مربوط به اسماء جلاله و قوس مغولى برگشته در محل چراغ‌دان با نقوش اسليمى که دو اژدها را نشان مى‌دهد، تزيين شده است.
بناى کوچک و زيبايى در ضلع شرقى مجموعه قرار دارد و حوضخانه مجموعه باارزش است. در اين بنا تزييناتى چون گچ‌برى متنوع، مقرنس‌ با گچ، ستون‌ها و نيم‌ستون‌هاى شياردار، پايه‌ستون‌هاى شبيه گلدان، سرستون‌هاى زيبا با نقوش گل و بوته، پنجره‌هايى به سبک دوره قاجاريه، آجرکارى و نماسازى با آجر با طرح‌هاى مختلف بيش از همه خودنمايى مى‌کند.
 

MOJTABA 77

عضو جدید
کاربر ممتاز
اين خانه از مجموعه خانه‌هاى باارزش دوره قاجاريه در اصل متعلق به شادروان حسين پاشاخان معروف به اميربهادر وزير جنگ دربار و وزير جنگ مظفرالدين‌شاه قاجار بوده است. مساحت اين بنا در حدود ۳۰۰۰ متر مربع است. در کتيبه دهليز بنا چنين نوشته‌اند: عمل ميرزا آقا گچ‌کار ولد حسين ۱۳۱۸. اين بنا در اصل حسينيه اميربهادر بود که بعدها تحت تملک شرکت پخش سيگار ايران درآمد و در نهايت توسط انجمن آثار ملى خريدارى و تعميراتى در آن صورت گرفت. خانه اميربهادر داراى تالار بزرگ آينه‌کارى شده، زيرزمين آينه‌کارى شده، تالار بزرگ بالا، حوضخانه با تزيينات کاشى‌کارى و اتاق‌هاى متعدد براى برگزارى جلسات و سخنرانى‌ها و قرائت‌خانه عمومى و همچنين اتاق‌هاى ديگر با کارکردهاى مختلف است.
اين خانه در حال حاضر در تملک انجمن آثار و مفاخر فرهنگي است.
 

MOJTABA 77

عضو جدید
کاربر ممتاز
خانه امام جمعه
در محدوده بافت قديم تهران، در خيابان ناصرخسرو خانه معروف امام جمعه واقع است. همان گونه که از نام بنا برمى‌آيد، اين خانه متعلق به يکى از امام‌ جمعه‌هاى تهران در دوره قاجار است و احتمالاً ساخت آن را مى‌توان به اواسط دوران سلطنت ناصرالدين‌شاه يعنى سال‌هاى ۱۲۸۰ تا ۱۳۰۰ هـ.ق نسبت داد.
مدخل ورودى بنا توسط راهروى باريکى به حياط نسبتاً بزرگى متصل مى‌شود. وسط حياط حوض سنگى به شکل مستطيل قرار گرفته و در دو طرف آن دو ستون سنگى ديده مى‌شود که روى آنها مجسمه‌هايى به شکل انسان با پوشش دوران قاجار حک شده است. اين بنا داراى بخش اندرونى و بيروني، شاه‌نشين و تالار زمستانى است
 

MOJTABA 77

عضو جدید
کاربر ممتاز
خانه امين‌السلطان
خانه امين‌السلطان مانند ديگر خانه-باغ‌هاى دوره قاجاريه داراى اندرونى و بيرونى و از دو جهت داراى درهاى ورودى و خروجى است.
اين بنا بين خيابان‌هاى لاله‌زار و فردوسى تهران قرار دارد و از هر دو خيابان مى‌توان به آن راه يافت. بيشتر ساختمان بنا در دوره ناصرى انجام شده و در گذر زمان بناهايى به آن اضافه يا حذف شده است. تنها يکى از بناهاى چندگانه که در شمال غربى مجموعه قرار دارد مربوط به دوره قاجار است و بقيه در دوره‌هاى بعد ساخته شده‌اند. اين بنا مانند ديگر بناهاى دوره قاجار داراى سبک خاص و تلفيقى از معمارى ايران و اروپا است.
در قسمت ورودى بخش‌هاى تزيين شده با آجر، بسيار زيبا و نمودار سبک دوره قاجار است. اين در ورودى در طى زمان تغيير يافته است. سردر داراى آجر تراش‌دار، قرنيز زيبا، ستون توکار نيم گرد و پيش‌گرد، آجرچينى به صورت حصيرى جفت ‌جفت و قوس هندى فوقانى است. داخل بنا از تزيينات مقرنس‌کاري، کاسه‌سازي، آويز گچي، نقوش اسليمى گل و بوته و ... بهره بسيار دارد.
 

MOJTABA 77

عضو جدید
کاربر ممتاز
خانه شقاقى
اين بنا در شمالى‌ترين بخش منطقه دوازده تهران، در جبهه شمالى خيابان کوشک حدفاصل فردوسى و لاله‌زار قرار دارد. اين خانه را اغلب به عنوان خانه کوشک مى‌شناسد. خانه شقاقى ابتدا به عنوان منزل مسکونى خانواده شقاقى مورد استفاده بود و بعدها به صورت يکى از مراکز آموزشى سازمان ميراث فرهنگى کشور درآمد.
اين بنا شامل زير زمين، همکف، طبقه اول و کلاه فرهنگى است که به صورت مورب در ميان زمينى به ابعاد تقريبى ۳۳٭۴۹ متر ايجاد شده است.
 

MOJTABA 77

عضو جدید
کاربر ممتاز
عمارت موقوفه فاضل عراقى
اين خانه در غرب ميدان فردوسي، در کوچه پارس قرار دارد و موقوفه فاضل عراقي، مستشار و رئيس سابق ديوان عالى کشور است. بخشى از آن در سال ۱۳۳۴ شمسى به بيمارستان زنان اختصاص يافت.
معمار عمارت موقوفه فاضل عراقى با ايجاد پيش‌آمدگى و فرورفتگى جزيى در نما، تنوع ايجاد کرده است. بخش مرکزى نما با درى تمام شيشه در قسمت هم‌کف و پنجره‌اى تمام شيشه درطبقه اول، پيش‌آمده‌ترين قسمت آن است. در طرفين آن ديوار کمى عقب نشسته و در هر سمت يک در و يک پنجره تمام شيشه قرار دارد. در قسمت بالاى عمارت که به شيروانى منتهى مى‌شود، کتيبه‌اى تقريباً پهن با آجر نقش برجسته کار شده که دارى حاشيه‌اى پهن در بالا و حاشيه‌اى باريک‌تر در پايين است. حاشيه ظريفى از کاشى نقش‌برجسته به رنگ فيروزه‌اى درون قاب باريکى از سفال دور درگاه‌ها، پنجره‌ها و سطوح مختلف نما حرکت مى‌کند.
کاشى‌هاى عمارت بسيار نفيس و روى آنها تصاوير شاهان باستانى ايران نقش شده است.
 

MOJTABA 77

عضو جدید
کاربر ممتاز
اين خانه ارزشمند و تاريخى در بخش شمالى شهر تهران قرار دارد. در داخل اين خانه گچ‌برى‌هاى کم‌نظيرى به چشم ‌مى‌خورد که به مرور زمان رو به خرابى نهاده بود. ۳۰ نفر از بزرگ‌ترين و مجرب‌ترين هنرمندان گچ‌بُر مأمور شده بودند تا اين محوطه را بازسازى نمايند که مسن‌ترين آنها استاد حسن رضايى تهرانى با بيش از ۹۰ سال و کم‌سن‌ترين آنها فرزند وى عليرضا رضايى تهرانى بود. استادان ديگرى چون حاج عباس عشقي، اصغر زينت اعلايي، رضا نجفي، حاج سيدعلى اصفهاني، استاد علي، استاد يوسف، حاج مصطفى شايگان، حاج سيدعلى لطفي، شعبان صحافا، حسين نشاطيان و ... باعث شدند اين بناى ارزشمند دوباره احياء شود.
اين بنا در زمان قاجاريه ساخته شد. در اين مجموعه گچ‌برى گل و برگ و انگور با روش‌ها و سبک‌هاى رومى و يونانى و ايرانى ترکيب شده و طرح جديد را به وجود آورده است. به علت حضور گچ‌بران متعدد -در دوره ساخت و نيز مرمت بنا- هر اتاق، سقف، ستون و راهرو به دست يک گروه بازسازى شد. به همين دليل نوع، سبک و طرح هر اتاق با اتاق ديگر متفاوت است. سالن قنديل زيرزمين تاغ فردوس تقليدى از قطار و آويز و کاسه است. به نقل استادان مرمت‌کار، نقطه آغاز و پايان کار نامعين است. آنچه که اين کار را از ديگر کارها متمايز مى‌کند توخالى بودن آويزهايى است که از سقف به پايين آمده است. نوع سبک و مرمت کار حاج عباس عشقى است.
 

MOJTABA 77

عضو جدید
کاربر ممتاز
عمارت و باغ فرمانيه
اثر تاريخى باغ فرمانيه نمونه‌اى از معمارى اصيل ايرانى مربوط به اوايل دوره قاجار با کاشى‌هاى طرح‌دار دوره ناصرى است. ملک فرمانيه شامل باغ، زمين باير و چندين رشته قنات، در سال ۱۳۲۶ هـ.ق به کامران ميرزا نايب‌السلطنه قاجار تعلق گرفت و پس از فوت او به دخترش رسيد.
بعد از آن ميرزا فرمانفرما از شاهزاده‌هاى قاجار، شمال باغ، سهم قنات‌ها و ساير متعلقات را خريدارى کرد. در سال ۱۳۱۹ باغ و تمام متعلقات آن به سفارت ايتاليا فروخته شد. بناهاى اين باغ داراى جزييات معمارى اصيل ايرانى اوايل دوره قاجار است.
مجموعه بناى بيرونى شامل يک شاه‌نشين و دو اتاق سردرى در طرفين حوضخانه، دو اتاق پنج‌درى در دو طرف شاه‌نشين مشرف به باغ است. در مرکز اين بنا، حوضخانهٔ هشت‌ ضلعى که با الگوى معمارى چهار صفه و طاق گنبدى طراحى شده، قرار دارد.
گچ‌برى حوضخانه، چشم را به فراز گنبد، جايى که نورگير گنبد نور خورشيد را به درون مى‌کشد و بر حوض مدور زيرين و پنجره‌هاى اروسى سه طرف حوضخانه مى‌پراکند، راهنمايى مى‌کند.
مهم‌ترين عامل تزيينى به کار رفته دربناى بيرونى و اندروني، کاشى‌کارى طرح‌دار دوره ناصرى است که به طور يقين از ساختمان ديگرى به اين بنا منتقل شده است. نماى شمالى بسيار ساده و با ستون‌هاى آجرى مسطح با تلفيقى از گچ مشاهده مى‌شود. نماى جنوبى و اصلى ساختمان بيرونى با ايوان سراسرى به فضاى باغ گشوده مى‌شود. ستون‌هاى موجود بخشى از تزيينات الحاقى است.
 

MOJTABA 77

عضو جدید
کاربر ممتاز
خانه شهيد مدرس
خانه شهيد حسن مدرس در محله عودلاجان از محلات محدود حصار ناصرى شهر تهران قرار دارد. اين خانه که کامل‌ترين شکل يک خانه سنتى را در بافت تاريخى تهران به نمايش مى‌گذارد، از بخش‌هاى مختلف اندروني، بيروني، مطبخ، کالسکه‌خانه و ... تشکيل شده است. در اين خانه تاريخى مجموعه‌اى از هنرها شامل گچ‌بري، حجاري، آجرکاري، گره‌چيني، نقاشى و کتيبه‌نگارى در کامل‌ترين شکل به کار رفته است. در نقشهٔ تاريخى شهر تهران که متعلق به سال ۱۲۷۵ هـ.ق است، اين خانه با عنوان خانه وزير مختار فرانسه مشخص شده است. مرحوم سيدحسن مدرس در اوايل قرن معاصر و در دوره نمايندگى مجلس، در اين خانه سکونت داشت.
 

MOJTABA 77

عضو جدید
کاربر ممتاز
بناى تاريخى مسعوديه
بناى تاريخى مسعوديه، در خيابان اکباتان تهران، به دستور ظل‌السلطان فرزند ناصرالدين‌شاه هم‌زمان با کاخ گلستان احداث شد. اين مجموعه در محدوده ميدان بهارستان و خيابان‌هاى ملت و اکباتان قرار دارد و شامل پنج عمارت اصلى و تاريخى است و قدمت آن به سال ۱۲۹۵ هـ.ق مى‌رسد. عمارت مسعوديه با توجه به نقشهٔ عبدالغفار، در زمينى به مساحت چهل هزار متر مربع احداث شد. آنچه امروز از اين باغ و عمارت باقى مانده نيمهٔ غربى مجموعه در زمينى به مساحت حدود دو هکتار است.
تالار سلام اين مجموعه زير نظر صنيع‌الملک نقاش‌باشى براى ميرزا آقاخان اعتمادالدوله صدراعظم آقاخان نورى نقاشى شد. در عمارت مسعوديه کتيبه‌هاى به تاريخ ۱۲۹۵ هـ.ق باقى مانده است. عمارت اصلى يعنى دو بناى واقع در جبههٔ جنوبى شامل ديوان‌خانه و حوضخانه و عمارت سردر، تغييرات عمده‌اى نيافته‌اند اما بدنهٔ غربى که در کنار خيابان ملت قرار داشت، و بدنهٔ شرقى به طور کلى تخريب شده است. در عمارت مشيريه و عمارت سيد جوادى نيز تغييراتى مشاهده مى‌شود که بايد گفت ناشى از تغيير سليقهٔ حاکم در اوايل دورهٔ پهلوى بوده است. سردر کالسکه‌روى عمارت مسعوديه همچنان باقى است.
 

MOJTABA 77

عضو جدید
کاربر ممتاز
اين مجموعه که هم‌زمان با کاخ گلستان بنا شد و به ويژه تزيينات معمارى آن، متأثر از نفوذ هنر غربى در سال‌هاى اواخر حکومت قاجار است، در سال ۱۳۲۰ توسط دولت از دختر ظل‌السلطان خريدارى و در اختيار وزارت معارف وقت قرار گرفت و بيش از ۷۵ سال در اختيار وزارت آموزش و پرورش بود.
اين عمارت با تصويب‌نامهٔ هيأت وزيران دراختيار سازمان ميراث فرهنگى کشور قرار گرفته است تا کارهاى بازسازى و مرمت آن انجام شود.

خانه مشيرالدوله پيرنيا
اين بنا در خيابان لاله‌زار بين جمهورى و منوچهرى قرار گرفته است و در اصل متعلق به حسن پيرنيا بود. از خصوصيات اين بنا گچ‌برى و فرنگى‌کاري، کاشى‌کارى همراه با کاشى‌هاى منقوش به تصاوير شخصيت‌هاى اساطيرى و تاريخى است.
 

MOJTABA 77

عضو جدید
کاربر ممتاز
خانه مشيرالدوله پيرنيا
اين بنا در خيابان لاله‌زار بين جمهورى و منوچهرى قرار گرفته است و در اصل متعلق به حسن پيرنيا بود. از خصوصيات اين بنا گچ‌برى و فرنگى‌کاري، کاشى‌کارى همراه با کاشى‌هاى منقوش به تصاوير شخصيت‌هاى اساطيرى و تاريخى است.
 

MOJTABA 77

عضو جدید
کاربر ممتاز
خانه وثوق
اين بنا در سال ۱۲۵۳ هـ.ق يا ۱۲۱۱ شمسى در زمان محمدشاه قاجار براى يکى از صاحب‌منصبان دوره قاجاريه به نام ميرزامحمد قوام‌الدوله آشتياني ساخته شد.
این بنا در خيابان ۱۵ خرداد کوچه ميرزا محمود وزير قرار دارد. هفت‌درى در اين بنا يکى از تزيينات بنا به شمار مى‌رود. ورود به قسمت داخل ساختمان از حياط بيرونى و حياط درونى از طريق دو راه پله انجام مى‌شود. پله‌ها داراى ازاره‌هاى سنگى هستند که نقوشى روى آن حک شده است. دو راهروى پايين توسط تالار آينه و تنبى به هم مرتبط مى‌شود ولى راهروهاى طبقه دوم به علت وجود شيروانى از داخل ساختمان به هم مرتبط نيست و تنها راه ارتباطى آنها از طريق حياط است. طبقه اول را روى هم دو تالار بزرگ آينه و تنبى با سفره‌خانه، دو راهرو و سه اتاق کوچک تشکيل مى‌دهد. در طبقه دوم دو راهرو و شش اتاق وجود دارد که يک راهرو و سه اتاق در ضلع غربى راهرو و سه اتاق ديگر در ضلع شرقى ساخته شده‌اند
زيرزمين ساختمان در قسمت زيرين تالار آينه و تنبى قرار گرفته که تنها از حياط درونى و توسط دو در مى‌توان به آن وارد شد. آرايش درها از نوع گره‌سازى با چوب است. نور طبيعى زيرزمين در دو ضلع شمال و جنوب با آجرهاى لعاب‌دار آبى رنگ موسوم به پاچنگ تأمين مى‌شود. ديوارهاى بنا از خشت و سقف از جنس چوب است. تزييناتى که در بنا به کار رفته شامل آينه‌کاري، نقاشى گل و مرغى روى گچ مقرنس‌کارى و گچ‌برى است. کف اتاق‌ها با کاشى‌هاى ابر و باد پوشانده شده و بيشترين تزيين بنا مقرنس‌کارى است.

برخى ديگر از خانه‌هاى دوره قاجاريه در تهران
خانه ميرزامحمود وزير در خيابان اميرکبير، خانه اخوان عليزاده خانه قديمى صفوى در سرچشمه، خانه رضاشاه در خيابان امام خميني، خانه صبا، خانه بهزاد در خيابان انقلاب، خانه علاءالدوله در خيابان فردوسي، خانه مستوفى در خيابان پانزده خرداد، خانه احسانى در پامنار کوچه بهاءالدوله، خانه بازار مسگرها در خيابان مصطفى خميني، خانه نصرالدوله در سرچشمه، خانه کلاراآبکار در خيابان جمهورى اسلامي، خانه هدايت در خيابان هدايت، خانه قوام‌السلطنه در خيابان ۳۰ تير و ... .
 

MOJTABA 77

عضو جدید
کاربر ممتاز
کاخ سلطنت‌آباد
احداث باغ بسيار بزرگ و کاخ‌هاى متعدد آن در جلگه شرقى رستم‌آباد، در سال ۱۳۰۵ هـ.ق در زمان ناصرالدين‌شاه پايان يافت. اين کاخ داراى عمارت‌هاى متعدد، استخر بزرگ و آب‌نماهاى بسيار و ... بود.
آنچه از کاخ‌هاى قديمى اين مجموعه باقى مانده عبارت است از: بناى مرکزى کلاه‌فرنگى که مشتمل بر عمارت دو طبقه با سرسراى وسيع و حوضخانه مرکزى مزين به گچ‌برى‌هاى عالى است. برج چهار طبقه خوابگاه به تالار بزرگ عمارت متصل است و حوضخانه طبقه زيرين آن نيز با کاشى‌کارى عالى تزيين شده است. بقيه بناها و استخر و تمام محوطه باغ سلطنت‌آباد به تأسيس کارخانه‌هاى مهمات‌سازى ارتش تخصيص يافت و به صورت امروزى در آمد.
 
بالا