سید محمد خاتمی از آغاز تا امروز

k.m.r.c

کاربر حرفه ای
کاربر ممتاز
پیش از انقلاب

خاتمی روز پانزده مهر ۱۳۲۲ در اردکان در استان یزد متولد شد. پدر او از روحانیون بنام بود و او نیز از نوجوانی به دروس حوزوی روی آورد و طلبه شد. خاتمی تحصیلات خود را در رشته کارشناسی فلسفه غرب در دانشگاه اصفهان ادامه داد و عضو هیأت مدیره انجمن اسلامی این دانشگاه بود. در سال ۱۳۴۸ (۱۹۶۹میلادی)از این دانشگاه فارغ‌التحصیل شد و تحصیلات خود را تا سطح کارشناسی ارشد در رشته علوم‌تربیتی دانشگاه تهران ادامه داد. در سال ۱۳۵۰ (۱۹۷۱ میلادی)، او به قم بازگشت و دروس عالی حوزوی را تا درجه اجتهاد ادامه داد.

مسؤولیت‌ها در جمهوری اسلامی

پس از پیروزی انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷ و سقوط حکومت شاه و قدرت گرفتن جمهوری اسلامی، او در انتخابات مجلس شورای اسلامی شرکت کرد و به عنوان نماینده مجلس از اردکان و میبد انتخاب شد. در سال ۱۳۶۰ به فرمان آیت الله خمینی به سرپرستی مؤسسه مطبوعاتی کیهان گماشته شد و سال بعد از آن در کابینه میر حسین موسوی، نخست وزیر وقت، به عنوان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی انتخاب شد و همین سمت را در کابینه هاشمی رفسنجانی، نیز به عهده داشت، تا اینکه به علت چیزی که «فضای نامناسب سیاسی» می‌دانست، استعفا داد.
او از آغاز دهه ۷۰ مشاور رئیس جمهور و رئیس کتابخانه ملی ایران بود و هم‌زمان در دوره‌های دانشگاهی مختلف، اندیشه سیاسی، فلسفه و اندیشه سیاسی در اسلام تدریس می‌کرد. در سال ۱۳۷۵ به فرمان رهبر وقت جمهوری اسلامی، آیت الله خامنه‌ای, به عضویت شورای عالی انقلاب فرهنگی درآمد.

ریاست جمهوری


انتخابات

در انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۷۶، خاتمی به عنوان نماینده اصلاح طلبان داخلی شرکت کرد تا با رقیب اصلی، ناطق نوری، رقابت کند. بر خلاف بسیاری از پیش بینی‌ها، خاتمی با اختلاف بیش از ۱۳ میلیون رأی بر ناطق نوری پیروز شد. بیش از ۸۰ درصد مردم (نزدیک به ۳۰ میلیون نفر) در این انتخابات شرکت کردند و خاتمی ۲۰ میلیون رأی آورد.

دوران ریاست جمهوری

انتخاب او در ۲ خرداد ۱۳۷۶، دوره جدیدی در سیاست ایران بود و جنبشی که از دل این قضیه آغاز شد، معمولاً «جنبش دوم خرداد» نامیده می‌شود. این در ضمن اولین انتخابات رقابتی پس از پایان جنگ ایران و عراق بود. پیش از آن خامنه‌ای و رفسنجانی تقریبا بدون هیچ رقابتی و با اکثریت قاطع به ریاست جمهوری انتخاب می‌شدند. خاتمی در سال ۱۳۸۰ و انتخابات ۱۸ خرداد نیز پس از حدس و گمانه‌های مختلفی در مورد عدم شرکتش، شرکت کرد. او علت شرکت خود را میل مردم می‌دانست و این که «نظر مردم بر نظر خودش ارجح است» و در ضمن در این که از مشکلات نمی‌ترسد و با گفتن «استاده‌ام چو شمع نترسان ز آتشم، مترسان ز آتشم» وارد عرصه انتخابات شد. در کنفرانس خبری که حضور خود را در عرصه انتخابات رسماً اعلام کرد، گفت : «حالا آمده‌ام، با تکیه بر همان عهد پیشین ...»

دور دوم ریاست جمهوری

خاتمی در دوره دوم ریاست جمهوری در ضمن تلاش بسیاری برای تصویب لوایح دوگانه اصلاح قانون انتخابات و تبیین اختیارات ریاست جمهوری داشت که بارها به جرم مغایرت با شرع و قانون اساسی توسط شورای نگهبان قانون اساسی رد شد. در اواخر دوران حکومت خاتمی، انتخابات مجلس هفتم برگزار شد که رد صلاحیت گسترده نامزدهای اصلاح طلب از سایر مشکلات او بود.

جمهوری

خاتمی پس از پایان دوران ریاست جمهوری نیز فعالیت‌های خود را ادامه می‌دهد. او مؤسسه باران, بنیاد آزادی و آبادانی ایران را تأسیس کرده‌است و هنوز مسؤولیت کانون گفتگوی تمدن‌ها را نیز به عهده دارد. پس از پایان ریاست جمهوری وی بر خلاف مصوبه هیأت دولت مبنی بر آنکه رؤسای جمهور پیشین در مجموعه ریاست جمهوری حق دارند دفتری برای کار و ملاقات داشته باشند، دولت احمدی نژاد دفتر ایشان در ساختمان همراهان سعدآباد را به طور غیرقانونی تخلیه نموده اما دفتر دیگری به ایشان نداد. دفتر کار وی هم اکنون در یکی از ساختمان‌های مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی قرار دارد. خود خاتمی در گردهمایی منتخبان اصلاح طلبان در شوراهای شهر سوم این مسأله را موجب افتخار خود خوانده‌است.

جنجال سفر به آمریکا

پس از دریافت روادید ویزای ورود به آمریکا، برای رئیس جمهور سابق جمهوری اسلامی ایران در اواخر ماه اوت سال ۲۰۰۶ برخی از خانواده‌های قربانیان کشتارهای سیاسی جمهوری اسلامی از جمله خانواده علی اکبر سعیدی سیرجانی، ادیب، پژوهشگر و نویسنده ایرانی از وی به عنوان رئیس سابق دولت جمهوری اسلامی در دادگاه‌های آمریکا اقامه دعوا و شکایت کردند. در داخل نیز عده‌ای از جمله فاطمه رجبی، همسر سخنگوی دولت احمدی نژاد، غلامحسین الهام، خاتمی را متهم به نوکری اجانب نموده و خواستار خلع لباس روحانیت از وی شد. محمد علی ابطحی هم در واکنش، این سخنان را ناشی از وحشت اصولگرایان از جریانی به نام «کابوس خاتمی» خواند.

سفر به بریتانیا و اعتراض مخالفان

خاتمی در اواخر سال ۲۰۰۶، به دعوت چند نهاد و دانشگاه برای چند سخنرانی عازم بریتانیا شد.
او ابتدا در دانشگاه سنت آندروز اسکاتلند در شهر فایف سخنرانی کرد و ضمن افتتاح مرکز ایران شناسی آن دانشگاه، دکترای افتخاری از این دانشگاه دریافت کرد. همزمان با سخنرانی او تظاهراتی اعتراضی از طرف مخالفان جمهوری اسلامی در بیرون سالن برگزار می‌شد که خواهان دستگیری و محاکمه خاتمی به جرم فعالیت‌های ضدانسانی و سرکوب مخالفان در دوره ریاست جمهوری‌اش بودند. حزب کمونیست کارگری ایران، فدراسیون سراسری پناهندگان ایرانی، سازمان جوانان کمونیست، سازمان آزادی زن، حزب کمونیست کارگری ایران-حکمتیست و گروهی به نام «سازمان دمکراتیک - ضد امپریالیستی ایرانیان در انگلستان» از فراخوان دهندگان این تظاهرات بودند. از بین تظاهرکنندگان رسانه‌ها با شخصیت‌هایی همچون مریم نمازی (از دفتر سیاسی حزب کمونیست کارگری) و سیروان قادری (از فعالین حزب کمونیست کارگری و فدراسیون پناهندگان ایرانی) مصاحبه کردند و عکس آخری در گزارش انگلیسی سایت بی بی سی قرار داشت.

خانواده و بستگان صاحب نام

پدر او روح الله خاتمی موسس مدرسه علمیه اردکان و امام جمعه شهر یزد است. همسر او زهره صادقی خواهر زادهٔ امام موسی صدر است. او از همسرش، دو دختر به نام‌های لیلا و نرگس و پسری به نام سید عمادالدین دارد. از سایر بستگان مشهور او می‌توان به برادرش محمدرضا خاتمی (از رهبران جبهه مشارکت) اشاره کرد. محمدرضا خاتمی در ضمن با نوه روح الله خمینی, زهرا اشراقی, ازدواج کرده‌است.

منبع:http://www.khatami-zendegi.blogfa.com/
 

ne_sh67

عضو جدید
کاربر ممتاز
سید محمد خاتمی از آغاز تا امروز

سید محمد خاتمی (زاده ۲۱ مهر ۱۳۲۲) پنجمین رئیس جمهور ایران بود که طی دو دوره بین سال‌های ۱۳۷۶ تا ۱۳۸۴ ریاست جمهوری ایران را بر عهده داشت. او به عنوان رئیس جمهوری اصلاح طلب به ریاست جمهوری انتخاب شد و روز انتخابش (۲ خرداد) به نامی برای جنبش اصلاح‌طلبی داخلی در ایران بدل شد. خاتمی در ضمن مبدع طرحی به نام «گفتگوی تمدن‌ها» بود که در سراسر جهان شهرت بسیاری یافت و با نام او شناخته می‌شود. سازمان ملل متحد نیز سال ۲۰۰۱ میلادی را بر اساس این طرح، سال گفتگوی تمدن‌ها نامگذاری کرد. خاتمی هم اکنون عضو شورای عالی مرکز تحقیقات استراتژیک میباشد.



 

ne_sh67

عضو جدید
کاربر ممتاز
پیش از انقلاب

محمد خاتمی روز ۲۱ مهر ۱۳۲۲ در اردکان در استان یزد متولد شد. پدر او از روحانیون بنام بود و او نیز از نوجوانی به دروس حوزوی روی آورد و طلبه شد. خاتمی تحصیلات خود را در رشته کارشناسی فلسفه غرب در دانشگاه اصفهان ادامه داد و عضو هیأت مدیره انجمن اسلامی این دانشگاه بود.
در سال ۱۳۴۸ (۱۹۶۹میلادی) از این دانشگاه فارغ‌التحصیل شد و تحصیلات خود را تا سطح کارشناسی ارشد در رشته علوم‌تربیتی دانشگاه تهران ادامه داد. در سال ۱۳۵۰ (۱۹۷۱ میلادی)، او به قم بازگشت و دروس عالی حوزوی را ادامه داد. در سال‌های ۱۳۵۷ تا ۱۳۵۹، با تایید دکتر بهشتی، امامت مرکز اسلامی هامبورگ را بر عهده داشت.



مسؤولیت‌ها در جمهوری اسلامی
پس از پیروزی انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷ و سقوط حکومت شاه و قدرت گرفتن جمهوری اسلامی، او در انتخابات مجلس شورای اسلامی شرکت کرد و به عنوان نماینده مردم اردکان و میبد وارد مجلس شد. در سال ۱۳۶۰ به فرمان آیت‌الله خمینی به سرپرستی مؤسسه مطبوعاتی کیهان منصوب گردیدو سال بعد از آن در کابینه میر حسین موسوی، نخست وزیر وقت، به عنوان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی انتخاب شد و همین سمت را در کابینه هاشمی رفسنجانی نیز به عهده داشت.
سید علی خامنه‌ای در اوائل دهه هفتاد ایدهٔ مبارزه با انچه وی تهاجم فرهنگی غرب می‌نامید را مطرح ساخت که توسط تمام نهاد‌های مختلف پیگیری شد، اما خاتمی با این دیدگاه کاملا موافق نبود. پس از مدتی اختلاف نظر بین آیت الله خامنه‌ای و خاتمی و مقاومت وی در مورد فضای مطبوعاتی و آزادی‌های فرهنگی، منجر به استعفای وی شد. انتشار طرحی در روی جلد مجله فاراد که وزارت اطلاعات آنرا کاریکاتور آیت‌الله خمینی می‌دانست، به همراه جو متشنج و اعتراضات پس از آن، از عوامل موثر در این استعفا بود.[۱][۲]
او از آغاز دهه ۷۰ مشاور رئیس جمهور و رئیس کتابخانه ملی ایران بود و هم‌زمان در دوره‌های دانشگاهی مختلف، اندیشه سیاسی، فلسفه و اندیشه سیاسی در اسلام تدریس می‌کرد. در سال ۱۳۷۵ به فرمان رهبر جمهوری اسلامی، آیت الله علی خامنه‌ای، به عضویت شورای عالی انقلاب فرهنگی درآمد.
 

ne_sh67

عضو جدید
کاربر ممتاز
انتخابات دوم خرداد

در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۷۶، خاتمی به عنوان نماینده اصلاح طلبان داخلی شرکت کرد. رقیب اصلی وی علی اکبر ناطق نوری بود، و نامزدهای دیگر در آن انتخابات رضا زواره‌ای و محمد محمدی ری‌شهری(امینی) بودند. بر خلاف بسیاری از پیش‌بینی‌ها، خاتمی با اختلاف بیش از ۱۳ میلیون رأی با نفر قبل پیروز شد. بیش از ۸۰ درصد واجدین شرایط (نزدیک به ۳۰ میلیون نفر) در این انتخابات شرکت کردند و خاتمی ۲۰ میلیون رأی آورد.
اتهامات وسیعی مبنی بر مخالفت وی با مبانی اسلام و انقلاب توسط جناح محافظه کار منتشر شد تا جائیکه جامعه مدرسین حوزه علمیه قم طی بیانیه ای ؛رای دادن به ناطق نوری را وظیفه شرعی و الهی خود نامید.



ریاست جمهوری

انتخاب او در ۲ خرداد ۱۳۷۶، دوره جدیدی در سیاست ایران بود و جنبشی که از دل این قضیه آغاز شد، معمولاً «جنبش دوم خرداد» نامیده می‌شود. این در ضمن اولین انتخابات رقابتی پس از پایان جنگ ایران و عراق بود. پیش از آن آقایان خامنه‌ای و هاشمی رفسنجانی با اکثریت قاطع به ریاست جمهوری انتخاب می‌شدند. خاتمی در سال ۱۳۸۰ و انتخابات ۱۸ خرداد نیز پس از حدس و گمانه‌های مختلفی در مورد عدم شرکتش، شرکت کرد. او علت شرکت خود را میل مردم می‌دانست و این که «نظر مردم بر نظر خودش ارجح است» و در ضمن در این که از مشکلات نمی‌ترسد و با گفتن «استاده‌ام چو شمع مترسان ز آتشم» وارد عرصه انتخابات شد. در کنفرانس خبری که حضور خود را در عرصه انتخابات رسماً اعلام کرد، گفت: «حالا آمده‌ام، با تکیه بر همان عهد پیشین...»


http://fa.wikipedia.org/wiki/%D9%88%D8%B2%D8%A7%D8%B1%D8%AA_%D8%AF%D9%81%D8%A7%D8%B9_%D9%88_%D9%BE%D8%B4%D8%AA%DB%8C%D8%A8%D8%A7%D9%86%DB%8C_%D9%86%DB%8C%D8%B1%D9%88%D9%87%D8%A7%DB%8C_%D9%85%D8%B3%D9%84%D8%AD
 

ne_sh67

عضو جدید
کاربر ممتاز
کابینه‌ی اول خاتمی - سال ۷۶-۸۰

1) حسین مظفر آموزش و پرورش
2) محمدرضا عارف ارتباطات
3)قربانعلی دری نجف آبادی اطلاعات
4)حسین نمازی دارایی
5)خرازی امور خارجه
6)شریعتمداری بازرگانی
7)محمد فرهادی بهداشت
8)مرتضی حاجی تعاون
9)سعیدی کیا جهاد کشاورزی
10)شوشتری دادگستری
11)شمعخانی دفاع
12)محمود حجتی راه
13)تشکیل نشده بود رفاه
14)اسحاق جهانگیری صنایع
15)معین علوم
16)مهاجرانی ارشاد
17)کمالی کار
18)نوری کشور
19)عبدالعلی زاده مسکن
20)بیژن نامدار زنگنه نفت
21)بیطرف نیرو
 
آخرین ویرایش:

ne_sh67

عضو جدید
کاربر ممتاز
کابینه‌ی دوم خاتمی- سال ۸۰-۸۴

1)مرتضی حاجی آموزش و پرورش
2)احمد معتمدی ارتباطات
3)علی یونسی اطلاعات
4)طهماسب مظاهری دارایی
5)خرازی امور خارجه
6)شریعتمداری بازرگانی
7)مسعود پزشکیان بهداشت
8)علی صوفی تعاون
9)محمود حجتی جهاد کشاورزی
10)شوشتری دادگستری
11)شمعخانی دفاع
12)احمد خرم راه
13)سعید شریف زادگان رفاه
14)اسحاق جهانگیری صنایع
15)معین علوم
16)احمد مسجد جامعی ارشاد
17)کمالی کار
18)عبدالواحد موسوی لاری کشور
19)عبدالعلی زاده مسکن
20)بیژن نامدار زنگنه نفت
21)بیطرف نیرو
__________________
 
آخرین ویرایش:

ne_sh67

عضو جدید
کاربر ممتاز
دوران ریاست جمهوری

دوره ریاست جمهوری خاتمی از سال‌های مهم تاریخ سیاسی ایران است و حاوی اتفاقات بسیاری بود. شعار جامعه مدنی وی که بعد هادر قبال سکوت وی توسط رهبر انقلاب به‌عنوان برداشتی از مدینه النبی نام برده شد در کنار توسعه سیاسی از شعارهای اصلی وی بود. در همین راستا وی انتخابات شورا‌های شهر و روستا راکه علیرغم تصریح در قانون اساسی جمهوری اسلامی، توسط دولت‌های قبل برگزار نشده بود برگزار کرد، و فعالیت‌های فرهنگی، هنری و سیاسی در فضایی باز تر از دولت‌های قبل و بعد انجام شد، در عین حال جناح مقابل ضمن انتقادات پیاپی وزیر کشور او عبدالله نوری را که از مهره‌های اصلی کابینه بود با رای عدم اعتماد پس از استیضاح بر کنار کرد. مهاجرانی وزیر فرهنگ وی نیز یک بار استیضاح شد اما پس از دفاع از عملکرد خود توانست رای اعتماد مجدد بگیرد.
واقعه مهم دیگر کنفرانس برلین بود. در جریان این کنفرانس، نهاد هاینریش بل در آلمان از ۱۷ نفر از اصلاح طلبان، روزنامه نگاران و ملی-مذهبی‌ها از جمله اکبر گنجی، عزت الله سحابی، مهر انگیز کار، یوسفی اشکوری، علی افشاری ومحموددولت‌آبادی دعوت بعمل آورد. این کنفرانس آغاز ارتباط میان اصلاح طلبان داخل و اپوزیسیون خارج تلقی شد و مورد مخالفت تندروها در داخل و خارج قرار گرفت. در جریان سخنرانی‌ها اعضا حزب کمونیست کارگری ایران به اعتراضات شدید پرداخته و یکی از آنان خود را نیمه عریان کرد، از سویی تلوزیون دولتی ایران علیرغم مصادف بودن با ماه محرم ۲ شب پیاپی گزیده ۳۰ دقیقه‌ای از کنفرانس را پخش کرد و روزنامه‌های مخالف اصلاحات خواستار محاکمه آنان شدند. شرکت کنندگان در کنفرانس پس از بازگشت بازداشت شدند و ۲ هفته بعد توقیف گسترده روزنامه‌های اصلاح طلب توسط دادستانی و بازداشت برخی از روزنامه نگاران سرشناس آغاز گردید.

اما مهم‌ترین قضیه دوران حکومت خاتمی را می‌توان افشا و اعلام رسمی وجود «عوامل خودسر» در وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی که عامل «قتل‌های زنجیره‌ای» اعلام شدند، بود.این افشاگری به دستگیری یکی از سرشناسان وزارت اطلاعات به نام «سعید امامی» منجر شد. او بعدتر و طی یک واقعه مشکوک در زندان خودکشی کرد. در این واقعه نویسندگانی به طور سیستماتیک به قتل رسیدند از جمله داریوش و پروانه فروهر، محمد جعفر پوینده و محمد مختاری.
قضیه مهم دیگر بی شک لایحه اصلاح قانون مطبوعات به مجلس بود که به گفته بسیاری آغاز آزادی بیان در ایران بشمار میرفت و در حالی که مطابق با قوانین جمهوری اسلامی توسط نماینده منتخب مردم(رییس جمهور)و برای تصمیم گیری توسط بیش از دهها تن از نمایندگان اصلاح طلب مجلس ششم در دستور کار مجلس شورای اسلامی قرار میگرفت با ابلاغ نامه رهبری به مهدی کروبی (رییس وقت مجلس) که توسط او به حکم حکومتی تعبیر شد، به صورت یک طرفه از صحن علنی مجلس خارج شد و برای مدتی صحن مجلس را صحنه نزاع لفظی نمایندگان اکثریت مجلس با نمایندگان اقلیت کرد که سر انجام با سخنان کروبی بایگانی شد.
در سطح بین المللی، خاتمی با مطرح کردن طرح «گفتگوی تمدن‌ها» در سازمان ملل متحد، مطرح شد و او را به عنوان مبدع این نظریه می‌شناسند.[۱۶] دو دوره ریاست جمهوری سید محمد خاتمی (بویژه دوره نخست)آبستن اتفاقات و بحرانهاو کارشکنی‌های بزرگ و کوچک بسیاری بود که نقطه اوج آن در ۱۸ تیرماه ۷۸ با حمله به کوی دانشگاه اتفاق افتاد و اغلب با سازماندهی قبلی و از سوی مخالفان محافظه کار مذهبی و نظامی دولت سامان داده می‌شد تا جایی که به تعبیر خود وی برای دولت او هر ۹ روز یک بحران ایجاد می‌کردند.
 

ne_sh67

عضو جدید
کاربر ممتاز
سیاست خارجی

خاتمی دولت را در شرایطی تحویل گرفت که بر اثر بحران ناشی از محکوم شدن مقامات بلند پایه جمهوری اسلامی در دادگاههای آلمان به اتهام کشتن چند تن از رهبران حزب دموکرات کردستان ایران در رستوران میکونوس آلمان، روابط ایران و اتحادیه اروپا در اوج تیرگی قرار داشت و همه سفرای اروپایی ایران را ترک کرده بودند. همچنین ایران متهم به دست داشتن در حمله به پایگاه آمریکا در الخبر عربستان و کنیسه یهودیان در آرژانتین شده و در آستانه حمله موشکی آمریکا قرار داشت. گروه طالبان نیز اغلب نقاط افغانستان از جمله مناطق مرزی ایران را تصرف و صدها نفر را در حملات پیاپی به روستاهای مرزی به گروگان گرفته بود.رای غیر منتظره مردم در دوم خرداد و موضع مسالمت جویانه وی نقش موثری در خارج کردن ایران از آن وضعیت بحرانی داشت.[۱۷]
سیاست تنش زدایی و ایده گفتگوی تمدن‌ها از مهمترنی اقدامات دولت خاتمی در عرصه روابط خارجی بود. در پرتو این اقدامات ایران تا حدودی از انزوای بیم المللی پس از انقلاب خارج گردید. او تنها رییس جمهور ایران تا کنون بوده‌است که با دعوت دولت‌های اروپایی به آلمان، ایتالیا و اتریش سفر رسمی انجام داده‌است.دولت آمریکا در سالهای اول دولت خاتمی در واکنش به تحولات ایران از تصویب تحریم های تازه تر علیه ایران در سنا جلوگیری کرد و شرکت های نفتی توتال ، پتروناس و گازپروم را از شمول قانون تحریم های داماتا معاف ساخت. [۱۸] مصاحبه او با تلوزیون سی ان ان نیز نقش فراوانی در بهبود چهره ایران در آمریکا داشت گرچه تسلیم شدن وی در برابر موضع علی خامنه‌ای علیه رابطه با آمریکا و بی عملی وی درسایر عرصه‌های سیاست خارجی از جمله برنامه غنی سازی اورانیوم در دارز مدت به کشورهای غربی الغا کرد که نقش چندانی در سیاست خارجی ایران ندارد موضوعی که خود وی نیز با ازعان به اینکه برخی دولت را بعنوان تدارکات چی می‌خواهند، بدان اعتراف کرد.
یکی از مهمترنی مواضع وی سخنرانی علیه واقعه ۱۱ سپتامبر بود که توانست ایران را از تیر رس حملات آمریکا پس از حملات تروریستی دور کند. دولت ایران گرچه بدلیل مخالفت علی خامنه‌ای همکاری نظامی چندانی یا نیروهای ائتلاف در سرنگونی طالبان و صدام نتوانست داشته باشد، اما نقش سیاسی موثری در این تحول داشت.

فرهنگ و هنر

وی طی سخنانی در سال اول ریاست جمهوری پیرامون آزادی گفت :



خدمت به دین در این است که بگوییم دین و آزادی با هم سازگارند و و دینی که به انسان حرمت می دهد در درجه اول به آزادی انسان حرمت می دهد.باید موانع آزادی از میان برداریم.





در سالهای اول ریاست جمهوری وی آزادی مطبوعاتی نسبی در کشور شکل گرفت و برای اولین بار پس از تابستان ۱۳۶۰ برخی نیروهای اپوزیسیون توانستند نشریاتی چاپ کرده و یا مقالاتی در انتقاد از عملکرد مقامات عالیرتبه منتشر کنند. این آزادی نسبی و تغییر در فرم و محتوی مطبوعات با استقبال مردم مواجه شد تا جاییکه تیراژ روزنامه ها برای اولین بار در اردیبهشت ۱۳۷۷ از دو میلیون نسخه در روز گذشت.[۲۱] گرچه دولت وی پس از حکم حکومتی علی خامنه ای و استعفای بورقانی از معاونت مطبوعاتی وزارت ارشاد ، همچون گذشته به دفاع از مطبوعات نپرداخت تا جاییکه در دور دوم دولت او نیز حزب مشارکت اغلب از داشتن نشریه محروم بود.دولت همچنین در برابر توقیف پیاپی مطبوعات توسط سعید مرتضوی ( قاضی دادگاه مطبوعات و دادستان تهران) و همچنین محاکمه و زندانی کردن روزنامه نگاران ( حتی هنگامیکه عبدالله نوری وزیر کشور و مدیر مسئول روزنامه خرداد را شامل شد)اقدام خاصی صورت نداد.
 

ne_sh67

عضو جدید
کاربر ممتاز
دور دوم ریاست جمهوری


محمد خاتمی در نشست جهانی جامعه اطلاعاتی (ژنو، ۲۰۰۳ (میلادی))


خاتمی در دوره دوم ریاست جمهوری در ضمن تلاش بسیاری برای تصویب لوایح دوگانه اصلاح قانون انتخابات و تبیین اختیارات ریاست جمهوری داشت که بارها به جرم مغایرت با شرع و قانون اساسی توسط شورای نگهبان قانون اساسی رد شد. در اواخر دوران حکومت خاتمی، انتخابات مجلس هفتم برگزار شد که رد صلاحیت گسترده نامزدهای اصلاح طلب از سایر مشکلات او بود.

پس از ریاست جمهوری

خاتمی پس از پایان دوران ریاست جمهوری نیز فعالیت‌های خود را ادامه می‌دهد. او مؤسسه بنیاد باران (بنیاد آزادی رشد و آبادانی ایران) را تأسیس کرده‌است و مسؤولیت موسسه بین‌المللی گفتگوی تمدن‌ها را نیز به عهده دارد. از مجموعه اسناد و هدایای دوران ریاست جمهوری محمد خاتمی «یادمان ریاست جمهوری سید محمد خاتمی» تاسیس شد. این یادمان بر اساس قانون به سازمان اسناد و کتابخانه ملی وابسته‌است. فعالیت یادمان ریاست جمهوری سید محمد خاتمی با روی کار آمدن دولت محمود احمدی نژاد متوقف شد و ساختمان این یادمان در مجموعه سعد آباد که جزو بناهای دولتی است پلمب گردید. تلاش‌های سازمان اسناد و کتابخانه ملی برای باز گشایی این یادمان بی نتیجه بوده‌است.

سفر به آمریکا

پس از دریافت روادید ورود به آمریکا، برای رئیس جمهور سابق جمهوری اسلامی ایران در اواخر ماه اوت سال ۲۰۰۶ برخی از خانواده‌های قربانیان کشتارهای سیاسی جمهوری اسلامی از جمله خانواده علی اکبر سعیدی سیرجانی، ادیب، پژوهشگر و نویسنده ایرانی از وی به عنوان رئیس سابق دولت جمهوری اسلامی در دادگاه‌های آمریکا اقامه دعوا و شکایت کردند. در داخل نیز عده‌ای از جمله فاطمه رجبی، همسر سخنگوی دولت احمدی نژاد، غلامحسین الهام، خواستار خلع لباس روحانیت از وی شد. محمد علی ابطحی هم در واکنش، این سخنان را ناشی از وحشت اصولگرایان از جریانی به نام «کابوس خاتمی» خواند.

سفر به بریتانیا

خاتمی در اواخر سال ۲۰۰۶، به دعوت چند نهاد و دانشگاه برای چند سخنرانی عازم بریتانیا شد.
او ابتدا به اسکاتلند رفت و در دانشگاه سنت اندروز در شهر سنت اندروز در منطقه فایف سخنرانی با عنوان «دوستی بدون مرز» ایراد کرد. پس از آن خاتمی در میان تشویق شدید حضار، دکترای افتخاری از این دانشگاه دریافت و مرکز ایران شناسی دانشگاه سنت اندروز را افتتاح کرد.
هم‌زمان با استقبال مقامات و دانشجویان دانشگاه، تظاهراتی اعتراضی از طرف برخی گروه‌های مخالف جمهوری اسلامی در بیرون سالن برگزار شد که خواهان دستگیری و محاکمه خاتمی به اتهام فعالیت‌های ضدانسانی و سرکوب مخالفان در دوره ریاست جمهوری‌اش بودند.

خاتمی و انتخابات دهم

محمد خاتمی رئیس جمور سابق ایران اعلام کرده که اگر مردم بخواهند در انتخابات ریاست جمهوری دوره دهم شرکت خواهد کرد. این در حالی است که برخی از حامیان وی با برگزاری همایش، او را دعوت به این امر کرده اند. این در حالیست که کاندیداتوری خاتمی به مرز قطعیت رسیده است حکيمه ضيايي اردکاني، مادر محمد خاتمي از رضايت قلبي‌‏اش براي حضور فرزندش در انتخابات آينده خبر داد.

خانواده و بستگان صاحب نام

پدر او روح الله خاتمی موسس مدرسه علمیه اردکان و امام جمعه شهر یزد است. همسر او زهره صادقی خواهر زادهٔ امام موسی صدر است. او از همسرش، دو دختر به نام‌های لیلا و نرگس و پسری به نام سید عمادالدین دارد. از سایر بستگان مشهور او می‌توان به برادرش محمدرضا خاتمی (از رهبران جبهه مشارکت) اشاره کرد. محمدرضا خاتمی در ضمن با نوه روح الله خمینی, زهرا اشراقی, ازدواج کرده‌است.
 

ne_sh67

عضو جدید
کاربر ممتاز
تالیفات

در ستایش دانشگاه ناشر: خانه فرهنگ خاتمی - مدارس هوشمند تعداد صفحه: 259 صفحه
در مسیر گفت و گو ناشر: خانه فرهنگ خاتمی - مدارس هوشمند تعداد صفحه: 420 صفحه
باران در کویر ناشر: خانه فرهنگ خاتمی - مدارس هوشمند تعداد صفحه: 116 صفحه
گفت و گوی مهر (مجموعه گفتارها و نوشتارهای سیّد محمّد خاتمی) ناشر: خانه فرهنگ خاتمی - مدارس هوشمند تعداد صفحه: 392 صفحه
مفاخر ایران (مجموعه گفتارها و نوشتارهای سیّد محمّد خاتمی) ناشر: خانه فرهنگ خاتمی - مدارس هوشمند تعداد صفحه: 120 صفحه
کتاب محمل گفت و گو (مجموعه گفتارها و نوشتارهای سیّد محمّد خاتمی) ناشر: خانه فرهنگ خاتمی - مدارس هوشمند تعداد صفحه: 120 صفحه
نیاز و نماز (مجموعه گفتارها و نوشتارهای سیّد محمّد خاتمی) ناشر: خانه فرهنگ خاتمی - مدارس هوشمند تعداد صفحه: 168 صفحه
احزاب و شوراها ناشر: انتشارات طرح نو
آیین و اندیشه در دام خودکامگی ناشر: انتشارات طرح نو
بیم موج ناشر: مؤسسه سیمای جوان
نامه ای برای فردا
از دنیای شهر تا شهر دنیا ناشر:نشر نی تعداد صفحه: 293 صفحه
احیاگر حقیقت دین
گفتگوی تمدنها ناشر: انتشارات طرح نو
Islam,Liberty and Development مترجم: دکتر حسین کمالی ناشر: Institute of Global Cultural Studies, Binghamton University
مدینه السیاسه
مردم سالاری
مطالعات فی الدین و الاسلام والعصر
توسعه سیاسی،توسعه اقتصادی و امنیت ناشر: انتشارات طرح نو
زنان و جوانان ناشر:انتشارات طرح نو
اسلام،روحانیت و انقلاب اسلامی
 

R@mtin.eng

عضو جدید
کاربر ممتاز
ویکی پدیا رو کپی میکنی اینجا؟ خب هرکی بخواد همونجا میخونه دیگه ;)
 

ne_sh67

عضو جدید
کاربر ممتاز
ویکی پدیا رو کپی میکنی اینجا؟ خب هرکی بخواد همونجا میخونه دیگه ;)


اولا همش قرار نیست ویکی پدیا باشه..ثانیا شاید هر کسی حوصله گشتن و خوندن نداشته باشه...ثالثا قبل از اینکه بحثی را شروع کنیم بهتره یه سری اطلاعاتی به افراد داده بشه تا مطمئن باشیم همه یه اطلاعات پایه دارن.رابعا اگه کسی ویکی پدیا خون بود وضع ما الان این نبود دوست عزیز!!
 

ne_sh67

عضو جدید
کاربر ممتاز
دبيرکل جمعيت رهپويان انقلاب اسلامي با بيان اينکه اگرچه محمد خاتمي رسما ورود خود به عرصه انتخابات آتي رياست جمهوري را اعلام نکرده است، گفت: تمام رفتارهاي اخير خاتمي و دو پهلو حرف زدن هاي او حاکي از اين است که خاتمي مي آيد.

به گزارش خبرنگار سياسي ايرنا ، "عليرضا زاکاني" عصر پنجشنبه در سومين نشست اصولگرايان تحولخواه افزود: امروز مي توانيم بگوييم که خاتمي عملا وارد عرصه انتخابات شده و اگر هم مي خواهيم دليلي بياوريم بايد براي اين دليل بياوريم که چرا خاتمي ممکن است نيايد و اگر هم ترديدي هست اين ترديد مربوط به نيامدن خاتمي است.
وي درپاسخ به سوال يکي از حضار مبني بر اينکه آيا شوراي نگهبان صلاحيت خاتمي را تاييد خوداهد کرد، گفت: من شوراي نگهبان نيستم و هيچ نظري در اين باره ندارم و نمي توانم به جاي شوراي نگهبان اظهار نظر کنم.
نماينده مردم تهران در مجلس هشتم با تاکيد بر اينکه "من به خاتمي راي نمي دهم" افزود: به کسي هم توصيه نمي کنم که به خاتمي راي بدهد ضمن اينکه تلاش هم مي کنيم تا فضاي رقابت انتخاباتي به گونه اي باشد که ايشان راي نياورد.
زاکاني افزود: خاتمي در دوران رياست جمهوري خود ضربه هاي سنگيني را به بخش هاي فرهنگي ، اقتصادي، اجتماعي، سياسي و سياست خارجي کشور وارد کرد.

**قاليباف هم مي آيد
زاکاني در ادامه گفت: آقاي قاليباف هم مشغول فعاليت و دنبال کردن بحث هاي انتخاباتي است .
وي اظهار داشت که در مجموع اصولگرايان کساني هستند که هنوز چيزي درخصوص حضور در عرصه انتخابات آتي اعلام نکرده اند ولي تلاش هايي را در اين زمينه آغاز نموده اند که از جمله آنها قاليباف،جهرمي، پورمحمدي و البته بطور طبيعي احمدي نژاد است.

** دو محور براي رقابت با دوم خرداد
زاکاني در ادامه با تاکيد بر اينکه رقابت با دوم خردادي ها بايد در دو محور عمده صورت گيرد، گفت:‌ يکي از اين محورها تشکيل خدمتگذاري به مردم در فاصله باقي مانده تا انتخابات و کنار گذاشتن اختلاف نظرها ميان اصولگرايان است.
وي در توضيح محور دوم نيز گفت که تفاهم اصولگرايان در حوزه سياسي يکي ديگر ازمحورهاي مهم رقابت با دوم خردادي هاست.
اين نماينده مجلس همچنين تاکيد کرد: در مدت باقي مانده تا انتخابات بهتر است دولت و مجلس اصولگرا دست به دست هم بدهند و با تشديد خدمتگذاري و تقويت تفاهم فضا را براي رقابت با دوم خردادي ها مساعدتر کنند.
زاکاني همچنين گفت: ما نياز به وحدت داريم و اگرچه وحدت به صورت مطلق عملي نيست اما وحدت حداکثري مي تواند يک وحدت مطلوب باشد.
 
آخرین ویرایش:

okanava

عضو جدید
کاربر ممتاز
ویکی یا هر چی به نظر من اطلاعات درست باید نشر پیدا کنه ... خاتمی لغزش داشته اما یک رجل قابل اعتماد در دنیای سیاست است . از شما هم تشکر می کنم به خاطر اطالاعاتتون .
 

mahmoud.golzar

کاربر بیش فعال
دوستان شما برای کاندیدای ریاست جمهوری چه پارامترهایی رو در نظر میگیرید؟:razz:
 

Similar threads

بالا