
رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی، پیشتر، به عنوان یکی از گرایشهای مجموعه مهندسی کشاورزی، شناخته میشد. اما در سالهای اخیر، به صورت یک رشته مستقل دانشگاهی عرضه میشود. در مقاطع تحصیلی بالاتر، این رشته، خود به گرایشهای متنوعتری تقسیم میشود که در دانشگاههای وابسته به وزارت علوم و دانشگاههای علوم پزشکی، دانشجو میپذیرند. در مورد دانشگاههای وابسته به وزارت علوم، گرایشهای رشته علوم و صنایع غذایی، در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا به صورت زیر دستهبندی میشوند:
- مهندسی صنایع غذایی: دانشآموختگان این گرایش پرطرفدار، که اغلب با عنوان «مهندسان صنعت غذا» شناخته میشوند، در زمینه مدلسازی و بهینهسازی فرایندهای غذایی و تجهیزات صنایع غذایی، مهارتهای فراوانی کسب میکنند.
- شیمی مواد غذایی: تمرکز این گرایش، بر تحقیقات بنیادی و توسعهای مرتبط با فرایندهای تولید و بستهبندی مواد غذایی است.
- زیست فناوری مواد غذایی: دانشجویان این گرایش، میآموزند که چگونه از تکنیکهای زیست فناوری، در ایجاد بو و مزه و تغییر بافت مواد غذایی خام استفاده کنند. این گرایش، یکی از شاخههای نوین علوم و صنایع غذایی به شمار میرود.
- فناوری مواد غذایی: دانشآموختگان این گرایش، در طراحی تجهیزات و ماشینهای فراوری مواد غذایی و همچنین در برنامهریزی و توسعه خطوط تولید و سامانههای صنایع غذایی، مهارتهای لازم را کسب میکنند.
- بهداشت و ایمنی مواد غذایی
- کنترل کیفی و بهداشت
- میکروبشناسی مواد غذایی
- علوم و صنایع غذایی