[نکات آشپزخانه] - نکات ایمنی استفاده از مایکروویو

MARIA RED

عضو جدید
کاربر ممتاز
نكات ايمني در استفاده از فرهاي مايكروويو چيست؟,

مایکروویو و تاثیر
مقایسه آب جوشیده در مایکروویو با آب جوشیده در کتری

به گزارش روایت و به نقل ازجهان نیوز، برای مقایسه اثر مایکروویو بر روی ساختار مولکولی مواد، دو گیاه کاملاً مشابه که یکی از آنها توسط آب گرم شده در مایکروویو و دیگری توسط آب گرم شده بر روی کتری سیراب شده بودند، مورد مقایسه قرار گرفتند.
این فکر جالب به ذهن یک دختربچه رسیده بود و خودش نیز آن را اجرا کرد. وی مقدار معینی آب را در مایکروویو جوشاند و پس از سرد شدن به یکی از گیاهان داد و همان مقدار آب را در کتری و روی اجاق گاز جوشاند و پس از سرد شدن به گیاه دیگر داد و این کار را به مدت 9 روز ادامه داد.
نتیجه این آزمایش (طبق تصاویر) پس از روز نهم نشان دهنده این بود که گلدانی که توسط آب جوشانده شده به روش سنتی سیراب شده بود (گلدان سمت راست) مانند روز اول کاملاً سالم و شاداب بود ولی گلدانی که توسط آب جوشانده شده در مایکروویو سیراب شده بود رفته رفته پژمرده و نهایتاً در روز نهم کاملاً خشک شد.










- مايكروويو چيست؟
مايكرو ويو از جمله امواج الكترومغناطيسي است ( مانند نور ) كه فركانس امواج آن بسيار بالا است.
فركانس امواج مايكرو ويو خانگي 2450 ميليون هرتر است .
2- مايكرو ويو چگونه باعث گرم شدن مي شود؟
امواج مايكرو ويو در برخورد با مواد مختلف به طريق زيرعمل مي كند.
تنها موادي توسط پرتوهاي مايكرو ويو گرم مي شوند كه قادر باشند اين امواج راجذب نمايند. و موادي پرتوهاي مايكرو ويو را جذب مي كنند كه داراي رطوبت يا آب باشند پس فلزات ، شيشه و پلاستيك توسط مايكروويو گرم نمي شوند و در فرهاي مايكروويو تنها مواد غذائي گرم مي شوند. به اين مفهوم كه با نفوذ پرتوهاي مايكرو ويو درغذا ، مولكولهاي آب موجود در غذا متناسب با فركانس امواج ورودي نوسان مي كنند كه دراثر اين نوسانات بين مولكولها استحكاك ايجاد مي شود و اين استحكاك موجب توليد گرما مي شود. گرماي توليدي بستگي به مقدار آب موجود در ماده غذائي دارد . بنابراين هرچه قدر ماده غذائي آب بيشتري داشته باشد درفرمايكروويو زودتر پخته مي شود ( به همين دليل سبزيجات درفرهاي مايكروويو سريعتر مي پزند).
3- دستگاه فرمايكروويو چگونه كار مي كند؟
در فرهاي مايكرو ويو برق ورودي كه 220 ولت مي باشد توسط يك مبدل ولتاژ به برق 3000 تا 4000 ولت تبديل مي شود سپس قطعه اي بنام مگنترون با دريافت اين ولتاژ زياد ،امواج مايكرو ويو را با فركانس 2350 ميليون هرتز توليد ميكند . اين امواج توسط لوله هاي خاصي بنام موج بربه داخل محفظه فر هدايت و درآن ساطع مي شود موج ساطع شده درصورت برخورد با مواد غذائي جذب وتبديل به حرارت مي شود.
4- پرتوهاي مايكروويو براي انسان چه خطراتي دارد؟
امواج مايكروويو قادرند دربافتهاي بدن انسان نيز مانند مواد غذائي توليد گرما كنند كه دراين صورت باعث سوختگي مي شوند .
عوارض برخورد با پرتوها مايكروويو چيست؟
- عدسي چشم ها به گرما بسيار حساسند بنابراين پرتوگيري دائم با پرتوهاي مايكرو ويو مي توانند سبب آب مرواريد گردد.
- اين پرتوها مي توانند باعث كشته شدن اسپرم درمردان وباعث ناباروري موقتي آنها گردد.
- بدن انسان با قرارگرفتن درميدان هاي مايكرو ويو ازخود واكنش نشان مي دهد ومانند زماني عمل ميكند كه درشرف بيمار شدن است.
- تاكنون به درستي مشخص نشده است كه چه مقدار از امواج مايكرو ويو براي انسان خطر ندارد پس بنابراين " از پرتوگيري غير ضروري اجتناب كنيد.
- حساسترين قسمتهاي بدن انسان دربرابر پرتوهاي مايكروويو عبارتند از: عدسي چشم-روده – مثانه و غدد **** مردان
5- مزاياي فرهاي مايكرو ويو كدام است ؟
- انرژي پرتوهاي مايكرو ويو تنها توسط مواد غذائي تبديل به حرارت مي شود.
- غذا طبخ شده درفرمايكرو ويو خاصيت راديو اكتيويته ندارد.
- گرم شدن شير وغذا توسط فرهاي مايكرو ويو اين مزيت را دارد كه به قند و پروتئين موجود آنها آسيب نمي رسد وهمچنين ويتامين ها نيز كمتر از بين مي روند.
- مدت زمان طبخ غذا درفرهاي مايكرو ويو كوتاه است.
- دراستفاده از فرهاي مايكرو ويو افزودن آب به مواد ضروري نمي باشد.
- اتلاف انرژي درفرهاي مايكروويو بسيار كمتراز فرهاي معمولي است.

6- محدوديتهاي استفاده از فرهاي مايكرو ويو درطبخ غذا چيست؟
- مواد غذائي كه قراراست زمان زيادي نگهداري شود بهتراست با فرهاي مايكروويو طبخ نشود.
- گاهي غذا در فرهاي مايكروويو همگن ويكدست پخته نمي شود ودرنتيجه ممكن است برخي نقاط ازمواد غذائي سرد يا نيمه پخت باقي بماند لذا براي پخت همگن ،اغلب لازم است غذا را برگردانيد و يا بهم بزنيد.
- حتي الامكان غذا را درظروف درب دار طبخ نماييد.
- درب ظروف بايستي طوري باشد كه بخاربه آرامي از آن خارج شود.
- اگرروي ظروف را با پوشش مخصوص مي پوشانيد بايستي پوشش را سوراخ نموده تا امكان خروج بخار وجود داشته باشد.
- هرچند وقت يكبار غذا را بهم بزنيد ويا آنرا زيرورو كنيد.
- قطعه هاي بزرگ گوشت را با توان 100% طبخ ننمائيد . بهتراست اين قطعات با توان 50% ودرزمان طولاني تر طبخ شوند.
- مرغ وماكيان درسته رادر فرهاي مايكروويو طبخ ننمائيد. آب ممكن است درفرمايكروويو بجوش نيايد ولي دماي آن بسيار بالاست ودرصورتيكه به سرعت از فر خارج شود بايك تكان كوچك سررفته وبه دست وصورت پاشيده شود.
- درصورتيكه آب درفرمايكروويو كاملا" داغ شود وبلافاصله پس از خروج از آن قهوه يا شكراضافه كنيد آب مي جوشد وسرمي رود كه دراين صورت ممكن است به شما آسيب برساند.
- براي داغ كردن آب ومايعات به توصيه هاي ارائه شده دركتاب راهنماي فرتوجه نمائيد.
- هرگز غذاي نيمه پخته توسط فرمايكروويو را دريخچال نگهداري نكنيد.
- مواد غذائي را قبل از قرار دادن درفرمايكرو ويو از پوشش كه هنگام انجماد روي آن بوده است خارج كنيد.
- بعداز يخ زدائي بلافاصله غذا راطبخ نمائيد.
- از انجماد ويا نگهداري مواد يخ زدائي شده براي استفاده بعدي خودداري نمائيد.
- غذاهاي فوري ( مانند سوسيس ) راحتما" تازمانيكه ازآنها بخار خارج شود گرم نمائيد.
- غذاهاي فوري ( مانند سوسيس ) را قبل از گذاشتن درفرمايكروويو توسط چنگال چند سوراخ درآنها ايجاد نمائيد.
- قبل از مصرف غذاي گرم شده درفرمايكروويو حداقل 30 ثانيه صبركنيد.

7- نكات ايمني دراستفاده از فرهاي مايكروويو چيست؟
-از پوشش هاي پلاستيكي معمولي ويا ظروف پلاستيكي معمولي در فرهاي مايكروويو استفاده نكنيد.
- فويل آلومينيم نبايد با بدنه فر برخورد ويا خيلي نزديك باشد.
- ظروف داراي درب محكم وبدون روزنه ويا ظروف داراي پوشش كاملا" بسته را درفرهاي مايكروويو بكارنگيريد.
- درفرهاي مايكروويو از ظروف شيشه اي نشكن ويا كاغذ وپلاستيك مخصوص استفاده كنيد.
- كاغذ معمولي را در فر مايكروويو استفاده نكنيد.
- براي پختن ويا گرم كردن موادي كه داراي پوست مي باشند مثل گوجه فرنگي وسيب زميني وغيره روي پوست آنها چند سوراخ ايجاد نمائيد.
- هرگز قوطي كنسرو ويا قوطي وشيشه هاي درب بسته را درفر قرارندهيد.
- هرگز تخم مرغ درسته را درفر قرار ندهيد.
- هرگز فرمايكروويو خالي را روشن نكنيد.
- براي جلوگيري از روشن شدن احتمالي فر خالي مي توانيد هميشه يك ليوان آب داخل فر بگذاريد.
- ازيك پريز برق بطورهمزمان براي فر و دستگاههاي ديگر استفادده نكنيد.
- هرگز از سيم سيار يا سيم اضافي براي اتصال فر به برق استفاده نكنيد.
- قفل ايمني درب فر را دستكاري نكنيد.
- فرمايكروويو يكي از خطرناكترين وسائل خانگي براي تعمير محسوب ميشود. هرگز خودتان به تعميرآن نپردازيد.
- ميزان نشت اشعه درفرهاي مايكروويو بايستي سنجيده شود.
 

MARIA RED

عضو جدید
کاربر ممتاز
مایکروفر

گیتی بهدادی پور- کارشناس تغذیه

امروزه در بسیاری از خانه ها و رستورانها، پخت و گرم کردن غذا با دستگاههای مایکروفر که بسیار ساده و سریع انجام میشود، جایگزین روشهای پخت سنتی گشته است. با این وجود، ایمنی پخت غذا در مایکروفر همیشه مورد بحث بوده است.اشعه های مایکروویو، امواج رادیویی با فرکانس بسیار بالا ( 2,450MHz ) هستندکه در مسیر مستقیم حرکت می*کنند. ظروف فلزی، اشعه های مایکروویو را به طور کامل منعکس می کنند ولی ظروف پلاستیکی و شیشه*ای این اشعه ها را از خود عبور می دهند.غذا، انرژی اشعه مایکروویو را به خود جذب می*کند،سپس مولکولهای آب موجود در آن ، به سرعت به تحرک و لرزش در می آیند که این لرزش گرما تولید می*کند و باعث پخت غذا میشود .

تاثیر مایکروفر بر کیفیت غذا : از آنجایی که زمان مواجهه غذا با آب و دمای بالا در مایکرووفر در مقایسه با روشهای پخت معمولی کمتر است، از دست دهی ویتامینها و مینرالها نیز در آن کمتر است. به خصوص ویتامینهای محلول در آب همچون ویتامین C و B1 که به حرارت بسیار حساس هستند در مایکروفر بیشتر حفظ می*شوند. مایکرووفر این برتری را نسبت به جوشاندن دارد که نشت ویتامینها به درون آب پخت را به حداقل میرساند و از این نظر شبیه به بخارپز کردن است.

مطالعه*ای که در سال 2003 انجام شد حاکی از آن بود که در مایکروفر از دست رفتن ترکیبات محلول آنتی اکسیدانی فنولیک نسبت به سایر روشهای پخت بیشتر است،اما اینکه این ترکیبات فنولیک چه نقشی در تغذیه انسان دارند،خود سوال است.از مزیتهای مایکروفر این است که ترکیب پروتئینی غذا در آن نسبت به سایر روشهای پخت بیشتر حفظ میشود. گوشت پخته شده با مایکروفر، از کیفیت بالاتری برخوردار است، زیرا با اکسیداسیون کمتری همراه است. از آنجایی که حرارت در مایکرووفر ملایم تراست،واکنش قهوه ای شدن هم درآن به طور مشهود کمتر است.

تاثیر اشعه مایکروویو در سلامت انسان :

مطالعات اخیر توکسیسیتی و کارسینوژنسیتی اشعه های مایکروویو را رد کرده اند. با این وجود ، ایمنی اشعه مایکروویو برای سلامت انسان مورد بحث است.این که آیا اشعه مایکروویو میتواند باعث ایجاد ترکیبات سرطانزا در غذا گردد یا نه توسط کمیته تخصصی National Health and Medical Research Council مورد مطالعه قرار گرفت و تایید نشد. با این حال، اشعه مایکروویو میتواند به همان طریق که غذا را گرم می کند، بافتهای بدن را نیزگرم کند. مواجهه با مقدار بالای اشعه مایکروویو، می تواند باعث سوختگی دردناک شود . عدسی چشم به خصوص به حرارت زیاد حساس است و مواجهه زیاد با اشعه های مایکروویو میتواند باعث کاتاراکت شود.

مواجهه تصادفی با مقادیر بسیاربالای اشعه مایکروویو میتواند باعث تغییریا از بین رفتن اسپرم شده و نازایی موقت ایجاد کند. این مواجهه در صورتی میتواند رخ دهد که اشعه از درون دستگاه به بیرون نفوذ کند، یعنی هنگامی که درب آن به طور ایمن وکامل بسته نشده است یا sealآن خراب یا کهنه یا جرم گرفته باشد . به این خاطر محفظه داخل مایکروویو را باید هر از چند گاه یکبار با آب و ماده شوینده ملایم شست و شو کرد.باید به خاطر داشت که تولید اشعه های مایکروویو با قطع شدن برق آن به طور کامل متوقف میشود و این اشعه ها در غذا نیز باقی نمی مانند و هرگز غذا را رادیواکتیو نمی*کنند.
بیمارانی که از pacemaker استفاده می*کنند در استفاده از مایکروفر باید محتاط باشند زیرا امواج مایکروویو به خصوص در مایکروفرهای قدیمی،می*توانند با سیگنالهای pacemaker تداخل کنند.

استفاده صحیح از مایکروفر :

غذایی که در مایکرووفر پخته میشود ، ممکن است به طور یکنواخت حرارت نبیند و در قسمتهایی از غذا که خوب حرارت ندیده اند،میکروارگانیزمهای مضر باقی بمانند.این که حرارت تا چه میزان به درون غذا نفوذ میکند به ضخامت تکه های غذا، میزان رطوبت و ترکیب غذا بستگی دارد . بهتر است در پخت با مایکروفر غذا به تکه های کوچک تقسیم شود.معمولا تولیدکنندگان مایکروفر درآن از صفحه گردان و فن های هم زن استفاده میکنند.توصیه میشود در فواصل پخت ، غذا دو تا سه بار هم زده شود.

غذایی که از فریزر خارج میشود قبل از قرار دادن در مایکروفر باید به طور کامل از حالت یخ زدگی خارج شود، زیرا آب ، بسیار راحت تر از یخ،اشعه مایکروویو را به خود جذب میکند، بنابر این اگرقسمتهایی از غذا هنوز یخ زده باشد،حرارت به طور یکنواخت به غذا نمیرسد و میکروارگانیزمهای مضردر آن باقی می مانند.البته مزیت مایکروفر این است که غذا با خارج شدن از فریزر و آب شدن یخ آن، میتواند سریع پخته و سرو شود ، بدون اینکه برای مدت طولانی در محدوده خطر حرارت یعنی 4 تا 60 درجه که دمای رشد میکروبهاست، قرارگیرد.

ظروف مورد استفاده در مایکروفر :

فقط ظروفی که مخصوص مایکروفر هستند باید در این دستگاه استفاده شوند. ظروف پلاستیکی معمولی برای استفاده در مایکروفر مناسب نیستند زیرا با حرارت بالای مایکروفر، ساختار شیمیایی این ظروف تغییر میکند و مواد سمی وارد غذا می*گردد.برای گرم کردن غذاهای چرب،ظروف شیشه ای به پلاستیکی ارجحیت دارند.ظروف فلزی یا دارای روکش فلزی و نیز فویلهای آلومینیومی برای استفاده مایکرووفر مناسب نیستند زیرا اشعه های مایکروفر را منعکس میکنند و ممکن است به خود دستگاه نیز آسیب برسانند. ظروفی که همراه غذا در مایکروفر گرم می*شوند برای استفاده در این دستگاه نامناسبند ولی ظروفی که سرد باقی می*مانند برای این منظور مناسب ترند .برای تست کردن ظرف شیشه*ای مناسب برای مایکرووفر،می*توان ظرف موردنظر را برای یک دقیقه در مایکروفر قرارداد . اگر ظرف گرم شد برای استفاده در مایکروفر مناسب نیست،اگر ولرم شد برای دوباره گرم کردن غذا مناسب است واگر سرد ماند برای پختن غذا مناسب است.

شکل ظرف در نوع حرارتی که غذا در گرم کردن می*بیند موثر است.در ظروف گرد یا بیضی شکل،کناره های غذا نمی*سوزد زیرا در این ظروف تمام کناره های غذا به طور یکنواخت حرارت می*بیند، ولی در ظروف مربعی شکل کناره های غذا بیشتر می سوزد.ظروف گود،به علت اینکه سطح تماس بیشتری ایجاد می*کنند برای گرم کردن غذا در مایکروفر مناسب ترند.
برای حفظ رطوبت درون غذا و یکنواخت حرارت دیدن آن بهتر است روی غذا پوشانده شود .اگر بدین منظور از روکشهای پلاستیکی استفاده میشود،ترجیحا بهتر است با غذا تماس نداشته باشد.

نتیجه گیری :

پخت و پز ایمن با مایکرووفر مستلزم شناخت محدودیتها و در عین حال منافع پخت غذا در این دستگاه است. در صورت استفاده صحیح از مایکرووفر،این دستگاه میتواند یک روش آسان و سریع برای پخت و پز و آماده سازی غذا عرضه کند بدون اینکه خطری برای سلامت ما داشته باشد
 

MARIA RED

عضو جدید
کاربر ممتاز
تميز کردن مايکروويو

برای از بين بردن بوی بد و لکه های چربی داخل مايکروويو، نيمی از يک ليمو ترش بزرگ را در يک ظرف آب قرار دهيد و بگذاريد 5 تا 10 دقيقه در مايکروويو بجوشد ( بخار ليمو سبب تبخير لکه های چربی می شود ). سپس با دستمالی نرم و تميز ديواره های داخل دستگاه را پاک کنيد.

دستمال آغشته به آب لیموترش تازه یا الکل نیز برای تمیز کردن مایکروویو و از بین بردن چربی*ها بسیار سودمند است. هرگز از دستمال زبر، اسکاج یا سیم ظرفشویی برای تمیز کردن دستگاه استفاده نکنید. برای پیشگیری از پاشیدن چربی غذا به دیواره*ها بهتر است هنگام پخت روی غذاهای چرب را با سلفون بپوشانید محلول دو قاشق غذاخوری آب لیموترش یا بکینگ* پودر در یک پیمانه آب را مدت چهار تا شش دقیقه در مایکروویو بجوشانید. سپس با دستمال دیواره*ها را تمیز و خشک کنید.
 

soroush89

متخصص Photoshop
کاربر ممتاز
ممنونم از اطلاعات مفیدتون. کاش خانم ها هم این مطالب رو بخونن و اینقدر بی رویه از این دستگاه استفاده نکنند. بنده اطلاع نداشتم اما بواسطه دوستی مطلع شدم در پارازیت هم از امواج ماکرویو استفاده میشه. جای تاسف هست.
 

Similar threads

بالا