
اين روزها وقتي براي خريد ماست به مغازه يا فروشگاه*هاي بزرگ مراجعه مي*كنيم در ميان انواع ماست*ها با ماست**هاي ميوه*اي روبه*رو مي*شويم. درواقع اين ماست**ها نسل جديدي از محصولات لبني هستند كه از دو ماده غذايي مهم يعني ماست و ميوه تهيه شده*اند.
اين ماست*ها تنقلات مدرني هستند كه در ديگر كشورها طرفداران زيادي دارند، اما شايد براي مصرف*كننده اين سوال مطرح شود كه آيا واقعا اين نوع ماست*ها از تركيب با ميوه*ها به دست مي*آيند؟ آيا اين نوع محصولات از نظر ارزش تغذيه*اي تفاوت چشمگيرتري نسبت به انواع ماست*هاي ساده دارند؟
بر كسي پوشيده نيست كه ماست وعده ثابتي در رژيم غذايي اغلب مردم جهان خصوصا ايراني*ها بوده و سرشار از مواد مغذي و سودمند است.
ماست حاوي باكتري*هاي زنده*اي است كه دستگاه گوارش و سيستم ايمني را تقويت و به هضم غذا كمك مي*كند. هنگامي كه ماست وارد روده مي*شود، بدن توليد گلبول*هاي سفيد را كه مسوول ايمني هستند افزايش مي*دهد به اين دليل مصرف آن در افراد مبتلا به ايدز و نقص ايمني توصيه مي*شود.
ماست حاوي انواعي از باكتري*هاست كه در پيشگيري و بهبود آرتروز نقش بسزايي دارد و مي*تواند از فعاليت باكتري*هاي مولد زخم معده جلوگيري كند.
اگرچه نوع پرچرب اين محصول حاوي مقادير بالاي چربي اشباع شده است، اما همين چربي*ها خاصيت محافظت*كننده داشته و مي*توانند با پوشاندن مخاط روده به پيشگيري از سرطان كمك كنند. همچنين مصرف ماست 2 بار در روز مي**تواند سطح تركيبات نامطلوب سولفيتي را كه باعث تنفس نامطلوب مي*شوند، كاهش دهد و در گرماي طاقت*فرساي تابستان از گرمازدگي و تشنگي مفرط كاسته و حرارت كبد و التهابات داخلي را تسكين دهد و آرام*بخش قوي براي اعصاب شود. همچنين اين محصول لبني مي*تواند به توليد باكتري*هاي روده*اي مولد ويتامين B و K كمك كرده و در زمان مصرف آنتي*بيوتيك*ها از اثرات مضر آن بكاهد.
ماست به دليل باكتري*هاي سودمند تا حدودي گيرنده*هاي ضد درد را تقويت كرده در نتيجه افرادي كه هنگام غذا خوردن يا پس از آن دچار دل درد مي*شوند مي*توانند با خوردن ماست از ابتلا به اين عارضه رهايي يابند.
حال اگر به اين محصول لبني تكه*هاي ميوه افزوده شود به طور قابل ملاحظه*اي ارزش تغذيه*اي آن بالا رفته و اين محصول علاوه بر خواص ماست خواص ميوه هم به آن اضافه مي*شود. اما بايد خاطرنشان كرد كه براي توليد اين محصول از روش*هاي مختلفي استفاده مي*شود. يكي از اين روش**ها تهيه ماست ميوه*اي با استفاده از اسانس*هاي مصنوعي (شيميايي)*، رنگ خوراكي و برخي پايداركننده*هاست كه توليد و مصرف آن در بعضي از كشورها با محدوديت همراه است و نه*تنها تاثيري در بالا بردن ميزان ارزش غذايي ماست ندارد بلكه مصرف مداوم آن مي**تواند براي مصرف*كننده مخاطره*آميز باشد.
اما در روش ديگر توليد ماست ميوه*اي، از مربا يا مارمالاد ميوه يا تكه*هاي ميوه به همراه مواد پايداركننده استفاده مي*شود.
در اين روش توليد، ارزش غذايي محصول به طور قابل ملاحظه*اي بالا مي*رود و از نظر دانش تغذيه مورد تاييد است. البته براي آن كه مطمئن شويد ماست ميوه*اي مورد استفاده شما طبيعي و به دور از اسانس و رنگ*هاي شيميايي است، بهتر است با اضافه كردن قطعات كوچك انواع ميوه مانند سيب، آناناس، كيوي، پرتقال، توت فرنگي و ... به ماست يك ماست ميوه*اي خانگي، مغذي و فاقد مواد پايداركننده و نگهدارنده را تهيه كنيد و از آن به عنوان تنقلات در ميان وعده*ها استفاده كنيد. ماست* به دليل دارا بودن باكتري**هاي مفيد به جذب بهتر مواد مغذي ميوه*ها كمك مي*كند.
توصيه*ها:
1 ـ اگر ماست غني شده با ميوه*اي كه مي*گيريد تغيير رنگ داده باشد، يعني بد يا بي*رنگ شده باشد به اين معني است كه محصول افت كيفيت پيدا كرده و قابل مصرف نيست.
2 ـ اگر تاريخ انقضاي ماست همان روز است يا تنها يك*روز به تاريخ انقضاي آن باقيمانده، از خريد آن خودداري كنيد.
3 ـ در صورت مشاهده هرگونه نشتي از ظروف ماست از خريد *آنها جدا خودداري كنيد زيرا درز به وجود آمده در بسته*بندي سبب ورود انواع آلودگي محيط بيرون به داخل محصول مي*شود