کلاس 3
کلاس 3
سلام
مطالب این پست: با موضوع مقدمه2
1.ادامه هدف از کد بندی منبع
2.انواع کدبندی
کدینگ با تلف
کدینگ بدون تلف
تو کلاس قبل سرانجام به اینجا رسیدیم که ما دوست داریم با حداقل هزینه (بیت های ارسالی) اطلاعات رو مخابره کنیم. و برای دونستن این حداقل اطلاعات از کمیتی به نام آنتروپی استفاده کردیم. و اون سوال جالب باقی موند. اگه بخوام خیلی ساده اون سوال رو توجیه کنم باید بگم ما اگه از دو بیت استفاده کنیم برای 3 سمبل a,b,c در واقع از کل ظرفیت این دو بیت استفاده نکردیم. چون این دو بیت می تونست 4 سمبل رو برای ما نمایش بده ولی ما از سه تاش استفاده کردیم. پس یک کار دیگه میشه کرد که اون کدبندی با طول متغیره:
حالا فرض کنید منبع ما خروجی هایی با احتمالات متفاوت تولید می کند. مثلا حروف انگلیسی. که تو یه متن احتمالا s یا a یا e خیلی تکرار میشه. اگه به شما بگن باید جای هر حرف یه سری 0 و 1 قرار بدید چی کار می کنید؟
مشخصا برای اون حرفی که زیاد تکرار میشه 0و1 کمتری اختصاص میدید و برای حرفهایی مثل z بیت های زیادی رو خرج می کنید چرا که با این کار هم تونستید همه حروف رو پوشش بدید و هم حجم فایل ارسالی تون کمینه است. این بهینه بودن رو در مقابل حالتی میگم که مثلا شما بخواهید برای هر حرفی 5 بیت خرج کنید. (2^5 = 32 برای 26 حرف انگلیسی) که واضحه با این کار چه حجم بالایی رو باید ارسال کنیم.
به این ترتیب روش های کدینگ منبع بر اساس احتمالات منبع تولیدی پایه ریزی شده و هدف بلوک کدینگ منبع (source coding) اینه که خروجی های منبع رو به خروجی با احتمالات یکسان تبدیل کنه.
در ادامه (کلاس بعد) روش های مختلف این کار رو می گم.
2. انواع کدینگ منبع:
برای اینکه خروجی های یک منبع رو کد کنیم و در گیرنده اونها رو دیکد کنیم می توانیم جوری کد کنیم که هیچ اطلاعاتی از بین نره و هم می تونیم جوری کد کنیم که اگه قسمتی از اطلاعات خیلی ضروری نیست حذف بشه و ارسال نشه.
مثلا وقتی شما دارید فایل عکستون رو تغییر فرمت می دید یا وقتی عکسی رو برای دوستتون میل کنید حتما اون رو با استفاده از نرم افزارهای ویرایش تصویر (مثل photo shop , ACD See,paint) فشردش می کنید و بعد ارسال می کنید. این کار شما جزو کدبندی با تلف (lossy) طبقه بندی میشه. ولی فرض کنید اون عکس خیلی براتون مهم باشه (مثلا عکس جمجمه تون باشه که می خواید برای دکتر خارج از کشورتون ارسالش کنید

) و یه کم هم نمی تونید از کیفیتش کم کنید، و حالا میاید با نرم افزار winrar یا زیپ اون رو فشرده می کنید. به این کار فشرده سازی بی تلف (loss less) می گن.
نمونه های دیگه ای از کدینگ با تلف: در صدا: mp3، در تصویر: JPEG,JPEG2000، در ویدئو: MPEG2, MPEG4,
از جلسه بعدی وارد قسمت دوم کدینگ منبع یعنی کدینگ و دیکدینگ به روش هافمن میشیم. و درخت هافمن رو مطالعه می کنیم.
