فلسفه ي خطبه عقد

elham_kocholo

عضو جدید
ازدواج يعني رضايت دو طرف. پس خوندن خطبه عقد يعني چي؟ چرا با گفتن چهار کلمه به هم محرم مي شوند ولي بدون آن نمي توانند کاري کنند؟در ابتدا لازم است اهميت و آثار ازدواج از منظر اسلام را يادآور شويم:از نظر اسلام ازدواج يک پيمان مقدس براي تشكيل‏خانواده و بالطبع، جامعه است و داراى آثار و نتايج ‏بسياري از جمله: ارضاى غريزه جنسى، توليد و بقاى نسل، تكامل انسان، آرامش و سكون، پاك‏دامنى و عفاف وحفظ دين انسان است.
قرآن مجيد، درباره ازدواج مي فرمايد:"از نشانه هاى او اين است كه همسرانى از جنس خودتان براى شما آفريد تا در كنار آنان آرامش يابيد و در ميان شما مودّت و رحمت قرارداد.[1] رسول گرامى اسلام (ص) نيز درباره ازدواج مى فرمايد: در اسلام هيچ بنيادى پى ريزى نشده كه مانند ازدواج ، محبوب خداى بزرگ باشد. [2]
ازدواج به هر دو شكل آن (دايم و موقت) نيازمند عقد است. «عقد» از نظر لغت‏ به معناى«گره‏» و «گره زدن‏» است و در اصطلاح، رابطه‏اى ميان دو فرد يا دو گروه ايجاد مى‏شود و براساس آن تعهداتي براي هر يک از طرفين در مقابل ديگري ايجاد مي شود [3] قرآن كريم با جمله (يا اَيُّهَا الَّذينَ امَنُوا اَوْفُوا بِالْعُقُودِ...)[4] يعني :"اى كسانى كه ايمان آورده‏ايد! به پيمانها (و قراردادها) وفا كنيد..." عمل به پيمان هاى صحيح و انسانى را بر مؤمنان واجب كرده است.
راه ايجاد هر عقدي انشاء صيغه ي آن است که از الفاظ خاصي تشکيل شده است.
«عقد ازدواج» عبارت است از ايجاد پيوندى مشترك بين زن و شوهر كه در سايه آن، حقوق ، تعهدات و مسؤوليت‏هاى دو جانبه پديد مى‏آيد.
برقرارى اين پيمان مقدس تنها بر اساس مقررات، قوانين شرايط خاصى امکان پذير است. ازجمله اين شرايط، انشاء خطبه عقد با الفاظ خاص تعيين شده ازطرف خداوند متعال به عنوان شارع مقدس است ( که در رساله هاي عمليه ذکر شده است).[5] رضايت طرفين نيز اگر چه از شروط لازم آن است اما به تنهايي کافي نيست بلکه بايد به همراه ديگر شرايط باشد .
در اهميت الفاظ خطبه عقد بايد گفت: بعد از آنکه خداوند متعال انشاء خطبه عقد با الفاظ خاص (ايجاب و قبول) را يکي از شرايط ازدواج قرار داده است در حقيقت با اين کار اين کلمات را از حالت الفاظ خشک و بي روح خارج ساخته و اعتبار و ارزشي که به آنها بخشيده و آنها را به اسباب مقدسي براي ايجاد زوجيت بين دو انسان (زن ومرد) اجنبي و نامحرم تبديل کرده است. پس خواندن خطبه عقد با شرايط خاص آن (قصد و اراده ازدواج داشتن، و جدي بودن و...) و آن آثار و نتايج مبارکي که به دنبال آن مي آيد گفتن چهار کلمه معمولي نيست تا کسي بگويد اين چهار کلمه چه اثري دارد. بلکه انشاء خطبه ايجاد قسمتي از اسباب عقد نکاح است. و رضايت قلبى دو طرف ، بدون صيغه يا ازدواج عملى بدون صيغه يا صيغه كتبى يا اشاره اى كافى نيست. مگر در مورد افرادي که کر يا لال هستند و امکان وکيل گرفتن براي انشاء خطبه عقد را ندارند که در اين صورت انشاء با اشاره يا نوشتن صيغه جايگزين انشاء با الفاظ مي شود.[6]

--------------------------------------------------------------------------------
[1] (وَ مِنْ آياتِهِ اَنْ خَلَقَ لَكُمْ مِنْ اَنْفُسِكُمْ اَزْواجاً لِتَسْكُنُوا اِلَيْها وَ جَعَلَ بَيْنَكُمْ مَوَدَّةًوَ رَحْمَةً)، روم، آيه 21.
[2] (ما بُنِىَ بِناءٌ فِى الاِْسْلامِ اَحَبَّ اِلَى اللّهِ عَزَّوَجَلَّ مِنَ التَّزْويجِ)، وسائل الشيعه، ج 20، ص 14.
[3] ر.ك . به : فرهنگ معارف اسلامى ؛ مفردات الفاظ قرآن ، واژه (عقد).
[4] مائده، آيه1.
[5] رجوع کنيد به سؤال ? (شرايط ازدواج موقت)
6-تحریرالوسیله
 

ne_sh67

عضو جدید
کاربر ممتاز
خب خدا رو شکر...پس خطبه عقد فقط یه سری کلمه نبود..یه انشا بوده!!:confused:
من تو این فلسفه اش ایراد داشتم که به حمد الله حل شد!:D
 

Similar threads

بالا