فشار خون در كودكان را جدي بگيريم

P O U R I A

مدیر مهندسی شیمی مدیر تالار گفتگوی آزاد
مدیر تالار



آيا كودكان هم به فشار خون مبتلا مي شوند؟

اغلب باورما بر اين است كه بيماري فشار خون به عنوان يك مشكل در بزرگسالان محسوب مي شود.
در حقيقت اين شرايط در هر سني مي تواند اتفاق بيفتد. حتي در نوزادان در حدود5 كودك از هر صد كودك، فشار خوني بيش از حد نرمال دارند.
اصطلاح فشار خون در حقيقت اشاره به2 طريق اندازه گيري دارد: سيستولي و دياستوليفشار خون سيستولي:بيشترين فشاري كه بر شريان ها وارد مي شود هنگامي كه خون توسط قلب پمپاژ مي شود تا به سرتاسر بدن برسد.
فشار خون دياستولي: كمترين فشاري كه در شريان ها اتفاق مي افتد، هنگامي كه قلب به حالت ريلكس براي گرفتن خون ميان ضربانها، قرار مي گيرد. اگر يك يا هر دو فشار اندازه گيري شده، بالاتر از ميزان فشار در افراد سالم يا سن و جنس مشابه باشد، پرفشاري خون ناميده مي شود.

چه كسي به فشار خون مبتلا مي شود؟

فشار خون در ميان افراد با رنگ پوست هاي متفاوت بيشتر از سفيدپوستان، رايج است.
به نظر مي رسد در برخي از نقاط جهان بيشتر شايع باشد، به عنوان مثال اين بيماري در ميان اسكيموهاي آلاسكا كمتر به چشم مي خورد، اما در شمالي ترين بخش ژاپن از هر صد نفر بزرگسال، بر روي4 نفر تاثير بيشتري دارد.
در برخي موارد، به نظر مي رسد با بالا رفتن سن افراد بيماري گسترش يابد. ممكن است فرزند شما در سنين نوزادي هيچ علامتي از فشار خون نداشته باشد، اما بيماري فشار خون، مادامي كه نوزاد رشد مي كند، گسترش مي يابد.
كودكاني كه داراي وزن زيادي هستند نيز مستعد فشار خون و ديگر بيماري هاي عروق كرونري هستند. بنابراين روش تغذيه مناسب، پرهيز از هرگونه پرخوري و خوردن غذاهاي چرب، داشتن فعاليت هاي فيزيكي در سنين كودكي و در ادامه دوران زندگي حائز اهميت هستند.


علت ها و راه حل ها

در بيشتر موارد، فشار خون علت شناخته شده اي ندارد كه بتوان آن را تعريف و مشخص كرد.
بهرحال زماني كه فشار خون در كودكان شديد شود، كودك معمولاً با يك مشكل جدي در ديگر اعضا نظير بيماري هاي كليوي، يا ناهنجاري هاي قلبي و يا سيستم غدد ترشحه مواجه خواهد شد.
خوشبختانه، فشار خون به ندرت و به تنهايي سبب مشكل هاي جدي در كودكان مي شود و مي تواند از طريق تغييرات در رژيم غذايي و استفاده از دارو يا تركيبي از هر دو، كنترل شود.
اگر فشار خون بيش از چند سال ادامه پيدا كرده و وخيم تر شود، فشار فوق العاده طولاني مي تواند منجر به نارسايي بخشي از قلب شود. به علاوه فشار در رگهاي خوني مغزي مي تواند سبب پاره شدن رگها شده و منجر به سكته گردد.
فشار خون در طولاني مدت سبب تغييرات در ديواره رگها شده كه مي تواند آسيب جدي بر كليه ها، چشم ها و ديگر ارگانها وارد سازد.
به همين دليل است كه چك كردن مرتب فشار خون كودكان توسط پزشك متخصص اطفال تا اين حدمهم است ولي مي بايست كه توصيه ها را با دقت انجام داد.


علائم و نشانه ها

در بيشترين آزمايشات دوره اي كه انجام مي پذيرد، فشار خون كودك شما اندازه گيري مي شود و از اين طريق اغلب به وجود بيماري پي برده مي شود و اين نكته بسيار مهم است كه در مراحل اوليه بيماري اقدامات لازم صورت گيرد. توصيه مي شود كه كودكان از سنين سه سالگي به بعد تست شوند.
بالاخص آنان كه داراي ريسك بالا هستند يا نوزاداني كه وزن كمي به هنگام تولد دارند يا كساني كه دوره هاي طولاني در بيمارستان بستري شده اند يا نوزاداني كه بيماري قلبي ما درزادي دارند يا كودكاني كه در اثر استفاده از برخي داروها ممكن است فشار خون آنها افزايش يابد.



پيشگيري

چون اضافه وزن در كودكان خطر ابتلا به فشار خون را به موازات ديگر مشكلات افزايش مي دهد، بايد هميشه به مقدار كالري هايي كه مي گيرند و نيز انجام فعاليت هاي ورزشي آنان توجه داشت.
ميزان نمك اضافي را در رژيم غذايي رعايت كرد، حتي در صورتي كه مبتلا به پرفشاري خون نباشند.
شواهد و ادله آشكاري براي اينكه مصرف نمك باعث اين بيماري ها شود وجود ندارد اما نكته مهم آن است كه كودكان شما نياز به اين نمك اضافي ندارند. ممكن است بعدها دچار مشكلات شوند حتي اگر الان پرفشاري خون را نداشته باشند.


مديريت كردن فشار خون كودكان

اولين اقدام براي كاهش فشار خون در كودكان، محدود كردن ميزان نمك در رژيم غذايي آنهاست.
تهيه برنامه غذايي و تعيين غذاهاي نمكي كه مي تواند روند فشار خون را معكوس و كند كرده و سير صعودي بيماري را آهسته تر نمايد.
همچنين مي توان در هنگام خريد بسته هاي غذايي توجه و دقت نظر داشت.
بيشتر غذاهاي كنسرو شده و عمل آوري شده حاوي مقدار زيادي نمك هستند. بنابراين بايد برچسب آنها را به دقت مطالعه كرد تا مطمئن شد كه حاوي نمك نبوده يا مقدار كمي نمك داشته باشند.
پزشك متخصص اطفال پيشنهاد مي كند كه فرزند شما به تمرينات ورزشي بيشتر بپردازد.
به نظر مي رسد فعاليت هاي بدني هستند كه فشار خون را مرتب و منظم مي كنند.
در نتيجه سبب مي شوند رشد بيماري حتي در مراحل ابتدايي كاهش يابد و همين كاهش وزن در افراد چاق علاوه بر كاهش روند فشار خون، سلامت ديگر اعضا را نيز به دنبال دارد.


تجويز دارو

پزشك اطفال زماني كه از فشار خون كودك شما مطلع است تلاش مي كند كه مرتباً آن را چك كرده و مطمئن شود كه بيماري سير صعودي نداشته باشد.
با توجه به اينكه فشار خون به چه شكلي وجود داشته و درچه مرحله اي قرار دارد، پزشك با يك متخصص فشار خون كودكان، و يا متخصص كليه، در صورتي كه بيماري وخيم تر شده باشد، مشورت مي كند و درمان دارويي به همراه رژيم غذايي و ورزش صورت مي پذيرد.
بسياري از انواع داروها در درمان دارويي وجود دارند كه بر روي قسمت هاي مختلف بدن اثر مي گذارند.
پژشك ابتدا، داروهاي ادرار آور را تجويز مي كند، دارويي كه دفع نمك (سديم) را افزايش مي دهد. پيش از آنكه داروهاي قوي تري را بكار ببرد.
ناچار اگر فشار خون به حالت نرمال و طبيعي بازنگردد، يك قرص ضدپرفشاري را تجويز مي كند. در صورتي كه كنترل فشار به دشواري صورت گيرد داروهاي ديگري را بكار مي برد.


از دستورات پزشك متابعت كنيم

هنگامي كه فشار خون را با دارو يا رژيم مهار مي كنيم، ممكن است دوباره نمك را اضافه كرده يا مصرف دارو ها را متوقف سازيم كه انجام اين كار خطرناك بوده و عود بيماري را بدنبال خواهد داشت.
دستورات و توصيه هاي پزشك را با دقت انجام دهيد.
 
بالا