DDDIQ
مدیر ارشد
فرهنگ و مسكن
شهرام پورديهيمي *
* استاد گروه آموزشي معماري دانشكده معماري و شهرسازي دانشگاه شهيد بهشتي.
شهرام پورديهيمي *
* استاد گروه آموزشي معماري دانشكده معماري و شهرسازي دانشگاه شهيد بهشتي.
چكيده
هدف از طراحي محيط، تنها بر محور بيانهاي زيبايي شناسانه قرار نميگيرد بلكه طراحان معمولا از طريق ادراك موضوع طراحي، تشخيص مسائل و ارائه راه حلها، طرحي را به نتيجه ميرسانند كه نه تنها به نيازهاي كيفي كاربران پاسخ ميگويد بلكه محيطي زيبا نيز خلق مينمايند. بنابراين هدف طراحي، خلق محيطي با اجزايي نظير قرارگاههاي رفتاري و مبلمانهايي است كه همه آنها متناسب با نيازهاي رفتاري، انتظارات، توقعات و نيازهاي كيفي كاربران متناسب قرار ميگيرند. اين بدان معناست كه محصول چنين تلاشي بايد بر اساس شناخت ويژگي كاربران يعني" فرهنگ" آنان باشد، تا بتواند به نياز آنان پاسخ گويد.
مردم و رفتارهاي آنان بخشي از سيستم محيطهاي مسكوني ميباشند، به طوري كه رفتار و محيط را نميتوان از يكديگر جدا فرض نمود. رفتارهاي انساني همواره در بستر محيط شكل ميگيرند و نميتوان بدون در نظر داشتن تأثير محيط، شرايط رفتاري را مورد تجزيه و تحليل و ارزيابي قرار داد. بنابراين طراحي بايد با تكيه بر دانش چگونگي تعامل انسان با محيط به نتيجه برسد. در حاليكه اين دانش هيچ گاه كامل و بدون نقص نيست، طراحان نيز نبايد بر اساس نقطه نظرهاي شخصي عمل نمايند. اما تصميمات طراحي ميتواند در هر مقطع زماني بر اساس اطلاعاتي كه از طريق تحقيق بهدست مي آيند، اتخاذ شود.
فرهنگ يك مفهوم و ساختار نظري است، از سوي ديگر يك ويژگي براي بسياري از موضوعات نظير تفكر انسان، جهان بيني، ديدگاه، رفتار و چگونگي انجام آن ميباشد، معمولاً طراحان همواره بر اهميت فرهنگ در محيط هاي مصنوع تأكيد بسيار دارند، اما هيچ كدام در مورد چيستي آن يا چگونگي تأثير فرهنگ بر محيطهاي انساني به طور واضح سخن نگفتهاند، زيرا طبيعت مفهوم فرهنگ خيلي روشن نشده و مورد تجزيه و تحليل قرار نگرفته است. چنانچه وجوه مختلف و حدود آن روشن گردد، ميتوان از مفهوم فرهنگ و وجوه آن در طراحي محيطي به نحوه قابل دركي استفاده نمود.
واژگان كليدي:
فرهنگ، مسكن، روش زندگي، محيط و معنا.