فرضیه

AmiR_112

عضو جدید
سلام
1فرضیه دارم
کسی میتونه راهنمایی کنه که آیا چنین چیزی میشه یا نه؟
1.مگر زمین در حال چرخش به دور خود نیست؟
2.پس اگر ما بتونیم وسیله ای بسازیم که باهاش بشه در هوا ثابت موند میتونیم بدون حرکت از نقطه ای به نقطه ی دیگر زمین برویم
توضیح بیشتراینکه ما در هوا ثابت میمونیم و زمین می چرخد و ما به نقطه مورد نظر میرسیم
هرکی نظر داره بگه آیا میشه یا نه؟
 

XPARS

عضو جدید
کاربر ممتاز

همچین سوالی از یک دانشجوی مکانیک خیلی بعیده !

دوست عزیز میدونید زمین با چه سرعتی به دور خودش میچرخه ؟! حدودا 5 کیلومتر در ثانیه .

حالا اگه جو زمین ثابت بود و با زمین حرکت نمیکرد میدونید چه طوفانی عظیمی برپا میشد ؟ این طوفان در چند روز میتونست حیات رو از روی زمین محو کنه !

 

AmiR_112

عضو جدید
سلام دوست عزیز
این چیزایی که شما میگیدو میدونم
این نظرو پسرخالم داد که فوق لیسانس شیمی داره
ما نتونستیم قانعش کنیم خاستم اینجا مطرح کنم که با دلیل و مدرک قانعش کنم
بازم ممنون
 

boyboy

عضو جدید
اثر کوریولیس

مفهوم کوریولیس به این معناست که چگونه در نبود اصطکاک به جای اینکه هوا خطوط هم فشار را در مسیر شیب فشار قطع کند مانند بادهای زمین گرد موازی با خطوط هم فشار می‌وزد. در گردش ساده‌ای که اثر کوریولیس هوایی را که به سمت قطب حرکت می‌کند، به سمت شرق منحرف می‌نماید. بنابراین بادهای غربی بوجود می‌آیند. هوایی که به استوا می‌وزد به سمت غرب منحرف شده و بادهای شرقی را بوجود می‌آورد. بنابراین بدون اثر اصطکاک سطح نیروی کوریولیس همراه با بودجه حرارتی جهانی ، نهایتا بادهای غربی در سطوح فوقانی جو برای تمام عرضها و بادهای شرقی را در سطوح تحتانی جو بوجود می‌آورد. هر چند اصطکاک سطحی اجازه نمی‌دهد چنین تعادل کاملی به انتها برسد.

به علت اصطکاک ، جریان نزدیک به سطح زمین با زاویه‌ای نسبت به استوا شیبهای فشار را قطع خواهد کرد. هوایی که گرم شده و صعود کرده در بالای زمین نیروی شیب فشاری کمی بزرگتر از نیروی کوریولیس شده و سپس به سمت قطب رانده می‌شود. در عرضهای بالاتر این جریان هوا سرد خواهد شد و منجر به این می‌شود که نشست کرده و به این وسیله جریان نصف النهاری کامل می‌گردد. بنابراین با وجود تمایل نیروی کوریولیس برای تشکیل یک جریان کامل مداری ، یک گردش نصف النهاری یا تبادل هوا در مسیر شمال - جنوب هنوز برقرار خواهد بود.




گردش نصف النهاری از این نوع در حقیقیت در فاصله حدود l5 درجه تا 20 درجه از دو سمت استوا وجود دارد و اجزای آن در هر نیمکره به افتخار جرج هادلی (Gerge Hadley) ، سلول هالدی نامیده می‌شود. وی در سال l735 بادهای تجارتی شرق در عرضهای پایین را ، ناشی از گرم شدن نابرابر سطح زمین و ترکیب آن با چرخش زمین ، تشریح نمود. او در مطالعاتش حدس زد که لازم است یک حرکت جهت برقراری تعادل از غرب به شرق وجود داشته باشد. این بدان معنا است که وجود بادهای غربی یا مخالف تجارتی برای حصول اطمینان از این است که توزیع جرم زمین (سطح + جو) بطور متوسط در اطراف محور زمین ثابت مانده و حفظ شود. در غیر این صورت چرخش زمین به دور محورش غیر یکنواخت و شبیه لنگ زدن فرفره‌ای که بد می‌چرخد خواهد بود.
اثر نیروی پایستاری (Conservation)

تداوم گردش زمین به دور محورش بدان معناست که با وجود کلیه حرکتهای جوی نظیر - بادهای قوی و ضعیف ، روزهای آرام ، بادهای شمالی ، شرقی و جنوبی و نظایر آن بطور متوسط باید یک تعادل وجود داشته باشد. یعنی در سیستم جوی فرآیندهای بقایی در کار است. دو فرآیندی که برای درک مفهوم بقا مهم است عبارتند از پایستاری تکانه زاویه‌ای مطلق و دوم پایستاری تاوایی مطلق ، تا آنجائی که به خصوصیات گردش جهانی مرتبط است هر دو این قوانین مورد توجه قرار می‌دهیم.
پایستاری تکانه (Momentum) زاویه‌ای مطلق

یک حجمی از هوای چرخان با زمین زیرش دارای یک "تکانه زاویه‌ای" است که به سرعت زاویه‌ای چرخش کره زمین ضرب در مربع فاصله توده هوا با محور چرخش کره زمین ، تعریف می‌گردد. بنابراین اگر همه با سطح کره زمین می‌چرخند تکانه زاویه‌ای در حجم از هوای معین در استوا از حجم هوای مشابه در عرض 30 درجه ، بزرگتر بوده و این حجم هوا در عرض 30 درجه ، از هوای مشابه در عرض 50 درجه بزرگتر است، زیرا هر چه هوا از استوا بیشتر دور شود به محور گردش کره زمین نزدیک تر می‌شود. هوایی که از استوا به سمت قطبین حرکت می‌کند به علت عامل تابع کسینوس هر عرض جغرافیایی ، به محور چرخش کره زمین نزدیک شده ، بنابراین اگر تکانه زاویه‌ای اولیه هوا ثابت باقی بماند، مقدار حرکت هوا (سرعت زاویه‌ای) نسبت به زمین زیرش ، باید افزایش یابد.

چنین تغییری توسط یک ناظر در زمین به صورت بادهای غربی مشاهده می‌شود. یعنی همچنان که هوا به سمت شرق حرکت می‌کند نسبت به زمین زیرش سریعتر حرکت می‌کند. به علاوه سرعت این باد غربی بوسیله اختلاف بین سرعت سمت شرقی آن و زمین تعیین می‌گردد. برعکس ، هوایی که به سمت استوا حرکت می‌کند خیلی دورتر از محور چرخش زمین حرکت می‌کند و پایستاری حرکت زاویه‌ای اولیه هوا به این معنی خواهد بود که تکانه زاویه‌ای هوا نسبت به زمین زیرش یابد باید کمتر باشد. نتیجتا اگر چه این حرکت به سمت شرق همراه با چرخش زمین ادامه خواهد داشت، لیکن سرعتش به سمت شرق از سمت زمین کمتر خواهد بود.

برای یک ناظر در روی زمین به نظر خواهد رسید که هوا از سمت شرق می‌آید. سرعت ثبت شده برای چنین بادی توسط اختلاف بین بردار شرقی سرعت زمین و هوا تعیین می‌گردد. با نگاه به گردش جهانی از نقطه نظر تکانه زاویه‌ای ، یک شکل جهانی نظیر آنچه در مورد نیروی کوریولیس شرح داده شد، به تصویر کشیده می‌شود: تضاد وسیعی بین جریان شرقی حاره و جریان غربی نواحی برون حاره وجود دارد، لیکن در این جریان متضاد ، شناخت تکانه دید متفاوت دیگری به شرق بوده و با چرخش زمین حرکت می‌کند. تضاد ظاهری بین جریان غربی و شرقی که توسط یک ناظر در سطح زمین دیده می‌شود به علت تفاوت بین مقادیر تکانه به سمت شرق دو مسیر ، نسبت به سطح زمین می‌باشد. علاوه بر آن در جایی که به نظر یک ناظر در سطح زمین جو ساکن به نظر می‌رسد، اتفاقی که عملا می‌افتد این است که جو با همان سرعت زمین به سمت شرق در حال حرکت بوده و این سرعت به نوبه خود بستگی به عرض جغرافیایی بستگی دارد.

در این نقطه ما باید اثر اصطکاک سطح زمین در جریانی که بوسیله پایستاری تکانه زاویه‌ای تولید شده ، مد نظر قرار دهید. در مفهوم کلی باید توجه کنیم که اصطکاک سطح ، جریان هوا را بوسیله کاهش سرعت آن نسبت به زمین ، تحت تأثیر قرار می‌دهد. برای مثال این مورد برای یک جریان شرقی چه معنایی می‌دهد، یعنی سطح زمین به افزایش تکانه زاویه‌ای هوا کمک خواهد کرد که به کاهش اختلاف سرعتش با زمین زیرین منجر خواهد شد. برعکس آن ، اثر اصطکاکی در یک جریان غربی ، دریافت تکانه زاویه ای از هوا است که باز بر روی کاهش سرعت هوا نسبت به زمین اثر خواهد گذاشت. به طور منطقی نتیجه نهایی این نیروی اصطکاک توقف گردش جوی خواهد بود، که البته این اتفاق نخواهد افتاد، زیرا به همراه انتقال حرارت (انرژی) از مناطق حاره‌ای به مناطق برون حاره‌ای ، تکانه زاویه‌ای که برای انتقال حرارت ضروری است، نیز منتقل خواهد شد.
سرعت بادها

سرعت بادها بوسیله پایستاری تکانه زاویه‌ای به تنهایی بوسیله تغییر در فاصله هوای متحرک از محور چرخش کره زمین تعیین می‌گردد. هوای در حال حرکت به سمت قطب به بادهای غربی قوی و قویتری بدل شده بطوری که حرکت به سمت قطب باعث می‌شود که هوا به محور چرخش زمین نزدیک و نزدیکتر شود. این کاهش فاصله به صورت عددی بوسیله کسینوس عرض جغرافیایی تعریف می‌گردد. بنابراین وقتی هوا از استوا شروع کرده و به عرض 20 درجه می‌رسد فاصله‌اش از محور چرخش به 940/0 از مقدار اصلی کاهش می‌یابد و در عرض 45 درجه به 707/0 از مقدار اصلی کاهش می‌یابد. همین کاهش است که افزایش باد اندازه گیری شده از سطح زمین را بوجود می‌آورد. از این حقیقت می‌توان محاسبه کرد که پایستاری تکانه زاویه‌ای به تنهایی در هوایی که از استوا نشأت گرفته در طبقات فوقانی جو بادهای غربی با سرعت 58 متر بر ثانیه در عرض 20 درجه و سرعت 328 متر بر ثانیه در عرض 45 درجه بوجود می‌آورد. برعکس هوایی که از عرض 20 نشأت گرفته و به سمت استوا حرکت می‌کند در سمت استوا بصورت یک باد شرقی خواهد وزید که سرعتی معادل 58 متر بر ثانیه دارد.

تجزیه و تحلیلهای نظری نشان داده است که سرعت زیاد باد در عرضهای 45 درجه و شیب فشار مرتبط با آن می‌تواند ناپایداری بزرگی را ایجاد کند. هر اغتشاش کوچک در جریان مداری بزرگ شده و باعث از هم گسیختگی سیستم گردش مداری خواهد شد هر چند در عرضهای پایین‌تر ، مثلا در فاصله 20 درجه از استوا ، جریانهای مداری که بوسیله پایستاری تکانه زاویه‌ای بوجود آمده‌اند قابل تشکیل هستند. نتیجه جریانهای مداری – بادهای شرقی دائمی - که از نواحی حاره‌ای می‌وزند نسبتا پایدار بوده و می‌توانند بصورت دائمی باقی بمانند. یک محدودیت نظری دیگر وجود دارد که به علت فاصله از استوا بوجود می‌آید که به جریان مداری که بوسیله گردش ساده سلول هادلی مربوط می‌شود. چنین سلولی باید به عرضهای پایین جغرافیایی محدود گردد و لبه رو به قطب آن جد جریانهای حاره و مرز استوایی آن حد جریانهای عرضهای میانه (بادهای غربی) را نشان می‌دهد.

اگر چه بطور متوسط بادهای غربی عرضهای میانه بصورت دائمی جریان دارند. قدرت بالقوه جهت از هم گسیختگی این جریان مداری ، توسط امواجی در جریان باد و گاهی هم بوسیله بسط و توسعه چرخش کلی در داخل سیستم بیان می‌شود. یک تمایل در ایجاد جریانهای موجی شکل در عرضهای پایین هم وجود دارد ولی مشابه بادهای قوی غربی نیست. این شرایط گویای وجود قانون دیگری از بقاست که از تداوم چرخش زمین بوجود می‌آید: پایستاری تاوایی مطلق.




پایستاری تاوایی مطلق

مفهوم پایستاری تاوایی مطلق از ترکیب گردش محلی به علت چرخش زمین به دور یک محور قائم (یعنی: محوری که مستقیما به حرکت زمین اشاره می‌کند) به مقدار چرخش کم هوا در مسیر منحنی شکل خود نسبت به سطح زمین ، تعریف می‌گردد. اولین مورد این دو شکل یعنی چرخش محلی یا پیچ خوردن ناشی از گردش کره زمین ، تابعی از عرض جغرافیایی است. هنگامی که زمین به دور خود می‌چرخد در قطب چرخش محلی به دور محور قائم ، حداکثر است و از سوی دیگر در استوا به علت اینکه قائم محل موازی با محور چرخش زمین است، چرخش محلی وجود ندارد. این مسئله می‌تواند به این صورت آزمایش شود که در هنگام چرخش کره جغرافیایی در قطب به مرکز زمین اشاره کنید و همین کار را در استوا نیز انجام دهید. در قطب شما پیچش در انگشتانتان حس خواهید کرد و در استوال انگشت شما به آسانی با زمین حرکت کرد).

چرخش به دور یک محرو محلی – تاوایی ناشی از چرخش زمین به دور خود – در استوا و قطب تفاوت دارد. به صورت ریاضی می‌توان نشان داد که مقدار تاوایی در عرضهای مختلف مانند پارامتر کوریولیس (f) است. مقدار f برابر است 2ΩsinФ که سرعت زاویه زمین و Ф عرض جغرافیایی است. مقدار کم چرخش هوایی که در مسیری منحنی شکل بر روی سطح زمین در حرکت است از طریق V/r محاسبه می‌گردد که V برابر است با سرعت باد و r شعاع انحنا (Curvature) مسیری است که باد آن را طی می‌کند چرخشی را که بدین طریق حاصل می‌آید "تاوایی نسبی" می‌نامیم. اگر V/r را l بگیریم ، تاوایی ‌مطلق (Vab) ، گردش محلی ناشی از چرخش زمین را با تاوایی نسبی هوا ترکیب می کند و بنابراین Vab = f + l خواهد بود. هنگامیکه V = 0 باشد: یعنی هنگامی که که جو ساکن و با سرعت مشابه زمین زیر خود حرکت می‌کنند، مقدار l صفر خواهد بود. بنابراین مقدار فقط هنگامی دخالت دارد که وزش هوا روی زمین وجود داشته باشد.
چگونگی تأثیر تاوایی مطلق

به منظور کمک به درک اینکه چگونه پایستاری تاوایی مطلق در جریانهای وسیع و دائمی گردش جوی دخالت دارند، لازم است شرایطی از وزش را بدون همگرایی و واگرایی و بدون هچ تغییری در سرعت (چپش SHEAR) در طی مسیر وزش در نظر گرفت. تحت این شرایط هوای در حال حرکت تاوایی مطلق f ثابنی را حفظ می‌کند ، یعنی ثابت l+ f ، با دور شدن از استوا مقدار f با عرض جغرافیایی افزایش می‌یابد. این مسئله برای هوای متحرک نیز صادق بوده و برای حفظ تاوایی مطلق هوای متحرک باید مقدار را مطابق با آن تغییر کند. بنابراین اگر از استوا دور شود، همچنانکه f افزایش می‌یابد l کاهش خواهد یافت. از سوی دیگر اگر هوا به سمت استوا حرکت کند مقدار آن افزایش می‌یابد. بسته هوایی که به سمت قطب حرکت می‌کند که میل دارد که انحنا پیدا کرده و به سمت استوا برگردد. چنانکه تجزیه و تحلیلهای سینوپتیکی نشان می‌دهد این خمیدگی (Curvature) خصوصیت واچرخندی (Anticyclonic) دارد. برعکس ، در بسته هوایی که به سمت استوا حرکت می‌کند خمیدگی مخالف وجود دارد، به بیان دیگر جریان وزش این هوا مسیری چرخندی (Cyclonic) پیدا می‌کند.

بنابراین پایستاری تاوایی مطلق گرایش را برای توسعه امواج در جریان گردش جهانی برقرار می‌نماید. همچنان که این هوا حرکت می‌کند که مقدار f بزرگتر خواهد شد و نتیجتا بخاطر ثابت نگه داشتن تاوایی مطلق مقدار l کاهش می‌یابد. نتیجتا جریان هوا ، حرکت واچرخندی کسب کرده و به سمت جنوب - شرق رانده می شود (در نقطه B در نمودار). حالا بسته به سمت عرضی که مقدار f کاهش خواهد یافت ، در حال حرکت است. در نتیجه ، l افزایش یافته و مسیر حرکت به صورت جریان انحنایی شکل با خصوصیات چرخندی در خواهد آمد.
باید خاطرنشان شود که پایستاری تاوایی مطلق نظیر پایستاری تکانه زاویه‌ای مطلق ، اثری دارد که با دور شدن از استوا ، افزایش می‌یابد. بنابراین در نواحی حاره‌ای وزش مداری (بادهای شرقی) همراه با سلول همرفتی (هادلی) بوسیله تاوایی و موجهای همراه آن زیاد بر هم نمی‌خورد. توسعه موجی شکل به وسیله عامل تاوایی در نواحی برون حاره به خوبی گسترش می‌یابد.
 

boyboy

عضو جدید
مقدمه

انرژی خورشید با انرژی سطح زمین و جو آن ترکیب شده تا خصوصیات اصلی و اساسی گرمایش تابشی کره زمین را تشکیل دهند. الگوی منتجه به صورت کلی با ماهیت بودجه تابشی جهانی بیان می‌شود که در شکل نمودار (a) نشان داده شده است. نمودار a نموداری است که دو مشخصه را نشان می‌دهد اول اینکه تابش خورشیدی موج کوتاه ورودی جذب شده بطور قابل توجهی با عرض جغرافیایی تغییر می‌کند. نواحی حاره‌ای ، سالانه بطور متوسط حدود 5/2 برابر مناطق قطبی ، انرژی خورشیدی دریافت می‌کنند.

مشخصه دوم این است که توزیع تابش طول موج بلند به فضا از سیستم زمین - جو نیز با عرض جغرافیایی به صورت نسبتا منظم تغییر می‌کند. این مشخصه ناشی از تغییرات نسبتا کوچک دمای کل جو از استوا به قطبین در سطوحی که بیشترین برگشت تابش به فضا وجود دارد، است. نتیجتا در نواحی حاره ، در رفت کم تابش خروجی ، مازاد انرژی را تولید می‌کند و برعکس در نواحی قطبی تابش ورودی از تابش خروجی کمتر است. بنابراین یک "مخزن گرما" در نواحی حاره و دو "مخزن سرما" در قطبین خواهیم داشت. در هر دو نیمکره شمالی و جنوبی ، منطقه‌ای وجود دارد که بین تابش ورودی و خروجی توازن برقرار است و همانطوری که در شکل نشان داده شده و سریعا با عرض جغرافیایی تغییر می‌کند.




چون کره زمین و یا قسمتی از آن تدریجا گرم و گرمتر و یا سرد و سردتر نمی‌شود، پس انرژی باید به گونه‌ای از نواحی حاره که مخزن گرما هستند به سمت نواحی قطب انتقال یابد (شکل نمودار b)، این انتقال انرژی بوسیله فرآیِند گردش اقیانوسها و جو صورت می‌گیرد گردش جوی در قسمتهای وسیعتری عمل می‌کند. در حقیقت برآوردها نشان داده است که از کل انتقال انرژی حدود 60% و یا بیشتر آن توسط جو ، انجام می‌شود. به این ترتیب اهمیت گردش جوی در تعیین مشخصات اقلیم جهانی مشخص می‌شود.
انتقال همرفتی انرژی

ساختار اصلی انتقال انرژی ، همرفت است. یعنی هنگامی که یک سیال گرم می‌شود یک جریان حرکتی بوجود آمده و گرما توسط حرکت ماده گرم شده ، انتقال می‌یابد. در این مورد فعلی ، سیال هوا و منبع اصلی حرارت ، مناطق حاره نمی‌باشند. به ویژه مخزن گرمایی بزگ اقیانوسهای مناطق حاره ، که نقش اول را ایفا می‌نمایند. زیرا فرآیِند همرفت انرژی را به سمت بالا تلمبه نموده و یکنواخت بودن این فرآیِند اصلی گرمایش می‌توانست در نواحی حاره به خوبی یک سیستم گردش همرفتی ساده‌ای بوجود بیاورد.

هوای سردتر و سنگین‌تری که از نواحی شمالی و جنوبی می‌آیند جایگزین هوای گرم صعودی در نواحی حاره‌ای می‌گردد. بنابراین در طبقات فوقانی جو الگوی گردش به صورت وزش هوای صعودی نواحی حاره به سمت قطب وجود خواهد داشت و در نزدیکی سطح ، هوای سرد و کم ارتفاع قطب به سمت استوا بر می‌گردد. با توجه به این حقایق که زمین به دور خود می‌چرخد، اینکه انرژی ورودی در نواحی مختلف بر حسب روزها و فصول متفاوت بوده و اینکه سطح زین با اقیانوسها و خشکیها پوشیده شده ، عملا این الگوی ساده به صورت یچیده‌ای در آمده است. این شرایط موقعیت پیچیده‌ای را ایجاد کمرد بطوری که دانشمندان برای درک جزئیات این مسئله سخت در کوشش و تلاشند.
گردش جوی بر روی کره زمین در حال دوران (اثر کوریولیس)

مفهوم کوریولیس به این معناست که چگونه در نبود اصطکاک به جای اینکه هوا خطوط هم فشار را در مسیر شیب فشار قطع کند مانند بادهای زمین گرد موازی با خطوط هم فشار می‌وزد. در گردش اثر کوریولیس هوایی را که به سمت قطب حرکت می‌کند، به سمت شرق منحرف می‌نماید. بنابراین بادهای غربی بوجود می‌آیند. هوایی که به استوا می‌وزد به سمت غرب منحرف شده و بادهای شرقی را بوجود می‌آورد. بنابراین بدون اثر اصطکاک سطح نیروی کوریولیس همراه با بودجه حرارتی جهانی ، نهایتا بادهای غربی در سطوح فوقانی جو برای تمام عرضها و بادهای شرقی را در سطوح تحتانی جو بوجود می‌آورد. هر چند اصطکاک سطحی اجازه نمی‌دهد چنین تعادل کاملی به انتها برسد.

به علت اصطکاک ، جریان نزدیک به سطح زمین با زاویه‌ای نسبت به استوا شیبهای فشار را قطع خواهد کرد. هوایی که گرم شده و صعود کرده در بالای زمین نیروی شیب فشاری کمی بزرگتر از نیروی کوریولیس شده و سپس به سمت قطب رانده می‌شود. در عرضهای بالاتر این جریان هوا سرد خواهد شد و منجر به این می‌شود که نشست کرده و به این وسیله جریان نصف النهاری کامل می‌گردد. بنابراین با وجود تمایل نیروی کوریولیس برای تشکیل یک جریان کامل مداری ، یک گردش نصف النهاری یا تبادل هوا در مسیر شمال - جنوب هنوز برقرار خواهد بود.




گردش نصف النهاری از این نوع در حقیقیت در فاصله حدود 15 درجه تا 20 درجه از دو سمت استوا وجود دارد و اجزای آن در هر نیمکره به افتخار جرج هادلی (Gerge Hadley) ، سلول هالدی نامیده می‌شود. وی در سال 1735 بادهای تجارتی شرق در عرضهای پایین را ، ناشی از گرم شدن نابرابر سطح زمین و ترکیب آن با چرخش زمین ، تشریح نمود. او در مطالعاتش حدس زد که لازم است یک حرکت جهت برقراری تعادل از غرب به شرق وجود داشته باشد. این بدان معنا است که وجود بادهای غربی یا مخالف تجارتی برای حصول اطمینان از این است که توزیع جرم زمین (سطح + جو) بطور متوسط در اطراف محور زمین ثابت مانده و حفظ شود. در غیر این صورت چرخش زمین به دور محورش غیر یکنواخت و شبیه لنگ زدن فرفره‌ای که بد می‌چرخد خواهد بود.
اثر نیروی پایستاری (Conservation)

تداوم گردش زمین به دور محورش بدان معناست که با وجود کلیه حرکتهای جوی نظیر - بادهای قوی و ضعیف ، روزهای آرام ، بادهای شمالی ، شرقی و جنوبی و نظایر آن بطور متوسط باید یک تعادل وجود داشته باشد. یعنی در سیستم جوی فرآیندهای بقایی در کار است. دو فرآیندی که برای درک مفهوم بقا مهم است عبارتند از: پایستاری تکانه زاویه‌ای مطلق و دوم پایستاری تاوایی مطلق ، تا آنجائی که به خصوصیات گردش جهانی مرتبط است هر دو این قوانین مورد توجه قرار می‌گیرند.
 

boyboy

عضو جدید
[FONT=tahoma,verdana,arial,helvetica,sans-serif]کره زمین [/FONT][FONT=tahoma,verdana,arial,helvetica,sans-serif](Earth)[/FONT]

[FONT=tahoma,verdana,arial,helvetica,sans-serif]
[/FONT]

[FONT=tahoma,verdana,arial,helvetica,sans-serif]کره زمین سومین سیاره‌ی منظومهٔ شمسی است که در فاصلهٔ حدود ۱۵۰ میلیون کیلومتری‌ از ستاره‌ی خورشید قرار گرفته است. فاصلهٔ زمین تا خورشید به گونه‌ای است که شرایط محیطی‌ی آن قابلیت زیستن را به موجودات زندهٔ کربنی می‌دهد. تاکنون زمین تنها سیاره‌ای بوده است که وجود حیات در آن ثابت شده است. زمین سیاره‌ای است سنگی با مقدار قابل توجه‌ای آب سطحی. جو زمین ترکیبی است از نیتروژن (حدود هشتاد درصد)، اکسیژن (حدود بیست درصد) و چندین گاز دیگر.[/FONT]

[FONT=tahoma,verdana,arial,helvetica,sans-serif]در منظومهٔ خورشیدی، فاصلهٔ زمین تا خورشید بین فاصلهٔ زهره (یا ناهید) تا خورشید و فاصلهٔ مریخ (یا بهرام) تا خورشید است. زمین جزو سیارات داخلی منظومهٔ خورشیدی محسوب می‌شود.
مرتفع‌ترین نقطه بر روی خشکی‌های زمین کوه اورست نام دارد که نزدیک به نه کیلومتر از سطح دریا بالاتر است. عمیق‌ترین قسمت دریاها نیز در نزدیکی‌ جزایر فیلیپین در اقیانوس آرام قرار دارد. عمق این ناحیه حدود ۱۱ کیلومتر پایین‌تر از سطح دریا است و به آن گودال یا درازگودال ماریانا گفته می‌شود.
زمین کره‌ای است که روی آن زندگی می‌کنیم. بنا به باورهای دینی از خاک آن آفریده شده‌ایم و روزی دوباره به خاک آن باز می‌گردیم. این کره خاکی یکی از نه سیاره منظومه شمسی است که مانند سایر سیارات در مداری به دور خورشید می‌گردد.
[/FONT]

[FONT=tahoma,verdana,arial,helvetica,sans-serif]
[/FONT]


[FONT=tahoma,verdana,arial,helvetica,sans-serif]
[/FONT]


[FONT=tahoma,verdana,arial,helvetica,sans-serif]تاریخچه ی زمین
زمین در بدو پیدایش بصورت کره‌ای از مواد داغ و نیمه مذاب بود. بتدریج عناصر سنگینتر ته‌نشین شده و هسته فلزی را بوجود آوردند و در عین حال عناصر سبکتر به سطوح فوقانی آمده و جبه و پوسته را تشکیل دادند. پس از گذشت چند میلیارد سال ، زمین سرد شد، سطح زمین جامد گشت ، جو زمین شکل گرفت و اقیانوس بوجود آمدند. تکامل زمین هنوز هم ادامه دارد: پوسته زمین توسط فورانهای آتشفشانی در کف اقیانوسها نوسازی شده ، دائما بر اثر زمین لرزه‌ها و حرکتهای قاره‌ای در حال تغییر و تحول است. تناسب گازهای مختلف در جو زمین نیز بر اثر دخالتهای انسان به آرامی در حال تغییر است.
حرکت زمین به شکل یک پوسته سنگی متشکل از 12 صفحه مجزاست. هر یک از قاره‌ها روی یک یا چند صفحه قرار گرفته‌اند. این صفحات با سرعتی شبیه به سرعت رشد ناخنهای انسان در حال حرکت هستند. صفحه‌های جامد ، روی سنگهای نیمه مذاب به حالت شناور هستند که خود این سنگهای نیمه مذاب توسط جریانهای داغی که از هسته فلزی زمین فوران می‌کنند، تکان خورده و باعث حرکت صفحه‌ها در سطح زمین می‌شوند.

چهره متغیر زمین
250 میلیون سال پیش ، سه تکه بزرگ خشکی بهم نزدیک شدند و یک خشکی بزرگ بنام پانجیا را بوجود آوردند. بعد از مدتی دریای تتیس این خشکی عظیم را به دو قسمت لوراسیا و گندوانلند تقسیم کرد. 120 میلیون سال پیش اوراسیا از هم شکافت و آمریکای شمالی از اروپا جدا شد. گنوانلند نیز شکافته شد و در نتیجه هندوستان به سمت جنوب آسیا حرکت کرد. قاره‌ها همچنان به حرکت خود ادامه داده و به این شکل کنونی که می‌بینیم در آمدند. ظرف چند میلیون سال آینده قاره آمریکا به حرکت خود در سمت غرب ادامه داده و قاره آفریقا به اروپا و آسیا ملحق خواهد شد.

حیات در زمین
اولین موجودات زنده حدود 3.8 میلیارد سال پیش و اولین دایناسورها حدود 150 میلیون سال پیش در زمین ظاهر شدند. حدود 65 میلیون سال پیش نسل دایناسورها از بین رفت (انقراض دایناسورها). یکی از عوامل انقراض دایناسورها برخورد یک شهاب سنگ به زمین و پر شدن جو زمین از غبار بود. در چنین شرایطی نور و گرما به زمین نرسیده و یک دوره کوتاه یخبندان باعث مرگ دایناسورها بر اثر سرما و گرسنگی شده است. اگر همه تاریخچه زمین را در 24 ساعت خلاصه کنیم، نخستین انسانها در 2 ثانیه مانده به نیمه شب ظهور خواهند کرد.

اندازه کره زمین
قطر کره زمین حدودا 7926 مایل (12756 کیلومتر) است. کره زمین پنجمین سیاره بزرگ در منظومه شمسی پس از مشتری ،زحل،اورانوس ونپتون می باشد.اراتوستن دانشمند یونان،(276- 194قبل از میلاد مسیح) اولین کسی بود که محیط کره زمین را محاسبه کرد. او سایه ظهر اواسط تابستان را،در چاههای عمیق سین که (امروزه اسوان نامیده می شود ودر کنار رود نیل در مصر قرار دارد) و اسکندریه را مقایسه کرد. و به درستی تصور کرد از انجا که خورشید بسیار دور است پرتوهای آن تقریبا موازی هستند.و بادانستن فاصله دو محل ، محیط زمین را بالغ بر 250000 استادیا (واحد سنجش محیط زمین ) محاسبه کرد . به طور دقیق مقدار یک واحد سنجش محیط زمین ناشناخته است، بنابراین دقت او نامطمئن و احتمالی اما بسیار نزدیک به حقیقت بود او همچنین انحراف محور کره زمین و فاصله آن از ماه و خورشید را با دقت اندازه گرفت.

ماه کره زمین
کره زمین یک ماه دارد. قطر کره ماه در حدود یک چهارم قطر کره زمین است. کره ماه ممکن است بخشی از کره زمین بوده باشد که بر اثر برخورد جسمی بزرگ باکره زمین در میلیاردها سال پیش از آن جدا شده است .
[/FONT]
[FONT=tahoma,verdana,arial,helvetica,sans-serif]جرم ، چگالی و سرعت گریز
جرم کره زمین برابر 98/5 ضربدر 10 به توان 24 کیلو گرم است . کره زمین دارای چگالی متوسط 5520 کیلوگرم بر مترمکعب است (آب دارای چگالی 1027 کیلوگرم بر مترمکعب است). پر چگال ترین سیاره منظومه شمسی کره زمین می باشد. یک جسم برای فرار از کشش گرانشی زمین باید به سرعت 24840 مایل در ساعت (برابر 11180 متر بر ثانیه ) برسد .
[/FONT]
[FONT=tahoma,verdana,arial,helvetica,sans-serif]
[/FONT]​
[FONT=tahoma,verdana,arial,helvetica,sans-serif]حرکات زمین[/FONT]
[FONT=tahoma,verdana,arial,helvetica,sans-serif]- حرکت وضعی : حرکت زمین به دور محور شمالی و جنوبی آن مدت این چرخش ۲۳ساعت و ۵ می باشد.
- حرکت انتقالی : زمین بر گرد خورشید سالی یکبار دوران می‌کند.( حرکت انتقالی به کمک اثر دوپلر اثبات می‌شود.)
(زمین به دور خورشید در خلاف جهت حرکت عقربه‌های ساعت می‌گردد (مدار بیضی شکل که خورشید در یکی از کانونهای آن واقع است). در این خصوص ما حرکت واقعی را نمی‌بینیم بلکه حرکت ظاهری خورشید را می‌بینیم که به نظر می‌رسد در یک سال یک بار به دور زمین می‌گردد. این مدار ظاهری خورشید دایرة‌البروج نامیده می‌شود. نواری به عرض 8 درجه در هر سوی دایرة‌البروج را منطقه‌البروج می‌خوانند. 12 صورت برجسته فکلی بر این نوار قرار دارند که خورشید در حرکت ظاهریش هر سال یکبار از آنها می‌گذرد این صورتها عبارتند از : حمل ، ثور،جوزا،سرطان،اسد،سنبله،میزان،عقرب،قوس،جدی،دلو و حوت.)
- حرکت رقص محور : این بسیار کمتر است بنابراین تنها یک لرزش سینوسی در مدار زمین ایجاد می‌کند.
- حرکت تقدیمی : حرکتی است که به موجب خم بودن محور زمین نسبت مدار خود ایجاد می‌شود و باعث می‌شود که قطب شمال سماوی جا به جا شود(در دوره‌های ۲۶ هزار ساله)
خورشید همراه زمین و سیارات دیگر در میان خوشه محلی ستاره‌گان با سرعت بیست کیلومتر در ثانیه حرکت می‌کنند. حواس آدمی این حرکات را درنمی‌یابد همانطور که در ترنی که با حرکت یکنواخت پیش می‌رود، مسافران سرعت آن را حس نمی‌کنند.

آیا حرکت وضعی زمین حرکتی واقعی است؟
ما از حرکت واقعی زمین مطلع نیستیم. آنچه مشاهده می‌شود حرکتی ظاهری است به صورت دوران ظاهری کره آسمان ، یعنی طلوع ستارگان و خورشید از افق شرقی و غروب آنها در افق غربی. نظیر این رابطه میان حرکت واقعی و حرکت ظاهری ، در ترن متحرک نیز وجود دارد. چون از پنجره‌های قطاری که رو به شمال می‌رود به بیرون نگاه کنیم حرکت ظاهری منظره‌های مجاور را به سمت جنوب مشاهده خواهیم کرد.
[/FONT]
[FONT=tahoma,verdana,arial,helvetica,sans-serif]
[/FONT]
[FONT=tahoma,verdana,arial,helvetica,sans-serif] چند اثر که معلول چرخش زمین هستند :[/FONT]
[FONT=tahoma,verdana,arial,helvetica,sans-serif]- توانایی روز و شب : هر نقطه از زمین متناوبا رو به خورشید (روز) می‌کند یا پشت به آن (شب) می‌دارد.
- صلب بودن محور : محور زمین زاویه میل خود را با صفحه مدار حفظ می‌کند و پیوسته رو به سوی ستاره جوی است از این لحاظ زمین چرخان شباهت بسیار با یک ژیروسکوپ چرخان دارد. محور زمین نیز مانند محور ژیروسکوپ دارای حرکت تقدیمی است.
- یک نیروی گریز از مرکز : که در استوا بیشترین مقدار را دارد و در قطب صفر است و بر هر جسمی که بر روی زمین واقع است وارد می‌آید و در نتیجه آن وزن اجسام در قطب بیشتر است تا در استوا.
- پخ بودن زمین در قطبها : احتمالا معلول این چرخش در زمانی بوده است که سطح زمین هنوز حالتی مایع یا شکل پذیر داشته باشد.

طول مدت یک روز و سال بر روی کره زمین
یک روز بر روی کره زمین 93/23 ساعت طول میکشد . (این به این معنی است که مددت 93/23 ساعت طول می کشد تا کره زمین یک بار به دور محور خودش بچرخد – این فرآیند یک روز نجومی نام دارد ). یک سال بر روی کره زمین به اندازه 26/365 روز بر روی این کره طول می کشد . ( این به این معنی است که 26/365 روز طول می کشد تا کره زمین یک بار مدار خورشید را دور بزند ). حرکت وضعی زمین به مرور زمان تا اندازه ای کند میشود یعنی تقریبا هر ده سال یک ثانیه کندتر خواهد شد.

مدار زمین
کره زمین به طور میانگین مسافت 93 میلیون مایل (برابر با 149600000 کیلومتر ) را در مدار خودش به دور خورشید می پیماید . این فاصله بر حسب یک واحد نجومی (AU) تعریف می شود . در حدود روز دوم ژانویه هر سال زمین نزدیکترین فاصله را با خورشید (4/91 میلیون مایل برابربا 1/147 میلیون کیلومتر ) دارد . این هنگام نزدین یا حضیض نام دارد . در حدود دوم جولای هر سال زمین بیشترین فاصله را با خورشید (8/94 میلیون مایل برابر 6/152 میلیون کیلومتر ) دارد . این هنگام اوج یا دورین گاه نام دارد .

خروج مرکزی مداری
خروج از مرکز مدار کره زمین برابر با 017/0 است . مدار کره زمین تقریبا دایره است .

انحراف محور کره زمین و فصول
محور کره زمین از خط عمود بر مدار خورشید ، به اندازه 45/23 درجه انحراف یافته است . این انحراف باعث به وجود آمدن چهار فصل سال یعنی تابستان ، بهار ، زمستان و پائیز می شود . از آنجائی که محور زمین دارای انحراف است، بخشهای مختلف کره زمین در زمانهای مختلف سال در جهت خورشید قرار می گیرند. این پدیده مقدار آفتاب در یافتن هر منطقه را تحت تاثیر قرار می دهد.

سرعت
سطح کره زمین در خط استوا به مقدار 40000 کیلومتر در شبانه روز حرکت می کند . این به معنای سرعتی برابر 1040 مایل بر ساعت یا 1670 کیلومتر بر ساعت است . این سرعت از تقسیم محیط کره زمین در خط استوا (حدود 24900 مایل یا 40070 کیلومتر )بر تعداد ساعات شبانه روز (24) محاسبه می شود .
از انجایی که محیط زمین در قطبین به صفر نزدیک می شود ،هنگامی که به سمت یکی از دو قطب حرکت می کنید این سرعت تقریبا به صفر کاهش پیدا می کند. زمین با سرعتی در حدود 30 کیلومتر بر ثانیه در مدار به دور محور خودش می چرخد. این سرعت توسط سرعت چرخش تقریبی زمین (5/0کیلو متر بر ثانیه) در نزدیکی خط استوا سنجیده می شود.
ضخامت جو کره زمین در حدود300 مایل(480کیلو متر ) است. اما بیشترین مقدار جو زمین در حدود 10 مایل (16 کیلو متر ) سطح زمین است.

مقدار دما بر روی کره زمین
مقدار دما بر روی کره زمین 136 تا 127- درجه فارنهایت (برابربا 58 تا 88 – درجه سانتی گراد) در نوسان است. پائین ترین دمای ثبت شده در جولای 1983 در منطقه وستوک قطب جنوب است و بالاترین دما در سپتامبر 1922 در کشور لیبی در قاره افریقا به ثبت رسید. تاثیر گلخانه ای باعث محصور شدن گرما در جو می شود. جو اجازه ورود مقداری پرتوی مادون قرمز را به درون فضا می دهد که کمی از انها به زمین انعکاس می یابند.

جو زمین
جو زمین متشکل از لایه نازکی از گازها است که کره زمین را احاطه کرده است. این گازها شامل 78 % نیتروژن، 21 % اکسیژن، 9/0% آرگون، 03/0% دی اکسیدکربن و مقدار کمی از گازهای دیگر است.
جو زمین به واسطه گاززدایی سیاره ای به وجود امد، فرایندی که در آن گازهایی مانند دی اکسیدکربن، بخارآب، دی اکسیدگوگرد و نیتروژن از درون زمین از طریق اتشفشانها ودیگر جریانات آزاد شدند. اشکال زندگی بر روی زمین از هنگام تکامل ترکیب جو را تعدیل کرده اند.

زمین و عقاید
یونانیها که پیشروان علم بودند، در قرن ششم قبل از میلاد ، زمین را کروی و ثابت فرض می‌کردند و اکثر تمدنها معتقد بودند که جهان ، زمین مرکز است. ولی بطلیموس ستاره شناس یونانی بیشتر از سایرین بر این اندیشه معروف معتقد بوده است. در جهان زمین مرکز ، زمین در مرکز عالم قرار داشته و خورشید و سیارات و ستارگان حول آن می‌گردند. سالها بعد معدودی از متفکران یونانی مخصوصا آریستار خوس اندیشه زمین مرکزی بودن دنیا را زیر سوال بردند. ولی کتاب بطلمیوس المجسی بر علم آن زمان سیطره داشت و مانع از قبول نظر آریستارخوس شد. تا اینکه در سال 1543 نیکلا کپرنیک ستاره شناس لهستانی ، مرکزیت را از زمین گرفته و به خورشید داد.
[/FONT]
[FONT=tahoma,verdana,arial,helvetica,sans-serif]
[/FONT]
[FONT=tahoma,verdana,arial,helvetica,sans-serif]گردآونده : دنیایی از همه چیز – http://supergalaxy.blogsky.com[/FONT]

[FONT=tahoma,verdana,arial,helvetica,sans-serif]منابع : [/FONT]
[FONT=tahoma,verdana,arial,helvetica,sans-serif]http://www.ngdir.ir[/FONT]
[FONT=tahoma,verdana,arial,helvetica,sans-serif]http://daneshnameh.roshd.ir[/FONT]
http://supergalaxy.blogsky.com
[FONT=tahoma,verdana,arial,helvetica,sans-serif]http://www.hupaa.com[/FONT]
[FONT=tahoma,verdana,arial,helvetica,sans-serif] http://www.atcce.com[/FONT]​
 

Sparrow

مدیر تالار مهندسی هوافضا
مدیر تالار
سلام دوست عزیز
این چیزایی که شما میگیدو میدونم
این نظرو پسرخالم داد که فوق لیسانس شیمی داره
ما نتونستیم قانعش کنیم خاستم اینجا مطرح کنم که با دلیل و مدرک قانعش کنم
بازم ممنون

اول از همه تشکر می کنم از جواب بسیار چکشی دوست خوبمون، XPARS. اگر همه بخوان با فرضیات انقدر محکم برخورد کنن که خدا تمام دانشمندا رو رحمت کنه. :D

دوم، مثال نقض فرضیه شما، هلی کوپتره. اگر هلی کوپتر 3-4 ساعت هم توی هوا ثابت باقی بمونه، باز از تهران به اصفهان نمیرسه.

سوم، زمین داره با سرعت 400 متر بر ثانیه دور خودش می چرخه اما ما و اتمسفر زمین هم داریم با اون می چرخیم و سرعت نسبی صفر نسبت به همدیگه داریم. اما با خارج شدن از جو غلیط، این سرعت نسبی به صفر میرسه. فرضیه ای که مطرح کردید صحیح است به شرط اینکه از لایه مرزی زمین یعنی حداقل 100 کیلومتری اون فراتر بریم. مثل ماهواره ها.
اما باز هم نمی تونیم ثابت بایستیم، چون با ثابت ایستادن به سمت زمین کشیده می شویم. پس جسم باید به صورت یک قمر در اطراف زمین گردش کنه تا نیروی جاذبه زمین را خنثی کنه. اونوقت بحث دوره گردش ماهواره و غیره به وجود میاد که اگر مشتاق باشید، بیشتر توضیح بدم.
 
بالا