خَشیل یکی از غذاهای محلی مردم آذربایجان است که خوردن آن بین ساکنین مناطق مختلف آذربایجان و خصوصا در مراسم شب یلدا رایج است. به سبب وجود مقدار زیادی گندم و شکر و کره طبیعی در این نوع غذا برخی بر این باورند که خوردن خشیل باعث مقاومت بدن در برابر سرما می*شود.
مواد لازم برای 4 نفر:
بلغور گندم یک پیمانه
آرد 4 الی 6 قاشق سوپ*خوری
آب سرد 4 پیمانه (یک لیتر)
شیر به میزان لازم
عسل به میزان لازم
کره به میزان لازم
طرز تهیه:
* بلغور را خیس کرده و بعد از چند ساعت با آب بپزید تا زمانی که آب بلغور کشیده شود. سپس بگذارید تا سرد شود.
* حداقل 4 قاشق آرد را در 4 پیمانه آب سرد حل کرده، بلغور پخته شده را به آن اضافه و روی حرارت قرار دهید و هم بزنید تا غلیظ*تر از حلیم شده، بوی خامی آرد از بین برود. در صورت لزوم می*توان یک الی دو قاشق سوپ*خوری دیگر آرد اضافه کرد تا به غلظت آن افزوده شود.
* برای سرو کردن خشیل، آن را در ظرف گودی ریخته، وسط آن را گود کرده و شیر و عسل بریزید. اطراف آن را نیز کره*ی آب شده اضافه کنید که مقدار کره به میل و سلیقه شما بستگی دارد.
* خشیل رو حتما باید با شیره مصرف کرد چون بدون شیره بدون مزه خواهد بود و برای صبحانه بخصوص در روزهای سرد زمستانی و همچنین برای تقویت بنیه و خون*سازی بسیار مناسب است.
نکته:
1- این دستور 200 گرم کربوهیدرات، 20 گرم پروتئین، 60 گرم چربی و 1420 کیلوکالری انرژی دارد.
2- درصورتی که از آرد گندم کامل استفاده شود بسیار مقوی*تر است.
3- این غذا مربوط به استان*های آذربایجان می*باشد.
4- این غذا را می*توانید با مخلوط کره، دارچین و شکر سرو کنید.
5- از (دوشاب) شیره انگور نیز می*توان به جای شکر استفاده کرد.