شکار سلول‌های سرطانی با الهام از چتر دریایی

*** s.mahdi ***

مدیر بازنشسته
کاربر ممتاز
[h=1] شکار سلول‌های سرطانی با الهام از چتر دریایی

[/h]» سرویس: علمي و فناوري - فناوري

کد خبر: 91082415232
چهارشنبه ۲۴ آبان ۱۳۹۱ - ۰۹:۳۲



دانشمندان آمریکایی موفق به طراحی فناوری‌ای شدند که توسط آن رشته‌های ریز دی ان ای مانند شاخک‌های چتر دریایی قادرند سلول‌های تومور موجود در جریان خون را به دام اندازند.
به گزارش سرویس فناوری خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، چتر دریایی دارای شاخک‌های بلندی است که تا فواصل طولانی هم انبساط می‌یابند و بنابراین قادرند مواد غذایی را از فاصله دور به دام اندازند.
ابداع جدید می‌تواند در شمارش و دسته‌بندی کردن (sort) سلول‌های سرطانی استفاده شود. این دو شاخص نشان‌دهنده میزان کارآیی شیمی‌درمانی و دیگر درمان‌های معمول است.
به گفته جفری کارپ از مرکز درمان احیاکننده بریگام و بیمارستان زنان در بوستون، سلول‌های سرطانی اغلب در جریان خون از تراکم بسیار پایینی برخوردار هستند و ایزوله‌ کردن آن‌ها فرایندی دشوار است.
وی و همکارانش در شیوه جدید از رشته‌های کوتاه دی ان ای موسوم به آپتامر (aptamer) استفاده کردند. این رشته‌ها به سطح سلول‌های سرطانی مورد هدف می‌چسبند و آن‌ها را به دام می‌اندازند.
دانشمندان با استفاده از شیوه ازدیاد چرخه‌یی غلتان این رشته‌ها را تکثیر کردند و با متصل کردن آن‌ها به هم به رشته‌هایی از مواد دست یافتند که ده‌ها میکرون طول داشتند و این اندازه بسیار بزرگتر از سایز خود سلول بود.
در روش جدید یک انتهای رشته به میکروتراشه متصل می‌شود و انتهای دیگر در جریان خون به صورت آزاد شناور می‌شود. در این جا آپتامرها درست مانند به دام انداختن غذا توسط چتردریایی به سلول‌های سرطانی می‌چسبند.
کارپ و همکارانش طی آزمایش‌هایشان موفق شدند 60 درصد سلول‌های سرطانی شناور را به دام اندازند و این رقم بزرگ‌تر از بازدهی شیوه‌های کنونی است که از یک ریزآهن‌ربا برای جمع‌آوری و برطرف کردن سلول‌های سرطانی استفاده می‌کنند.
این الهام از طبیعت می‌تواند به بیماران در مبارزه علیه بیماری مرگبار سرطان کمک کند.
گام بعدی استفاده از ابداع جدید در نمونه موردی‌های انسانی عنوان شده است.
جزئیات این موفقیت علمی در مجله Proceedings of the Natural Academy of Science انتشار یافت.
 
بالا