بسم الله الرحمن الرحیم : {وَشَجَرَةً تَخْرُجُ مِن طُورِ سَيْنَاء تَنبُتُ بِالدُّهْنِ وَصِبْغٍ لِّلْآكِلِينَ}(المؤمنون:20)
بهترین روغنی که تا به حال انسان ها شناخته اند روغن زیتون است
برتری واهمیت روغن زیتون این است که:
اسیدهای چرب امگا - 3 دارد.
بالاترین درصد غیر اشباع تک پیوندی را دارد .
دارای اسکوالین (عامل کاهش دهنده کلسترول خون) است .
دارای مواد آنتی اکسیدان است .)مانع لخته شدن خون است).
کشورهای که روغن زیتون زیاد مصرف می کنند ، کمترین آمار سرطان سینه را دارند(کشورهای میدترانه) .
خواص روغن زیتون:
روغن زیتون از محبوبترین روغنهای گیاهی است که طعم خوب و فواید بسیاری دارد. از 4000 سال پیش، مصریان باستان به خواص درمانی آن پی برده بودند و از آن در طب باستان، استفاده زیادی می شده است .
امروزه نیز دنیای پزشکی به اهمیت آن آگاه شده و تحقیقات گستردهای در مورد اثرات آن انجام می دهد.
روغن زیتون حاوی اسیدهای چرب از جمله اسید اولئیک، اسید پالمیتیک، اسید لینولئیک (اسید چرب امگا ـ 6) و مقدار بسیار اندکی اسید لینولنیک (اسید چرب امگا ـ 3) و مواد آنتی اکسیدان مانند ویتامین E یا آلفا توکوفرول، و ویتامینهای A و D و K است.
روش انتخاب روغن زیتون مرغوب :
اول آن را ببویید .
روغن زیتون خوب باید بوی زیتون یا سبزی یا سیب بدهد که مربوط به نوع زیتون یا زمان برداشت آن است. اگر بوی فلزی احساس کردید، بدانید که روغن، نامرغوب یا فاسد است.
دوم آن را بچشید.
برای این کار طوری روغن را روی زبان بریزید که سقف دهان را نپوشاند. مزه روغن نامرغوب روی زبان به کندی پخش می شود. برخی روغنهای خوب در عقب دهان مزه تندی ایجاد می کند که نشانه برداشت زیتون نارس است.
سوم آن را ببینید.
ولی دیدن رنگ روغن زیتون معیار مناسبی برای تعیین کیفیت روغن نیست، زیرا به راحتی می توان در آن تقلب کرد . به علاوه هر نوع زیتون، رنگ مخصوص خود را دارد و یا حتی اگر مقدار برگهای زیتون همراه دانه زیاد باشد، رنگ روغن حاصل را تغییر می دهد.
ملاحظه : از خرید روغنهایی که در ظروف شفاف و در معرض نور و دمای بالا نگهداری شده، خودداری کنید .
روغن زیتون باید در جای خشک و خنک و تاریک قرار داشته باشد .
پس از استفاده درب ظرف را بلافاصله ببندید، زیرا روغن زیتون به سرعت بو و مزه غذاهای مختلف را به خود می گیرد و در اثر تماس با اکسیژن هوا فاسد می شود.
نگهداری روغن در ظروف سرامیکی یا پلاستیکی تیره بهتر از ظروف پلیاتیلنی شفاف می باشد .
روغن زیتون را در شرایط مناسب می توان تا دو سال نگهداری کرد .
روغن زيتون مثل اکثر روغن های مایع، غیر اشباع است و براي سرخ كردن مناسب نيست
روغن زيتون متشکل از اسیدهای چرب غیر اشباع مونو است که نمی تواند در مقابل افزایش دما مقاومت کند وسریعا اکسیداسیون می شود و طعم و بوی خودرا از دست می دهد .
براي استفاده از روغن مي توان روغن زیتون را در حين پختن غذا و يا زماني كه غذاهایی که روی آتش است ،و هنوز آب دارد اضافه كرد.
دانستنی های روغن زیتون
ارزش غذايي روغن زيتون بودار از بي بوي آن بيشتر است.
در هر غذایی که حین پخت آب دارد می توانید از روغن زیتون استفاه کنید .
مصرف روغن زيتون براي حفظ سلامت قلب و عروق مفيد است .
پايين آورنده چربي بد خون مانند تري گليسيريد است .
روغن زیتون در شرایط مناسب بيشتر از 2 سال قابليت نگهداري ندارد.
اخطار : مصرف بيش از حد روغن زيتون باعث چاقي مي شود.
نگهداري روغن زيتون:
روغن زيتون بايد در جاي خنك و به مدت كوتاه تا زمان انقضاي آن نگه داري شود. روغن زيتون روغن بسيار مفيدي است اما نگهداري آن مشكل است . در بسياري موارد تخريب روغن زيتون از آغاز توليد شروع ميشود. حرارت و نور، روغن زيتون را از بين ميبرند ولي متاسفانه توجه چنداني به اين موضوع نميشود.
در صورتي كه اين مراقبتهاي ساده را انجام دهيد ، روغن زيتون به مدت طولاني (نزدیک به دو سال) قابل نگهداري خواهد بود.
فواید روغن زیتون
بسياري معتقدند سلامت و عمر طولاني ساكنان مديترانه در قرون گذشته مديون استفاده از زيتون و روغن زيتون است.
روغن زيتون سلامت شريانها را تامين ميكند،
كلسترول بد خون را كاهش ميدهد،
مانع تنگ شدن شريانها ميشود.
وجود ريزمغذيها و ويتامين E بالا، اين روغن را به يك محافظ قلب در برابر انواع بيماريها تبدیل کرده است .
اين روغن آنتياكسيداني قوي است و براي كاهش ابتلا به سرطان و بيماريهاي قلبي موثر است.
مصرف روغن زيتون خالص از نظر آنتياكسيدانی مانند اسيد اولئيك غني است
مسؤول محافظت در برابر اكسيداسيون است ، در نتيجه از بروز سرطان جلوگيري ميكند . امروزه تاثير روغن زيتون در جلوگيري از سرطان كولون ، سرطان سينه و پوست ثابت شده است.
روغن زيتون، قند خون را تنظيم ميكند به همين دليل از روغنهايي است كه در رژيمهاي غذايي ديابتيها تجويز ميشود. مطالعات نشان دادهاند افرادي كه در رژيم غذايي خود از روغن زيتون طبيعي به جاي ساير روغنها استفاده ميكنند، كمتر به ديابت مبتلا ميشوند.
روغن زيتون ملين مزاج و تقويت كننده دستگاه گوارش، درمان كننده يبوستهاي مزمن و انسداد روده است. روغن زيتون براي سرخ كردن در حرارت بالا اصلا مناسب نيست.
بهترین روغنی که تا به حال انسان ها شناخته اند روغن زیتون است
برتری واهمیت روغن زیتون این است که:
اسیدهای چرب امگا - 3 دارد.
بالاترین درصد غیر اشباع تک پیوندی را دارد .
دارای اسکوالین (عامل کاهش دهنده کلسترول خون) است .
دارای مواد آنتی اکسیدان است .)مانع لخته شدن خون است).
کشورهای که روغن زیتون زیاد مصرف می کنند ، کمترین آمار سرطان سینه را دارند(کشورهای میدترانه) .
خواص روغن زیتون:
روغن زیتون از محبوبترین روغنهای گیاهی است که طعم خوب و فواید بسیاری دارد. از 4000 سال پیش، مصریان باستان به خواص درمانی آن پی برده بودند و از آن در طب باستان، استفاده زیادی می شده است .
امروزه نیز دنیای پزشکی به اهمیت آن آگاه شده و تحقیقات گستردهای در مورد اثرات آن انجام می دهد.
روغن زیتون حاوی اسیدهای چرب از جمله اسید اولئیک، اسید پالمیتیک، اسید لینولئیک (اسید چرب امگا ـ 6) و مقدار بسیار اندکی اسید لینولنیک (اسید چرب امگا ـ 3) و مواد آنتی اکسیدان مانند ویتامین E یا آلفا توکوفرول، و ویتامینهای A و D و K است.
روش انتخاب روغن زیتون مرغوب :
اول آن را ببویید .
روغن زیتون خوب باید بوی زیتون یا سبزی یا سیب بدهد که مربوط به نوع زیتون یا زمان برداشت آن است. اگر بوی فلزی احساس کردید، بدانید که روغن، نامرغوب یا فاسد است.
دوم آن را بچشید.
برای این کار طوری روغن را روی زبان بریزید که سقف دهان را نپوشاند. مزه روغن نامرغوب روی زبان به کندی پخش می شود. برخی روغنهای خوب در عقب دهان مزه تندی ایجاد می کند که نشانه برداشت زیتون نارس است.
سوم آن را ببینید.
ولی دیدن رنگ روغن زیتون معیار مناسبی برای تعیین کیفیت روغن نیست، زیرا به راحتی می توان در آن تقلب کرد . به علاوه هر نوع زیتون، رنگ مخصوص خود را دارد و یا حتی اگر مقدار برگهای زیتون همراه دانه زیاد باشد، رنگ روغن حاصل را تغییر می دهد.
ملاحظه : از خرید روغنهایی که در ظروف شفاف و در معرض نور و دمای بالا نگهداری شده، خودداری کنید .
روغن زیتون باید در جای خشک و خنک و تاریک قرار داشته باشد .
پس از استفاده درب ظرف را بلافاصله ببندید، زیرا روغن زیتون به سرعت بو و مزه غذاهای مختلف را به خود می گیرد و در اثر تماس با اکسیژن هوا فاسد می شود.
نگهداری روغن در ظروف سرامیکی یا پلاستیکی تیره بهتر از ظروف پلیاتیلنی شفاف می باشد .
روغن زیتون را در شرایط مناسب می توان تا دو سال نگهداری کرد .
روغن زيتون مثل اکثر روغن های مایع، غیر اشباع است و براي سرخ كردن مناسب نيست
روغن زيتون متشکل از اسیدهای چرب غیر اشباع مونو است که نمی تواند در مقابل افزایش دما مقاومت کند وسریعا اکسیداسیون می شود و طعم و بوی خودرا از دست می دهد .
براي استفاده از روغن مي توان روغن زیتون را در حين پختن غذا و يا زماني كه غذاهایی که روی آتش است ،و هنوز آب دارد اضافه كرد.
دانستنی های روغن زیتون
ارزش غذايي روغن زيتون بودار از بي بوي آن بيشتر است.
در هر غذایی که حین پخت آب دارد می توانید از روغن زیتون استفاه کنید .
مصرف روغن زيتون براي حفظ سلامت قلب و عروق مفيد است .
پايين آورنده چربي بد خون مانند تري گليسيريد است .
روغن زیتون در شرایط مناسب بيشتر از 2 سال قابليت نگهداري ندارد.
اخطار : مصرف بيش از حد روغن زيتون باعث چاقي مي شود.
نگهداري روغن زيتون:
روغن زيتون بايد در جاي خنك و به مدت كوتاه تا زمان انقضاي آن نگه داري شود. روغن زيتون روغن بسيار مفيدي است اما نگهداري آن مشكل است . در بسياري موارد تخريب روغن زيتون از آغاز توليد شروع ميشود. حرارت و نور، روغن زيتون را از بين ميبرند ولي متاسفانه توجه چنداني به اين موضوع نميشود.
در صورتي كه اين مراقبتهاي ساده را انجام دهيد ، روغن زيتون به مدت طولاني (نزدیک به دو سال) قابل نگهداري خواهد بود.
فواید روغن زیتون
بسياري معتقدند سلامت و عمر طولاني ساكنان مديترانه در قرون گذشته مديون استفاده از زيتون و روغن زيتون است.
روغن زيتون سلامت شريانها را تامين ميكند،
كلسترول بد خون را كاهش ميدهد،
مانع تنگ شدن شريانها ميشود.
وجود ريزمغذيها و ويتامين E بالا، اين روغن را به يك محافظ قلب در برابر انواع بيماريها تبدیل کرده است .
اين روغن آنتياكسيداني قوي است و براي كاهش ابتلا به سرطان و بيماريهاي قلبي موثر است.
مصرف روغن زيتون خالص از نظر آنتياكسيدانی مانند اسيد اولئيك غني است
مسؤول محافظت در برابر اكسيداسيون است ، در نتيجه از بروز سرطان جلوگيري ميكند . امروزه تاثير روغن زيتون در جلوگيري از سرطان كولون ، سرطان سينه و پوست ثابت شده است.
روغن زيتون، قند خون را تنظيم ميكند به همين دليل از روغنهايي است كه در رژيمهاي غذايي ديابتيها تجويز ميشود. مطالعات نشان دادهاند افرادي كه در رژيم غذايي خود از روغن زيتون طبيعي به جاي ساير روغنها استفاده ميكنند، كمتر به ديابت مبتلا ميشوند.
روغن زيتون ملين مزاج و تقويت كننده دستگاه گوارش، درمان كننده يبوستهاي مزمن و انسداد روده است. روغن زيتون براي سرخ كردن در حرارت بالا اصلا مناسب نيست.