[رمضان] - نکــات مهم غــذایی ماه رمضــان

MARIA RED

عضو جدید
کاربر ممتاز
ماه مبارک رمضان در هفته آخر خود به سر می برد و روزه داران توانسته اند توشه ای پربار را برای خود جمع آوری کنند و شاید کمی هم از وزنشان کاهش یافته باشد اما نکته مهم در اینجا داشتن برنامه درست غذایی برای بعد از ماه مبارک رمضان است.


با تمام شدن ماه رمضان رژیم غذایی به حالت سابق خود بازمی گردد و وعده های غذایی از دو وعده سحر و افطار به مانند سابق به صبحانه، نهار و شام تبدیل می شود. با توجه به اینکه پس از ماه رمضان حجم غذایی به صورت ناگهانی افزایش می یابد، از این رو باید مراقب اضافه شدن وزن و افزایش میزان چربی ها باشید، نکات خاصی در مورد رژیم غذایی وجود دارد که باید فراگرفته و آن ها را رعایت کنید.



** نکته اول :برای جلوگیری از چاقی پس از ماه رمضان رعایت کردن نکات مختلف در این روزهای ماه مبارک است. شاید به نظر عجیب باشد اما اگر هفته آخر ماه رمضان را پرخوری کنید یا از تنقلات در این هفته بیشتر استفاده کنید میل به خوردن بار دیگر به شما بازمیگردد و باعث می شود تا با افزایش وعده های غذایی وزن شما افزایش پیدا کند. پس بهتر است این هفته آخر همان رژیم غذایی طول ماه رمضان را ادامه دهید.



** نکته دوم : ماه رمضان بیشتر از غذاهای سالم استفاده می کنید و معده به خوردن مواد مقوی عادت کرده است به همین دلیل سعی کنید با پایان یافتن ماه مبارک رمضان حداقل تا یک یا دو هفته همین رژیم غذایی را ادامه دهید. عده ای با تمام شدن این ماه به سراغ فست فودها می روند و بدن با مشاهده چربی زیاد آن ها را جذب کرده و به مرور وزن افزایش می یابد.



** نکته سوم: ماه مبارک رمضان، کمی برنامه غذایی آنهایی که به دنبال چاق شدن یا رژیم گرفتن هستند را به هم میریزد و عده ای هم دیگر نمی توانند ورزش را ادامه دهند. این افراد باید دقت داشته باشند که از روز بعد از عید فطر باید برنامه های غذایی و ورزش منظم را از سر بگیرند زیرا بدن در این زمان اماده جذب ماده های بسیار است و البته اشتها نیز بسیار بالا خواهد رفت.



** نکته چهارم: برای آنکه از افزایش وزن پس از ماه رمضان جلوگیری کنید بهتر است از همین امروز ورزش های هوازی را در خانه آغاز کنید. ورزش های هوازی به مدت 20 دقیقه به صورت روزانه می تواند میزان چربی خون را تنظیم کرده و از چاق شدن جلوگیری می کند. این ورزش ها را پس از پایان ماه رمضان نیز ادامه دهید.

 

MARIA RED

عضو جدید
کاربر ممتاز
روزه چاقتان نکند!

روزه چاقتان نکند!

روزه گرفتن در ماه مبارک رمضان علاوه بر آثار روحي و معنوي، اثرات جسماني ارزشمندي دارد.اما بدون شک زماني مي توان از تاثيرات مثبت روزه بيشتر بهره مند شد که تغذيه در هنگام افطار و سحر منطبق با يک رژيم متعادل و متنوع باشد.اين روزها سفره هاي سحري و افطار خيلي ها با انواع غذاهاي چرب و شيرين مثل حلوا، کاچي، خرما، شله زرد، شيربرنج چرب و شيرين و بالاخره ،زولبيا و باميه رنگين مي شود.نتيجه اينکه پس از يک ماه روزه داري نه تنها وزن کم نمي کنيم بلکه با چند کيلو اضافه وزن مجدداً به رژيم غذايي معمول خود بر مي گرديم و روند چاقي و اضافه وزن را با الگوي غذايي غلط هم چنان دنبال مي کنيم.


سود بردن از معنويات ماه مبارک رمضان نيز بدون توجه به اصول بهداشتي و سلامت جسمي به سختي به دست مي آيد؛ خصوصاً که فوايد جسمي روزه برکسي پوشيده نيست.با برنامه ريزي درست براي تغذيه و مصرف صحيح مواد غذايي در اين ماه و پرهيز از زياده روي در خوردن مي توان از برکات معنوي اين ماه سود جست و فوايد بهداشتي روزه را به دست آورد.يکي از مهم ترين فوايد روزه داري بهبود وضعيت بدن و تناسب اندام است که با سوخت بافت چربي و کاهش انرژي دريافتي ميسر مي شود بنابراين در صورتي که فرد روزه دار توصيه هاي تغذيه اي را رعايت کند، به طور طبيعي بعد از ماه رمضان، به دليل کاهش چربي هاي بدن بايد تا چند کيلو گرم کاهش وزن پيدا کند.در سال هاي اخير به دليل عادات و رفتارهاي غلط غذايي ،روزه داري نه تنها موجب کاهش وزن نمي شود بلکه تهيه انواع و اقسام خوراکي ها و شيريني هاي مختلف در افطاري ها در کنار از بين بردن اثرات معنوي روزه با اسراف و پرخوري سرانجام اضافه وزن و چاقي را به ارمغان مي آورد.


مي دانيد که چاقي با ذخيره بيش از حد انرژي به صورت چربي تعريف مي شود.اين مشکل در اثر عدم تعادل بين انرژي دريافتي و انرژي مصرفي به وجود مي آيد.باز هم مطلع ايد که چاقي از عوامل زمينه ساز بيماري هاي مزمن مانند فشارخون، اختلالات چربي هاي خون، ديابت نوع 2، بيماري هاي قلبي عروقي و بعضي از انواع سرطان ها است.


بنابراين آيا بهتر نيست به جاي مصرف بي رويه انواع شيريني هاي سنتي و مدرن در ماه مبارک، رمضان که جز چاقي و اضافه وزن سودي ندارد، مردم براي مصرف غذاهاي سالم تر مثل سبزي، ميوه، شير و مواد لبني تشويق و حمايت شوند؟اميدوارم وزارت محترم بازرگاني هم سبد کالاي ويژه ماه رمضان را به جاي مواد غذايي چرب و شيرين، بيشتر با اقلامي مثل مواد پروتئيني، شير و مواد لبني و اقلام غذايي سالم تر پرکند تا هم وطنان عزيزمان از فوايد جسمي روزه داري در اين ماه مبارک هم، بهره مند شوند.


منبع:روزنامه سلامت، شماره233


 

MARIA RED

عضو جدید
کاربر ممتاز
نكات طلايي تغذيه براي روزه داران

نكات طلايي تغذيه براي روزه داران

ماه مبارك رمضان، ماه ميهماني الهي است. زيرا مسلمانان براي تحمل گرسنگي و تشنگي و محدوديت ها، از سفره ي نعمات مادي و معنوي بهره مند مي گردند. روزه، باعث مي شود كه اندام هاي بدن مخصوصاً دستگاه گوارش ما، به مدت يك ماه استراحت كنند و نيروي تازه اي بگيرند. از سوي ديگر، ذخاير چربي هاي مضري كه مخصوصاً در ناحيه شكم جمع مي شود و گاه مشكلات فراواني براي ما ايجاد مي كند، كاهش مي يابد و سموم بدن دفع مي شود. روزه فرمان خدا وتمريني براي زندگي سالم با معنويت و تلاشي براي نزديكي به خدا و دستيابي به مراحلي از تقوا است. انتخاب روش هاي بهداشتي و تغذيه مناسب مي تواند با تامين سلامت افزون تر، انسان را براي بهره گيري بيشتر از بركات اين ماه خدا ياري كند.
اصول تغذيه در ماه مبارك رمضان:

روزه داران عزيز، بايد از رژيم غذائي سالم و با كيفيت بالائي پيروي كنند تا بتوانند بدن خود را با شرايط جديد تطبيق دهند. در ايام روزه داري، برنامه ي غذائي افراد به دو وعده ي اصلي افطاري و سحري محدود مي شود. در اين خصوص، وعده ي سحري از اهميت ويژه اي برخورداراست. زيرا پس از اين وعده، ساعات روزه داري شروع مي شود و بدن، انرژي ديگر دريافت نمي كند كه بهتراست از غذاهاي ديرهضم مانند غذاهاي حاوي كربوهيدرات پيچيده (قندهاي مركب) و فيبر نظير ميوه، سبزي، غلات كامل و حبوبات مثل جو، گندم، عدس، لوبيا، نان هاي سبوسدار و... در اين وعده استفاده مي شود. كارشناسان تغذيه، تأكيد دارند كه در اين وعده ي غذائي بايد از خوردن غذاهاي سرخ كرده، پرچرب و شيرين، پرهيز شود.

وعده ي سحري فراموش نشود:




اين وعده ي غذائي در ماه رمضان، همانند صبحانه در روز هاي عادي است و مهم ترين وعده ي غذائي به حساب مي آيد. ازآن جا كه تمام غذاهائي كه دراين وعده مصرف مي شود، انرژي مورد نياز و مواد مغذي لازم را براي تمركز و فعاليت روزمره تأمين مي كند، اشخاصي كه بدون خوردن سحري روزه مي گيرند، در طول روز دچار افت قندخون‌، كاهش تمركز و پائين آمدن توان كاري مي شوند. اين عوارض، هيچ ارتباطي با روزه گرفتن ندارد و تنها به دليل تغذيه ي نامناسب و نخوردن سحري مي باشد. روزه داران، بايد سحري را مانند صبحانه ي كامل يا ناهار سبك ميل كنند. خوردن سالاد و ميوه را در سحر نبايد فراموش كرد، زيرا براي كاهش احساس گرسنگي و تشنگي بسيار مؤثر مي باشد. حداقل سالادي كه مي توان تهيه كرد، سالاد خيار و گوجه فرنگي است كه مي توان با افزودن كمي هويج يا جوانه ي گندم، عدس و ماش، به ارزش غذائي آن افزود. اما بهترين سبزي اي كه مي توان به عنوان سالاد در وعده ي سحري ميل كرد، ‌كاهوست. اين سبزي در سنجش با ديگر سبزي ها، داراي آب بسيار بالائي است و به همين دليل، مي تواند از احساس تشنگي در طور روز بكاهد. همچنين فيبر بالاي آن، مانع ابتلاي روزه داران به يبوست مي شود. پس سبزي ها وميوه ها با رنگ هاي مختلف، ضامن سلامت شما خواهند بود.
رژيم غذائي درافطار :


بهترين رژيمي كه براي افطار مي توان استفاده كرد، رژيمي است كه در درجه ي اول حاوي مايعات و قندهاي ساده و زود جذب باشد. زيرا در زمان افطار، قندخون در پائين ترين حد خود قرار مي گيرد و گاه يكي از علل سردردهاي نزديك افطار مي باشد. به همين دليل، توصيه مي شود شروع افطاري با خرما، آب گرم، يا چاي كمرنگ، شير و... باشد. بدين ترتيب، نياز شديدي به مواد قندي بسرعت برطرف مي شود و بدن، آمادگي بهتر براي استفاده از مواد غذائي ديگر را پيدا مي كند. بنابراين در وعده ي افطاري نبايد يكباره حجم زيادي از غذا يا مايعات را وارد معده كرد؛ چون كه اتساع ناگهاني معده، باعث اختلال در جريان خون و ديگراندام ها و اعضاي بدن مي شود. و از طرفي باعث بروز سوء هاضمه نيز مي گردد. پس بايد غذاي اصلي در وعده ي افطار، كم كم و رفته رفته صرف شود. از طرف ديگر، مصرف يكباره ي مقادير زياد نوشيدني هاي سرد، ممكن است علايم ناراحت كننده ي گوارشي در روزه دار به وجود آورد. پس بايد از اين كار پرهيزنمود.

نكات مهم بهداشتي ـ تغذيه اي كه رعايت آن ها در ماه رمضان مفيد مي باشد:




هدف از روزه داري از نظر گوارش، حذف يك وعده از رژيم غذائي مي باشد و نبايد وعده ي حذف شده را به صورت افزايش حجم غذاهاي مصرف شده در افطاري و سحري جبران كرد كه در آن صورت نه تنها مفيد نيست، بلكه باعث بيماري هاي مختلف (اضافه وزن، چاقي و...) خواهد شد. طبق نظر كارشناسان تغذيه، مقدار كالري دريافتي در ماه رمضان، بايد 30 درصد كاهش يابد. افطار با غذاي سبك مانند نان و پنير و سبزي يا گردو، شير، خرما و... شروع و از نظر مقدار، مانند ناهار سبك روزهاي غير روزه داري مصرف شود. در ضمن، هنگام افطار از خوردن آب سرد، نوشابه هاي گاز دار و... جداً خودداري بايد كرد.
*خوردن برخي غذاهاي نامناسب و مشكل ساز در هنگام افطار ـ كه متأسفانه تا حدود زيادي متداول است، مانند خوردن آش رشته به همراه نعنا يا پياز داغ و روغن فراوان، زولبيا و باميه به مقدار زياد و تنقلات ديگر ـ بايد جزو عادات نامناسب محسوب شود و لازم است اصلاح گردد.
*در صورت بروز يبوست درطول ايام روزه داري، مي توان علاوه بر ايجاد تحرك (پياده روي و...)، از ميوه ها، سبزي ها، مايعات كافي، خيسانده ي آلو بخارا، انجير، برگه هاي هلو، زردآلو، قيسي و... استفاده كرد.
*نوشيدن آب و مايعات مانند چاي كم رنگ، آب جوش و... در فاصله ي افطاري و زمان خواب، جهت جلوگيري از كم شدن آب بدن و دفع بهتر سموم، مفيد مي باشد. از آشاميدن آب فراوان در وسط غذا، خودداري گردد و مصرف آب كافي از يك تا دو ساعت پس از صرف افطاري شروع شود.
*از مصرف غذاهاي پر چرب و سرخ كرده، پرهيز گردد.
*مصرف مواد لبني كم چرب (شير، ماست، پنير، دوغ و... ) افزايش يابد.
*براي پيشگيري از مسموميت غذائي، بهتر است غذاي سحري را زودتر تهيه كرد و پس از خنك شدن در يخچال قرار داد و به هنگام سحر، آن را دوباره خوب گرم و مصرف نمود. بهتراست از خوابيدن بعد از خوردن سحري خودداري كرد.
*مسواك زدن دندان ها قبل از خواب و پس از مصرف سحري، فراموش نشود.
*ورزش كردن در حد راه رفتن آهسته و انجام ورزش هاي كشتي، مفيد مي باشد.
*خداوند حكيم با رعايت وضعيت و ميزان تحمل انسان، روزه را براي همه ي كساني كه به سن تكليف شرعي رسيده اند، واجب كرده است و در عين حال، كساني را كه به دليل بيماري و شرايط خاص جسمي از روزه داري آسيب خواهند ديد و يا گرفتار رنج بسيار و طاقت فرسا مي شوند، ازانجام اين تكليف شرعي معاف كرده است. آنچه از آيات قرآن و روايات استفاده مي شود، بيماران و افرادي كه با تشخيص پزشك و كارشناس تغذيه، تحمل و طاقت روزه گرفتن ندارند، بايد قضاي روزه ي خود را به وقت ديگري موكول نمايند، زنان باردار و شيرده، شامل اين گروه مي شوند.
*در زمان گرسنگي طولاني مدت، سوخت و ساز بدن در زنان باردار، از تجزيه ي گلوكز (قند اصلي مورد مصرف بدن)، به تجزيه ي چربي و ايجاد اجسام كتوني (نوعي ماده ي نيروزا كه در هنگام گرسنگي از تجزيه ي چربي ها در بدن توليد مي شود و به جاي گلوكز، براي توليد انرژي در بدن به كار مي رود) تغيير مي يابد كه مقادير زياد آن در بدن، براي رشد مغزي جنين مضراست و زمينه ساز اثرات نامناسب در رشد عصبي و رفتاري جنين مي گردد. پس به مادران بارداري كه قصد روزه گرفتن دارند، توصيه مي شود كه با كنترل وزن خود، ازاضافه ي وزني كه لازم است در طول بارداري كسب كنند، مطمئن شوند. همچنين، با خوردن سحري، طول پرهيز از غذا را كاهش دهند و از توليد كتون بادي هاي جلوگيري كنند. با رعايت يك رژيم غذائي مناسب، مي توان اطمينان خاطر را از سلامت مادر و جنين افزايش داد. در ضمن علاوه بر مصرف چهار گروه اصلي مواد غذائي در دو وعده ي افطاري و سحري، مصرف مكملهاي اسيد فوليك، آهن، مولتي ويتامين، آب و مايعات در فاصله اي افطار تا سحر فراموش نشود. در هر حال، مشاوره ي زن باردار با كارشناس تغذيه، بسيار اهميت دارد.
*چون نياز نوجوانان به دريافت انرژي، پروتئين و مواد مغذي زياد مي باشد، نوجوانان عزيز روزه دار، بايد هر روز در هنگام سحر و افطار، از هر چهارگروه اصلي مواد غذائي يعني گروه نان و غلات (انواع نان سنگك، بربري ، برنج، ماكاروني و...)، گروه شير و لبنيات (شير، ماست، پنير، دوغ و...)، گروه گوشت ها (انواع گوشت مرغ، ماهي، گوسفند ، ‌گاو، گوساله و...)، تخم مرغ، حبوباتي مانند عدس، نخود، لوبيا، لپه و ماش و انواع مغزهاي پسته، بادام، گردو و...) و گروه ميوه و سبزي ها (سيب، پرتقال، هلو، گيلاس، انگور، هندوانه، خربزه، سبزي خوردن، كاهو، انواع كلم، خيار، گوجه فرنگي، هويج و...) همراه با گروه متفرقه (روغن هاي مايع مانند؛ زيتون، كلزا، آفتابگردان و مقدار كمي از شيريني ها) استفاده نمايند.
سبزي هائي را كه به طور خام مصرف مي كنيد، به دقت بشوئيد و ضدعفوني كنيد. براي ضدعفوني كردن سبزي ها پس از پاك كردن و شستن با آب تميز، بايد آن را در ظرف 5 تا 10 ليتري همراه با آب بريزيد. سپس دو تا چهار قطره مايع ظرفشوئي به ازاي هر ليتر آب در ظرف بريزيد و بگذاريد سبزي به مدت 5 دقيقه در محلول آب و كف بماند تا تخم انگل ها از سبزي جدا شوند. سپس سبزي ها را از روي كف و آب جمع كنيد و يك قاشق چايخوري پركلرين در 10 ليترآب حل نمائيد وسبزي را به مدت 5 دقيقه در محلول كلر قراردهيد تا ضد عفوني شود. پس از اين مدت، بايد سبزي ها را از ظرف خارج سازيد و با آب تميز، چندين بار بشوئيد و آبكش كنيد؛ به طوري كه مواد پاك و ضد عفوني كننده، به طور كامل از سبزي ها جدا شود. به اين ترتيب، تمام تخم انگل ها و آلودگي هاي ميكروبي سبزي، برطرف خواهد شد.





منبع:نشريه آشپزباشي، شماره43
 

MARIA RED

عضو جدید
کاربر ممتاز
توصیه های سلامتی در ماه مبارک رمضان

توصیه های سلامتی در ماه مبارک رمضان



برنامه غذایی ما در ماه مبارک رمضان نباید نسبت به قبل خیلی تغییر کند و در صورت امکان باید ساده باشد. دهمچنین باید طوری تنظیم شود که بر روی وزن طبیعی تأثیر زیادی نداشته باشد .

با توجه به ساعات طولانی گرسنگی در روز ، باید غذاهایی را مصرف کنیم که به کندی و دیر هضم می شوند مثل غذاهای حاوی فیبر زیاد . غذاهای دیرهضم معمولاً 8 ساعت در دستگاه گوارش می مانند، در حالیکه غذاهای زود هضم فقط3 تا4 ساعت در معده باقی می مانند و فرد خیلی زود احساس گرسنگی خواهد کرد.

غذاهای دیر هضم عبارتند از : حبوبات و غلات مثل جو ، گندم ، جو دوسر ، لوبیا ، عدس ، آرد سبوس دار ،‌ برنج با پوست و غیره ( که کربوهیدرات های پیچیده نامیده می شوند ) .

غذاهای زود هضم عبارتند از : غذاهایی که حاوی قند ، آرد سفید و غیره هستند ( که به این گروه کربوهیدرات های تصفیه شده گفته می شود ).

غذاهای حاوی فیبر غذایی عبارتند از : غذاهای حاوی سبوس ، گندم سبوس دار ، غلات و حبوبات ، انواع سبزی ها مانند لوبیای سبز ، نخود ، ‌ ذرت ،‌ اسفناج ، برگ چغندر ، میوه های با پوست ، میوه خشک شده مثل برگه زردآلو ، انجیر ،‌ آلو خشک ، بادام و غیره .
غذاهای مصرفی باید در حالت تعادل با یکدیگر باشند و از همه گروه های غذایی مثل میوه، سبزیجات ،‌گوشت و مرغ و ماهی ، نان و غلات و گروه شیر و لبنیات باید در برنامه غذایی ما وجود داشته باشد .
غذاهای سرخ شده باید به مقدار کم مصرف شوند، زیرا باعث عدم هضم ، سوزش سردل و اختلال در وزن مناسب می شوند .
از چه غذاهایی پرهیز کنیم ؟


1 - غذاهای سرخ کردنی و چرب
2- غذاهای حاوی قند زیاد
3 - خوردن غذای زیاد بخصوص هنگام سحر
4 - خوردن چای زیاد هنگام سحر. چای باعث افزایش ادرار شده و از این طریق نمک های معدنی که در طول روز بدن به آنها نیاز دارد، دفع می شوند .
5 - سیگار : اگر شما نمی توانید کشیدن سیگار را یک دفعه قطع کنید از هفته های قبل از ماه رمضان مصرف آن را به تدریج کاهش دهید.
چه غذاهایی را مصرف کنیم ؟

1 - مصرف کربوهیدرات های مرکب در سحر که مدت طولانی تری هضم می شوند و باعث می شوند که کمتر گرسنه شوید .
2- حلیم یک منبع عالی پروتئین بوده و از غذاهائی است که دیر هضم می شود .
3 - خرما منبع عالی قند ، ‌فیبر ، کربوهیدرات ، پتاسیم و منیزیم می باشد .
4 - مغز بادام غنی از املاح خصوصا کلسیم و فیبر می باشد .
5 - موز منبع غنی پتاسیم ، منیزیم و کربوهیدرات می باشد .
6- مصرف زیاد آب یا آب میوه در فاصله بین افطار و زمان خواب باعث تأمین آب مورد نیاز بدن می شود .

مشکلات سلامتی ، علل و درمان آن



یبوست

یبوست می تواند باعث ایجاد بواسیر ، شقاق های دردناک مقعد و سوء هاضمه به همراه نفخ شود .
علل : مصرف کربوهیدرات های تصفیه شده ، مصرف کم آب و فیبر غذایی.
درمان : مصرف کم کربوهیدرات های تصفیه شده ، افزایش مصرف آب ، استفاده از سبوس در پخت نان ها ، استفاده از آردهای قهوه ای و سبوس دار


سوء هاضمه و نفخ
علل : پرخوری ، مصرف زیاد غذاهای چرب و سرخ شده ، غذاهای تند و ادویه دار، غذاهایی که ایجاد نفخ می کنند مثل تخم مرغ ،‌ کلم ، لوبیا، عدس و نوشابه های گازدار
درمان : پرخوری نکنید ، آب میوه یا آب بنوشید . از غذاهای سرخ کردنی اجتناب کنید .


ضعف ( افت فشار خون )
علائم : افزایش تعریق ، ضعف ، خستگی ، کم شدن انرژی ، سرگیجه بخصوص هنگام برخاستن ، ظاهر رنگ پریده و احساس افتادن که این علائم بیشتر هنگام بعد از ظهر اتفاق می افتند .
علل : مصرف کم مایعات و کاهش مصرف نمک
درمان :به مکان های گرم نروید . مصرف نمک و مایعات را افزایش دهید .
توجه : افت فشار خون باید با گرفتن فشار خون در هنگام بروز علائم تأیید شود . افراد دارای فشار خون بالا ممکن است در طول ماه رمضان نیاز به تنظیم مجدد داروهای خود توسط پزشک داشته باشند .


سردرد
علل : عدم مصرف کافئین و تنباکو ،‌انجام کار زیاد در طول روز ، کم خوابی ، گرسنگی که معمولاً در طول روز بیشتر شده و در انتهای روز بدتر می شود . سردرد وقتی با افت فشار خون همراه شود، می تواند منجر به سردرد شدید و حالت تهوع قبل از افطار شود .
درمان : در طول یک تا دو هفته قبل از ماه رمضان به تدریج مصرف کافئین و تنباکو را قطع کنید . چای سبز و بدون کافئین ممکن است جایگزین خوبی باشد . همچنین برنامه خود را در طول ماه رمضان طوری ترتیب دهید تا خواب کافی داشته باشید .


کاهش قند خون
علائم : ضعف ، سرگیجه ، خستگی ،‌کاهش تمرکز ،‌ تعریق زیاد ، لرزش بدن ، عدم توانائی برای انجام فعالیت های بدنی ، سردرد و تپش قلب.
علل در افراد غیر دیابتی : مصرف زیاد قند مثل کربوهیدرات های تصفیه شده مخصوصاً در هنگام سحر باعث می شود که بدن مقدار زیادی انسولین تولید کرده و باعث افت قند خون شود .
درمان : خوردن غذا هنگام سحر و کاهش مصرف نوشیدنی ها و غذاهای حاوی قند .
توجه : افراد دیابتی ممکن است به تنظیم مجدد داروهای خود در ماه رمضان احتیاج داشته باشند و باید با پزشک خود مشورت کنند .


انقباضات عضلانی
علل : مصرف کم غذاهای حاوی کلسیم ، پتاسیم و منیزیم
درمان : خوردن غذاهای غنی از املاح بالا مثل : سبزیجات ، میوه جات ، شیر و لبنیات ، گوشت و خرما
توجه : افراد دارای فشار خون بالا که تحت درمان هستند و افراد دچار سنگ کلیه ، باید با پزشک خود مشورت کنند .


زخم معده ،‌ سوزش سردل ، التهاب معده
افزایش سطح اسید در معده خالی در ماه رمضان باعث تشدید زخم و التهاب معده می شود که به صورت احساس سوزش در ناحیه معده و زیر دنده ها ظاهر شده و می تواند بطرف حلق گسترش یابد . غذاهای تند ، قهوه و نوشابه های سیاه این حالت را بدتر می کنند .
درمان های پزشکی برای کنترل سطح اسید معده وجود دارند وافراد مبتلا، قبل از روزه گرفتن باید با پزشک خود مشورت کنند .


سنگ کلیه
سنگ کلیه ممکن است در افرادی که به مقدار کم آب می نوشند ایجاد شود . بنابراین مصرف زیاد مایعات برای جلوگیری از تشکیل سنگ ضروری می باشد .


درد مفاصل
علل : در طول ماه رمضان که نمازهای بیشتری خوانده می شود، فشار روی مفاصل زانو افزایش می یابد . در افراد مسن و یا افراد دچار التهاب مفاصل این مسئله باعث درد ، سفتی ، تورم و احساس ناراحتی می شود.
درمان : وزن را کم کنید تا زانوها مجبور نباشند وزن زیادی را تحمل کنند . قبل از ماه رمضان اندام تحتانی را ورزش دهید تا برای فشار اضافی وارده، آماده باشند . آمادگی بدنی باعث می شود تا نماز راحت تر خوانده شود .


اثر روزه بر چربی های خون



مقایسهُ اثرات روزه ماه مبارك رمضان باالگوی غذایی كم چرب و نسبتا" كم كالری برلیپیدهای پلاسمائی افراد هیپرلیپیدمیك ( چربی خون بالا )
درماه مبارك رمضان مسلمانان رژیم غذائی خود را از سه وعده صرف غذا (صبح، ظهر و شب ) به دو وعده (قبل از صبح وابتدای شب) تغییر می دهند.
برای بررسی تاثیرالگوی غذائی ماه مبارك رمضان (دو وعده) برروی پارامترهای بدن سنجی و مقادیر چربی های خون وارزیابی تاثیرات فوق تا یكماه بعد از رمضان، تعداد 38 مرد دچار چربی خون بالا (هیپرلیپیدمیك) از افراد مختلف جامعه انتخاب شدند كه از این تعداد 28 نفر در گروه روزه دار و 10 نفر دیگر در گروه غیر روزه دار قرار داشتند. به این افراد در مورد رعایت الگوی غذایی كم چرب و نسبتا" كم كالری آموزش داده شد. این بررسی 20 روز قبل از رمضان شروع و تا یكماه بعد ازرمضان ادامه یافت. در ماه مبارك رمضان گروه روزه دار در طول شبانه روز از دو وعده غذا و گروه كنترل یا غیر روزه دار از سه وعده غذا استفاده می كردند . جهت ارزیابی های تغذیه ای و كنترل رعایت الگوی غذائی فوق از افراد تحت مطالعه 12 بار یاد آمد 24 ساعته خوراك در طول انجام طرح بعمل آمد. اندازه گیری های بدن سنجی و آزمایش های خونی شامل اندازه گیری مقادیر كلسترول -LDL ، كلسترول -HDL ، كلسترول تام و تری گلیسرید در چهار نوبت ( 20 روز قبل از ماه رمضان ، اول ، آخر و یكماه بعد از رمضان) انجام گردید. هدف از این مطالعه مقایسه بین اثرات روزه ماه مبارك رمضان و الگوی غذایی كم چرب و نسبتا" كم كالری بر چربی های پلاسمایی افراد هیپرلیپیدمیك بود.
بررسی نتایج حاصل نشان داد كه گروه روزه دار در طی ماه رمضان كاهش معنی داری در میزان انرژی و مواد مغذی دریافتی خود داشتند، ولی در گروه كنترل ( غیر روزه دار) تغییری در مقادیر فوق در طی بررسی مشاهده نگردید. همچنین در گروه روزه دار در پایان ماه رمضان مقادیر وزن، نمایه توده بدن ، كلسترول –LDL ، كلسترول تام و تری گلیسرید كاهش یافته بود، ولی مقدار كلسترول-HDL افزایش مختصری نشان داده بود و این تغییرات تا یكماه بعد از رمضان نیز ادامه داشت. در گروه غیر روزه دار تغییر معنی داری در مقادیر مذكور مشاهده نگردید.
بنابراین به نظر می رسد رعایت الگوی غذایی مناسب، همراه با كاهش انرژی دریافتی در ماه مبارك رمضان تاثیر معنی داری در كاهش مقادیر چربی خون و پارامترهای بدن سنجی در افراد هیپرلیپیدمیك می تواند داشته باشد.


نقش روزه در مبارزه با چاقی



برنامه معین و مشخص سالیانه ای كه اسلام تحت عنوان « روزه و روزه داری » برای پیروان خود جزء اهم وظایف و افضل فرایض قرار داده است، بر خلاف آنچه كه ظاهربینان از قضاوت های عامیانه خود، یك عبارت صوری و یك رژیم ساده و عادی نتیجه می گیرند، برنامه ای است كاملاً منظم و اصولی كه از جهات مختلف برای تأمین سلامتی بشر مفید و ضروری است.


روزه داری با آن اصول و روشی كه در اسلام مطرح شده و به موازات سایر تعالیم اسلامی به معرض اجرا گذارده می شود، نه تنها از نظر تأمین سلامت جسمی حائز اهمیت است، بلكه از نظر تأمین سلامت روحی نیز قابل توجه بوده و در حقیقت برنامه روزه داری عبارتست از اجرای یك برنامه بهداشتی كامل از نظر بهداشت روانی و جسمی و بدینوسیله است كه امنیت فردی و اجتماعی خصوصاً اگر به موازات سایر تعالیم عالیه اسلامی اجرا شود، به معنی كاملی تأمین خواهد گردید.

مبارزه با چاقی در اسلام


در اسلام دو روش خاص برای مبارزه با چاقی وجود دارد كه باصطلاح پزشكی یكی پیش گیری و دیگری درمانی است:
1- در پیشگیری از ازیاد چربی، روش اسلام یك مبارزه روزانه است كه نه تنها روزی یك بار بلكه روزی دو سه بار انجام می شود؛ یعنی در هر وعده غذا یك بار میبایست مورد توجه پیروان این مكتب قرار گیرد و آن عبارتست از اینكه" مستحب است انسان نیمه سیر از سر سفره بلند شود" یعنی همانطوری كه محافل پزشكی غرب امروزه پس از طی مراحل مختلف علمی و تجربی و پس از تحمل خسارت سنگین ناشی از مرگ و میرها و بیماریهای مختلفی مثل تصلب شرائین و ازدیاد كلسترول خون و چاقی و غیره به این نتیجه رسیده اند كه تنها راه مبارزه با چاقی عبارتست ازكم خواری.


دستور دیگر اسلام از نظر پیشگیری عبارت است از" منع افراط در هر چیزی اعم از خواب و خوراك و غیره".


همچنین در ردیف مكروهات و مستحبات آداب غذا خوردن در اسلام دستوراتی است كه از لحاظ مبارزه با چاقی و بیماریهای وابسته اش حائزاهمیت بوده و كاملاً بر اصول علمی و موازین فطرت و طبیعت منطبق است كه موارد چندی را ذیلاً اشاره می نمائیم:
از مستحبات آداب غذا خورن در اسلام یكی عبارتست از: " خوردن غذا بعد ازغالب شدن گرسنگی" یعنی مستحب است تا انسان گرسنه نشده است ، لب به غذا نگشاید.


اصولا میل و هوس بیش از عقل و منطق در تغذیه اعمال نفوذ می كند و لذا مراعات اصل اینكه عارضه گرسنگی، احتیاج طبیعی بدن را به غذا را اعلام كند نه میل و هوس به غذا، خود راه هر گونه افطار و تفریط را بسته و از ظهور هر نوع اختلالی جلوگیری می نماید، و به علاوه میزان غذای روزانه همواره متغیر بوده و بر حسب نوع كار و فعالیت، درجه حرارت محیط زندگی، حدود سن، حالات سلامتی و بیماری، اختلالات درونی و غیره فرق می كند كه احساس گرسنگی سهل ترین و طبیعی ترین وسیله تشخیص احتیاجات بدن است. البته در دستور فوق غرض از گرسنگی و غلبه آن عبارتست از گرسنگی طبیعی و اشتهای حقیقی نه اشتهای كاذب حاصله از میل و هوس.


2- روش دوم مبارزه اسلام با چاقی، یك مبارزه سالیانه تحت عنوان برنامه " روزه داری " است تا اگر انسان در عرض سال به علت طمع یا غفلت یا به هرعلتی از شكم پرستی و پرخوری خودداری نكند و ذخائر بدنی خود را انباشته كند، هنوز فرصت آن را دارد كه سالی یك بار چربیهای ذخیره را در طول مدت یكماه روزه داری تدریجاً ، بدون كمترین عوارض و عواقب وخیمی هضم كرده و بار بدن را سبكتر كند، قبل از اینكه سالها چربی به دور اعضای بدن جمع شده و سال به سال كهنه و سفت و سخت شود.


نكته مهم و حساسی كه در اینجا نباید فراموش كرد اینست كه علی رغم تصورات ظاهر بینان اساساً برنامه روزه داری در اسلام انتخاب رژیم برای لاغری نیست یعنی روزه داری از نظر اسلام بمنظور طرح برنامه هائی برای لاغر شدن نیست، بلكه هدف اصلی و حقیقی اسلام از روزه داری طرح یك برنامه عالی تر است كه برخورداری از اثرات مثبت روزه برای لاغر شدن، یك فایده ضمنی از این فریضه است و برای اینكه بدانیم حذف چربی اضافی و مبارزه با چاقی، هنوز هدف اصلی روزه داری در اسلام نیست، كافی است یادآوری كنیم كه صحت عمل در روزه داری تابع شرایط چندی است كه پرهیز از خوردن یكی از آنها است، مثلا" نیت" قبل از اقدام به روزه گرفتن برای صحت روزه یك شرط اصلی است كه بدون آن ، حتی اگر روزه داری از تمام جهات دیگر هم صحیح و مقبول باشد ، روزه باطل است.


اگر فرض كنیم دستورات محافل بهداشتی جهان در مورد مبارزه با چاقی كاملاً اصولی بوده و در این مورد مفید و موثر هم باشند، ولی تعلیم آنها به افكارعمومی و اجرای آن تعالیم خالی از اشكال نیست زیرا تنها تعلیم دستورات، برای اجرای آنها كافی نیست، یعنی حتی اگر برای مبارزه با چاقی و عوارض ناشی از آن، روش صحیح و اصولی هم پیدا شود، اما باید دید اجرا كننده كیست؟ و چگونه افراد از عهده امیال و هوسهای خود می توانند برآیند؟ و آیا واقعاً آنطور كه می دانند، عمل می كنند؟ مگر تنها دانستن یك چیز برای اجرای آن كافی است؟
مگر خود اطباء اروپا و امریكا مضرات سیگار یا مشروبات الكی را نمی دانند؟ یا بیمارانی كه با راهنمایی اطباء دلسوز باید از انجام بعضی كارها پرهیز كنند، چنین می كنند؟ پس علم به تنهائی برای اجتناب از ارتكاب كار كافی نیست و بیشتر افراد حتی با داشتن علم و اطلاع، در اثر غفلت وسهل انگاری های غیرقابل اجتناب، دائماً به خطا مرتكب می شوند.


اسلام در روزه داری ،موضوع هضم چربی زاید را هدف اصلی قرار نداده است. همچنین حتی اگر اجرا كنندگان این حكم آسمانی افرادی بیسواد و عامی بوده و از ساختمان شیمیایی چربی ها و از فرمول سوخت و ساز آنها بیخبر باشند، ولی دراجرای این دستور، به اتكاء ایمان راسخ خود همواره موفق می باشند.
ناگفته نماند كه هنوز مسلمانان به علت غفلت و سهل انگاری ، اجرای مستحبات و اجتناب از مكروهات مانند مسئله " نیمه سیر برخاستن از سر سفره" را فراموش كرده و یا به طور غلط ، به خاطر دوری از لذتهای مضر و نا مشروع، در خوردن غذاهای حلال و مشروع افراط می كنند، ولی با این همه آمار مبتلایان به امراض ناشی از چاقی، در بین مسلمانان به مراتب كمتر از ملل غرب است.


روزه گرفتن عوارض بیماری ام. اس را کاهش می دهد



تحقیقات یک گروه از پژوهشگران ایتالیایی نشان داده است که روزه گرفتن عوارض بیماری ام. اس یا MS* را کاهش می دهد.
بررسی موش های مبتلا به نوعی بیماری نظیر بیماری MS نشان داد که گرسنه نگه داشتن آنها برای مدت 48 ساعت، مقدار آسیب های مغزی را کاهش می دهد و این حیوانات می توانند به نحو بهتری تعادل خود را هنگام راه رفتن حفظ کنند. همچنین از شدت عوارضی نظیر فلج شدن یا ضعف عمومی در آنها کاسته می شود.


به گفته رئیس گروه پژوهش ، هر چند روزه گرفتن بیماری MS را درمان نمی کند، اما استفاده از این روش به همراه دارو می تواند عوارض بیماری را کاهش دهد. البته بیمارانی که قصد روزه گرفتن دارند، باید از یک رژیم غذایی مناسب تحت نظر پزشک یا متخصص تغذیه استفاده کنند تا همه مواد لازم به بدن آنها برسد.


بر اساس نظریه های موجود، بیماری MS زمانی بروز می کند که عوامل دفاعی سیستم ایمنی بدن به بافت های مغز و نخاع شخص حمله ور می شوند و باعث از بین رفتن آنها شوند. این بیماری به طور معمول در سنین 20 تا 40 سالگی دیده می شود.
سلول های سیستم ایمنی با حمله به سلول های عصبی و نابود کردن سد دفاعی آنها، انجام فعالیت هایی مثل راه رفتن را برای شخص دشوار می سازند. همچنین عوارضی نظیر خستگی، لرزش و فلج را باعث می شوند.
تحقیقات جدید، توجه دانشمندان را به هورمون لپتین ** که در کاهش اشتها نقش دارد، جلب کرده است. این هورمون می تواند نحوه فعالیت سیستم ایمنی را تغییر دهد.
محققان ایتالیایی در بررسی خود مشاهده کردند که قبل از بروز بیماری در موش ها، میزان هورمون لپتین در بدن آنها به دو برابر افزایش یافت، اما در موش هایی که 48 ساعت گرسنگی کشیده بودند ( که معادل 7 تا 10 روز روزه گرفتن در انسان است ) مقدار هورمون لپتین کاهش یافت.




پی نوشت :

* MULTIPLE SCLEROSIS : M.S بیماری سیستم عصبی که با تحلیل تدریجی اعصاب همراه است.
** LEPTIN : لپتین پروتئینی که توسط سلول های چربی در بدن تولید می شود و در پلاسما وجود دارد.
 

MARIA RED

عضو جدید
کاربر ممتاز
رژیم لاغری مناسب در ماه رمضان

رژیم لاغری مناسب در ماه رمضان

بسیاری از افراد چاق به منظور لاغر شدن تحت رژیم های درمانی هستند و با آمدن ماه مبارك رمضان دچار سردرگمی می شوند. به طوری كه از یك طرف یكسری محدودیت های ویژه غذایی در محدوده های خاص زمانی داشتند و حال می بینند كه در ماه مبارك این زمان بندی ها به هم می خورد.


در این مقاله توضیح خواهم داد كه هیچ نگران نباشید؛ چرا كه رژیم غذایی شما با چند جابه جایی جزیی و رعایت چند مسئله مهم هیچ تغییری نمی یابد و به همان نتایجی كه مقرر بود برسید، دست خواهید یافت.


در روزهای عادی فاصله زمانی بین دو وعده غذایی شام و صبحانه روز بعد حدود ۱۰ ساعت است كه تقریباً هفت ساعت از آن در حالت خواب می گذرد. در ماه مبارك رمضان هم بایستی سعی شود همین فاصله غذایی رعایت شود. در صورت عدم مصرف مواد غذایی در سحری و حذف آن فاصله بین افطار و شام تا وعده افطار روز بعد حدود ۲۴ ساعت می شود كه خالی ماندن دستگاه گوارش و نداشتن منبع انرژی برای این مدت طولانی بسیار مضر است.


چرا كه كلیه فعل و انفعالات بدن از جمله روند ترشح اسید و آنزیم های گوارشی، عدم در دسترس بودن آب برای فعل و انفعالات مذكور و اتمام انرژی به علت مصرف یك وعده غذا دچار اختلال شده و عوارض مختلفی چون سوزش سردل، زخم معده، عدم تمركز فكری، بی خوابی و عصبانیت دیده می شود. بنابراین توصیه می شود افرادی كه از رژیم غذایی استفاده می كنند، وعده ناهار رژیم خود را به جای سحری مصرف كنند.


با توجه به اینكه استفاده از غذاهای فیبردار مثل سبزیجات كه دارای حجم زیاد و كالری كمی هستند، در این گروه از افراد آزاد است. بنابراین توصیه می شود از این گروه مواد غذایی بیشتر مصرف نمایند؛ چرا كه مواد پرفیبر آب زیادی را در خود نگه می دارند و به كندی و در طول روز آزاد می كنند و سبب می شوند كه تشنگی عارض نشود.


از طرف دیگر میان وعده هایی كه معمولاً شامل میوه ها است را می توان هم در وعده سحری و هم بعد از شام مصرف كرد. با توجه به اینكه قند میوه ها از نوع مركب بوده و به كندی جذب بدن می شود، توصیه می شود برای اینكه سطح قند خون ثابتی را در طول روز داشته باشید از این گروه غافل نشوید.


در افطار روزه دارانی كه تحت رژیم غذایی هستند، بایستی وعده صبحانه رژیم خود را به عنوان افطاری در نظر گرفته و روزه خود را با موادی كه دستگاه گوارش را تحت فشار قرار ندهد، باز كنند (به طور مثال مصرف آب، چای یا شیر ولرم همراه چند عدد خرما). بعد از وقفه ای كوتاه بین افطاری و شام وعده شام رژیم غذایی را به عنوان شام مصرف كنند.


با انجام این توصیه ها شما خواهید توانست همان مقدار كالری كه در رژیم غذایی تان تجویز شده را دریافت كرده و طبق همان برنامه وزن خود را كم كنید.برای افرادی كه تحت رژیم های درمانی هستند، معمولاً یك فعالیت بدنی هم توصیه می شود.


بهترین زمان برای انجام فعالیت بدنی البته به صورت آهسته و پیوسته بعد از افطار است؛ چرا كه انجام ورزش در طول روز با توجه به از دست دادن انرژی و تعریق سبب اتمام ذخایر انرژی بدن و تشنگی شده كه ممكن است باعث ضعف و بی حالی و سرگیجه شود. توصیه می شود بعد از افطار پیاده روی به صورت آهسته ولی پیوسته انجام دهید تا هم حركت انجام یافته باعث از دست دادن كالری شود و هم حركات عضلات شكم با به حركت واداشتن دستگاه گوارش در هضم مواد غذایی مصرف شده كمك كند.


منبع:موسسه اطلاع رسانی طعام اسرار
 

MARIA RED

عضو جدید
کاربر ممتاز
غذاهایی که مارا در ماه رمضان سیر نگه می دارد

غذاهایی که مارا در ماه رمضان سیر نگه می دارد

ما در این گزارش غذایی را به شما معرفی می کنیم که به علت دیر هضم بودن آن و همچنین تأمین آنتی اکسیدان و آب بدن می تواند غذایی مفید در طول ماه مبارک رمضان باشد.


میترا زراتی متخصص تغذیه گفت: با توجه به اینکه وعده افطار دیر صرف می شود، مصرف افطار همراه با شام مفصل مشکل آفرین است.


وی در ادامه گفت: توصیه می شود فاصله ۳۵ دقیقه ای بین صرف افطار تا شام باشد به شرط اینکه افطار یا شام سبک صرف شود.


زراتی در ادامه تصریح کرد: بهترین توصیه این است که یک افطار ساده همراه با شیر ولرم باشد و در وعده شام حتما از کربوهیدرات هایی مانند نان یا برنج استفاده شود.


این متخصص تغذیه و رژیم درمانی همچنین اظهار داشت: بهترین کربوهیدرات هایی که می توان توصیه کرد چه در وعده افطار و چه در وعده سحر ماکارونی است.


وی در ادامه افزود: به علت دیر هضم بودن نشاسته موجود در ماکارونی، این غذا روزه داران را زمان بیشتری سیر نگه می دارد به ویژه اگر همراه با سبزیجاتی مانند قارچ، فلفل دلمه، نخود فرنگی که آب مورد نیاز بدن و آنتی اکسیدان های بدن را می توانند تأمین کنند، استفاده شود.
 

MARIA RED

عضو جدید
کاربر ممتاز
مصرف بادمجان، فلفل و ادويه در وعده سحر موجب تشنگي در طول روز مي‎شود

مصرف بادمجان، فلفل و ادويه در وعده سحر موجب تشنگي در طول روز مي‎شود


يك متخصص تغذيه:

مصرف بادمجان، فلفل و ادويه در وعده سحر موجب تشنگي در طول روز مي‎شود
سالاد بدون پياز، مکمل خوبي براي وعده‌هاي غذايي در ماه رمضان است
دانشيار گروه تغذيه دانشگاه علوم پزشكي جندي‌ شاپور اهواز گفت: مصرف بادمجان، فلفل و ادويه در وعده سحر توصيه نمي‌شود، زيرا موجب احساس تشنگي در طول روز مي‎شود.

دكتر مجيد كارانديش در گفت‌وگو با خبرنگار بهداشت و درمان ايسنا منطقه خوزستان، تاكيد كرد: در صورتي كه فردي به هر دليل تحت مراقبت پزشك قرار دارد، توصيه مي‌شود براي روزه گرفتن حتما ابتدا با پزشك خود مشورت كند.
وي با اشاره به ضرورت توجه به تغذيه سالم و منطقي در ماه رمضان، افزود: هنگام افطار بهتر است مايعات گرم نوشيده شود و از باز كردن روزه با آب سرد و يا نوشابه پرهيز شود. آب، شير گرم و يا چاي کم‌رنگ بهترين نوشيدني براي افطار است.
كارانديش تصريح كرد: توصيه مي‌شود هنگام افطار از قندهاي طبيعي مانند خرما، کشمش و يا عسل استفاده شود، به اين ترتيب اشتها کنترل مي‎شود. نوشيدن چاي کم‌رنگ، شير گرم، فرني، حليم کم‌ روغن و يا شله ‌زرد در وعده افطار توصيه مي‌شود. نان، پنير و سبزي و يا همراه با مغز گردو براي افطار غذاي مناسبي است. مصرف سوپ‎هاي ساده هم براي وعده افطار توصيه مي‌شود.
اين متخصص تغذيه خاطرنشان كرد: مصرف سبزي در وعده افطار توصيه مي‌شود. استفاده از مقادير کافي ميوه، سبزي و آب و همچنين فعاليت بدني، بهترين روش‎ براي پيشگيري از يبوست در ماه رمضان است.
دانشيار گروه تغذيه دانشگاه علوم پزشكي جندي‌شاپور اهواز تاكيد كرد: براي تامين آب از دست رفته بدن توصيه مي‌شود در فاصله زماني افطار تا سحر آب و مايعات کافي مصرف شود. وعده سحري بايد با آرامش مصرف شود به همين دليل به روزه‌داران توصيه مي‌شود با فاصله زماني مناسب از خواب بيدار شوند تا وعده سحري را با آرامش مصرف كنند.
كارانديش گفت: خوردن تنقلات فراوان، انواع دسرها و شيريني‎هاي داراي شکر زياد در وعده افطار و سحر به هيچ وجه توصيه نمي‌شود. خورش آلو و خورش سبزي غذاهايي ملين هستند در نتيجه براي پيش‌گيري از يبوست در ماه رمضان مصرف اين نوع غذا توصيه مي‌شود.
وي افزود: تخم‌مرغ نيمرو ديرهضم است در نتيجه براي پيشگيري از ابتلا به سوزش معده توصيه مي‌شود در ماه رمضان تخم مرغ به صورت آب‌پز مصرف شود. سالاد بدون پياز، مکمل خوبي براي وعده‌هاي غذايي در ماه رمضان است و به همين دليل مصرف سالاد در وعده‌هاي افطار و سحر توصيه مي‌شود.
دانشيار گروه تغذيه دانشگاه علوم پزشكي جندي‌شاپور اهواز خاطرنشان كرد: مصرف کله‌ پاچه و سيرابي موجب تشنگي زياد در طول روز مي‎شود در نتيجه مصرف اين‌ گونه غذاها در ماه رمضان توصيه نمي‌شود. در صورت اصرار به مصرف، توصيه مي‌شود به صورت کم‌ آب، کم ‌نمک و در وعده افطار مصرف شود.
كارانديش گفت: مصرف نوشابه‎هاي گازدار در ماه رمضان توصيه نمي‌شود، زيرا موجب تحريک معده به خصوص در افراد مبتلا به التهاب معده (گاستريت) مي‌شود.
وي با تاكيد بر رعايت بهداشت دهان و دندان در ماه رمضان، افزود: پس از وعده افطار و سحر بايد حتما دندان‎ها را به دقت و با مسواک شست‌وشو داد.

 

MARIA RED

عضو جدید
کاربر ممتاز
توصیه‌هایی برای اینکه در رمضان کمتر تشنه شوید

توصیه‌هایی برای اینکه در رمضان کمتر تشنه شوید

دادنا: مصرف مواد پروتئینی مانند گوشت و حبوبات به مقدار زیاد در سحر می تواند موجب تشنگی در طول روز شود.

به گرارش مهر، یوسف نقیایی کارشناس تغذیه گفت: از آنجا که یکی از نکات بسیار مهم در ماه مبارک رمضان توجه به تغذیه مناسب و به اندازه است، بنابراین با توجه به اینکه بدن انسان بسته به شرایط فصلی ساعاتی را در گرسنگی و بی غذایی به سر می برد لازم است که در فواصل بین افطار و سحر مواد مغذی مورد نیاز را به مقدار مناسب تامین کند.

نقیایی درخصوص نیاز به مصرف آب فراوان در ساعات پس از افطار توصیه کرد: دریافت آب از زمان افطار تا سحر بصورت متوالی دریافت شود.

این کارشناس تغذیه ادامه داد: بهترین جایگزین ها بعد از نوشیدن آب سالم؛ چای کمرنگ، شیر، دوغ و آب میوه های طبیعی است.

وی یادآورشد: ارتباط میزان آب مورد نیاز با تغذیه به میزان کاتابولیسم پروتئین ها در بدن مرتبط است به عبارتی هرچه مقدار مواد پروتئینی بیشتر دریافت شود نیاز به آب بیشتر خواهد بود که در این خصوص در وعده سحر باید به این نکته توجه خاص داشت که در صورتی که مواد پروتئینی مانند گوشت و حبوبات به مقدار زیاد مصرف شود می تواند موجب تشنگی در طول روز شود. همچنین سایر مواد مغذی مانند کربوهیدرات ها، چربی ها و پروتئین ها باید در طی دو تا سه وعده از افطار تا سحر دریافت شود.

نقیایی با اشاره به این مطلب که می توان وعده ها ی غذایی را بصورت دو وعده افطار و سحر و میان وعده بین آنها در نظر گرفت، تصریح کرد: در هر صورت می بایست افطار را با یک غذای سبک آغاز کرد چرا که معده ساعات زیادی را در استراحت به سر می برده است و پرخوری در این زمان می تواند آسیب جدی به معده وارد کند.

وی توصیه کرد: بهترین نوع غذاهای مصرفی در افطار غذاهایی مانند نان و پنیر و سبزی، آش های کم حبوبات ، فرنی کم شکر و در کنار آنها مصرف قندهای پیچیده مانند خرما است که مصرف آنها توصیه می شود.

این کارشناس افزود: در صورتی که افطار سبک صرف شود می توان بعد از گذشت چند ساعت یک وعده شام همانند روزهای غیر از رمضان صرف کرد.

وی با بیان این مطلب که وعده سحری بیشترین شباهت را به وعده ناهار در روزهای غیر از رمضان دارد گفت: هنگام سحر مصرف نان یا برنج و انواع خورشت ها و در کنار آن ماست و دوغ توصیه می شود. بنابراین برای تامین ویتامین ها و مواد معدنی توصیه می شود که از سبزیجات و سالاد چه در افطار و چه در وعده سحر استفاده شود.

نقیایی توصیه کرد: استفاده از سالاد در سحر علاوه بر تامین ویتامین ها و مواد معدنی می تواند نقش مهمی در حفظ آن در طی روز و پیشگیری کننده از تشنگی زیاد در افر اد باشد. مصرف میوه نیز به عنوان میان وعده در فواصل افطار تا سحر توصیه می شود.
 

MARIA RED

عضو جدید
کاربر ممتاز
مصرف مواد قندی موجب گرسنگی روزه داران می شود

مصرف مواد قندی موجب گرسنگی روزه داران می شود

رییس انجمن علمی غذا و تغذیه حامی سلامت ایران، با اشاره به اینکه مصرف مواد قندی باعث ایجاد گرسنگی می شود، گفت: به جای استفاده از انواع شیرینی ها، مواد قندی مرکب در برخی مواد چون حبوبات، نخودچی و نان، پنیر و گردو را وارد برنامه غذایی خود کنید.



دکتر ضیاءالدین مظهری در گفت وگو با خبرنگار بهداشت و درمان خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، درآستانه فرارسیدن ماه مبارک رمضان از لزوم آمادگی برای روزه داری سخن گفت و تاکید کرد: برای اینکه روزه داران به سردردهای روزهای نخست ماه مبارک رمضان دچارنشوند، می توانند از هم اکنون با کم کردن مصرف چای و قهوه و یا اگر سیگاری هستند به تدریج فاصله بین دو مصرف را کاهش دهند تا با قطع ناگهانی نیکوتین و کافئین در روزهای نخست ماه مبارک دچار سردرد نشوند.
دکتر مظهری همچنین توصیه کرد: پرهیز از مصرف بیش از حد مواد قندی نیز لازم است زیرا مواد قندی باعث می شوند که انسولین در بدن ترشح شود و افراد به طور مرتب احساس گرسنگی داشته باشند و برای پاسخ به این گرسنگی، مجدد از مواد قندی استفاده کنند. تکرار این چرخه باعث افت فشارخون، ضعف عمومی و افت قند می شود و ممکن است افراد اضافه وزن پیدا کنند.
این متخصص تغذیه با اشاره به اینکه استفاده از مواد قندی ساده در این مواقع به مراتب بهتر است، گفت: برخی افراد گمان می کنند اگر مواد قندی استفاده نکنند توان کارکردن ندارند. بویژه زنانی که در ایام سیکل ماهانه هستند به علت افت قند و فشارخون، تمایل زیادی به استفاده از مواد قندی پیدا می کنند در حالی که می توانند پاسخ صحیحی به این تمایل داده و با استفاده از مواد غذایی جایگزین که حاوی قند مرکب هستند از تکرار مصرف مواد قندی جلوگیری کنند.
دکتر مظهری ادامه داد: تغذیه باید متعادل و متنوع باشد و تمام نیاز بدن به پروتئین و ریزمغذی های ۵۰ گانه از این طریق تامین شود. هرگونه بیش خوری و کم خوری منجر به سوء تغذیه یا اضافه وزن شده و تبعات خودش را به همراه دارد.

 

MARIA RED

عضو جدید
کاربر ممتاز
افطار در دو وعده صرف شود

افطار در دو وعده صرف شود

استادیار گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: در ماه مبارک رمضان کم خوابی یکی از عوامل تاثیرگذار بر سلامت افراد محسوب می شود.



دکتر محمد صفریان در گفت وگو با خبرنگار بهداشت و درمان خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) منطقه خراسان، با اشاره به عوامل تاثیرگذار و مورد توجه در ماه مبارک رمضان گفت: افراد علاوه بر اهمیت دادن به تغذیه باید به خواب خود نیز توجه کافی داشته باشند زیرا ساعات خواب طبیعی در افراد با تغییرات قابل توجهی همراه است.
این متخصص تغذیه در خصوص وعده افطار تصریح کرد: افطار باید با یک غذای سبک و ملایم شروع شود مانند شیر یا پنیر و سبزی تا ولع اولیه برای غذا از بین برود.
صفریان اضافه کرد: بعد از وعده سبک با یک فاصله زمانی مناسب می تواند وعده شام میل شود به عبارت دیگر افطار باید در دو وعده صرف شود.
وی با بیان این که وعده سحر بهتر است از غذاهای پروتئینی باشد، اظهار داشت: از جنبه علمی نیز هر چه فاصله بین وعده های غذایی کمتر باشد برای سلامتی مفیدتر است.
استادیار گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد در ادامه افراد پرخطر در این ماه را کودکان، زنان باردار و شیرده و سالمندان عنوان کرد و افزود: روزه گرفتن زنان باردار و شیرده جایز نیست.
وی در خصوص تاثیر روزه بر روی وزن افراد اظهار داشت: به طور کلی روزه گرفتن باعث کاهش وزن نمی شود و بعضا افراد با افزایش وزن در این ماه مواجه هستند. دلیل اضافه وزن در ماه مبارک رمضان فعالیت کم افراد، مصرف بیشتر مواد غذایی است و به طور کلی گرسنگی به هیچ عنوان باعث کاهش وزن نمی شود.
این متخصص تغذیه اضافه کرد: در صورتی که افراد خواهان کاهش وزن هستند باید میزان غذای مصرفی خود را به میزان ۱۰ تا ۱۵ درصد کاهش دهند.
صفریان همچنین به ظروف یکبار مصرف استفاده شده در این ماه اشاره کرد و افزود: بهتر است از ظروف یکبار مصرف مرغوب استفاده شود و ترجیحا غذاهای داغ در آن ها سرو نشود.
وی با اشاره به غذاهای نذری توزیع شده در این ماه ادامه داد: غذاهای نذری طبخ شده در این ماه بیش از ماه های دیگر سال است و کسانی که این غذاها را طبخ می کنند باید به کیفیت مواد غذایی استفاده شده در آن توجه کافی داشته باشند.
استادیار گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد توصیه کرد: افرادی که در طبخ غذاهای نذری دخیل هستند حداکثر بهداشت را رعایت کرده و به کیفیت مواد غذایی مورد استفاده نیز توجه کافی داشته باشند.

 

MARIA RED

عضو جدید
کاربر ممتاز
[h=2]مصرف یک لیوان شیر همراه با خرما، کشمش و عسل برای شروع افطار مناسب تر است[/h]
یک متخصص تغذیه با بیان این که نوشیدنی های بسیار خنک و یا چای داغ در هنگام افطار، تشنگی و عطش را بیشتر می کند، توصیه کرد: شروع افطار با یک لیوان شیر همراه با خرما، کشمش و عسل مناسب تر است.



دکتر ضیاءالدین مظهری در گفت وگو با خبرنگار بهداشت و درمان ایسنا، با اشاره به فرا رسیدن ماه مبارک رمضان و تاکید بر استفاده از تمام گروههای غذایی در این ایام اظهار کرد: در ماه مبارک رمضان لازم است از تمام گروههای غذایی استفاده شود. با روزه داری و حذف یک وعده غذایی که در حدود ۶۰۰ کالری است، انرژی های ذخیره شده مازاد بر نیاز بدن که به صورت چربی انباشته شده است، کاهش یافته و باعث می شود نوعی جرم گیری در تمام ارگانهای حساس اتفاق بیفتد و برخی سموم نیز از بدن خارج شوند.
وی با اشاره به اینکه در کنار ایجاد تعادل در هیچ ماهی از سال به اندازه ماه مبارک رمضان، اسراف در مصرف مواد قندی و چربی مشاهده نمی شود، گفت: مواد قندی که در این ایام از طریق مصرف مواد غذایی چون زولبیا و بامیه، حلوا و شله زرد به بدن می رسد، بسیار فراتر از نیاز آن بوده و این مسئله باعث می شود افراد از این موهبت الهی که یک درمان اجباری است محروم شده و در پایان ماه مبارک رمضان به جای اینکه شاداب و سرحال باشند و بدنشان با تجربه تحمل گرسنگی و تشنگی توان خودش را افزون تر کرده و به بازسازی و تقویت سیستم دفاعی اش بپردازد، اثر عکس داشته باشد، ضعیف تر شده و با افزایش قند خون، اوره و نظیر آن روبرو شود.
رییس انجمن غذا و تغذیه حامی سلامت ایران در پاسخ به این پرسش که برخی توصیه های اسلامی چون آغاز افطار با نمک یا خرما تا چه میزان مورد توصیه علم تغذیه نیز هست، گفت: از زمان سحر تا افطار در یک فاصله طولانی، فعالیت سیستم گوارشی کم می شود و با فرارسیدن زمان افطار، تغییراتی در بدن به وجود می آید که باید با کمک تغذیه آن را به درستی تنظیم کرد. شروع افطار با نمک و آب جوش، بدن را آماده دریافت مواد غذایی دیگر می کند. پس از آن استفاده از یک لیوان شیر همراه با خرما، کشمش وعسل بسیار مناسب است و می تواند قندی را که بدن لازم دارد از منابع طبیعی دریافت و جبران کند.
وی اضافه کرد: از این میان خرما، علاوه برقند طبیعی، سرشار از حیات است و حاوی مواد مغذی و با ارزشی چون آهن و منیزیم است.
دکتر مظهری با بیان این مطلب که ممکن است مصرف شیر برای برخی افراد مضر باشد، گفت: استفاده مخلوطی از آب و آب میوه تازه و یا سوپ رقیق جو با ترکیب سبزیجات مختلف و غلات که با آب مرغ یا آب گوشت بدون چربی تهیه شده اند برای شروع افطار در این افراد مناسب هستند.
وی ادامه داد: استفاده از شیربرنج و فرنی که با قطعات میوه های خشک و خلال بادام غنی شده است و یا نان سنگگ به همراه پنیر و گردو هم مطلوب هستند . لازم به ذکر است آرام خوردن غذا و افراط نکردن در مصرف آن نیز باید مورد توجه قرار بگیرد. اجتناب از نوشیدنی های بسیار خنک بویژه نوشیدنی های گازدار و چای داغ و پی در پی نه تنها کمکی به فرد نمی کند بلکه عطش وی را نیز بیشتر می کند.
این متخصص تغذیه، در ادامه با مورد توجه قرار دادن این مطلب که برخی افراد در ماه مبارک رمضان مبادرت به اهدای خون می نمایند، گفت: اهدای خون نه تنها ضرری ندارد بلکه باعث نو شدن سلولهای خون می شود. تنها باید دقت کرد که این میزان خون کم شده از حجم مایعات بدن، جبران شود. اگر افراد پس از افطار، خون دهند می توانند با استفاده از آب، آب میوه، میوه و سبزیجات فراوان این کمبود را جبران کنند.
وی ادامه داد: سبزیجات علاوه بر این که از خشکی مزاج جلوگیری می کنند، از این حیث که آب فراوان دارند و این آب به صورت ژلی در دستگاه گوارش باقی می ماند به تدریج آب مورد نیاز بدن را در طول روز تامین می کند. منابع حاوی فیبر چون غلات و حبوبات و انواع سالادها و سبزیجات تازه که با روغن زیتون و آب لیموی تازه تهیه شده اند برای تامین ریزمغذی ها و حفظ طراوت و شادابی در هنگام روزه داری مفید هستند.
 

MARIA RED

عضو جدید
کاربر ممتاز
[h=2]فساد مواد غذایی و ماه رمضان
[/h]


در ماه مبارک رمضان به دعلت اینکه بدن کمی ضعیف می شود و تعادل مواد غذایی به هم میخوره فساد مواد غذایی از اهمیت به سزائی برخوردار هست به طوریکه آمار مسمومیت های مواد غذایی در ماه مبارکرمضان بیشتر از بقیه ماه ها است و آن هم به خاطر این است که بدن ضعیف و حساس تر از ماه های دیگر می شود و در نتیجه آسیب پذیر تر است.

در این مقاله با انواع روشها و توصیه‌های بهداشتی مربوط به پیشگیری از آلودگی و نگهداری مواد غذایی آشنا می‌شوید.


استفاده از سرما
سرد کردن از جمله روش هایی است که موجب جلوگیری از تکثیر میکروارگانیسم‌های بیماریزا و به تعویق انداختن فساد در مواد غذائی می‌گردد. نکته حائز اهمیت این است که مدت زمان نگهداری مواد غذائی در یخچال بر حسب شدت فساد پذیری آنها متفاوت است. زمان نگهداری برخی از مواد غذائی با منشاء دامی در یخچال در جدول زیر نشان داده شده است:


زمان نگهداری
درجه حرارت
ماده غذایی
12ساعت
0تا4
گوشت چرخ کرده
2-3روز
0تا2
قطعات گوشت بسته بندی شده
6-8روز
0تا2
گوشت مرغ تازه
6-10روز
4تا6
برش کالباس بسته بندی شده
2-6روز
0تا6
تخم مرغ
4-6هفته
4تا6
سس مایونز
2-3روز
0تا4
شیر پاستوریزه


انجماد مواد غذایی

انجماد یکی از بهترین روش‌های نگهداری دراز مدت برای مواد غذائی است. منجمد کردن مواد غذائی و نگهداری آنها در فریزر موجب توقف رشد و تکثیر میکروبی شده و نیز واکنش‌های آنزیمی که موجب کاهش ارزش غذائی مواد می‌شود را به حداقل می‌رساند. در جدول ذیل زمان نگهداری انواع گوشت‌ها در فریزر نشان داده شده است:



زمان نگهداری
ماده غذایی منجمد شده
3ماه
گوشت چرخ کرده
7-12ماه
گوشت طیور
9-18ماه
گوشت گاو
3ماه
ماهی پرچرب
4-5ماه
ماهی کم چرب

استفاده از گرما

مهمترین روش‌های حرارتی برای نگهداری مواد غذائی دو روش پاستوریزاسیون و استریلیزاسیون میباشد در روش پاستوریزاسیون تا حدودی میکروارگانیسم‌ها از بین رفته و آنزیم‌ها غیر فعال می‌شوند. به همین دلیل فرآورده‌های پاستوریزه مثل شیر پاستوریزه باید حتما در یخچال نگهداری شوند.

در روش استریلیزاسیون، کلیه میکروارگانیسم‌ها از بین رفته و آنزیم‌ها غیر فعال می‌شوند. در نتیجه ماده غذایی برای مدت طولانی قابل نگهداری است. مثل شیرهای استرلیزه شده که به صورت در بسته در خارج از یخچال تا 3-2 ماه قابل نگهداری هستند. (هنگامی که بسته بندی شیر استریلیزه باز شده و مورد استفاده قرار می‌گیرد باید حتما در یخچال قرار گیرد و ظرف 3-2 روز مصرف شود).
از روش‌های دیگر مانند تهیه کنسرو، خشک کردن، استفاده از پرتوها (تابش اشعه)، نمکسود کردن، دود دادن، تهیه ترشی و مربا، استفاده از مواد نگاهدارنده برای نگهداری و جلوگیری از فساد مواد غذائی نیز استفاده می‌شود.


رعایت اصول بهداشتی برای جلوگیری از آلودگی و فساد مواد غذائی




رعایت بهداشت فردی

افرادی که در کار تهیه و توزیع مواد غذائی هستند از جمله کارکنان بوفه‌های مدارس، رستورانها، اغذیه فروشی‌ها و.. . باید در زمینه رعایت اصول بهداشت فردی آموزش ببینند. انواع آلودگیهای باکتریایی و انگلی از طروق مختلف و در اثر تماس با دست، ترشحات حلق و بینی و حتی لباس افرادی که تهیه و توزیع مواد غذائی را به عهده دارند به مصرف کننده منتقل می‌شود.

بنابراین در آموزش نکات ذیل باید تاکید شود:
1- پوشیدن لباس تمیز در محل کار
2- دور کردن زیور آلات از خود
3- پوشاندن موی سر
4- پوشاندن بینی و دهان هنگام عطسه و سرفه
5- باند پیچی کردن خراش‌ها و زخم‌های روی انگشتان
6- شستن کامل دست‌ها با آب و صابون قبل از تهیه غذا و بعد از اجابت مزاج
7- کوتاه نگهداشتن ناخن ها


رعایت بهداشت غذا


برای سالم بودن غذا نکات ذیل باید رعایت شود:

خوب پختن غذا:
پخت کامل غذا موجب از بین رفتن میکروارگانیسم‌های بیماریزا که ممکن است در مراحل مختلف تهیه و آماده سازی وارد غذا شده، رشد و تکثیر یابند، می‌شود. زمانی پخت غذا کامل است که همه قسمت‌های آن حداقل 70 درجه سانتی گراد حرارت دیده باشد.


داغ یا سرد نگه داشتن غذا:
برای اینکه غذا سالم بماند باید به صورت کاملا داغ (درجه حرارت 70 درجه سانتیگراد و بالاتر) و یا کاملا سرد (درجه حرارت زیر 10 درجه سانتیگراد یعنی در یخچال) نگهداری شود.


رعایت بهداشت آشپزخانه:


در محلی که برای تهیه و آماده سازی غذا استفاده می‌شود باید تمام اصول بهداشتی به منظور پیشگیری از انتقال بیماریهای ناشی از غذای آلوده رعایت شود. این محل ممکن است آشپزخانه منازل، رستورانها، اغذیه فروشی‌ها و بوفه‌های مدارس باشد.

نکات ذیل در این محل‌ها باید رعایت شوند.
* تمیز نگهداشتن محوطه آشپزخانه و رستورانها، اغذیه فروشی‌ها و بوفه‌های مدارس باشد. از جمله شستشو و نظافت کف و دیوارها

* تمیز نگهداشتن تخته و سطوحی که برای خرد کردن سبزی‌ها و مواد غذائی از آنها استفاده میشود. به منظور جلوگیری از آلودگی موادغذائی باید دقت شود که تمام سطوح مورد استفاده برای تهیه و آماده سازی غذا بطور مرتب کاملا شسته شده و تمیز باشند.



 

MARIA RED

عضو جدید
کاربر ممتاز
كاهو بهترين سبزي براي وعده سحري است

كاهو بهترين سبزي براي وعده سحري است

زهرا عبداللهي كارشناس اداره بهبود تغذيه وزارت بهداشت گفت: كاهو بهترين سبزي است كه مي‌توان به عنوان سالاد در وعده سحر مصرف كرد زيرا آب و فيبر زيادي دارد و از تشنگي و يبوست پيشگيري مي‌كند.


اين كارشناس اداره بهبود تغذيه وزارت بهداشت در گفتگو با فارس، افزود: بهتر است غذاي مصرفي در وعده سحري خصوصيات و ويژگي وعده ناهار را داشته باشد.

وي گفت: وعده سحري مي‌تواند شامل انواع مختلف پلو‌ها و انواع خورشت‌ها باشد. مصرف سبزي‌ و سالاد نيز در سحري براي كاهش احساس تشنگي بسيار مؤثر است.

كارشناس اداره بهبود تغذيه وزارت بهداشت افزود: حداقل سالادي كه مي‌توان تهيه كرد، سالاد خيار و گوجه فرنگي است كه مي‌توان با افزودن كمي هويج يا جوانه گندم و ماش به ارزش غذايي آن افزود.

عبداللهي گفت: بهترين سبزي كه مي‌توان به عنوان سالاد در سحر مصرف كرد، كاهو است.

اين سبزي در مقايسه با ساير سبزي‌ها از آب بيشتري برخوردار است و به همين دليل مي‌تواند از احساس تشنگي در طول روز بكاهد.همچنين فيبر بالاي كاهو مانع ابتلاي روزه داران به يبوست مي‌شود.

مصرف مواد غذايي شيرين در وعده سحري توصيه نمي‌‌شود زيرا با تحريك انسولين موجب ورود قند خون به داخل سلول‌ها و در نتيجه كاهش قند خون مي‌شوند.
 

MARIA RED

عضو جدید
کاربر ممتاز
از خوردن این غذاها در سحر بپرهیزید!

از خوردن این غذاها در سحر بپرهیزید!

برای اینکه در طول روز معده تان ترش نکند از خوردن این غذاها بپرهیزید و همین طور ...
یك متخصص تغذیه گفت: هنگام سحر از خوردن غذاهای خشک نظیر کوکو سبزی، کوکو سیب‌زمینی، کتلت و گوشت‌های سرخ شده همچون کباب كوبیده، جوجه‌کباب و ماهی خودداری کنید.


عباس شجاعی با بیان این مطلب افزود: این غذاها به همراه غذاهایی که ادویه زیادی دارند، باعث عطش زیاد و ترش کردن معده می‌شوند.


این متخصص اظهار داشت: تمام روزه داران، به خصوص آنهایی که دچار بیماری‌های گوارشی و معده هستند، سعی کنند از خوردن این غذاها پرهیز كنند و یا از لیمو ترش، ماست و سبزی خوردن در کنار این غذاها استفاده کنند.


وی بیان كرد: برای پیشگیری از بروز ناراحتی‌های گوارشی و سوزش سر معده، باید از مصرف زیاد غذاهای شیرین و چرب مانند زولبیا و بامیه در سحر یا افطار پرهیز کنند.


شجاعی افزود: مصرف سس مایونز، خامه، سوسیس و کالباس نیز در سحری یا افطاری مناسب نیست، زیرا این غذاها زمینه بروز ناراحتی‌های گوارشی نظیر ترش کردن معده را فراهم می‌کنند.

وی تاكید كرد: نوشیدن شش تا هشت لیوان آب در فاصله افطار تا سحر بسیار مناسب است نوشیده شود؛ برای پیشگیری از احساس تشنگی در طول روز، لیمو ترش تازه در پایان وعده سحری مصرف شود.
منبع : Isna.ir
 

MARIA RED

عضو جدید
کاربر ممتاز
نکــات مهم غــذایی ماه رمضــان

نکــات مهم غــذایی ماه رمضــان

در ماه رمضان به دلیل اینکه افطار می کنیم معمولا تا حدودی از حد گرسنگی مان کاهش می یابد،اما چه زمانی باید شام بخوریم؟
خوردن شام پس از صرف افطار كامل باید حذف شود؛ چرا كه در غیر این صورت روزه ‌دار دچار سوءهاضمه و آسیب‌های گوارشی خواهد شد.
دكتر سیامك خالقی عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی ایران اظهار كرد:بی‌غذایی و كم‌غذایی و نخوردن غذا به مدت طولانی معمولا تأثیر سوء بر روی دستگاه گوارش نمی‌گذارد و فقط بیمارانی كه زخم‌های گوارشی دارند و ترشح اسید معده آنها بسیار افزایش یافته است،باید مراقب بی‌غذایی باشند.
دكتر خالقی با بیان این‌كه آن دسته از افرادی كه مشكلاتی از قبیل زخم‌های گوارشی و مشكلات عروقی و مخاطی دستگاه گوارش دارند باید قبل از روزه از نظر مشكلاتی كه احتمالا برای آنها به‌وجود خواهد آمد با پزشك خود مشورت كنند،افزود:بیمارانی كه مشكل قند پیشرفته و غیر‌قابل كنترل دارند و گرسنگی طولانی مدت و خوردن غذا به‌طور ناگهانی می‌تواند سطح قند آنها را دچار تغییر كند،صحیح نیست روزه بگیرند و همچنین روزه گرفتن برای بیماران حاد كه استفراغ و تهوع دارند،بیماران عفونی تب‌دار و دارای دردهای شكمی كه در آنها بدن كم آب می‌شود مضر است؛زیرا بی‌آبی به بدن آسیب می‌رساند
 

Similar threads

بالا