درست نفس بكشيد

AmiR_112

عضو جدید
«هر نفسي كه فرو مي‌رود ممد حيات است و چون بر مي‌آيد مفرح ذات» اين را شايد بيش از هزار بار شنيده‌ايم اما تا به حال فكر كرده‌ايد كه نوع همين نفس كشيدن هم بر زندگي شما تاثيرگذار است؟ مثلا به كار بردن دهان به جاي بيني براي تنفس كردن مي‌تواند بر زيبايي و سلامت‌تان تاثير بگذارد و سبب افت كيفيت‌تان شود.
تنفس دهاني عادتي ناخوشايند است كه معمولا از زمان كودكي آغاز مي‌شود هرچند در اين دوران و بخصوص در زنگ‌هاي ورزش، بارها به كودكان توصيه مي‌شود از راه دهان هوا را فرو ندهند اما اين مشكل همچنان ادامه دارد چرا كه احتمال دارد برخي مشكلات فيزيكي مانند سينوزيت، نقص در لوزه سوم، انحراف بيني يا پوليپ سبب اين نوع نفس كشيدن كودكان شود كه در اين صورت براي تغيير نوع نفس كشيدن آنها بايد ابتدا اين مشكلات را برطرف كرد.
هم‌اكنون به گفته حسين مرتضوي، رئيس انجمن جراحان فك و صورت بيش از 40 درصد مردم جهان دچار عارضه تنفس دهاني هستند كه اين وضعيت بر شكل فك تاثير منفي مي‌گذارد.
از سوي ديگر، دكتر محسن نراقي، عضو هيات علمي دانشگاه تهران نيز با اشاره به عوارض ناشي از تنفس دهاني، به مهر مي‌گويد افرادي كه تنفس از راه بيني را از دست بدهند، دچار مشكلات جسماني مي‌شوند و همچنين اختلالاتي در روابط اجتماعي اين قبيل افراد به وجود مي‌آيد كه مي‌تواند آزاردهنده باشد.
به گفته او افرادي كه به تنفس دهاني عادت دارند، دچار مشكلاتي همچون خشكي گلو، تخريب ريه و تضعيف سيستم دفاعي بدن مي‌شوند كه ممكن است در طولاني مدت، مستعد برونشيت‌هاي مكرر شوند.
عوارض تنفس دهاني
اگرچه بسياري از مردم با دهان نفس مي‌كشند اما اين نوع تنفس عوارضي دارد كه براي بسياري ناشناخته است. در اين زمينه دكتر مرتضوي به ايسنا مي‌گويد: تنفس از دهان باعث مي‌شود دندان‌هاي جلويي كودكان به همديگر نر‌سد كه اين وضعيت اختلال تكلم و ناتواني در تلفظ درست برخي حروف را در پي دارد.
او تاكيد مي‌كند: تنفس از دهان قابل درمان است بنابراين به مبتلايان به اين عارضه توصيه مي‌شود كه به دندانپزشك، جراح فك و صورت يا متخصص گوش و حلق و بيني مراجعه كنند.
رئيس انجمن جراحان فك و صورت با بيان اين‌كه برخي اختلالات فك و صورت منجر به اختلال خواب مي‌شود، مي‌گويد: امروزه مشخص شده است كه اختلال خواب مي‌تواند منشأ بسياري از عوارض باشد چون اگر فردي نتواند به راحتي در طول شب بخوابد طي روز احساس خستگي مي‌كند، همين امر مي‌تواند باعث بروز سوانح و فجايع بزرگي شود كه انفجار نيروگاه اتمي چرنوبيل و تصادفات رانندگي نمونه‌اي از فجايع ناشي از اختلال خواب افراد است.
او با بيان اين‌كه خروپف و سياه شدن رنگ چهره در خواب بر اثر وقفه تنفسي از جمله علائم اختلال خواب است، اظهار مي‌كند: راه‌هاي هوايي تنفسي با اختلال خواب مرتبط است. ريه (راه‌ تنفسي تحتاني) و دهان، بيني، حلق و حنجره (راه‌هاي تنفسي فوقاني) راه‌هاي هوايي تنفسي انسان را تشكيل مي‌دهند. وجود ناهنجاري و بد شكلي در استخوان فكين و بافت نرم داخل دهان به ويژه زبان باعث بروز اختلالات خواب مي‌شوند.رئيس انجمن جراحان فك و صورت مي‌گويد: اگر زبان از حد معمول بزرگ‌تر باشد، حفره دهان را پر مي‌كند در نتيجه راه حلق تنگ مي‌شود كه افت سطح اكسيژن خون را در پي دارد و عوارضي مانند فشار خون بالا را موجب مي‌شود.
وي با بيان اين‌كه كوچك كردن زبان، درمان اين گونه بيماران است، توضيح مي‌دهد: زبان را هم از قسمت پشتي (قاعده زبان)، هم از قسمت مياني و حتي جلوي زبان مي‌توان كوچك كرد البته قسمت‌هاي مربوط به حس چشايي دست نخورده باقي مي‌ماند. هرچند كه بيمار مدتي پس از عمل دچار اختلال تكلم مي‌شود ولي به تدريج، اين مشكل رفع مي‌شود.
مرتضوي با اشاره به عوارض ديگر بزرگ بودن حجم زبان اظهار مي‌كند: بزرگ بودن حجم زبان عاملي براي تغيير شكل پيدا كردن فك انسان است به‌گونه‌اي كه جلو و زير لب بالا و پايين بيرون مي‌زند و به اصطلاح عامه مردم، فك شكل ‌پوزه‌اي‌ پيدا مي‌كند. درمان اين ناهنجاري نيز كاهش حجم زبان است.
وي با بيان اين‌كه يكي از شايع‌ترين اختلالات فك و صورت نژاد آريايي جلو آمدن فك پايين است، مي‌گويد: در اين نژاد، فك پايين نسبت به فك بالا بيشتر رشد مي‌كند در حالي كه اين اختلال در فك پايين نژاد اروپايي ديده نمي‌شود.
رئيس انجمن جراحان فك و صورت مي‌افزايد: مبتلايان به اختلال خواب بايد براي درمان به كلينيك‌هاي خواب مراجعه كنند. اين كلينيك‌ها در 15 سال اخير در بخش دولتي و خصوصي راه‌اندازي شده‌اند و در اين كلينيك‌ها مواردي مانند تعداد ضربان قلب و امواجي كه از مغز صادر مي‌شود، بررسي مي‌شوند.
مرتضوي مي‌گويد: اگر منشأ اختلالات خواب، ناهنجاري‌هاي داخل بيني و حلق باشد، جراحي راه درمان‌ آنهاست اما اگر اختلالات خواب از ناراحتي‌هاي روحي مانند اضطراب و افسردگي نشأت بگيرد با دارو قابل درمان است.
 

Similar threads

بالا