
دكتر محمد ناصر هاشميان، دانشيار دانشگاه علوم پزشكي تهران در بيمارستان فارابي و مسئول قسمت سگمان قدامي بخش اورژانس اين بيمارستان در گفتگويي در مورد عفونت قرنيه در پي استفاده از لنز رنگي گفت: در دوهفته گذشته ما موارد متعددي از عفونتهاي ميكروبي قرنيه را در بخش اورژانس مشاهده كرديم كه به دنبال مصرف لنزهاي رنگي ايجاد شده بود. اين لنزها كه به طور غير استاندارد تهيه شده بود و به طور غير قانوني شايد به فروش مي رسد ، از لوازم آرايشي فروشي و اماكني كه صلاحيت فروش چنين لنزهايي را ندارند، خريداري شده بود. كه متاسفانه به دليل هزينه كمتر و قيمت نازلتر اين لنزها، مصرف كنندگان كه عموما از قشر جوان جامعه هستند تمايل بيشتري جهت خريد آنها را دارند .
در تمامي مواردي كه به اين بخش مراجعه كرده بودند چند ساعت پس از استفاده از اين لنزها ، چشم قرمز و دردناك شده بود و لذا اين امر مشخص مي كند كه در بسته بندي و پكيج لنز آلودگي وجود داشته است و اين لنزها غير استاندارد تهيه شده و يا مواردي كه جهت ضدعفوني بايد استفاده شود يا استفاده نشده و يا خارج از تاريخ مصرف بوده است. بهر طريق اين لنزها متاسفانه در بازار ايران به وفور يافت مي شود كه ما بخشي از اين ضايعات را در اين بيمارستان مي بينيم.
اين افراد اغلب جوان هستند ما مورد 15 ساله و 17 ساله داريم كه گناهشان نداشتن آگاهي بوده است و اين وظيفه ماست كه آگاهيهاي لازم را به آنها بدهيم و بايستي مردم ما به لحاظ فرهنگي به آن حد از آگاهي برسند كه اين نوع وسائل را كه با سلامت چشم ارتباط دارد از هر جايي تهيه نكنند نه تنها لنز بلكه هر وسيله اي كه با سلامتشان ارتباط دارد .
ايشان در ادمه صحبتهايشان فرمودند: مردم بايد بدانند كه جهت تهيه لنز بايستي با چشم پزشك مشورت نمايند، چرا كه همانطور كه مسايل قانوني عوارض در هر اقدام پزشكي متوجه پزشك است، در صورت تهيه لنز با مشاوره متخصص نهايتا پزشك مسول مي باشد ما وظيفه داريم كه به مردم آگاهي دهيم كه جهت تهيه لنزها به مراكز و مطب هاي تخصصي چشم مراجعه نمايند و چشم پزشك هم موظف است كه در مورد نحوه استفاده، نحوه پيگيري و نحوه برخورد با مشكل ( بعنوان مثال: قرمز شدن چشم ، تاري ديدو درد غير عادي پس از استفاده از لنز ) به بيمار توضيح دهد.
ما بايد بدانيم كه فروش لنز در برخي از اماكن غير قانوني است و وزارت بهداشت و درمان كه متولي امر بهداشت و سلامت جامعه است بايستي در مورد جمع آوري اين لنزها و ممنوع كردن فروش اين لنزها از طريق غير قانوني اقدام كند.
دكتر هاشميان افزود: به طور كلي لنزهاي تماسي دونوع هستند يا طبي و يا زيبايي. استفاده از هر نوع اين لنزها اگر استانداردهاي استفاده از لنز و نحوه استفاده آموزش داده نشودذ مي تواند عوارض زيادي داشته باشد كه مهمترين آنها و متاسفانه خطرناكترين آنها عفونت قرنيه است كه منجر به حتي تخليه چشم هم مي شود . عامل عفونت در بيماران ما در اين مركز يك نوع ميكروب بسيار خطرناك بنام پسودومونا بود كه اين ميكروب مي تواند قرنيه را كاملا ذوب كند و از بين ببرد و سوراخ كند و عفونت به قسمتهاي عمقي تر چشم برود. لذا بايد به مصرف كنندگان لنزها ابتدا آگاهي هاي لازم داده شود و بعد لنز تماسي تجويز شود.
از علائم شروع مشكل در چشم بعداز استفاده از لنز تماسي ميتوان به قرمز شدن چشم ، تاري ديد و درد بيش از اندازه چشم اشاره كرد . در صورت مواجهه با اين سه علامت استفاده كننده از لنز بايستي در هر كجا كه هستند با همراه داشتن كيف مخصوص لنز و جالنزي ، لنزرا ازچشم خارج نمايدتاخير در اين امر مي تواند موجب از بين رفتن زمان طلايي جهت بهبود فرد شود باخارج كردن لنز از چشم به چشم فرصت داده مي شود كه مكانيسمهاي دفاعي خود چشم فعال شود و حداقل از ايجاد ضايعه بيشتر جلوگيري شود . پس از خارج كردن لنز از چشم بايستي سريعا به چشم پزشك مراجعه شود .
در تجويز لنز تماسي چشم پزشكان به موارد متعددي توجه مي نمايند :
اينكه بيمار شرايط و محيط زندگيش چگونه است. وضعيت بهداشت فردي افراد چگونه است و غيره ...
لذا افراديكه سيستم ايمني بدنشان ضعيف است و افراد معتاد در معرض خطر بيشتري قرار دارند و در صورت ايجاد عفونت ، گسترش آن سريعتر مي باشد .