مقدمه
تولک در پرها به صورت ریزش دوره ای پرها و پر در آوری مجدد تعریف می شود. تولک یک فرایند بیولوژیکی طبیعی است که در آن پرندگان به طور اختیاری مصرف خوراکشان را کاهش می دهند و تولید تخم متوقف می شود و پر و بال آنها ریخته و دوباره جایگزین می شود.
در طبیعت در فصل پاییز پرندگان وارد مرحله ای می شوند که به تدریج طول مدت روز و قابلیت دسترسی به خوراک کاهش پیدا می کند. اما تولک اجباری یک فرایند طبیعی نیست.
اهمیت تولک اجباری
تولک اجباری می تواند یک ابزار مدیریتی موثر باشد و مرغدار را قادر سازد تا تعداد تخم بیشتر و با قیمت تمام شده ی پایین بدست آورد. از طریق تولک اجباری طول عمر گله می تواند تا 105 هفتگی تداوم یابد.
مرغ های تخمگذار در پایان سیکل تخمگذاری ( بعد از یک سال تولید) به منظور توقف تخمگذاری و ترمیم دستگاه تناسلی و اسکلتی برای تولید در چرخه ی دوم به تولک برده می شوند. استفاده از برنامه ی تولک اجباری به طور گسترهای در مزارع تولید تخم مرغ به منضور کاهش هزینه ها و حصول سود حداکثر انجام می گیرد. طبق بررسی های انجام گرفته در آمریکا 83 درصد تولیدکنندگان تخم مرغ در سال 1999 از تولک اجباری استفاده کرده اند. بر اساس یک گزارش، 2/74درصد واحد های مرغ تخم گذار در آمریکا از برنامه ی پر ریزی اجباری استفاده نموده اند که از این مقدار 1/62 درصد یک بار و 1/12 درصد دو بار اقدام به تولک بری اجباری نموده اند. در برخی از نواحی 93 درصد گله ها به تولک برده می شوند.
تولک اجباری، به عنوان بخشی از برنامه بهینه کردن استفاده از پولت های جایگزین در مزارع تخمگذار با سیستم های مدیریتی فعلی استفاده می شود، مزارعی که از تولک استفاده نمی کنند به 4/8 گله ی جدید به ازای هر سالن تخمگذاری در طول یه دوره ی 10 ساله نیاز دارند. در صورتی که اگر از یرنامه ی یک بار تولک استفاده نمایند به 7/8 گله ی جدید نیاز خواهند داشت. در برنامه بدون تولک سن فروش 110 هفتگی در نظر گرفته شده است. زمانی که از برنامه ی تولک اجباری استفاده نمی شود یک سالن پرورش پولت می تواند پولت مورد نیاز هر سالن را تامین نماید در صورتی که اگر از برنامه یک بار تولک استفاده شود از یک سالن پرورش پولت، می توان پولت مورد نیاز 5 سالن را تامین نمود و اگر از برنامه تولک اجباری دو بار استفاده شود یک سالن پرورش پولت می تواند پولت مورد نیاز 7 سالن را تامین نماید.
هدف از برنامه تولک اجباری، ترمیم دستگاه تولید مثل مرغ های یک گله است. برای این که بعد از اجرای تولک، عملکرد بهینه ای ایجاد گردد، دستگاه تولید مثل باید تحلیل کامل را تجربه نماید که در این حالت باید تولید تخم به طور کامل متوقف شود. به دلیل اینکه کاهش وزن به شدت با تحلیل دستگاه تناسلی در ارتباط است، وزن بدن بایستی به دقت در سرتاسر مدت زمان اجرای برنامه تولک بری مورد توجه قرار گیرد.
زمان اجرای تولک اجباری
تصمیم برای اجرای تولک اجباری در یک گله، باید بر اساس اصول مدیریتی و از طریق تجزیه و تحلیل اعمال مدیریتی وضعیت اقتصادی مرغدار باشد. مرغدار می تواند زمان تولک بری را طوری تنظیم نماید تا بیشترین تولید تخم، زمانی باشد که قیمت تخم مرغ بالا است. اگر قیمت تخم مرغ بالا باشد و کیفیت آنها خوب باشد بیشتر تولیدکنندگان زمان برنامه تولک بری را به تاخیر می اندازند و اگر کیفیت پوسته و قیمت تخم مرغ پایین باشد برنامه تولک بری زود هنگام به کار برده می شود.
گزارش شده است، وقتی که گله در سنین پایین به تولک برده می شود، پیک تولید و مقدار تولید بعد از برنامه ی تولک بالا خواهد بود. اگر قیمت پولت های جایگزین پایین باشد انگیزه ای برای به تولک بردن گله وجود نخواهد داشت.
اگر از برنامه تولک استفاده نشود واحد های پرورش پولت به 47 درصد جوجه ی بیشتر احتیاج خواهند داشت تا پولت مورد نیاز واحد های تولید تخم مرغ را فراهم نمایند. این امر نیازمند به گله ی مادر، موسسات جوجه کشی و واحد های پرورش پولت خواهد بود.
مقایسه بین سیکل اول و دوم تولید
موفقیت یک برنامه تولک اجباری از روی بررسی عملکرد گله در سیکل دوم تخمگذاری اندزه گیری می شود. استاندارد دقیقی یرای سیکل دوم تولید وجود ندارد. تجربیات مزرعه ای و آزمایش های انجام شده اهداف مالی را برای تولید در سیکل دوم را بیان کرده اند. مقایسه ی عملکرد گله در دوره ی دوم با تولید در دوره ی اول مقایسه ی درستی است. معمولا گله های تولک رفته 60 عدد تخم مرغ کمتر در مقیاس مرغ های موجود در سالن (Hen house) تولید می نمایند. که اگر براساس روز –مرغ ( Hen day ) بیان شوند 15 درصد کمتر خواهد بود. پیک تولید آنها نیز10 درصد کمتر از پیک تولید در دوره ی اول خواهد بود. یک مثال در رابطه با این اختلاف ها در جدول 1 ارایه داده شده است.
به تخم آوردن مجدد گله به عوامل مختلفی بستگی دارد. مهمترین آنها عبارتند از عملکرد نسبی پولت ها و گله های تولک رفته، هزینه و بهای تخم مرغ، دان و پولت های جایگزین.
معمولا بعد از یک دوره تولک بردن اجباری، میزان تخم مرغ های تولیدی در سیکل دوم در حد سیکل اول نخواهد بود، به نظر می رسد این واقعیت همراه با کاهش تعداد تخم مرغ های گله موجب می شوند تا از روش تولک بردن استفاده نگردد،ولی معمولا کاهش هزینه نسبت به پولت های جایگزین هزینه را جبران می نماید. از اینرو برنامه ی تولید مجدد باید به عنوان یکی از فاکتورهای اقتصادی مورد بررسی قرار داده شود. عوامل زیادی بر این امر تاثیر دارند از جمله عوامل زیر:
1. هزینه ی به تخم آوردن مجدد گله : هزینه ی به تخم آودن پرنده پس از طی دوره ی تولک بردن اجباری به مراتب کمتر از هزینه ی پرورش یک پولت از سن یک روزگی تا مرحله ی بلوغ خواهد شد. این موضوع مهمترین عامل موثر در تصمیم گیری اجرا یا عدم اجرای برنامه ی تولک بردن اجباری به حساب می آید.
2. استهلاک هزینه ی پرورش : هزینه ی پرورش پولت یا هزینه ی دوران تولک بردن اجباری که از انتهای اولین سیکل تولید آغاز و تا شروع تولید مجدد گله ادامه دارد منهای ارزش بازیافتی باید در برآورد هزینه ی تولید تخم مرغ به حساب آید. اگرچه هزینه ی نگهداری یک مرغ در طی تولک رفتن کمتر از هزینه ی پرورش یک پولت می باشد، ولی تعداد تخم مرغ تولیدی او در دومین سیکل به مراتب کمتر از اولین سیکل تولید خواهد بود
3. مقایسه ی تلفات : معمولا نسبت تلفات هفتگی در خلال سیکل های متوالی تولید کمی پایین تر از سیکل اول می باشد. اگر نسبت تلفات هفتگی طی سیکل اول 2/0 درصد باشد،این نسبت در سیکل دوم حدود 18/0 درصد و در سیکل سوم به میزان تقریبی 16/0 درصد خواهد بود
4. مصرف دان :طبیعتاً مصرف دان از پیک تولید تا پایان دورهی تخمگذاری در تمام سیکل های تولید یکسان خواهد بود
5. طول مدت تخمگذاری : طول مدت دوره ی تخمگذاری مفید در اولین سیکل تولید طولانی تر از دومین سیکل می باشد. معمولاً دومین سیکل تولید فقط بین 9-7 ماه به طول می انجامد
6. میزان تولید : درصد تولیدتخم مرغ در سیکل دوم در مقایسه با ماه مشابه در سیکل اول پایین تر می باشد. در هنگام پیک تولید، میزان تولید تخم مرغ حدود 10 – 7 درصد پایین تر از پیک سیکل اول تولید بوده و در سیکل های بعدی با نسبت شدیدتری کاهش می یابد.
7. اندازه ی تخم مرغ : اندازه ی تخم مرغ در طی سیکل دوم بزرگتر می شود. این موضوع فقط در هنگامی که برای تخم مرغ های بزرگتر بازار مناسبی وجود دارد به عنوان یک حسن محسوب می گردد.
8. کیفیت پوسته : معدل کیفیت پوسته در دوره ی اول تولید به مراتب بهتر از سیکل دوم می باشد.
9. کیفیت تخم مرغ : زمانی که پس از 12 ماه تولید، برنامه ی پرریزی اجباری اجرا می شود، بهبود در شاخص های کیفیت تخم مرغ بعد از این مرحله کاملاً مشهود است.به طور کلی می توان ادعا نمود که کیفیت آلبومین، شاخص کندل، ضخامت پوسته، وزن چگالی و بافت پوسته بهبودمی یابد.
تولک در پرها به صورت ریزش دوره ای پرها و پر در آوری مجدد تعریف می شود. تولک یک فرایند بیولوژیکی طبیعی است که در آن پرندگان به طور اختیاری مصرف خوراکشان را کاهش می دهند و تولید تخم متوقف می شود و پر و بال آنها ریخته و دوباره جایگزین می شود.
در طبیعت در فصل پاییز پرندگان وارد مرحله ای می شوند که به تدریج طول مدت روز و قابلیت دسترسی به خوراک کاهش پیدا می کند. اما تولک اجباری یک فرایند طبیعی نیست.
اهمیت تولک اجباری
تولک اجباری می تواند یک ابزار مدیریتی موثر باشد و مرغدار را قادر سازد تا تعداد تخم بیشتر و با قیمت تمام شده ی پایین بدست آورد. از طریق تولک اجباری طول عمر گله می تواند تا 105 هفتگی تداوم یابد.
مرغ های تخمگذار در پایان سیکل تخمگذاری ( بعد از یک سال تولید) به منظور توقف تخمگذاری و ترمیم دستگاه تناسلی و اسکلتی برای تولید در چرخه ی دوم به تولک برده می شوند. استفاده از برنامه ی تولک اجباری به طور گسترهای در مزارع تولید تخم مرغ به منضور کاهش هزینه ها و حصول سود حداکثر انجام می گیرد. طبق بررسی های انجام گرفته در آمریکا 83 درصد تولیدکنندگان تخم مرغ در سال 1999 از تولک اجباری استفاده کرده اند. بر اساس یک گزارش، 2/74درصد واحد های مرغ تخم گذار در آمریکا از برنامه ی پر ریزی اجباری استفاده نموده اند که از این مقدار 1/62 درصد یک بار و 1/12 درصد دو بار اقدام به تولک بری اجباری نموده اند. در برخی از نواحی 93 درصد گله ها به تولک برده می شوند.
تولک اجباری، به عنوان بخشی از برنامه بهینه کردن استفاده از پولت های جایگزین در مزارع تخمگذار با سیستم های مدیریتی فعلی استفاده می شود، مزارعی که از تولک استفاده نمی کنند به 4/8 گله ی جدید به ازای هر سالن تخمگذاری در طول یه دوره ی 10 ساله نیاز دارند. در صورتی که اگر از یرنامه ی یک بار تولک استفاده نمایند به 7/8 گله ی جدید نیاز خواهند داشت. در برنامه بدون تولک سن فروش 110 هفتگی در نظر گرفته شده است. زمانی که از برنامه ی تولک اجباری استفاده نمی شود یک سالن پرورش پولت می تواند پولت مورد نیاز هر سالن را تامین نماید در صورتی که اگر از برنامه یک بار تولک استفاده شود از یک سالن پرورش پولت، می توان پولت مورد نیاز 5 سالن را تامین نمود و اگر از برنامه تولک اجباری دو بار استفاده شود یک سالن پرورش پولت می تواند پولت مورد نیاز 7 سالن را تامین نماید.
هدف از برنامه تولک اجباری، ترمیم دستگاه تولید مثل مرغ های یک گله است. برای این که بعد از اجرای تولک، عملکرد بهینه ای ایجاد گردد، دستگاه تولید مثل باید تحلیل کامل را تجربه نماید که در این حالت باید تولید تخم به طور کامل متوقف شود. به دلیل اینکه کاهش وزن به شدت با تحلیل دستگاه تناسلی در ارتباط است، وزن بدن بایستی به دقت در سرتاسر مدت زمان اجرای برنامه تولک بری مورد توجه قرار گیرد.
زمان اجرای تولک اجباری
تصمیم برای اجرای تولک اجباری در یک گله، باید بر اساس اصول مدیریتی و از طریق تجزیه و تحلیل اعمال مدیریتی وضعیت اقتصادی مرغدار باشد. مرغدار می تواند زمان تولک بری را طوری تنظیم نماید تا بیشترین تولید تخم، زمانی باشد که قیمت تخم مرغ بالا است. اگر قیمت تخم مرغ بالا باشد و کیفیت آنها خوب باشد بیشتر تولیدکنندگان زمان برنامه تولک بری را به تاخیر می اندازند و اگر کیفیت پوسته و قیمت تخم مرغ پایین باشد برنامه تولک بری زود هنگام به کار برده می شود.
گزارش شده است، وقتی که گله در سنین پایین به تولک برده می شود، پیک تولید و مقدار تولید بعد از برنامه ی تولک بالا خواهد بود. اگر قیمت پولت های جایگزین پایین باشد انگیزه ای برای به تولک بردن گله وجود نخواهد داشت.
اگر از برنامه تولک استفاده نشود واحد های پرورش پولت به 47 درصد جوجه ی بیشتر احتیاج خواهند داشت تا پولت مورد نیاز واحد های تولید تخم مرغ را فراهم نمایند. این امر نیازمند به گله ی مادر، موسسات جوجه کشی و واحد های پرورش پولت خواهد بود.
مقایسه بین سیکل اول و دوم تولید
موفقیت یک برنامه تولک اجباری از روی بررسی عملکرد گله در سیکل دوم تخمگذاری اندزه گیری می شود. استاندارد دقیقی یرای سیکل دوم تولید وجود ندارد. تجربیات مزرعه ای و آزمایش های انجام شده اهداف مالی را برای تولید در سیکل دوم را بیان کرده اند. مقایسه ی عملکرد گله در دوره ی دوم با تولید در دوره ی اول مقایسه ی درستی است. معمولا گله های تولک رفته 60 عدد تخم مرغ کمتر در مقیاس مرغ های موجود در سالن (Hen house) تولید می نمایند. که اگر براساس روز –مرغ ( Hen day ) بیان شوند 15 درصد کمتر خواهد بود. پیک تولید آنها نیز10 درصد کمتر از پیک تولید در دوره ی اول خواهد بود. یک مثال در رابطه با این اختلاف ها در جدول 1 ارایه داده شده است.

به تخم آوردن مجدد گله به عوامل مختلفی بستگی دارد. مهمترین آنها عبارتند از عملکرد نسبی پولت ها و گله های تولک رفته، هزینه و بهای تخم مرغ، دان و پولت های جایگزین.
معمولا بعد از یک دوره تولک بردن اجباری، میزان تخم مرغ های تولیدی در سیکل دوم در حد سیکل اول نخواهد بود، به نظر می رسد این واقعیت همراه با کاهش تعداد تخم مرغ های گله موجب می شوند تا از روش تولک بردن استفاده نگردد،ولی معمولا کاهش هزینه نسبت به پولت های جایگزین هزینه را جبران می نماید. از اینرو برنامه ی تولید مجدد باید به عنوان یکی از فاکتورهای اقتصادی مورد بررسی قرار داده شود. عوامل زیادی بر این امر تاثیر دارند از جمله عوامل زیر:
1. هزینه ی به تخم آوردن مجدد گله : هزینه ی به تخم آودن پرنده پس از طی دوره ی تولک بردن اجباری به مراتب کمتر از هزینه ی پرورش یک پولت از سن یک روزگی تا مرحله ی بلوغ خواهد شد. این موضوع مهمترین عامل موثر در تصمیم گیری اجرا یا عدم اجرای برنامه ی تولک بردن اجباری به حساب می آید.
2. استهلاک هزینه ی پرورش : هزینه ی پرورش پولت یا هزینه ی دوران تولک بردن اجباری که از انتهای اولین سیکل تولید آغاز و تا شروع تولید مجدد گله ادامه دارد منهای ارزش بازیافتی باید در برآورد هزینه ی تولید تخم مرغ به حساب آید. اگرچه هزینه ی نگهداری یک مرغ در طی تولک رفتن کمتر از هزینه ی پرورش یک پولت می باشد، ولی تعداد تخم مرغ تولیدی او در دومین سیکل به مراتب کمتر از اولین سیکل تولید خواهد بود
3. مقایسه ی تلفات : معمولا نسبت تلفات هفتگی در خلال سیکل های متوالی تولید کمی پایین تر از سیکل اول می باشد. اگر نسبت تلفات هفتگی طی سیکل اول 2/0 درصد باشد،این نسبت در سیکل دوم حدود 18/0 درصد و در سیکل سوم به میزان تقریبی 16/0 درصد خواهد بود
4. مصرف دان :طبیعتاً مصرف دان از پیک تولید تا پایان دورهی تخمگذاری در تمام سیکل های تولید یکسان خواهد بود
5. طول مدت تخمگذاری : طول مدت دوره ی تخمگذاری مفید در اولین سیکل تولید طولانی تر از دومین سیکل می باشد. معمولاً دومین سیکل تولید فقط بین 9-7 ماه به طول می انجامد
6. میزان تولید : درصد تولیدتخم مرغ در سیکل دوم در مقایسه با ماه مشابه در سیکل اول پایین تر می باشد. در هنگام پیک تولید، میزان تولید تخم مرغ حدود 10 – 7 درصد پایین تر از پیک سیکل اول تولید بوده و در سیکل های بعدی با نسبت شدیدتری کاهش می یابد.
7. اندازه ی تخم مرغ : اندازه ی تخم مرغ در طی سیکل دوم بزرگتر می شود. این موضوع فقط در هنگامی که برای تخم مرغ های بزرگتر بازار مناسبی وجود دارد به عنوان یک حسن محسوب می گردد.
8. کیفیت پوسته : معدل کیفیت پوسته در دوره ی اول تولید به مراتب بهتر از سیکل دوم می باشد.
9. کیفیت تخم مرغ : زمانی که پس از 12 ماه تولید، برنامه ی پرریزی اجباری اجرا می شود، بهبود در شاخص های کیفیت تخم مرغ بعد از این مرحله کاملاً مشهود است.به طور کلی می توان ادعا نمود که کیفیت آلبومین، شاخص کندل، ضخامت پوسته، وزن چگالی و بافت پوسته بهبودمی یابد.