توصيه امام صادق علیه السلام به خوابانيدن كودك در طرف چپ مادر
نوزاد ، در طرف چپ مادر
يكي از مظاهر نبوغ علمي جعفر صادق، توصيۀ او به مادران بود تا اينكه كودكان شيرخوار را در طرف چپ خود بخوابانند.
اين توصيه قرنها چون يك سفارش زائد يا بيمورد جلوه ميكرد. علَّتش اين بود كه هيچكس به فائدۀ اين سفارش پي نميبرد و بعضي هم به كار بستن اين سفارش را خطرناك ميدانستند و فكر ميكردند كه اگر طفل شيرخوار در طرف چپ مادر خوابانيده شود ممكن است كه مادر هنگام خواب بغلطد و طفل را زير تنه خود خفه كند.
ص 166
از محمَّد بن ادريس شافعي كه در سال 150 هجري و دو سال بعد از مرگ جعفر صادق در غزّه متولّد شد و در سال 199 هجري در قاهره زندگي را بدرود گفت پرسيدند كه آيا مادر طفل شيرخوار را بايد در طرف راست خود بخواباند يا در طرف چپ؟
وي جواب داد: بين چپ و راست تفاوتي وجود ندارد، و مادر مي تواند طفل را در هر طرف خود كه راحتتراست بخواباند.
گاهي هم گفتۀ جعفر صادق را مغاير با عقل سليم ميدانستند، چون از نظر آنها راست بيش از چپ احترام داشت و فكر ميكردند كه مادر بايستي طفل را در طرف راست خود بخواباند تا اينكه كودك از كرامت راست برخوردار شود.
نه كسي در شرق براي اين توصيۀ جعفر صادق قائل به ارزش شد نه در غرب و حتّي در دورۀ تجدّد كه دانشمندان با ديدۀ انتقاد هر موضوع علمي را مورد توجّه قرار دادند كسي براي گفتۀ جعفر صادق قائل به اهميّت نگرديد، و در صدد بر نيامد بفهمد كه آيا آن گفته از نظر علمي ارزش و فائده دارد يا نه؟
قرون شانزدهم و هفدهم و هيجدهم ميلادي كه قرون دورۀ تجدّد بود گذشت و قرن نوزدهم ميلادي فرارسيد و در نيمۀ دوم آن قرن دانشگاه «كورنيل» در آمريكا ساخته شد و شروع به كار كرد.
عزرا- كورنيل باني دانشگاه كورنيل كه دوران شيرخوارگي و كودكي بسيار سخت را گذرانيده بود تصميم گرفت كه در آن دانشگاه يك انستيتوي مخصوص تحقيق در نوزادان و كودكان شيرخوار را به وجود بياورد.
اين انستيتو (موسّسه) در اوَّلين سال شروع به تدريس از طرف دانشگاه كورنيل به وجود آمد و منضمّ به دانشكده پزشكي گرديد و اينك متجاوز از يك قرن است كه به تحقيق در مورد نوزادان و كودكان شيرخوار ادامه ميدهد.
در مسائل مربوط به نوزادان و كودكان شيرخوار چيزي وجود ندارد كه مورد تحقيق اين موسسه قرار نگرفته باشد، و در جهان هيچ مركز علمي از لحاظ داشتن
ص 167
اطلاعات راجع به نوزادان و كودكان شيرخوار به پاي اين مركز نميرسد.
محال است كه يك موضوع مربوط به نوزادان و كودكان شيرخوار وجود داشته باشد و اين موسسه راجع به آن تحقيق نكند حتّي تابلوهائي كه شكل نوزادان و كودكان شيرخوار روي آنها كشيده شده، مورد تحقيق اين موسسه قرار گرفته است.
در نيمۀ اول اين قرن (قرن بيستم) محقِّقين اين موسسه تابلوهاي مربوط به نوزادان را در موزههاي دنيا از نظر گذرانيدند و از 466 تابلو كه در موزههاي معروف جهان در نظرشان رسيد ديدند كه اكثريّت با تابلوهائي است كه در آنها مادران، كودك خود را در طرف چپ بغل گرفتهاند. در 373 تابلو، مادران كودك را در طرف چپ در بغل داشتند و در 93 تابلو در طرف راست.
بنابر اين در هشتاد درصد از تابلوها كه در موزههاي معروف به نظر رسيد مادران كودكان را در طرف چپ بغل گرفته بودند.
در ايالت نيويورك چند زايشگاه وابسته به مركز تحقيق مربوط به نوزادان و شيرخواران دانشگاه كورنيل است و دكترهائي كه در آن زايشگاه كار ميكنند نتيجۀ مطالعات و معاينات خود را براي مركز تحقيق مربوط به نوزادان و شيرخواران ميفرستند.
از گزارشهائي كه در طيّ يك مدّت طولاني از طرف آن دكترها به مركز تحقيق ميرسد اين نتيجه بهدست ميآيد كه در روزهاي اوَّل بعد از تولّد وقتي نوزاد در طرف چپ مادر ميخوابد آسودهتر از آن است كه در طرف راست بخوابد. و اگر آنها را در طرف راست مادر بخوابانند در فواصل نزديك از خواب بيدار ميشوند و شيون ميكنند.
محققين مركز تحقيق، مطالعات خود را منحصر به نژاد سفيدپوست امريكايي نكردند بلكه در صدد برآمدند بدانند كه آيا در نژادهاي سياه و زرد نيز اين موضوع صدق دارد يا نه؟
بعد از يك دورۀ طولاني تحقيق در نژادهاي ديگر، متوجه شدند كه اين موضوع
ص 168
در تمام اقوام صدق ميكند و در همه جا نوزادان بخصوص در روزهاي اول تولد اگر در طرف چپ مادر بخوابند آرامتر از آن هستند كه در طرف راست مادر به خواب بروند، واينواقعيت اختصاص بهنژاد سفيدپوست ندارد ويك واقعيتجهانياست.
بازگشت به فهرست
تحقيقات موسسۀ كورنيل دربارۀ موضوع اين توصيه
مركز تحقيق دانشگاه كورنيل بدون انقطاع اين موضوع را مورد مطالعه قرارميداد. ساعتها شكم زن باردار از طرف پزشكان مركز تحقيق به وسيلۀ اشعۀ مجهول مورد معاينه قرار ميگرفت تا اينكه جنين را در شكم مادر ببينند. اما از ديدن جنين چيزي بر اطلاعاتشان افزوده نميشد تا اينكه « هولوگرافي »[1] اختراع گرديد.
بعد از اختراع هولوگرافي، پزشكان مركز تحقيق در صدد برآمدند كه با هولوگرافي و در حالي كه اشعۀ مجهول جنين را در شكم مادر روشن كرده از آن عكس بردارند و آن وقت ديدند كه امواج صداي ضربان قلب مادر كه در تمام بدن پخش ميشود به گوش جنين ميرسد.
بعد از اين مرحله و براي وقوف بيشتر لازم بود كه بدانند توقف ضربان قلب مادر، آيا در جنين عكس العمل به وجود ميآورد يا نه؟
چون نميتوانستند قلب مادر را متوقف كنند زيرا سبب هلاك آنها ميشد، تحقيق را در جانوران پستاندار ادامه دادند و هر بار كه قلب جانوري را كه جنين در زهدان داشت متوقف كردند، ديدند كه در جنين واكنش به وجود آمد.
آزمايشهاي مكرَّر در مورد چند نوع پستاندار ثابت كرد كه وقتي ضربان قلب مادر متوقّف ميشود در جنين واكنش به وجود ميآيد، و بعد از مرگ مادر جنين هم به هلاكت ميرسد، براي اينكه جنين از خون قلب مادر كه به وسيلۀ شريان بزرگ
ص 169
موسوم به «آئورت» برايش فرستاده ميشود تغذيه مينمايد و وقتي قلب مادر متوقّف گرديد غذا به جنين نميرسد و هلاك ميشود.
بعد از آزمايشهاي متعدّد، دانشمندان مركز تحقيق دانشگاه كورنيل دانستند كه طفل در شكم مادر، نه فقط عادت به شنيدن ضربان قلب او ميكند، بلكه آن ضربان به حيات وي نيز وابستگي دارد، و هر گاه ضربان ادامه نيابد طفل در شكم مادر از گرسنگي ميميرد.
عادتي كه جنين قبل از تولّد به شنيدن صداي ضربان قلب مادر دارد طوري در وي نافذ ميشود كه بعد از تولّد هم اگر صدايِ قَرعههاي قلب مادر را نشنود احساس اضطراب مينمايد، و هوش كودك نوزاد به خوبي صداي قرعههاي قلب مادر را تشخيص ميدهد، و به همين جهت وقتي نوزاد در طرف چپ مادر قرار بگيرد چون صداي قَرعههاي قلبش را ميشنود آرام ميگيرد ليكن در طرف راست چون آن صداها به گوشش نميرسد مضطرب ميشود.
اگر باني دانشگاه كورنيل يك مركز تحقيق راجع به نوزادان و شيرخواران در آن دانشگاه به وجود نميآورد و آن مركز به طور مستمر راجع به نوزادان و شيرخواران تحقيق نميكرد معلوم نميشد گفتۀ «جعفر صادق» كه به مادران توصيه كرد كه فرزندان شيرخوار را در طرف چپ خود قرار بدهند و بخوابانند مبتني بر چه مصلحت و فائده مي باشد.
امروزه در تمام شيرخوارگاههاي وابسته به مركز تحقيق دانشگاه كورنيل در اطاقي كه نوزادان خوابيدهاند دستگاهي است كه صداي قرعات قلب مادر را به وجود ميآورد و در تختخواب هر نوزاد يك گوشي ميباشد كه قَرعات مصنوعي قلب مادر را به گوش كودك ميرساند. قلب انسان بالغ، زن يا مرد به طور عادي در هر دقيقه 72 بار ميطپد.
در شيرخوارگاههائي كه وابسته به مركز تحقيق دانشگاه كورنيل ميباشد بارها آزمودهاند كه اگر شمارۀ قَرعات مصنوعي قلب مادر در هر دقيقه يكصد و ده يا
ص 170
يكصد و بيست قرعه بشود، صداي شيون تمام كودكان كه در يك اطاق هستند به گوش ميرسد، و بايستي شمارۀ قرعات مصنوعي قلب مادر در هر دقيقه 72 قرعه باشد تا اينكه كودكان مضطرب نشوند و به شيون در نيايند.
در شيرخوارگاههاي وابسته به مركز تحقيق، چند بار اين آزمايش را كردهاند. عدّهاي از نوزادان را در اطاقي قرار دادهاند كه در آنجا صداي قرعات مصنوعي قلب مادر به گوش كودكان نميرسيد، و عدّهاي را هم در اطاقي قرار دادند كه نوزادان در آنجا صداي قرعات مصنوعي قلب مادر را ميشنيدند هر دفعه كه اين آزمايش را كردند معلوم شد كه در اطاقي كه در آنجا قرعات مصنوعي قلب مادر شنيده ميشود، وزن كودكان سريعتر از كودكان اطاق ديگر زياد ميشود، در صورتي كه غذائي كه به كودكان دو اطاق داده ميشود از حيث نوع، متشابه است.
اما در اطاقي كه صداي قرعات مصنوعي قلب مادر شنيده ميشود كودكان با اشتهاي زيادتر غذا ميخورند، و كودكان اطاقي كه صداي قرعات مصنوعي قلب مادر در آنجا به گوش نميرسد كم اشتها ميشوند.
در شيرخوارگاههاي وابسته به مركز تحقيق دانشگاه كورنيل، راجع به صداي مصنوعي قلب مادر از لحاظ شدّت آن هم تحقيق كردهاند، و متوجّه شدهاند كه: اگر آن صدا شديدتر از صداي طبيعي قرعات قلب مادر باشد كودكان را مضطرب ميكند و به گريه در ميآيند.
يكي از پزشكان مركز تحقيق دانشگاه كورنيل ضمن سفرهائي كه در قارههاي جهان ميكرد دقّت ميكرد كه بداند: مادران در كشورهاي مختلف در معابر، فرزندان خود را چگونه در آغوش ميگيرند.
اين پزشك كه به اسم دكتر «لي- سالك» خوانده ميشود و اكنون در مركز تحقيق دانشگاه كورنيل مشغول كار است ميگويد كه اكثر زنها در تمام قارّههاي دنيا در معابر فرزندان خود را در طرف چپ در بغل ميگيرند.
زنهائي كه فرزندان خود را در طرف راست در بغل ميگيرند اكثر با دست چپ
ص 171
كار ميكنند. آنها بخصوص اگر زنبيل خواروبار حمل كنند فرزندان را در طرف راست در آغوش ميگيرند تا اينكه بتوانند با دست چپ، زنبيل خواروبار را به راحتي حمل نمايند.
دكتر لي سالك در زايشگاه وابسته به مركز تحقيق، از زنهاي زائو كه بعد از وضع حمل از زايشگاه خارج ميشوند و نوزادان خود را در طرف چپ در بغل ميگيرند سوال ميكند كه آيا شما ميدانيد كه براي چه نوزادان خود را در طرف چپ بغل ميكنيد؟!
اما هنوز هيچ زن به دكتر لي سالك جواب نداده كه چون قلب در طرف چپ سينه قرار گرفته و شنيدن صداي قرعات آن براي نوزادان مفيد است. مادران بدون اينكه بدانند چرا طرف چپ بدن را ترجيح ميدهند كودك را در طرف چپ در بغل ميگيرند.
حتّي زنهاي طوايف سياهپوست آفريقائي، طفل خود را هنگاميكه بر پشت حمل نميكنند در طرف چپ بدن روي سينه قرار ميدهند. و در تمام طوائف سيهپوستان آفريقا زنها ميدانند كه هر گاه نوزاد را در طرف چپ سينه قرار بدهند بهتر شير مينوشد و اشتهاي نوزاد براي نوشيدن شير از پستان چپ مادر بيش از پستان راست است.
دكتر ليسالك از مادران شنيده است كه در شب وقتي كودك گرسنه ميشود در تاريكي با سرعتي حيرتآور پستان چپ مادر را پيدا ميكند و دهان را بر پستان ميگذارد و شير مينوشد [2].
آنها تعجّب ميكنند: كودك بدون اينكه چراغ روشن باشد و پستان مادر را ببيند چگونه با سرعت دهان را بر پستان ميگذارد.
ص 172
دكتر لي سالك براي مادران توضيح ميدهد كه در تاريكي شب راهنماي كودك براي نوشيدن شير از پستان مادر، قرعات قلب وي ميباشد، و طفل كه صداي تپش قلب مادر را ميشنود مستقيم و بدون ترديد، پستانش را پيدا ميكند و دهان را بر پستان ميگذارد.[3]
[h=1]تاپیک: كيميا و جابربن حيّان شاگرد امام صادق علیه السلام[/h]
http://www.www.www.iran-eng.ir/showthread.php/503592-كيميا-و-جابربن-حيّان-شاگرد-امام-صادق-علیه-السلام
نوزاد ، در طرف چپ مادر
يكي از مظاهر نبوغ علمي جعفر صادق، توصيۀ او به مادران بود تا اينكه كودكان شيرخوار را در طرف چپ خود بخوابانند.
اين توصيه قرنها چون يك سفارش زائد يا بيمورد جلوه ميكرد. علَّتش اين بود كه هيچكس به فائدۀ اين سفارش پي نميبرد و بعضي هم به كار بستن اين سفارش را خطرناك ميدانستند و فكر ميكردند كه اگر طفل شيرخوار در طرف چپ مادر خوابانيده شود ممكن است كه مادر هنگام خواب بغلطد و طفل را زير تنه خود خفه كند.
ص 166
از محمَّد بن ادريس شافعي كه در سال 150 هجري و دو سال بعد از مرگ جعفر صادق در غزّه متولّد شد و در سال 199 هجري در قاهره زندگي را بدرود گفت پرسيدند كه آيا مادر طفل شيرخوار را بايد در طرف راست خود بخواباند يا در طرف چپ؟
وي جواب داد: بين چپ و راست تفاوتي وجود ندارد، و مادر مي تواند طفل را در هر طرف خود كه راحتتراست بخواباند.
گاهي هم گفتۀ جعفر صادق را مغاير با عقل سليم ميدانستند، چون از نظر آنها راست بيش از چپ احترام داشت و فكر ميكردند كه مادر بايستي طفل را در طرف راست خود بخواباند تا اينكه كودك از كرامت راست برخوردار شود.
نه كسي در شرق براي اين توصيۀ جعفر صادق قائل به ارزش شد نه در غرب و حتّي در دورۀ تجدّد كه دانشمندان با ديدۀ انتقاد هر موضوع علمي را مورد توجّه قرار دادند كسي براي گفتۀ جعفر صادق قائل به اهميّت نگرديد، و در صدد بر نيامد بفهمد كه آيا آن گفته از نظر علمي ارزش و فائده دارد يا نه؟
قرون شانزدهم و هفدهم و هيجدهم ميلادي كه قرون دورۀ تجدّد بود گذشت و قرن نوزدهم ميلادي فرارسيد و در نيمۀ دوم آن قرن دانشگاه «كورنيل» در آمريكا ساخته شد و شروع به كار كرد.
عزرا- كورنيل باني دانشگاه كورنيل كه دوران شيرخوارگي و كودكي بسيار سخت را گذرانيده بود تصميم گرفت كه در آن دانشگاه يك انستيتوي مخصوص تحقيق در نوزادان و كودكان شيرخوار را به وجود بياورد.
اين انستيتو (موسّسه) در اوَّلين سال شروع به تدريس از طرف دانشگاه كورنيل به وجود آمد و منضمّ به دانشكده پزشكي گرديد و اينك متجاوز از يك قرن است كه به تحقيق در مورد نوزادان و كودكان شيرخوار ادامه ميدهد.
در مسائل مربوط به نوزادان و كودكان شيرخوار چيزي وجود ندارد كه مورد تحقيق اين موسسه قرار نگرفته باشد، و در جهان هيچ مركز علمي از لحاظ داشتن
ص 167
اطلاعات راجع به نوزادان و كودكان شيرخوار به پاي اين مركز نميرسد.
محال است كه يك موضوع مربوط به نوزادان و كودكان شيرخوار وجود داشته باشد و اين موسسه راجع به آن تحقيق نكند حتّي تابلوهائي كه شكل نوزادان و كودكان شيرخوار روي آنها كشيده شده، مورد تحقيق اين موسسه قرار گرفته است.
در نيمۀ اول اين قرن (قرن بيستم) محقِّقين اين موسسه تابلوهاي مربوط به نوزادان را در موزههاي دنيا از نظر گذرانيدند و از 466 تابلو كه در موزههاي معروف جهان در نظرشان رسيد ديدند كه اكثريّت با تابلوهائي است كه در آنها مادران، كودك خود را در طرف چپ بغل گرفتهاند. در 373 تابلو، مادران كودك را در طرف چپ در بغل داشتند و در 93 تابلو در طرف راست.
بنابر اين در هشتاد درصد از تابلوها كه در موزههاي معروف به نظر رسيد مادران كودكان را در طرف چپ بغل گرفته بودند.
در ايالت نيويورك چند زايشگاه وابسته به مركز تحقيق مربوط به نوزادان و شيرخواران دانشگاه كورنيل است و دكترهائي كه در آن زايشگاه كار ميكنند نتيجۀ مطالعات و معاينات خود را براي مركز تحقيق مربوط به نوزادان و شيرخواران ميفرستند.
از گزارشهائي كه در طيّ يك مدّت طولاني از طرف آن دكترها به مركز تحقيق ميرسد اين نتيجه بهدست ميآيد كه در روزهاي اوَّل بعد از تولّد وقتي نوزاد در طرف چپ مادر ميخوابد آسودهتر از آن است كه در طرف راست بخوابد. و اگر آنها را در طرف راست مادر بخوابانند در فواصل نزديك از خواب بيدار ميشوند و شيون ميكنند.
محققين مركز تحقيق، مطالعات خود را منحصر به نژاد سفيدپوست امريكايي نكردند بلكه در صدد برآمدند بدانند كه آيا در نژادهاي سياه و زرد نيز اين موضوع صدق دارد يا نه؟
بعد از يك دورۀ طولاني تحقيق در نژادهاي ديگر، متوجه شدند كه اين موضوع
ص 168
در تمام اقوام صدق ميكند و در همه جا نوزادان بخصوص در روزهاي اول تولد اگر در طرف چپ مادر بخوابند آرامتر از آن هستند كه در طرف راست مادر به خواب بروند، واينواقعيت اختصاص بهنژاد سفيدپوست ندارد ويك واقعيتجهانياست.
بازگشت به فهرست
تحقيقات موسسۀ كورنيل دربارۀ موضوع اين توصيه
مركز تحقيق دانشگاه كورنيل بدون انقطاع اين موضوع را مورد مطالعه قرارميداد. ساعتها شكم زن باردار از طرف پزشكان مركز تحقيق به وسيلۀ اشعۀ مجهول مورد معاينه قرار ميگرفت تا اينكه جنين را در شكم مادر ببينند. اما از ديدن جنين چيزي بر اطلاعاتشان افزوده نميشد تا اينكه « هولوگرافي »[1] اختراع گرديد.
بعد از اختراع هولوگرافي، پزشكان مركز تحقيق در صدد برآمدند كه با هولوگرافي و در حالي كه اشعۀ مجهول جنين را در شكم مادر روشن كرده از آن عكس بردارند و آن وقت ديدند كه امواج صداي ضربان قلب مادر كه در تمام بدن پخش ميشود به گوش جنين ميرسد.
بعد از اين مرحله و براي وقوف بيشتر لازم بود كه بدانند توقف ضربان قلب مادر، آيا در جنين عكس العمل به وجود ميآورد يا نه؟
چون نميتوانستند قلب مادر را متوقف كنند زيرا سبب هلاك آنها ميشد، تحقيق را در جانوران پستاندار ادامه دادند و هر بار كه قلب جانوري را كه جنين در زهدان داشت متوقف كردند، ديدند كه در جنين واكنش به وجود آمد.
آزمايشهاي مكرَّر در مورد چند نوع پستاندار ثابت كرد كه وقتي ضربان قلب مادر متوقّف ميشود در جنين واكنش به وجود ميآيد، و بعد از مرگ مادر جنين هم به هلاكت ميرسد، براي اينكه جنين از خون قلب مادر كه به وسيلۀ شريان بزرگ
ص 169
موسوم به «آئورت» برايش فرستاده ميشود تغذيه مينمايد و وقتي قلب مادر متوقّف گرديد غذا به جنين نميرسد و هلاك ميشود.
بعد از آزمايشهاي متعدّد، دانشمندان مركز تحقيق دانشگاه كورنيل دانستند كه طفل در شكم مادر، نه فقط عادت به شنيدن ضربان قلب او ميكند، بلكه آن ضربان به حيات وي نيز وابستگي دارد، و هر گاه ضربان ادامه نيابد طفل در شكم مادر از گرسنگي ميميرد.
عادتي كه جنين قبل از تولّد به شنيدن صداي ضربان قلب مادر دارد طوري در وي نافذ ميشود كه بعد از تولّد هم اگر صدايِ قَرعههاي قلب مادر را نشنود احساس اضطراب مينمايد، و هوش كودك نوزاد به خوبي صداي قرعههاي قلب مادر را تشخيص ميدهد، و به همين جهت وقتي نوزاد در طرف چپ مادر قرار بگيرد چون صداي قَرعههاي قلبش را ميشنود آرام ميگيرد ليكن در طرف راست چون آن صداها به گوشش نميرسد مضطرب ميشود.
اگر باني دانشگاه كورنيل يك مركز تحقيق راجع به نوزادان و شيرخواران در آن دانشگاه به وجود نميآورد و آن مركز به طور مستمر راجع به نوزادان و شيرخواران تحقيق نميكرد معلوم نميشد گفتۀ «جعفر صادق» كه به مادران توصيه كرد كه فرزندان شيرخوار را در طرف چپ خود قرار بدهند و بخوابانند مبتني بر چه مصلحت و فائده مي باشد.
امروزه در تمام شيرخوارگاههاي وابسته به مركز تحقيق دانشگاه كورنيل در اطاقي كه نوزادان خوابيدهاند دستگاهي است كه صداي قرعات قلب مادر را به وجود ميآورد و در تختخواب هر نوزاد يك گوشي ميباشد كه قَرعات مصنوعي قلب مادر را به گوش كودك ميرساند. قلب انسان بالغ، زن يا مرد به طور عادي در هر دقيقه 72 بار ميطپد.
در شيرخوارگاههائي كه وابسته به مركز تحقيق دانشگاه كورنيل ميباشد بارها آزمودهاند كه اگر شمارۀ قَرعات مصنوعي قلب مادر در هر دقيقه يكصد و ده يا
ص 170
يكصد و بيست قرعه بشود، صداي شيون تمام كودكان كه در يك اطاق هستند به گوش ميرسد، و بايستي شمارۀ قرعات مصنوعي قلب مادر در هر دقيقه 72 قرعه باشد تا اينكه كودكان مضطرب نشوند و به شيون در نيايند.
در شيرخوارگاههاي وابسته به مركز تحقيق، چند بار اين آزمايش را كردهاند. عدّهاي از نوزادان را در اطاقي قرار دادهاند كه در آنجا صداي قرعات مصنوعي قلب مادر به گوش كودكان نميرسيد، و عدّهاي را هم در اطاقي قرار دادند كه نوزادان در آنجا صداي قرعات مصنوعي قلب مادر را ميشنيدند هر دفعه كه اين آزمايش را كردند معلوم شد كه در اطاقي كه در آنجا قرعات مصنوعي قلب مادر شنيده ميشود، وزن كودكان سريعتر از كودكان اطاق ديگر زياد ميشود، در صورتي كه غذائي كه به كودكان دو اطاق داده ميشود از حيث نوع، متشابه است.
اما در اطاقي كه صداي قرعات مصنوعي قلب مادر شنيده ميشود كودكان با اشتهاي زيادتر غذا ميخورند، و كودكان اطاقي كه صداي قرعات مصنوعي قلب مادر در آنجا به گوش نميرسد كم اشتها ميشوند.
در شيرخوارگاههاي وابسته به مركز تحقيق دانشگاه كورنيل، راجع به صداي مصنوعي قلب مادر از لحاظ شدّت آن هم تحقيق كردهاند، و متوجّه شدهاند كه: اگر آن صدا شديدتر از صداي طبيعي قرعات قلب مادر باشد كودكان را مضطرب ميكند و به گريه در ميآيند.
يكي از پزشكان مركز تحقيق دانشگاه كورنيل ضمن سفرهائي كه در قارههاي جهان ميكرد دقّت ميكرد كه بداند: مادران در كشورهاي مختلف در معابر، فرزندان خود را چگونه در آغوش ميگيرند.
اين پزشك كه به اسم دكتر «لي- سالك» خوانده ميشود و اكنون در مركز تحقيق دانشگاه كورنيل مشغول كار است ميگويد كه اكثر زنها در تمام قارّههاي دنيا در معابر فرزندان خود را در طرف چپ در بغل ميگيرند.
زنهائي كه فرزندان خود را در طرف راست در بغل ميگيرند اكثر با دست چپ
ص 171
كار ميكنند. آنها بخصوص اگر زنبيل خواروبار حمل كنند فرزندان را در طرف راست در آغوش ميگيرند تا اينكه بتوانند با دست چپ، زنبيل خواروبار را به راحتي حمل نمايند.
دكتر لي سالك در زايشگاه وابسته به مركز تحقيق، از زنهاي زائو كه بعد از وضع حمل از زايشگاه خارج ميشوند و نوزادان خود را در طرف چپ در بغل ميگيرند سوال ميكند كه آيا شما ميدانيد كه براي چه نوزادان خود را در طرف چپ بغل ميكنيد؟!
اما هنوز هيچ زن به دكتر لي سالك جواب نداده كه چون قلب در طرف چپ سينه قرار گرفته و شنيدن صداي قرعات آن براي نوزادان مفيد است. مادران بدون اينكه بدانند چرا طرف چپ بدن را ترجيح ميدهند كودك را در طرف چپ در بغل ميگيرند.
حتّي زنهاي طوايف سياهپوست آفريقائي، طفل خود را هنگاميكه بر پشت حمل نميكنند در طرف چپ بدن روي سينه قرار ميدهند. و در تمام طوائف سيهپوستان آفريقا زنها ميدانند كه هر گاه نوزاد را در طرف چپ سينه قرار بدهند بهتر شير مينوشد و اشتهاي نوزاد براي نوشيدن شير از پستان چپ مادر بيش از پستان راست است.
دكتر ليسالك از مادران شنيده است كه در شب وقتي كودك گرسنه ميشود در تاريكي با سرعتي حيرتآور پستان چپ مادر را پيدا ميكند و دهان را بر پستان ميگذارد و شير مينوشد [2].
آنها تعجّب ميكنند: كودك بدون اينكه چراغ روشن باشد و پستان مادر را ببيند چگونه با سرعت دهان را بر پستان ميگذارد.
ص 172
دكتر لي سالك براي مادران توضيح ميدهد كه در تاريكي شب راهنماي كودك براي نوشيدن شير از پستان مادر، قرعات قلب وي ميباشد، و طفل كه صداي تپش قلب مادر را ميشنود مستقيم و بدون ترديد، پستانش را پيدا ميكند و دهان را بر پستان ميگذارد.[3]
[h=1]تاپیک: كيميا و جابربن حيّان شاگرد امام صادق علیه السلام[/h]
http://www.www.www.iran-eng.ir/showthread.php/503592-كيميا-و-جابربن-حيّان-شاگرد-امام-صادق-علیه-السلام