استخوان‌هاي خود را تقويت ‌كنيد

AmiR_112

عضو جدید
كم‌كم پيري با عوارض استخواني مترادف شده است و همه انتظار داريم وقتي به ميانسالي پا مي‌گذاريم تجربه‌اي از درد استخوان يا مفاصل را در ذهن داشته باشيم.
اما چرا وقتي پير مي‌شويم استخوان‌ها تحليل مي‌روند؟
بيماري‌هاي استخواني و مفصلي بخصوص پوكي استخواني(اوستئوپوروز) به علت كم شدن قدرت جذب كلسيم و ويتامين D پيش مي‌آيد و در كنار آن بيماري‌هاي مفصلي نظير آرتريت روماتوئيد، نرم‌استخواني و تغييرات استخواني مهره‌هاي گردن كه به علت فشار بر شبكه عصب بازويي ايجاد دردهاي مبهم در دست‌ها مي‌كند زياد ديده مي‌شود.
اما آيا اين دردها و ضعف‌هاي استخواني راه پيشگيري نيز دارد؟ براي تقويت استخوان‌ها چه بايد كرد؟
با ورزش استخوان‌ها را تقويت كنيد
چون ورزش يكي از عوامل مهم قرار گرفتن كلسيم در داخل استخوان‌ها و محكم شدن آنهاست (در صورت ابتلا به پوكي استخوان قبل از آغاز هر گونه تمرين ورزشي بايد با پزشك خود مشورت كنيد) سالمندان بايد از انجام دادن حركات ورزشي قدرتي، تعادلي و تناسب اندام خودداري كنند و ماهيچه‌ها و استخوان‌هاي بدن خود را با انجام برنامه ورزشي سبك و منظم تقويت كنند.
تقويت ماهيچه‌ها در سالمندان باعث استحكام بيشتر در مفاصل و ستون مهره‌هاي آنان مي‌شود.
انجام حركات ورزشي مدام، سبك و منظم در سالمندان باعث افزايش تحرك و عدم‌تغيير شكل اندام‌هاي آنان مي‌شود.
ورزش‌هايي براي كشيدگي عضلات متصل به استخوان‌هاي بلند موجب تقويت آنها و به تاخير انداختن برداشت كلسيم از روي استخوان‌ها مي‌شود.
كاهش مصرف كافئين و الكل كه به توقف دمينراليزاسيون و دفع كلسيم از كليه كمك مي‌كند.
داروها چه اثري دارند
داروخانه‌ها پر شده‌اند از تبليغات داروهايي كه شمارا به ترميم استخوان‌ها و مفاصل دعوت مي‌كنند. روزي 4 قرص، يك قرص، 2 قرص، هفته‌اي يك آمپول و.... خوراكي است كه ممكن است براي سلامت استخوان‌هايتان به شما توصيه شده باشد با اين اميد كه نيروي جواني به شما برگردد. اما هنوز خبرهاي جديدي از تحقيقات متخصصان به گوش مي‌رسد. مثلا آخرين خبر اين است كه محققان يافته‌اند:‌ مصرف سالانه يك داروي خاص پوكي استخوان در تقويت استخوان‌ها موثرتر از مصرف روزانه آن است. به نحوي كه اگر دوز مشخص داروي پوكي استخوان به طور سالي يكبار مصرف شود تاثير آن در افزايش استحكام و قدرت استخوان‌ها بيشتر از مصرف روزانه همان دوز از دارو است.مصرف مرتب كلسيم نيز بدون مصرف ويتامين دي 3 توسط برخي از پزشكان خطرناك توصيف مي‌شود. برخي از متخصصان كلسيم بدون ويتامين را موجب رسوب در كليه مي‌دانند.
علاوه بر اينها برخي از داروها كه ناگزير از مصرف آنها هستيد خود منجر به ضعف استخوان‌ها مي‌شود كه همزمان با مصرف آنها بايد راهنمايي لازم براي تقويت استخوان‌هايتان را به شما بگويند.
تغذيه‌اي براي استخوان‌ها
مصرف مواد غذايي كلسيم‌دار: لبنيات كم چربي (شير‌ـ ماست ـ پنير ـ كشك و...) و در اين مورد اضافه كردن چاي، پودر نسكافه، پودر كاكائو و قهوه به شير از جذب شدن كلسيم آن جلوگيري مي‌كند.
شربت‌هاي كاهش‌دهنده اسيد معده مانع جذب كلسيم مي‌شوند بنابراين بايد از مصرف خودسرانه آنها خودداري و با نظر پزشك مصرف نماييد.
نوشابه‌هاي گازدار مانع جذب كلسيم شده پس بايد تا حد امكان كمتر مصرف شوند.
استعمال دخانيات و مصرف الكل براي همه در هر سني و در هرشرايطي مضر بوده و از جمله عوارض آنها تشديد پوكي استخوان است.
ويتامين D با افزايش جذب كلسيم از پوكي استخوان جلوگيري كرده و براي تامين آن بايد هر روز در مقابل نور مستقيم خورشيد قرار گرفت. (تابش نور خورشيد از پشت شيشه اثري ندارد)
مصرف كلسيم زياد، به ميزان 1500 ميلي‌گرم روزانه: لبنيات وسبز يجات تيره رنگ منبع غني كلسيم هستند، سوپ‌ها و آبگوشت‌هايي كه با استخوان و قلم تهيه شده اند نيز داراي كلسيم فراوان هستند. مي‌توان با اضافه كردن سركه هنگام پخت، كلسيم بيشتري از استخوان‌ها را وارد آب كرد. بهترين منبع كلسيم، شير است كه بهتر است كم چرب يا بدون چربي باشد.
اگر شير دوست نداريد آن را با كاكائو يا موز و خرما مصرف كنيد.
كلم بروكلي، سبزيجات برگ سبز و حبوبات هم حاوي كلسيم است. ماست و پنير را فراموش نكنيد. يك فنجان ماست حاوي 345 ميلي‌گرم كلسيم است.رژيم غذايي كم فسفر براي اطمينان از نسبت 1 به 1 كلسيم وفسفر مناسب است نوشابه‌هاي گازدار و غذاهاي فرآوري شده داراي كلسيم محدود و فسفر زياد هستند و نبايد مصرف شوند. در مصرف گوشت قرمز نيز بايد احتياط كرد. گرچه مي‌گويند سالمندان گوشت سفيد بيشتري مصرف كنند اما اين بدان معني نيست كه بايد گوشت قرمز را كاملا كنار بگذاريد.گوشت بره، منبع بسيار خوبي براي دريافت روي، مي‌باشد كه يك ماده معدني است كه در بسياري از روندهاي اساسي بدن كه شايد مهم‌ترين آن ايمني بدن باشد، نقش دارد. روي، ماده مغذي مهمي‌ براي مردان تلقي مي‌شود. علاوه بر حفظ سلامت پروستات، يكي ديگر از دلايل استفاده از غذاهاي غني از روي مانند گوشت بره براي مردان سالمند اين است كه خوردن روي به تراكم استخوان آنها كمك مي‌كند. اگرچه بيماري استئوپروسيس در زنان بيشتر شايع است، اما يكي از مشكلات پيرمردان نيز هست. تقريبا 30درصد شكستگي لگن در مردان اتفاق مي‌افتد و از هر 8 مرد 50 ساله يك نفر دچار شكستگي استئوپروسيس مي‌شود. طبق مطالعه‌اي كه بر 396 مرد در حدود سنين 45 تا 92 سال انجام شد و در مجله تغذيه‌درماني آمريكا در سال 2004 منتشر گرديد، بين مصرف روي، كاهش مواد معدني خون و استئوپروسيس در ناحيه لگن و ستون فقرات رابطه وجود داشت.
 
بالا