آشنایی با رقص بختیاری!!!

somayeh_63

عضو جدید
کاربر ممتاز
رقص در ایل بختیاری :
رقص در ایل نشانی از هم بستگی ، اتحاد و عاطفه است ، همه می رقصند دست در دست و دوشادوش یکدیگر . اگر رقص فردی هم باشد به منظور زورآزمایی است همانند چوب بازی که نوعی نشان قدرت واعتماد است ، آن هم همراه با موسیقی پرتحرکی که یادآور جنگ و ستیز است.
از رقصهای رایج و پرتحرک بختیاری رقص « سه پا » را باید نام برد ، در این رقص زن و مرد با نوای توشمالان می رقصند ، سه قدم برمی دارند بعد یک پا را جلو می گذارند و یک دست را پایین و دست دیگر را بالا نگه می دارند ، این حرکت با نظم و ترتیب خاص تکرار می شود .
از دیگر رقصهای مرسوم ومعروف در ایل بختیاری رقص گروهی «جیران ، جیران» است که گروهی است و مردان و زنان باهم در آن شرکت می کنند و می رقصند .
ازدیگررقصهای گروهی بختیاری ها که درآن حرکات دست و پا بسیارسریع بوده و نیازمند قدرت وانعطاف بدنی بسیار است رقص « هی دته » می باشد که همراه آهنگی ریتمیک اجرا می شود .
از جمله رقصهای دیدنی بختیاری ها که کم وبیش با اشکال مشابه و اندک تفاوتی در اکثر عشایرایران موجود است رقصی است با نام رقص آهنگ مجسمه - مشابه این رقص در نواحی لرستان با نام « خُوس » یا « خَسَه » و در خراسان و ایلات کرمانج که طایفه ای کرد هستند در شکلی مشابه انجام می گردد . در طی این رقص که با نوای سازهای نوازندگان ( توشمالان در میان بختیاری ها ) و همراه فراز و فرودهای موسیقی به تناوب اوج می گیرد وفروکش می کند زنان و مردان همراه هم ، می رقصند . توشمالان در حین اجرای آهنگ به ناگاه نوای موسیقی را قطع می کنند و در این حال رقصندگان باید مانند مجسمه بایستند و تکان نخورند . در این حال عده ای با دادن انعام و شیرینی از توشمالها می خواهند تا مجددا" بنوازند به این ترتیب نوای موسیقی با ردیگروبه ناگاه آغاز شده واین فرازوفرودها ادامه می یابد.لازم به توضیح است که نوازندگان و خوانندگان که حافظان فرهنگ موسیقایی و اشعار محلی هستند و سینه به سینه این فرهنگ شفاهی را حفظ می کنند در هر ایل با اصطلاحی خاص خوانده می شوند و در ایل بختیاری به طور کلی به آنها توشمال می گویند . هفت لنگان به آنها « توشمال » یا « میشکال » و چهارلنگان به آنها « خطیر » می گویند . در ایل بختیاری هر طایفه و تیره ای توشمال و خواننده ی خاص خود را دارد تا همواره همراهشان اشند و در مراسم سوگواری و شادی کوچ نشینان را همراهی کنند . توشمالان در ایل بختیاری ، زنان و مردانی عاشق پیشه و شاعر مسلک هستند که بیشتر اوقات زندگی شان صرف ساختن ابیات ، لطیفه ها ، متلها و ضرب المثلها می شود و در واقع یکی از مهمترین اقشار پدیدآورنده و نگاهدارنده ی آثار و ادبیات عامیانه و فولکلور این سرزمینند . در مجالس رقص بختیاری ؛ زنانِ توشمال با صدای گرم و گیرای خود اشعار و ترانه هایی را در متن آهنگ نوازندگان ، می خوانند و مردان نیز با ابیات دلپذیر و شورانگیزی به آنها پاسخ می دهندو بسته به نوع مراسم در حاضران شور و حال پدید می آورند .
در بررسی اجمالی رقص و مراسم آن و رفتارشناسی متقابل نوازندگان ایلی و سایر اعضای ایل و ریشه های تاریخی رقص در ایل بختیاری به اختصار می توان این نکات را مطرح کرد :
رقص نمادی از وابستگی های عاطفی اعضای ایل ،اتحاد ،همدلی و هماهنگی اعضای طایفه وایل است .رقص دسته جمعی اعضای ایل در کنار یکدیگرنشانگر آن است که تمامی اعضا در برابر هر عامل خارجی متحد و یکپارچه اند و در حفظ داشته های فرهنگی یکدل و مصمم .
حضور مردان و زنان در رقص همراه و همپا ، کارکرد زنان در انجام امور ایل و احترام متقابل مردان ایل به آنان را می رساند .مردان ایل در همراهی زنان در رقصهای نمادین نشان می دهند که از نقش موثر زنان در فعالیتهای اجتماعی و فنی ایل آگاهند و برای آن ارزش قائلند . حضور زنان این مطلب را می رساند که مردان و در مجموع تمامی آحاد عضو ایل ، ضمن برخورداری از زحمات زنان ، آن را برای هر بیننده ی خارجی مطرح می کنند و تمایل دارند تا این موضوع به خوبی روشن شود که زن و مرد ایلیاتی در کنار هم امورایل را به انجام می رسانند و به یک اندازه در آینده ی ایل موثرند . حضور زنان در جمع توشمالها یا خوانندگان ایل نشان از اجازه ی ابراز وجود و بیان احساسات ، عواطف و عقاید زنان در ایل دارد .

چوب بازی که معمولا" مردان در آن شرکت می کنند ، نشانه ی وجود مردان دلیری است که در حفاظت از قلمرو ایل ،مصمم و توانایند . این مسئله از یکسو به اعضای ایل امنیت خاطر می دهد و شبهه ی امکان تجاوز به حدود ایل را ،از هر بدخواه خارجی می گیرد

Sarp

مدیر بازنشسته
یه بار افتادم تو مجلس عشایرشون !
یکی از بهترین خاطره های ایرانگردیمه !

ممنون ننه سمیه !

somayeh_63

عضو جدید
کاربر ممتاز
یه بار افتادم تو مجلس عشایرشون !
یکی از بهترین خاطره های ایرانگردیمه !

ممنون ننه سمیه !

ایشا ا.بعد از عید عروسی برادرم .......تشریف بیارین جمیعا!!!
آخی تو هنوز فک میکنی به من بگی ننه من ناراحت میشم.......... به قول اصفهانیا عمرا دادا!

• Like
واکنش ها: Sarp

#parisa#

عضو جدید
کاربر ممتاز
:surprised::surprised::surprised::eek::eek::eek::biggrin::biggrin::biggrin:
نه عزیزم من اصالتا بختیاریم..اصفهان زندگی میکنم!!! :D
اصفهانیا فارسن! :razz:

منم یه لحظه تعجب کردم گفتم انقد دیگه شوت نبودم:دی
منم یه تجربه قشنگ از عشایر بختیاری دارم.
راهمون دادن توی چادرشون ازمون کلی پذیرایی کردن اجازه دادن با لباسای قشنگشونم عکس بندازم
آدمای نازنینی بودن در کل

ZEUS83

عضو جدید
کاربر ممتاز
دستت طلا سمیه جان

باید بیام از نزدیک ببینم خاندان و دودمان تو رو عزیزم

راستش عید میرم لبنان به احتمال زیاد

سعی میکنم یک سفرنامه مصور ازش تهیه کنم. ای کاش با من میومدی

بعد منم با تو میومدم

#parisa#

عضو جدید
کاربر ممتاز
دستت طلا سمیه جان

بعد منم با تو میومدم

پس من چی؟:mad::mad::mad:
شکلک آدم لوس ننر آویزون!!!!!!

somayeh_63

عضو جدید
کاربر ممتاز
دستت طلا سمیه جان

بعد منم با تو میومدم
قابل شما رو نداشت عزیزم!!!
آقا عروسی داداشم بعد عیده.......بیاین خوب!!! :surprised::D:D

میشه اموزشش رو هم بزارین؟؟؟ :D
شمام بیا عروسی داداشم.....حضوری یاد بگیر! :surprised::)

ZEUS83

عضو جدید
کاربر ممتاز
قابل شما رو نداشت عزیزم!!!
آقا عروسی داداشم بعد عیده.......بیاین خوب!!! :surprised::D:D

شمام بیا عروسی داداشم.....حضوری یاد بگیر! :surprised::)

دیگه شدیم اقا !!!!!!!!!!!!!!!!

اقای ماهبری !!!!!!!!!!!!!

دعوت کن میام قول هم میدم یک لحظه اروم نشینم

هم میتونم بذیرایی کنم و هم حرکات موزون و شعبده بازی

مثلا میتونم دو تایی مونو غیب کنم

#parisa#

عضو جدید
کاربر ممتاز
سلام گلم

خب تو هم بیا

عید تور لبنان گردی میذاریم

هزینه هتل و خورد و خورا ک هم نداریم میریم خونه خاله زاده ها بابام
سلام مامانی خوشمل:smile:
آی گفتی پری
تا حالا 3 بار برنامه لبنان رفتن ریختیم تا تور رزرو کردنم رفتیم هر دفعه به یه دلیلی کنسل شده!!!!
بگی پ من تا لبنان پریدم اینبار:lol:

somayeh_63

عضو جدید
کاربر ممتاز
دیگه شدیم اقا !!!!!!!!!!!!!!!!

اقای ماهبری !!!!!!!!!!!!!

دعوت کن میام قول هم میدم یک لحظه اروم نشینم

هم میتونم بذیرایی کنم و هم حرکات موزون و شعبده بازی

مثلا میتونم دو تایی مونو غیب کنم

:biggrin::biggrin::biggrin::biggrin::biggrin:
این کلمه آقا یه جورایی تیکه کلامه منه!!!:surprised::surprised::)
از الان دعوتی :gol:.............زمان و مکان متعاقبا اعلام خواهدشد!!! :cool: