آشنایی با بیماری واریس (Varicose veins)

♫ ♫ (。◕‿◕。) ♫ ♫

عضو جدید
کاربر ممتاز
كلمه واریس از ریشه لاتین Varix به معنای پیچ خورده گرفته شده، به گشاد شدن سیاهرگ‌ها گفته می‌شود. واریس، شایعترین بیماری عروقی انسان است که حدود 20-10درصدجمعیت را مبتلا می‌کند. سیاهرگ‌های واریسی به صورت رگ‌های دراز، گشادشده و پرپیچ ‌وخم و غالباً در سطوح درونی اندام تحتانی دیده می‌شوند. بیشترین میزان شیوع واریس در زنان بین سن 49-40 سالگی برآورد شده‌است. علت زمینه افزایش فشار سیاهرگی است مثلا به دنبال سرپا ایستادن‌های طولانی بارداری و ضربه، فرد ممکن است دچار واریس رگ‌های پا شود یا به دنبال بیماری کبدی و افزایش فشار ورید. همچنین بواسیر نوعی واریس عروقی به دنبال زور زدن‌های متوالی هنگام اجابت مزاج است. البته زمینه ارثی و نقایص دیواره عروقی نیز در ایجاد واریس موثر هستند.

علائم و درمان واریس اندام تحتانی
بیشتر سیاهرگ‌های واریسی بدون علامت بوده و تنها از جنبه زیبایی به توجه پزشکی نیاز می‌یابند. در صورت علامت‌دار شدن، احساس درد، پری و سنگینی منتشر و غیر اختصاصی در ساق پاها به ویژه پس از ایستادن به مدت طولانی، وجود دارد. گاهی تورم در مچ پا و عروق برجسته در پا دیده می‌شود. درمان نگهدارنده (مانند جوراب الاستیک، اجتناب از سرپا ایستادن طولانی و بالا نگهداشتن پا هنگام دراز کشیدن) است. در صورت بروز مشکلات اساسی جراحی ضروری است. روش‌های درمانی متداول عبارتند از اسکلروتراپی (تزریق مایع) و جراحی. اندیکاسیون‌های درمان جراحی شامل درد دائم و ناتوان‌کننده، ترومبوفلبیت (لخته شدن) سطحی راجعه، ضایعات و زخم‌های پوستی همراه با خونریزی هستند .


 

♫ ♫ (。◕‿◕。) ♫ ♫

عضو جدید
کاربر ممتاز
واریس پاها در بارداری:

واریس، تورم رگ‌های سطح پوست است که در برخی موارد نیز دردناک می‌شود.

این رگ‌ها معمولا در ناحیه ساق پا یا ران‌ها و به رنگ‌های آبی تیره یا بنفش دیده می‌شوند.
هم‌زمان با رشد کودک و افزایش وزن مادر، این واریس‌ها شدت پیدا می‌کند.
افزایش سطح هورمون پروژسترون در بدن مادر، باعث شل‌شدن دیواره رگ‌های خونی می شود.

علاوه بر این، افزایش حجم خون در بدن نیز باعث بزرگ شدن رگ‌ها می‌شود.
در ابتلا به واریس، عوامل دیگری مانند سابقه خانوادگی،چاقی و مدت زمان ایستادن نیز دخیل هستند.

اگر چه شیوه‌ای قطعی برای پیشگیری از این مشکل وجود ندارد، اما با رعایت مواردی می‌توان شدت آن را کاهش داد:


* ورزش: واریس بر اثر اختلال در جریان خون رخ می‌دهد، از این رو زنان باردار باید سعی کنند تا جریان خون را در بدن خود بهبود بخشند. پیاده روی، شنا، دوچرخه سواری، انجام حرکات ایروبیک و ... در این میان نقش مؤثری دارند.


* بالابردن پاها: با قراردادن پاها روی سطحی بلند (بالاتر از سطح قلب) جریان خون دوباره به سمت قلب باز می‌گردد.



* جوراب: کش تنگ جوراب مانع از جریان خون در رگ‌های میانی پا می‌شود. از این رو کش جوراب باید گشاد باشد تا خون به راحتی در پاها جریان داشته باشد.



* نشستن چهار زانو: اگرچه ممکن است نشستن در این وضعیت برای مادر راحت باشد، اما باید توجه داشت که این وضعیت، فشار بیشتری را بر رگ‌ها وارد آورده و جریان خون را قطع می‌کند.



* ایستادن طولانی مدت: ایستادن طولانی مدت باعث جمع شدن خون در پاها می‌شود اما در صورت حرکت دادن پاها، خون در پاها جریان پیدا می‌کند.


در موارد حاد واریس باعث تشکیل لخته خون یا زخم در پاها می‌شود و گاهی نیز این مشکل با تب همراه است که در این صورت باید سریعاً به پزشک مراجعه کرد.


اگر چه به طور طبیعی طی چند ماه پس اززایمان این مشکل از میان می‌رود، اما در صورت تداوم آن می‌توان از روش‌های دارویی با تجویز پزشک بهره گرفت.
 
بالا