http://www.hamshahri.org/news-36713.aspx
اتفاق جدید؟
نوشتههای مطبوعات و سایتها در هفته اخیر این سؤال را پیش آورد که آیا در وضعیت دماوند تغییری مشاهده شده؟ مهندس انصاری به این سؤال پاسخ منفی میدهد و به همشهری میگوید: دماوند آتشفشانى است جوان و خفته که هیچ گونه گزارش تاریخى از فعالیت آتشفشانى آن در دست نیست اما با توجه به وجود واژه «دما» در نام آن مىتوان پذیرفت که طى دورههاى شناخته شده تاریخى نشانههایى مانند امروز داشته است.نشانههایى که انصاری به آنها اشاره دارد، شامل خروج بخار و گاز با ترکیب گوگرد و وجود چشمه هاى گرم و معدنى اطراف کوه است که طى سالهاى گذشته همیشه دیده شدهاند.
اما آیا نشانهای دال بر فعالیت زود هنگام دماوند وجود دارد؟
این کارشناس زمینشناسی به این سؤال پاسخ میدهد: پژوهشهاى زمین شناسى قدیمى سن آخرین فعالیت دماوند را در حدود 38000 سال تعیین کرده بود اما بر پایه پژوهشهاى تازه سن آخرین فعالیت آن در حدود 7000 سال پیش یا کمتر برآورد شده است. به این ترتیب بهطور واقع بینانه باید پذیرفت که همیشه احتمال دوباره فعال شدن آن وجود دارد، اما با امکانات موجود زمان آنرا نمى توان تعیین کرد که فرداست، 100 سال دیگر یا هزار سال دیگر است.
رفتارسنجی دماوند
اگرچه نشانههایی که البته اصلا جدید نیستند، ممکن است نشانه حرکت مواد بهسوى بالا باشد، اما به گفته انصاری، با گذشت حدود 10 ماه از زمان افزایش خروج بخار و گاز در دى ماه 1385 اتفاقى نیفتاده، همانطور که در هزارهها یا دست کم در سده هاى اخیر نیز فعالیتى از آن گزارش نشده است.
با تمام این اوصاف، آنچه اهمیت دارد آن است که فراموش نکنیم که دماوند خاموش نیست و تنها با شناخت کافی از پدیدهها و فرآیند زمینشناسی است که میتوان هنگام رویارویی با آنها بدون غافلگیر شدن به درستی تصمیم گرفت و برای پیشگیری از آسیبهای جانی و مالی گسترده، برنامهریزی کرد.
به گفته انصاری، بیشتر امکانات مورد نیاز براى راه اندازى چنین شبکهاى در کشور وجود دارد و در واقع بخشهایى از این شبکه در حدود 4 سال است که در سازمان زمین شناسى کشور بهصورت پژوهشى و آزمایشى در حال کار هستند، مانندنمونه بردارىهایى که هر ماه بهطور مرتب از چشمههاى منطقه دماوند صورت مىگیرد یا دادههایى که از دستگاه سنجنده ناهنجارى هاى الکترو مغناطیسى زمین در همین سازمان فراهم مىشود. انصاری در پایان میگوید: سازمان
زمین شناسى کشور در نظر دارد تا با ایجاد ایستگاههاى رفتارسنجى چنین شبکهاى را گسترش دهد و از ابزارهاى طیف سنجى و نمونه بردارى گازهاى آتشفشانى، شیبسنجى دامنهها، روش هاى
ثقل سنجى و تکنیک هاى ماهواره اى نیز استفاده کند و در این راه به کمک سایر مراکز پژوهشى و اجرایى کشور نیاز دارد.
======================
خوب پس تاپیکم منو به هدفم میرسونه