فصل 4 درس 2
فصل 4 درس 2
managing disks
این درس در مورد روش های مدیریت دیسک هاست یعنی چگونه می توانیم اطلاعات درایو ها را مرتب کنیم تا سرعت سیستم زیاد شود یا چگونه اطلاعات اضافی را پاک کنیم.
Disk cleanup: این برنامه فایل های غیر ضروری را حذف می کند فایل هایی مانند فایل های موقت اینترنتی , صفحات وب آفلاین, گزارش فایل ها و ... می باشد برای باز کردن برنامه در قسمت search box , disk clean up را تایپ کنید برای حذف فایل ها در کنار آن ها تیک بگذارید .برای به دست آوردن جزییات درباره ی فایل ها برروی گزینه view کلیک کنید.یک کاربر معمولی فقط می تونه فایل های معمولی را پاک بکند اگر بخواهید فایل های سیستمی را پاک کنید باید کاربر admin باشید برای این کار بر روی گزینه ی clean up system files کلیک کنید.
Disk Defragment این نرم افزار خدماتی برای یک تکه کردن مجدد بخش هایی از فایلی که به دلیل باز نویسی و به روز رسانی چند تکه شده است این نرم افزار فایل ها را در سکتور های پیوسته و متوالی ذخیره می کند تا سرعت دستیابی به آنها افزایش یابد.) معمولا این عمل با یک برنامه زمانبندی شده صورت می گیرد ولی شما می توانید این کار را به صورت دستی نیز انجام دهید.
برای بررسی این که یک درایوتان به یکپارچه سازی نیاز دارد یا نه بر روی درایو مورد نظر راست کلیک کرده properties و سپس در تب tools , defragmentation را انتخاب کنید ,از آن جا analyze disk را بزنید.برای دیدن برنامه زمان بندی شده روی configure schedule کلیک کنید .اگر نتیجه آنالیز از 10 درصد بالاتر باشد یعنی به defragment نیاز دارد در غیر این صورت نیاز به defragment ندارد.توجه کنید که در یک زمان فقط می توانید یک برنامه زمان بندی شده در کامپیوتر داشته باشید.شما می توانید از طریق cmd نیز این کار را انجام دهید:
Defrag <volume>|/c|/E<volumes>[/A|/X|/T] [/H] [/M] [/u] [/v]
Volume : حرف درایو مورد نظر
c /: تمام درایو های محلی را دیفرگ می کند.
E / : دیفرگ تمام درایو ها به جز آن هایی که مشخص شده
A /: گزارش آنالیز دیفرگ را برای درایو های مشخص شده نشان می دهد بدون انجام عمل دیفرگ
(گزارش آنالیز شامل سایز درایو مورد نظر ,میزان فضای خالی و این که دیفرگ نیاز است یا نه)
X / : این دستور برای نشان دادن میزان فضای خالی به کار می رود این دستور زمانی کاربرد دارد که می خواهیم حجم یک درایو رو کاهش دهیم.
T /: برای پیگیری عمل (پردازش ) که در یک درایو مشخص شده صورت می گیرد.
H /: در حالت معمولی عمل دیفرگ در حالت low priority هست (الویت پایین ) یعنی اگر در سیستم برنامه هایی باز نباشد اجرا می شود ولی این دستور دیفرگ را در حالت الویت نرمال قرار می دهد.
M /: این دستور برای دیفرگ هم زمان چند درایو به کار می رود.
u /: برای نشان دادن عملیات در صفحه نمایش به کار می رود.
v /: حالت verbose mode است.
Error checking : می توانید با استفاده از این مشکلات سیستم (ارور ها ) را پیدا کنید و رفع کنید در نتیجه عملکرد سیستم خود را افزایش دهید.برای چک کردن ارورها ی هارد روی درایو مورد نظر راست کلیک کرده properties را بزنید ودر تب tools , error checking را انتخاب کنید.برای حل اتوماتیک مشکلات گزینه را انتخاب کنید.(automatically fix file system errors ( اگر تیک این گزینه را بردارید سیستم مشکلات را گزارش می دهد ولی رفع نمی کند.برای رفع ارورهای فیزیکی در هارد باید به این گزینه (scan for and attempt recovery of bad sector ) را تیک بزنید.اگر این گزینه را انتخاب کنید در رستارت بعدی سیستم چک می شود.
شما می تواند کاربری را از نوشتن (رایت ) داده ها منع کنید (اجازه ندهید ) و هم چنین از دانلود کردن اطلاعات آن کاربر جلوگیری کنید و یا از اجرای برنامه هایی که در فلش ( removable media ) است باز دارید.برای انجام همه ی این کار ها به این آدرس می رویم .
Local Group policy editor (gpedit.msc) /computer configuration /administrative templetes/system removable storage access
WPD : منظور موبایل و مدیا پلیر و .. می باشد.
شما از آدرس بالا می توانید برای همه ی Media ها نوع دسترسی (permission ) یعنی read ,write های خاص خود را اعمال کنید.policy های , removable media برای CD-ROM ,DVD-ROM و فلاپی ها اعمال نمی شود و معمولا برای فلش و پلیر های پرتابل (قابل حمل ) و موبایل به کار می رود.
Disk Management: برای مدیریت هارد دیسک و درایو های موجود (volume ) به کار می روند.شما می توانید دیسک ها را initialize کنید, یک درایو جدید ایجاد کنید و یا فرمت کنید هم چنین می توانید عملیات مربوط به مدیریت دیسک ها را بدون نیاز به ریستارت سیستم انجام دهید.این برنامه این امکان را می دهد که اندازه یک درایو را افزایش یا کاهش دهید.برای انجام این کار می توانید در برنامه disk management در قسمت پایین راست کلیک کرده و گزینه های create a basic disk, spanned, stripped part ion را انتخاب کنید.اگر بیش از 4 درایو داشته باشید می توانید basic را به dynamic یا GPT تبدیل کنید.شما می توانید فرمت درایو ها را تغییر دهید.کلا سه تا فرمت داریم(GPT,DYNAMIC,MBR ) هر کدوم به اون یکی می تونه تبدیل بشه فقط باید به شرط ها دقت کنید.
1)تبدیل MBR به GPT : شرط: اگر هیچ Volume در دیسک نباشد .
2)تبدیل MBR به Dynamic : در این حالت قابلیت بوت ندارد.
3)تبدیل GPT به MBR : شرط: هیچ volume دیگری نباید باشد.
4)تبدیل GPT به dynamic : در این صورت نیز دیگر قابلیت بوت ندارد.
5)تبدیل dynamic به MBR : به شرطی که هیچ VOLUME دیگری نباشد.
6) تبدیل dynamic به GPT : به شرطی که هیچ volume دیگری نباشد.
یکی از مزایای دیسک GPT می توانید بیش از 4 پارتشین در هر دیسک داشته باشید.GPT برای دیسک های با ظرفیت بیش تر از 2 ترا بایت لازم است.قبل از هرگونه تبدیل حتما از اطلاعاتتان نسخه ی پشتیبان (Backup ) بگیرید یا به جای دیگری انتقال دهید. هم جنین برنامه های داخل آن درایو را ببندید.
نکته :در حافظه های فلش (removable media )نمی توانیم پارتیشین GPT داشته باشیم.
روش تبدیل MBR به GPT از طریق CMD :
کد:
[RIGHT]1)diskpart
[/RIGHT]
[RIGHT]2)list disk[/RIGHT]
[RIGHT]3)select disk <disk number>
[/RIGHT]
[RIGHT]4)detail disk<disk number >[/RIGHT]
[RIGHT]5)select volume =<volume number>[/RIGHT]
[RIGHT]6)delete volume[/RIGHT]
[RIGHT]7)select disk <disk number >[/RIGHT]
[RIGHT]8)convert GPT
[/RIGHT]
LDM :
دیسک Dynamic یک ناحیه ای از دیسک را به پایگاه داده مدیدیت دیسک منطقی LDM (Logical Disk Manager) اختصاص می دهد.این پایگاه داده شامل نوع Volume ها ,اعضا و حروف هر volume است.LDM , Replicated هست به همین دلیل هر دیسک dynamic در مورد پیکر بندی دیسک بعدی خبر دارد در نتیجه dynamic از basic مطمئن تر است.
روش تبدیل basic به dynamic :
روش اول : روی دیسک مورد نظر( در disk management )راست کلیک کرده و گزینه convert to dynamic disk رابزنید.
روش دوم :به وسیله cmd : همان مراحل بالا را انجام می دهید در آخر به جای convert GPT , convert dynamic را می نویسیم.وقتی این تبدیل را انجام می دهیم تمام پارتیشن های موجود و درایوهای منطقی به simple volume تبدیل می شود.بعد از تبدیل basic به dynamic نمی توانیم dynamic volume را به پارتیشن تبدیل کنیم به جای آن باید تمام dynamic volume را حذف کنیم سپس گزینه convert را بزنیم.این کار را به دو روش می توانیم انجام دهیم 1)توسط disk management :باید روی تمام volume ها تک تک راست کلیک کرده و آن ها را پاک کنید.سپس convert را بزنید.
2)به روش cmd : دراینجا هم مثل حالت قبلی است در آخر convert basic را می نویسیم .
انتقال volume به کامپیوتر دیگر :
قبل از انتقال باید وضعیتvolume ها را کنترل کنیم که سالم است یا نه که در صورت سالم نبودن آن را تعمیر (repair ) کنیم.
برای دیدن وضعیت volume ها در disk management ستون status را چک کنید.سپس volume مورد نظر را uninstall می کنید در :
Computer management navigation pane /device manager/disk drivers
سپس روی آن هایی که می خواهید انتقال دهید راست کلیک کنید و گزینه uninstall را بزنیدو سپس ok را بزنید.
اگر دیسک هایی که می خواهید انتقال دهید dynamic باشد در برنامه disk management روی دیسک مورد نظر راست کلیک کرده و گزینه remove disk را بزنید.اگر دیسک اکسترنال باشد در این صورت از سیستم جدا کرده و به سیستم مقصد وصل می کنیم.ولی اگر دیسک اینترنال باشد باید کامپیوتر را خاموش کرده سپس جدا کنیمدر نصب در سیستم مقصد هم باید باز به این نکته توجه کنیم.در کامپیوتر مقصد disk management را باز کنید و گزینه action را کلیک کنید سپس rescan disk را کلیک کنید.هر دیسک که به صورت خارجی تیک زده شده باشد راست کلیک کرده و گزینه import forign disk را بزنید.
وقتی یک volume بیسیک را به یه کامپیوتر دیگر انتقال می دهیم حرفی (label )که به این volume اختصاص می یابد متناسب با آن کامپیوتر است یعنی label درایو بعدی را می گیرد ولی اگر dynamic باشد حرف خود را حفط می کند یعنی عوض نمی شودمگر اینکه همان حرف در کامپیوتر مقصد موجود باشد در این صورت حرف بعدی به آن اختصاص می یابد.اگر به دیسک dynamic در کامپیوتر مبدا حرفی اختصاص داده نشود در کامپیوتر مقصد نیز بدون حرف خواهد بود.برای اختصاص دادن حرف به یک درایو روی درایو راست کلیک کرده (در disk management ) و گزینه assign a letter را انتخاب می کنیم.
به نظرم آدرس ها واضحا و هم به دلیل اینکه توضیح ها زیاد بودند عکس نذاشتم.بازم هر کدوم رو خواستید بگید عکس اش رو بزارم.یه کمی از این درس موند چون خیلی طولانی شد ادامه اش رو می خوام با فصل بعدی بزارم.