مطالبی راجع به گیاهان آپارتمانی

vahid mahdavi

مدیر بازنشسته
گلهاي زينتي

در باغ ايراني گلها را معمولا پاي درختان در حاشيه خيابانها مي‌كاشتند. ايرانيان از گلهايي استفاده مي‌شد كه علاوه بر زيبايي داراي خواص مفيد ديگري نظير عطر خوش‌، استفاده‌هاي طبي و خوراكي بودند استفاده مي‌كردند. در بعضي از باغها قسمتي از محوطه باغ‌، بنام باغچه، يا گلزار يا گلستان كه معمولا ً نزديك بناي اصلي بود را به كاشت گل اختصاص ميدادند.
مطالب مربوط به اين بخش از منابع گلكاري تأليف دكتر خليقي و جزوه گياه شناسي تأليف مهندس حريري تهيه شده است.

1- شمعداني معمولي: Geranium hortorum
Geraminaceae: تيره
شمعداني انواع مختلفي دارد و از گلهايي است كه سابقه كشت آن در ايران بسيار طولاني است و هر كجا كه آب و هوا اجازه كشت آنرا ميداد كاشته مي شد . شمعداني گياهي دائمي و مقاوم نسبت به سرما و سايه است. شمعداني معمولي از همه معروفتر و بسيار پرگل و زيبايي مي ‌باشد. برگهاي آن سبز با حاشيه كرم و رنگين مي‌باشد. در زمستان كه تابش آفتاب ضعيف است گل نمي دهند و در تابستان بهتر است درسايه نگهداري شوند.
از انواع ديگر شمعداني كه در ايران كاشته مي‌‌شدند مي‌توان و شمعداني بهار هلو كه در تهران بسيار كشت مي‌شد‌، شمعداني عطري كه برگهاي زيبا با شيارهاي عميق آن بسيار معطر است و شمعداني اژدري (Pelargoniumdomesticum) كه كشت آن در بسياري از نقاط ايران متداول است نام برد. در آخر مي توان به شمعداني پيچ Pelargonium peltatum كه برگها در اين نوع نسبتاً پهن و گياه حالت رونده دارد اشاره كرد.

2- سوسنLiliumlongiflorum
Liliaceae : تيره
گلهاي آن بسيار زيبا است و در فصل بهار گل مي‌دهد. داراي پياز و تك لپه‌اي است. پيازها را معمولاً در ماههاي آذر و دي در گلخانه‌ها مي‌‌كارند .گل آن درشت و به گلهاي مختلف زرد، سفيد، نارنجي و قرمز است.

3- بنفشه :Viola
Violaceae: تيره
شامل گونه‌هاي بنفشه معطرV.odorata‌، بنفشه فرنگي V.altaica وبنفشه سه رنگ V.tricolor بنفشه V.lutea است.
انواع وحشي آن نيز درايران موجود است. گياهي يكساله و مقاوم به سرما است. در نيمه دوم مرداد ماه بذر آن در هواي آزاد و در بستري از يك خاك سبك كشت مي ‌شود در مهر و آبان به محل اصلي برده مي‌شود و تا اواسط بهار سال آينده داراي گل مي‌باشد و مقاوم است. عمليات به نژادي و دو رك گيري در مورد اين گياه در دنيا بسيار انجام گرفته و بهترين نوع آن نسل اول (F1) است. بديهي است نسلهاي بعدي كيفيت و موغوبيت پايين‌تري دارند . برگهاي آن ساده و متناوب و داراي گوشوارك مي‌باشند.
گلها نامنظم و منفرد، 5 گلبرك، 5كاسبرگ و 5 پرچم و يا مادگي سه برچه‌‌اي دارد.حاوي ماده آلكا لوئيدي ويولين (violine) مي باشد.

4- نرگس: Narcissus poeticus
Amaryllidaceae : تيره
گياهي تك لپه‌، پيازي و دائمي است و گلهاي آن معطر و زيبا است. در باغهاي تاريخي بسياركشت مي‌شده است. واريته‌هاي آن بسيار زياد و بسته به درشتي و ريزي گل آن طبقه بندي مي‌شوند. داراي گلهاي شيپوري شكل به رنگ زرد و يا زرد سفيد مي‌باشد. تكثيرآ ن بوسيله بذر و پياز صورت مي‌گيرد. گياهي علفي‌، دائمي با برگهاي ساده است و باريك گلهاي آن منظم‌، منفرد بوده و در ابتدا در غلافي پوشيده‌اند است. ميوه آن بصورت كپسول ( ميوه‌اي است كه از تخمدان مركب بوجود آمده و در هر برچه چند دانه توليد مي‌شود) بوده دانه آلبومن و محتويات غذايي دانه زياد دارد.

5-گل حنا: Impatien balsamina saminaceae
گياهي گلداني، با گلهاي ظريف است كه هرگل آن 5 گلبرگ قرمز حنايي دارد. برگهاي آن ظريف و به رنگ سبز روشن است. و اين گياه بوسيله قلمه تكثير مي‌شود.
از زمانهاي قديم درايران كشت مي‌شده و رنگ صورتي آن نيز موجود است. تكثير اين نوع گل از طريق كاشت بذر نيز به آساني صورت مي‌گيرد.

6- اختر: Canna generalis
Cannaceae :تيره
گياهي است دائمي‌، با ريزومهاي ( اندامهاي زير زميني كه بعضي گياهان به جاي ريشه دارند) قومي روي آن جوانه هاي درشتي رشدونمو مي كند. نسبت به سرماي زياد حساس است. در تابستان به گل مي‌نشيند و گلهاي آن به رنگهاي سرخ‌، نارنجي‌، زرد است.


7- ميخك:Dianthus cayophyllus
Caryopyllaceae: تيره
گياهي است بسيار قديمي با سابقه طولاني كاشت كه به خاطر گلهايش در سراسر جهان معروف است. هم به صورت شاخه بريده و هم در باغچه ها قابل كاشت است گل آن در رنگهاي بسيار متنوع و بسيار پرپر است. انواع وحشي آن نيز در كوهستانهاي ايران‌، بيشتر در محلهاي سنگي مي‌رويد. برگهاي آن متقابل‌، ساده‌، باريك است و جام گل آن داراي 5 گلبرگ دندانه دار است كه از دو قسمت پهنك (قسمت پهن گلبرگ )و ناخنك ( قمست باريك گلبرگ )تشكيل شده است.
تكثير ميخك غالباً از طريق رويشي و توسط قلمه گيري از شاخه هاي سبزآن صورت مي گيرد.

8- قرنفل: Dianthus barbatus
Caryophyllaceae : تيره
گلي بسيار زيبا است كه گلهايش رنگ‌هاي متنوع داشته و در حاشيه‌ها استفاده مي‌شود. در ايران از قديم در باغها كشت مي‌‌شده است. نسبت به سرما مقاوم است. بذر آن در تير و مرداد كشت و نشاها در شهريور و مهر به محل اصلي منتقل مي شود.


9- گل صابوني ( بغدادي) Soponaria officinalis
Caryophyllaceae: تيره
از اين‌رو به آن صابوني مي‌گويندكه برگهاي آن داراي ماده ساپونيني (Saponin) است و مانند صابون درآب كف مي‌كند، در بسياري از منابع بعنوان يكي ازگلهاي اصلي باغها ذكر شده است.

10-ستاره‌اي : Aster sp
Compositeae : تيره
داراي گونه هاي(Variety) بسيار زياد است. گلهاي ريز و ستاره اي شكل به رنگ سفيد، آبي و طلايي دارد. روز كوتاه ( گياهاني كه به كمتر از 12 ساعت نورآقتاب در يك شبانه روز نياز دارند) و داراي انشعابات متعدد مي باشد. تكثير آن غالباً از طريق كاشت بذر در اوايل ارديبهشت انجام مي ‌شود و حدود 5 ماه بعد ازكاشت بذرها به گل مي نشينند.
 

vahid mahdavi

مدیر بازنشسته
ليست گياهان زينتي همراه با توضيحات(2)

ليست گياهان زينتي همراه با توضيحات(2)

11- هميشه بهار: Calendula sp.
Compositeae :تيره
از گلهاي پاييزي است و تا اوايل بهار دوام دارد. گلهاي آن زرد طلايي است. در باغها‌، در حاشيه‌ها و پاي درختان ونيز نزديك عمارت كاشته مي‌شده است.

12- جعفري:
Taget erecta
Compositeae :تيره
يكي ازگلهاي قديمي است كه از سالها پيش كشت و پرورش آن درايران معمول بوده است. گل بهاره و تابستانه( نشاهاي آن در فضل بهار وتابستان به محل اصلي كاشت منتقل مي‌شوند. گل بهاره به گلي مي‌گويند كه در بهار به گل مي‍نشيند) است. بذر آن به طور معمول در ارديبهشت ماه در خزانه اي آماده شده‌، سپس كشت مي‌شود. نشا ظرف دو ماه آماده كاشت در محل اصلي است.

13-آهار:
Zinnia elegans
Compositeae : تيره
بذر آنرا در ارديبهشت ماه در خزانه مي‌كارند و در تير ماه آنرا نشا كار مي‌كنند. اين گل از گياهاني است كه بذر آن مستقيماً در محل اصلي يعني حاشيه‌هاي گل‌كاري كاشته مي‌شود. رشد آن بسيار زياد است. ارتفاع آن بيش از گلهاي ديگر است و در حاشيه‌‌هاي گل‌كاري بايد در جاي مناسب كاشته شود .گل آن بسيار زيباست و در باغهاي قديمي بسيار از آن استفاده مي‌شده است.


14-كوكب:
Dahlia
Compositeae : تيره
از گياهان دائمي است و ريشه هاي غده اي آن در برابر سرما مقاومت ندارد. رنگ گلها در آن بسيار زيبا و متنوع است‌، خصوصاً در نواحي كوهستاني كه تابستانهاي خنك تري دارد. گل آن بسيار درشت و رشد آن قابل ملاحظه است.

15-كوكب كوهي :
Rudbeckia fulgida
Compositeae : تيره
يك گياه دائمي با گلها زرد است كه در وسط به رنگ تيره و سياه مي گرايد. گلهاي كوكب كوهي با ساقه هاي بلند جلب توجه مي‌كند. در آغاز بهار از طريق تقسيم بوته تكثير مي‌‌شود.

16- رعنا زيبا:
Gaillardia
Compositea : تيره
يك گل زيباي دائمي است. در اواخر خرداد و تقريباً در تمام طول تابستان گل مي‌دهد. گلهاي آن قرمز، صورتي و زرد است. تكثير آن به آساني از طريق تقسيم بوته در بهار انجام مي‌گيرد.

17- داودي:
Chrysanthemum morifolium
Composite: تيره
اين گياه هم بيروني وهم آپارتماني مي‌باشد. به طور مصنوعي در تمام فصول در گلخانه‌هاي با تجهيزات كافي به گل مي نشيند. يكي از گلهاي بسيار مهم است. در باغ ايراني رايج و متداول بوده است. طرز تكثير داوودي از طريق ريشه داركردن قلمه‌هاي انتهايي شاخه صورت مي گيرد. قلمه‌ها ي ريشه دار را مستقيماً در گلدانهاي مناسب كشت مي‌‌كنند. به طور معمول فصل گلدهي آنها پاييز و اوايل زمستان مي‌باشد.

18- نيلوفر:
Ipomoea ticolor
گياهي يكساله با گلهاي آبي رنگ است. به صورت خودرو هم رشدونمو مي‌‌كند . رشد آن بسيار زياد و ظرف يكماه به ارتفاع 3 متر مي‌رسد در تابستان گل مي‌دهد. بالاروند و مناسب پرچين‌‌ها و چفته‌‌ها) به غلط به آن آلاچيق مي‌گويند( دانش دوست يعقوب‌، باغ ايراني)( مي‌‌باشد .

19- شب بو:
Mathiola chierathus
Cruciferae : تيره
ريشه‌‌هاي آن بلند و داراي انواع يكساله و دوساله است. به صورت شاخه بريده وكاشته شده در باغچه‌ها مورد استفاده قرار مي‌ گيرد. برگهاي آن متناوب و بدون دمبرگ است. گلهاي آن منظم و به شكل خوشه مي‌باشند. اين گل در بهار به گل مي‌نشيند. گلهاي آن سفيد‌، صورتي و بنفش است.

20- زنبق:
Iris hybrids
Iridaceae : تيره
گياه ريزوم دار دائمي و مقاوم به سرماست و در ايران كاملاً شناخته شده است. از طريق تقسيم ريزوم در اسفند ماه تكثير مي‌شود . در آغاز فصل بهار به گل مي نشيند. انواع وحشي آن نيز در ايران فراوان است. داراي گونه هاي متعددي بوده و براي زينت در باغها بسيار متداول است . گونه مهم آن
I.gernamica كه در عطرسازي از آن استفاده مي‌گردد.

 

vahid mahdavi

مدیر بازنشسته
ليست گياهان زينتي همراه با توضيحات(3)

ليست گياهان زينتي همراه با توضيحات(3)


21- زعفران زينتي :
Crocus aureus
Iridaceae : تيره
از طريق كاشت پياز توپر تكثير مي شود. كشت آن در قديم بسيار معمول بوده است. داراي گل بنفش خوشرنگ با ارتفاع كم مي باشد. درآغاز فصل بهار گلهاي زيباي زعفران نمايان مي‌گردد.

22- سلوي ( مريم گلي) :
Salvia sclarea
Labiatae : تيره
گل آن يكساله و داراي ارقام پاكوتاه و پا بلند است. اين گلها آن به رنگ قرمز بسيار زيبا و برگهاي آن نيز پهن‌، دندانه دار و سبز پررنگ هستند. از گلهاي زينتي بسيار زيباست و كشت آن در باغها بخصوص در نقاط سايه دار بسيار معمول و مرسوم بوده است. نشاي سلوي در ارديبهشت ماه توزيع و در باغها كشت مي شود و تكثير آن نيز در پاييز از طريق بذر صورت مي‌پذيرد.

23-گل نخود:
Lathyrus odoratus
Leguminoseae :تيره
داراي گلهايي به رنگ مختلف قرمز، بنفش‌، طلايي و غيره است. از طريق بذر تكثير مي شود. كشت آن از قديم الايام مرسوم بوده و نسبت به سرما مقاوم است و بذر آنرا در پاييز نيز مي‌توان كاشت وكشت پاييزه آن نتيجه بهتر مي دهد. گل نخود در ارديبهشت و تير ماه گل مي‌دهد.

24- لاله:
Tulipa
Lili aceae : تيره
لاله يكي از گياهاني است كه ايرانيان از زمانهاي قديم با آن آشنايي داشته اند. كاسبرگ‌، گلبرگ آن آزاد جامي شكل است، گلها منفرد و از حيث رنگ گونه هاي مختلف دارند. در بهار به گل مي‌رود و گل آن درشت است. به صورت شاخه بريده و كاشته شده در باغچه مورد استفاده قرار مي گيرد.

25- سنبل:
Hyacinthus
Liliaceae : تيره
در اواخر فصل پاييز، پيازهاي آن كه از پيش آماده شده اند‌، كاشت مي شوند كاشت آن بايد در يك خاك سبك صورت گيرد. ازگذشته هاي بسيار دور در باغهاي تاريخي كشت مي‌شده است. در اواخر اسفند و اوايل بهار به گل مي رود. گلهاي آن به صورت خوشه اي معطر آويزان با كاسبرگ وگلبرگ چسبيده و به شكل قيف مي باشد

26-گل كاغذي:
Bougainvillea
Nyctaginacaea : تيره
بومي برزيل است در ايران فقط در سواحل جنوبي و در فارس كشت مي شود. داراي ساقه‌هاي خاردار و بالا رونده براكته‌ها( شبيه برگ در گياه است و همان كار برگ را انجام مي‌دهد) يا برگه‌هاي بنفش رنگ مي باشد. تكثير آن از طريق قلمه هاي چوبي و نيمه چوبي صورت مي‌‌گيرد. تقريبا ً در هر خاكي رشد و نمو مي كند و بسيار مقاوم در مقابل بي آبي است. به آفتاب زياد نيازدارد.

27- شقايق:
Papaver spp
Papaveracae : تيره
گونه‌هاي وحشي آن در ايران به صورت خودرو يافت مي‌شود. معروفترين آن شقايق سياه
P.orientalis مي‌باشد كه بومي ايران است. بيشتر در منطقه البرز يافت مي‌شود. داراي ماده اي به نام تبائين (Tebain) مي‌باشد. در باغها بعنوان گياه زينتي كاشته مي‌شود. تكثير آن از طريق تقسيم بوته و كشت بذر در بهار صورت مي‌گيرد.

28-گل ناز:
Portulaca grandiflora
Protulacaceae : تيره
گل ناز يكي از مهمترين گلهايي است كه در باغهاي قديمي كشت مي ‌شد و معمولاً براي كاشت آن محل خاصي را در نظر مي گرفتند. بذر آن بسيار ريز است. كشت آن بوسيله بذر انجام مي شود و شبيه به چمن كاري است. خاك آن بايد غني و خوب باشد. گلهاي آن بسيار زيبا، پاكوتاه و به رنگهاي قرمز،آبي‌، بنفش‌، سفيد، زرد و حنائي است. داراي شاخه‌ها و برگها ي گوشتي است و از طريق قلمه زدن نيز تكثير مي‌‌شود.

29- پامچال:
Primula forrestii
Primulaceae: تيره
گونه هاي متعدد آن بومي مناطق سرد و مرطوب بوده. به سرما مقاوم است . فصل گل دهي آن زمستان و اوايل بهار است. بذر آن به سرعت قوه ناميه( زمانيكه بذرهاي گياهي تحت شرايط محيطي نامساعد قرار گيرند‌، فغاليتهاي متابوليسمي آنها به حداقل مي‌رسد و اصطلاحاً بذرها به خواب مي روند و به محض مساعد شدن شرايط جوانه مي زنند) خود را از دست مي دهد. درختچه بذر تازه بايد كاشته شود. گلهاي آن به رنگهاي بسيار متنوع زرد‌، سفيد، ارغواني‌، بنفش‌، قرمز است.

30- آلاله:
Ranunculus glacialis
Ranunculaceae: تيره
داراي گلهاي زيبا و درشت پرپر، به قطر 4 سانتي متر است. آلاله ايران درجهان شهرت دارد. در غرب ايران مي‌رويد. داراي گلهايي درشت به رنگ قرمز است. ساقه‌هاي گلدهنده اين گياه به 25 سانتي متر يا بيشتر مي رسد. بذرآن در ماههاي تير و مرداد در محل اصلي كشت مي شود
گياهان چند ساله آلاله را در فصل بهار مي‌توان از طريق تقسيم بوته تكثير كرد. ميوه آن فندقه است.

31- تاج الملوك:
Aquilegia hybrida
Ranunculaceae : تيره
گياهي است دائمي وگلهاي آن زينتي است كه در اوايل فصل بهار به گل مي رود. اين گياه نيز با سابقه بسيار طولاني در باغهاي ايراني كشت مي شده است. از طريق كاشت بذر قابل تكثير است وبذر آن را در اسفند ماه كشت مي‌كنند، سپس در ماههاي بعد آنرا گلداني كرده در باغچه‌ها مي‌كارند. اين گياه در برابر سرما كاملا مقاوم است .
ساده‌‌ترين روش ازدياد آن تقسيم بوته‌هاي چند ساله است. كه در بهار و قبل از شروع فصل رشد و نمو، انجام مي‌گيرد.

32- زبان در قفا:
Delphinum
Ranunculaceae : تيره
گونه‌‌هاي يكساله و دائمي اين گياه از دير باز در ايران كاشته مي شده است . خوشه‌هاي گل آن بسيار بلند و گلها درشت و زائده‌اي در قسمت عقب دارند، به همين دليل به آن زبان در قفا گفته مي‌شود. خاك آن بهتر است از نوع سبك باشد. به آفتاب كامل نياز دارد. گلهاي آن به رنگهاي سفيد‌، آبي و بنفش است. از طريق تقسيم بوته و بذر تكثير مي شود.

33-گل ميمون:
Antirrhinum majus
Scrophulariaceae : تيره
گياهي است به صورتهاي يكساله‌، دوساله و دائمي‌، كه اين مساله به نوع آب و هواي هر منطقه بستگي دارد. در نواحي كه زمستانهاي بسيار سرد دارد، گل ميمون به صورت يكساله كشت مي‌شود. در نواحي كه زمستانهايش خيلي سرد نيست ( حداقل درجه حرارت زمستان 10 درجه سانتي گراد)‌،گل ميمون تا اين درجه سرما را حفظ مي‌كند و در سال دوم محصول خوبي مي دهد.اين گياه در شرايط مطلوب به صورت دائمي كشت مي‌شود. خوشه‌هاي گل در اين گياه بلند است‌، حتي در بعضي واريته‌ها به يك مترو بيشتر هم مي‌رسد. محل آن بايد در آفتاب باشد‌، اما به محل سايه آفتاب نيز مقاوم است.


 

vahid mahdavi

مدیر بازنشسته
مطالبی راجع به گیاهان آپارتمانی


[FONT=times new roman, times, serif]نام گياه : يوکا-خنجری[/FONT]​
[FONT=times new roman, times, serif]فارسی اصيل : زنگوله ای (اشاره به گلهای زنگ مانند و وارونه)[/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]نام انگليسی: Spineless yucca[/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]نام علمی : Yucca elephantipes [/FONT]​
[FONT=times new roman, times, serif]کمتر خانواده ای است که با نام و شکل اين گياه آشنا نباشد،
[FONT=times new roman, times, serif]گياهی است از خانواده ليلياسه ، برگها بزرگ و کشيده و[/FONT]​
[FONT=times new roman, times, serif]خنجری،نوک تيز و به رنگ سبز ، در کاشت گروهی مورد استفاده فراوان دارد ،[/FONT]​
[FONT=times new roman, times, serif]ممکن است يک يا چند گياه داخل يک گلدان کاشته شود ،[/FONT]​
[FONT=times new roman, times, serif]با حذف جوانه انتهايی گياه 2 يا 3 شاخه خواهد شد ، به آبياری کمتری نيازمند است،[/FONT]​
[FONT=times new roman, times, serif]ساقه گل دهنده هر چند سال يکبار نمودار می شود و[/FONT]​
[FONT=times new roman, times, serif]گلهای سفيد و کرمی و به تعداد زياد به شکل زنگوله ای کوچک و واژگون ظاهر می شود[/FONT]​
[FONT=times new roman, times, serif]ولی در آپارتمان کمتر به گل می نشيند.[/FONT][/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif][/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]نياز ها :[/FONT]​
[FONT=times new roman, times, serif]ü نور : به نور کافی احتياج دارد ، از نور وسط روز بخصوص از پشت شيشه بيزار است ، 4 تا 5 هفته در سايه مقاومت می کند.[/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]ü دما : در جه حرارت مطلوب در زمستان 10 تا 16 درجه و در تابستان محتاج به نگهداری در خارج از اتاق و در بالکن است.[/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]ü آبياری: در تابستان آن را هميشه مرطوب و هر 2 تا3 روز يکبار آّبياری نماييد، ، در زمستان هر 10 روز يکبار آبياری کافيست.[/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]ü رطوبت : در تابستان هفته ای يکبار و در زمستان هر ماه يکبار غبارپاشی توصيه می گردد.[/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]ü خاک مناسب : خاک ليمونی مناسب ترين محيط رشد ريشه برای يوکا است.[/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]ü تميز نمودن برگها : جهت تميز نمودن برگها از پارچه يا اسفنج مرطوب استفاده کنيد و از مواد براق کننده استفاده نکنيد .[/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]ü تکثير : جدا کردن پاگياه در بهار[/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]کاشت بذر در بهار در دمای 20 درجه سانتی گراد[/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]کاشت قلمه در شن و ريشه دار نمودن آنها[/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]
[/FONT]​
[FONT=times new roman, times, serif][/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif][/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif][/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]عوارض و درمان :[/FONT]​
[FONT=times new roman, times, serif]ü لکه های قهوه ای روی ساقه و زير برگها مشاهده می گردند: عامل آن حشره آفت است . سطح زيرين برگ را با پنبه آغشته به سم حشره کش نفوذی خيس کرده و يا گياه را هفته ای يکبار سم پاشی نموده تا علايم برطرف گردند.[/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]ü نقاط زنگ مانند روی برگها مشاهده می گردد: از مواد براق کننده استفاده شده است ، برگها را با پارچه و يا اسفنج مرطوب تميز نماييد.[/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]ü برگها رنگ پريده اند: نور مستقيم زياد است ، گياه به نور کافی احتياج دارد ولی اشعه مستقيم آفتاب بخصوص در ظهر به برگهای آن صدمه وارد می کند.[/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]ü کليه برگهای يک شاخه سياهرنگ شده و می پوسند: آبياری بيش از اندازه است ، خاکهای سطحی گلدان بايد در فاصله بين 2 آبياری خشک شوند .[/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]ü برگهای زيرين زرد می شوند: نور کافی نيست گياه را به محل پرنورتری منتقل نماييد.[/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]ü برگها در زمستان خشک می گردند: هوا گرم است ، گياه را به محل خنک تری منتقل نماييد . غبارپاشی را فراموش نکنيد.[/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]ü زخمهای پنبه ای سفيد رنگ در وسط برگها مشاهده می شود : عامل آن حشره آفت است ، گياه را با سم حشره کش نفوذی هر 2 هفته يکبار طبق دستور سم پاشی نماييدتا علايم برطرف گردد. [/FONT]
 

vahid mahdavi

مدیر بازنشسته
نگهداری گیاهان

نگهداری گیاهان

[FONT=times new roman, times, serif]فيکوس[/FONT]​
[FONT=times new roman, times, serif]فارسی اصيل : انجيل (انجيل = انجير ) اشاره به خانواده انجير [/FONT]​
[FONT=times new roman, times, serif]فارسی رايج : فيکوس [/FONT]​
[FONT=times new roman, times, serif]نام انگليسی : Rubber plant[/FONT]​
[FONT=times new roman, times, serif]نام علمی : Ficus elastica[/FONT]​
[FONT=times new roman, times, serif]نام فيکوس دربرگيرنده گونه های زيادی از گياهان خانواده "موراسه" است که در اصل زادگاهشان آسيای استوائی است ، در هوای آزاد ارتفاع آن به 30 متر می رسد ، دارای شيرابه مخصوص هستند که با زخمی شدن از پوست آنها جاری می گردد ، گياهی عمومی جهت نگهداری در منازل جواب خوبی به شرايط آپارتمان داده است ، برگها پهن و براق و چرمی با نوک تيز و به صورت متناوب در طول ساقه می رويند ، با ريزش برگهای پير در قاعده ساقه گياه حالت بد منظر به خود می گيرند که در اين حالت می توان آن را از نزديکی سطح خاک قطع نمود تا گياه جوان گردد و از اندام هوايی به عنوان منبع تکثير استفاده نمود .[/FONT]​
[FONT=times new roman, times, serif]نيازها : [/FONT]​
[FONT=times new roman, times, serif]o نور : اگرچه در سايه هم می تواند خود را زنده نگهدارد ولی رشد آن مطلوب نمی باشد، از معرض نور مستقيم آفتاب در امان نگهداريد .[/FONT]​
[FONT=times new roman, times, serif]o دما : حداقل درجه حرارت در زمستان 16 و حداکثر آن در تابستان 29 درجه سانتی گراد .[/FONT]​
[FONT=times new roman, times, serif]o آبياری : هرگز اجازه ندهيد خاک گلدان باتلاقی گردد ، اگر در آبياری مشکوک هستيد يک روز آن را به تاخير اندازيد ، در فاصله بين 2 آبياری خاک گلدان بايد خشک شود ، با آب ولرم آبياری کنيد ، هفته ای 2 بار در تابستان و يک بار يا کمتر در زمستان کافی است .[/FONT]​
[FONT=times new roman, times, serif]o رطوبت : حداقل هفته ای يکبار غبارپاشی نماييد ، با بالا رفتن درجه حرارت در تابستان غبارپاشی را بيشتر کنيد .[/FONT]​
[FONT=times new roman, times, serif]o تغذيه : جهت تامين مواد غذايی گياه را با کودهای مايع يا جامد محلول در آب مخصوص گياهان زينتی هر 2 هفته يکبار طبق دستور تغذيه مصنوعی نماييد .[/FONT]​
[FONT=times new roman, times, serif]o خاک مناسب : بهترين خاک ليمونی است . زهکش را بازديد کنيد .[/FONT]​
[FONT=times new roman, times, serif]o تعويض گلدان : (فصل رشد در بهار و تابستان ) بخصوص اگر رشد آن سريع باشد هر سال احتياج به تعويض گلدان با يک اندازه بزرگتر دارد . در صورت عدم امکان 5-7 سانتيمتر از خاکهای سطحی گلدان را با خاک نو غنی تعويض و هر 2 هفته يکبار تغذيه مصنوعی نماييد .[/FONT]​
[FONT=times new roman, times, serif]o تميز نمودن برگها : برگها را با ملايمت با پارچه پنبه ای و يا اسفنج مرطوب تميز نماييد ، ازمواد براق کننده شيميايی در هر ماه فقط يکبار استفاده نماييد .[/FONT]​
[FONT=times new roman, times, serif]o تکثير : گرفتن قلمه حداقل با يک برگ در بهار ريشه دار کردن آنها در درجه حرارت 24 تا 27 سانتی گراد خوابانيدن هوايی گياهانی که برگهای پايين خود را از دست داده اند ( در بهار ).[/FONT]​
[FONT=times new roman, times, serif]file:///C:/DOCUME~1/vahid/LOCALS~1/Temp/msohtml1/01/clip_image001.gif نکته عمومی :[/FONT]​
[FONT=times new roman, times, serif]شوک وارده به گياه مريض در اثر تعويض گلدان ممکن است باعث تلف شدن آن گردد.[/FONT]​
[FONT=times new roman, times, serif]گلدان گياه مريض را تا بهبودی کامل تعويض نکنيد.[/FONT]​
[FONT=times new roman, times, serif]v با زخمی شدن سطح ساقه شيرابه سفيد رنگی که در حقيقت شيره گياهی است از گياه خارج می گردد ، جهت جلوگيری از خروج آن سطح زخم را با وازلين آغشته نماييد .[/FONT]​
[FONT=times new roman, times, serif]· خوابانيدن شاخه هوايی :[/FONT]​
[FONT=times new roman, times, serif]اگر گياه فيکوس شما مسن بوده و بعلت ريزش برگهای قسمت پايين تنه شکل ناخوشايندی پيدا کرده است با يک کارد تيز در زير محل اتصال برگ به تنه خراش کوچک به طول يک سانتی متر بموازات همديگر در طول ساقه ايجاد و با ماليدن مقداری شن نرم آغشته به هورمون توليد ريشه روی خراش ها آنها را با خزه و دستمال کاغذی خيس پوشانيده و با يک کيسه پلاستيکی آن را محکم ببنديد . ريشه ها پس از چند ماه ظاهر گرديده و می توانيد شاخه را از قسمت زيرين ريشه قطع نموده و در گلدان جديد کاشت نماييد .[/FONT]​
[FONT=times new roman, times, serif][/FONT]​
[FONT=times new roman, times, serif]
[/FONT]​
[FONT=times new roman, times, serif]عوارض و در مان :[/FONT]​
[FONT=times new roman, times, serif][/FONT]​
[FONT=times new roman, times, serif]ü برگها بد شکل ، رنگ پريده و ريز هستند : گياه احتياج به تغذيه مصنوعی دارد ، هر 2 هفته يکبار طبق دستور عمل نماييد.[/FONT]​
[FONT=times new roman, times, serif]ü برگها بی رنگ شده اند : نور زياد است گياه را به محل کم نورتری منتقل نماييد.[/FONT]​
[FONT=times new roman, times, serif]ü در زير برگها و روی ساقه ها لکه های برجسته قهوه ای مشاهده می گردد: عارضه مربوط به حمله حشره آفت است ، هر ماه يکبار با سم حشره کش نفوذی گياه را طبق دستور سمپاشی نماييد . با پنبه آغشته به سم نيز می توانيد لکه ها را مسموم کنيد .[/FONT]​
[FONT=times new roman, times, serif]ü زخم های پنبه ای شکل سفيد در سطح برگها ظاهر می گردند: عامل آن حشره آفت است هر 14 روز يکبار تا رفع علايم با سم حشره کشی نفوذی گياه خود را طبق دستور سمپاشی نماييد ، با برس مخصوص آغشته به محلول سم نيز می توانيد زخمهای سفيد پنبه ای شکل را مسموم نماييد.[/FONT]​
[FONT=times new roman, times, serif]ü برگها دارای لکه های قهوه ای هستند و به طور ناگهانی سقوط می نمايند: هوا خيلی سرد است گلدان را به محل گرمتری ببريد.[/FONT]​
[FONT=times new roman, times, serif]ü لکه های زرد روی برگهاست و تار عنکبوت زير آنها مشاهده می گردد : کنه ريز قرمز عامل آن است ، هر 2 هفته يکبار با سم کنه کش طبق دستور سمپاشی نماييد . غبارپاشی در کاهش آفت موثر است .[/FONT]​
[FONT=times new roman, times, serif]ü لکه های سوخته روی برگها نمايان شده است : در آفتاب غبارپاشی نکنيد عبور نور خورشيد از قطرات آب مانند عبور نور از شيشه است ، گياه را از معرض اشعه مستقيم آفتاب در امان نگهداريد .[/FONT]​
[FONT=times new roman, times, serif]ü برگها لوله شده و آويزان است : گياه تشنه است گلدان را به مدت 15 دقيقه درون تشت پر از آب قرار دهيد ، آبياری را تنظيم کنيد .[/FONT]​
[FONT=times new roman, times, serif]ü برگهای پايينی زرد شده و سقوط می نمايند :[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]آبياری بيش از اندازه بوده است اجازه دهيد سطح خاک در فاصله بين 2 آبياری خشک شود سپس آبياری کنيد ، اين عارضه در گياهان مسن طبيعی است [/FONT]
 

کلروفیل

عضو جدید
کاربر ممتاز
نگهداری از گیاهان آپارتمانی

نگهداری از گیاهان آپارتمانی

گیاهان گلدانی، تزئین زنده و زیبای خانه هستند و هر کسی با دانستن نیازهای ابتدایی این گیاهان که شامل نور، آب و غذا است، میتواند از آنها نگهداری کند و از این کار بسیار لذت ببرد.

نور
نور نخستین نیاز یک گیاه است. گیاهان غذای خود را از طریق فوتوسنتز و در نور خورشید تهیه میکنند. البته گیاهان متفاوت به میزانهای مختلفی از نور نیاز دارند. همواره باید هنگام تهیه یک گیاه، درباره نوع نوری که به آن نیاز دارد سوال کنید. نوع نور مورد نیاز گیاهان به سه دسته تقسیم میشود:

• نور مستقیم - در این حالت نور خورشید بدون هیچ مانعی مستقیما با گیاه برخورد میکند.
• نور غیر مستقیم - در این حالت نور خورشید فضای اتاق را روشن میکند و به گیاه میرسد اما مستقیم بر روی آن نمیتابد.
• نور پخش شده یا ***** شده - نور در این حالت از یک واسطه مانند پرده نازک یا صفحه ای مانند شیشه مات عبور میکند و سپس به گیاه میرسد.


بسادگی با کمک یک مداد می توانید رطوبت
خاک را اندازه بگیرید.


آب
شما میتوانید یک مداد را در خاک گلدان فرو برده و با امتحان سر آن از نمناک بودن خاک مطمئن شوید.


گاهی یک باغبان میتواند از با آبیاری بیش از حد و از روی محبت گیاهی را بکشد. این یکی از شایعترین اشتباهات در زمینه نگهداری از گیاهان خانگی است. خاک هر گیاه در فاصله دو آبیاری به میزان خاصی رطوبت نیاز دارد. بعضی از آنها باید خاکی دائما مرطوب داشته باشند و بعضی باید در این فاصله کاملا خشک شوند. این هم سوالی است که پاسخ آنرا باید از فروشنده و یا شخصی وارد به باغبانی بپرسید. چند نکته مهم در آبیاری:

• در فاصله دو آبیاری میزان رطوبت خاک را به کمک یک چوب، مداد یا حتا انگشت خود اندازه بگیرید. چوب یا انگشت خود را در زیر لایه رویی خاک فرو کنید تا از میزان نم آن مطلع شوید.
• بهترین وسیله آبیاری، آب پاش است و آبیاری باید در اطراف ساقه انجام شود.
• گیاه را طوری آبیاری کنید که اضافه آب از سوراخ زیر گلدان خارج شود.
• از آب ولرم یا گرم استفاده کنید زیرا آب سرد موجب وارد شدن شوک به ریشه ها شده و به آنها صدمه میزند.
• پس از آبیاری با اسپری کردن آب به شاخ و برگها برای گیاه محیطی مرطوب ایجاد کنید.
• بعضی از انواع گلدانهای تزئینی فاقد روزنه خروج آب هستند. شما میتوانید گیاه خود را در ظرفی کوچکتر و دارای روزنه، قرار داده و سپس آنرا در گلدان مورد نظر خود قرار دهید.اما به یاد داشته باشید که گلدلن کوچکتر را به کمک چند تکه سنگریزه یا پایه، طوری قرار دهید که کف آن مماس با سطح زیرین ظرف تزئینی نباشد و راه برای خروج آب اضافه باز باشد.

غذا
گیاهان نیازهای خاص غذایی دارند و در اینجا هم، زیاده روی در تغذیه گیاه، آنرا از بین میبرد. غذای گیاهان یا کودهای شیمیایی، در سه شکل کلی عرضه میشود:

• حلال در آب - که شامل پودر یا مایعی است که با آب رقیق شده و بر روی گیاه یا خاک آن ریخته میشود.
• غذای جامد میخی شکل - این نوع کود به شکل میخ یا کپسولهایی فشرده است که در خاک فرو برده میشود و به تدریج مواد غذایی را آزاد میکند.
• کود دانه ای - این کود که به شکل دانه های ریز ساخته میشود بر روی خاک اطراف ساقه پاشیده میشود و کم کم همراه با آب به داخل خاک نفوذ پیدا میکند.


هنگام تعویض گلدان آنرا یک سایز بزرگتر
انتخاب کنید.


تعویض گلدان
هنگامی که شاخ و برگ یک گیاه بیش از حد سنگین شود یا اینکه ریشه های آن از روزنه خروج آب بیرون بزنند، زمان تعویض گلدان فرا رسیده است.


گیاه خود را به گلدانی که تنها کمی از گلدان قبلی بزرگتر است منتقل کنید.

هنگامی که گیاهی را از گلدان خارج میکنید، گلدان را با یک دست نگه دارید و با دست دیگر محکم ساقه ها را نگه دارید و گیاه را به آرامی بیرون بکشید.


هنگام تعویض گلدان، گیاه را با یک دست
و گلدان را با دست دیگر بگیرید.


چند نکته برای تعویض گلدان
• همیشه گلدان یا ظرفی را انتخاب کنید که دارای روزنه خروج آب باشد.
• قرار دادن یک تکه توری بر روی روزنه خروج آب، موجب میشود که خاک هنگام آبیاری از ته گلدان خارج نشود.
• برای گلدانهای خود همیشه از خاک مخصوص گیاهان آپارتمانی استفاده کنید و آنها را با خاک باغچه پر نکنید.
• قبل از ریختن خاک گلدان در اطراف گیاه، آنرا مرطوب کنید.
• در ابتدا مقداری خاک و ماسه در ته گلدان بریزید و آنرا خوب به پایین فشار دهید، گیاه را با احتیاط از گلدان قبلی خارج کنید، خاک اطراف یشه های آنرا بتکانید تا ریشه ها بتوانند به خوبی پخش شوند. گیاه را در گلدان جدید قرار داده و آنرا کاملا از خاک پر کنید، اطراف آنرا خوب فشار داده و محکم کنید و گیاه را کاملا آبیاری نمایید.
• اگر پس از تعویض گلدان، برگهای پایینی گیاه قهوه ای رنگ شدند، نگران نشوید و آنها را پس از خشک شدن به آرامی جدا کنید.
• پس از تعویض گلدان، آنرا با توجه به نیاز گیاه در محل مناسبی قرار دهید.



منبع:فاریا
 

vahid mahdavi

مدیر بازنشسته
پرورش گياهان

پرورش گياهان

[FONT=arial, helvetica, sans-serif]پرورش: پیچ امین الدوله[/FONT]
نوشته : مهندس منوچهر کارگر

[FONT=arial, helvetica, sans-serif]پ[/FONT][FONT=arial, helvetica, sans-serif]يچ امين الدوله [/FONT]
[FONT=arial, helvetica, sans-serif][FONT=arial, helvetica, sans-serif]LONI[FONT=arial, helvetica, sans-serif]CERA[/FONT][/FONT][/FONT]
[FONT=arial, helvetica, sans-serif][FONT=arial, helvetica, sans-serif]پيچ امين الدوله[/FONT] ،[FONT=arial, helvetica, sans-serif] Lonicera از گياهان خانواده كاپريفولياسه Caprifoliacea [/FONT][/FONT]

[FONT=arial, helvetica, sans-serif][FONT=arial, helvetica, sans-serif]و جزو گياهان بالارونده و متداول[/FONT][/FONT][FONT=arial, helvetica, sans-serif][FONT=arial, helvetica, sans-serif] قديمي بوده و در بيشتر منازل قديمي براي [/FONT][/FONT]

[FONT=arial, helvetica, sans-serif][FONT=arial, helvetica, sans-serif]پوشش آلاچيق ، چَپَر ، داربست هاي چوبي از[/FONT][/FONT][FONT=arial, helvetica, sans-serif][FONT=arial, helvetica, sans-serif]آن استفاده ميكردند . [/FONT][/FONT]

[FONT=arial, helvetica, sans-serif][FONT=arial, helvetica, sans-serif]اين گياه به نام امين الدوله صدر اعظم ايران در دوران سلطنت قاجار از اين جهت[/FONT][/FONT]

[FONT=arial, helvetica, sans-serif][FONT=arial, helvetica, sans-serif]نامگذاري شده كه گويا اولين بار توسط امين الدوله به ايران آورده شده است در [FONT=arial, helvetica, sans-serif]حالي[/FONT][/FONT][/FONT]

[FONT=arial, helvetica, sans-serif][FONT=arial, helvetica, sans-serif]كه [/FONT][/FONT][FONT=arial, helvetica, sans-serif][FONT=arial, helvetica, sans-serif]نام علمي آن لوني سرا Lonicera ميباشد . [/FONT][/FONT]

[FONT=arial, helvetica, sans-serif][FONT=arial, helvetica, sans-serif]از انواع مشهور آن عبارتند از :[/FONT][/FONT]

[FONT=arial, helvetica, sans-serif]1[FONT=arial, helvetica, sans-serif] ـ پيچ امين الدوله پريكلي منيوم L.periclymenium:[/FONT][FONT=arial, helvetica, sans-serif] است كه عطري بسيار دلپذير دارد . [/FONT][/FONT]
[FONT=arial, helvetica, sans-serif] [/FONT]​

[FONT=arial, helvetica, sans-serif][FONT=arial, helvetica, sans-serif]گلهاي لوله اي شكل گلدسته اي به رنگهاي سفيد ، كرم و ارغواني ملايم تمام گياه را [/FONT][/FONT]

[FONT=arial, helvetica, sans-serif][FONT=arial, helvetica, sans-serif]مي پوشاند . [/FONT][/FONT]

[FONT=arial, helvetica, sans-serif][FONT=arial, helvetica, sans-serif]شكفتگي گلهايش از اواسط خرداد تا شهريور ماه است .[/FONT][/FONT]

[FONT=arial, helvetica, sans-serif]2 ـ پيچ امين الدوله بلژيكا L.belgica:[/FONT][FONT=arial, helvetica, sans-serif] كه شكفتگي گلهايش زودرس ميباشد. [/FONT]


[FONT=arial, helvetica, sans-serif]گلبرگها[FONT=arial, helvetica, sans-serif] به رنگهاي گوناگون مشاهده ميشوند و بخصوص قسمت خارجي گلبرگها تيره تر[/FONT][/FONT]

[FONT=arial, helvetica, sans-serif]است .[/FONT]

[FONT=arial, helvetica, sans-serif][FONT=arial, helvetica, sans-serif]3 ـ پيچ امين الدوله سرو تينا Serotina: [/FONT][FONT=arial, helvetica, sans-serif]كه شكفتگي گلهايش به كندي وآرام صورت ميگيرد. [/FONT][/FONT]

[FONT=arial, helvetica, sans-serif]از ارقام ديگر اين گياه نوعي دورَگِه وجود دارد كه گلهاي زرد پرتقالي و برگهاي دائمي[/FONT]

[FONT=arial, helvetica, sans-serif]دارد. [/FONT]

[FONT=arial, helvetica, sans-serif]گلهاي اين گونه بخصوص بدون عطر و داراي دوام طولاني است و ازتيرماه تا آذرماه[/FONT]

[FONT=arial, helvetica, sans-serif]ادامه دارد. [/FONT]

[FONT=arial, helvetica, sans-serif]دو رَگِه ديگري از اين درختچه وجود دارد كه داراي گلهاي زرد ارغواني بوده و فقط در[/FONT]

[FONT=arial, helvetica, sans-serif]تابستان گل ميدهد .[/FONT]

[FONT=arial, helvetica, sans-serif][FONT=arial, helvetica, sans-serif]4 ـ پيچ امين الدوله ژاپوني L.japonica:[/FONT][FONT=arial, helvetica, sans-serif] اين گونه از انواع مقاوم و نيرومند است . [/FONT][/FONT]

[FONT=arial, helvetica, sans-serif][FONT=arial, helvetica, sans-serif]از ارديبهشت ماه تا[FONT=arial, helvetica, sans-serif]هنگام يخبندان غرق درگلهاي سفيد ميباشد . [/FONT][/FONT][/FONT]
[FONT=arial, helvetica, sans-serif] [/FONT]

[FONT=arial, helvetica, sans-serif]در اواخر دوران گلدهي گلبرگهايش به رنگ زرد و يا كِرِم در ميآيند و تا كنون دو رقم ژاپني آن مشاهده شده است .[/FONT]

[FONT=arial, helvetica, sans-serif][FONT=arial, helvetica, sans-serif]5 ـ پيچ امين الدوله چيني L.chinensis: [/FONT][FONT=arial, helvetica, sans-serif]داراي گلهاي صورتي و برگهاي ارغواني[/FONT][/FONT]

[FONT=arial, helvetica, sans-serif][FONT=arial, helvetica, sans-serif]است و تضاد بين[/FONT][/FONT][FONT=arial, helvetica, sans-serif][FONT=arial, helvetica, sans-serif]اين دو رنگ حالت عجيبي بوجود مي [FONT=arial, helvetica, sans-serif]آورند .[/FONT][/FONT][/FONT]

[FONT=arial, helvetica, sans-serif][FONT=arial, helvetica, sans-serif]6 ـ پيچ امين الدوله رتيكولاتا L.Reticulata:[/FONT][FONT=arial, helvetica, sans-serif] از انواع پاكوتاه بوده در سينه مال [/FONT][/FONT]

[FONT=arial, helvetica, sans-serif][FONT=arial, helvetica, sans-serif]و خاكهاي شيب دار[/FONT][/FONT][FONT=arial, helvetica, sans-serif][FONT=arial, helvetica, sans-serif] براي جلوگيري از ريزش خاك و سبز كردن خاك مورد استفاده [FONT=arial, helvetica, sans-serif]قرار [/FONT][/FONT][/FONT]

[FONT=arial, helvetica, sans-serif][FONT=arial, helvetica, sans-serif]ميگيرد . [/FONT][/FONT][FONT=arial, helvetica, sans-serif]تمام انواع اين درختچه پيچنده هستند و شاخه ها بدور پايه انتخاب شده ميپيچند . [/FONT]

[FONT=arial, helvetica, sans-serif]پايه ها اگر به شكل طاق كوچك يا داربست هاي چوبي كوتاه و بلند انتخاب شوند به تزئين[/FONT]

[FONT=arial, helvetica, sans-serif]باغچه كمك ميكنند .[/FONT][FONT=arial, helvetica, sans-serif]اين درختچه نياز مبرم به آفتاب و محلهاي آفتابرو دارد .[/FONT]

[FONT=arial, helvetica, sans-serif]خاك غني و آب فراوان ازاحتياجات اوليه رويش اين گياه ميباشد.[/FONT]

[FONT=arial, helvetica, sans-serif]احتياج به هرس مفصل ندارد ولي بايد هر چند وقت يكبار هرس كوچكي روي شاخه هاي[/FONT]

[FONT=arial, helvetica, sans-serif]آن انجام پذيرد تا زماني كه محل خود را پوشيده و سر سبز نگاه دارد [/FONT]
 

vahid mahdavi

مدیر بازنشسته
پرورش گل همیشه بهار

پرورش گل همیشه بهار

پرورش :گل هميشه بهار


نوشته : مهندس منوچهر كارگر



گل هميشه بهار
Calendula officinalis
(Soucis)
گل معروف به هميشه بهار Calendula officinalisگياهي قديمي است كه از قرنها پيش آنرا بيشتر براي اثر طبي كه معتقد بودند در برگهايش وجود دارد ميكاشته اند .
ولي اخيرأ جورهاي مختلف و قابل توجهي از آن بدست آورده اند كه در گلكاريها ميكارند . مانند :
1 ـ هميشه بهار شهاب C. Meteor : كه كلاپرك پُرپَرَش متناوبأ نارنجي و قرمز است .



2ـ هميشه بهارراديو نارنجي پُرپَرC. double Radio-orange :
3 ـ گل هميشه بهار ملكه C.Arvensis: كه كلاپركش زرد روشن به رنگ زردآلو است .
4ـ هميشه بهارپُرپَركورنيش طلائيC. double corniche d’ or: كه بوته اش كرپه و چپيده بهم است ، بلندي تمام اين جورها از 35 سانتيمتر تجاوز نمي كند .




گل هميشه بهار گياهي بتمام معني روستائي ميباشد كه در مقابل سرما بخوبي مقاومت ميكند .
بنابراين بذرش را در مهر ماه سال قبل روي خزانه كاشته ، پس از آنكه نهال ها قابل نشاء كردن شدند ، آنها را روي خزانه دوم نشاء ميكنند ، تا اوائل بهار كه آنها را به محل اصلي آن منتقل ميسازند .
اگر بذر هميشه بهار را اوائل فروردين ماه بكارند بوته هاي آن ضعيف تر و كم پشت ميشود .
اين گياه در مقابل خشكي دوام زياد داشته و در هر زميني ميتوان آنرا كاشت .
تكثير :
زياد كردن اين گياه به روش كاشتن بذر آن و با شرايطي كه اشاره شد امكان پدير است
 

vahid mahdavi

مدیر بازنشسته
پرورش : گل نيلوفر


نوشته : مهندس منوچهر كارگر






گل نيلوفر
Ipomea

گل نيلوفرIpomaea L. را همه ميشناسند .
اين گل از قديم الايام در ايران كاشته ميشده و از گلهائيست كه كاشتن آن خيلي آسان و بي زحمت است .اين گل بصورت پيچك به دور شاخه درختان و يا تنه درختان و تيرهاي چراغ برق و يا پايه هاي آلاچيق پيچيده و بالا ميرود .
بلندي آن بنا به تكيه گاهي كه به آن پيچيده تغيير مي كند و تا چندين متر ارتفاع پيش ميرود .
اقسام قابل توجه اين گل عبارتند از :

1 ـ نيلوفر ارغواني I. purpurea : كه بوته اش باندازه كافي بلند شده بخوبي دور نخ يا سيم يا پنجره پيچيده آنرا سبز و پُر گل مينمايد .
از اين قسم جورهاي متعددي با گل سفيد ، صورتي ، بنفش ، ابلق يا حاشيه دار وجود دارد كه گل تمام آنها قبل از طلوع آفتاب باز شده تا يكي دو ساعت از روز دوام ميكند .
2 ـ نيلوفر ستاره آبي I. blue star : يكي از اقسام بسيار زيباي نيلوفر ميباشد كه رنگ گلهاي آن نقره آبي و گلهاي آن كه هر روز يك دسته باز ميشود از صبح تا چهار بعد از ظهر دوام ميآورد .

هواي خنك با اين گل سازگارتر از آفتاب گرم است .
گل نيلوفر براي پوشاندن پنجره ها و آلاچيقها و يا تيرهاي چراغ برق و پايه و ستون هاي ايوانها خيلي مناسب است .
تكثير :
زياد كردن اين گل به روش كاشتن بذر آن امكان پذير است .
بذر گل نيلوفر را اوائل فروردين در محل اصلي آن ميكارند .
اين گياه در هر خاك و آب و هوايي رشد مي كند ونياز به مراقبت هاي خاص ندارد
 

vahid mahdavi

مدیر بازنشسته
برگ انجیری

برگ انجیری

برگ انجيری ( monstera deliciosa )
گیاهی بسيار مقاوم است . هوای گرم و مرطوب ايده آل آن است تغييرات درجه حرارت را براحتی می پذیرد ، ریشه های هوایی آنها احتياج به تغذيه و تکيه گاه خزه دار دارند برای افراد مبتدی گياهی مناسب است .
نیازها :
نور :نزدیک پنجره با نور غير مستقيم نيم سايه نيم آفتاب نور دلخواه اين گياه است مواظب اشعه مستقيم آفتاب باشيد .نور مستقيم آفتاب باعث سوختگی برگها میشود
دما :اگرچه تا 10 درجه مقاومت میکند ولی کمتر از 13 درجه را دوست مقاومی است در زمستان در صورت افت دما اگر به گياه خیلی کم آب بدهیدر مقابل سرما مقاومت میکند در تابستان غبار پاشی کنید .
آبیاری :در بین دو آبیاری اجازه دهيد سطح خاک گلدان خشک شود آب بيش از اندازه
برای گياه مضر است .
خاک :ترکيبی از خاک برگ ( مقدار خاک برگ بيشتر باشد ) کود آلی و خاک باغچه (
گل رس ) برای اين گياه مناسب است .

تکثير: گرفتن قلمه در بهار که البته چون قلمه ها دارای ریشه هوایی هستند براحتی
تکثیر می شود و هر 3 یا 4 قلمه ای را که ریشه کامل داده در یک گلدان کاشته و
وسط گلدان یک قیم خزه دار قرار دهید تا گیاه روی این قیم رشد کرده و بالا رود که
منظره زیبایی به گلدان می دهد
نکته :البته بعضی از گونه های این گیاه احتیاج به قیم ندارند . همیشه روی برگها را با پارچه ای نرم از گرد و غبار پاک کنید .

 

gavad

عضو جدید
کاشت و تکثیر گیاهان زینتی (بخش اول)

کاشت و تکثیر گیاهان زینتی (بخش اول)

لكاری، آشنایی با مفاهیم
جایگاه گلکاری در ایران
اهمیت تاریخی: قدمت کشت و كار و نگهداری گل‌ها در ایران شاید همزمان با شروع کشاورزی بوده است. با نگاهی به تاریخ و فرهنگ ایران بنظر می‌آید که همواره ایرانیان در زمینه موضوعات مرتبط با گل‌ها جایگاه خوب و ارزنده‌ای داشته‌اند. اهمیت اقتصادی: شاید قدیمی‌ترین گلخانه‌های موجود در ایران كه در حال حاضر هم فعال هستند قدمتی در حدود 75 – 70 سال دارند. در حقیقت اهمیت اقتصادی این رشته، سابقه طولانی در ایران دارد. زمانی كه بسیاری از کشورها نامی در زمینه پرورش گل و گیاه نداشته اند کشور ما با داشتن گلخانه‌های خوب و قابل قبول در زمان خود وضعیتی مناسب داشته است. کشت و كار پرورش گل‌های زینتی در ایران بعنوان یک رشته اقتصادی سابقه‌ای به قدمت احداث گلخانه‌ها ندارد اما از زمان‌های گذشته، گلخانه‌دارها کار تکثیر و پرورش گیاهان را برای سرگرمی، و گذران اوقات فراغت انجام می‌دادند. در سال‌های اخیر بدلیل نیاز روز افزون بازار و خواست افراد جامعه و بدلیل محدود شدن فضای زندگی مردم این وضعیت کاملاً تغییر كرده است. بطوری که در سال‌های اخیر احداث گلخانه‌های نسبتاً مجهز و كارآمد بمنظور کشت و پرورش و تكثیر گیاهان زینتی و نیز توسعه اقتصادی پیشرفت زیادی داشته است. ایران یکی از خواستگاه‌ها و زادگاه‌های طبیعی گیاهان زینتی از جمله لاله، سنبل، زنبق، سیکلمه و برخی از درختچه‌ها و تعداد زیادی از درختان میوه بشمار می‌آید، و در منابع علمی دنیا اسناد و مدارک مربوط به این موضوع موجود است. ولی از نظر اقتصادی و صادرات گل و گیاه هنوز موقعیت مناسبی در سطح دنیا ندارد.
 

gavad

عضو جدید
کاشت و تکثیر گیاهان زینتی (بخش اول)

کاشت و تکثیر گیاهان زینتی (بخش اول)

جایگاه ایران از نظر جغرافیایی
موقعیت جغرافیایی ایران از دو نظر قابل ارزش است :
- از نظر آب و هوایی
- موقعیت نسبت به كشورهای همسایه.

1- ایران در یک منطقه پر رود با طول روز بلند و روشنایی کامل آفتاب قراردارد و از این نظر می‌تواند در بسیاری از هزینه‌های مربوط به گرم كردن و روشن نگه داشتن گلخانه‌ها كه برای کاشت و تکثیر گیاهان زینتی اهمیت زیادی دارد، صرفه جویی كند.
2- موقعیت ایران بدلیل قرار داشتن در کنار کشورهای پر مصرف گل و گیاه از نظر اقتصادی حائز اهمیت است. همسایه‌های شمالی و جنوبی ایران از خریداران بسیار خوب گیاهان زینتی هستند. ایران با داشتن یک بازار متعادل و نسبتاً ثابت و دائمی قادر است جایگاه واقعی خود را در این عرصه پیدا کند.
كشورهای مهم تولید كننده و مصرف كننده گل و گیاه
1- هلند 2- ایتالیا 3- آلمان 4- سوئیس 5- دانمارك 6- بلژیك 7 - سوئد 8- ژاپن 9 - انگلستان 10- استرالیا 11- فرانسه 12- اسپانیا 13- آمریكا
همانطور كه مشاهده می‌كنید هلند مقام اول در بین همه كشورها را دارد و بقیه كشورها در رتبه بعدی قرار گرفته‌اند. از لحاظ موقعیت جغرافیایی و آب و هوایی و هم‌چنین وضعیت نیروی کار، ایران در مقایسه با هلند از موقعیت مناسب‌تر و ارزان‌تری برخوردار است. ارز آوری گل و گیاه برای ایران یک موقعیت انحصاری است. در کشور ما گاهی ارز آوری گل‌های شاخه بریده با ارز آوری نفت مقایسه می‌شود. بطوری كه فروش 2 تا 3 شاخه گل (از بعضی انواع گل‌ها) می‌تواند ارز‌آوری معادل یك بشكه نفت را داشته باشد و صادرات گل‌ها و گیاهان زینتی می‌تواند جانشین صادرات نفت شود. اما پارامترهای لازم و شاخص‌های قابل قبول بازار جهانی برای پرورش گل و گیاه را باید مهیا کرد.
رشته‌ها و زیر شاخه‌های متعددی در رابطه با گلكاری یا Flowery culture وجود دارد. یكی از این موارد استفاده از اندام‌های گیاهان زینتی می‌باشد.
 

gavad

عضو جدید
کاشت و تکثیر گیاهان زینتی (بخش اول)

کاشت و تکثیر گیاهان زینتی (بخش اول)

از لحاظ موقعیت مصرفی گیاهان زینتی را به سه دسته تقسیم می‌کنند :
گیاهان یك ساله یاAnnual Plants ؛ گیاهان زینتی که بعنوان گل‌های فضای سبز استفاده می‌شوند. این گیاهان معمولاً مقاوم به سرما نیستند و دوره زندگی نسبتاً کوتاهی دارند. مانند گل اطلسی و آحار.
گل‌های دائمی یا Perennial Plants؛ گیاهانی که بیش از یک سال در فضای آزاد قابلیت رشد و نمو دارند. مانند گل تاج‌الملوك، داودی و زنبق‌های دائمی.
گیاهان آپارتمانی یا Indoor Plants؛ گیاهانی که فقط در فضای محدود آپارتمان‌ها و گلخانه‌ها قابل نگهداری هستند. مانند برگ انجیلی و فوتوس.
انجام تحقیقات برای صادرات گل‌ها و گیاهان زینتی یك امر مسلم و ضروری است. هم‌چنین مجموعه عواملی که در این راستا باید مد نظر قرار گیرند عبارتند از :
نوع خاک و بستر مورد پرورش گیاهان؛
نوع محصول ارائه شده؛
تداوم تولید در طی یک زمان معین.
 

gavad

عضو جدید
کاشت و تکثیر گیاهان زینتی (بخش اول)

کاشت و تکثیر گیاهان زینتی (بخش اول)

انواع گلكاری یا Flowery culture
گیاهان گلدار گلدانی یا Pot Plant؛ گیاهانی که در فضای مستور آپارتمان رشد و نمو می‌کنند و بخش زینتی آن‌ها همان گل است. مانند گل حنا، سیکلامن ایرانی، آزالیا و ...
گل‌های شاخه بریده یا Cut Flowers؛ گروه بسیار بزرگی از گیاهان زینتی در این رده هستند. تعداد زیادی از گیاهان زینتی بعنوان بخش‌های بریده شده و جدا از پایه مادری قابل عرضه به بازار هستند. نظیر انواع میخک، ژربرا، رز و ارکیده.
بسته به نوع بازار و سلیقه خریداران تقریباً همه گیاهان Cut Flowers شبیه بهم عرضه می‌شوند. اینطور که برآورد نشان می‌دهد معمولاً میخک، رز و ژربرا سه محصول رده اول تا سوم گل‌ها شناخته شده‌اند.

درختان، درختچه‌ها و پیچ‌های زینتی یا Trees, Shrubs and Climbers؛ این مجموعه در کشت و کار گیاهان زینتی جایگاه ارزنده‌ای دارد و ایران می‌تواند در این قسمت موقعیت خوبی کسب کند.
 

gavad

عضو جدید
کاشت و تکثیر گیاهان زینتی (بخش اول)

کاشت و تکثیر گیاهان زینتی (بخش اول)

تاسیسات گلكاری
تعریف گل­خانه: گل­خانه یاGreen house به فضای محدودی اطلاق می­شود كه قابلیت كنترل شرایط محیطی مناسب را برای رشد گیاهان از نواحی مختلف در طی فصول مختلف یك سال داشته باشد. طبق این تعریف از جمله عملكرد گل­خانه، فراهم كردن شرایط محیطی لازم و مورد نیاز محصولی معین است.
گل­خانه­ها بر حسب اینكه چه نوع مصالح ساختمانی در آن‌ها بكار برده شده است به نوع ثابت و متحرك تقسیم‌بندی می­شوند. گل­خانه­های ثابت و متحرك بنا ­بر نیاز در موقعیت معین، در جایی كه مدنظر ما است احداث می­شوند.
گل­خانه­های ثابت، به گل­خانه­هایی گفته می‌شود كه مصالح ساختمانی بكار رفته در آن‌ها از جنس پایدار و با دوام باشد. پس باید سالیان سال از آن‌ها استفاده كرد. بنابراین نكاتی در ساخت گلخانه‌های ثابت باید در نظر گرفته شود.
 

gavad

عضو جدید
کاشت و تکثیر گیاهان زینتی (بخش اول)

کاشت و تکثیر گیاهان زینتی (بخش اول)

تاسیسات گلكاری
تعریف گل­خانه: گل­خانه یاGreen house به فضای محدودی اطلاق می­شود كه قابلیت كنترل شرایط محیطی مناسب را برای رشد گیاهان از نواحی مختلف در طی فصول مختلف یك سال داشته باشد. طبق این تعریف از جمله عملكرد گل­خانه، فراهم كردن شرایط محیطی لازم و مورد نیاز محصولی معین است.
گل­خانه­ها بر حسب اینكه چه نوع مصالح ساختمانی در آن‌ها بكار برده شده است به نوع ثابت و متحرك تقسیم‌بندی می­شوند. گل­خانه­های ثابت و متحرك بنا ­بر نیاز در موقعیت معین، در جایی كه مدنظر ما است احداث می­شوند.
گل­خانه­های ثابت، به گل­خانه­هایی گفته می‌شود كه مصالح ساختمانی بكار رفته در آن‌ها از جنس پایدار و با دوام باشد. پس باید سالیان سال از آن‌ها استفاده كرد. بنابراین نكاتی در ساخت گلخانه‌های ثابت باید در نظر گرفته شود.

نكات مهم در احداث گلخانه­های ثابت
1. فاصله گلخانه تا بازار مصرف؛
2. كیفیت آب از نظر سختی؛
3. وجود بازارهای فروش محلی؛
4. دسترسی به كارگران متخصص.

انواع گلخانه های ثابت
گلخانه یكطرفه: از یك جهت از نور كامل آفتاب بر ­خوردار است و از جهت دیگر از مصالح ساختمانی پوشیده شده است. این نحوه ساخت و ساز گل­خانه برای مناطقی با شرایط محیطی نسبتاً دشوار بسیار مطلوب است. در مناطقی كه سرمای شدید یا یخبندان‌های طولانی وجود دارد، ساخت این گلخانه‌ها به صرفه می‌باشد.

گلخانه دو طرفه: از دو جهت بطور كامل از نور آفتاب بهره­مند است. این گلخانه برای كشت و پرورش بسیاری از محصولات، ایده­آل و مناسب است. زیرا از جهت نور و درجه‌ی حرارت بطور كامل از نور خورشید بهره می‌برد.
گلخانه نیمه دو طرفه: از یك جهت بطور كامل از نور آفتاب برخوردار است و از جهت مقابل تا نیمه از مصالح ساختمانی پر شده و نیمه دیگر از جنس شفاف (شیشه) است.
گلخانه های سه گانه هر كدام برای یك اقلیم معین مناسب می‌باشند. اما بطور كلی برای مناطق مختلف ایران گلخانه­های دو طرفه بسیار مناسب و مطلوب هستند. چرا كه در كشور ما، به علت برخورداری از نور فراوان مخصوصاً در زمستان می‌توان در مصرف سوخت صرفه جویی بسیار خوب و با ­ارزشی داشت.
عوامل قابل كنترل در گلخانه­ها
1.درجه حرارت؛
2.نور؛
3.رطوبت؛
4. مقدار گاز كربنیك(Co2).

هر كدام از عوامل قابل كنترل در گل­خانه­ها جداگانه توضیح داده می‌شوند.
درجه حرارت در گل خانه ها
تنظیم درجه حرارت در گل­خانه­ها شرط اولیه برای رشد و نمو بسیاری از گیاهان است. نیاز گیاهان به درجه حرارت دامنه­های مختلفی دارد. بعضی از گیاهان درجه حرارت­های بالاتری نیاز دارند مثل گیاهان مناطق گرمسیری. بعضی دیگر در درجه حرارت­های كمتر از 20 درجه سانتیگراد هم بخوبی رشد و نمو می­كنند، مانند گیاهانی كه از مناطق سردسیری منقل شده‌اند نظیر پامچال كه در جنگل‌های شمال دیده می‌شود.
اما چگونگی تنظیم درجه حرارت در گلخانه­ها بستگی به سیستم گرمایی دارد. انواع بخاری‌ها یا سیستم‌های گازی و ... می‌توانند مورد استفاده قرار بگیرند. اما دو شرط اولیه موجود در عامل گرم ‌كننده عبارتند از:
1- توان توزیع یكنواخت دما در سطح گلخانه را دارا باشد؛
2- فاقد اثرات مخرب زیست محیطی باشد.

نیاز نوری گیاهان
همه گیاهان به یك اندازه به نور نیازمند نیستند. بعضی از گیاهان نیاز به نور فراوانی دارند و بعضی دیگر به نور كمتری نیاز دارند. بنابراین گیاهان را از نظر نیاز نوری به سه گروه بزرگ تقسیم می­كنیم:
گیاهان روز بلندLDP : Long Day Plants برای به گل رفتن بین 10 تا 14 ساعت به نور نیاز دارند، مانند گیاهان فصلی تابستانه نظیر آحار، اطلسی، ناز و میمون.
گیاهان روز كوتاه SDP: Short Day Plants برای به گل رفتن نیاز نوری كمتر از 12 ساعت دارند. كه در نقطه مقابل گیاهان روز بلند قرار می‌گیرند، مثل گل داودی.
گیاهان بی تفاوت به طول روز NDP: Neutral Day Plants برای نگهداری در منزل بسیار مناسب و مطلوب هستند. مثل گل حنا یا بگونیا كه حساسیتی نسبت به طول روز ندارند و در تمام طول سال گل دارند.
به گل بردن گیاهان روز كوتاه در طی ساعات روشنایی، طولانی به موضوع كنترل نور بر می­گردد. در كشور ما با توجه به اینكه روزهای آفتابی خیلی زیاد است باید نیاز نوری گیاه شناخته شود تا گیاه در طی روزهای بلند بخوبی از رشد رویشی برخوردار باشد. لذا گیاهان روز كوتاه را به وسیله‌ی پایین آوردن ساعات روشنایی، بوسیله یك پرده تیره رنگ، و اصطلاحاً ایجاد شب­های طولانی به گل می­بریم.
نور در گلخانه ها
در گلخانه­ها مقدار نور را به وسیله‌ی پوشاندن شیشه­ها با حصیر، پاشیدن گِل و یا رنگ‌های قابل شست و شو و یا با استفاده از چادر­های الكترونیكی، كنترل می‌كنیم.
كنترل رطوبت در گلخانه­ها
تأ­مین رطوبت یكی از پارامترهای مهم در گلخانه­ها است. برای رشد و نمو گیاهان، البته باید نیازهای رطوبتی گیاهان را بشناسیم. بعضی از گیاهان به رطوبت‌های خیلی بالا نیاز دارند و بعضی دیگر به رطوبت كمتری نیاز دارند، مثل گل كاغذی. بعد از شناخت نیاز رطوبتی گیاهان، آن‌ها را در گلخانه­های خاص خود جایگزین می­كنیم یعنی همه گیاهان در یك نوع گلخانه نگهداری نمی‌شوند. در سطوح تخصصی و بزرگ، هر گلخانه برای یك محصول و یا تعدادی محصول مشابه با نیاز­های یكسان در نظر گرفته می‌شود.
راه‌ها و روش‌های مختلفی برای تأمین رطوبت گل‌خانه‌ها وجود دارد كه عبارتست از:
1. آبیاری؛
2. پاشیدن آب به سقف و كف و جدار گلخانه؛
3.كاربرد دستگاه‌های بخار ساز.

گاز كربنیك در گلخانه­ها
كاربرد Co2 تقریباً معادل استفاده از مواد غذایی، كاربرد پیدا كرده است. در كشور ما كه گیاهان از لحاظ نوری در وضعیت مناسبی قرار دارند می‌توان با بالا بردن مصرف Co2 راندمان محصول را نیز بالاتر برد.
وجود Co2برای انجام عمل فتوسنتز ضروری است. این واكنش شیمیایی منجر به تولید محصول سبز یا عملكرد گیاه می­شود . در این واكنشCo2 عامل بسیار مهمی تلقی می­شود.
فرمول فتوسنتز
6 CO2 + 6 H2O à C6H12O6 + 6 O2
گلخانه­های ایزوله و با شرایط استاندارد دارای Co2هستند. لذا گلخانه­هایی كه ارتباط كمتری با فضای خارج دارند و یا گلخانه­هایی كه تبادل گازی كمی دارند و در معرض رفت و آمد‌های مكرر و متوالی نیستند برای مصرفCo2 مناسب­تر هستند.
عوامل مؤثر در میزان مصرف Co2
1. فصل و موقعیت زمانی: در فصل‌های گرم و پر نور سال مقدار مصرف Co2 بیشتر است؛
2.نوع محصول: بسته به نوع محصول نیاز به Co2 نیز متفاوت است؛
سن گیاه: گیاهان مختلف در سنین مختلف نیازهای متفاوتی به Co23.دارند.
 

gavad

عضو جدید
کاشت و تکثیر گیاهان زینتی (بخش اول)

کاشت و تکثیر گیاهان زینتی (بخش اول)

بسترهای کشت، تکثیر و پرورش گیاهان زینتی
انواع محیط‌های كشت برای ریشه‌زایی
- ماسه؛
- پرلایت؛
- ورمیکولایت؛
- مخلوط ماسه و پرلایت.

ماسه
- محیط کشت معروف؛
- فاقد هر گونه عناصر؛
- ارزش آن به واسطه وجود تخلخل كافی، وجود اكسیژن و حفظ رطوبت.
اولین محیط كشت ماسه است كه برای ریشه‌دار کردن گیاهان ارزشی خاص دارد، زیرا قلمه‌های جدا شده از پایه‌های مادری ذخیره غذایی به اندازه کافی دارند. اندازه ذرات ماسه و تخلخل بین این ذرات بسته به نوع قلمه‌ها متفاوت است پس بهتر است که برای قلمه‌های مختلف اندازه معینی از محیط کشت را استفاده کنیم.
پرلایت
- منشا آتشفشانی؛
- سفید رنگ؛
- فاقد هرگونه ذخیره غذایی؛
- ارزش آن به واسطه ذخیره آب تا 4 برابر وزن خود.
دومین محیط کشت که برای تکثیر قلمه‌ها استفاده می‌کنیم پرلایت است. و به دلیل خصوصیات ذكر شده، در ریشه‌دار شدن قلمه‌ها یا گیاهانی که در غیر محیط خاک پرورش می‌یابند بسیار مفید و مناسب است. اندازه ذرات پرلایت بین 4- 2/1 میلی‌متر است و بسته به نوع مصرف و نوع قلمه برای تکثیر از پرلایت‌های نرم و نسبتاً درشت استفاده می‌کنیم. معمولاً مخلوطی از پرلایت‌های خیلی نرم و نسبتاً درشت به نسبت مساوی ترکیب می‌کنیم و بعنوان یک بستر ریشه‌زایی از آن استفاده می‌شود.
ورمیكولایت
- ماده معدنی از نوع میكا؛
- حاوی سیلیکات منیزیم، آلومینیم و آهن است.
در حقیقت یک رس حرارت دیده است که می‌تواند مقدار زیادی آب را جذب کند. ورمیکولایت بدلیل قیمت نسبتاً بالایی که دارد مصرف چندانی ندارد. بعلاوه بعلت جذب آب حجمش زیاد می‌شود و نباید تحت فشار قرار گیرد، زیرا تخلخلش را از دست می‌دهد. فقط در موارد خاص برای سازگاری دادن یک گیاه حاصل از کشت بافت در محیط جدید از این ماده استفاده می‌شود. بنابر این برای تکثیر معمول و متداول گیاهان عمدتاً ماده مورد مصرف پرلایت یا ماسه است.
مخلوط ماسه و پرلایت
- به نسبت مساوی مخلوط می‌شوند؛
- در سطح كاربردی مصرف زیادی دارد.
چهارمین محیط كشت، مخلوط ماسه و پرلایت است. به نسبت مساوی یک حجمی از پرلایت و ماسه نرم (همان چیزی که در اصطلاح باغبانی ماسه بادی می‌گویند) را با هم مخلوط می‌کنند و قلمه‌ها را در آن قرار می‌دهند. بعد از ریشه‌دار شدن قلمه‌ها و اطمینان از حجم ریشه، قلمه‌ها به محل مناسب دیگر انتقال می‌یابند.
محیط‌های کشت قلمه‌ها فاقد هر گونه ذخیره غذایی بوده و بدلیل آنکه فوق‌العاده سبک هستند تخلخل زیادی دارند و نمی‌توانند مواد غذایی را به مدت زیادی در خود نگه دارند. بعد از ریشه‌دار شدن گیاهان چون نیاز به عناصر معدنی در گیاه خیلی بالا می‌رود، در یک خاک مناسب که ذخیره کافی این مواد را دارند کشت می‌شوند.
محیط‌های پرورشی گیاهان – كشت خاكی
- متداولترین محیط کشت شناخته شده خاک یا Soilاست. تعریف خاک و انتظاری که از خاک برای نگهداری طولانی یک گیاه می‌رود، بسته به نوع گیاه و نیاز خاص غذایی آن گیاه متفاوت است. گیاهان علفی و آپارتمانی نیاز به یک بافت بسیار سبک دارند، بافتی که تخلخل کافی دارد و آب را به اندازه مناسب در خود نگهداری می‌کند و ریشه‌ها در آن بخوبی تنفس می‌کنند.
- ترکیبی با نسبت مساوی از خاک برگ، ماسه بادی و خاک زارعی و دارای یک بافت خوب و مناسب برای پرورش گیاهان آپارتمانی اصطلاحاً خاک سبک نامیده می‌شود.
- خاک سنگین در باغبانی کاربرد خیلی زیادی ندارد، فقط گیاهانی که ساختمان ریشه‌ای بسیار قطور و قوی دارند مثل گل كاغذی و هم‌چنین شاه‌پسند درختی و درختچه ختمی چینی در خاک‌های سنگین بهتر رشد و نمو می‌کنند.
- غیر از خاك تركیبات مصنوعی دیگر مثل پیت هم استفاده می‌شود. Peatخاكی است كه از بقایای در حال تخمیر اندام‌های مختلف گیاهی بوجود آمده است. پیت‌های طبیعی حاصل تخمیر خزه‌ها هستند. دو خزه معروف بنام‌های Sphagnum و Hyponum در اروپای شمالی به وفور یافت می‌شوند و معادنی که از این خزه‌ها در اروپای شمالی بدست آمده تحت عنوان تورب یا پیت خالص به بازار عرضه می‌شوند. پیتPH بسیار پایینی دارد و برای گیاهان اسید پسند و آن‌هایی که نیاز به PH پایین دارند بسیار مناسب و ایده‌آل است.
هیدروپونیك – كشت بدون خاك گیاهان
- پرلایت؛
- ورمیكولایت؛
- پشم سنگ؛
- پوكه معدنی.
البته این مواد فاقد هر گونه ذخیره غذایی هستند و مواد غذایی بطور مصنوعی به این سیستم‌ها باید اضافه شوند. پرلایتی كه مواد غذایی لازم به آن اضافه شده باشد بحث محیط كشت هیدروپونیک Hydroponic را به میان می‌آورد. معادن خاك پیت در چند ناحیه (عمدتاً در شمال ایران) شناسایی شده‌اند ولی این معادن دقیقاً حاصل تخمیر دو خزه معروف هاپونوم Hyponum و اسفاگنوم Sphagnum نیستند. پیت یا تورب ایران رنگ روشن‌تری دارد در حالیکه پیت اروپا دارای رنگ قهوه‌ای بسیار تیره است. PH پیت در معادن ایران خیلی زیاد و گاهی بیش از 7 می‌باشد (یعنی از حد خنثی کمی بالاتر است) ولی PH پیت‌های اروپایی حدود 5/4 است. هم‌چنین معادن كشف شده در ایران قابل توسعه در سطح وسیع نمی‌باشند.
رشد و نمو
مهم‌ترین عامل بعد از بستر رشد، عوامل موثر در رشد و نمو گیاه می‌باشند. ابتدا تفاوت بین رشد و نمو را یادآور می‌شویم (البته این تفاوت در فرهنگ نامه انگلیسی بیشتر نمایان است).
رشد یا Growthبزرگ شدن سلول‌ها و افزایش تعداد سلول‌ها را گویند. به عبارت دیگر منظور از رشد افزایش تعداد و حجم سلول‌هاست.
نمو یا Developmentبه مفهوم اختصاصی شدن و تمایز سلول‌هاست. ممكن است سلولی رشد زیادی داشته باشد ولی نمو نكرده باشد. هر وقت گیاه از مرحله‌ای وارد مرحله‌ی دیگر شود نمو یافته است. مثلاً گیاه گلخانه‌ای را در نظر بگیرید كه چند سالی رشد رویشی داشته ولی تا زمانی كه وارد فاز گل‌دهی نشده باشد نمو نداشته است. به معنای دیگر نمو پدیده‌ی تخصصی شدن سلول‌هاست.
عوامل موثر بر رشد و نمو
داخلی:
الف) عوامل ژنتیكی،
ب) هورمون‌های نباتی.
خارجی:
الف) حرارت،
ب) رطوبت،
ج) نور،
د) گازها.
ابتدا به تعریف عوامل داخلی می‌پردازیم. خصوصیاتی را كه عوامل خارجی بر آن بی‌تاثیرند را عوامل ژنتیكی می‌گویند. وقتی خصوصیات، صفر ذاتی هستند طوری كه عوامل خارجی بر آن‌ها بی‌تاثیرند، برای مثال اگر گیاهی گل‌های صورتی دارد عوامل خارجی نمی‌توانند رنگ گل‌های آن را تغییر بدهند.
كنترل اعمال فیزیولوژی گیاهان در مبحث هورمون‌ها گنجانده شده است
 

gavad

عضو جدید
کاشت و تکثیر گیاهان زینتی (بخش دوم)

کاشت و تکثیر گیاهان زینتی (بخش دوم)

کاربرد هورمون‌های گیاهی
هورمون
هورمون به موادی اطلاق می‌شود که به مقدار بسیار ناچیز در یک اندام معین از گیاه بوجود می‌آید و در اندام‌های دیگر استفاده می‌شود. با این تعریف شاید تصور شود که هورمون‌ها صرفاً جزء مواد کاملاً درون ساز گیاه هستند، اما همواره اینطور نیست زیرا هورمون‌ها هم در داخل اندام‌های گیاهی و هم به شکل سینتتیک و شیمیایی در خارج ساخته می‌شوند و روی گیاه القا می‌شوند. بنابراین علی رغم اینکه یک تفاوت ناچیز بین این دو نحوه ساخت هورمون موجود است بیشترین تفاوت مربوط به اصطلاح انگلیسی است.
در فارسی هم موادی که بصورت طبیعی در گیاه ساخته می‌شوند و هم موادی که به صورت مصنوعی از خارج به گیاه القا می‌شوند را تحت عنوان هورمون می‌شناسند، اما در اصطلاح انگلیسی موادی را که بصورت طبیعی (در داخل گیاه) ساخته می‌شوندPlant Hormone و موادی که بطور مصنوعی (در خارج از گیاه)‌ساخته می‌شوند را تحت عنوانPlant Growth Regulators یعنی تنظیم کننده‌های رشد گیاهی می‌شناسند. در تقسیم بندی‌های خیلی قدیمی‌تر هورمون‌ها بر حسب نوع قابلیت یا کاری كه به عهده دارند، به پنج دسته تقسیم می‌شوند.
هورمون‌ها
1- اكسین‌ها Auxines
2- ژیبرلین‌ها Giberellines
3- سیتوكینین‌ها Cytokinines
4- بازدارنده‌های رشد Inhibitors
5- اتیلن Ethylene
 

gavad

عضو جدید
کاشت و تکثیر گیاهان زینتی (بخش دوم)

کاشت و تکثیر گیاهان زینتی (بخش دوم)

اکسین‌ها Auxines
عوامل موثر بر عملكرد هورمون‌ها در روی گیاهان زینتی
غلظت Dosageهورمون مصرفی؛
سن فیزیولوژیكی گیاه

اکسین‌ها جزء اولین گروه هورمون‌های كشف شده هستند كه وظایفی همچون تسریع در ریشه‌زایی گیاهان و ریزش گل‌های اضافی درختان میوه را بر عهده دارند. مهم‌ترین عاملی که روی عملکرد اکسین‌ها تأثیر گذار بوده مقدار مصرف اکسین و یا غلظت هورمون مصرفی است. گاهی اوقات یک اکسین معین عامل رشد و تقسیم سلولی است. اما اگر همین ماده را در غلظت Dosage خیلی زیاد بکار بریم، باعث مرگ و از بین رفتن گیاه می‌شود. بنابراین در مصرف هورمون‌ها مخصوصاً اکسین‌ها غلظت مصرف اهمیت زیادی دارد. عامل دیگری که در روی عملکرد و یا وظیفه خاص اکسین اثر گذار است سن فیزیولوژیکی گیاه مورد استفاده است. بسته به اینکه گیاهان در چه مقطع سنی قرار گرفته‌اند غلظت مصرفی اکسین و زمان القا آن به سن متغیر است و نتایج متفاوتی دارد. اما بطور کلی مهم‌ترین وظایفی را که برای اکسین‌ها می‌شناسیم عبارتند از :
تسریع در ریشه زایی گیاهان سخت ریشه‌زا 3000 ppm - 8000 ppm- مخصوصاً در سطوح بزرگ و واحدهای تولیدی بزرگ که سرعت ریشه‌دار شدن گیاه و زمان آن اهمیت دارد، مصرف و کاربرد اکسین‌ها دارای جایگاه ویژه‌ای است؛
عامل تُنُك کننده در محصولات سال‌آور- به این طریق باعث ریزش گل‌های اضافی درختان می‌شود. مثلاً در درخت سیب حالت سال‌آوری وجود دارد. بدین صورت که در بعضی از سال‌ها میوه زیاد تولید می‌كند و در سال دیگر محصول بسیار ناچیزی دارد. کاربرد اکسین‌ها باعث می‌شود که در سال‌های پر محصول تعداد گل‌های قابل تبدیل به میوه کم شود و در نتیجه عملکرد گیاه در سال‌های مختلف به شکل متعادلی نگه داشته شود.
ژیبرلین‌ها Giberellines
مهم‌ترین كاربرد ژیبرلین‌ها GA
جایگزینی سرما در غده‌ها؛
جایگزینی سرما در بذر
دسته نسبتاً بزرگ از هورمون‌های گیاهی ژیبرلین‌ها هستند که در سال‌های حدود 1940 شناخته شدند. کاربرد ژیبرلین‌ها در باغبانی به درشت کردن حبه‌های انگور، وادار كردن غده یا پیاز برای گل‌دهی و جایگزینی سرما در بعضی از بذرهای گیاهان است. بهترین و پرمصرف‌ترین جای مصرف GA در ژیبرلین‌ها در Flowery culture است که غده‌ها و پیاز‌ها را به کمک سرما وادار به گل‌دهی می‌کنیم، بنابراین ژیبرلین‌ها جایگزین سرما می‌شوند. با تیمار ژیبرلین دوره 3 تا 5 ماهه را که پیازها لازم دارند تا وارد مرحله گل‌دهی شوند را بسیار کوتاه‌تر می‌كنند.
وظیفه دیگر ژیبرلین‌ها جایگزینی سرما در بعضی از بذرها می‌باشد. بعضی از بذرهای گیاهان زینتی نظیرانواع نسترن‌ها نیازمند طی یک دوره سرما قبل از جوانه‌زنی هستند، لذا وقتی این بذرها را با GA که مخفف ژیبرلین اسید است تیمار کنیم آن را جایگزین یک دوره سرما کرده‌ایم. لازم به ذكر است که تعداد ایزومرهای ژیبرلین خیلی زیاد است از GA1- GA47 شناخته شده‌اند، و در کارخانجات مواد شیمیایی تولید می شوند اما GA3 کاربرد بیشتری دارد. مشخص كردن نوع هورمون و مقدار آن كار بسیار دقیق و ظریفی است كه در آزمایشگاه‌های تخصصی با استفاده از دستگاه HPLC صورت می‌گیرد.
سیتوكینین‌ها Cytokinines
سیتوکنین‌ها دسته‌ای از هورمون‌ها هستند که وظایف خاص و بسیار تخصصی بر عهده دارند. سیتوکنین‌ها وظایفی همچون کمک به تقسیم سلولی و جلوگیری از پیر شدن گل‌های شاخه بریده را بر عهده دارند كه كمیاب و گران قیمت بوده و دز مصرفی آن‌ها كم است. نقش دیگر سیتوکنین‌ها جلوگیری از پیر شدن گل‌های شاخه بریده Cut flowers است. سیتوکنین‌ها در محلول پاشی‌های آبی و شیمیایی روی شاخه‌های بریده شده كه برای مدت طولانی نگهداری می‌شوند، کاربرد بسیار خوبی دارند. انواع سیتوکنین‌ها عبارتست از بنزیل آمینوپورین، زآتین و کینیتین.
بازدارنده‌های رشد Inhibitors
دسته چهارم از هورمون‌های گیاهی بازدارندگان رشد هستند که نقش متضاد بقیه هورمون‌ها را دارند.نقش سه دسته اول اكسین‌ها، ژیبرلین‌ها و سیتوكینین‌ها در تشویق گیاه به رشد و نمو است ولی ایندسته نقش جلوگیری كننده در رشد را دارند. در گیاه بنت قنسول Euphorbia Pulcherrimaصورت می‌توان از بازدارنده‌ای مثل B9 استفاده كرد. گیاهان زینتی کاربرد خوب و بسیار اقتصادی دارند واستفاده از این بازدارنده‌ها باعث می‌شود گیاهان کوتاه اما کامل از نظر ساختمان رشدی داشته باشیم. یك پا كوتاهی دسته‌ای دیگر از مواد بازدارنده که در گیاهان زینتی استفاده می‌شوند آلار SADH است، گر چه در بعضی از مجامع جهانی منع شده است اما چون مورد استفاده آن برای گیاهان زینتی است و مصرف خوراكی ندارد همچنان قابل استفاده است. بهترین مورد استفاده از آلار یا SADH در طولانی كردن خوشه‌های گل گیاه کاغذی است
 

gavad

عضو جدید
کاشت و تکثیر گیاهان زینتی (بخش دوم)

کاشت و تکثیر گیاهان زینتی (بخش دوم)

تیلن Ethylene
بر خلاف چهار دسته دیگر (كه ابتدا خاصیت هورمونی آن‌ها شناخته شده)، اتیلن ابتدا به عنوان گازی فرار شناخته شد بعد بعنوان هورمون شناسایی شد. اتیلن را در گیاهان زینتی عمدتاً بعنوان هورمون پیری می‌شناسیم، هر وقت که بخواهیم گیاهان را به سمت بلوغ و پیری ببریم کاربرد اتیلن توصیه می‌شود. اتیلن گازی فرار است كه در گیاهان زینتی به هورمون پیری شهرت داشته و باعث رسیده شدن میوه‌هایی هم‌چون موز و گوجه‌فرنگی می‌شود. مصرف اتیلن بر روی سبز زدایی یا رسیدن میوه‌جات مفید است. اما در گیاهان زینتی بدلیل تشویق به طرف پیری و بلوغ خیلی مفید نیست. اتیلن بر روی گیاهان خانواده Coleus blumei خصوصاً گیاه آیکما Aechema خیلی مؤثر بوده و باعث رشد و انگیزه گل دهی در گیاه می‌شود. برای جلوگیری از فعالیت اتیلن و جوان ماندن گیاه از مواد شیمیایی و تركیبات نقره مثل نیترات نقره و تیو سولفات نقره 8-Hydroxy puinoline استفاده می‌كنند. هم‌چنین ماده‌ی شیمیایی دیگر به نام متیل سیكلو پروپان Methyle Cyclo Propane (1-MCP) را بصورت قر‌ص‌هایی در ظرف‌های بسته‌بندی گیاه قرار می‌دهند تا گل مدتی شاداب باقی بم
 

gavad

عضو جدید
کاشت و تکثیر گیاهان زینتی (بخش دوم)

کاشت و تکثیر گیاهان زینتی (بخش دوم)

تیلن Ethylene
بر خلاف چهار دسته دیگر (كه ابتدا خاصیت هورمونی آن‌ها شناخته شده)، اتیلن ابتدا به عنوان گازی فرار شناخته شد بعد بعنوان هورمون شناسایی شد. اتیلن را در گیاهان زینتی عمدتاً بعنوان هورمون پیری می‌شناسیم، هر وقت که بخواهیم گیاهان را به سمت بلوغ و پیری ببریم کاربرد اتیلن توصیه می‌شود. اتیلن گازی فرار است كه در گیاهان زینتی به هورمون پیری شهرت داشته و باعث رسیده شدن میوه‌هایی هم‌چون موز و گوجه‌فرنگی می‌شود. مصرف اتیلن بر روی سبز زدایی یا رسیدن میوه‌جات مفید است. اما در گیاهان زینتی بدلیل تشویق به طرف پیری و بلوغ خیلی مفید نیست. اتیلن بر روی گیاهان خانواده Coleus blumei خصوصاً گیاه آیکما Aechema خیلی مؤثر بوده و باعث رشد و انگیزه گل دهی در گیاه می‌شود. برای جلوگیری از فعالیت اتیلن و جوان ماندن گیاه از مواد شیمیایی و تركیبات نقره مثل نیترات نقره و تیو سولفات نقره 8-Hydroxy puinoline استفاده می‌كنند. هم‌چنین ماده‌ی شیمیایی دیگر به نام متیل سیكلو پروپان Methyle Cyclo Propane (1-MCP) را بصورت قر‌ص‌هایی در ظرف‌های بسته‌بندی گیاه قرار می‌دهند تا گل مدتی شاداب باقی بماند.
 

gavad

عضو جدید
کاشت و تکثیر گیاهان زینتی (بخش دوم)

کاشت و تکثیر گیاهان زینتی (بخش دوم)

اتیلن Ethylene
بر خلاف چهار دسته دیگر (كه ابتدا خاصیت هورمونی آن‌ها شناخته شده)، اتیلن ابتدا به عنوان گازی فرار شناخته شد بعد بعنوان هورمون شناسایی شد. اتیلن را در گیاهان زینتی عمدتاً بعنوان هورمون پیری می‌شناسیم، هر وقت که بخواهیم گیاهان را به سمت بلوغ و پیری ببریم کاربرد اتیلن توصیه می‌شود. اتیلن گازی فرار است كه در گیاهان زینتی به هورمون پیری شهرت داشته و باعث رسیده شدن میوه‌هایی هم‌چون موز و گوجه‌فرنگی می‌شود. مصرف اتیلن بر روی سبز زدایی یا رسیدن میوه‌جات مفید است. اما در گیاهان زینتی بدلیل تشویق به طرف پیری و بلوغ خیلی مفید نیست. اتیلن بر روی گیاهان خانواده Coleus blumei خصوصاً گیاه آیکما Aechema خیلی مؤثر بوده و باعث رشد و انگیزه گل دهی در گیاه می‌شود. برای جلوگیری از فعالیت اتیلن و جوان ماندن گیاه از مواد شیمیایی و تركیبات نقره مثل نیترات نقره و تیو سولفات نقره 8-Hydroxy puinoline استفاده می‌كنند. هم‌چنین ماده‌ی شیمیایی دیگر به نام متیل سیكلو پروپان Methyle Cyclo Propane (1-MCP) را بصورت قر‌ص‌هایی در ظرف‌های بسته‌بندی گیاه قرار می‌دهند تا گل مدتی شاداب باقی بماند.
 

gavad

عضو جدید
کاشت و تکثیر گیاهان زینتی (بخش دوم)

کاشت و تکثیر گیاهان زینتی (بخش دوم)

كشت بذر (تیمارهای قبل از كشت)
عملیات قبل از كشت بذر را تیمارهای قبل از كاشت می‌گویند.
الف) خیساندن بذرها؛
ب) رفع سرما
Stratification ؛ این اصطلاح برای آن دسته از بذرها استفاده می‌شود که برای رویش نیاز به یک دوره سرما دهی دارند یعنی اگر یک دوره سرما را طی نکنند قادر به جوانه زدن نیستند.
ج) نرم كردن پوست‌های سخت گیاهان به وسیله اسید سولفوریك؛ پوست‌های بسیار سخت بعضی از گیاهان تا نرم نشوند قادر به جوانه زنی نخواهند بود. بسته به نوع گیاه و نیاز ما روش تكثیر جنسی یا غیر جنسی را انتخاب می‌كنیم. اگر نیاز به گیاهان یكدست و یكنواخت داریم از تكثیر غیر جنسی استفاده می‌كنیم. اما بیشتر برای گیاهان فضای سبز از روش تكثیر بذری استفاده می‌شود.
هم‌چنین بسته به نوع بذر (ریزی و درشتی بذر)‌ نوع كاشت فرق می‌كند. بذرهای ریز اطلسی را ابتدا با خاك خیلی سبك مخلوط نموده و سپس در سطح خاك گلدان مورد نظر پخش می‌كنیم. از آنجا كه پوشش روی بذر نیز به اندازه‌ی بذر بستگی دارد، حدود نیم سانتی‌متر خاك روی بذرها ریخته و آبیاری نیز با احتیاط انجام می‌گیرد. هنگامیكه بذرها رشد كرده و 4 برگی شدند گیاه به گلدان اصلی منتقل می‌شود. بذرهای همیشه بهار درشت هستند و به فواصل معین در گلدان كاشته می‌شوند و روی آن‌ها را با خاك بیشتری (حدود 2- 5/1 سانتی‌متر) می‌پوشانیم و آب می‌دهیم.
تکثیر غیر جنسی
اساس روش تكثیر غیر جنسی
هر یک از سلول‌های هر كدام از گیاهان توانایی ساخت یک گیاه کامل همانند پایه مادری خود را دارند. و كلاً هر روشی كه بوسیله آن هر یك از اندام‌های گیاهی به یك گیاه كامل تبدیل شود، یكی از زیر رده‌های این روش است.
انواع روش‌های تکثیر غیر جنسی
1) کشت بافت؛
2) تقسیم بوته؛
3) استفاده از اندام‌های زیرزمینی؛
4) استفاده از ساقه و برگ بعنوان قلمه؛
5) استفاده از جوانه‌ها بعنوان پیوند؛
6) استفاده از ساقه‌های رونده؛
7) خوابانیدن.
كشت بافت
كشت بافت كار نسبتاً تخصصی بوده و نیاز به دستگاه‌های مخصوص دارد كه در اینجا مورد بحث نیست.
تقسیم بوته Succres
استفاده از تقسیم بوته برای تکثیر گیاهان زینتی کاربرد زیادی دارد و تعداد زیادی از گیاهان به این روش تکثیر می‌شوند. استفاده از این روش بدلیل اینکه گیاه کامل و ریشه‌دار از پایه مادری جدا می‌شود و عیناً شبیه پایه مادری شروع به رشد و نمو می کند، یک روش نسبتاً آسان و بدون هیچ گونه خطر از نظر سازگاری با محیط است و هیچ تغییر ژنتیکی در آن اتفاق نمی‌افتد. نمونه این نوع تکثیر را می‌توان در دیفن باخیا، سانسویریا و آنتوریوم مشاهده کرد.
استفاده از اندام‌های زیرزمینی
انواع پیازها و ریزوم‌ها از این طریق تكثیر می‌شوند. در جلسه آینده به بحث در این مورد می‌پردازیم.
خوابانیدن Layering
تکثیر بوسیله خوابانیدن یاLayering یک روش نسبتاً ساده و کم هزینه است. فقط باید دقت داشت که همه گیاهان با این روش قابل تکثیر نیستند. برخی از درختان و درختچه‌ها و تعدادی از پیچ‌های زینتی با این روش تكثیر می‌شوند.
روش کار بدین صورت است که بخش‌هایی از ساقه که در حال رشد است را درون خاک حفر می‌کنیم و مقداری خاک بر روی آن می‌ریزیم. بخش‌هایی که در زیر خاک هستند ریشه‌دار می‌شوند و بعد از ریشه‌دار شدن آن‌ها را از پایین‌ترین محلی که برای خاک ریختن انتخاب کرده‌ایم قطع می‌کنیم و بعنوان یک گیاه جدید به محل مورد نظر انتقال می‌دهیم. این روش تکثیر در گیاهانی نظیر پیچ لونی سرا (یاس امین‌الدوله)، یاس زرد و پیچ اناری و تعداد دیگر از گیاهان قابل استفاده است.
استفاده از ساقه و برگ به عنوان قلمه
روش‌های قلمه برداشتن بر حسب اینکه از کدام قسمت ساقه صورت گیرد اسامی مختلفی دارند.
انواع قلمه ساقه
- قلمه چوبی Wood Cutting
- قلمه نیمه چوبی؛
- قلمه سبز؛
- قلمه علفی؛
- قلمه برگ.

قلمه یا Cuttingاستفاده ا ز بخش‌های ساقه و گاهی برگی بعضی از گیاهان زینتی می‌باشد كه قابلیت ریشه‌زایی سریع دارند. اگر آخرین قسمت ساقه یا بخش رشد یافته سال قبل در قلمه استفاده شود، قلمه چوبی یا اصطلاحاً Wood Cutting می‌گویند. بیشتر درختان میوه، درختچه‌های زینتی، گیاهان برگ ریز و گیاهان خزان دار به کمک این روش تکثیر می‌شوند. در این روش طول قلمه 10 تا 25 سانتی‌متر است و بسته به نوع قلمه و تعداد، 3 تا 7 گره در قلمه باقی می‌ماند. این چنین قلمه‌هایی فاقد برگ هستند، چون زمان قلمه گیری این گونه گیاهان به دوره خواب گیاهان نزدیک می‌شود (حدوداً از اواسط آبان به بعد) .
قلمه‌هایی كه بافت محكمی دارند، كمی خشبی شده ولی انعطاف لازم را دارند و حاصل رشد سال جاری هستند را قلمه‌های نیمه چوبی یا نیمه خشبی گویند. درختچه‌های زینتی و سوزنی برگان و تعدادی از گیاهان گلخانه‌ای نظیر آکالیفا Acalypha و گل کاغذی به این وسیله تکثیر می‌شوند. طول قلمه‌ها حدود 10 تا 15 سانتی‌متر بوده و 3 تا 4 گره روی ساقه بجای می‌ماند. قلمه‌ها بدون برگ یا با داشتن یک یا دو برگ کشت می‌شوند.
قلمه‌های سبز، حاصل رشد جاری گیاه و حامل مریستم انتهایی هستند و به سرعت ریشه‌دار می‌شوند. چنین قلمه‌هایی طولی در حدود 5 تا 10 سانتی‌متر دارند و حداقل دارای دو گره هستند و معمولاً برگ دارند و با یک یا دو برگ در محیط ریشه زایی کشت می‌شوند. این قلمه‌ها تقریبا در تمام گیاهان زینتی مانند سوزنی برگ‌ها از قبیل كاج مطبق و آلوکالیاها قابل استفاده می‌باشند.
نوع دیگر قلمه‌های ساقه، قلمه‌های علفی یا Herbaceous Cutting است که در گیاهان زینتی نظیر انواع فوتوس‌ها، دیفن باخیا و برگ انجیری کاربرد دارند.
نوع دیگر قلمه، قلمه برگ است. برگ‌های بعضی از گیاهان قابلیت ریشه دار شدن دارند. عمده برگ‌های ریشه زا برگ‌های کامل هستند. یعنی باید یک برگ کامل همراه با دم برگش در بسترهای تکثیر کشت شود در حالیکه بعضی از برگ‌ها را بوسیله تکه کردن یا قطعه كردن، می‌توان تکثیر کرد مانند برگ‌های بگونیای ریزوم‌دار و سانسویریا.
تکثیر بوسیله اندام‌های زیر زمینی
اندام‌های زیرزمینی
- ساقه‌های تغییر شكل یافته (پیازها)؛
- بخش‌های گوشتی ریشه.
گل گلایول با پیاز تو پر بوسیله اندام‌های زیرزمینی تكثیر می‌شود. هم‌چنین گل سنبل با پیازهای حساس و سخت ریشه‌زا تكثیر پیدا می‌كند. ریزوم‌ها بخشی از ساقه زیرزمینی گیاه هستند که بعنوان عامل تکثیر از آن استفاده می‌شود. حال به معرفی بعضی از گیاهانی كه به این وسیله تكثیر می‌شوند، می‌پردازیم.
گل اختر
گل اختر یا کانا از خانواده کاناسل است که یک گیاه تابستانه با گل‌های بسیار زیبا به رنگ‌های متنوع می‌باشد. بدلیل اینکه برگ‌های بزرگ و متراکم تولید می‌کند در زمانی که گیاه روی گل نیست برای فضای سبز مناسب است. بخش تکثیری این گیاه، یک ریزوم بسیار جوان، فعال و مرتب در حال جوانه زدن است بنابراین می‌توان با قطعه کردن ریزوم این گیاه را تکثیر کرد. هم‌چنین ریزوم‌های برخی از بگونیاها و اخترها نمونه بارز این دسته از گیاهان می‌باشند.
عامل تکثیر در گیاهان پیازی (بعنوان مثال گلایول)، پیازچه‌های بسیار کوچک هستند که در کنار پیاز مادری رشد می‌کنند. پیازچه‌ها را چند سال‌ متوالی (3 تا 4 سال) در زمین مرغوب می‌کارند و زمانی که پیازها به اندازه معین رسیدند، گل می‌دهند.
استفاده از جوانه‌ها بعنوان پیوند
عمل پیوند یاGrafting متصل کردن دو قسمت گیاهی است، بطوریكه این دو قسمت بوسیله باززایی با هم کاملاً جوش خورده و یک گیاه را تشکیل دهند. معمولا بر روی همه درختان میوه عمل پیوند صورت می‌گیرد. هم‌چنین گل سرخ از خانواده رزاسه عموماً با روش پیوند تکثیر می‌شود.
در عمل پیوند دو بخش پایه و پیوندك وجود دارد. بخش پایینی و اصلی که پایه یاStock نامیده می‌شود و بخشی را که از گیاه دیگر جدا می‌شود و روی گیاه مادری چسبانده می‌شود را اصطلاحاً پیوندک Scion می‌گویند. بنابراین پایه و پیوندک دو عامل مهم در موفقیت پیوند هستند. انتخاب پیوندك و سازگاری پیوندك مهم می‌باشد، زیرا هر پایه با هر پیوندكی عمل پیوند موفقی نخواهد داشت.
پایه بسته به نوع گیاه می‌تواند نهال یك ساله یا شاخه بسیار باریك باشد. نسترن‌ها گیاه بومی كشور ایران هستند. در پایان سال اول یا دوم وقتی ضخامت پایه نسترن به اندازه یك مداد معمولی شد مناسب پیوند است. دو نوع پیوند وجود دارد. پیوند جوانه و پیوند شاخه كه هر دو آن بر روی نسترن انجام می‌شود.
پیوند
1) نیمانیم یا انگلیسی
2) پیوند اسكنه از انواع پیوند شاخه هستند.
پیوند انگلیسی در فصل زمستان و بر روی گیاهانی چون رز، نسترن و كلماتیس انجام می‌گیرد. لازم به ذكر است كه پیوند اسكنه احتیاج به چسب پیوند دارد تا باز زایی بخش‌های جدا از هم راحت صورت گیرد.
معمول‌ترین پیوند جوانه، پیوند شكمی یا Tاست، كه در اواسط فصل بهار یا اواخر شهریور قابل انجام است و نیازی به چسب پیوند ندارد.
معمولاً پایه و پیوندك را از یك خانواده انتخاب می‌كنند تا شانس سازگاری بیشتر باشد. دو نشانه بارز ناسازگاری پایه و پیوندك عبارتند از
الف) برجستگی در بخش طوقه،
ب) نامتناسب بودن رشد پایه و پیوندك.
معمولاً بعد از گذشتن 2 یا 3 سال از پیوند علائم ناسازگاری مشخص می‌شوند.
 

gavad

عضو جدید
شرایط نگهداری بعضی از گیاهان آپارتمانی

شرایط نگهداری بعضی از گیاهان آپارتمانی

فیکوس بنجامین

شامل انواعی مانند بنجامین سبز، ابلق، سیلور، زعفرانی، آمستر، شیدا، پرتقالی و مینیاتوری است. این گیاه به مکانی پر نور نیاز دارد که بهترین محل برای آن پنجره های جنوبی و نور غیر مستقیم از پشت پرده است. آبیاری این گیاه در تابستان باید هفته ای دوبار و در زمستان هفته ای یک بار باشد. بنجامین در تابستان، یک روز در میان احتیاج به اسپری آب روی برگ هایش دارد تا رطوبت نسبی اش تأمین شود. مهندس مهدی بابایی، مسئول دفتر فضای سبز شهرداری منطقه چهارده درباره شرایط نگهداری سایر گیاهان آپارتمانی چنین می گوید:آگلونما گیاهی بوته ای است. بهترین شرایط نوری برای این گیاه، پشت پنجره های شمالی و مکان های کم نور است. برای تأمین رطوبت نسبیِ، این گیاه در تابستان باید هر روز اسپری آب شود و در زمستان هر دو روز یک بار. اما دراسنا که شامل دراسنای بلالی سبز، در اسنای بلالی ابلق، دراسنای پرچمی و دراسنای قرمز است، باید پشت پنجره های جنوبی گذاشته شود تا از نور غیرمستقیم استفاده کند. این گیاه باید در تابستان هفته ای دو بار آبیاری شود. اما فاصله بین دو آبیاری با توجه به شرایط دمایی باید به گونه ای تنظیم شود که سطح خاک گلدان خشک باشد.
دیفن باخیا یا سُم برگ از نظر شرایط نوری همانند دراسنا است، اما آبیاری آن در تابستان هر چهار روز یک بار و در زمستان هر ده روز یک بار کفایت می کند و رطوبت نسبی این گیاه در تابستان باید یک روز در میان از طریق اسپری روی برگ ها تأمین شود.
پتوس یکی دیگر از گیاهان آپارتمانی است که شامل دو نوع سبز و ابلق است. این گیاه به نور حساسیت زیادی نشان می دهد و حتی در محیط هایی با نور کم می تواند به رشد خود ادامه دهد. آبیاری پتوس در تابستان هفته ای دوبار و در زمستان هر ده روز یک بار کفایت می کند اما به جهت حفظ طراوات و شادابی برگ ها باید هر روز اسپری آب کم املاح انجام شود.

اما نگهداری گیاهان آپارتمانی، مشکلاتی را هم با خود به همراه دارد. دو مشکل عمده ای که اکثر گیاهان آپارتمانی در تهران با آن مواجه هستند یکی وجود توده های متحرک سفید رنگ با پوشش آردی به نام شپشک آردآلود است. این حشره از شیره پرورده گیاه تغذیه کرده و باعث افت گیاه می شود. شیوه مبارزه با این حشره، استفاده از سموم تماسی مانند مالاتیوم، دیازنیون، گوزاتیون به صورت وتاول(پودر) به نسبت به یک قاشق مرباخوری ( دو سی سی در یک لیتر آب به اضافه پنج تا شش قطره مایع ظرفشویی ) است که باید روی سطح برگ ها و پشت آنها اسپری شود و در صورتی که مؤثر واقع نشود باید دو هفته بعد تکرار شود. اما نکته ای که باید به آن توجه کرد این است که با عنایت به این که این حشرات از شیره گیاهی تغذیه می کنند، می توان از سموم سیستمیک نیز جهت مبارزه استفاده کرد.
دومین مشکل، وجود کرم خاکی یا خرخاکی داخل خاک گلدان هاست که این امر با توجه به وجود این گیاهان در داخل آپارتمان باعث کثیفی محل سکونت و بد منظر شدن اطراف گیاه می شود. روش مبارزه با این مشکل استفاده از سموم سوین یا لیندین ( وتاول پودری) به نسبت یک قاشق مرباخوری در یک لیتر آب است. این آب باید به عنوان آب آبیاری روی سطح خاک استفاده شود.
بدون تردید رعایت نکات علمی برای نگهداری از گیاهان آپارتمانی و فراهم کردن شرایط مناسب زیستی برای این گیاهان، تأثیر به سزایی در رشد، پرورش، سبزی و طراوت آنها دارد، اما نباید این نکته را فراموش کرد که گیاهان همانند ما انسان ها دارای احساسات و عواطف هستند و احساس ما را نسبت به خودشان به خوبی درک می کنند. اگر ما یاد بگیریم که جمله های تأکیدی مثبت را برای خود نهادینه کنیم ، بهتر می توانیم این نعمت های الهی را باور کرده، با آنها ارتباط برقرار کنیم و بهره وری مثبت داشته باشیم.
بیایید احساسات خود را به آزمون بگذاریم، امتحان کنیم و نتیجه اش را ببینیم. به طبیعت روی آوریم. اگر نمی توانیم باغ و باغچه داشته باشیم، سبزی هر چند کوچک را در گلدان های گلی به خانه هایمان دعوت کنیم. به امید روزی که لطافت این سبزی روح و روان ما را فراگیرد.
 

gavad

عضو جدید
شرایط نگهداری بعضی از گیاهان آپارتمانی

شرایط نگهداری بعضی از گیاهان آپارتمانی

بنجامین ( BENJAMINA )




گیاهی بسیار زیباست از خانواده انجیر ( موراسه ) که برگ های کوچک با رنگ سفید و سبز به صورت ابلق در آن دیده می شود. معمولاً بنجامین را به دلیل حساسیت بالا و مقاومت کم در برابر عوامل محیطی روی فیکوس بنجامین (عکس زیر) پیوند می زنند تا مقاومتر شود که در صورت مشاهده برگ های سبز یکنواخت بهتر است قطع شوند تا گیاه ابلق بهتر رشد کند.

نیازها
نور : به نور بیشتری نسبت به سایر گیاهان آپارتمانی نیازمند است اما تابش مستقیم آفتاب را تحمل نمی کند (معمولاً بهترین نور حالتی است که گلدان در زیر سایه بان جنوبی طوری قرار گیرد که آفتاب به گلدان گیاه برسد اما به برگ های گیاه آفتاب نتابد و برگ ها در سایه ( نور کامل ) باشند.

نکته : چون بنجامین نسبت به تغییر عوامل محیطی بسیار حساس است و با کمترین تغییری برگ های آن ریزش می کند از چرخاندن و جا به جایی گلدان بپرهیزید.
هنگامی که گیاه تازه خریداری شده را به خانه می آورید برخی از برگ های آن زرد یا قهوه ای می شوند؛ انتظار نداشته باشید برگ های زرد یا قهوه ای یا ریخته ، مجدداً رشد کنند؛ در عوض بهتر است مراقبت کنید که محیط گیاه کاملاً مناسب باشد. برگ هایی که از این پس می رویند می توانند رشد و نمو خوبی داشته باشند.

دما : حداقل درجه حرارت در زمستان 15 و در تابستان حداکثر 24 درجه. در زمستان حتماً باید در اتاق نگهداری شود (نسبت به سرما حساس است) .

آبیاری : در بین دو آبیاری اجازه دهید تا سطح خاک خشک شود ( باید به اندازه یک انگشت در زیر خاک را بازدید نمود، اگر خشک بود باید آبیاری بعدی صورت گیرد ). معمولاً در خانه ها به دلیل عدم رعایت این مسئله و آبیاری بیش از اندازه گیاه از بین می رود. بهتر است از آبی که چند ساعت در محیط بوده و هم دمای محیط است برای آبیاری استفاده شود، هرگز با آب سرد آبیاری نکنید .
خاک : بهترین خاک کمپوست ( خاکبرگ ) یا کود حیوانی یا خاک لوم است [مخلوطی از شن ، رس و مواد آلی ( برگ پوسیده ) ] .

تکثیر: تکثیر این گیاه در آپارتمان مشکل است؛ برای تکثیر از قلمه هایی که حداقل یک برگ همراه دارد استفاده شود.
نکته مهم : برای اشخاصی که در نگهداری گیاهان آپارتمانی تازه کار هستند نگهداری بنجامین توصیه نمی شود زیرا گیاه خیلی حساسی است. فیکوس بنجامینا (انجیر گریان) که بومی هندوستان است، چنانچه در شرایط مساعد محیطی قرار بگیرد گیاهی است که به سرعت محیط را از آن خود می کند و به سایر گیاهان اجازه رشد نمی دهد. در واقع بزرگترین درختی که در جهان وجود دارد نوعی فیکوس است که در هند واقع شده و مساحتی حدود 2 میلیون متر مربع را در بر گرفته است! (عکس تزیینی است)
 

gavad

عضو جدید
شرایط نگهداری بعضی از گیاهان آپارتمانی

شرایط نگهداری بعضی از گیاهان آپارتمانی

آگلونما

(AGLAONEMA TREUBII)


گیاه بسیار زیبایی است با برگ های ابلق، از خانواده آراسه. ساقه ها کوتاه و برگ های بیرون آمده از غلاف ، نیزه ای شکل و خم شده به طرف پایین با طول 12 تا 15 سانتیمتر (که گاه تا 20 سانتیمتر نیز می رسند)؛ مقاومت خوبی در برابر سایه و خشکی دارد .
آگلونما در حدود چهل گونه گیاه علفى در هند و مالزى دارد كه برخى از آنها به خاطر داشتن برگ هاى ابلق به عنوان گیاه زینتى در گلخانه ها نگهدارى مى شوند.

رایج ترین آنها دو نوع A.PICTA و A.TREUBII است. «آگلونما پیكتا» از مالزى آورده شده و داراى برگ هایى به رنگ سبز تیره با لكه هاى سفید به موازات رگبرگ هاى فرعى است. اما «آگلونما تروبى» كه از جزایر سلب آورده شده گیاه زیباترى با برگ هاى كشیده و مقاوم به رنگ سبز روشن با لكه هاى خاكسترى مایل به نقره اى است و در باغچه هاى آپارتمانى جلوه خاصى دارد.
در صورتی که مدت درازی از آن مراقبت شود تنها یک میوه خواهد داد.



نیازها



نور:

به نور کافی احتیاج دارد، از آفتاب مستقیم بیزار است و تقریباً در همه جای آپارتمان که مقداری نور طبیعی داشته باشد می ماند .

دما:

در زمستان باید در داخل خانه نگهداری شود؛ حداقل دماى قابل تحمل این گیاه تا 15 - 10 درجه سانتیگراد است . در زمستان که رشد گیاه کندتر می شود باید آب آن را تقلیل داد و از نگهداری گیاه در نزدیکی شوفاژ یا بخاری خودداری نمود.



آبیاری:

اجازه دهید در بین دو آبیاری سطح خاک گلدان خشک شود زیرا آب زیادی باعث پوسیدگی گیاه می شود.(آگلونما تروبی احتیاج چندانى به نور و روشنایى ندارد. در بهار و تابستان هر دو هفته یك بار نیاز به كود محلول دارد. سطح خاك نیز باید همیشه نسبتاً مرطوب نگه داشته شود.)


رطوبت هوا:

برگ هاى آگلونما نسبت به خشكى هوا حساس هستند و بهتر است در آپارتمان هاى گرم و خشك هر روز سطح برگ ها با آب اسپرى (ریز) شود.



خاک:

مخلوط خاک گلدانی (خاکبرگ، ماسه ، پیت، خاک باغچه) با قابلیت نفوذ خوب (به طور کلی خاك غنى از خاكبرگ و اسیدى را مى پسندد).

تکثیر:

تكثیر این گیاه عمدتاً در فصل تابستان صورت مى گیرد. مانند دیفن باخیا تکثیر می شود یعنی هم می توان ساقه بدون برگ را به صورت افقی در ماسه کاشت یا قلمه برگدار را کاشت یا از جوانه هایی که از خاک خارج می شوند استفاده کرد. باید دقت کرد که نباید هوا به ریشه برسد، بنابراین خاک اطراف ریشه را کاملاً فشرده می نمایند.

تغییر گلدان:

هر سه سال یک مرتبه در فصل بهار گلدان را عوض می کنند و این در موقعی است که ریشه، دو سوم فضای گلدان را اشغال کرده باشد.

نکته:

اگر برگ ها خیلی آویزان هستند برگ ها را دسته کنید و چند روز درون روزنامه بپیچید تا برگ ها شکل ایستاده به خود بگیرند .



مشکلات نگهداری گیاه

- برگ ها پژمرده و نوک آنها قهوه ای می شود. علت آن کمی رطوبت هوای اطراف گلدان است.
- برگ ها مجعد و پیچیده می شود و لبه برگ ها قهوه ای می گردد. علت آن سردی بیش از اندازه هوا و کمی رطوبت هوای اطراف گلدان است.
- برگ ها روبه زردی می گذارد و لکه های سفیدی در سطح آن ظاهر می گردد. علت آن هجوم کنه های بسیار ریزی است که در محل دمبرگ و زیر آن وجود دارد. برای جلوگیری از آن باید با مالاتیون دو در هزار یک مرتبه در هفته از اول بهار سمپاشی نمود. همچنین غبار پاشی سطح و زیر برگ ها با آب ولرم باید به طور مرتب انجام گیرد.
 

hamid_a

کاربر بیش فعال
کاربر ممتاز
مطالبی راجع به گیاهان آپارتمانی

گیاهان گلدانی، تزئین زنده و زیبای خانه هستند و هر کسی با دانستن نیازهای ابتدایی این گیاهان که شامل نور، آب و غذا است، میتواند از آنها نگهداری کند و از این کار بسیار لذت ببرد.

نور
نور نخستین نیاز یک گیاه است. گیاهان غذای خود را از طریق فوتوسنتز و در نور خورشید تهیه میکنند. البته گیاهان متفاوت به میزانهای مختلفی از نور نیاز دارند. همواره باید هنگام تهیه یک گیاه، درباره نوع نوری که به آن نیاز دارد سوال کنید. نوع نور مورد نیاز گیاهان به سه دسته تقسیم میشود:

• نور مستقیم - در این حالت نور خورشید بدون هیچ مانعی مستقیما با گیاه برخورد میکند.
• نور غیر مستقیم - در این حالت نور خورشید فضای اتاق را روشن میکند و به گیاه میرسد اما مستقیم بر روی آن نمیتابد.
• نور پخش شده یا ***** شده - نور در این حالت از یک واسطه مانند پرده نازک یا صفحه ای مانند شیشه مات عبور میکند و سپس به گیاه میرسد.




بسادگی با کمک یک مداد می توانید رطوبت
خاک را اندازه بگیرید.


آب
شما میتوانید یک مداد را در خاک گلدان فرو برده و با امتحان سر آن از نمناک بودن خاک مطمئن شوید.


گاهی یک باغبان میتواند از با آبیاری بیش از حد و از روی محبت گیاهی را بکشد. این یکی از شایعترین اشتباهات در زمینه نگهداری از گیاهان خانگی است. خاک هر گیاه در فاصله دو آبیاری به میزان خاصی رطوبت نیاز دارد. بعضی از آنها باید خاکی دائما مرطوب داشته باشند و بعضی باید در این فاصله کاملا خشک شوند. این هم سوالی است که پاسخ آنرا باید از فروشنده و یا شخصی وارد به باغبانی بپرسید. چند نکته مهم در آبیاری:

• در فاصله دو آبیاری میزان رطوبت خاک را به کمک یک چوب، مداد یا حتا انگشت خود اندازه بگیرید. چوب یا انگشت خود را در زیر لایه رویی خاک فرو کنید تا از میزان نم آن مطلع شوید.
• بهترین وسیله آبیاری، آب پاش است و آبیاری باید در اطراف ساقه انجام شود.
• گیاه را طوری آبیاری کنید که اضافه آب از سوراخ زیر گلدان خارج شود.
• از آب ولرم یا گرم استفاده کنید زیرا آب سرد موجب وارد شدن شوک به ریشه ها شده و به آنها صدمه میزند.
• پس از آبیاری با اسپری کردن آب به شاخ و برگها برای گیاه محیطی مرطوب ایجاد کنید.
• بعضی از انواع گلدانهای تزئینی فاقد روزنه خروج آب هستند. شما میتوانید گیاه خود را در ظرفی کوچکتر و دارای روزنه، قرار داده و سپس آنرا در گلدان مورد نظر خود قرار دهید.اما به یاد داشته باشید که گلدلن کوچکتر را به کمک چند تکه سنگریزه یا پایه، طوری قرار دهید که کف آن مماس با سطح زیرین ظرف تزئینی نباشد و راه برای خروج آب اضافه باز باشد.

غذا
گیاهان نیازهای خاص غذایی دارند و در اینجا هم، زیاده روی در تغذیه گیاه، آنرا از بین میبرد. غذای گیاهان یا کودهای شیمیایی، در سه شکل کلی عرضه میشود:

• حلال در آب - که شامل پودر یا مایعی است که با آب رقیق شده و بر روی گیاه یا خاک آن ریخته میشود.
• غذای جامد میخی شکل - این نوع کود به شکل میخ یا کپسولهایی فشرده است که در خاک فرو برده میشود و به تدریج مواد غذایی را آزاد میکند.
• کود دانه ای - این کود که به شکل دانه های ریز ساخته میشود بر روی خاک اطراف ساقه پاشیده میشود و کم کم همراه با آب به داخل خاک نفوذ پیدا میکند.




هنگام تعویض گلدان آنرا یک سایز بزرگتر
انتخاب کنید.


تعویض گلدان
هنگامی که شاخ و برگ یک گیاه بیش از حد سنگین شود یا اینکه ریشه های آن از روزنه خروج آب بیرون بزنند، زمان تعویض گلدان فرا رسیده است.


گیاه خود را به گلدانی که تنها کمی از گلدان قبلی بزرگتر است منتقل کنید.

هنگامی که گیاهی را از گلدان خارج میکنید، گلدان را با یک دست نگه دارید و با دست دیگر محکم ساقه ها را نگه دارید و گیاه را به آرامی بیرون بکشید.




هنگام تعویض گلدان، گیاه را با یک دست
و گلدان را با دست دیگر بگیرید.


چند نکته برای تعویض گلدان
• همیشه گلدان یا ظرفی را انتخاب کنید که دارای روزنه خروج آب باشد.
• قرار دادن یک تکه توری بر روی روزنه خروج آب، موجب میشود که خاک هنگام آبیاری از ته گلدان خارج نشود.
• برای گلدانهای خود همیشه از خاک مخصوص گیاهان آپارتمانی استفاده کنید و آنها را با خاک باغچه پر نکنید.
• قبل از ریختن خاک گلدان در اطراف گیاه، آنرا مرطوب کنید.
• در ابتدا مقداری خاک و ماسه در ته گلدان بریزید و آنرا خوب به پایین فشار دهید، گیاه را با احتیاط از گلدان قبلی خارج کنید، خاک اطراف یشه های آنرا بتکانید تا ریشه ها بتوانند به خوبی پخش شوند. گیاه را در گلدان جدید قرار داده و آنرا کاملا از خاک پر کنید، اطراف آنرا خوب فشار داده و محکم کنید و گیاه را کاملا آبیاری نمایید.
• اگر پس از تعویض گلدان، برگهای پایینی گیاه قهوه ای رنگ شدند، نگران نشوید و آنها را پس از خشک شدن به آرامی جدا کنید.
• پس از تعویض گلدان، آنرا با توجه به نیاز گیاه در محل مناسبی قرار دهید.
 

جابر مهدی نیا

عضو جدید
نحوه مراقبت از گل و گیاه

نحوه مراقبت از گل و گیاه

به گل هاي خود به صورت روزانه رسيدگي کنيد
آب داخل ظرف، گلدان و يا محفظه اي کـه گـيـاهان را در آن
قرار داده ايد، به صـورت روزانـه عـوض کرده و داخل ظرف آب
تازه بـريزيد. اگر حتي داخل ظرف فوم و يا اسفنج مخصوص
هم وجود داشته باشد، شما بايد تا بالاي اسفنج و يا فوم
آب بـريزيد، با اين کار گل ها عمر داراز تري خواهند داشت.
اگر کل آب ظرف را عوض مي کنيد، بهتر است خود ظرف را
نـيز بشوييد. براي اينکه گل هاي شما مدت زمان بيشتري
تازه و سالم بـمانند مـي تـوانـيد از انـواع مخـتـلف غذاهاي
مخصوص گل و گياهي که در بازار موجود است، استــفاده
کنيد. به اين منظور ميـتوانيد مقـداري از غذاي مخصوص را
در گلدان حاوي گل بريزيد. مي توانيد اين غذاها را از گل فروشي ها تهيه کنيد. اين نوع غذاها مواد مورد نياز گياه را به آن مي رساند، از رشد باکتري هايي که منجر به مسدود شدن ساقه گياه و عدم رسيدن آب به قسمت هاي بالايي مي شوند، جلوگيري مي کنند، جوانه ها و غنچه ها را شکوفا کرده، و به طور کلي عمر دسته گل شما را افزايش مي دهند. استفاده از اين مکمل هاي غذايي براي گياهان يکي از بهترين راههاي افزايش طول عمر آنها است، فقط بايد دقت داشته باشيد که طبق دستورالعملي که بر روي بسته مکمل نوشته شده عمل کنيد. اگر به طور صحيح از اين مکمل ها استفاده نکنيد، امکان آسيب رسيدن به گل ها وجود دارد.

برش مکرر ساقه ها

هـر چـند روز يکبار، گل ها را از ظرف خود خارج کرده و سـاقـه
هـاي آنها را کـوتـاه کـنـيد. از انتـهاي سـاقه بـه انـــدازه 3 تا 4
سانتيمتر کوتاه کنيد. براي اينکه گياه بتواند به بالاترين ميزان
آب را بـالا بکشد، بايد انتـهاي سـاقه را بـه صـورت زاويـه دارد
ببريد. ميـتوانيد از يک چاقوي تيز، يا قيچي باغباني استفاده
کنيد. سعي کنـيد بـه ساقـه ي گـل فشـار وارد نـکنيد چرا که
هـر آسيــبي که به ساقه برسد از جذب آب ممانعت خـواهـد
کرد. هر گونه شـکوفه و يـا بـرگ آسيـب ديده را نيز از گل جدا
کنيد. براي اينکه به ساقه ها آسيبي وارد نشـود مـي توانـيد
پيش از درآوردن گل ها از ظرف آنها را با يک نخ به هم متصل
کنيد و سپس از داخل گلدان جدا نماييد. سپس آنها را داخل ظرف جديدي که با آب تازه و مکمل مورد نظر پر شده است، بگذاريد و نخ را از اطراف آن باز کنيد.

آب را عوض کرده و مکمل غذايي به آن اضافه کنيد

ابتـدا بايـد گـلدان را تمـيز کـرده و سپـس آب را بــه دماي اتاق
رسانده و مکمل را به آن اضافه کرده و سپس گلها را در داخل
آن قرار دهيد. بايد مطمئن شويد که هيچ گونه خار و خاشاک
و يا غباري روي آب قرار نگرفـته باشد (مانند برگ و قسمتهاي
مختـلفي از سـاقه) چرا که اين امـر مـي تواند بـاعث تشديـد
رشـد بـاکتري ها در گلدان شده و عمر گل ها را کاهش دهد.

گل ها را در محيط خنک قرار دهيد

دمـاي منـاسب براي بيشـتر گـل هــا چيزي در حدود 65 تا 72
درجه فارنهايت (18 تا 22 درجه سلسيوس) بوده و بهتر است
بـه طور مستقيم در زير تـابش نـور خـورشيد گـرمـا و سـرماي
شـديد قرار نگيرند. همچـنـين نبايد گـل ها را در زيـر فـن هـاي
سقـفي و يـا در بـالاي تلويزيـون و مـکان هايي که اشعه هاي
گرم از آن ساطع مي شود قرار دهيد چـرا که اين گونه وسايل
از خود گرما توليد کرده و سبب مي شوند کـه گـل آب خـود را
از دسـت بدهـد. همـچنين نـبايد گـلدان را در کـنـار ميوه هاي
رسيده قرار دهيد. چرا که ميوه از خود قدري گاز اتيلن ساطع
مي کند که مي توان براي گـل ها مضر باشد و آنها را به طور
نابهنگام پژمرده کند.



آلسترومريا

غنچه هاي اين گل کيپ و سفت هستند. اگر به خوبي از آنها مراقبت کنيد تا آخرين حد باز مي شوند. آلسترومريا جزء گل هايي است که هميشه تشنه ي آب است. به همين دليل بايد گلدان را دائماً نگاه کنيد تا آب آن کم نشده باشد و اگر داخل گلدان اسفنج گذاشته ايد، بايد دائماً به آن سربزنيد و از خيس بودن آن اطمينان حاصل کنيد. هر بار که آب گلدان را عوض مي کنيد بايد از غذاي مکمل جديد داخل آن بريزيد.


آماريليس

شکوفه هاي اين گل نيز تا آخرين حد باز خواهند شد. به اين منظور ساقه هاي آن بايد تمام مدت سرشار از آب باشند. به همين دليل زماني که آب آن را عوض کرده و ساقه ها را کوتاه مي کنيد، گل ها را بايد برعکس کرده و داخل ساقه ي آن آب بريزيد. انتهاي ساقه ها را با دست بگيريد و يا با نخ پنبه اي ببنديد تا وقتي آنها را برعکس مي کنيد آب آن به بيرون نريزد و زمانيکه گل ها را مجدداً به گلدان باز گردانديد، نخ را از انتهاي ساقه ها با کنيد. اگر در طول زماني که گل ها را از داخل گلدان در آورده ايد به آنها آب نرسد احتمال دارد ساقه ها ترد و شکننده شده و به راحتي خم شده و بشکنند. سعي کنيد آنها را به طور روزانه هرس کنيد. زمانيکه غنچه هاي جديد باز شدند به آرامي غنچه هاي قبلي که قدري پژمرده شده اند را از ساقه ي اصلي جدا کنيد.


شقايق

همان مراقبت هاي متداولي که در بالا توضيح داده شد در مورد شقايق هم صدق ميکنند، اما از آنجايي که ساقه هاي آنها خيلي لطيف و آسيب پذير مي باشند، بايد آنها را با ملايمت در دست گرفته و به آرامي کوتاه کنيد. طبيعت حساس و لطيف گل هاي شقايق حاکي از اين مطلب است که عمري بيش از 3 تا 5 روز ندارند.


BELLS OF IRELAND (شيپوري)

اين گل هاي کوچک، معطر، سبز رنگ و زنگوله اي شکل به صورت حقه اي در کنار هم چيده شده اند و هر يک از زنگوله ها شکوفه ي سفيد رنگي در داخل خود جاي داده است. اگر بر طبق دستور العمل هايي که در بالا به آنها اشاره کرديم، عمل کنيد مطمئن باشيد که شيپورهاي شما براي مدت زماني نزديک به 7 تا 10 روز شادابي و طراوت خود را حفظ خواهند کرد.


BIRDS OF PARADISE

هر شاخه از اين گل داراي حداقل 4 تا 5 گل مي باشد. گاهي اوقات تنها يکي از آنها باز است و بقيه به گونه اي در بخش هاي ديگر ساقه مخفي شده اند. زمانيکه يکي از گل هاي موجود به حالت پژمردگي رسيد، بايد آنرا جدا کرده و اجازه دهيد تا گل هاي ديگر از زير برگ چه هاي قايقي شکل گل به بيرون بياند. اگر گل بيرون نمي آمد، مي توانيد آنرا به آرامي با دستتان از لا به لاله ي ساقه و برگ خارج کنيد. اين گل هاي زيبا به درجه حرارات زير 50 درجه فارنهايت حساس مي باشند به همين دليل سعي کنيد که آنها را در جاي گرم نگهداري کنيد.


کالاس (هم انواع بزرگ و هم انواع مينياتوري)

همان مواردي که در بالا به آنها اشاره شد، براي اين قسمت نيز صدق مي کنند اما از آنجايي که چمچمه هاي اين گل (قسمت رنگي گل) به سادگي پژمرده مي شوند، در زمان دستکاري آنها بايد خيلي مراقب بوده و به آرامي با آن برخورد کنيد. کالاس داراي ساقه هاي کلفت و گوشتي مي باشد که وقتي از عمر آن مي گذرد، در قسمت انتهايي ساقه پيچ مي خورد. براي اينکه بالاترين عمر را در داخل گلدان داشته باشند، بايد هر دو روز يکبار ساقه هاي آن را کوتاه کنيد. اين نمونه از گل نيز از جمله انواع گل هاي تشنه است به همين دليل بايد آب آن را به صورت مکرر چک کنيد.


ميخک صد پر

همان مواردي را که در بالا به آن اشاره کرديم، در مورد ميخک هم صدق مي کند به علاوه اينکه اين گل به گاز طبيعي اتيلن که مي تواند از طريق ميوه، سبزي، و گل هاي پژمرده آزاد شود، حساسيت بيشتري نشان مي دهد. (اين گاز براي انسان و حيوان مضر نيست). براي اينکه بهترين نتيجه را بگيريد اين گل ها را به دور از منابع توليد اتيلن نگهداري کنيد. زمانيکه ساقه ها را براي ترميم گياه، برش مي زنيد از بالاي يکي از گره هايي که بر روي ساقه ايجاد شده اين کار را انجام دهيد. اين امر به گياه اجازه مي دهد تا آب را در حد نياز خود از ساقه بالا بکشد. بسته به انواع مختلف اين گياه، ميخک ميتواند عمري در حدود 7 تا 14 روز داشته باشد.


داودي

اين گل ها در رنگ ها و اشکال مختلف يافت شده و با تعداد گلبرگ هاي مجزا يافت ميشوند. گاهي اوقات در رنگ هاي غير معمول ديده شده و با شکوفه هاي تکي و يا چند تايي در هر ساقه، داراي زيبايي خاصي مي باشند. هر يک از گلبرگ ها که زرد شده و يا رو به پلاسيدگي مي رفتند، بايد از ساقه جدا شوند. برگ هاي اين گل گاهي اوقات از گلبرگ ها نيز زودتر پلاسده مي شوند. کوتاه کردن ساقه ها جذب مطلوب آب را افزايش داده و عمر گل را در داخل گلدان افزايش مي بخشد. عمر متوسط گل هاي داودي در گلدان چيزي در حدود 7 تا 12 روز مي باشد.


نرگس

اين گل در آب کم عمق مي تواند عمر بسيار درازي داشته باشد؛ به ويژه اگر ساقه هاي آن را به طور مکرر کوتاه کرده و آب را عوض کنيد و غذاي مکمل به آن اضافه نماييد. هر دو تا سه روز يکبار تنها در نيمي از گلدان آب بريزيد. مي توانيد پوسته ي محافظ را به حال خود باقي گذاشته و يا آنرا به آرامي از ساقه جدا کنيد. زمانيکه ساقه هاي نرگس را کوتاه مي کنيد اين پوسته ها از خود نوعي شيره در داخل آب ترشح مي کنند که عمر ساير گل ها را کوتاه مي کنند. براي جلوگيري از اين مشکل مي توانيد پس از برش ساقه ها براي 12 ساعت آنها را در يک گلدان مجزا قرار دهيد و سپس با گل هاي ديگر در يک گلدان قرار دهيد. در گل آرايي هاي جديد ديده مي شود که گل نرگس را همراه با پياز و ريشه آن تزئين مي کنند. به اين منظور گل روي ريشه ها را با آب شسته و ميتوانيد از کليه ي گياه از ريشه گرفته تا ساقه و برگ و گل لذت ببريد.


مينا

کليه موارد ذکر شده براي مراقبت و نگهداري از ساير گل ها در مورد اين گل نيز صدق مي کند، تنها با اين تفاوت که بايد به ياد داشته باشيد اين گل نيازمند ميزان آب زيادي است به همين دليل بايد به طور مکرر گلدان را چک کنيد و آن را هميشه پر از آب نگه داريد.
 

جابر مهدی نیا

عضو جدید

ارکيده
کليه موارد ذکر شده براي مراقبت و نگهداري از ساير گل ها در مورد اين گل نيز صدق مي کند؛ فقط توجه داشته باشيد که اين گل بسيار حساس بوده و به هيچ وجه نبايد در معرض گاز اتيلن که از ميوه ها، سبزي ها، و مواد فاسد شده ي گل ها ساطع مي شود قرار بگيرد.

فريزيا
کليه موارد ذکر شده براي مراقبت و نگهداري از ساير گل ها در مورد اين گل نيز صدق مي کند، فقط بايد دقت داشته باشيد که اين گل ها قرار گرفتن در آب همدما با اتاق را ترجيح مي دهند. شکوفه هاي اين گياه مانند دندانه هاي شانه در امتداد يکديگر قرار گرفته و از بزرگ به کوچک رديف هستند. زماني که شکوفه ها دوران نخست زندگي خود را طي مي کنند و پير مي شوند، بايد آنها را از ساقه جدا کنيد تا گل همچنان جذابيت و زيبايي خود را حفظ کند.

جربرا (ژرورا)
ساقه اين گياه به شدت نسبت به باکتري هايي که ساقه را مسدود مي کنند حساس است. اگر ساقه هايشان مسدود شوند، سر گل حالت پژ مرده گرفته، خم شده، و به پايين متمايل مي شود. براي طولاني تر شدن عمر اين گياه به صورت مکرر آب آن را عوض کرده و هر يک تا دو روز در ميان به آن مکمل غذايي اضافه کنيد. از آنجايي که اين گل ها به شدت به گاز اتيلن و باکتري حساس هستند، سعي کنيد گلدان را هميشه تميز نگه داشته و در محيط خنک و پاک بگذاريد.

سنبل
کليه موارد ذکر شده براي مراقبت و نگهداري از ساير گل ها در مورد اين گل نيز صدق مي کند، اما در ذهن داشته باشيد که وقتي ساقه هاي آنها را مي بريد، نوعي شيره گياهي آزاد مي کند که عمر ساير گل ها را کاهش مي دهد. براي جلوگيري از اين امر پس از کوتاه کردن ساقه ها آنها را در يگ ظرف جداگانه قرار داده و پس از 12 ساعت در کنار گل هاي ديگر بگذاريد. در روش هاي گل آرايي به شيوه ي نوين گل سنبل را با پياز و ريشه ي آن تزئيين مي کنند. خاک را از روي ريشه گياه مي شويند تا از کثيف شدن آب جلوگيري شود.

ادريس
اين گياه داراي شاخه هاي چوبي هستند. اگر شکوفه هاي اين گل پيش از شکوفايي پلاسيده شدند، براي اينکه از خراب شدن کلي گياه جلوگيري کنيد، بايد آنها را از ساقه جدا نماييد. زمانيکه ساقه ها را کوتاه مي کنيد مي بايست حتماً به قسمت انتهايي آن فرم زاويه دار بدهيد و حداقل براي يک ساعات آن را در آب ولرم قرار دهيد. با اين کار گل دو مرتبه جاني تازه ميگيرد و آماده پيوستن به جمع گل هاي ديگر ميشود. براي بدست آوردن بهترين نتيجه، ميزان آب موجود در داخل گلدان را تا بالاترين حد افزايش دهيد. اين نوع گل را همچنين مي توانيد خشک کنيد. براي اينکه گل ها هر چه زيباتر خشک شوند، آنها را سر و ته کرده و در مکاني گرم قرار دهيد. البته رنگ گلبرگ ها به مرور زمان کمرنگ تر مي شود اما گل هاي خشک شده را مي توانيد براي مدت زماني در حدود 9 ماه تا يک سال نگهداري کنيد.

زنبق
اين گل هم داراي شکوفه هاي متعدد بسيار کوچکي مي باشد که به مرور زمان شکوفا خواهند شد. اين شکوفه ها در عرض 2 روز شکوفا مي شوند. شکوفه هاي زيبا و آبي رنگ اين گل در کنار لاله و سوسن از جذابيت خاصي برخوردار مي شوند. هر چند عمر کوتاهي دارند اما به گلدان ها زيبايي و جذابيت خاصي مي بخشند. آب را تا بالاترين حد گلدان بريزيد و از ايجاد باکتري در گلدان جلوگيري کنيد. در گلدان در حدود 3-5 روز عمر مي کنند.

سوسن
گرده افشاني گل سوسن مي تواند سبب ايجاد لکه بر روي لباس و مبلمان شود، به همين دليل پيش از اينکه آن را با گل هاي ديگر در داخل گلدان قرار دهيد، سعي کنيد نرينگي آن را با دستمال به آرامي پا ک کنيد. اين کار را بايد هر چند روز يک بار انجام دهيد. کليه موارد ذکر شده براي مراقبت از گل را که در بالا به آنها اشاره شده در مورد اين گل نيز رعايت کنيد و دقت داشته باشيد که گل سوسن به راحتي پلاسيده شده و از بين مي رود، به همين دليل هنگاميکه آنها را در دست مي گيريد بايد مراقب باشيد و آنها را به آرامي در دست بگيريد. شکوفه هاي اين گل به ترتيب باز مي شوند و شما مي توانيد گل هايي را که عمر خود را کرده اند و به ساقه ي اصلي نزديک هستند را جدا کنيد.

ليزيانتوس
داراي شکوفه هاي پررنگ رزي شکل است که اگر از آن مراقبت مطلوب بعمل بيايد، براي مدت زماني در حدود 7 روز شاداب باقي خواهد ماند. بسياري از شکوفه هاي باز نشده که داراي رنگ مي باشند به طور کامل باز خواهند شد. ممکن است شکوفه هاي کوچک تر که بي رنگ هستند باز نشوند اما مي توانند از شکوفه هاي ديگر محافظت کنند.

گل صدتوماني
کليه موارد ذکر شده براي مراقبت از گل را که در بالا به آنها اشاره شده در مورد اين گل نيز رعايت کنيد و از قرار دادن اين گل در زير نور مستقيم خورشيد خودداري کرده و آنرا در محلي خشک قرار دهيد. گلفروش ها اين گل ها را معمولاً زماني که در دسته گل قرار مي گيرند، به صورت غنچه مي گذارند تا پس از چند روز غنچه هايش باز شوند. غنچه هاي تازه باز شده بسيار حساس بوده و به سرعت از بين مي روند به همين دليل به آنها فضاي کافي داده و فقط در صورت لزوم آنها را حرکت دهيد. با مراقبت مناسب در حدود 7 روز نيز عمر خواهند کرد.

رز
کليه موارد ذکر شده براي مراقبت از گل و گياه را که در بالا به آنها اشاره شده در مورد اين گل نيز رعايت کنيد و هر گونه گلبرگ بد رنگي را از آن جدا کنيد. گلبرگ هاي پلاسيده و برگ هايي که زير خط آب قرار داشتند را جدا کنيد. برش مکرر ساقه ها سبب افزايش طول عمر رز مي شود.
اگر احساس کرديد که گل رز شما در حال پلاشيده شدن است، مي توانيد مجدداً آنها را تر و تازه و شاداب کنيد. به اين صورت که در حدود 5 سانتي متر از انتهاي ساقه ي آنرا جدا کنيد. سپس وان يا ظرفشويي را از آب پر کرده و تمام گياه را در آن فرو ببريد. اجازه دهيد که گلبرگ ها براي 20 تا 60 دقيقه آب جذب کنند و بعد آنها را دو مرتبه داخل گلدان قرار دهيد.
گل هاي رز در جاي خنک عمر بيشتري خواهند داشت اما اگر مي خواهيد غنچه هاي آن زودتر باز شوند، آنها را به طور موقتي در جاي گرم قرار دهيد (البته نه در محيطي گرم تر از 80 درجه ي فارنهايت
 

جابر مهدی نیا

عضو جدید
بازم عکس هایی از گل رز هیبرید شده

بازم عکس هایی از گل رز هیبرید شده


گل رز یکی از زیبا ترین گونه های طبیعی در جهان است .طبقه بندی این گل رز اینگونه است :
۱) رزهای گل درشت پا کوتاه و دائم گل.

۲) نسترن‌های رونده پا کوتاه و دائم گل.
۳) رزهای رونده گل درشت.
۴) نستن رونده
۵) رزهای پا بلند
۶) رزهای مینیاتوری
گلابگیری که همان کاربرد دیگر گل رز است به مجموعه فرایندی گفته میشود که از گل رز به منظور روغن کشی استفاده میکنند ، گرچه بايد از انواع ديگري از روغن كشي به منظور تهيه‌ افزودني‌هاي غذايي، خوشبو كننده‌ها و روغن‌هاي بهداشتي نيز نام برد.در فرهنگنامه‌ گياهان طبي كه در سال ۱۹۹۶ در انگلستان به چاپ رسيد شواهدي از گلابگيري از گل رز damascena در ايران در قرن هفتم پس از ميلاد مسيح آورده شده است
از معروفترین انواع گل رز كه در شرايط آب و هوايي مختلف كاشته مي‌شود میتوان به گونه‌اي به نام رز داماسينا (Rosa damascena) اشاره نمود .اين نوع گل رز براي تزئين باغچه‌هاي خانگي و به صورت گياهان پايه كوتاه و بوته‌ اي نيز كاشته مي‌شود.
استفاده صنعتي از گونه‌هاي گل رز در ايران از جنبه‌ تاريخي در منابع مختلف مورد تأئيد قرار گرفته است.
 

Similar threads

بالا