مقدمه
امروزه علاوه بر بخش صنعت استانداردهاي متعددي نيز در بخش كشاورزي براي محصولات زراعي و باغي معرفي شده است. از جمله اين استانداردها مي توان به استاندارد EurepGap اشاره كرد كه در بيش از 70 كشور جهان مورد استفاده قرار گرفته است. از آنجاييكه تقاضاي محصولات سالم و بهداشتي كشاورزي در دنيا توسط مصرف كنندگان و خريداران صورت مي گيرد لذا اعمال مقررات دقيق و جدي بهداشتي و الزامات ملي و بين المللي نيز در جهت تأمين نظر مصرف كنندگان اين نوع محصولات در حال پيشروي است. با عنايت به اينكه كشور ايران در بخش كشاورزي و بويژه زير بخش باغباني داراي مزيت نسبي در توليد است و اين ويژگي در محصولي مانند زعفران بدليل آنكه ايران بعنوان اولين كشور توليد كننده و صادر كننده اين محصول به حساب مي آيد لازم است تا كليه عمليات كاشت، داشت و برداشت و خشك كردن و بسته بندي اين محصول با توجه به معيارهاي صحيح بهداشتي صورت پذيرد تا محصولي عاري از آلودگي و با كيفيت عالي توليد و صادر شود.
تعريف G.A.P در زعفران
به كليه عمليات و فعاليتهاي مرتبط با مديريت توليد محصول زعفران در مراحل كاشت، داشت، برداشت و خشك كردن و بسته بندي و نگهداري و حمل و نقل گفته مي شود كه با در نظر گرفتن همه جوانب اقتصادي، اجتماعي و زيست محيطي و به منظور كاهش آلاينده هاي فيزيكي، شيميايي و ميكروبيولوژيكي در توليد محصول اعمال مي گردد.
اهداف G.A.P در زعفران
1- به حداقل رسانيدن آلودگي هاي فيزيكي، شيميايي و ميكروبيولوژيكي محصول زعفران
2- ارتقاء كيفيت و بويژه كيفيت بهداشتي محصول زعفران
3- بهبود و راندمان مصرف و كاربرد عوامل و منابع توليد
4- كاهش مصرف تركيبات شيميايي از قبيل كودهاي شيميايي و سموم و علف كش ها
5- نيل به سلامت جامعه
6- توليد محصول با توجه به استانداردهاي جهاني و توسعه صادرات اصولي
حال به برخي از موارد مهم بهداشتي لازم الاجرا درمراحل مختلف كاشت، داشت، برداشت، بسته بندي و .. اشاره مي نماييم.
امروزه علاوه بر بخش صنعت استانداردهاي متعددي نيز در بخش كشاورزي براي محصولات زراعي و باغي معرفي شده است. از جمله اين استانداردها مي توان به استاندارد EurepGap اشاره كرد كه در بيش از 70 كشور جهان مورد استفاده قرار گرفته است. از آنجاييكه تقاضاي محصولات سالم و بهداشتي كشاورزي در دنيا توسط مصرف كنندگان و خريداران صورت مي گيرد لذا اعمال مقررات دقيق و جدي بهداشتي و الزامات ملي و بين المللي نيز در جهت تأمين نظر مصرف كنندگان اين نوع محصولات در حال پيشروي است. با عنايت به اينكه كشور ايران در بخش كشاورزي و بويژه زير بخش باغباني داراي مزيت نسبي در توليد است و اين ويژگي در محصولي مانند زعفران بدليل آنكه ايران بعنوان اولين كشور توليد كننده و صادر كننده اين محصول به حساب مي آيد لازم است تا كليه عمليات كاشت، داشت و برداشت و خشك كردن و بسته بندي اين محصول با توجه به معيارهاي صحيح بهداشتي صورت پذيرد تا محصولي عاري از آلودگي و با كيفيت عالي توليد و صادر شود.
تعريف G.A.P در زعفران
به كليه عمليات و فعاليتهاي مرتبط با مديريت توليد محصول زعفران در مراحل كاشت، داشت، برداشت و خشك كردن و بسته بندي و نگهداري و حمل و نقل گفته مي شود كه با در نظر گرفتن همه جوانب اقتصادي، اجتماعي و زيست محيطي و به منظور كاهش آلاينده هاي فيزيكي، شيميايي و ميكروبيولوژيكي در توليد محصول اعمال مي گردد.
اهداف G.A.P در زعفران
1- به حداقل رسانيدن آلودگي هاي فيزيكي، شيميايي و ميكروبيولوژيكي محصول زعفران
2- ارتقاء كيفيت و بويژه كيفيت بهداشتي محصول زعفران
3- بهبود و راندمان مصرف و كاربرد عوامل و منابع توليد
4- كاهش مصرف تركيبات شيميايي از قبيل كودهاي شيميايي و سموم و علف كش ها
5- نيل به سلامت جامعه
6- توليد محصول با توجه به استانداردهاي جهاني و توسعه صادرات اصولي
حال به برخي از موارد مهم بهداشتي لازم الاجرا درمراحل مختلف كاشت، داشت، برداشت، بسته بندي و .. اشاره مي نماييم.