3 نشونهای که نشون میده هوش هیجانی بالایی داری
تا حالا فکر کردی چقدر دربارهی مدیریت احساساتت آموزش دیدی؟ راستش، با اینکه ممکنه توی خیلی چیزا نابغه باشیم یا حتی کلی مدرک داشته باشیم، معمولا کسی بهمون یاد نمیده چطور احساساتمون رو مدیریت کنیم. این وسط، جالبتر اینه که بیشتر وقتا، آدمایی که بیشتر از همه دوسشون داریم، بیشترین آسیب رو از ناتوانی ما تو این قضیه میبینن.
بلوغ هیجانی، یا همون هنر مدیریت احساسات، چیزی نیست که یهشبه یاد بگیریم، ولی یه مهارت خیلی مهمه که هم تو رابطههای عاشقانه و خانوادگی، هم تو محیط کار کمکمون میکنه. این سه نشونه بهت کمک میکنه تا ببینی در مسیر بلوغ هیجانی هستی یا نه؟
1. مسئولیت احساساتت رو میپذیری
‼ اولین چیزی که یه آدم باهوش هیجانی انجام میده، اینه که میگه: «احساسات من، مسئولیت من!» یعنی چی؟ یعنی بهجای اینکه تقصیر حال بد یا عصبانیتت رو گردن بقیه یا شرایط بندازی، قبول کنی که این تویی که باید باهاش کنار بیای. این یه مرحله از بلوغ هیجانیه که به صداقت کامل با خودت نیاز داره.
بهعنوانمثال: مارک، بعد از فوت مادرش تو سن کم، برای فرار از غمش به الکل پناه برد. کمکم معتاد شد. وقتی ترک کرد، متوجه شد که هنوز یه عالمه خشم و کینه تو وجودشه که باهاشون روبهرو نشده. مارک میگه:
«وقتی از کسی عصبانی میشم، تقصیر اون نیست که من دارم عصبانی میشم. احساس من مال خودمه و من باید مسئولش باشم. حتی اگه مدیتیشن کنم، این دلیل نمیشه که سر بقیه داد بزنم یا بداخلاق باشم. باید حواسم به رفتارم باشه.»
اگه تو هم گاهی بقیه رو برای احساست مقصر میدونی، شاید وقتشه یه لحظه مکث کنی و فکر کنی چطور میتونی خودت مسئولیت حال و احساست رو به عهده بگیری.
2. خودت و احساساتت رو خوب میشناسی
‼ یکی دیگه از نشونههای بلوغ هیجانی اینه که خودت و احساست رو زیر نظر داشته باشی. این یعنی بتونی وقتی ناراحتی، خشمگینی یا حتی خیلی خوشحالی، از بیرون به خودت نگاه کنی و ببینی چی داره تو وجودت میگذره، بدون اینکه احساساتت کنترلت رو ازت بگیرن.
اینجاست که مدیتیشن بهعنوان یک ابزار بهت کمک میکنه. تحقیقات نشون میدن که مدیتیشن باعث میشه بخشهای مربوط به کنترل احساسات و آگاهی در مغز تقویت بشن. مارک، با کمک مدیتیشن تونست خشم و غمش رو پردازش کنه. وقتی مدیتیشن میکرد، میتونست احساساتش رو بهتر بشناسه و باهاشون کنار بیاد.
روزانه چند دقیقه وقت گذاشتن برای مدیتیشن یا فکر کردن به حالت میتونه کمکم کمکت کنه به یه خودآگاهی فوقالعاده برسی.
3. حواست به تأثیر احساساتت روی بقیه هست
احساسات مثل موج پخش میشن. یه لبخند ساده میتونه یه جمع رو شاد کنه و یه اخم کوچیک میتونه همه رو تو حال بد بندازه. آدمایی که هوش هیجانی بالایی دارن، این موضوع رو میدونن و سعی میکنن انرژی مثبتی که دارن رو به بقیه منتقل کنن.
اگه بلوغ هیجانی داشته باشی، متوجه میشی که خشم، ناراحتی یا ناامیدیات فقط مال خودت نیست. این احساسات میتونن به آدمای اطرافت منتقل بشن و تنش یا حتی دعوا ایجاد کنن. اما اگه احساساتت رو خوب مدیریت کنی، میتونی یه جو آروم و مثبت تو رابطههات ایجاد کنی.
مارک بعد از اینکه سالها خشمش رو سرکوب کرد، فهمید که همین خشم سرکوبشده باعث شکست ازدواجش شده. وقتی مسئولیت احساساتش رو به عهده گرفت و یاد گرفت با خشمش کنار بیاد، تونست رابطههاش رو بهتر کنه.
پس بلوغ هیجانی یعنی بدونی چطور احساساتت رو مدیریت کنی، خودت رو بهتر بشناسی و حواست به تأثیر احساست روی بقیه باشه. این یه مسیر همیشگیه، ولی نتیجهش آرامش بیشتر، رابطههای سالمتر و یه زندگی پربارتره.