آشنایی با سد ایتایپو The Itaipu Dam

sepehrkhosrowdad

مدیر بازنشسته
سد ایتایپو که بر روی رودخانه پارانا در مرز پاراگوئه و برزیل زده شده است طولانی‌ترین سد جهان است.سد ایتایپو در سال ۱۹۹۴ از سوی انجمت مهندسی عمران آمریکا به عنوان یکی از عجیب هفت‌گانه دنیای مدرن انتخاب شد. نام این سد به معنای صدای سنگ است. ایتایپو در قالب یک پروژه دوجانبه و بر رودخانه پارانا میان دو کشور برزیل و پاراگوئه ساخته شد. ۱۸ واحد مولد برق این سد قادر به تولید ۱۴گیگا وات برق است.
این سد به عرض 5 مایل بر روی رودخانه پارانا، بین كشورهای برزیل و پاراگوئه ساخته شده است. در زمان ساخت، كارگران مسیر این هفتمین رودخانه بزرگ جهان را با برداشتن 50 میلیون تن سنگ و خاك و حفر یك گودال 1.3 مایلی عوض كردند. حجم آهن و فولادی كه برای ساخت این سد مصرف شده است به اندازه 3000 برابر آهن و فولاد مصرف شده برای ساختن برج ایفل است. حجم بتن مصرفی بیشتر از 13 میلیون متر مکعب می باشد . ماهیانه 200 هراز متر مکعب و روزانه 13 هراز متر مکعب بتن ریزی انجام می شود که تقریبا معادل با بتن ریزی 18 ساختمان 20 طبقه بتن آرمه در روز می باشد در این طرح 2.5 میلیون تن سیمان نوع یک مصرف شده است.با مقدار بتنی که در طرح ایتاپو مصرف شده است می توان یک اتوبان دو خطه از نیویورک تا سانفراسیسکو و از آنجا تا کاتراس ساخت .

نكته جالب ساخت این سد، ساخت موتورخانه عظیم آن می باشد كه شامل 18 ژنراتور تولید برق هر كدام به اندازه 53 فوت می باشد كه در نیم مایلی زیر دریا قرار دارد. حدود 160 تن آب در هر ثانیه از هر توربین می گذرد. این سد دارای ظرفیت تولید برق اسمی 12600 مگاوات می باشد. این ظرفیت بالای تولید برق تاكنون چندین ركورد جهانی را در تولید برق شكسته است. این سد در حال حاضر 28% انرژی الكتریكی مورد نیاز جنوب برزیل و 72% انرژی الكتریكی مورد نیاز كشور پاراگوئه را تامین می كند. این سد به علت زیبایی خارق العاده، همچنین به یك جاذبه گردشگری تبدیل شده است . هزینه کل طرح ایتاپو 12 میلیارد دلار بوده است
با مشاهده آمارهایی که اخیراً از میزان انرژی تولیدی این سد به دست آمده اند، می توان به عظمت سد ایتایپو پی برد. نیروگاه ایتایپو در واقع ۲۰ درصد از کل انرژی مورد نیاز صنایع برزیل و ۹۳ درصد انرژی پاراگوئه را تامین می‌کند.
این نیروگاه همچنین محل بزرگی برای جذب توریسم محسوب می شود. تاکنون بیش از ۱۰ میلیون نفر از ۱۶۲ کشور جهان از این سد نیروگاه بازدید کرده‌اند.
لازم به ذکر است که برزیل صنعتی ترین کشور آمریکای لاتین است و برای کسب انرژی لازم برای صنایع خود به انرژی و منابع آن شدیدا به نیرویی که این سد تولید می‌کندنیازمند است. پاراگوئه نیز به عنوان یکی از کم درآمدترین کشورهای آمریکای جنوبی برای تحقق اهداف خود در راستای توسعه اقتصادی به انرژی به مثابه یک نیروی محرکه نیاز دارد.

منبع: superomran.blogfa.com
 
بالا