[صنایع دستی چوبی] - هنر ترکه بافی (مروار بافی - ارغوان بافی - چم بافی)

ahoo_fr

عضو جدید
کاربر ممتاز

دیباچه :



ترکه بافی به سه گروه تقسیم میشود که بافت آنها کاملا شبیه به هم میباشد :
1.مروار بافی
2.ارغوان بافی
3.چم بافی

این هنر در سال های اخیر در بسیاری از نقاط گیلان رونق یافته و مراکز تولید اشیاء و وسایل مختلف از مروار در روستاهای صیقلان و جمعه بازار از نواحی صومعه سرا و تازه آباد و گورکا از توابع آستانه ی اشرفیه و کارگاه هایی در شهر رشت فعالیت دارند.

موارد استفاده :

انواع سبد میوه، گل، قفسه ها، سرویس های میز و صندلی، جالباسی ، عروسكهای مختلف و ... از جمله صنایع دستی مروار بافی است.
در مرواربافی علاوه بر تركه های مروار از مواد دیگری مانند تخته سه لایی ، انواع میخ ، روغن جلا و مفتولهای سیمی استفاده میشود و ابزار آلات تولید مروار عبارتست از : اره ، دنده ، چكش، انبردست ، گاز انبر قیچی باغبانی.

شیوه بافت :

شیوه کار چم بافی، مرواربافی و ترکه بافی به طور تقریبی مشابه یکدیگر و شبیه بافت شعاعی بامبو است به این طریق که بافندگان ابتدا ترکه‌های درخت را که ماده اولیه مورد مصرفشان است انتخاب و آن تعداد از ترکه‌هایی را که قابلیت تقسیم شدن به دو ، سه یا چهار قسمت را دارند ابتدا برش طولی داده و سپس از نظر اندازه به طول‌های مورد نیاز در آورده و در آب می‌خیسانند تا انعطاف پذیر و قابل استفاده شود.


در مرحله‌ی بافت ، ابتدا چهار عدد از تركه ها در كنار یكدیگر قرار گرفته و تعداد چهار یا پنج تركه ی دیگر به صورت متقاطع روی آنها قرار می‌گیرد تا تشكیل یك ستاره هشت پر را بدهد . آنگاه به وسیله تركه های باریك تری مهار شده و بافنده با تركه های نازك عمل بافت را به شیوه ی یكی از زیر ، یكی از رو آغاز نموده و تركه ها را به طور یكی در میان از لابلای تركه هایی كه قبلا به طور متقاطع روی یكدیگر قرار گرفته عبور میدهد و این كار را تا تكمیل قسمت كف شیی كه تولید آن مورد نظر است تعقیب می‌كند .




بعد از پایان كار بافت قسمت كف ، در محلی كه قراراست از آنجا به بعد لبه ی كار بافته شود عموماً صنعتگران به بافت حالت مار پیچی داده و كار را به شیوه قبلی ادامه میدهند و انتهای كار را نیز به صورت مار پیچ در آورده و سر تركه هایی را كه در واقع حالت تار كار را دارند به داخل قسمت مار پیچ خم می‌كنند .
بیشتر صنایع دستی مرواربافی تولید شده در گیلان به سایر استان های كشور و حتی برخی از كشورها صادر می شود.










منابع:
http://azsafar.com
http://www.yjc.ir




 
آخرین ویرایش:

ahoo_fr

عضو جدید
کاربر ممتاز
ارغوان بافی:

سبد از قدیمی ترین بافته های بشر است. از همان زمان که بشر با تنیدن ساقه ها و شاخه های نازک درهم آشنا شد، سبدبافی نیز آغاز شد.در نقاط مختلف ایران بنا بر طبیعت هر منطقه، از الیاف طبیعی آن برای بافت محصولات سبدی استفاده می شود. در ایران از شاخه های ارغوان و در این اواخر از شاخه های بیدمشک استفاده می کنند. به همین علت به آن ارغوان بافی می گویند.درخت ارغوان در منطقه طرقبه فراوان است ارغوان بافان، الیاف ارغوان را در آب خیس می کنند تا خاصیت ارتجاعی پیدا کند و سپس اقدام به بافت تولیدات مختلف می کنند.تولیدات ارغوان بافی، دارای استحکام زیادی است و بافت آن نسبت به دیگر محصولات حصیری از قدمت بیشتری برخوردار می باشد و قبل از رواج پلاستیک، کاربرد و مصارف فراوانی داشته است. شست و شوی آن با آب و شوینده های معمولی امکان پذیر است و صدمه ای به آن وارد نمی کند، اما رطوبت مداوم ممکن است از دوام آن بکاهد ضمن این که آتش باعث سوختن و از بین رفتن آن می شود.از تولیدات ارغوان بافی بیشتر به عنوان جای نان، آبکش برای برنج، شستن سبزی و میوه، سبد میوه و گل استفاده می شود.

شهر طرقبه و روستای مایون وسطی ، منزلگاه این هنر در خراسان رضوی می باشد .

مراحل کار:

اولین مرحله چیدن ساقه های درخت ارغوان می باشد. چیدن این شاخه ها هنگامی انجام می شود که هنوز درخت زیاد رشد نکرده است چراکه هرچه بیشتر رشد کند، ساقه ها درشت تر و ضخیم تر شده و کار به سختی انجام می شود. به هر شاخه اصطلاحا "ترکه" گفته می شود. ترکه در ابتدای رشد، نازک و دارای قابلیت ارتجاعی بسیار زیادی است به طوریکه با خم کردن این شاخه به هیچ عنوان نمی توان آنرا شکست. چیدن شاخه ارغوان نیاز به مهارت دارد چون اگر از جای نامناسب چیده شود تا سال دیگر خشک خواهد شد. همچنین چیدن این ترکه نیاز به وسیله ای به اسم «داس» دارد که به شکل مخصوصی ساخته شده است.چیدن این ترکه ها در اوایل مهرماه صورت می گیرد و محصولات تا اواخر فروردین تولید می شود.

شیوه بافت:

در ابتدا برای تسلط به کار، ترکه را در لای انگشتان پا قرار می دهند و با توجه به این اکثر کارها سطح مقطع آن به صورت بیضی و یا دایره می باشد چنین مقطعی را برای هرکار در ابتدا با درهم تنیدن این ترکه ها برای همه کارها درست می کنند و بعد مابقی کار را مانند همان مقطع می بافند تفاوت بافت این محصولات در تعداد رج هایی است که ممکن است بافته شود و کار را ریز بافت و یا درشت بافت می کند.گاهی اوقات این ترکه ها در دیگ هایی می جوشانند و پوست آن را می گیرند تا رنگ آن تغییر کند و ترکه ریز تر شود و آنرا درجاهایی که نیاز به تغییر رنگ برای زیبایی بیشتر است، استفاده می کنند.اگر از این محصولات برای مدتی طولانی استفاده نشود، خشک می شود اما می توان آن را دوباره در آب قرار داده تا هم ضخیم تر و هم رنگ آن روشن تر شود. تنوع این محصولات بسیار زیاد می باشد. سبدهای مختلف از سبد میوه گرفته تا سبد های آبکش برنج که اصطلاحا به آن "چلو صافی" می گویند. انواع صندوقچه ها در سایزهای متنوع، دم کن برنج که این محصول در گذشته کاربرد بسیار زیادی داشت و ویژگی آن این است که به خوبی هوا رادر گردش می گذارد و عرق هم نمی کند. سطل های زباله، سبد هایی که برای تزیین گل استفاده می کنند نیز از دیگر محصولات هنر ارغوان بافی می باشد.

چپیره به هنر ارغوان بافی از زاویه جدیدی پرداخته است ،از جمله تنوع طرح ها و رنگ ها ،چراکه در قدیم محصولات این رشته در رنگ و نوع محدود بوده است اما هنرمندان چپیره توانسته اند با ایجاد تنوع باعث استقبال بیشتر مردم از این هنر شوند.










منبع:
http://www.irandeserts.com
http://www.chapireh.com

 

Similar threads

بالا