مراحل طراحی یک کارخانه صنایع غذایی

"ALPHA"

دستیار مدیر مهندسی کشاورزی , صنایع غذایی
کاربر ممتاز
در ابتدای هر طرحی باید نوع محصول خود را مشخص کنید و باید توجه داشت مهمترین نکته در این قسمت درک کامل و مشرف بودن کامل به محصول و تکنولوژی تولید آن می باشد پس از مشخص کردن محصول در ابتدا اولین کاری که انجام می دهیم به سایت استاندارد (لینک آن در پیوندها موجود است) رفته و با جستجو محصول استانداردهای لازم برای محصول را بدست می آوریم توجه کنید که در جستجو محصول امکان دارد در ابتدا در مورد بعضی محصولات استاندارد آنها یافت نشود مانند بیسکویت که باید گزینه های دیگر را امتحان کرد بطور مثال برای بیسکویت غلات را جستجو کنید.
در ادامه با بدست آوردن استاندارد کل تعاریف مربوط به محصول در اختیار شما قرار می گیرد پس حالا دیگر تعریف کامل محصول را دارید بطور مثال در اینجا گوشه ای از استاندارد شیر را می آورم:
تعریف طبق استاندارد:
شير Milk
شيربه ترشح طبيعي پستان دام اطلاق ميشود كه از يك يا چند دو شش پي در پي دامهاي شيرده حلال گوشت به دست مي آيد ، بدون آنكه چيزي به آن اضافه يا از آن چيزي كم شده باشد شير مايع بطور مستقيم در توليد ساير فرآورده هاي شيري مورد استفاده قرار مي گيرد .
يادآوري1 : منظور از شير در اين استاندارد شير حاصل از گاو مي باشد چنانچه از دام ديگري استفاده شود بايد نام دام ذكر گردد.
شيرخام Raw milk
شيرخام مايعي است مترشحه حاصل از دوشش كامل پستان دام سالم حداقل چهار روز پس از زايمان كه با اصول صحيح، تغذيه و نگهداري شده باشد و در شرايط بهداشتي (مطابق با استاندارد ملي ايران 5561 : سال 1379) دوشيده شده و تحت هيچ شرايطي آب يا ماده ديگري به آن اضافه و يا از آن كسر نگرديده باشد، همچنين شير خام بايد فاقد آغوز باشد و هيچگونه عمليات فرآوري روي آن انجام نشده باشد.
يادآوري 1 – شيرخام رابلافاصله پس از دوشش خنك نموده و در شرايط مناسب تا 4 درجه سلسيوس سرد شود.
يادآوري 2 – شيرخام بايد با دماي كمتر از 8 درجه سلسيوس تحويل گرفته شود و يخ زده نباشد.
يادآوري 3 – شيرگاوهايي كه تحت درمان آنتي بيوتيك و يا مواد هورموني و ياداروئي ديگر قرار گرفته اند بايد حداقل تا پايان مدت زمان تعيين شده در دستورالعمل دارو و مطابق با توصيه دكتر دامپزشك، با شير ساير شيرها مخلوط و مصرف نگردد..........
نکته قابل توجه در اینجا آن است که در بعضی از محصولات این تعاریف کافی نمی باشد و باید به دنبال اجزاء و ترکیبات آنها نیز باشیم و آنها را نیز در طرح قرار دهیم بطور مثال برای شیر جدول زیر را درج کنیم:
اجزاء اصلی محدوده تغیرات مقدار متوسط
آب 5/89-5/85 5/87
جامد تام 5/14-5/10 13
چربی 6-5/2 9/3
پروتئین 5-9/2 4/3
لاکتوز 5/5-6/3 8/4
مواد معدنی 9/0-6/0 8/0

پس از بدست آوردن تعاریف و اجزاء و ترکیبات باید به دنبال تعرفه گمرکی ، سود بازرگانی ، کد محصول باشیم که آسان ترین راه برای بدست آوردن آن اداره صنایع و معادن می باشد که با مراجعه به سایت (سایت در لینک پیوندها موجود است) یا حضوری و رفتن به کتابخانه سازمان کل این موارد را می توان بدست آورد راه دیگر هم استفاده از طرح های آماده اداره تعاون و اداره صنایع و معادن می باشد.(توجه داشته باشید که در بعضی از محصولات به غیر از خود محصول باید به تعاریف محصول یا ترکیب دیگری نیز بپردازیم مثلاً در مورد ماست باید به تعاریف و استانداردها و تعرفه های شیر نیز بپردازیم)
پس از بدست آوردن این موارد قسمت اول طرح تمام می شود و شما می توانید به قسمت های بعدی طرح رفته و دیگر کارها را انجام دهید که در قسمت بعدی برای شما می گوییم.
نمونه ای از قسمت اول طرح
نام و نوع کالای تولیدی:ماست
شماره تعرفه گمرکی: 04031090
ردیف انواع ماست کد محصول
1 ماست پاستوریزه 15201231
2 ماست میوه 15201232
3 ماست خامه دار 15201233

کالا طبق استاندارد ملی 695 و 4046 تولید می شود.
تعریف طبق استاندارد:
ماست Yoghurt
ماست(Yoghurt) را عثماني ها ساختند، ماست فرآورده تخميري اسيدي با PH بين 5 /4- 1/4 مي باشد كه داراي خواص فيزيكي ژل مانند است و حاوي مواد معطر و طعم دهنده.و از نظر ارزش غذايي نسبت به شير در رتبه بالاتري قرار دارد.
ماست فرآورده اي است كه از انعقاد شير پاستوريزه در اثر تخمير لاكتيكي شير بواسطه باكتريهاي اختصاصي لاكتيك بويژه لاكتوباسيلوس دلبروكي زير گونه بولگاريكوس و استرپتوكوكوس ترموفيلوس به ميزان معين و در درجه حرارت و زمان مشخص بدست مي آيد .

منبع: جزیره صنایع غذایی
 
آخرین ویرایش:

"ALPHA"

دستیار مدیر مهندسی کشاورزی , صنایع غذایی
کاربر ممتاز
در ادامه اصول طراحی کارخانه به قسمت بعدی می پردازیم که یک سری محاسبات و اطلاعات اولیه از طرح و مکان و بازار پسندی و میزان رقابت با کارخانجات تولیدی رقیب می باشد که سعی میکنم در این قسمت تا آنجا که در توان است برای شما این قسمت رو توضیح بدم که امیدوارم براتون مفید باشه و حتماً یادتون نره که نظر دهید و من رو در ارائه مطالب بهتر کمک کنید.

در این قسمت اولین کاری که باید انجام بدیم بدست آوردن کارآیی فیزیکی و اقتصادی طرح است که با محاسبه این راندمان ها می فهمیم که آیا طرح در مرحله اول اقتصادی هست یا نه؟





در این قسمت اولین کاری که باید انجام بدیم بدست آوردن کارآیی فیزیکی و اقتصادی طرح است که با محاسبه این راندمان ها می فهمیم که آیا طرح در مرحله اول اقتصادی هست یا نه؟
که به منظور محاسبه کارآیی فیزیکی ابتدا باید از تکنولوژی تولید آگاهی کامل را داشته باشیم که از چه مقدار مواد اولیه چه مقدار محصول تولید میکنیم در اینجا یک مسئله این است که برای تولید یک محصول امکان دارد از چندین مواد اولیه استفاده کنیم که در این شرایط ماده اولیه غالب را برای محصول در نظر می گیریم و یک مسئله دیگر که باید به آن توجه کرد نوع تکنولوژی تولید است که ممکن است یک تکنولوژی دارای راندمان فیزیکی بالاتری باشد برای مثال تولید پنیر به روش معمولی (14/.) راندمان کمتری نسبت به تولید پنیر به روش UF(2/.) دارد پس با توجه به موارد گفته شده و با استفاده از فرمول زیر کارآیی فیزیکی مشخص می شود:
کارآیی یا راندمان فیزیکی =میزان محصول/میزان ماده اولیه ورودی
بطور مثال برای مسات می توان گفت با ورود یک کیلو شیر یک کیلو ماست تولید می شود پس راندمان فیزیکی ماست برابر است با یک.
پس از محاسبه راندمان فیزیکی باید به محاسبه راندمان اقتصادی بپردازیم که از این قسمت می توانیم بفهمیم که آیا طرح مقرون به صرفه هست یا نه؟ برای این کار ابتدا باید قیمت ماده اولیه و قیمت محصول البته قیمتی که از کارخانه بیرون می آید بدست آوریم که برای این کار می توان قیمت مواد اولیه را از سازمان جهاد کشاورزی و یا سازمان های مشابه بدست آورد و برای بدست آوردن قیمت محصول هم نیز می توان به یک مرکز خرید که محصول مدنظر را مستقیم از کارخانه خریداری میکند بدست آورد یا هر راه دیگری که ممکن است شما به آن دسترسی داشته باشین.
به هر حال پس از بدست آوردن این موارد و با استفاده از فرمول زیر راندمان اقتصادی را محاسبه میکنیم:
راندمان اقتصادی= قیمت فروش محصول/قیمت خرید ماده اولیه × راندمان فیزیکی × 100
که پس از بدست آوردن این راندمان اگر عدد بدست آمده بالاتر از 150 بود میگوییم طرح مقرون به صرفه می باشد و ادامه کار را انجام اگر پایین تر شد که طرح مقرون به صرفه نمی باشد. (در بعضی از موارد می توان با جابه جا کردن ماده اولیه غالب به راندمان اقتصادی مدنظر رسید و نشان داد که طرح مقرون به صرفه می باشد)
خوب این قسمت از طرح هم به اتمام رسید و وارد قسمت بعد محاسبات اولیه می شویم که شامل مطالعه بازار مصرف می باشد.
مطالعه بازار مصرف عبارتند از دورنمایی از فروش محصول و پیش بینی روندهای آینده برای موفقیت در بازار مصرف و باید توجه داشت که بازار دارای سه عامل است ، مردمی که جهت برطرف کردن مایحتاج خود در آن حضور دارند ، حجم تبادلی که انجام می شود و تمایل مردم جهت خرید .
در این قسمت از طرح کشش محصول در بازار مصرف مطالعه می شود و برای این کار در ابتدا باید یک شعاع مصرف برای محصول مد نظر قرار گیرد که از مسائل تعیین کننده در این مورد می توان به میزان مسافت ، موقعیت محصول از نظر فساد پذیری ، تولید محصول در نقاط مختلف و دیگر موارد اشاره کرد و با توجه به این مسائل شعاع بازار مصرف را تعیین میکنیم.
پس از تعیین شعاع مصرف ابتدا با رفتن به سایت اداره آمار جمعیت شهر های مورد نظر را بدست می آوریم که این آمار در سال 85 منتشر شده است البته ممکن است در بعضی جاها جمعیت تا سال 89 هم تخمین زده باشند ولی همان آمار سال 85 معتبرترین شاخص برای ما می باشد (اگر نتوانستین جدول را تهیه کنید در بخش نظر دهید بگید تا بدست شما برسونم)
به هر حال بعد از بدست آوردن جمعیت باید جمعیت مصرف کننده از محصول را در این شعاع نیز بدست آورد که برای این منظور باید به مواردی همچون:
توزیع جغرافیایی:که در ابتدا نیز اشاره شد که شامل همان بازار مصرف
تقسیم بندی براساس محل زندگی: شامل جمعیت شهری و عشایری و روستایی می شود که باید توجه داشت بعضی از محصولات فقط مخصوص یکی از این موارد می شود که باید تفکیک شوند.
سن افراد مصرف کننده: که در اینجا امکان دارد محصول تولیدی مختص به یک گروه سنی باشد مثلاً افراد بین 3تا 20 سال یا نمونه های دیگر که باید طبق جدول آمار تفکیک و مشخص گردد.
تقسیم بندی بر اساس عوامل خاص: شامل تفکیک براساس جنس و تحصیلات و غیره می باشد که بطور مثالدر مورد مصرف فرآورده های لبنی توسط افراد حساس به لاکتوز که جز این جمعیت مصرف نمی باشد و باید از جمعیت حذف شوند البته در مورد مثال ذکر شده می توان به علت کم بودن جمعیت از آنها صرف نظر کرد.
در ادامه با بدست آوردن جمعیت مصرف کننده بر حسب موارد ذکر شده باید نرخ رشد جمعیت کشور را بدست بیاورید که در سایت های مختلف ذکر شده است و معتربرترین آنها 014/0 می باشد. در ضمن باید اینجا بگم که امکان دارد جدولی را بدست آورید که برای هر شهر یک نرخ رشد جداگانه آورده باشد ولی شما همان نرخ رشد میانگین کشوری را استفاده کنید کفایت می کند.
پس بدست آوردن موارد بالا با استفاده از فرمول زیر جمعیت مصرف کننده در سال بهره برداری را تخمین می زنیم:

فرمول تعیین و تخمین جمعیت بصورت زیر می باشد:
F= جمعیت در سال مورد نظر
P= جمعیت در سال مورد مطالعه F= P (1+i)[SUP]n[/SUP]
i= نرخ رشد
n= اختلاف سال تا سال مورد نظر
در ادامه مطالعات برای اطلاع از چگونگی فروش محصول و پیش بینی تمایل افراد بازار مصرف نسبت به خرید محصول تولید شده به بررسی مقدار تولید محصول مورد نظر در کارخانجات شعاع بازار مصرف پرداخته می شود که ظرفیت شرکت های تولیدکننده محصول در شعاع مصرف را با توجه به سی دی که در اداره صنایع موجود است به راحتی به دست می آید که این سی دی رو هم می تونین از تمامی سازمان های صنایع و معادن در تمامی شهرستان های کشور بدست آورید و اطلاعات مورد نیاز را از آن استخراج کنید.
سپس برای بدست آوردن مقدار مصرف محصول در بازار مصرف ، مصرف سرانه محصول بررسی می گردد که برای این کار به سایت های مختلف رفته و اطلاعات مورد نیاز کسب می گردد سپس در ادامه مطالعات این مصرف سرانه در جمعیت شعاع مصرف بدست آمده ضرب می گردد تا میزان مصرف و محصول مورد نیاز جمعیت شعاع مصرف تعیین گردد و در ادامه با مقایسه این میزان با میزان تولیدی توسط کارخانجات رقیب در شعاع مصرف که از سی دی صنایع بدست آمد می توان به این نتیجه رسید که آیا محصول کشش لازم را در بازار مصرف دارد یا خیر؟
که اگر میزان مورد نیاز بیشتر از میزان تولیدی کارخانجات رقیب بود میگوییم که تولید محصول به صرفه و کشش لازم را دارد و اگر برعکس بود می گوییم برای فروش محصول بر به مشکل خواهیم خورد و باید تدابیری را برای فروش بیندیشیم مانند قیمت پایین تر ، کیفیت بالاتر و...........


منبع: جزیره صنایع غذایی
 

"ALPHA"

دستیار مدیر مهندسی کشاورزی , صنایع غذایی
کاربر ممتاز
مطالعه بازار مواد اولیه و محل اجرای طرح

مطالعه بازار مواد اولیه و محل اجرای طرح

در ادامه طراحی کارخانه به بررسی مطلعه بازار مواد اولیه می پردازیم که در ابتدا باید به چگونگی وضعیت تامین مواد اولیه پرداخته شود:


برای آنکه کارخانه تولیدی از نظر اقتصادی مقرون به صرفه باشد و همچنین کارآیی لازم را در منطقه احداث طرح داشته باشد باید مطالعاتی بر روی مواد اولیه داشته باشیم و باید توجه داشت که ماده اولیه و غالب کارخانه را در نظر گرفته که از همه مهمتر است به طور مثال در کارخانجات لبنیات شیر در کارخانه رب گوجه ؛ گوجه فرنگی در کارخانه فرتورده های غلات ؛ آرد و .....


که برای اطلاع از مقدار مواد اولیه تولیدی در منطقه احداث کارخانه باید تحقیقاتی صورت گیرد که با مراجعه به وزارت جهاد کشاورزی کشور و سازمان ها و سایت های مربوطه و با توجه به برآوردی که این سازمان انجام داده است و بدست آوردن جداول مربوطه، مقدار مواد اولیه و همچنین اطلاعات مورد نیاز دیگر مشخص می گردد که مقدار تولیدی مواد اولیه در منطقه و همچنین در دیگر نقاط به چه صورت می باشد.

در ادامه برای مشخص شدن اینکه آیا میزان ماده اولیه مورد نیاز کارخانه به آسانی قابل تامین است یا خیر مقدار مصرف ماده اولیه ای که کارخانجات رقیب مورد استفاده قرار می دهند را مورد مطالعه قرار می دهیم که ابتدا با مراجع به سازمان صنایع و معادن مقدار ظرفیت اسمی تولید کارخانجات رقیب را در استان و یا منطقه محل اجرای طرح بدست می آوریم مثلاً در مورد کارخانجات تولیدی فرآورده های لبنی در استان کرمانشاه که به طور مثال محل اجرای طرح است 223230 تن اعلام گردید.


با در نظر گرفتن کارآیی فیزیکی و محاسبات مربوطه به راحتی می توان به میزان مصرف ماده اولیه در کارخانجات رقیب در محل اجرای طرح پی برد به طور مثال در مورد فرآورده های لبنی کارآیی فیزیکی ماست و شیر را می توان یک و کارآیی فیزیکی پنیر که 14/0 است مقدار شیر خام مصرفی کارخانجات رقیب این چنین تخمین زده شد که با توجه به اینکه از مقدار ظرفیت اسمی کارخانجات رقیب 213730تن مربوط به ماست و شیر پاستوریزه و مقدار 9500تن مربوط به تولید پنیر می باشد پس می توان گفت که باید مقدار شیر خام مصرفی برای 9500تن پنیر بدست آید و در 213730 (چون کارآیی فیزیکی یک می باشد پس همین مقدار شیر خام برای تولید این مقدار ظرفیت کفایت می کند ) جمع شود.


برای اطلاع از مقدار مورد نیاز شیر خام برای 9500تن پنیر از تناسب استفاده می کنیم که به این صورت که از 100تن شیر خام 14تن پنیر تولید می شود پس برای تولید 9500 تن پنیر مقدار 67857تن شیر خام مورد نیاز است:

در نتیجه این مقدار شیر خام مصرفی را در مقدار شیر خام مصرفی در تولید ماست و شیر پاستوریزه جمع کرده تا مقدار کل شیر خام مصرفی بدست آید:

مقدار شیر خام مصرفی کارخانجات رقیب با توجه به ظرفیت و کارآیی فیزیکی محصول در استان کرمانشاه 281587 = 67857 + 213730


در ادامه با انجام محاسبات و بدست آوردن مقدار شیر مصرفی در کارخانجات رقیب با مقایسه این مقدار مصرف با مقدار ماده اولیه تولیدی در منطقه می توان به نتایج مورد نظر رسید و پیش بینی کرد که آیا با مشکل تهیه ماده اولیه مواجه هستیم یا نه؟؟؟؟


مثلاً در مورد مثال بالا با کسر مقدار شیر خام تولیدی از مقدار شیر خام مصرفی توسط کارخانجات رقیب مشاهده می شود که مقدار شیر خام تولیدی کفایت این ظرفیت تولید محصول را نمی کند.

و با انجام این مرحله از مطالعات به سراغ مطالعلت بعدی می رویم که مربوط به مطالعات دانش فنی و تکنولوژی تولید می باشد .

برای هر طرح و پروژه احتیاج به یک تکنولوژی است که در مورد تکنولوژی مورد استفاده باید به نکاتی همچون دستگاه های مورد نیاز و دانش تکنولوژی توجه داشت که آیا در کشور در دسترس می باشد یا خیر؟؟؟؟؟

امکان دارد که دانش تولید در اختیار باشد ولی دستگاه از خارج از کشور باید تهیه گردد و ......

در هر صورت در این قسمت باید به طور مفصل تمامی مراحل تولید را از هنگام ورود ماده اولیه تا مرحله آخر که تولید محصول مورد نظر است شرح داد که نمونه هایی از آن در وبلاگ هست ( خط تولید فرآورده های لبنی و خط تولید روغن )


و در ادامه به بررسی و مطالعه محل اجرای طرح می پردازیم تا این فصل از طراحی کارخانه به اتمام برسد که پس از مطالعات تکنولوژی تولید مطالعات محل اجرای طرح انجاممی گیرد که یک محل خوب برای کارخانه جایی است که علاوه بر اینکه به نیروی کار دسترسی کافی داشته باشد با توجه به نزدیکی به بازار ، نزدیکی به مواد اولیه ، خدمات جانبی مثل آب و گاز و برق ، چگونگی و هزینه حمل و نقل ، استعلام های موجود مثل استعلام از محیط زیست و شهرداری و فرمانداری و راه و ترابری و ...... ، اهداء تسهیلات و قیمت زمین و دیگر موارد ، باید در نظر گرفته شود.

که طی تحقیقات و مطالعات این نتیجه گرفته شده است که بهترین مکان با توجه به مزیت ها ، شهرک صنعتی است که از مزایای آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:

1)پژوهش های انجام شده حاکی از آن است که دوره بازگشت سرمایه در آن حداقل شش ماه کمتر است.
2)نیازی به اخذ مجوز از سایر دستگاههای دولتی نمی باشد.
3)بهای زمین پایین و دارای سند ثبتی تفکیک شده و صدور مجوز ساخت و ساز توسط خود شهرک صنعتی
4)خارج بودن از محدوده قانونی و استحفاظی شهرها و محدود کردن اختیارات شهرداری و .....
به هر حال در این قسمت به طور خلاصه محل اجرای طرح را با توجه به دلایل انتخاب بیان می
کنید.

منبع: جزیره صنایع غذایی
 

"ALPHA"

دستیار مدیر مهندسی کشاورزی , صنایع غذایی
کاربر ممتاز
نمودار ها

نمودار ها

در این قسمت بعد انجام مراحل بعدی به نمودار فرآیند می رسیم که در این قسمت باید تسلط کامل بر خط تولید و جریان مواد در سالن تولید داشته باشیم که با توجه با این تسلط از هنگام ورود ماده اولیه تا هنگام تهیه محصول را به وسیله علائمی که بصورت قردادی وجود دارد نشان می دهیم

بصورتی که ▼ به عنوان انبار مثل مخزن شیر خام ،

→ به عنوان حرکت ماده مثل حرکت شیر از مخزن به سمت کلاریفایر،

■ به عنوان بازرسی مثل بازرسی هنگام جدا سازی میوه برای آبمیوه یا کمپوت یا جاهایی که نمونه برداری شیر انجام می شود برای کفایت پاستوریزاسیون

○ به عنوان عملیات مثل عملیات کلاریفایر یا پاستور یا هموژن

D تاخیر مثل ماندن کیک در پشت فر یا ماندن شیر خام در مخازن دریافت برای ورود به خط و .....


باید در اینجا توجه داشت که باید نمودار فرآیند بصورتی باشد که کمترین تاخیر را داشته باشد تا جریان به سمت مداوم و سود بیشتری پیش رود در هر صورت در اینجا باید تسلط کامل به خط تولید و جریان مواد داشته باشیم تا نمودار فرآیند دقیقی را طرح کنیم.

پس از نمودار فرآیند به تعیین ظرفیت کارخانه می زسیم که در این قسمت با توجه به مطالعات قبلی ظرفیت کارخانه را تعیین می کنیم .

یکی از اهدافی که تا کنون مطالعات را انجام دادیم برای اطلاع و بدست آوردن مقدار تمایل جمعیت بازار مصرف نسبت به محصول تولیدی و همچنین از مقدار توان تهیه مواد اولیه برای کارخانه خود بود و در این قسمت ظرفیت کارخانه بر اساس مطالعات انجام شده قبلی و بر اساس چند اصل که در ادامه به آن اشاره می کنیم تعیین می شود.

دو نکته اساسی برای تعیین ظرفیت کارخانه : 1)اقتصاد و مقیاس (Economy & Size) و 2) توسعه آینده می باشد.
که در مورد گزینه یک ، این یک اصل می باشد که هر چه ظرفیت تولید بالاتر باشد قیمت تمام شده محصول پایین تر است (طبق نمودار زیر) و همین قدرت رقابت کارخانه را با دیگر کارخانجات رقیب بالا می رود.
ولی باید توجه داشت تا آنجا می توان ظرفیت را بالا برد که بازار مصرف کشش آن را داشته باشد و همچنین مشکلی برای مواد اولیه نداشته باشیم و محل اجرای طرح امکان افزایش ظرفیت را داشته باشد.
در مورد گزینه دوم نیز باید گفت که ظرفیت باید طوری تعریف شود که برنامه توسعه آینده در آن جای گرفته باشد که می توان از ابتدا بخش های مختلف کارخانه را بزرگتر از ظرفیت اسمی کنون در نظر گرفت و یا فضا های خالی برای توسعه آینده در نظر گرفته شود.
پس از تعیین ظرفیت کارخانه لیست و مشخصات دستگاه ها و تاسیسات و تجهیزات را تهیه می کنیم که قبلا پیش فاکتور آن را از شرکت تولید کننده تهیه کرده ایم و در اینجا فقط در جدولی آنها را بصورت منظم درج میکنیم.
در ادامه یکی از حساس ترین کار طرح را باید انجام دهیم یعنی کشیدن نمودار جریان مواد در سالن تولید که در این مرحله باید ابعاد سالن تولید را بدست آوریم (با توجه به ابعاد دستگاه ها و تجهیزات موجود در سالن فضای رفت و آمد و استانداردهای دیگر که به طور کامل در کتاب دکتر اسماعیل زاده گفته شده است) پس از آن دستگاه ها را با ابعاد واقعی بدست آمده از پیش فاکتور و با مقیاس مورد نظر و با جایگذاری مناسب بر روی برگه رسم می کنیم در این مورد به مسائل مهمی همچون روان بودن جریان مواد و عدم برگشت به عقب ، استفاده بهینه از فضا و استانداردهای لازم برای رفت و آمد ، جدا بودن آرمایشگاه شیمیایی از آزمایشگاه میکروبی و ..... باید توجه شود در این موارد باید ابتدا یک طرح اولیه رسم کرده و به مرور زمان آن را تصحیح کرد تا به یه نمودار جریان مواد کامل رسید و مسئله دیگر تسلط کامل به خط تولید و مدت زمان عبور جریان مواد است به طور مثال با اطلاع از مدت زمان پرووسس تخمیر در ماست و پنیر می توان تعداد پروسس تانک ها را تعیین کرد تا جریان مداوم و روانی داشته باشیم.
در کل توجه داشته باشید که این مرحله از طرح امکان دارد به مشکلاتی بر خورید که با کمک از استاد خود و تصحیح کردن جریان نمودار مطمئنن به یک طرح خوب و روان می رسید.

منبع: جزیره صنایع غذایی
 
بالا