شهر حشرات...!

Phyto

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
حشرات اینجا، حشرات اونجا، حشرات همه جا!


هوس کردم تاپیکی بنا نهیم تا اخبار جالب دنیای حشرات رو یه جا جمع آوری کنیم تا خلق الله بیشتر با این موجودات شریف، زیبا، عجیب، شگفت انگیز و دوست داشتنی آشنا بشن...

 
آخرین ویرایش:

vahid mahdavi

مدیر بازنشسته
8 هزار گونه حشره در ايران وجود دارد

8 هزار گونه حشره در ايران وجود دارد

در ايران حدود هشت هزار گونه حشره وجود دارد كه تعداد گونه‌هاي شناسايي شده كمتر از حدود 30 درصد مجموع گونه‌هاي موجود است. دكتر علي‌اصغر طالبي، استاد دانشگاه تربيت مدرس با اعلام اين خبر گفت: كشور ايران به دليل تنوع آب و هوايي يكي از غني‌ترين كشورها از نظر گونه‌هاي جانوري مخصوصا حشرات است كه حدودا هشت هزار گونه حشره به طور قطع در ايران وجود دارد.او افزود: بيش‌ترين حشراتي كه در ايران شناسايي شده مربوط به راسته‌هاي سخت بال پوشان، بال پولك داران يا پروانه‌ها، زنبورها و دو بالان است.
طالبي خاطرنشان كرد: بيش از 60 درصد گونه‌هاي شناسايي شده مفيد هستند كه به صورت شكارگر از گونه‌هاي آفات تغذيه مي‌كنند و جمعيت آن‌ها را طبيعت در سطح پايين‌تر از سطح زيان اقتصادي نگاه مي‌دارد. اين محقق در ادامه تصريح كرد: به نظر مي‌آيد تعداد گونه‌هاي شناسايي شده كمتر از حدود 30 درصد مجموع گونه‌هاي موجود در ايران است لذا متخصصان بايد تلاش بسيار زيادي جهت شناسايي مجموع گونه‌هاي اكوسيستم‌هاي ايران انجام بدهند زيرا بدون شناخت دقيق مجموع گونه‌هاي موجود در هر اكوسيستم امكان به‌كارگيري روش‌هاي دقيق براي كنترل آفات همراه با مخاطرات جدي است
 

gavad

عضو جدید
شهر حشرات...!

تحقيقات اخير نشان مي دهد که سنجاقک ها مي توانند مسيرهاي طولاني را همچون پرندگان مهاجرت کنند.


محققيني که سنجاقک ها را توسط امواج راديويي با هواپيما دنبال کرده اند دريافتند که شباهت بسيار زيادي بين مهاجرت پرندگان و سنجاقک ها وجود دارد. به نظر مي رسد اين حشرات در بدن خود ذخيره چربي ساخته و منتظر وزش باد مناسب براي پرواز مي شوند. درطول سفر استراحت کرده و درصورت گم کردن مسير آن را دوباره جهت يابي مي کنند. آنها دقيقا همان مسير پرندگان را براي مهاجرت مي پيمايند. هر سنجاقک مي تواند بطور متوسط روزانه حدود 160 کيلومتر پرواز کند.


مارتين ميکو لسکي پرفسور زيست شناس دانشگاه پرينستون نيوجرسي سرپرستي اين تحقيق را به عهده داشت. اين گروه تحقيقاتي مطالعات خود را برروي سنجاقک هاي سبز که يک گونه از سنجاقک هاي مهاجر هستند و در هر تابستان به طرف شمال آمريکا و کانادا و در هر پائيز به طرف جنوب مهاجرت ميکنند آغاز کرد.


اين حشرات توسط فرستنده هاي بسيار کوچکي که که حدود سه دهم گرم وزن داشتند و با چسب به آنها وصل شده بود دنبال مي شدند. اين تيم تحقيقاتي چهارده سنجاقک را در طول دوازده روز توسط هواپيما دنبال کردند و دريافتند که اعمال و رفتار آنان در طول سفر شبيه پرندگان مهاجر مي باشد.


حشراتي که مسير خود را گم ميکنند به اشتباه خود پي برده و سريعا دوباره جهت يابي کرده و راه اصلي را دنبال ميکنند. محققين معتقدند که اين حشرات احتمالا خط ساحلي دريا را راهنماي پرواز خود قرار مي دهند و در کنار ساحل و يا خط الراس کوهها گرد هم جمع مي شوند و با استفاده از قطب نماي مغناطيستي که در بدنشان وجود دارد مسير را رهيابي ميکنند.


مهاجرت سنجاقکها بر خلاف پرندگان يکطرفه است و اين بدين معناست که فرزندان سنجاقک هايي که در پاييز به سمت جنوب حرکت کرده اند در بهار به سمت شمال سفر مي کنند؛ و سرانجام اينکه از ميان 2500 گونه از اين حشرات تنها 50 نوع آن همانند پرندگان به مهاجرت مي پردازند و رازعلت سفر طولاني آنها تا کنون ناشناخته مانده است.


 

gavad

عضو جدید
حشرات چگونه روي سقف و ديوار راه مي روند؟

حشرات چگونه روي سقف و ديوار راه مي روند؟

بنا به نظرات دانشمندان، حشراتي که روي سقف راه مي روند، رد پاهاي چسبناک از خود به جا مي گذارند.


راه رفتن به حالت وارونه نياز به نيروي چسبندگي همگن و ابزار مخصوصي به منظور مقابله با نيروي جاذبه دارد. پهناي بخش انتهايي پاهاي حشرات معمولا به اندازه اي است که فضاي لازم براي چسبيدن به سقف را براي آنها مهيا کند.


لايه چسبنده موجود در انتهاي پاي حشرات که با موهاي بسيار نازک و ريز پوشيده شده، پوليويلي (pulvilli) ناميده مي شود. نوک اين موها شبيه به کاردک و پهن تر از بقيه قسمت ها و به همين دليل شرايط لازم بهتري براي راه رفتن وارونه را فراهم مي کنند.


پيش از اين دانشمندان اعلام کرده بودند که انحناي اين موها باعث چسبيدن بهتر حشرات به سقف مي شود. در واقع آنها عقيده داشتند که اين موها يک ماده قندي چرب و چسبنده ترشح مي کنند.


مقاومت در برابر چسبندگي


يک تيم تحقيقاتي از انستيتوي مکس پلانک در کشور آلمان (Max Planck)، اخيرآ بر روي بيش از سيصد نوع حشره اي که روي سقف راه مي روند، مطالعاتي انجام داده است. نتايج بدست آمده نشان داد که کليه اين حشرات از خود رد پاهاي چسبناک باقي مي گذارند.


استانيسلاو گورب (Stanislav Gorb)، سرپرست تيم تحقيقاتي فوق در اين باره مي گويد :


"حدس ما اين است که اين حشرات ماده اي از خود تراوش مي کنند، اما هنوز در اين مورد به اطمينان صد در صد نرسيده ايم."


گورب نتيجه تخقيقات تيمش را در کنفرانس ساليانه انجمن آزمايش هاي زيست شناسي که در ماه آوريل برگزار شد، به اطلاع عموم رساند :


- درست است که حشرات براي راه رفتن روي سقف نياز به پاهايي چسبناک دارند، اما اين چسبندگي نبايد به حدي باشد که حشره گير کرده و نتواند به حرکت خود ادامه دهد. به همين دليل پاهاي حشرات داراي ناخن هايي است که به جدا کردن پاهاي چسبناک از ديوار يا سقف کمک مي کنند.


- حشرات براي جلوگيري از چسبيدن به سقف روش هاي متفاوتي از قبيل چرخيدن، فشار دادن و جدا کردن پاهايشان به کار مي برند.


ترکيب منحني وار نوک موها با مايع روغني، به حشره کمک مي کند تا در حالت وارونه نيز بتواند در جهت صحييح قدم بردارد.


ربات ها در تعقيب حشرات !


ربات ها نيز به زودي به دنبال رد پاي حشرات، از ديوار بالا خواهند رفت.


تيم تحقيقاتي گورب، به منظور طراحي ربات هايي که قادر به تقليد از رد پاي حشرات باشند، گروهي از متخصصان ربات را به همکاري گرفتند.


دانشمندان در فسمت انتهايي پاي هر يک از ربات ها، براي شبيه سازي پاهاي حشرات، يک ماده مصنوعي چسبناک و خزدار وصل نمودند. اين ربات ها طوري طراحي شده بودند که مانند يک حشره واقعي قادر به جدا کردن پاهايشان از ديوار شيشه اي تعبيه شده به همين منظور نيز بودند.


يکي از مهندسان مکانيک عضو گروه در اين باره مي گويد : "اين اولين باري است که يک ربات با تقليد از يک حيوان، از سطح شيشه اي بالا مي رود ."
 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
موریانه ها حشرات تجزیه کن طبیعت

موریانه ها حشرات تجزیه کن طبیعت

[FONT=tahoma,arial,helvetica,sans-serif]موریانه [/FONT][FONT=tahoma,arial,helvetica,sans-serif]حشره‌ای[/FONT][FONT=tahoma,arial,helvetica,sans-serif]است از راسته [/FONT][FONT=tahoma,arial,helvetica,sans-serif]مساوی‌بالان[/FONT][FONT=tahoma,arial,helvetica,sans-serif]. [/FONT][FONT=tahoma,arial,helvetica,sans-serif]موریانه‌ها حشراتی هستند که بدنی نرم دارند و به کندی حرکت می‌کنند به حکم طبیعت تا پایان عمر در دژ تاریکی که محل اجتماع آنهاست به سر می‌برند. زیرا در روشنایی آفتاب و فضای باز یارای ایستادگی در برابر دشمنان بی‌شمار خود را ندارند. موریانه‌ها حشراتی هستند اجتماعی که دو نوع از آنها دیده می‌شود: یک نوع در داخل چوب‌های منازل زندگی می‌کنند و نوع دیگر مخصوص نواحی استوایی بوده و در بیابان‌ها برای خود مسکن می‌سازند و طول خانه‌هایشان گاهی به ۵ متر و قطرش به ۸ متر می‌رسد و بسیار هم سخت است، بطوری که با کلنگ هم شکسته نمی‌شود.[/FONT]​
[FONT=tahoma,arial,helvetica,sans-serif]در حالت کلی موریانه‌ها، شاه، ملکه، شاهزاده، کارگر و سرباز دارند و اگر تپه آنها را بشکافید همه اینها را از هم تشخیص خواهید داد. تعداد زیادی از موریانه‌ها با استفاده از چوبهای جویده شده و یا گل لانه‌های بزرگی درست می‌کنند. این لانه‌ها بسیار اصولی ساخته شده و برای ساخت آن هر موریانه وظیفه مشخصی دارد. معمولاً موریانه‌ها در درون لانه‌هایشان پنهان می‌شوند، ولی در صورتی که کسی مزاحم آنها شود یا برای تشکیل اجتماع جدید قصد [/FONT][FONT=tahoma,arial,helvetica,sans-serif]پرواز[/FONT][FONT=tahoma,arial,helvetica,sans-serif] داشته باشند، از لانه‌هایشان بیرون می‌آیند.[/FONT]
[FONT=tahoma,arial,helvetica,sans-serif]نوع موریانه‌ها در هر دسته[/FONT]

[FONT=tahoma,arial,helvetica,sans-serif]نوع موریانه‌ها در هر دسته[/FONT]
[FONT=tahoma,arial,helvetica,sans-serif]امروزه در حدود دو هزار گونه موریانه در دنیا می‌‌شناسیم که در مناطق گرمسیر و نیمه گرمسیر فراوانند یکی از نمونه‌های بزرگ و معروف آن موریانه تپه سیاه است که در دماغه امید (جنوب افریقا) به سر می‌برند و نام علمی آن آمی ترمز آتلانتیکوس است. گونه دیگری که خیلی نزدیک به این نوع و دارای عادات مشابه است در افریقا و همچنین در استرالیا و بعضی نواحی آمریکا و هندوستان و مالایا و سواحل مدیترانه یافت می‌شود. البته بطور عمده در سراسر ایالات متحده آمریکا و نیز در قسمت جنوبی کانادا یافت می‌شود. در اروپا تا مناطق شمالی این قاره مثلاً تا پاریس و وین جای زیست موریانه است، اما پرشمارترین موریانه‌ها در مناطق باران خیز مدارگانی یافت می‌شوند.[/FONT]
[FONT=tahoma,arial,helvetica,sans-serif]در موریانه‌ها نیز مانند مورچه‌ها چند شکلی در هر دسته دیده می‌شود. یعنی در هر اجتماع موریانه تعداد زیادی موریانه‌های کارگر و و موریانه‌های مدافع یا سرباز موجود هستند. وظیفه کارگران تهیه غذا برای مجتمع است، یعنی چوب را می‌خورند و سپس گوارده آن را در اختیار دیگر موریانه‌ها قرار می‌دهند. سربازان بال ندارند، کور هم هستند، ولی با این وصف جنگجویان دلیری به شمار می‌روند. موریانه ملکه می‌تواند تا سی هزار تخم در یک روز بگذارد. او قادر به حرکت نیست و برای زنده ماندن کاملاً به موریانه‌های کارگر متکی است. بعضی از موریانه‌های ملکه می‌توانند تا ۵۰ سال زندگی کنند.[/FONT]

[FONT=tahoma,arial,helvetica,sans-serif] ساختار بدن موریانه‌ها[/FONT]

[FONT=tahoma,arial,helvetica,sans-serif]بسیاری از مردم موریانه را با [/FONT][FONT=tahoma,arial,helvetica,sans-serif]مورچه سفید[/FONT][FONT=tahoma,arial,helvetica,sans-serif] اشتباه می‌گیرند. اگر چه موریانه‌ها نیز مانند مورچه‌ها جانورانی اجتماعی هستند، ولی به کلی با آنها تفاوت دارند. موریانه کمدی کلفت، رنگی روشن و شاخکهای یکنواخت و خمیده دارد. شکل هر موریانه به نوع وظیفه‌اش در اجتماع موریانه‌ها، بستگی دارد. برای مثال کارگرانی که وظیفه غذا دادن و تمیز کردن ملکه را به عهده دارند، معمولاً کور بوده و بدون بال هستند و دستگاه تناسلی هم ندارند. فقط موریانه نر دارای ۴ بال است و بیش از چند روزی زندگی نمی‌کند، یعنی پس از جفت گیری با نر تنها فرد ماده (ملکه) است که در اجتماع موریانه‌ها زندگی می‌کند و دارای شکمی بزرگ است و کارش فقط تخم‌گذاری است.[/FONT]
[FONT=tahoma,arial,helvetica,sans-serif]در دستگاه گوارش موریانه‌ها که از چوب استفاده می‌کنند، عده‌ای از تک یاختگان از دسته فلاژله‌ها به نام «پلی ماستیژین» زندگی می‌کنند که با موریانه‌ها زندگی اشتراکی دارند، بدین نحو که این تک سلولی‌ها دیاستازی به نام سلولاز ترشح می‌کنند که موجب هضم و نرم شدن چوبها می‌شود و در این حالت موریانه‌ها چوبهای نرم شده را می‌خورند.[/FONT]

[FONT=tahoma,arial,helvetica,sans-serif] تپه‌های موریانه‌ای و زندگی اجتماعی موریانه‌ها[/FONT]

[FONT=tahoma,arial,helvetica,sans-serif]تپه‌های موریانه‌ای که به‌وسیله موریانه‌های تپه سیاه ساخته می‌شوند ممکن است به شکل لکه‌های نمایانی در تمام نقاط دامنه‌های کوهستانی جنوب غربی دماغه امید دیده شوند. سطح هر تپه درست مانند سطح خارجی مغز دارای برجستگیها و شیارهای مخصوصی است. بزرگ‌ترین آنها در حدود ۶۰ سانتیمتر بلندی دارد و پهنای قاعده آن نیز به ۶۰ سانتیمتر می‌رسد اگر یکی از آنها را بشکافیم دیده می‌شود که داخل آن مانند [/FONT][FONT=tahoma,arial,helvetica,sans-serif]اسفنج[/FONT][FONT=tahoma,arial,helvetica,sans-serif] است و از تعداد زیادی اتاقک تشکیل شده که عرض هر کدام از آنها ۲.۵ سانتیمتر است و با دریچه‌های کوچک راه دارد.[/FONT]
[FONT=tahoma,arial,helvetica,sans-serif]گرچه در یک تپه موریانه‌ای بزرگ ممکن است بیش از ۵۰۰۰۰ موریانه زندگی کنند ولی داخل آن همیشه تمیز است. این تمیزی به این دلیل است که موریانه‌ها مدفوعات خود را به منزله سیمان در ساختن دیواره‌های تپه و اتاقکها بکار می‌برند و لاشه‌ها را نیز می‌خورند و مصرف می‌کنند. بیشتر ساکنین تپه حشرات کوچکی به طول ۵ میلیمتر هستند که سرهایی سفید و بدنی به رنگ خاکستری تیره دارند. اینها کارگرها را تشکیل می‌دهند کارگرها ممکن است نر یا ماده باشند اندام تناسلی آنها رشد نمی‌کند و فعالیتی ندارد و فقط اثری از آن باقی است موریانه‌های کارگر کاملاً کورند و کارشان جمع آوری غذا و رسیدگی به بچه‌ها و پرستاری از شاه و ملکه و شاهزاده هاست.[/FONT]
[FONT=tahoma,arial,helvetica,sans-serif]موریانه ملکه می‌تواند تا ۳۰۰۰۰ تخم در یک روز بگذارد او قادر به حرکت نیست و برای زنده ماندن کاملاً به موریانه‌های کارگر متکی است بعضی از موریانه‌های ملکه می‌توانند تا ۵۰ سال زندگی کنند که از طول عمر همه حشرات دیگر بیشتر است. افراد دیگری که در حدود یک دهم ساکنین تپه را تشکیل می‌دهند و با کارگران تفاوت دارند سربازها هستند که رنگشان زرد و سرشان بیضی شکل است و یک جفت آرواره بلند و نوک تیز دارند که سلاح آنها را تشکیل می‌دهد کار آنها دفاع در برابر هجوم دشمنان خارجی است. سربازها در کار کارگرها شرکت ندارند ولی همیشه برای حمله به دشمنانی که می‌خواهند به زور وارد جایگاه آنها شوند آماده‌اند. بزرگ‌ترین دشمن موریانه‌ها، مورچه‌ها هستند که اگر آنها را بگیرند فورا می‌کشند و لاشه شان را برای تغذیه به لانه خود می‌برند.[/FONT]

[FONT=tahoma,arial,helvetica,sans-serif] لانه‌سازی[/FONT]

[FONT=tahoma,arial,helvetica,sans-serif]در مناطق [/FONT][FONT=tahoma,arial,helvetica,sans-serif]مدارگانی[/FONT][FONT=tahoma,arial,helvetica,sans-serif]، بسیاری از موریانه‌ها لانه سازی می‌کنند. لانه‌هایی به صورت تپه‌ها و گنبدها که حدود ۲۰ متر وسعت و ارتفاعی شاید بیشتر از ۱۰ متر از سطح زمین دارند. برخی دیگر از موریانه‌ها درخت آشیان هستند، یعنی آشیانه‌هایی به اندازه‌های گوناگون معمولاً به بزرگی یک توپ [/FONT][FONT=tahoma,arial,helvetica,sans-serif]بستکبال[/FONT][FONT=tahoma,arial,helvetica,sans-serif]، بر فراز درختان می‌سازند. موریانه‌ها در داخل چنین آشیانه‌هایی خود را از خطر حمله پرندگان، [/FONT][FONT=tahoma,arial,helvetica,sans-serif]سوسمارها[/FONT][FONT=tahoma,arial,helvetica,sans-serif]، [/FONT][FONT=tahoma,arial,helvetica,sans-serif]عنکبوت‌ها[/FONT][FONT=tahoma,arial,helvetica,sans-serif] و [/FONT][FONT=tahoma,arial,helvetica,sans-serif]مورچه‌ها[/FONT][FONT=tahoma,arial,helvetica,sans-serif] مصون می‌دارند.[/FONT]
[FONT=tahoma,arial,helvetica,sans-serif]آشیانه برخی از موریانه‌های افریقایی مانند [/FONT][FONT=tahoma,arial,helvetica,sans-serif]چتر[/FONT][FONT=tahoma,arial,helvetica,sans-serif] است، طوری که آب باران به اطراف آن سرازیر می‌شود. دسته‌ای دیگر از موریانه‌ها، لانه خود را به گونه‌ای می‌سازند که دمای درون آن هماهنگ‌پذیر گردد. لانه و آشیانه سازی موریانه‌ها نمونه شگرفی از کار غریزی است. این کار بر عهده کارگران نوزاد نهاده شده است. چرا که کارگران تازه تولد یافته هیچگاه در لانه پدر و مادر خود زیست نمی‌کنند و در نتیجه راهی برای آموختن لانه‌سازی ندارند.[/FONT]
[FONT=tahoma,arial,helvetica,sans-serif]این حشرات دارای ساختار زندگی منحصر به فرد خود بوده و توانسته اند در کشور در تمامی مناطق ایران پراکنده شوند .[/FONT]
[FONT=tahoma,arial,helvetica,sans-serif]در ایران نزدیک به ۳۲۲ گونه متفاوت از این حشره در مناطق متخلف کشور مشاهده شده است . نوع مبارزه در ایران متاسفانه استفاده از روش مته زنی و تزریق سم در لایه های زمین می باشد که یک روش منسوخ شده و ناکار آمد می باشد . روشهای بیولوژیکی نیز بخاطر صرف هزینه زیاد و زمان بالای آن نیز مفید واقع نشده است .[/FONT]
[FONT=tahoma,arial,helvetica,sans-serif]تنها روشی که در ایران جوابگوی مبارزه با این حشره می باشد روش مبارزه تلفیقی و کاردبرد مواد شیمیایی در دزاژ ترکیبی و تهیه کمپوزیتهای شیمیایی می باشد .[/FONT]
 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
مورچه ها مسیرشان را علامت گذاری می کنند!

مورچه ها مسیرشان را علامت گذاری می کنند!

یک حشره‌شناس سوئیسی می‌گوید: مورچه‌ها مسیر تردد خود را علامت‌گذاری می‌کنند. مورچه ها برای این کار در سر راه خود در فواصل معینی شکم خود را به زمین می‌فشارند.

به گزارش ایسنا ، اگوست فورل، حشره‌شناس سوئیسی می‌گوید: مورچه‌ها مسیرشان را علامت گذاری می‌کنند و در سر راه خود در فواصل معین شکم خود را به زمین می‌فشارند و قطرات ریز معطری بجای می‌گذارند اما در اینجا فقط «اسید فرمیک» مطرح نیست بلکه آنها غده‌های گوناگونی دارند که از آنها «فرومونها» ترشح می‌شوند و در واقع همان مواد شیمیایی است که وسیله ارتباط مورچه های یک لانه را فراهم می‌سازد و اینکه مورچه‌های کور هم دقیقا همان مسیر را طی می‌کنند دلیل محکمتری است که اثبات می‌کند آنها از حس بویایی استفاده می‌کنند نه حس بینایی.
طول مسیر آنها گاهی تا چند ده متر هم می‌رسد. در واقع شاخکهای آنها (که شامل 211 برجستگی بویایی و 1720 پرز لامسه است) اطلاعات عمده‌ای را مربوط به فضای اطراف گرد می آورند و آنها را به مراکز عصبی منتقل می‌کنند .شاید عجیب به نظر برسد اما مورچه‌ها قادرند شکل بو را تشخیص دهند مثلا بوی گرد، بوی چهار گوش، صاف، زبر، نرم و ... حتی قطرات ردیابی که از خود بجای می‌گذارند مانند فلش راهنما در جهت حرکت عمل می‌کنند و ابتدا و انتهای مسیر را به وضوح مشخص می‌کنند.
جالب این که که اگر یک مورچه این رد را گم کند آنقدر سرگردان به دور خود می‌چرخد تا اینکه اثر معطر بعدی را بیابد.
 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
خفاشها در کنترل جمعیت حشرات مهمتر از پرندگان هستند.

خفاشها در کنترل جمعیت حشرات مهمتر از پرندگان هستند.

دانشمندان آلمانی کشف کردند که خفاشها در کنترل جمعیتهای حشرات در جنگلهای بارانی نسبت به پرندگان از نقش مهمتری برخوردارند. به گزارش خبرگزاری مهر، محققان دانشگاه "اولم" در آلمان نقش مهم خفاشها را در کنترل جمعیت حشرات در ساعات شب کشف کردند. این دانشمندان پس از انتخاب مکانهای مختلف در جنگلهای بارانی پاناما موفق شدند نقش پرندگان را در طول روز با نقش این جانوران پرنده در مدت شب در استفاده از حشرات به عنوان یک منبع غذایی مورد بررسی قرار دهند و کشف کنند که خفاشها توانایی کاهش چشمگیر تعداد حشرات را بیشتر از پرندگان دارند.
این محققان که نتایج یافته های خود را در مجله "ساینس" منتشر کرده اند، مشاهده کردند که نقش سه گونه از خفاشها در خوردن و کنترل حشرات انگلی که شبها برگهای درختان قهوه را می خورند بسیار مهمتر از نقش پرندگانی است که در جمعیتهای حشرات را در طول روز کنترل می کنند.
این دانشمندان همچنین هشدار دادند که با کاهش جمعیتهای خفاشها، بخش کشاورزی تولید گیاهانی مثل قهوه می تواند یک "خدمت اکوسیستمی" کلیدی را که این جانوران پرنده با کنترل جمعیتهای حشرات انگلی ارائه می کنند، از دست بدهد.
 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
سوسک آبی

سوسک آبی

چند سالی است که پیش از سال نو و نوروز ، به همراه ماهی سرخ حوض - که روشن نیست از چه زمانی به هفت سین راه یافته - جانداران دیگری نیز روانه بازار می شوند. از آن جمله می توان به سمندر ها ، مارهای آبی ، لاکپشت خزری ، لاکپشت گوش قرمز ، سوسکهای آبی و ... اشاره نمود . به درستی روشن نیست که چرا پیش پای نوروز این جانوران به بازار ها راه می یابند . و اصولا چه لذتی دارد که یک سمندر با پوست لزجش در کنار آئینه و سبزه و شمع و سیب و سماق و سرکه و سکه و سمنو و یک کتاب آسمانی؛ جست و خیز کند؟ از این گذشته بسیاری از بیماری های مشترک بین آدمی و این خزندگان (و حتی ماهی ها )گزارش شده اند که برخی از آنها در صورت عدم تشخیص به موقع مرگ را به همراه دارند !
نوشته حاضر به معرفی گونه ای از سوسکهای آبی می پردازد . ولی این بدان معنا نیست که باید آن را خرید و در خانه نگهداری نمود !
● آیا ما در " عصر سوسک" به سر میبریم؟
سوسکهای آبزی ( و البته تمامی سوسکهای دنیا ) در راسته COLEOPTERA جای می گیرند. واژه کولئوپترا نخستین بار توسط ارسطو به کار رفته است. این واژه از دو کلمه یونانی "Koleos" به معنی "پوشش، غلاف، نیام" و "Ptera" به معنی "بال" درست شده است. این نام به این علت به افراد این راسته داده شده که بال های جلویی یا روبالها ( Elytra ) در آنها بسیار سخت و محکم است . راسته COLEOPTERA یا قاب‌بالان [سخت‌بالپوشان] (سوسکها) بزرگ ترین راسته در قلمرو جانوران است . افراد این راسته با نام عمومی Beetle (بیتل) یا سوسک نامیده می شوند . حتی تعداد آنها از تعداد گیاهان نیز بیشتر است .
این گستردگی تا جاییست که برخی از جانورشناسان معتقدند که ما امروزه در عصر سوسکها (Age of Beetles) زندگی می کنیم. تاکنون دست کم ۳۵۰۰۰۰ (سیصد و پنجاه هزار) گونه از سوسکها نامگذاری شده اند و این تعداد روز به روز رو به افزایش است . شاید در ابتدا این عدد برای شما چندان مفهومی نداشته باشد ؛ ولی وقتی که این تعداد را با تعداد کل ماهیان شناخته شده دنیا (کم و بیش ۳۰۰۰۰ گونه) مقایسه کنید پی به پر جمعیت بودن سوسکها خواهید برد!
به بیان دیگر اگر اسم تمامی گونه های جانوری را روی کاغذ هایی بنویسند و آنها را در کیسه ای بریزند و از شما بخواهند که یک نام را به طور شانسی از کیسه خارج کنید، احتمال اینکه نام خارج شده از کیسه به یک سوسک ارتباط داشته باشد بیشتر است تا هر جاندار دیگر! (یک چهارم تمامی جانداران جهان سوسک هستند).
سوسکها در تمامی اکوسیستم های جهان آز قطب و بیابان گرفته تا زیر زمین و اوج کوه ها و دریاچه ها و آبگیر ها یافت میشوند. (تنها در پهنه اقیانوسها سوسک وجود ندارد!) و کم و بیش هیچ غذایی وجود ندارد که دست کم یک سوسک از آن تغذیه نکند .
● رده بندی
افراد راسته کولئوپترا دارای دگردیسی کامل بوده و ۴ مرحله: تخم، کرمینه (لارو)، بادامچه (Pupa) و حشره بالغ را طی میکنند. بیشتر گونه های آبزی از خانواده Dytiscidae هستند. آنها را به فارسی " شیرجه سوسکان " مینامند. تاکنون ۴۰۰۰ گونه از این سوسکها شناسایی شده‌اند. گونه هایی مانند Dystiscus marginalis و Dystiscus latissimus و گونه هایی از جنسهای Cybester و Gyrinidae رواج بیشتری دارند .
● ویژگی ها
بدن آنها تخم مرغیست و سطح زیرین و زبرین آن اندکی برجسته است. پاهای عقبی برای شنا به کار می روند و دراز تر و ضخیم تر هستند و معمولا پوشیده از مو می باشند. پاهای شنا به منزله پاروست. پاهای جلویی کوتاه تر بوده و مناسب برای گرفتن غذا هستند. پنجه پا در نر ها به شدت پهن بوده و دارای بادکش های ویژه ای است که سوسک نر به یاری آنها سوسک ماده را نگه می دارد و جفت گیری می کند. هم حیوان بالغ و هم لارو این سوسکها، آبزیست. سوسکهای بالغ در روز فعال هستند و بیشتر در آب به سر می برند بیشتر این سوسکهای آبی در آب های راکد و آبهای با جریان کند زیست می کنند و تنها عده کمی از آنها در جویبار های سریع به سر می برند.
سوسکهای آبی معمولا شب ها پرواز کرده و از یک آبگیر به آبگیر دیگر می روند . سوسکها در شب با بازتاب نور ماه ( مهتاب ) در آب ، آبگیر های جدید را پیدا می کنند. به همین علت معمولا چراغ های اطراف جاده ها باعث گمراه شدن سوسکهایی که پیکره آبی خود را ترک کرده اند خواهد شد! تنفس این سوسکها شگفت آور است. آنها برای عمل تنفس ، انتهای شکم را بیرون از آب نگه می دارند و هوا را در زیر روبالها یا الیترا ( Elytra ) جمع آوری کرده و به زیر آب منتقل می کنند. بیشتر سوسکهای آبی و همچنین شیرجه سوسکها گوشتخواران درنده ای به حساب می آیند.
نمونه های بزرگ این سوسکها به جز بی مهرگان آبی ؛ به قورباغه و نوزاد قورباغه، سمندر ها و ماهی ها حمله می کنند. کرمینه یا لارو شیرجه سوسکان نیز شکارچیست. این لارو ها زائده های شمشیری شکل تیز و درازی (ماندیبول) دارند که در آنها مجرایی کشیده شده است . این مجرا به حفره دهان راه دارد . لارو توسط ماندیبول خود آنزیم ها و مایعات گوارشی را وارد بدن طعمه می کند تا بافت وی را تجزیه کند ، سپس از راه این مجرا شیره بدن یا خون شکار و بافت های گوارش شده را می مکد!
لارو برای شفیره بستن به خشکی می آید و زمین را حفر میکند. سوسکی که از شفیره خارج می شود معمولا زمستان را در ساحل می گذراند و در فصل بهار به درون آب منتقل می شود. سوسکهای آبی از آن جهت که به طور وسیعی لارو پشه ها و سایر دو بالان خونخوار را می خورند مفید هستند. همچنین سوسکهای جنس Cybister به شدت به بچه ماهیان حمله برده و گاهی خساراتی به پرورش دهندگان ماهی وارد می آورند .

● سوسک آبزی در آکوآریوم !

سوسک آبی در آبزی دان می تواند با خوردن باقی مانده گیاهان و جلبک ها کمی به تمیزی آکواریوم کمک کند . اما از آنجا که ماهیان کوچک تر از خود را خواهد خورد و ممکن است حتی به ماهیان بزرگتر هم آسیب برساند ، انتخاب بخردانه ای نیست . از طرفی ماهیان بزرگ بدشان نمی آید که سوسک آبزی را نوش جان کنند . از دیگر سو ممکن است که سوسک به نوبه خود باعث ایجاد آلودگی هایی در آکوآریوم شود. پس بهتر است از معرفی یک سوسک آبزی به آبزی دان خود پرهیز کنید .
اگر قصد نگهداری سوسکهای آبی را در یک مخزن جداگانه - و بدون ماهی - دارید ؛ باید آن را سرپوشیده کنید وگرنه صبح روز بعد باید تمام خانه را به دنبال سوسک خود بگردید ( که البته احتمالا آن را در کنار چراغ خواب یا تلویزیون یا یخچال و خلاصه وسایلی که چراغ دارند خواهید یافت .
شاید در ابتدا غذا دادن به سوسک سیاهی که مرتبا در آب با پاهایش شنا می کند سرگرم کننده باشد ولی پس از مدتی دقتی که در جلوگیری از خروج سوسک از مخزن به خزج می دهید شما را کلافه خواهد نمود . تازه ممکن است سوسک شما را گاز بگیرد !
 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
حشرات مناطق حاره با انقراض مواجهند

حشرات مناطق حاره با انقراض مواجهند

دانشمندان آمریکایی می گویند اگر حشرات مناطق حاره نتوانند خود را با افزایش دمای کره زمین منطبق کنند، بسیاری از آنها تا پایان قرن حاضر منقرض خواهند شد.

این گروه از محققان، به سرپرستی دانشگاه واشنگتن، می گوید حشرات مناطق حاره حساس تر از حشرات سایر نقاط جهان هستند و گرمتر شدن زمین برای بقای آنها خطرآفرین است. این در حالی است که گرمتر شدن کره زمین محیط را برای تولید مثل حشرات بومی مناطق مرتفع مطلوب تر می کند.
دانشمندان می گویند تغییر در جمعیت حشرات ممکن است تاثیری ثانوی بر گرد افشانی گیاهان و به تبع آن منابع غذایی داشته باشد.
 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
کشف سوسک های جدید در تایلند

کشف سوسک های جدید در تایلند

به گزارش واحد مرکزی خبر ، یکی از مقامات اداره پارکهای ملی ، حیات وحش و حفظ نباتات تایلند امروز سه شنبه ضمن اعلام این خبر افزود دانشمندان ژاپنی هم با تائید این کشف از سه این گونه به عنوان جدیدترین گونه های ثبت شده در جهان یاد کرده اند.

این سه گونه جدید سوسک در استانهای شرقی تایلند یافت شده اند.
 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
مورچه قرمز و روش دفاعی آنها

مورچه قرمز و روش دفاعی آنها

[FONT=tahoma,arial,helvetica,sans-serif]زیست شناسان آمریکایی در تحقیقی تازه دریافته اند که مورچه های قرمز جوان برای دفاع از خود در برابر حمله دشمن، خود را به مردن می زنند. به گزارش ایسنا، تحقیقات این محققان نشان داده است که مورچه های مسن تر از این ترفند مورچه های قرمز کارگر و جوان برای دفاع از خود در برابر حملات کلونی های همسایه از استراتژی موثری استفاده نمی کنند، بلکه بیشتر یا فرار می کنند و یا مقابله به مثل می کنند. [/FONT] [FONT=tahoma,arial,helvetica,sans-serif]این پژوهشگران دریافتند، تاکتیک مورچه های جوان باعث می شود که چهار برابر بیشتر از مورچه های مسن شانس نجات یافتن پیدا کنند. به این ترتیب مورچه های جوان قادر خواهند بود زنده بمانند و تناسب کلونی ملکه را حفظ کنند. همچنین مورچه هایی که چند روز سن دارند در برابر حمله دشمن خود را به مردن می زنند، مورچه هایی که چند هفته سن دارند معمولاً در صورت حمله می گریزند و بالاخره مورچه هایی که چند ماهه هستند و از همه مسن تر محسوب می شوند، می ایستند و مبارزه می کنند. مورچه های جوان می دانند چون رشد فیزیکی کاملی نداشته اند، اگر وارد مبارزه شوند، مطمئنا از پای در خواهند آمد، در نتیجه، با این تاکتیک زنده می مانند و به این ترتیب به افزایش رشد کلونی خود کمک می کنند. رشد کلونی برای نجات و حفظ تناسب کلونی ملکه حائز اهمیت است. منبع: وبلاگ تخصصی آفات[/FONT]



[FONT=tahoma,arial,helvetica,sans-serif]

[/FONT]
 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
تکامل حشرات

تکامل حشرات

باور عمومی این است که حشرات از اجدادی شبیه به کرم‌های خاکی تکامل یافته‌اند، اجدادی که ناخن‌داران (Onychophora) ابتدایی هم از آن‌ها مشتق شده‌اند و سنگواره‌های آن‌ها در رسوبات دریایی دوره‌ی کامبرین که متعلق به بیش از 500 میلیون سال قبل است، به خوبی حفظ گردیده است. ناخن‌داران امروزی دارای برخی از ویژگی‌های کرم‌های حلقوی و بندپایان هستند. ناخن‌داران باقیمانده، گروهی مشتمل بر حدود 65 گونه کرم مخملی لارو مانند از جنس Peripatus هستند که در زیستگاه‌های مرطوب مناطق گرمسیر زندگی می‌کنند. این جانوران دارای بدنی بندبند، یک جفت شاخک، و 14 تا 43 جفت پای کوتاه بدون بند هستند. ناخن‌داران با داشتن یک کوتیکول نازک، قابل نفوذ و انعطاف‌پذیر، یک جفت نفریدی (اندام‌های دفعی) در هر حلقه و یک سیستم عصبی مشابه با سیستم عصبی کرم‌های خاکی، به آن‌ها شباهت دارند. ناخن‌داران همانند حشرات دارای ناخن، سیستم گردش خون باز، دستگاه تراشه‌ای، ‌یک هموسل، ‌آرواره‌های بالای شبیه حشرات و غدد بزاقی هستند. برخی از محققان در گذشته ناخن‌داران را رده‌ای از بندپایان در نظر می‌گرفتند اما این جانوران غالبا در یک شاخه‌ی مجزا به نام شاخه‌ی Onychophora قرار داده می‌شوند. محققان برای یک یا دو بار، یک مسیر تکاملی مجزا را برای حشرات پیشنهاد کرده‌اند (منشا تک‌نسبی)، منشاهای دونسبی و منشاهای چندنسبی. با استناد به سنگواره‌های به دست آمده، اولین حشرات در دوره‌ی دونین دوران پالئوزوئیک، حدود 400 میلیون سال قبل به صورت اشکال بی‌بال وجود داشته‌اند. حشرات سنگواره‌ای اولیه بیشتر شبیه به دم‌موداران (Thysanura) امروزی هستند. تکامل سریع حشرات در دوره‌ی کربونیفر (360 میلیون سال قبل، در دوران پالئوزوئیک) اتفاق افتاد، یعنی دوره‌ای که زمین تحت سیطره‌ی گیاهان آوندی ابتدایی بزرگ و سپس سرخس‌ها و بازدانگان قرار داشت. دومین دوره‌ی تکاملی سریع حشرات در دوره‌ی کرتاسه دوران مزوزوئیک، حدود 140 میلیون سال قبل اتفاق افتاد. در آن هنگام، تعداد گیاهان گلدار رو به افزایش و تعداد بازدانگان رو به کاهش گذاشته بود. تکامل متقابل و سازگاری به گیاهان گلدار باعث موفقیت و توسعه‌ی چندین گروه از حشرات، از جمله سوسک‌ها، بالپولکداران، زنبورهای عسل و جوربالان گیاهخوار گردید. [FONT=&quot]منبع: فرهنگستان حشره شناسی[/FONT]



 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
حشرات و سایر بندپایان مضر برای انسان

حشرات و سایر بندپایان مضر برای انسان

سوسریها (Cockroaches) سوسریها در بسیاری از کشورهای جهان یافت می‌شوند و به زیر رده بالداران از رده حشرات تعلق دارند. سوسریها ترجیحا در جاهای گرم زندگی می‌کنند. این حشرات از مواد نشاسته‌ای و قندی تغذیه می‌کنند. سوسریها ممکن است آفت دائم محلهای نگهداری حیوانات باشند. این حشرات انگل بشمار نمی‌روند ولی به سبب ویژگیهای خود قادر به انتقال بیماریها می‌باشند. این حشرات قادر به انتقال قارچها و تک یاخته‌های مختلف هستند. از آنجایی که سوسریها به سرعت تکثیر یاخته و آلودگیهای جدید ایجاد می‌کنند. لذا کنترل آنها مشکل است. موثرترین روش کنترل استفاده از حشره کشها است.


شپشها (
Lices)

این بند پایان به زیر رده بالداران از رده حشرات تعلق دارند. شپشها میزبانهای متعددی دارند از جمله پرندگان و *****داران از جمله انسان. عمده اثرات شپشها روی میزبانان آلوده ، تحریکی است که این حشرات ایجاد می‌کنند. شپشها بر روی پوست باعث ایجاد زخم و عفونت می‌شوند. و بیماری را از یک فرد به فرد دیگران منتقل می‌کنند. تعداد حشره کشهای موجود در حال افزایش است. عمده این مواد مصنوعی هستند. در مورد شپشهای انسان هگزاکلرو سیکلوهگزان (یک درصد) ممکن است به صورت موضعی استفاده شوند. مقاومت شپشهای انسان به حشره کشهای هیدروکربنی کلردار از نقاط مختلف جهان گزارش شده است.

ساسها
این بند پایان به زیر رده بالداران از رده حشرات تعلق دارند. تنها تعداد اندکی از گونه‌های موجود در این راسته به دلیل خونخواری از انسان در پزشکی اهمیت دارند. بعضی از گونه‌ها میزبان تریپانوزوم کروزی هستند. در آمریکای جنوبی این تک یاخته‌ها عامل ایجاد بیماری تریپانوزومیازیس می‌باشد. سازمان جهانی بهداشت استفاده از امولسیون یا محلول 5 درصد د.د.ت و استفاده از اسید هیدروکلریک را برای مقابله با این حشرات توصیه می‌کند.
کنه‌ها
کنه‌ها به رده عنکبوتیان تعلق دارند. بعضی از کنه‌هایی که خون می‌مکند، چرخه کامل زندگی خود را روی بدن یک میزبان می‌گذرانند و فقط در هنگام پوست اندازی موقتا ارتباط خود را با میزبان قطع می‌کنند. کنه‌های مختلف ناقل عوامل بیماریزای هستند که *****داران و بویژه انسان را آلوده می‌کنند. مثلا این بند پایان ناقل منحصر به فرد انگلهای ریکتسیایی ویروس مانند هستند که بروز نوعی بیماری خاص به نام تب خالدار کوههای راکی را در افراد باعث می‌شوند.
عنکبوت های سمی
عنکبوت باغی diadematus Araneus و عنکوبت باغی جنس Tegenaria از عنکبوتهایی هستند که انسان را می‌گزند، اما گزش آنها پیامدی ندارد. عنکبوتهای ماده از جنس Latrodectus به نام بیوه شهرت دارند. و به نسبت وزن خود از سمی‌ترین جانوران هستند. احتمال مرگ در اثر نیش یک عنکبوت بیوه در حدود احتمال مرگ در اثر برق گرفتگی توسط رعد و برق است. وقتی که گزش اتفاق می‌افتد تاثیر آن چه در جانور و چه در انسان جدی است و در عرض چند دقیقه درد در اطراف زخم پیشرفت می‌کند و تا 30 دقیقه به حداکثر خود می‌رسد. از دیگر عنکبوتهای سمی می‌توان به گونه‌های Phoneutria و Loxosceles اشاره کرد.
پشه
پشه به رده حشرات تعلق دارد. پلاسمودیوم انگلی است که پشه ناقل آن ، میزبان محسوب می‌شود. پلاسمودیوم می‌تواند به طریق جنسی فقط در روده پشه آنوفل تولید مثل نماید. پلاسمودیوم از راه بزاق پشه به بدن انسان منتقل می‌شود. بزاق پشه نقش ماده ضد انعقاد را برای جاری شدن خون به عهده دارد. از بیماریهایی که که به این ترتیب منتقل می‌شود می‌توان به بیماری مالاریا اشاره کرد. منبع
 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
گونه‌های زنبور بیش از جمع تعداد گونه‌های پرندگان و *****داران است !

گونه‌های زنبور بیش از جمع تعداد گونه‌های پرندگان و *****داران است !

بر اساس تحقیقی که اخیراً انجام گردیده مشخص شده تعداد گونه‌های زنبور به تنهایی بیش از جمع تعداد گونه‌های پرندگان و *****داران است. این یافته جدید از زنبورها توسط John S. Ascher در موزه‌ی تاریخ طبیعی نیویورک انجام شده و تعداد گونه‌های زنبور بیش از ١٩٢٠٠ گونه تشخیص داده شده است.
به بیان Ascher بیشتر مردم شناختی که از زنبور دارند بیشتر مربوط به زنبور عسل، زنبور زرد و زنبورهای مخملی است ولی در واقع گونه‌های متعددی از زنبورها در طبیعت وجود دارند که تعدادشان بیش از پرندگان و *****داران است.
لیست گونه‌های زنبور به صورت چک لیست و آنلاین در سایت Discover Life در دسترس است. منبع


 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
سوسکهای خانگی یا سوسری های بیماریزا!

سوسکهای خانگی یا سوسری های بیماریزا!

سوسریها حشراتی هستند به طول 5-1 سانتی متر ، به رنگ قهوه ای خرمایی تا سیاه ، دارای شاخکهای بلند و نخی شکل و قطعات دهانی از نوع ساینده که برای جویدن ، خرد کندن و خراشیدن درست شده است، برخی جنسها فاقد بال و برخی دارای دو جفت بال هستند. دارای سه جفت پا بوده که پوشیده از مو و خار میباشد. که در انتها به چنگال ختم می شود. پاها از نوع دونده است به همین دلیل ران و ساق بلند و قوی شده است. شکم از هشت بند تشکیل شده که از سطح پشتی و شکمی پهن شده و جلدی نرم ، براق و محکم دارند. هر دو جنس دارای یک جفت سرسی بند بند مودار مشخص از آخرین بند شکم خارج شده که در بعضی از گونه ها به وسیله بال پوشیده شده اند.
تاکنون بیش از 3800 گونه سوسری بخصوص در مناطق حاره مورد شناسایی قرار گرفته که بیشتر آنها در خارج از اماکن انسانی مثل زیر سنگها ، زمینهای زراعتی ، بسر برده که برخی از گونه های خانگی روز را بیشتر در درزها و شکافهای آشپزخانه ها ، انبارها ، مستراح ها و حمام ها بسر برده (روز فعال Dornal) و در هنگام شب (شب فعال Noctornal) برای تغذیه بیرون می آیند. سوسریها حشراتی هستند کثیف با عادات نامطلوب و همه چیز خوار که وقتی تعداد آنها زیاد شد مواد غذایی، پارچه ها و اثاثیه چرمی و کتابها را خراب کرده و گاه از مدفوع خلط سینه ، زخمهای انسانی تغذیه می کنند. حتی ممکن است مرده ها و بچه های کوچک را مورد حمله قراردهند.
اهمیت پزشکی
سوسریها ناقل مکانیکی بسیاری از بیماریها بوده و طبق بررسیهای به عمل آمده تعداد زیادی از باکتریها (اشیرشیا، شیگلا، سالمونلا)، ویروسها، انگلهای تک یاخته ( آنتامبا، ژیاردیا) را با پاها و قطعات دهانی و فضولات خود منتقل می کنند. سوسریها بوی نامطبوع و تهوع آوری از خود خارج ساخته که مربوط به مایع روغنی شکلی است که از غدد خود خارج می کنند و ظروف و مواد غذایی را آلوده میکند.

بیولوژی
سوسریهای ماده پس از جفتگیری شروع به تخم ریزی کرده، تخمهای خود را در درون کپسول کتینی که به آن Ootheca می گویند قرار می دهند که در انتهای شکم خود حمل می کنند که از دو ردیف موازی اطاقکهای حاوی تخم تشکیل شده است . بعضی از سوسریها حتی تا یک ماه کپسول را با خود حمل می کنند. در درون هر کپسول حدود 30 تا 48 تخم و در بعضی گونه ها 14-12 تخم وجود دارد. نوزاد ابتدا سفید رنگ و بعد به تدریج به رنگ قهوه ای در می آیند. در حرارت 30 درجه سانتیگراد دو ماه و نیم طول می کشد سوسریها دارای دگردیسی ناقص بوده و شش بار پوست اندازی کرده تا به بلوغ برسند. سوسریها سریعاً از خانه‌های آلوده به منازل مجاور پراکنده شده و غالبا به وسیله بالا رفتن از لوله های آب و مجاری دور ریختن زباله وارد ساختمانها می شوند و با اینکار باعث پخش آلودگی بخصوص آلودگی های انگلی و میکروبی و تک یاخته ها میگردند. علاوه بر اُاُتکا، نمفها و بالغین همراه با لوازم منزل و دیگر وسایل منتقل می شوند.

سوسری های مهم خانگی ایران
1- Blatella germanica یا سوسریهای آلمانی یکی از متداول ترین سوسریهاست که در مساکن انسانی بسر می برند. رنگ آن زرد تا قهوه ای و طول بدن آنها 16-14 میلی متر است. پشت سینه اول، دو نوار تیره دیده می شود. بالها به رنگ روشن و هر دو جنس بال دارند . این نوع سوسری در بسیاری از نقاط ایران انتشار دارد، ماده ها بعد از جفتگیری تخم خود را در درون کیسه تخم گذاشته و به مدت یک ماه این کیسه تخم را با خود حمل می کند در هر کپسول 30 –25 تخم می گذارند. سوسریهای آلمانی از نظر انتقال بیماری بسیار خطرناکند زیرا در اکثر خانه ها یافت شده و از همه نوع مواد غذایی استفاده میکنند.
2- Blatta orientalis بدن این سوسریها فاقد مو است و بالها در نرها کوچکتر از شکم و در ماده ها خیلی کوچک است بطوریکه به نظر می رسد فاقد بال باشد. رنگ این سوسری قهوه ای سوخته است. طول بدن آن 25-18 میلیمتر میباشد. ماده ها تخم های خود را که 16 عدد است در کپسول ریخته و چند روز با خود حمل می کنند. این سوسریها بیشتر در شب فعال بوده و میزبان بخصوص تخم انگل ها هستند.
3- Periplaneta americana در سوسریهای آمریکایی قسمت پشتی سینه اول لکه های زرد کم رنگ دیده می شود .رنگ بالها قهوه ای روشن و طول بالغ آن در حدود 40-30 میلیمتر بوده کپسول حاوی 28-18 تخم بوده که ماده به مدت شش روز کیسه تخم را با خود حمل می کند. این سوسریها در شرایط مساعد آب و هوایی پس از 70 روز باز شده و نوزاد از آن خارج می شود
4- Periplaneta australasia طول بدن 30-24 میلی متر بوده ، لکه ها و حاشیه های پشت پرونوتوم (سینه اول) سیاه ،بالها بور و به رنگ زرد می باشند . در اغلب نقاط دنیا دیده می شوند. ماده تخم خود را در شکاف دیوارها یا سوراخ های در و پنجره می چسبانند این سوسریها بیشتر زیان اقتصادی داشته ولی قادر به انتقال تخم برخی از انگلها هم می باشند.
راه ورود سوسریها به منازل
1- از طریق کارتن موادغذایی که از انبارها و سوپر مارکت های آلوده تهیه می شود
2- عدم رعایت نظافت محیط اطراف که موجب افزایش سوسریها شده که این سوسریها می توانند وارد اماکن انسانی دیگر گردند.
مبارزه با سوسریها
الف : استفاده از مواد خوراکی (طعمه مسموم)
ب : استفاده از حشره کشها زمانی از روش طعمه مسموم استفاده می کنیم که تعداد سوسری زیاد نباشد ولی در منازلی که بچه های کوچک هستند استفاده از این روش مناسب نیست . برای درست کردن طعمه مسموم می توان موادی مانند اسید بوریک (بوراکس ) به نسبت مساوی با آرد و شکر مخلوط می کنیم. این ماده را نباید روی زمین قرار دارد بلکه در یک ظرف (تکه سفال یا نعلبکی ) باید توجه داشت سوسری به علت ترس همواره از کنار دیوار ها حرکت می کند لذا بایستی این ظروف را در کنار دیوارها ، زیر کابینت و….. قرار داد . برای اینکار می توان از سمومی مانند پروپوکسور هم استفاده کرد ولی استفاده از سمومی مانند سیانور و استرکنین ممنوع می باشد. در مواقعی که وفور سوسری بالاست باید از حشره کشها استفاده کرد . برای اینکار سمپاشی تمام سطوح لازم نیست بلکه به علت حرکت سم روی قرنیز ها تا حدودی 20-10 سانتی متری کف ، اطراف و قرنیز هم به سم آلوده گشته که اگر محل را جارو نکرده و تی نکشند سم به مدت بیشتر (2-1 ) ماه باقی می ماند.
از حشرکشهای متداول در مبارزه با سوسری ها می توان از مالاتیون، دیازینون، پروپکسور، دیلدرین، اکتیلیک، دورسبان همگی 5/2% و نیز از سموم پیروتیروئید مانند کوپکس، پرمترین، سیپرمترین، سولفاک استفاده کرد. در موقع سمپاشی باید کلیه مواد غذایی را محافظت نمود و ظروف را از کابینت خارج تا در موقع سمپاشی آلوده نشوند و در صورت آلودگی بایستی آنها را به خوبی شست.
معمولا بهترین فصل برای سمپاشی موقع گرم شدن هوا است. طول عمر سوسریها در هوای گرم حدود شش ماه و در هوای سرد حدود 9 ماه است. منبع: وبلاگ تخصصی آفات
 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
سنجاقک و اسرار خلقت

سنجاقک و اسرار خلقت

Damselfly & dragonfly همانند سوسکهای حمام از قدیمیترین حشرات هستند. تنها چیزی که در مورد این حشرات تغییر کرده است ، اندازه ی آنهاست . در زمانهای ماقبل تاریخ ، زمانی که دایناسورها بر روی زمین حکومت می کردند این سنجاقکها به اندازه ی یک عقاب بودند . فسیل های این حشرات در Kansasسیبری و دیگر قسمتهای جهان یافت شده است . طول بالهای آنها در حدود 30 اینچ بود و بزرگترین حشراتی بوده که تا کنون زندگی کرده اند.آنها حشراتی نسبتاً بزرگ هستند . اغلب آنها گوشتخوار بوده ( حشرات کوچکتر را شکار می کنند ) و رنگارنگ می باشند . گرچه سنجاقکهای دندان دار می توانند پرواز کنند ولی حشراتی وابسته به آب در نظر گرفته می شوند .چون در نزدیکی آبهای شیرین زندگی می کنند.
این حشرات را می توان شکارچی های مفید و سودمندی به حساب آورد و از آنها در کنترل آفات استفاده نمود. با استفاده از آنها از کیفیت و شرایط آب و هوایی نیز آگاهی یابیم چون وجود آنها با فاکتورهای متفاوتی از جمله جریان آب، آلودگی و زندگی گیاهی تحت تأثیر قرار می گیرد . لارو این حشرات برای طعمه ی ماهیگیران نیز استفاده می شود. در بعضی از کشورها مانند اندونزی، آفریقا و جنوب آمریکا سنجاقکها را میگیرند و آنها را سرخ کرده در سوپ می پزند و میخورند.
در بسیاری از فرهنگ ها ی قومی و افسانه ای طیف وسیعی از خرافات در مورد این حشرات وجود داشته است. در کشور آلمان سنجاقک دندان دار دارای بیش از 150 اسم مختلف بوده است که شامل نامهایی به معنای ‍«سوزن شیطان» ؛ « جادوگر آبی » ؛ « اسب الهه » و غیره میباشد. در کشور انگلستان با نام «سوزن رفو کننده ی شیطان» و « اسب نیش زن » به کار می رفته است . در کشور سوئد اسمی به نام « پشه ی شبگرد » داشته و مردم سوئد عقیده داشتند که جن و پری ، غولها و ساحره ها در جنگل زندگی میکنند و از سنجاقکها به عنوان وسایل نخ ریسی استفاده می کردند.

در کشور اسکاندیناوی نوعی ستایش آیینی وجود داشته که سنجاقک در آن سمبل یک الهه ی عشق است. کشور چین و ژاپن آن را موجودی مقدس می دانستند و عقیده داشتند که دارای قابلیتهای در مانی است . البته این موضوع هم اکنون به اثبات رسیده و از گونه های sympertam به تناوب برای کاهش تب استفاده می شود.
چرا به این دسته از سنجاقکها odonata یا دندان دار میگویند؟ نام odonata توسط فردی به نام فابریکوس در سال 1793 ایجاد شد که از کلمه ی لاتین odonata به معنای دندان دار گرفته شده است . نام خانواده Libellula از کلمه ی لاتین Libella گرفته شده که به معنای «کتابچه» می باشد و شاید با مقداری تصور و تخیل سنجاقکی که متعلق به این خانواده باشدرا در حال استراحت می توان به یک کتابچه ی کوچک تشبیه کرد .چون این حشرات نمیتوانند بالهایشان را روی هم قرار دهند و در حال استراحت بالهایشان به صورت راست از دو طرف بدنشان به سمت بیرون قرار می گیرد.
سنجاقک ها می توانند مسیرهای طولانی را همچون پرندگان مهاجرت کنند. محققینی دریافتند که شباهت بسیارزیادی بین مهاجرت پرندگان و سنجاقک ها وجود دارد.
به نظر می رسد این حشرات در بدن خود ذخیره چربی ساخته و منتظر وزش باد مناسب برای پرواز می شوند. درطول سفر استراحت کرده و درصورت گم کردن مسیر آن را دوباره جهت یابی می کنند.
آنها دقیقا همان مسیر پرندگان را برای مهاجرت می پیمایند. هر سنجاقک می تواند بطور متوسط روزانه حدود 160 کیلومتر پرواز کند.
مارتین میکو لسکی پرفسور زیست شناس دانشگاه پرینستون نیوجرسی سرپرستی این تحقیق را به عهده داشت. این گروه تحقیقاتی مطالعات خود را برروی سنجاقک های سبز که یک گونه از سنجاقک های مهاجر هستند و در هر تابستان به طرف شمال آمریکا و کانادا و در هر پائیز به طرف جنوب مهاجرت میکنند آغاز کرد.
این حشرات توسط فرستنده های بسیار کوچکی که که حدود سه دهم گرم وزن داشتند و با چسب به آنها وصل شده بود دنبال می شدند. این تیم تحقیقاتی چهارده سنجاقک را در طول دوازده روز توسط هواپیما دنبال کردند و دریافتند که اعمال و رفتار آنان در طول سفر شبیه پرندگان مهاجر می باشد.
حشراتی که مسیر خود را گم میکنند به اشتباه خود پی برده و سریعا دوباره جهت یابی کرده و راه اصلی را دنبال میکنند.
محققین معتقدند که این حشرات احتمالا خط ساحلی دریا را راهنمای پرواز خود قرار می دهند و در کنار ساحل و یا خط الراس کوهها گرد هم جمع می شوند و با استفاده از قطب نمای مغناطیستی که در بدنشان وجود دارد مسیر را رهیابی میکنند.
مهاجرت سنجاقکها بر خلاف پرندگان یکطرفه است و این بدین معناست که فرزندان سنجاقک هایی که در پاییز به سمت جنوب حرکت کرده اند در بهار به سمت شمال سفر می کنند؛ و سرانجام اینکه از میان 2500 گونه از این حشرات تنها 50 نوع آن همانند پرندگان به مهاجرت می پردازند و رازعلت سفر طولانی آنها تا کنون ناشناخته مانده است. منبع: وبلاگ تخصصی آفات

 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
عنکبوتها و گفتگو با همسران خود

عنکبوتها و گفتگو با همسران خود

دانشمندان در گزارشی اعلام کردند که عنکبوت ها با استفاده از نوعی نور نامرئی برای چشم انسان با جفت های احتمالی خود صبحت می کنند. دانشمندان دریافتند که عنکبوت های نر جهنده با نام علمی Phintella vittata با استفاده از پرتوهای ماورای بنفش B با عنکبوت های ماده گفتگو می کنند. این پژوهشگران خاطر نشان کردند در حالی که طبق اطلاعات دانشمندان اغلب پرتوهای ماورای بنفش A در ارتباطات جانوران مورد استفاده قرار می گیرند، این نخستین مدرک علمی است که نشان می دهد پرتوهای ماورای بنفش B نیز برای همین منظور در بین جانداران مورد استفاده قرار می گیرند. نتایج این تحقیق در مجله «کرنت بیولوژی» منتشر شده است. هنوز برای دانشمندان مشخص نیست که عنکبوت های ماده چطور نور پرتوهای ماورای بنفش B را شناسایی می کنند.
این تحقیقات از سوی دانشمندان دانشگاه ملی سنگاپور صورت گرفته است.


 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
کشف ژن پیری در بال مگس

کشف ژن پیری در بال مگس

محققان با بررسی ژن موسوم به (WRN) در بال مگس میوه توانستند روند پیری در انسان بصورت یک سیستم تجربی قدرتمند مدلسازی کنند.
به گزارش سرویس دریافت خبر برنا، محققان دانشگاه آکسفورد موفق به کشف ژنی شدند که در بال مگس میوه قرار دارد و با استفاده از DNA موجود در بال این حشره ژن پیری را یافت. بر اساس این گزارش، این یافته نه تنها به درک فرآیند پیری کمک می کند بلکه جوانب مختلف تاثیری پیری در بافت سلولی، ژنتیک و سطح بیوشیمی را مشخص می کند.

این گزارش می افزاید، با استفاده از این یافته می توان درمان دقیقی برای سندروم ورنر یا همان پیری زودرس یافت سندروم ورنر بیماری است که با تغییر در یک ژن واحد به نام (WRN) رخ می دهد. این گزارش می افزاید: عملکرد این ژن تنها در یک سلول یا بافت یا اندام خاصی نیست بلکه تمام بافت های سلولی بدن را در بر می گیرد.

بر اساس این گزارش، استفاده از مگس میوه به دلیل شباهت مکانیزم ژنتیکی آن با انسان در بسیاری از موارد مورد بررسی قرار می گیرد.

 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
کشف حشره ای که برای صبحانه دایناسور میخورده است!

کشف حشره ای که برای صبحانه دایناسور میخورده است!

دیرینه شناسان آمریکایی کشف کردند حشره ای قدیمی که علاقه زیادی به خوردن استخوانهای دایناسورها داشته است موجب شده که بقایای استخوانی دایناسورهای مکشوفه اغلب تخریب شده با دندانهای بدون آرواره و استخوانهای شکسته باشند. به گزارش خبرگزاری مهر، بسیاری از دیرینه شناسان ناچارند با مقایسه فسیلهای ناقص و تخریب شده، استخوانهای کشاله ران شکسته شده و دندانهای بدون آرواره به بررسی تاریخ گذشته زمین و این جانوران ماقبل تاریخ بپردازند. اکنون گروهی از دانشمندان دانشگاه "بریگام یانگ" که نتایج یافته های خود را در مجله Ichnos منتشر کرده اند علت این مسئله را دریافتند.
این محققان کشف کردند که علت بروز این آسیبها یک حشره قدیمی است که علاقه زیادی به جویدن استخوانهای دایناسورها دارد. این محققان با دقت بقایای فسیلی یک "کامپتوسائور" با قدمت 148 میلیون سال را مورد تجزیه و تحلیل قرار دادند و کشف کردند که جراحات روی استخوانهای این گونه دایناسور قدیمی شبیه به جای گازگرفتن نوعی سوسک از خانواده Dermestid است.
گونه هایی از این سوسک که درحال حاضر زنده هستند از گوشت، پوست، کرک و شاخ حیوانات مرده تغذیه می کنند. این دیرینه شناسان برای رسیدن به این نتایج با میکروسکوپ الکترونیکی این آثار گازگرفتگی را روی این فسیلها مورد بررسی قرار دادند و سپس آنها را با آثار گاز گرفتگی که گونه های متعدد حشرات دیگر امروزه روی منبع غذایی خود برجای می گذارند مقایسه کردند.
سرانجام نشان دادند حشره ای که استخوانهای این دایناسور را با ولع خورده است باید جد خانواده سوسکهای Dermestid کنونی باشد. نتایج این کشف همچنین می تواند اطلاعات جدیدی در خصوص تاریخ تکامل این نوع سوسک به دیرینه شناسان عرضه کند.


 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
کشف حسگرهای گرمایی در مگسها

کشف حسگرهای گرمایی در مگسها

دانشمندان در تازه ترین بررسی های خود دریافته اند مگسها به حسگرهای گرمایی درونی مجهز هستند که از آن برای تنظیم دمای بدن خود با محیط اطراف استفاده می کنند. به گزارش مهر، پل گریتی و تیم همراهش از دانشگاه نیوبرندیس کشف کرده اند که نوعی مگس موسوم به کرم میوه از چهار نورون حرارتی بزرگ در مغزش برخوردار است که از آن به عنوان سیستم تنظیم کننده دما استفاده می کند. دانشمندان دریافته اند، این نورونها تنها در دماهایی فعال می شوند که بالاتر از دمای مورد نظر و مطبوع مگس باشند.
شیوه فعال شدن این نورونها نیز به این ترتیب است که یک کانال یونی در غشای سلولی موسوم به «dTrpA1» در این مگسها وجود دارد که به عنوان حسگر مولکولی متعادل کننده گرمایی عمل می کند. این گذرگاه درونی حسگر حرارتی به مگس کمک می کند تا از دماهای بالا اجتناب کند. دانشمندان دریافته اند مگسها از این گذرگاه به همراه گذرگاه دیگری موسوم به «گذرگاه اجتناب از سرما» که در شاخکهایشان قرار دارد برای تنظیم دمای مورد نظر خود استفاده می کنند. منبع: جام جم آنلاین


 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
وجود ژن خود خواهی در زنبور عسل!

وجود ژن خود خواهی در زنبور عسل!

گروهی از محققان کانادایی و استرالیایی با بررسی DNA زنبور عسل موفق شدند حضور ژنی با عنوان «ژن خودخواهی» را تائید کنند.
مفهوم «ژن خودخواهی» نخستین بار در سال 1976 توسط ریچارد داوکینز بیولوژیست انگلیسی در مورد انسان مطرح شد. اکنون گروهی از دانشمندان دانشگاه اونتاریوی غربی و دانشگاه سیدنی در استرالیا با بررسی ژنوم زنبور عسل کشف کردند که «خودخواهی» تنها ویژه انسان نیست و در این حشره نیز به صورت یک رفتار ژنتیکی ازنسلی به نسل دیگر منتقل می شود.
زنبور عسل از یک نظام پیچیده اجتماعی برخوردار است و به همین علت به عنوان نوعی «ابر- ارگانیسم» شناخته می شود. در نظام اجتماعی این حشرات زنبورهای کارگر ماده عقیم هستند و زنبور ملکه بزرگسال توسط زنبورهای کارگر انتخاب می شود.
تاکنون ژن خودخواهی که عقیم بودن زنبورهای کارگر ماده را کنترل می کند شناسایی نشده بود اما اکنون این محققان منطقه ای از ژنوم زنبور را شناسایی کردند که می تواند محل قرار گرفتن ژن خودخواهی زنبورهای کارگر ماده باشد.
براساس گزارش ساینس دیلی، نتایج این کشف که در مجله «Genetics» منتشر شده است نشان می دهد که «ژن خودخواهی» نه تنها از نظر تئوری بلکه در واقعیت نیز وجود دارد. این محققان در این خصوص توضیح دادند. دقیقا نمی دانیم این ژن چیست، اما می دانیم که در کدام منطقه ژنوم قرار دارد و بنابراین دستیابی به آن بسیار نزدیک است.


 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
زنبورهای عسل می‌توانند زبان خارجی زنبورهای قاره‌های دیگر را بفهمند

زنبورهای عسل می‌توانند زبان خارجی زنبورهای قاره‌های دیگر را بفهمند

دانشمندان چینی،اتریشی و آلمانی دریافته اند، زنبورهای عسل می‌توانند زبان خارجی زنبورهای قاره‌های دیگر را از طریق حرکات موزون آنها، بفهمند. به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز به نقل از شینهوا، آزمایش‌ها نشان داده است زیرگونه‌های زنبورهای آسیایی می توانند حرکات موزون زنبورهای اروپایی را بفهمند و زمانی که زنبورها در یک کندو دور هم قرار می‌گیرند از روی حرکات موزون یکدیگر می‌توانند منابع غذایی را شناسایی کنند. دکتر سونکون سو از دانشکده علوم جانوری دانشگاه ژجیانگ و مجری این طرح می گویند این گروه تحقیقاتی دریافت زنبور عسل آسیایی می‌تواند بسرعت تمایز بین حرکات موزون زیرگونه‌های زنبور عسل اروپایی هنگامی که اطلاعات را درباره موقعیت منابع غذایی منتقل می‌کنند، تشخیص دهند.حرکات موزون جنبشی زنبور عسل بعنوان تنها شکل شناسایی شده ارتباط نمادین بی مهر گان است اما اینکه مکالمه یا دیالکتی وجود دارد یا خیر هنوز مشخص نشده است. کارل فن فریش جانور شناس اتریشی با تحقیق در مورد زبان حرکات موزون و تشخیص موقعیت زنبورها جایزه نوبل پزشکی را در سالرا از آن خود کرد تحقیقات پیشین نشان داد زنبورهای عسل برای نشان دادن مسافت‌های بین منابع غذا و زیستگاهشان حرکات موزون مختلفی دارند. حرکت مدور ساده معمولا نشان‌دهنده نزدیکی منبع غذا، حرکت موزون داسی شکل نشان‌دهنده مسافت طولانی و حرکت موزون جنبشی حاکی از مسافت‌های بیشتر است.
حرکت موزون پیچیده تر که حرکت موزون جنبشی است جهت و مسافت منبع غذایی را نشان می‌دهد. دانشمندان دریافتند زیرگونه‌های آسیایی در مقایسه با زنبورهای اروپایی اغلب حرکات جنبشی طولانی تر و با زوایای تندتری داشتند. پس از آنکه این زنبورهای با هم قرار داده شدند زنبور آسیایی به سرعت شیوه خاص زنبور اروپایی را فهمید و مکان دقیق غذا را شناسایی کرد. زنبورهای آسیایی ضمن درک حرکات زنبورهای اروپایی، حرکات موزون خود را ادامه دادند. این مطالعه نشان داد گونه‌های اروپایی نیز توانایی یادگیری دارند اما این توانایی آنها به شدت کمتر از زنبورهای آسیایی است.
دانشمندان موفق شدند با قرار دادن زیرگونه‌های مختلفی از زنبورهای عسل در یک کندو ، عوامل موثر اصلی مانند متغیرهای دما، رطوبت و محیط را کنار بگذارند. دکتر سو می‌گوید: در آمیختن زیرگونه‌های مختلف زنبورهای عسل کار بسیار دشواری بود زیرا آنها به دلیل بوهای مختلفی که دارند، مایل نیستند در یک مجتمع یا کلنی در کنار یکدیگر قرار گیرند و به سرعت یکدیگر را می‌کشند. دانشمندان موفق شدند زنبورهای کارگر اروپایی را با ملکه و کارگرهای آسیایی به مدت ۵۰روز در یک کندو بطور هماهنگ نگهدارند اما نتوانستند در کندو ی
کارگرهای آسیایی را در کنار ملکه و کارگرهای اروپایی نگاه دارند و مانع از کشته شدن آنها شوند. برای حفظ هماهنگی در کندوی ‪محققان زنبورهای متخاصم را جدا و بقیه را با افشانه آب عسل آرام کردند.
دانشمندان می‌گویند زنبورهای عسل ۱۰۰میلیون سال تکامل و توسعه اجتماعی در کلنی‌های کوچک را پشت سر گذاشته‌اند و به همین دلیل رفتار آنه مرجع ارزشمندی برای جامعه بشری است.



 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
حافظه بالپولکداران پس از بلوغ باقی می ماند !

حافظه بالپولکداران پس از بلوغ باقی می ماند !

پروانه ها و شب پره ها بواسطه دگردیسی چشمگیر و تبدیل شدنشان از کرمی خزنده به بالغی بالدار شهرت خاصی دارند. بخاطر وقوع این تغییر بنیادین در شکل بدن، شیوه زندگی، رژیم غذایی و وابستگی به نشانه های خاص احساسی(نه به معنای روانی بلکه به معنای فیزیکی) به نظر می رسد که دسترسی به ارتباطات و خاطراتی که در دوران لاروی آموخته اند نامحتمل باشد. اما دانشمندان دانشگاه جرج تاون دریافته اند که شب پره ها می توانند آنچه را که در دوران لاروی تجربه کرده اند به خاطر بیاورند. آنها نشان داده اند که با آموزش دادن لارو نوعی بالپولکدار (hornworm caterpillar) در اجتناب کردن از برخی بوها لاروهای آموزش دیده پس از بلوغ نیز همچنان از آن بوها اجتناب می کنند این بدان معناست که آنها به حافظه دوران لاروی مراجعت نموده اند. این پژوهشها برای اولین بار نشان داده است که حافظه لارو در بالپولکداران حتی می تواند پس از متامورفوز نیز باقی بماند همچنین این تحقیقات ابهامات دیگری را در مورد سازمان و بقای سیستم عصبی مرکزی در خلال متامورفوز بوجود آورده است. مارتا وایس دانشیار بیولوژی در دانشگاه جرج تاون می گوید:" ایده بقای تجربه لاروها در دوران بلوغ و این ایده که آنها می توانند به ضبط تصاویر بپردازند سحر انگیز است زیرا در زمان متامورفوز این لاروها به نوعی سوپ تبدیل می شوند و سپس محتویات پوپ کاملاً به یک پروانه تبدیل می شود."
داگ بلاکستون دیگر نویسنده مقاله که برای دریافت دکترای بیولوژی در دانشگاه جرج تاون با زیست شناس تکاملی النا کیسی و اکولوژیست رفتاری مارتا وایس در این تحقیق همکاری کرده است می گوید:" دانشمندان می خواهند بدانند که آیا حافظه حشرات می تواند علیرغم وقوع متامورفوز و پس از طی چند نسل همچنان باقی بماند یا خیر. مغز و سیستم عصبی در لارو بالپولکداران طی مرحله شفیرگی سازماندهی مجددی می یابد و هنوز مشخص نیست که آیا حافظه می تواند پس از طی تغییراتی این چنین بنیادی همچنان باقی بماند یا خیر. یافته های پژوهشگران دانشگاه جرج تاون نشان می دهد که نگهداری حافظه وابسته به میزان بلوغ مغز درحال نمو لاروهاست. نتایج حاکی است لاروهایی که در سن کمتر از سه هفتگی آموزش داده می شوند تا از بویی خاص اجتناب نمایند نمی توانند از این تجربه در دوران بلوغ استفاده کنند در حالی که لاروهای آموزش دیده در مرحله قبل از شفیرگی ضمن آموختن اجتناب از یک رایحه می توانند از این تجربه در دوران بلوغ هم استفاده کنند. این یافته ها الزامات اکولوژیک و تکاملی خاص خود را در بر دارد. حفظ حافظه پس از دگردیسی برای پروانه ماده این امکان را فراهم می آورد که تخم گذاری را روی گیاهی انجام دهد که در دوران لاروی روی آن تغذیه کرده است. رفتاری که موجب انتخاب زیستگاه شده و در غایت می تواند به پیدایش گونه ای جدید منجر شود.
در حالیکه بسیاری از موضوعات تحقیقاتی در خصوص یادگیری و حافظه بر حشرات اجتماعی تمرکز یافته است خانم دکتر وایس به حشرات دارای زندگی انفرادی علاقمند است. وایس و همکارش هم اکنون مشغول بررسی این موضوع هستند که این حشرات خودکفا چگونه از مهارت یادگیری و حافظه خود برای تطابق یافتن با محیط جدید استفاده می کنند. منبع: حشره شناسی پزشکی


 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
مغز زنبور عسل دو نیمکره دارد

مغز زنبور عسل دو نیمکره دارد

پژوهشگران استرالیایی و ایتالیایی در تحقیقات خود کشف کردند که مغز حشرات به خصوص زنبور عسل نیز همانند مغز مهره داران به دو نیمکره راست و چپ تقسیم می شود.
به گزارش خبرگزاری مهر، محققان مرکز نوروساینس و رفتار حیوانات دانشگاه نیواینگلند در استرالیا و مرکز ذهن/ مغز دانشگاه ترنتو در ایتالیا که نتایج یافته های خود را در مجله علمی Plos One منتشر کرده اند دریافتند که حتی در حشرات نیز همانند مهره داران مغز به دو نیمکره راست و چپ تقسیم می شود.
کردارشناسان ایتالیایی و استرالیایی گروهی از زنبورهای عسل خانواده Apis mellifera را که از روند "انعکاس انبساط خرطوم" برای مکیدن شهد گلها استفاده می کنند مورد آزمایش قرار دادند.
در این آزمایش زمانی به زنبورها یک قطره آب قند داده شد این بخش زبان مانند منبسط می شد. در این مورد این خرطوم تنها همانند آنتنی عمل می کرد که به زنبورها در شناسایی غذا کمک می کند اما در صورتی که زنبورها با یک تحریک بویایی مثل رایحه لیمو تحریک می شدند پس از اندکی و تنها با همین تحریک بویایی و حتی با نبود قطره آب قند با کمک خرطوم خود فرایند عصاره گیری را آغاز می کردند.
نتایج این تحقیقات نشان می داد که زنبورها می توانند رایحه ها را به خاطر بیاورند و به این ترتیب تحریکات مختلف را شناسایی کنند.
به گفته این محققان، یادگیری رایحه ها و به خاطر سپردن آنها به خاطر آنتن هایی است که در دو طرف مختلف تخصصی شده اند و به نظر می رسد که آنتن راست و ساختارهای عصبی مرتبط با آن نقش مهمی در حافظه کوتاه مدت (حداکثر تا سه ساعت) ایفا می کنند درحالی که آنتن چپ در مرحله تحکیم حافظه بلند مدت اهمیت می یابد.
منبع :
لینک دائم
 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
تسکین‌درد با تقلید از کرم میوه‌ !

تسکین‌درد با تقلید از کرم میوه‌ !

کرم میوه پس از این که در داخل میوه رسیده از تخم بیرون آمد با اشتهای زیاد شروع به خوردن می‌کند و به صورت گسترده از محیط سرشار از قند تغذیه می‌کند تا این که طبیعت (سرشت)‌ پیغامی به او می‌فرستد که نمی‌تواند از قبول کردن آن خودداری کند. برای زنده ماندن باید میوه را ترک کند و به زمین برود جایی که از خوردن باید دست بکشد، گویی که غذاهای آنجا سمی است. محققان دانشگاه جورجیا دریافته‌اند که سوئیچ فرآیند رشدی کرم میوه از غذا خوردن تا پرهیز کردن از آن توسط یک مکانیسم زمانبندی در مغز و سیستم حسی آنها انجام می‌شود.
مطالعات نشان می‌دهد که چگونه این مکانیسم اجتنابی می‌تواند در فرآیندهای تکاملی به کار گرفته شده و در آینده منجر به ایجاد روش‌های جدید کنترل درد در انسان و دیگر جانوران شود.یافته‌ها نگاهی جالب و اجمالی به این که چگونه یک موجود، خواص شیمی حسی و رفتارهایش را همراه با رشد کنترل می‌کند، دارد.

کرم حشره شبیه به بچه وزغ هستند که برای زنده ماندن و رشد کردن مجبور به ترک محل اولیه خود هستند.آنچه محققان دریافته‌اند این است که یک سوئیچ زمانی ملکولی به آنها می‌گوید که چه وقت از خوردن دست بکشند و به سمت زمین بروند. همچنین این سوئیچ می‌تواند یک رفتار مشارکتی قوی در حشرات ایجاد کند.

محققان با استفاده از فناوری‌های پیشرفته عکسبرداری، کرم میوه را با حساسیت و دقت بالا به تصویر کشیدند. با این روش محققان قادر به مجسم کردن عملکرد داخلی سیستم حسی در حالت واقعی از میان حجم عظیمی از داده‌ها هستند.

در واقع کرم میوه نمی‌تواند داخل میوه‌ای که در حال خراب شدن است بماند؛ چرا که علاوه بر خطر خفه شدن در داخل میوه بیش از حد رسیده، امکان قرار گرفتن در معرض میکروارگانیسم‌های مضری که قادر به از بین بردن او هستند، قرار می‌گیرد.برای فرار از این حالت لارو از داخل میوه بیرون رفته و به زمین پناه می‌برد.

ملکول‌های دخیل در این کار همتایانی در *****داران دارند که در بسیاری از فرآیند‌های رفتاری و روان‌شناختی مثل واکنش به خوردن غذا ، الکل و جلوگیری از درد و هیجان سهیم هستند.درک این روش می‌تواند به ایجاد روش‌های جدید تسکین درد و فرو نشاندن آن کمک کرده و در نتیجه ضرر کمتری به ارگانیسم‌های درگیر در این فرآیند بزند. در واقع این یک هدیه از طرف حشرات به انسان است.

منبع: جام جم آنلاین
لینک دائم




 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
عمر بیشتر مگسهای کودن از مگسهای باهوش

عمر بیشتر مگسهای کودن از مگسهای باهوش

دانشمندان سوئیسی با بررسی رفتار مگس کشف کردند مگسهای کودن که با فقدان فعالیت مغزی مواجه هستند بیشتر از مگسهای باهوش عمر می کنند.
به گزارش مهر، محققان دانشگاه لوزان سوئیس با بررسی رفتار یکی از خطرناکترین انگلهای محیط زیست یعنی مگسها کشف کردند مگسهایی که در آنها فقدان فعالیت مغزی وجود دارد بیشتر عمر می کنند. به عبارت دیگر مگسهای کودن نسبت به مگسهای باهوش عمر طولانی تری دارند.این دانشمندان با بررسی این حشرات موزی که بسیار سریع و در عین حال آلوده هستند کشف کردند که یک ارتباط منفی میان توانایی یادگیری و حافظه بهتر مگسها با طول عمر آنها وجود دارد. به طوری که در این حشرات مغزی که فعالیت می کند به سرعت پیر می شود.
نتایج این تحقیقات که در مجله Evolution منتشر شده است توضیح می دهد که این ارتباط منفی مربوط به انرژی است که مغز مصرف می کند.این زیست شناسان در تحقیقات خود دو گروه از مشخص از این گونه را مورد بررسی قرار دادند. برای گروه اول آزمایشات خاصی در نظر گرفته نشده بود و بنابراین به طور عادی به زندگی خود ادامه می دادند درحالی که به مگسهای گروه دوم ارتباط میان یک رایحه غذا با طعم مطبوع آن آموزش داده شد.این محققان موفق شدند پس از تولید 30 تا 40 نسل از مگسهای گروه دوم توانایی یادگرفتن را به آنها بیاموزند و حافظه آنها را نسبت به اجداد خود در نسل اول بهبود بخشند.نتایج این آزمایش نشان داد که عمر متوسط این نسل از گروه دوم کمتر از گروه نرمال که به طور متوسط 80 روز زندگی می کردند بود. درحقیقت عمر مگسهای باهوش به 50 تا 60 روز کاهش یافت.این محققان در این خصوص توضیح دادند: فعالیت شدیدتر مغز این حشرات موجب می شود که انرژی حیات آنها زودتر مصرف شود و به این ترتیب عمر مگسهای باهوش کمتر از عمر مگسهای کودن است. این در حالی است که در مورد انسان فعالیت بیشتر مغز باعث طولانی تر شدن عمر مغز و حفظ تواناییهای ذهنی انسان در دوره سالمندی می شود.
لینک دائم
 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
توانایی منحصر به فرد کرم ابریشم در خوردن ترکیبات سمی برگ توت

توانایی منحصر به فرد کرم ابریشم در خوردن ترکیبات سمی برگ توت

محققان ژاپنی کشف کردند که کرم ابریشم توانایی ویژه ای در تولید آنزیمی دارد که با کمک این آنزیم می تواند مواد قلیایی سمی موجود در برگهای درخت توت را هضم کند.
به گزارش خبرگزاری مهر، دانشمندان دانشگاه توکیو که نتایج تحقیقات خود را در مجله Journal of Biological Chemistry منتشر کرده اند دریافتند که کرمهای ابریشم توانایی منحصربه فردی دارند. درحقیقت این کرمها می توانند بدون هیچ مشکلی مواد سمی قلیایی (آلکالوئیدها) موجود در برگهای درخت توت را بخورند. این محققان با بررسی دستگاه گوارش کرم ابریشم دریافتند که در معده این کرم نوعی آنزیم تولید می شود که می تواند قند ساکاروز را به قند فروکتوز تبدیل کند.
برگهای درخت توت که غذای اصلی کرمهای ابریشم هستند محتوی میزان زیادی آلکالوئید است. این آلکالوئید که بسیار سمی است آنزیمهایی را که توانایی گوارش ساکاروز را دارند متوقف می کند. این دانشمندان کشف کردند که کرم ابریشم نوعی آنزیم با عنوان "بتا- فروکتوفورانوکسیداز" تولید می کند. این آنزیم مسئول هیدرولیز قند ساکاروز به فروکتوز است و عملکرد آن با این آلکالوئیدها متوقف نمی شود. این محققان ژنوم کرم ابریشم را مورد بررسی قرار دادند و دو ژن را بر رمزگذاری آنزیم "فروکتوفورانوکسیداز" شناسایی کردند که تنها یکی از آنها به طور موثری در این کرم بیان می شود.
این ژن که BmSuc1 نام دارد می تواند کرم ابریشم را در مقابل مواد سمی موجود در برگ توت مقاوم کند.


منبع:
لینک دائم
 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
انقراض نسل حشرات استوایی در اثر گرما

انقراض نسل حشرات استوایی در اثر گرما

دانشمندان امریکایی هشدار دادند بسیاری از حشرات استوایی در صورتی که نتوانند خود را با افزایش دمای زمین تطبیق دهند تا آخر قرن جاری به طور کل از بین خواهند رفت و نسلشان منقرض خواهد شد. تحقیقی که توسط دانشمندان دانشگاه واشنگتن به انجام رسید نشان داد حشرات مناطق استوایی بیشتر از دیگر موجوات کره زمین از گرم شدن جو اتمسفر آسیب خواهند دید. این دانشمندان بر این باورند که نابودی حشرات و کم شدن جمعیت آنها تاثیر مخربی بر رشد و نمو گیاهان و تامین غذای مورد نیاز بشر خواهد داشت.
این تحقیق که در مجله نشنال آکادمی به چاپ رسیده نشان می دهد تغییرات آب و هوایی صورت گرفته بین سال های 1950 تا 2000 باعث شده است 38 گونه حشره به شدت آسیب دیده و نسل آنها رو به نابودی برود. حشره ها به دلیل این که موی چندانی در سطح بدنشان رشد نمی کند و پوستشان هیچ ماده خنک کننده یی ترشح نمی کند نمی توانند خود را با آب و هوای گرم تطبیق دهند. آنها برای خنک کردن خود مجبورند در زیر سایه جسمی پنهان شده و بدنشان را در معرض تابش آفتاب قرار ندهند. بنابراین افزایش دمای 4/5 درجه یی جو زمین تا سال 2100 باعث نابودی بسیاری از حشرات خواهد شد. جوشا توکسبری استاد حشره شناسی دانشگاه واشنگتن گفت: «حشره های مناطق گرمسیری و استوایی نمی توانند گرمایی بیش از گرمای منطقه یی که در آن به سر می برند را تحمل کنند. بدن آنها برای تحمل گرمای مشخصی برنامه ریزی شده و این حشره ها در مواجهه با هوایی گرم تر از آن نابود می شوند.»
منبع: روزنامه اعتماد > شماره 1678 28/2/87 > صفحه 9 (برش های کوتاه) به نقل از کریستین ساینس مانیتور
لینک دائم
 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
حشره دراکولا یا پدروس چیست؟

حشره دراکولا یا پدروس چیست؟

دراکولا یا پدروس از جمله حشرات آفتی است که موجب بروز درماتیتهای خطی در روی پوست بدن شهروندان ساکن در مناطق شمالی و مرکزی ایران می شود.مشکلات ناشی از این حشرات گاه با داستانهایی توام شده است که پاره ای درست و پاره ای دیگر از بنیان غلط هستند. مقاله ای که در پی می آید اطلاعاتی را برای آشنایی هر چه بیشتر شما با این حشره در اختیار می گذارد
● آشنایی باحشرات جنس پدروس و روشهای کنترل آنها

۱) مرفولوژی
پدروس ها که به آنها دراکولا و بللوس و پشه پیاز نیز گفته می شود حشراتی از خانواده استافیلینیده از راسته قاب بالان می باشند. جنس پدروس دارای ۶۲۲ گونه با پراکندگی جهانی می باشد و واجد بدنی باریک و کشیده به رنگ سیاه یا نارنجی است. از ویژگی های مشخص این جنس کوتاه بودن بالپوشهای آنهاست بطوریکه تنها چند بند اول شکم را می پوشاند و بدین لحاظ پنج بند انتهایی شکم قابل رویت باقی می ماند. جفت بالهای عقبی غشایی و توسعه یافته است و در امر پرواز به کار می رود. رنگ بالپوشها آبی یا سبز متالیک است.

۲) بیونومی
پدروس ها حشراتی با دگردیسی کامل بوده و دارای چهار مرحله تخم لارو شفیره و حشره کامل است. طول دوره لاروی یک ماه و دوره زندگی حشره بالغ ۱۲ ماه می باشد. حشره بالغ نقاط مرطوب و سایه دار را به عنوان زیستگاه ترجیح می دهد. کوتاه بودن بالپوشها موجب از دست رفتن مقدار زیادی از آب بدن حشره می شود.
بدین واسطه بالغان نسبت به تغییرات شدید دمایی و کاهش رطوبت بسیار حساس بوده و به همین دلیل با پناه بردن به محیطهای مناسب سعی در برطرف ساختن این ضعف خود می نمایند. بدین لحاظ در مناطقی که تغییرات روزانه و فصلی و محلی حرارت و رطوبت محیط زیاد باشد زیستگاههای پدروس موقتی و پراکنده خواهد بود (نیکبخت زاده و تیر گری ۱۳۷۸). تخم گذاری این دسته از حشرات متمرکز نبوده و تخمهایشان را در سطح زیستگاه پراکنده می نمایند. تخمها سفید کدر کروی و بسیار ریز هستند. لارو این حشرات حدود ۴ میلیمتر طول دارد. شفیره آنها را در سطح خاک و یا در عمق چند میلیمتری زیر خاک می توان یافت. بالغان تمایل کمتری به پرواز دارند و زمانیکه احساس خطر بنمایند خود را در لابلای ریشه های گیاهی لانه موریانه و مورچه و شکافهای سطح خاک پنهان می نمایند.
برای زمستان گذرانی این حشرات به عمق توده گیاهان وحشی و علفهای هرز پناه می برند. اوج فعالیت پروازی این جنس از سوسکها بر اساس مطالعات نیکبخت زاده و تیرگری بین ساعات ۲۱ تا ۲۲ است. پدروسها بشدت از تابش آفتاب گریزان هستند و به هنگام روز در سایه پناه می گیرند اما در مقابل تمایل زیادی به نورهای مصنوعی دارند و به همین دلیل شب هنگام به اماکن مسکونی هجوم می آورند.
فعالیت فصلی بالغان در شهرستانهای مختلف متفاوت بوده و به عواملی چون تعداد نسل و طول دوره زمستان گذرانی وابسته است. در شمال ایران مزارع برنج از عمده ترین زیستگاههای این حشره است در حالیکه در استان فارس نقش مزارع برنج شمال را مزارع یونجه ایفا می کند. این حشرات شکارچی بوده و در بسیاری از کشورهای دنیا به عنوان عامل مبارزه بیولوژیک با آفات مزارع برنج سیب زمینی گوجه فرنگی و آفتابگردان و غیره استفاده شده است. جدول زیر نشان دهنده گونه های شایع در ایران است(نیکبخت زاده و تیرگری ۱۳۷۸ و۲۰۰۲)

۳) اهمیت پزشکی
اهمیت این دسته از حشرات به واسطه ایجاد ضایعات پوستی است که به آن پدروسیس یا درماتیت پدروس گویند. درماتیت پدروس که درماتیت خطی نیز نامیده می شود در پی له شدن سوسکهای مزبور بوجود می آید. در اثر له شدن این حشرات ماده فعالی که در همولنف آنها بطور طبیعی وجود دارد سطح پوست را آغشته کرده موجب بروز درماتیت میشود. این ماده که پدرین نام دارد تنها در اثر له شدن حشره آزاد می شود و گزش یا نیش حشره نقشی در آزاد شدن آن ندارد. این ترکیب در برخی از گونه ها و نه در همه آنها توسط حشره ماده بالغ تولید می شود و به هنگام تخم گذاری سطح تخمها را می پوشاند این ماده که ماده ای ترشحی و دفاعی در برابر عقربها و دیگر بندپایانی است که قصد تغذیه از تخم این حشرات را دارند دارای اثر ضد باکتری ضعیف است اما برای سلولهای یوکاریوتیک بسیار سمی است.
بلع این ماده موجب بروز آسیبهای داخلی بسیار شدید می شود و تزریق وریدی آن موجب حدوث مرگ در سطحی می گردد که می گویند از سم مار کبری نیز قویتر است. سمیت پدرین بیشتر به واسطه توقف در بیوسنتز پروتئین و تقسیم سلولی است. ساختار این ماده بسیار شبیه به ساختمان شیمیایی ماده ای به نام MYCALAMIDE می باشد آزمایشاتی که توسط بخش تومور شناسی بیمارستان جنرال ساوتهمپتون انجام گرفته است حاکی است پدرین دارای خاصیت ضد تومور است و از این نظر با ماده ضد تومور MYCALAMIDE قابل مقایسه می باشد(شکل ۲). جالب است بدانید که میزان پدرین در بدن این حشره آنقدر ناچیز است که برای بدست آوردن مقدار لازم به منظور تعیین ساختمان شیمیایی آن به ۱۰۰کیلوگرم از این حشره یعنی معادل حدود ۲۵ میلیون عدد از آنها نیاز بوده است.


● علایم بالینی
درماتیت پدروس نوعی درماتیت تماسی تاولی سوزش دار و اپیدرمولیزیس خود التیام یابنده پوست انسانی است که شکل و اندازه آن منوط به شکل و وسعت منطقه تحت تاثیر ماده پدرین است. در این درماتیت خطی طیفی از تغییرات هیستو پاتولوژیک داخل و زیر اپیدرمی دیده می شود که واجد یک کانون اصلی است این کانون محل اولیه تماس پوست با سم است. کانونهای فرعی این بیماری در اثر خاراندن محل آلوده به سم و انتقال یافتن آن به اطراف و نیز آزاد شدن پروتئازهای اپیدرمی و در نتیجه تخریب اپیدرم در اطراف کانون اولیه زخم بوجود می آید.
عارضه در سه مرحله تکامل می یابد:
۱) حدود ۴۸-۲۴ ساعت بعد از تماس پوست با سم ماکولهایی در محل تماس بوجود می آید که بدوا قرمز رنگ و پراکنده بوده سپس بتدریج این لکه ها به هم پیوسته نسبتا تیره شده موجب اریتماتوز کامل ناحیه تماس میگردد در این زمان زخم شبیه حالتی مشابه زخم حاصل از چکیدن مایعی داغ روی پوست است. ۲) در این مرحله که حدود روز سوم تا چهارم پس از التهاب اولیه آغاز می شود وزیکولهای کوچکی ظاهر میشوند که بتدریج بزرگ شده فرمی خطی پیدا می کنند. ۳) این مرحله همراه با خارش شدیدی است. در این مرحله زخم خشک شده و سطح آن ترکهایی بر می دارد و در واقع حالتی اسکواموزی پیدا می کند سپس بتدریج پوسته های زخم ریزش کرده و لکه هایی هیپر پیگمانته جای آن را می گیرند.
هیپر پیگمانتاسیون اغلب زودگذر و موقتی است ولی گاه ممکن است تا چند ماه هم باقی بماند. پوسته ریزی نیز ممکن است چند مرتبه صورت بگیرد یعنی ممکن است پس از پوسته ریزی اولیه در اثر خاراندن محل و یا بطور خودبخودی پوست جدید نیز مجددا به همان ترتیب ریزش کرده تعویض شود.
خاراندن زخم در مرحله وزیکولی بدلیل مرطوب و نرم بودن سطح زخم موجب پارگی آن شده و احتمال عفونتهای ثانوی به انواع میکربها را افزایش می دهد. بروز عفونت ثانویه و یا له شدن بیش از یک حشره روی پوست و نیز حساسیت بیشتر برخی از افراد موجب تغییر تابلوی بالینی عارضه می شود به نوعی که گاه مجموعه ای از عوارض غیر مستقیم همچون دردهای مفصلی استفراغ تب و ناراحتی پرده صماخ گوش را بوجود می آورد.
شکل و مراحل التیام زخم در نقاط مختلف بدن یک فرد متفاوت است مثلا تظاهرات بالینی عارضه در اطراف دهان بینی و چشم کاملا متفاوت از دیگر قسمتهای بدن است. نواحی مورد اشاره دارای حساسیت بیشتری نسبت به تماس با پدرین بوده و تماس با کمترین میزان آن نیز پس از مدت کوتاهی موجب عوارض می گردد. کوچکترین تماس دستهای آلوده به همولنف پدروس با چشم پس از ۱۰ ساعت موجب تورم پلکها و آماس ملتحمه شده همراه با سوزش و خارش شدیدی خواهد بود که در نهایت بدلیل ورم پلکها و بافتهای اطراف چشم آلوده بطور موقت بسته می شود. در موارد آلودگی دور دهان و اطراف بینی نیز مراحل پیشرفت زخم همچون عارضه چشمی است با این تفاوت که در آنها تورم مشاهده نمی شود.

● اپیدمیولوژی درماتیت پدروس بیشتر در قسمتهای فاقد پوشش بدن نظیر دستها صورت و گردن عارض می شود تعرق زیاد و حمام گرفتن موجب حساسیت بیشتر پوست نسبت به نفوذ و اثر پدرین می شود.از سوی دیگر همزمانی اوج فعالیت پدروسها با فصل گرما و عرق زیاد و نهایتا استفاده از لباس کم و احیانا آستین کوتاه موجب افزایش میزان تماس این حشرات با انسان می گردد. در شمال ایران وفور زیاد درماتیت و عوارض پوستی ناشی از پدروسها به دلیل وجود شرایط مساعد پرورش و تکثیر پدروسها و جمعیت بالای آنهاست . عارضه در تمام گروههای سنی از هر دو جنس و از هر شرایط اجتماعی و طبقاتی به یک نسبت مشاهده می شود. ممکن است بدوا وفور عارضه در میان خانمهای جوان بیشتر بنظر آید اما این امر به واسطه تاکید بیشتر این افراد به مسایل زیبایی است و همانطور که گفته شد عارضه در هر دو جنس فاقد تفاوت معنی دار آماری می باشد.

● درمان همانطور که پیشتر بدان اشاره شد حرکت حشره روی سطح بدن مسئله ای ایجاد نمی کند اگر چه احتمال گاز گرفتن حشره وجود دارد اما موجب پدروسیس نخواهد شد فقط در صورت کشته شدن حشره روی پوست و مالیده شدن همولنف حشره روی آن پس از دو روز عوارض ظاهر می شود که تا ۱۰روز بعد تشدید می گردد. ضایعه مزبور ایمنی نمی دهد و قابل سرایت هم نیست. تا سال ۱۹۹۰ بیش از ۳۰ ترکیب دارویی برای درمان این عارضه مورد استفاده قرار گرفته اند ولی با وجود این هنوز دارویی با اثر قطعی و اختصاصی برای درمان آن وجود ندارد. تمام شیوه های درمانی مبتنی بر تخفیف و تعدیل زخم است. در بین روشهای مختلف درمانی خنثی نمودن اثر سم در مراحل اولیه تماس تاثیر خود را نشان داده است اما چون اکثر مردم زمان و مکان تماس با سم را بخاطر نمی آورند معمولا پس از بروز علایم متوجه ابتلای خود می شوند در نتیجه کاربرد این شیوه ها چندان موثر بنظر نمی رسد به عنوان مثال استفاده از ید در مراحل اولیه پس از آلودگی به سم موجب خنثی شدن اثر سم می شود اما در مراحل بعد از شروع عارضه تاثیری نخواهد داشت. Tonking & Robert (۱۹۳۵) نشان دادند که استفاده از فرآورده های روغنی و چربی موجب گسترش عارضه وزیکول زایی شده وضعیت زخم را بدتر می نماید.
Zumpt & Deneys ۱۹۶۳) نیز نشان دادند که شستشوی محل زخم با آب و صابون پس از تاثیر سم نتیجه ای در پی نخواهد داشت. معهذا کاربرد کرم کورتیزون و استفاده از آنتی بیوتیکها تنها در مرحله قبل از وزیکولی می تواند در بهبود زخم موثر باشد. بعد از این مرحله درمان با مسکن ها نیز هیچ تاثیری ایجاد نمی کند. Armestrong & Winfield( ۱۹۶۹) موارد زیادی از مبتلایان را با استفاده از کمپرس آب گرم و استفاده از کرمهای استروئیدی در ابتدای مرحله وزیکولی درمان کردند آنها اعتقاد دارند که استفاده از استروئیدهای سیستمیک در عارضه های شدید موجب کوتاه شدن دوره درمان میشود.
Dazzin & Pavan (۱۹۷۱) اظهار داشته اند که شکل درمان بایستی در سطح سلولی مطالعه شود به همین علت در چند ساله اخیر مطالعات درمانی زیادی بر همین اساس صورت گرفته که نتایج آنها در پی می آید:
۱) در صورت آگاهی از تماس با سم پدرین بلافاصله بایستی محل تماس را با آب و صابون شست. ۲) در صورت بروز عارضه حداقل در طی ۴۸ ساعت اول باید از خاراندن محل عارضه خودداری نمود. ۳) استفاده کرمهای استروئیدی و آنتی هیستامین موجب کاهش شدت علایم و جلوگیری از خارش خواهد شد که نهایتا مانع از بروز عفونتهای ثانوی می گردد. برای جلو گیری از عفونتهای ثانوی تجویز آنتی بیوتیکها نیز توصیه می شود. اما در صورت تمیز نگه داشتن سطح زخم و یا شستشوی آن با مواد آنتی سپتیک مانند الکل نیازی به استفاده از آن نخواهد بود.

● مبارزه برای مبارزه با حشره بالغ میتوان به سمپاشی مزارع برنج ذرت پنبه و غیره با استفاده از سموم دفع آفات کشاورزی پرداخت. در شمال ایران با توجه به رونق کشاورزی و سمپاشی مداوم مزارع جمعیت پدروسها بطور غیر مستقیم کنترل خواهد شد این وضع با توجه به جنبه مفید پدروسها به عنوان یک عامل بیوکنترل آفات مزارع چندان مطلوب بنظر نمی رسد. بهتر است در صورتی که از نظر پزشکی مشکل چندانی وجود نداشته باشد در سمپاشی مزارع ملاحظات لازم برای حفظ پدروسها لحاظ گردد. با توجه به اینکه عارضه فقط در صورت له شدن حشره روی بدن و تماس همولنف حشره با پوست بوجود می آید برطرف کردن حشره از روی پوست بدون آسیب رساندن به آن موجب پیشگیری از عوارض بعدی خواهد شد.
همچنین با عنایت به اینکه بیشترین شانس تماس انسان با پدروس در طول شب و در زمانی است که چراغهای داخل اماکن و یا سرپناههای خارج از اماکن روشن می شوند بهتر است روی پنجره ها و درها توری نصب گردد تا از ورود این حشرات به داخل اماکن مسکونی جلوگیری شود. خاموش نمودن چراغهای اضافی بخصوص در زمان اوج فعالیت پدروسها می تواند موجب کاهش موارد ابتلای به این عارضه گردد. همچنین باید از تلنبار کردن علوفه و مواد گیاهی در نزدیکی اماکن مسکونی خودداری کرد از دیگر راههای مقابله با این حشرات استفاده از Black light است. نحوه عمل به این صورت است که لامپهای مولد اشعه فوق بنفش را در نزدیکی اماکن نصب کرده و اطراف آنرا سمپاشی می نمایند
همچنین میتوان از شیوه ملافه آغشته Impregnated bed sheet استفاده نمود (دکتر تیرگری مذاکرات شخصی) بدین منظور می توان محلولی از غلظت معمول حشره کشهایی همچون سموم پایرتروئید تهیه نمود و ملافه ای از جنس مواد مصنوعی را در آن خیساند پس از چلاندن ملافه در داخل ظرف باید آن را روی سطحی تراز پهن نمود تا مایعات اضافی آن خارج گردد سپس باید آنرا تا خشک شدن کامل آویزان نمود. پس از خشک شدن ملافه میتوان آنرا روی دیوار در محلی مناسب نزدیکی زیستگاه پدروسها نصب کرده روی آن لامپی با نور بنفش روشن نمود اگرچه استفاده از لامپهای فلورسنت بنفش رنگ معمولی نیز امکانپذیر است اما کارآیی لامپهای Black light را نخواهد داشت(دکتر تیرگری مذاکرات شخصی).

● دستورالعمل پیشگیری همانطور که پیشتر گفته شد بهترین راه اجتناب از عارضه درماتیت خطی کاهش تماس انسان با حشره است به این منظور می توان با انجام اقدامات ذیل به طرز قابل ملاحظه ای از احتمال تماس انسان با حشره کاست: ۱) برطرف کردن علفهای هرز از اطراف منازل مسکونی ۲) گذراندن شب در داخل اماکن انسانی ۳) کاستن از تعداد لامپهای روشن و خاموش کردن لامپهای غیر ضروری ۴) عدم استفاده از لامپهای بخار جیوه نئون و فلورسنت ۵) نصب پرده هایی که مانع از عبور نور می شوند ۶) نصب توری روی در و پنجره با مش کمتر از ۵/۱*۵/۱ میلی متر ۷) شستشوی سریع محل له شدن حشره با آب و صابون


 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
زنبورهای عسل عضلات پروازی خود را گرم نگه می دارن

زنبورهای عسل عضلات پروازی خود را گرم نگه می دارن

محققان دریافتند زنبورهای عسل قادرند عضلات خود را پیش از پرواز و شروع فعالیت گرم کنند. به گزارش باشگاه خبرنگاران به نقل از خبرگزاری آلمان به گفته جانور شناسان دانشگاه گراتس زنبورهای عسل ساختار عضلانی مربوط به پرواز خود را تا 45 درجه گرم می کنند و در این حالت بیشترین قدرت و توانایی خود را بدست می آورند.
بنابراین گزارش زنبورهای عسل برای انجام این کار انرژی خود را ذخیره می کنند و از انرژی نور خورشید استفاده می کنند. این گزارش حاکیست برخلاف *****داران ،‌حشرات درجه حرارت بدنشان ثابت نیست و بسیاری از انواع آنها به راحتی با درجه محیط شان منطبق می شوند.
همچنین جانورشناسان معتقدند برخی از گروههای حشرات مانند زنبورها دارای نوعی بخاری هستند که درجه حرارت بدنشان را افزایش می دهد و توانایی شان بالا می رود.
یاد آور می شود؛ برای اینکه این حشرات درجه حرارت بدن خود را برای مثال بر روی 38 ثابت نگه دارند باید 640 برابر انرژی به انرژی هر گرم وزنش استفاده کند که معادل یک انرژی مصرفی یک اسب است که اکثر آن را از انرژی نور خورشید کسب می کند.

لینک دائم

 

Similar threads

بالا