[تئاتر] - آشنایی با تالار وحدت

ahoo_fr

عضو جدید
کاربر ممتاز

[h=1]تهران، بلوار استاد شهریار، تالار وحدت[/h]



تالار وحدت به عنوان یک از مجلل‌ترین سالن‌های هنری کشور محل برگزاری تعدادی از بهترین اجراهای هنری طی پنج دهه گذشته است. در گزارش پیش رو با این مرکز فرهنگی و هنری بیشتر آشنا می‌شوید.




بیایید با خودمان روراست باشیم و لحظه‌ای به این فکر کنیم که وقتی تصمیم می‌گیریم در یک برنامه هنر ی حضور پیدا کنیم، چقدر به فضایی که برنامه در آن اجرا می‌شود فکر می‌کنیم. بدون شک همه‌مان دوست داریم در کنار یک اجرای هنری دلخواه دقیقه‌هایی که در انتظار آغاز اجرای برنامه هستیم از فضا و تجهیزات مرکز برگزارکننده هم لذت ببریم و لحظات خوبی را تجربه کنیم. شاید بعضی وقت‌ها هم بدمان نیاید که یک برنامه هنری سطح بالا را در فضایی که شاید کمی هم پرتجمل و خیره کننده است تجربه کنیم و داشتن چنین فضایی در عرصه هنر کشور را جزو افتخارات ملی‌مان به حساب بیاوریم.
اگر تا اینجا مخالفتی با موضوع ندارید باید بدانید که تالار وحدت تهران واقع در خیابان استاد شهریار (دکتر ارفع سابق) اگر از معدود مکان‌هایی نباشد که چنین حسی به شما می‌دهد، لااقل سرآمد آن‌ها است. آن‌ها که تجربه حضور در این تالار را داشته‌اند خوب می‌دانند که وقتی از هر یک از خیابان‌های دوطرف تالار وحدت یعنی خیابان خارک و خیابان حافظ که – سواره یا پیاده- به خیابان شهریار می‌رسید آرم آرام حس غرور و تفاخر دلپذیری را تجربه می‌کنید که با نزدیک‌تر شدن به سردر و ورودی تالار به اوج می‌رسد.
اگر از توصیه‌ها تا اینجا خسته نشده‌اید توجه داشته باشید که این حس دلپذیر اصلا هم بی‌دلیل نیست و تنها مربوط به کیفیت‌های موجود درساختمان و تجهیزات این مرکز نمی‌شود. بعضی از بهترین اجراهای هنری داخلی و بین المللی همچون اجرای "مارسل مارسو" هنرمند یگانه پانتومیم جهان در دهه‌های ۶۰ و ۷۰ میلادی، "هربرت فون کارایان" از نامی‌ترین رهبران ارکستر جهان همچنین اجرای نام‌آور‌ترین هنرمندان کشور چون حسین دهلوی، غلامحسین بنان، حسین سرشار و بسیاری هنرمندان طراز اول کشور است که تالار وحدت را این چنین پرافتخار و غرورانگیز در خاطره جمعی ما نشانه گذاری کرده.
و اما برای آن‌ها که هنوز حس شیرین حضور در این مکان را تجربه نکرده‌اند هم توصیه‌مان خواندن گزارشی در معرفی این فضای فاخر فرهنگی هنری در ادامه این مطلب است.
تالار وحدت کی متولد شد؟ صبور باشید، این یک تاریخچه نیست
تالار وحدت که در نزدیکی پنجاهمین سال فعالیت‌اش به سر می‌برد، در سال‌های ابتدای تاسیس‌اش با نام تالار رودکی و در خارج از ایران به نام Tehran Roudaki Hall Opera House شناخته می‌شد. مجموعه تالار رودکی آن سال‌ها در اصل شامل دو تالار می‌شد که بعد از انقلاب تالار بزرگ‌تر به تالار وحدت و تالار کوچک‌تر به تالار رودکی تغییر نام دادند. تالار در سال ۱۳۴۶ توسط یوگینا آفتاندلیانس بر اساس مدل نمونه اپراهال وین ساخته شده است.
سالن انتظار
ورود از سالن انتظاربه سالن اصلی باهدایت وتقسیم تماشاگران در فضاهای کناری سالن اصلی صورت می‌گیرد. فضاهای حرکتی و فضاهای مکث به کمک عناصر و حریم‌ها مشخص و متمایز شده ‌اند. در قرارگیری بخش هاکنارهم سعی شده است شفافیت در معرفی آن‌ها حفظ شود ونیازهای مخاطب برای ارتباط برقرارکردن با کلیت بنا پاسخ داده شود. این ویژگی به خصوص در طراحی فضاهای استراحت و خدماتی دیده می‌شود. سالن‌های انتظار جانبی که در طبقه اول و سوم قرار دارند، علاوه بر کنترل جمعیت سالن انتظار (در همکف)، در زمان استراحت بین اجرای برنامه نیز فضاهای مناسبی درارتباط با فضاهای خدماتی‌اند.
تالار اصلی وحدت
سالن اصلی در کنار سالن انتظارقرارگرفته است سالن اصلی شامل طبقه همکف و ۳ طبقه بالکن دارای ۲۰ کابین مخصوص در ۲ ضلع غربی و شرقی، جایگاه ویژه واقع در بالکن ۱ و یک جایگاه مخصوص واقع در بالکن دوم است که مجموعاً گنجایش بیش از ۷۰۰ تماشاگر رادارد. نمای بیرونی بالکن‌ها به شکل نیم دایره است که ازداخل به سبک کنگره‌های هخامنشی گچ بری شده است.
در همکف ۴ در ورودی از هر سمت سالن امکان ورود و خروج میهمانان را فراهم می‌کند. این تالار مشتمل بر ۳ ردیف بالکن مخصوص تماشاچی است که جلوی هر یک به طور نیم دایره به سبک ایرانی گچ بری شده و ۶۳ چراغ دیواری کریستال در ۳ ردیف که هر ردیف در بدنه یکی از طبقات جای دارد، همراه با لوستر بزرگ سقف روشنایی تالار را تأمین می‌کند. درهای ورودی تالار در انحنای غربی و شرقی آن قرار دارد و درهر سو ۴ در وجود دارد.
جایگاه ارکستر در تالار وحدت به شکل نیم دایره که تحدب آن به طرف تماشاچیان است، در جنوب تالار و جلوی صحنه قرار گرفته و در مواقع لزوم وبه هنگامی که ارکستر باید دیده نشوند کف آن تا ۵ متر پایین می‌رود.
طراحی و تزیینات داخلی سالن به طرز زیبایی شامل سقف محدب لانه زنبوری است که در وسط، لوستر مدوربسیار بزرگی از کریستال با قطر ۷ متر وجود دارد که نورنامرئی آن را حفاظت می‌کند. این لوستر در ارتفاع ۱۹متری و در مرکز سقف، زیبایی خاصی به سالن می‌دهد.

امکانات صوتی و تصویری تالار وحدت

تالار وحدت دارای یکی از بهترین و پیشرفته‌ترین سیستم‌های صوتی حال حاضر دنیاست که در تاریخ ۲۲ بهمن سال ۱۳۸۸ توسط شرکت ایرانی نصب وراه اندازی و کالیبره Meyer توسط نماینده شرکت شد. دو خوشه اصلی صدای سالن را تأمین می‌کند و هر یک از آرایه‌ها شامل ۱۲ عدد بلندگو و ۲ عدد ساب بوفر تشکیل شده است.
تالار وحدت قابلیت پخش تصویر از بک صحنه انتهای سن گردان را هم دارد. همچنین امکانات تصویر برداری با استفاده از ۳ دوربین و سوئیچ هم زمان تصاویر نیز در تالار وحدت وجود دارد.
پرده‌های مورد استفاده پخش تصاویر یکی پرده سینماست که روی می‌لهٔ ۱ نصب می‌شود، پرده سیکلوی متحرک که قابلیت جا به جایی از میله ۱ تا ۱۰ را دارد و پرده نمایش انتهایی که اکثراً اوقات روی میلهٔ ۱۰ نصب است.
این سالن دارای ده دستگاه تقویت کننده است که برنامه‌های سخنرانی و دیگر گفتار‌ها را به ۵ زبان ترجمه و از ۵۰ عدد گوشی بی‌سیم پخش می‌کند.

طبقات تالار وحدت

در طبقه اول تالار جایگاهی قرار دارد که دارای در و راهروی مخصوصی است که به تالار استراحت ختم می‌شود. تالار استراحت در قسمت شرقی بنا شده و راهرو و پلکان مخصوصی آن را با خارج مرتبط می‌سازد. پله‌ها از مرمر سیاه با نرده‌های برنزی است و دیوار‌ها به سبک تخت جمشید گچ بری و آینه کاری شده است.
دیوار جنوبی سرامیکی و سقف تالار گچ بری و آینه کاری شده است که ۱۱ چلچراغ بزرگ نیز روشنایی تالار انتظار را تأمین می‌کند.
در طرفین جایگاه ۲ ردیف لژ مخصوص تماشاچیان قرار دارد که گنجایش ۱۶۲ تماشاچی را دارد. ۲ ردیف لژ طبقه سوم بالکن مجموعاً گنجایش ۴۳ و جایگاه ویژه نیز ظرفیت ۴۰ تماشاگر را دارد.

















مبنع : هنر آنلاین
 

Similar threads

بالا