صفحه 3 از 3 نخستنخست 123
نمايش نتايج 21 تا 23 از 23

تاپیک: محاسن و معایب جارسوزی ( آتش زدن بقایای گیاهی )

  1. #21
    کاربر فعال مهندسی کشاورزی
    آواتار gsm1
    رشته
    شیمی
    مقطع
    فوق لیسانس
    تاريخ عضويت
    2013/2
    محل سكونت
    نزدیکترازسایه
    امتیاز
    363
    پست ها
    1,598

    پيش فرض

    نقل قول نوشته اصلي بوسيله afshinbatmani نمايش پست
    ممنونم

    دوست عزیز امروزه کسی برا تفنن کشاورزی نمیکنه...همه دنبال سود و برداشت محصول هستن...البته در خوشبینانه ترین حالت از نوع پایدار...
    وقتی که هر ساله از مواد رشد دهنده مث ازت استفاده میشه که کانوپی رو تا حد چند برابر گیاه اصیل افزایش میده... بعد برداشت هر چقدر هم این بقایا رو جمع کنید بازم اونقدر داخل زمین باقی میمونه که حداقل مشکلی که ایجاد میکنه اینه اجازهنده بذر سال آینده با خاک درست و حسابی تماس داشته باشه!!!!
    ما سالهاست با لانه گزینی آفات مضرری داخل همین بقایا دستو پنجه نرم میکنیم و خسارت میبینیم....
    توی نظام کشاورزی ما دیگه کسی به امید کنترل طبیعی و اکوسیستم و دشمنان طبیعی کار نمیکنه! فاتحه اینا خیلی وقته خونده شده....تلخه اما واقعیتیه که چه بخوایم چه نخوایم وجود داره.

    بله شاید این بقایا در صورت باقی ماندن آب رو نفوذ بدن و از تبخیر جلوگیری کنن...کسی منکر این موضوع نیست اما مشکلات بعدی که در پیش رو بوجود میاد جایی برای اینجور فکرهای اروپایی و استرالیایی نمیذاره...

    گفتین موادآلی بصورت co2 به جو میره...اولا که حجم زیادی از کربن بازم باقی میمونه....ما دنبال افزایش کربن در خاک نیستیم...اگه این کربن با ازت و بعضی عناصر مث فسفر و گوگرد تناسب نداشته باشه خودش از موارد منفی خاک محسوب میشه

    در مورد اکسید پایدار صحبت کردین.... اگه اشکال عناصر غذایی در خاک و گیاه رو مطالعه کنید متوجه میشید که قضیه اینجوریا هم که میگین نیست...نمیخوام بحثو تخصصیتر کنم و برم توی فاز روابط کمپلکس خاک و ریشه...فقط برای کوتاه کردن موضوع اینو خدمتتون میگم که ما وقتی میخوایم یک نمونه از بافت گیاه رو تجزیه شیمیایی کنیم از سوخته ی اون استفاده میکنیم!

    به گازهایی متصاعد شده اشاره کردین...ای کاش امکانش براتون باشه که در این خصوص آزمایشی رو ترتیب بدین و بفرمایین چقد از این مواد باقی میمونه و چقد تصعید میشه...قبلا اینکارها انجام شده.

    شخصا سالهاست در وزارت جهاد کشاورزی در قسمت اجرایی و
    فنی با مزارع و باغات سروکار داشتم هر آنچه که خدمت شما گفتم حاصل تجربه و همچنین آزمایشاتی بوده که قبلا انجام دادیم...ما روزانه با همه اینهایی که مطرح شد سروکار داریم...
    تشکر از توضیحاتتون.متاسفانه دیگردوستان زیاد تو بحث ها شرکت نمیکنن.
    درخصوص اکسید شدن مواد مقصودم عناصر ریزمغذی بیشتر هست که معمولن فرمهای مختلفی که در گیاه وجود دارن برای جذب مشکلی ندارن.
    بهرحال تصمیم گیرنده در اینگونه موارد مهندسین کشاورزی هستن وقطعن جمیع جهات درنظر گرفته میشه در اینگونه مواقع.
    حسن این بحث ها اینه که هرشخص از زاویه دید خودش موضوع رو بحث میکنه .دردانشگاه سبک آموزش ها متفاوت هست واین باعث میشه افراد بادیدگاههای دیگه آشنا بشن.
    موفق باشید و به امید شروع مباحث بیشتر.
    امضا بی امضا

  2. تشكر از اين پست


  3. #22
    تازه وارد آواتار مورچک
    رشته
    مهندسی کشاورزی
    مقطع
    دانشجوی فوق لیسانس
    تاريخ عضويت
    2013/2
    محل سكونت
    گلستان
    امتیاز
    22
    پست ها
    13

    پيش فرض معایب های آتش زدن بقایای گیاهی

    هشدارهای پژوهشگر مرکز تحقیقات نسبت به آتش زدن بقایای گیاهی گندم و جو بعد از برداشت
    به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان پژوهشگر این مرکز نسبت به عواقب خطرناک آتش زدن بقایای گیاهی برجای مانده از برداشت گندم و جو هشدارداد.
    آقای دکتر محمد اسماعیل اسدی پژوهشگر مجرب بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی این مرکز در این باره اظهار داشت:
    با توجه به فرا رسیدن فصل برداشت محصول گندم و جو در استان گلستان، برخی کشاورزان بعد از برداشت محصول خود مبادرت به آتش زدن بقایای برجای مانده از برداشت گندم و جو می نمایند. آتش سوزی هر ساله این محصولات خسارات مالی فراوانی به كشاورزان و اقتصاد جامعه وارد می آورد، لذا با توجه به اینکه محصول گندم وجو بسیار خشك و سریع الاشتعال است و وزش باد نیز از عواملی است كه موجب تسریع و شدت آتش سوزی می شود، همه موارد فوق باعث از بین رفتن یك سال زحمت و تلاش كشاورز و ضرر و زیان به اقتصاد كشورمان می گردد. بنا بر این به کشاورزان محترم توصیه می گردد که به طور جدی از آتش زدن بقایای بعد از برداشت گندم و جو خودداری نمایند. زیرا بازمانده محصول گندم (سفال گندم) برای زمین مفید و نوعی كود و پوشش (مالچ) محسوب می گردد. با آتش زدن سفال گندم و جو باعث فقیرتر شدن زمین خود از نظر مواد آلی و همچنین آب قابل دسترس نشوید . حفظ بقایای گیاهی بر روی خاک اثرات مفید بسیاری دارد که از جمله ایجاد زیستگاهی برای موجودات ریز خاکی و کرمها، جلوگیری از اثرات مستقیم فرسایشی قطرات باران بر خاک، تامین غذای دام، مصارف سوختنی، افزایش ماده آلی خاک، جلوگیری از تبخیر زیاد آب از خاک و اصلاح خاک را می توان برشمرد. در غلات این بقایا کاه وکلش نامیده می شود. کاه شامل بقایای برگ ها، ریشکها و ساقه های باقی مانده بعد از برداشت غلات کوچک مانند گندم، جو، چاودار و یولاف است که طبق معمول به صورت بسته بندی از مزارع خارج می شود. کلش کاهبن های ایستاده آنها است که پس از برداشت محصول در زمین باقی می ماند. آتش زدن یک عمل سریع و حاد برای تغییر محیط است. این عمل در اکوسیستم های طبیعی و اکوسیستم های تحت مدیریت انسان، می تواند از قدرت تخریبی و آلوده کنندگی بسیار زیادی برخوردار باشد و یا ابزار مدیریت به حساب آید.
    با توجه به وجود بقایای گياهي به صورت گسترده در مزارع انگیزه ها و اهداف مختلفی جهت از بین بردن آن برای کشاورزان وجود دارد که مهمترین این اهداف و انگیزه ها به صورت زیر می باشد
    :
    -
    از بین بردن علف های هرز باقیمانده در مزارع تا در سال بعد هزینه های مبارزه با علفهای هرز کاهش یابد.
    -
    از بین بردن آفات گیاهی و جلوگیری از ایجاد محیط مناسب تکثیر این آفات.
    -
    ایجاد سهولت بیشتر در عملیات کاشت و داشت.
    بقاياي محصولات زراعي معمولا توسط كشاورزان یا از مزرعه خارج می شوند یا مورد چراي دام قرار می گیرند و یا سوزانده مي‌شوند. برخی کشاورزان برای رفع مزاحمت بقایای گیاهی راحت
    ترين روش يعني سوزاندن آنرا انتخاب میکنند.اگرچه آتش زدن در کوتاه مدت و در زمان سریعتر و با هزینه کمتر سبب از بین رفتن علفهای هرز و تا حدی آفات مزرعه می شود اما اثرات جبران ناپذیری در کاهش حاصلخیزی خاک و از بين رفتن حشرات مفيد و شكارگر دارد. به علاوه، باعث فشردگی خاک در اثر کاهش درصد مواد آلی و رطوبت خاک در نتیجه عبور ماشینهای کشاورزی در هنگام آماده سازی زمین گشته که منجر به افزایش وزن مخصوص ظاهری خاک و کاهش تبادلات گازی خاک و نقصان شدید جمعیت انواع ریز مغذی های خاک (میکروارگانیسم های خاک) می گردد.
    سوزاندن بقایای گیاهی باعث افزایش حساسیت به فرسایش و کاهش رطوبت خاک به هنگام کشت محصول دوم که اکثرا سویا، ذرت و یا آفتابگردان است، می گردد. سوزاندن کاه و کلش غلات باعث کاهش پایداری خاکدانه ها می گردد.
    بر اساس آزمایش میزان منافذ بزرگتر از 5/1 میلی متر در خاک، در زمین های کلش دار، 1/4 برابر بیشتر از زمین های کلش سوخته در سیستم خاک ورزی مرسوم (شخم به اضافه دیسک سنگین) می باشد.
    سوزاندن بقایای گیاهی موجب افزایش
    اسیدیته خاک می شود. این عمل از افزایش نمک های قابل حل در خاک ناشی می گردد.
    سوزاندن کاه وکلش موجب کاهش ماده آلی خاک می شود. علاوه بر آن، میزان ترکیبات قابل حل در آب و چربی ها و اسیدهای هومیک روند نزولی نشان می دهند
    . آتش زدن کلش از طریق تأثیر عناصر غذایی خاک، ممکن است از طریق افزایش قدرت و زمان آتش و نوع خاک و اقلیم منطقه تغییر یابد. آتش زدن بقایای گیاهی در سطح خاک، میکرو ارگانیسم های خاک را کاهش می دهد.
    سوزاندن کاه و کلش گندم 50 درصد از جمعیت باکتری ها را تا عمق 5/2 سانتی متری کاهش داد. میزان جمعیت میکروارگانیسم خاک در زمین کلش سوخته گندم در مقایسه با زمینی که در آن کلش با خاک مخلوط شده بود در حدود 70 درصد بود.
    سوزاندن بقایای گیاهی میزان و فعالیت آنزیم های موثر در چرخه معدنی شدن عناصر در خاک نیز کاهش پیدا میکند.

    همه این موارد عملاً میزان باروری خاک مزرعه را در طی چند سال بعدي بشدت کاهش می دهد و هزینه ای به مراتب بالاتر بدنبال دارد.
    در گذشته هاي دور با رهاسازي اين اراضي كم بازده، بهره برداران به نقاط ديگر روي مي آورند اما در زمان حاضر علاوه بر كاهش سطح زيركشت محدوديت هاي زياد ديگري نظير دسترسي به منابع توليد و اراضي وسيع بكر وجود دارد كه باعث كاهش مساحت زمين براي هر كشاورز به دليل افزايش جمعيت و خرد شدن اراضي در طي فرايند قوانين مربوط به ارث و تفكيك آن وجود دارد.

    بقایای گیاهی حداقل چهار نقش اساسی در تولیدات گیاهی بازی می کند. اول کاهش فرسایش آبی و بادی، دوم تامین مواد غذایی گیاه، سوم به عنوان یک مالچ فعالیت کرده و میزان هدر رفت آب خاک را کاهش می دهد و چهارم تعدیل کننده دمای خاک می باشد
    .
    در ادامه آقای دکتر اسدی افزودند که طبق گزارشهای سازمان جهاد کشاورزی استان سطح زیر کشت آبی گندم در سال زراعی جاری 165 هزار هکتار می باشد که اگر فرض کنیم از این مقدار بقایای باقیمانده بعد از برداشت گندم 150 هزار هکتار اراضی سوزانده شود با فرض میزان 4 تن بقایای باقیمانده گندم در هر هکتار 600 هزار تن بقایا سوزانده شده و از بین می رود. در عرض 20 سال این مقدار به 12 میلیون تن می رسد. با یک حساب سرانگشتی معلوم می شود که 80 تن ماده آلی خشک در هر هکتار در عرض 20 سال از بین می رود. ایشان افزود با توجه به مضرات حاصل از سوزاندن بقایای گیاهی به خصوص کاه وکلش که در کشور ما نیز به ویژه در استان گلستان به منظور آماده سازی زمین برای کشت دوم انجام می پذیرد به نظر می رسد احیاء فن آوری و مدیریت بقایای گیاهی به عنوان یکی از راهکارهای مهم در جهت حفظ پایداری اکولوژیک مزارع ضروری باشد.
    از جمله فن آوری های موفق می توان به سیستم های کشاورزی حفاظتی اشاره نمود. در این سیستم که سازگارترین سیستم کشاورزی با محیط زیست می باشدبقایای باقیمانده بعد از برداشت نه سوزانده می شوند و نه درون خاک دفن می شوند. در این نوع فن آوری با اعمال روشهای حفاظتی بر روی همان بقایای باقیمانده عمل خاک ورزی و کشت با حداقل تردد و کوبیدگی خاک و همچنین کاهش مصرف سوخت صورت می گیرد. در سیستم کشاورزی حفاظتی، خاک ورزیها که شامل روش های بی خاک ورزی
    (No-tillage)و خاک ورزی حداقل(Minimum tillage) می باشدحداقل بقایای گیاهی (30 درصد) در سطح خاک باقی مانده که با این عمل تمامی مضرات سوزاندن بقایای گیاهی از بین می رود.در ضمن گزارش شده که در بعضی مناطق غله خیز سه چهارم آلودگی هوا در آخر تابستان ناشی از سوزاندن بقایا است که تاثیرات زیست محیطی و انسانی مخرب بر جای می گذارد. هنگامی که اثرات این روش در طولانی مدت بررسی می شود مشاهده می گردد که مضرات آن بیش از محاسن آن است و به مرور زمان کیفیت خاک و به تبع آن رشد و نمو محصولات زراعی را به شدت کاهش می دهد و اثرات جبران ناپذیری روی محیط زیست و تنوع زیستی آن دارد مطلوب است.
    آقای دکتر اسدی به عنوان پیشنهاد برای جلوگیری از سوزاندن بقایای گیاهی بعد از برداشت محصولات گندم و جو به موارد زیر اشاره نمود: برگزاری برنامه های تلویزیونی، رادیویی و کارگاه های آموزشی و ترویجی و آشنا کردن کشاورزان با اثرات مخرب آتش زدن بقایا، تهیه ودر اختیار قراردادن ماشین های مناسب به کشاورزان جهت مدیریت بقایا ( از قبیل ساقه خردکن، ماشینهای کاشت در بقایا و ادوات کم خاک ورز)، آموزش روش های صحیح مدیریت آفات و علف های هرز به زارعین و همچنین آشنا کردن آنها با مزایای حفظ بقایای گیاهی. با این گونه آموزشها می توان گام های موثری در جهت کاهش عملیات سوزاندن بقایا برداشت. امروزه ثابت شده این روش با تاثیرات مخربی که بر کیفیت خاک دارد به مرور زمان به خاک و گیاه آسیب می رساند و اثرات مخرب آن بسیار بیشتر از اثرات مثبت است.
    ويرايش شده توسط Phyto در 2015/7/10 در ساعت 09:20 PM دليل: اصلاح فرمت!

  4. تشكرها از اين پست


  5. #23
    متخصص کشاورزی آواتار افشین باتمانی
    رشته
    مهندسی کشاورزی
    تاريخ عضويت
    2011/5
    امتیاز
    3397
    پست ها
    1,333

    پيش فرض

    نقل قول نوشته اصلي بوسيله مورچک نمايش پست
    هشدارهای پژوهشگر مرکز تحقیقات نسبت به آتش زدن بقایای گیاهی گندم و جو بعد از برداشت ...

    با اجازه من اصلا این موضوع رو قبول ندارم
    ويرايش شده توسط Phyto در 2015/7/10 در ساعت 09:15 PM
    انسان موجودی است که کم موجود است


  6. تشكر از اين پست


صفحه 3 از 3 نخستنخست 123

تاپیک های مشابه

  1. بقایای گیاهی در مزرعه را آتش نزنید
    توسط پارسیک در تالار اخبار فناوری
    پاسخ ها: 0
    آخرین ارسال: 2013/7/30, 12:13 AM
  2. محکومیت دعوت گستاخانه به آتش زدن قرآن
    توسط karkard در تالار تالار اسلام و قرآن
    پاسخ ها: 107
    آخرین ارسال: 2010/9/23, 05:27 PM
  3. پاسخ ها: 0
    آخرین ارسال: 2010/9/09, 06:35 PM

عبارت‌های مرتبط

مضرات جارسوزی

جارسوزي

جارسوزی

ثبت اين صفحه

ثبت اين صفحه

قوانين ارسال

  • شما نمی‌توانيد تاپيک جديد ارسال كنيد
  • شما نمی‌توانيد پاسخ ارسال كنيد
  • شما نمی‌توانید فایل ضمیمه ارسال كنيد
  • شما نمی‌توانيدنوشته‌های خود را ويرايش كنيد
  •