حرارت دادن تخم مرغهای نطفه دار قبل از انبار کردن درصد جوجه درآوری را بالا می برد

"Pejman"

دستیار مدیر مهندسی کشاورزی گیاهان دارویی
حرارت دادن تخم مرغهای نطفه دار قبل از انبار کردن درصد جوجه درآوری را بالا می برد


تخم مرغ نطفه دار را چه مدت می توان نکهداری نمود؟اين سوالی است که همواره مطرح بوده است . به طور معمول گفته می شود که نگهداری تخم مرغ نطفه دار بيش از يک هفته درصد جوجه درآوری را کاهش خواهد داد . پس در مواردی که لازمست به ضرورت تخم مرغ نطفه دار بيش از يک هفته نگهداری شود چه بايد کرد؟جواب اين سوال را مرکز تخفيفات لی لی اشتاد هلند با انجام آزمايش زير تا حد زيادی روشن نموده است.
به نظر می رسد که در دوران تکامل جنينی ، فاز مطلوبی وجود دارد که باعث می شود جنينها پس از رسيدن به اين فاز در هنگام انبار شدن تخم مرغها مدت طولانی تری را تحمل نمايند.
در نگهداری تخم مرغ های نطفه دار مهمترين عامل حرارت است و در رشد و تکامل تخم مرغ نقش اساسی دارد . در عمل با اين آزمايش سعی شده است که قبل از انبار کردن ، تخم مرغ ها را به مرحله پيشرفته تری از تکاکل سوق دهند تا قابليت زنده بودن جنين بيشتر شود . در حالت عادی تخم مرغهای نطفه دار در لحظه توليد 40 درجه سانتی گراد و در دوره جوجه کشی 8/37 درجه سانتی گراد حرارت دارند.
شرايط مناسب برای نگهداری جنين به مدت طولانی زير درجه حرارت صفر فيزيولژيک است. بين درجه حرارت صفر فيزيولژيک و حرارت 8/37 درجه سانتی گراد منطقه حرارتی بحرانی وجود دارد که در آن حرارت رشد کاهش و يا اساسا متوقف می شود ، در نتيجه جنين هائی مه در اين منطقه از حرارت قرار می گيرند مرگ و ميد بالائی دارند .
در شروع دوره جوجه کشی جنين ها برای بار دوم اين منطقه خطرناک را پشت سر می گذارند. در اين آزمايش سعی بز اين بوده است که قبل از طی اين دروه تخم مرغهای نطفه دار گرم شوند .
آزمايش با بکارگيری 2400 عدد تخم مرغ از مادر 47 هفته انتخاب و در 4 دسته به ترتيب در مدت در صفر ، 3 ، 6 و 9 ساعت حرارت داده شد و سپس در دو گروه ( يک گروه به مدت يک هفته و گروه ديگر به مدت 2 هفته ) نگهداری شد .
در زمان حرارت دادن ، دمای پوسته تخم مرغ به طور دائم اندازه گيری شد .حرارت دستگاه بر روی 38 درجه سانتی گراد تنظيم و به منظور جلوگيری از افزايش رطوبت درب انکوباتور کاملا بسته نگهداشته شد ، سپس اين تخم مرغها بلافاصله تا 24 درجه سانتی گراد خنک شدند .پس از 3 ساعت تخم مرغها به اتبار ديگری با درجه حرارت 18 درجه سانتی گراد برای نگهداری برده شد.آزمايش با انبار کردن تخم مرغهای نطفه دار يک و دو هفته در يک کارخانه جوجه کشی ادامه پيدا کرد و سپس با شرايط عادی داخل ستر ها چيده شد و کار جوجه کشی شروع شد . در طول جوجه کشی محل دقيق قرارگرفتن تخم مرغ ها ثبت و پس از تولد جوجه ها ، تخم مرغهای هچ نشده به دقت بررسی و علت و زمان عدم جوجه درآوری به دقت ثبت شد و در واقع Trouble shooting گرديد .بالاترين جوجه درآوری در تخم مرغهای نطفه داری ديده شد که يک هفته نگهداری و به مدت سه ساعت گرم شده بود .
با افزايش مدت ذخيره سازی تخم مرغهای نطفه دار ، تلفات جنينی زودرس و ديررس و درصد جوجه های درجه 2 نِيز افزايش پيدا کرد .
در صورتيکه تخم مرغهای نطفه دار به مدت 3 - 6 ساعت گرم شوند تلفات زودرس جنينی کاهش می يابد و درصد جوجه درآوری به ميزان 8/11 و 2/9 درصد در مقايسه با گروه کنترل افزايش ميابد.جوجه های درجه 2 اغلب زمانی ديده می شوند که تخم مرغها بدون گرم شدن به مدت در هفته ذخيره سازی شده اند.
نتيحه گيری کلی اينکه تخم مرغهائی که به مدت طولانی انبار می شوند ، خرارت دادن در 38 درجه سانتی گراد به مدت 3 و 6 ساعت می تواند از کاهش درصد جوجه درآوری جلوگيری نمايد. لازم به ذکر است آزمايشات نشان داد که حرارت از 9 ساعت بيشتر مجددا باعث کاهش جوجه درآوری خواهد شد.
 
بالا